Last news in Fakti

7 Май, 2019 12:57 1 543 20

Северна Македония: Загубиха националистите, ликуват проевропейците

  • македония-
  • избори-
  • президент-
  • стево пендаровски

Северна Македония е с нов президент – победата на Стево Пендаровски е победа на проевропейските сили срещу националистите

Северна Македония: Загубиха националистите, ликуват проевропейците - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Северна Македония направи своя избор и спести на страната нови политически вълнения. С този избор бе потвърден прозападният ѝ курс. Македонците подкрепиха Стево Пендаровски, който е професор по политология и координира усилията на Северна Македония за присъединяване към НАТО.

Победа на проевропейските сили

Балотажът за президентския пост се превърна в надпревара между проевропейците и националистите. Защото обществото е дълбоко разделено поради промяната на името по силата на постигнатото споразумение с Гърция. На продължилия десетилетия спор за името официално бе сложен край през февруари, когато "Република Македония" беше преименувана в "Северна Македония" - стъпка, която отвори пред страната вратите към НАТО и ЕС.

В предизборната кампания Пендаровски и конкурентката му Гордана Силяновска-Давкова застанаха на диаметрално противоположни позиции по въпроса. И двамата обаче обещаваха, ако победят, да се погрижат за належащите промени, които тежат на страната от десетилетия: стагнираща икономика, висока безработица, корупция и шуробаджанащина, както и неефективно управление. В Северна Македония президентът има по-скоро представителни функции.

Какво го очаква?

Пендаровски ще трябва да реши и още една задача, която предшественикът му Георге Иванов беше загърбил: да бъде коректив на правителството в Скопие. Досегашният президент беше по-скоро проводник на управляващите преди това националисти от ВМРО-ДПМНЕ. Той превърна президентската служба в един вид убежище на националистическото безумие и антизападните настроения, неспособността и боязливостта му съсипваха страната. През 2016 г. той амнистира всички политици, които бяха съдебно преследвани, само за да защити политическия си ментор Никола Груевски - тогавашния премиер в Скопие. Междувременно Груевски емигрира по своя воля в Будапеща, където е под закрилата на унгарския премиер Виктор Орбан. Вярно е, че обявената от Иванов амнистия беше отменена месеци по-късно под силния международен натиск. Но щетите вече бяха станали непоправими.

Следващата грешка на Иванов бе неговият отказ да даде на парламентарното мнозинство мандат за сформиране на правителство. Така той с месеци удължи политическата криза в страната, която на 27 април 2017 г. достигна кулминацията си: тълпа от националисти нахлу в парламента, след като мнозинството от социалдемократи и депутатите от албанското малцинство бяха избрали албанец за председател на парламента. В самия край на мандата му ЕС и западните държави оттеглиха подкрепата си за Иванов, който блокира работата на правителството, отказвайки да подпише важни закони, приети под новото име Северна Македония.

Един почтен, нормален президент

Новият президент Стево Пендаровски трябва сега да възвърне достойнството и авторитета на президентската институция. Което едва ли е особено амбициозна задача - особено на фона на опита от последните години и сравнително ниските очаквания към новия държавен глава. Никой обаче не изисква от новоизбрания президент някакви геройства. Северна Македония просто има нужда от един почтен, най-нормален президент. Да се надяваме, че в лицето на Пендаровски вече си го е получила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшар Бег

    15 5 Отговор
    По-скоро честито на АЛБАНЦИТЕ.
  • 2 Баш Еввал Гаазе

    14 6 Отговор
    Същото като във България,циганите и турците избират кой да ни управлява.
  • 3 сектант

    15 6 Отговор
    само като го чух как казва "всички от всички раси да живеем заедно" ми стана ясно какъв инстамбулски конвенционалист е

    Коментиран от #7

  • 4 Пирон

    8 3 Отговор
    Поредната марионетка на новия ред, добре че у нас поне в момента не е така в съответното ведомство, но едва ли ще бъде удържано.

    Коментиран от #6

  • 5 Томас

    17 11 Отговор
    Браво на македонците. Показаха среден пръст на червените боклуци от Москва.

    Коментиран от #11, #14

  • 6 чочо сан

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Пирон":

    По добре такава марионетка, отколкото друга дето да говори с руски акцент.
  • 7 НКВД

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    Нещо в неприятности ли се навираш ? Какво лошо има всички националности и раси да живеят в мир. Такава боза ти е в главата, че не виждаш какво пишеш. А явно и не си чел "истамбулската" конвенция. Ама то трябва да можеш и да четеш.

    Коментиран от #17

  • 8 Комисар

    2 0 Отговор
    Ако са повече от умниците като теб - ще избират, а ти ще квичиш тихо, защото си малцинство.
  • 9 Григорий

    9 6 Отговор
    Точно така братя. Откъснете се от руските пачаври - сърбите. Бягайте колкото се може по-далече от ватенките, ако искате да сте държава.
  • 10 Великият Гешев

    7 4 Отговор
    Бояришниците пак ще уволняват агенти от спец. службите. Толкова пари пръснаха по тролове и агитация, а изтърваха и Северна Македония. Сега отново ще ревнат, че НАТО пълзял към тях.
  • 11 Съвет

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Томас":

    Много ти мели устата гендар ! Имс риск ...

    Коментиран от #13

  • 12 Гробар

    6 1 Отговор
    Как са се активизирали сороските жендери в софия ! Дали са и премии от "америка за бг" ама може да ви нестигнат за надгробна плоча
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Томас":

    Кой на кого е показал среден пръст ще се разбере след десетина години когато албанците станат болшинство в Северна Македония.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ей това им е лошото на някои

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "НКВД":

    https://fakti.bg/world/378103-deca-napraviha-karta-na-velika-albania
  • 18 Ali pasha

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Tie sa mnozinsvo samo da sdigne istinskoto prebroyavane i shte se vidi koy e mnozinsvo
  • 19 Ставрю

    3 0 Отговор
    Жалко само каквото и да се случва в македония от ден на ден умира мечтата за обединение с нашите братя. Албания ще владее по голямата част от тази територия и така лаиното което усраха комунистите ще се спече нацяло.център
  • 20 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    АМИ...КОГАТО СЕ ОСЪЗНАЕТЕ ,КАКВО СТЕ СИ НАТРЕСЛИ !?!?!?ЦРУ НЯМА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ВАС !!! НА ЕС СТЕ МУ " ПРЕЗ ОНАЯ РАБОТА " !!! ДОРИ КИТАЙ СЕ ЧУДИ КАКВО ДА ПРАВИ ПРИ ВАС !!! НАТО ВЕЧЕ НЕ Е "ГОЛЯМАТА РАБОТА " И БАЗИТЕ МУ СА АЛА-БАЛА !!!