6 Май, 2019 08:05, обновена 6 Май, 2019 09:31 2 557 28

Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония

  • стево пендаровски-
  • северна македония

Ще бъда президент на всички, бяха едни от първите думи на победителя на балотажа

Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

Стево Пендаровски е новият президент на Република Северна Македония. Той победи кандидата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Пендаровски бе издигнат от управляващата партия на премиера Зоран Заев Социалдемократически съюз /СДСМ/.

Държавната избирателна комисия /ДИК/ съобщи, че Стево Пендаровски получава над 51.75% от подадените гласове при преброени над 98 на сто от бюлетините. Давкова получава подкрепата на 44.65 на сто от избирателите. За Пендаровски са гласували 427 363 души, а за Давкова - 368 679 души. 29 748 са невалидните бюлетини. Избирателната активност е 46.54 на сто. Правото на глас са упражнили 825 790 граждани, предаде БГНЕС.

„Ще бъда президент на всички, ще подкрепям правителството за всички важни проекти, ще му бъда съюзник в интерес на гражданите, ще бъда президент на държава, от която няма да се посрамите“, бяха едни от първите думи на Стево Пендаровски след победата.

„Резултатът от президентските избори у нас е още по-успешен, защото тези избори са победа на обединението и единството. Присъединявам се към ръководството в тази страна за Евроатлантическата република Северна Македония. Аз ще се стремя към правова държава и ще стоя зад всеки честен гражданин, ще ви обединя и ще бъда фактор за стабилност, а не за кризи“, заяви Пендаровски.

Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Той благодари на премиера Зоран Заев и на цялото правителство както и на 31-те политически партии, които, както той каза, стоят зад тази концепция. Специални благодарности Пендаровски изказа на Гордана Силяновска и Блерим Река за участието и приноса им в демократичните избори.

Пендаровски има богат политически опит. Той е бил главен съветник за националната сигурност на покойния президент Борис Трайковски, а след това заема същата длъжност при наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски между 2005 и 2009 г. По този начин Пендаровски работи за двете водещи партии - първоначално за ВМРО-ДПМНЕ, а след това и за СДСМ. От 2008 до 2014 г. работи в Университета „Американ колидж“ в Скопие, където преподава международна сигурност, глобализация, световна политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Русофил

    38 24 Отговор
    Нов провал за външната политика на Русия ! Какви ли не четки им правиха Путин и Лавров на македонците, не се погнусиха даже и Светите братя Кирил и Методий, да ги направят македонци, но нейсе..) Македония и с двата крака в НАТОи ЕС !! Русофилнята бяснаааа !!
  • 2 shaftren

    36 7 Отговор
    Там нещата винаги са били ясни, албанците определят всичко. Без тях вече не може да се излъчи ни президент, ни правителство. Сърбите и сърбоманите, повече от сто години унищожават всичко българско, само за да предадат в ръцете на албанците накрая, цялото бъдеще на Северномакедония. Справиха се...на нас пък вече не ни пука.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 onq s konq

    24 11 Отговор
    ЗАПЛАШВАШЕ ЛИ Русия Българското правителство по време на 45 годишната Окупация?Изобщо НЕ,защото дори когато "братушките" се усмихваха "широко",цялата Полит.Върхушка у нас ТРЕПЕРЕШЕ ОТ СТРАХ.Естествено Народът беше дресиран да изразява цялата си любов към Големия брат на манифестации със шизофренично скандиране "Слава на КПСС",а Живков усърдно повтаряше до втръсване че "Дружбата ни със Русия е както слънцето и въздуха за всяко живо същество".Дори независимо че 7.Ноември е абсолютно чужд на България "празник",той се празнуваше НАРАВНО със 9.Септември.А заплашва ли Русия СЕГА България?Естествено че ДА-както когато се строяха Американските база,така и още редица неща.И както към нас,така и към Македония бяха отправяни недвусмислени предупреждения,че "Русия наблюдава внимателно ситуацията и едно влизане в НАТО както на БГ,така и на Македония ЩЕ ИМА ТЕЖКИ ПОСЛЕДСТВИЯ".Е да,ама вече НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА от подобни лафчета,които будят единствено съжаление!

    Коментиран от #15, #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КОЮ

    19 15 Отговор
    Извинете но не разбирам радостта ви , за тази територия е пролята толкова много Българска кръв , а вие се радвате че албанците благодарение на сърбите си избрали кукла която ще продължи с отчуждаването на населението. Ако бе жив ген. Вазов днес на тоя ден да е поел с армията и за нула време да ги озапти. Опа забравих че 80% от армията ни е в майчинство.
  • 14 Немаке

    21 9 Отговор
    Каква Русия пак ви е в главата на нЕкои тук??? Просто албанците, подобно на една аналогична партия у нас, наклониха везните в посоката която те решиха. За това разбира се, са виновни тези които загубиха днес изборите-в стремежа си да се откачат от българите се нацедиха яко на албанците.
  • 15 Све

    15 9 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Много сме го закъсали... И такива тъпаци като теб почват да се вземат на сериозно... И АКЪЛ ДАВАТ... Работата на Отворено общество в образованието, чалгата и ракията ви ,,отвориха очите"
  • 16 Нещастници

    17 10 Отговор
    Поредният американски подлогар.Глобалист,работил в "американ колидж",евроатлантик.Бе северномакедонци ,сега ще видите бял вълк по пладне.
  • 17 Мдаааааа

    17 11 Отговор
    Албанците си избраха президент
  • 18 Гостъ

    15 9 Отговор
    Наивници, това е началото на края на православните в македония. Вече албанци и американци ще решават бъдещето на тая територия.
  • 19 Бесен Язовец

    11 9 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Приятел, разчиташ на това, че тия дето четат голямото ти повествование не са чели е нещо странично или не са живели и работили във времената когато дружбата със СССР ни беше нужна ... " като слънцето и водата за всяко човешко същество " . Защо не спомена, че присъдите издадени от така наречения "Народен съд" дойдоха на парче хартия от Москва. Нищо не казваш за пълчищата съветски инструктори и наблюдаващи във всички органи на властта, армията , МВР и другите служби. Нищо не казваш за образуванието СИВ, което ни осакати така, че още не можем да се научим на конкуренция. Същото и за задължителните разходи по членството ни във нещото "Варшавски договор", на което за наша загуба бяхме южен фланг. А за цените на урановия концентрат и селскостопанската продукция от съюзническата комисия у нас та до края на Андропов. Огромните никога не станали икономически изгодни кютуци в Кремиковци, Перник и прочиесъщо ра рожба на недуразумението наречено СССР. Или се правиш на "...полегнала е Тодора за всички руснаци, които са я пожелали..." Няма да ми стигне мястото да пиша за "благотворното " влияние на червената кочина върху България и къде щяхме да бъдем ако мразещата ни заради Първата световна война, свиня Чърчил не ни беше подарил на Сталин с едно драсване на химическия молив 75% на 25 %.
  • 20 Демократ

    6 8 Отговор
    Браво на Северна Македония. Решетниците, за разлика от при нас, не постигнаха успех. Дори социалистите на Заев са много по-демократични от тези на Позитано! Браво за победата на демокрацията, а не на източното мракобесие!
  • 21 Драйвър

    5 8 Отговор
    Браво на Северно Македонците-избраха Евро бъдеще,но то кой нормален човек иска да бъде с рашките,всеки има нет и може да види какви индивиди живеят в Русия-алкохолици и глупаци!Те и тук има много руски подлоги,като видиш неграмотно написан коментар или само с главни букви-значи е безработен,ниско интилигентен и прорусконастроен,ама убичат Русия от територията на Евро съчза!Предлагам на всички руски подлоги да си съберат чимаданите и към матушка рус-хем тук ще се очистим от алкохолици,мързеливци и глупаци,хем и грамотни коментари по сайтовете ще четем!

    Коментиран от #24

  • 22 странно

    4 3 Отговор
    Пендаровски.....??Може би ще рече мангизлия?
  • 23 Тоя филм е гледан вече

    8 1 Отговор
    Нещо като наш Плевню и Баце.
  • 24 баба

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Драйвър":

    Имаш претенции за висок интелект и използваш "Браво!", като коментатор на селски мач? И откога македонците станаха Северно Македонци"? Еврограматика? И откога Демократ и Драйвър са двама различни писателя?
  • 25 Мемфис

    3 2 Отговор
    Браво на македонците!
    Никой не иска тези азиатски извратеняци, които сеят само вражди и смърт по земята!

    Коментиран от #27

  • 26 ТОЧКАТА

    2 2 Отговор
    стево Пияндуровски ,,веднага,, почва борбата срещу коруппппцията и руските интереси под америчко дирижиране...Да чекаме и първата военна база скоростно,даже преди ратификацийте......
  • 27 ТОЧКАТА

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Мемфис":

    досега извращенията само вие ги правите...и сеете смърт,,интелигентно,, със санкции,препоръки,заеми,и,,свободен,,пазар,,
  • 28 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Честито на на братята македонци ЕС и НАТО! Изумително е каква деградация претърпя ВМРО след Любчо Георгиевски , който си беше отявлен български патриот, явно го бяха избрали сърбоманите погрешка и в последствие си показаха рогата. Преди 10 години СДСМ бяха сърбоманите, а днес ВМРО е на грешната страна на историята.
Новини по държави: