Last news in Fakti

4 Юни, 2019 20:30 2 945 23

Защо трябва да помним 4 юни

  • тянанмън-
  • китай

Преди точно 30 години площадът "Тянанмън" в Пекин потъва в кръв

Защо трябва да помним 4 юни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди точно 30 години площадът "Тянанмън" в Пекин потъва в кръв. Трябва ли да почитаме и днес паметта на жертвите от 4 юни 1989? Гледайте напред, забравете миналото – казват някои. Но те дълбоко грешат.

Спомняме си за 4 юни, защото тогава Зиянг Циелян е бил само на 17 години. И днес е на 17. Той завинаги ще си остане на 17. Защото мъртвите не остаряват.

Спомняме си за 4 юни, защото изгубените души, които преследваха Лю Сяобо чак до неговата смърт, ще преследват и нас самите, докато сме живи.

Спомняме си за 4 юни, защото отражението на огъня върху щиковете на автоматите е нещо, което човек никога не може да забрави. Дори и да не го е видял с очите си.

Спомняме си за 4 юни, защото този ден ни показа истинската същност на Китайската комунистическа партия.

Спомняме си за 4 юни и заради обикновените работници, които загинаха. Имената на повечето от тях днес са забравени. Защото всъщност никога не сме ги знаели. Но ние ще ги запомним като хора. И ще запомним, че никога не сме знаели имената им.

Спомняме си за 4 юни, защото този ден крие както най-лошите, така и най-добрите страни на Китай.

Спомняме си за 4 юни, защото на този ден бяха избити стотици хора. И това не беше някаква тайна операция или нещастен случай. Не беше и контрареволюционно въстание. Споменът за този ден не е мъртъв. Нито пък е измислен. 4 юни 1989 беше жестока кървава баня.

Спомняме си за 4 юни, защото това е единственият известен случай, при който една нация посяга сама на себе си, както казва китайският професор Фон Лиджъ.

Спомняме си за 4 юни, защото искаме да знаем какво си спомнят днес войниците, които са убивали. Очевидно на път за площада някой е промил мозъците им, за да могат да изпълнят смъртоносната заповед. И те са жертви. Не знаем какви мисли са ги измъчвали тогава. Но си спомняме за този ден, защото много искаме да узнаем и това.

Спомняме си за 4 юни, защото активистката Динг Цзлин още е жива. Но нейният син беше един от убитите. Когато днес 82-годишната жена напуска дома си, полицаи в цивилни дрехи я следват по петите. Нима са загрижени за нейната сигурност? Не, загрижени са за сигурността на държавата. Да, това е истината за Китай: режимът на тази страна - със 100 милиарда юана БВП и двумилионна армия - се пази от една 82-годишна старица, от нейните мисли. Не бива да го забравяме.

Спомняме си за 4 юни, защото споменът ни прави по-добри. Да почитаме паметта на жертвите е в интерес на всички нас. Когато политиците говорят за "интереси", те имат предвид материалните интереси. Но моралните са също толкова важни - дори много повече.

Спомняме си за 4 юни, защото той е повратен исторически момент за една пета от населението на света. Преломен момент по един път на развитие в тревожна посока. Надяваме се, че този прелом не е бил пагубен за целия свят. Но все още не знаем. Предстои да разберем.

Спомняме си за 4 юни, защото ако не си спомняхме, нямаше да имаме ни най-бегла представа за всичко това. Щяхме ли да можем да си го представим? Не, нямаше.

Спомняме си за 4 юни, защото има хора, за които е важно да си спомняме за този ден. За тях това е утеха.

Спомняме си за 4 юни, защото има и хора, които не искат да си спомняме. Те искат да забравим този ден. Защото забравата им помага. Помага на партията им да държи властта. Що за извратена игра! Единственият възможен път да се борим срещу тази сила е именно този: да съхраняваме спомена за онази касапница!

Спомняме си за 4 юни, за да не забравяме как китайското правителство лъже - самото себе си и другите. То твърди, че китайският народ отдавна вече е "осъдил правилно контрареволюционното въстание на площад Тянанмън през 1989 година". Но на този ден полицаи в цивилни дрехи не допускат хора до площада. Защо? Полицейското присъствие показва, че режимът не вярва на събствените си лъжи.

Спомняме си за 4 юни, защото подобни събития ни разтърсват трайно. Дори и да искаме, пак не бихме могли да забравим.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JPower

    16 1 Отговор
    Българите трябва да помнят какво е правил тук суджука 500 год...Не ми пука за тзян мян блял чал....

    Коментиран от #20

  • 2 372

    28 2 Отговор
    Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция, проведена от ВВС на САЩ, срещу японските градове Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август 1945 г., по време на Втората световна война. Да се помни "демокрацията" ФАЩ!

    Коментиран от #4

  • 3 Комуниста

    22 3 Отговор
    Никога няма да забраеим 9 Май 1945г.и 50 000 000 жертвите на Хитлериска Германия!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Комуниста

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "372":

    Снима филм Чернобил обапе не снимат филм Хирошима и Нагасаки!
  • 5 Димитър

    26 1 Отговор
    Гнидите от дойче гнойче отново ронят крокодилски сълзи над чуждите гробове за пари. На никого не му пука за написаното от нищожества като вас, плужеци. Китай е бил цивилизован и начетен във времената, в който дивашките немски племена са се избивали помежду си с тояги. Ако не бяха тия няколкостотин жертви на западната пропаганда и Китай беше клекнал, сега нямаше да има Китай, а няколко нови държави на мястото му, и Китай нямаше да е първа икономическа сила в света (каквото и да казват за себе си американците), затова не вие ще ги съдите, вие сте никой, и никой ще си останете.
  • 6 да да ама не

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "Комуниста":

    Глупости, половината ги пиши на другаря ти Сталин!

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Патето яки

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "да да ама не":

    Сталин жил, Сталин жив, Сталин будет жить.
  • 8 Иванов

    12 1 Отговор
    Чудя се как DW не са фалирали още с тези блудкави статии? Сигурно Сорош ги финансира.

    Коментиран от #17

  • 9 сори сорос

    21 0 Отговор
    Трябва да помним 4 юни, защото на Тянънмън държавата радикално не допусна САЩ да се намеси във вътрешните работи на Китай. Затова сега икономиката на комунистически Китай изпреварва тази на САЩ . А когато икономиката се развива добре, резултатите в социалната сфера не закъсня. Факт. Понякога насилието е най правилното решение. Китай направи това, което трябваше. Сегашната му мощ, е пряко следствие от тогавашното решение. Иначе ги чакаше съдбата на СССР.
  • 10 Грух

    10 0 Отговор
    Внимание !
    Внимание !
    Дойче веле !
    Повтарям, Дойче веле !

    ИУУУУУУУУУУУУУУУУУ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Грух

    14 0 Отговор
    Аз пък помня САЩ и Англия - ЕДИНСТВЕНИТЕ две държави, бомбардирали нашата родина България за 1300 години откакто съществува !
  • 13 1122

    10 0 Отговор
    Това е деня в който китаи не се пречупи като Украйна
  • 14 Хрис

    4 0 Отговор
    След 5 дни е 9 юни. ДОЙЧЕТОдали ще пусне нщо иннтересно по повод на едни кректени, които на тази дата през 1923 г. играха футбол с отрязаната глава на един министър-председател?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Госあ

    1 3 Отговор
    Да, това ми напомня че болшевишкия комунизъм не е нищо повече от уродливо диктатура и няма нищо общо с истинските леви идеи. Напомня ми също, че животът в Китай далеч не е толкова справедлив колкото го описва върхушката

    Коментиран от #23

  • 17 Ротор на магнитни лагери във въздуха

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    Всъщност , източника на парите , и на Сорос , и на Дойче Зеле , и на хилядите НПО е един и същ - ЦРУ. В Китай не можаха да пробият - изчакаха ги умно да се съберат на един площад , всички сороси , и намазаха с тях веригите на танковете, тъй като де факто това са чужди граждани , служещи на чужди интереси. Риска от гражданска война , както и всякакъв род други рискове , беше унищожен в зародиш . И сега 30 г. по късно Китай са първа икономическа сила -работилницата на света. Не са загубили читавото си население на половина , не са станали колония за разграбване на ресурси . Имат визия за бъдещето .
  • 18 Директор

    1 3 Отговор
    Ами всички които коментирате с одобрение и приповдигнат дух, бягайте да живеете в Китай!!! Там държавата е силна и така омразните САЩ са далече. Бягайте и не се връщайте комунистическа сган проклета!!!

    Коментиран от #19

  • 19 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Директор":

    По голяма кочина от сащ едва ли има. Там геноцида е по голям,но по тих.
  • 20 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "JPower":

    Да помним и бомбардировките над София от страна на американци и англичани през 1943-44 година. https://fakti.bg/mnenia/354042-bombardirovkata-na-sofia-1944-g-smart-i-razrushenia
  • 21 Марк Енгелс

    1 0 Отговор
    12 април 1989 г. - Горбачов с официални визита във ФРГ

    25 април 1989 г. - на пленум на ЦК на КПСС от неговия състав бяха извадени 74 члена и 27 кандидат-члена, практическа цялата "стара партийна гвардия"

    11 май 1989 г. - започна изтеглянето на съветските войски от ГДР

    12 май 1989 г. - кампания срещу консервативното крило в Политбюро на КПСС в лицето на Лигачов

    17-20 май 1989 г. - визитата на Горбачов в Китай и начало на масовите стълкновения в центъра на Пекин. Визитата беше прекратена по настояване на китайската страна

    25 май - 9 юни 1989 г. в Москва се проведе конгреса на народните депутати на СССР. Формира се междурегионална група начело с Афанасиев, Елцин, Попов, Сахаров и Собчак

    3-4 юни 1989 г. - след няколко дни спорове в ръководството на китайската компартия бяха въведени войски на площада Тянанмън и разгонени демонстрантите, искащи китайска перестройка

    4-18 юни 1989 г. - "Солидарност" победи на изборите в Полша

    12-15 юни 1989 г. - пътуване на Горбачов до ФРГ за преговори с Хелмут Кол за "бъдещето на Германия"

    Коментиран от #22

  • 22 анализатор

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Марк Енгелс":

    Като продължение на твоя коментар: Просто ККП се оказа по силна от КПСС и не допусна "перестройка" по задание от Запада, а със собствени сили и по свое виждане реформира страната така, че днес Китай вече става първа икономическа сила в света и на международната политическа сцена всички се съобразяват с Китай. Докато Горбачов и после Елцин допуснаха съсипването на Русия и цялото постсъветско пространство и добре, че дойде Путин, за да възроди Русия, макар че и той още не може да възстанови напълно щетите от поразиите, които предишните двама направиха.
  • 23 Антифашист

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Няма такова нещо. Аз често слушам китайското национално радио, което отразява задружният, мирен и щастлив живот на китайските граждани. Всичко друго е пропаганда.