17 Юни, 2019 20:30 6 491 27

Това може да срине "системата Ердоган"

  •  екрем имамоглу-
  • истанбул-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  •  екрем имамоглу

Падне ли Истанбул, ще рухне един от основните стълбове на властта на турския президент

Това може да срине "системата Ердоган" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Падне ли Истанбул, ще рухне един от основните стълбове на властта на Ердоган. Битката е за добре напълнената хазна на града, която осигурява охолен живот на роднини на президента и свързани с него бизнесмени.

Истанбул е безспорният икономически център на Турция. В града на Босфора се създава почти една трета от БВП на страната (31%). Затова градската управа винаги разполага с много пари. Не е изненадващо, че в кампанията за кметските избори всичко се върти основно около парите.

Кандидатът на Републиканската народна партия (РНП) Екрем Имамоглу си има любима предизборна тема и не пропуска случай да говори за това как градските власти в Истанбул са разхищавали парите на данъкоплатците. Във всяко свое участие в политическо токшоу той размахва парче картон, на което пише "Israf" (разхищаване).

Там са изброени неправомерни харчове за милиони, на които Имамоглу е успял да се натъкне в краткото си време, през което беше кмет на Истанбул. Парите са отишли за служебни коли, интернет-сайтове и какво ли още не. Да припомним, че Имамоглу остана на поста в продължение на 18 дни, преди Висшият избирателен съвет на Турция да анулира резултатите от изборите.

Нелегални сделки и скандали

Имамоглу засяга една много чувствителна тема. Когато той повдигна темата в интервю за близката до правителството телевизия СиЕнЕн Тюрк, водещият на бърза ръка прекрати разговора, защото уж нямало повече време. Разбираемо е, че в условията на тежка икономическа криза разточителното харчене на пари от страна на управляващата партия няма как да се хареса дори на най-верните ѝ привърженици.

За критиците на президента Ердоган обаче харчовете на управляващите са по-малкото зло: всички в Турция знаят, че турският президент има огромно лично състояние, измерващо се с трицифрена сума в милиони, чували са за неговите вили и гигантски парцели земя. Не е забравен и корупционният скандал от декември 2013 година. Тогава прокуратурата в Истанбул обвини турското правителство в нелегални сделки със злато за Иран, около които членове на правителството били взимали подкупи. Самият Ердоган тогава стоеше в центъра на скандала: в един подслушан разговор турският президент инструктираше по-малкия си син Билал незабавно да изнесе "парите от къщата". В записа Билал казва, че са останали още около 30 милиона евро. Експерти тогава заявиха, че записът е автентичен, но Ердоган да го окачестви като "монтаж" и "мръсна кампания".

„Този подслушан разговор е най-категоричното доказателство за наличието на корупция в обкръжението на турския президент“, казва Кристиан Бракел от фондацията "Хайнрих Бьол" в Истанбул. "Една групичка от влиятелни бизнесмени, много близки до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), печелят големите обществени поръчки – често това са едни и същи фирми. Има и примери за това как за определени бизнесмени се правят изключения, а понякога дори се променят и закони в тяхна полза. Въпросните фирми - обикновено големи холдинги - от своя страна се отблагодаряват на управляващите по различни начини. Говори се например, че един бизнесмен е финансирал следването на децата на Ердоган в САЩ", казва Бракел.

Пари за близки и роднини на Ердоган

От добре напълнената хазна на Истанбул се облагодетелстват основно религиозни фондации и съюзи. Официален доклад показва, че през 2018 година религиозни фондации са получили 130 милиона евро. На пръв поглед няма нищо нередно в това, тъй като парите са предназначени за образование и за насърчаване на младежката заетост. Но прави впечатление също, че почти всичките фондации са свързани с управляващата ПСР или лично със семейството на Ердоган.

Фондацията за младежта (TÜGVA), която е получила най-много пари от градската хазна (11,3 милиона евро), се ръководи от по-малкия син на Ердоган - Билал. Други 8 милиона евро обществени средства е получила Фондацията за образование и младеж (TÜRGEV), в чийто управителен съвет е Ердогановата дъщеря Есра Албайрак. А един от зетьовете на турския президент ръководи дейността на една технологична фондация, получила над 6 милиона евро по същите канали.

На повторните кметски избори на 23 юни ще се решава дали тази система на разхищение, шуробаджанащина и корупция ще оцелее или не. Ако победи кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм, това ще означава всичко да си продължи както е било. Самият Йълдъръм не е смятан за неопетнен: преди 2 години група разследващи чужди журналисти разкриха покрай аферата "Парадайс пейпърс", че синовете на Йълдъръм притежават дялове от редица офшорни фирми, регистрирани в Малта. Мнозина виждат в това механизъм за укриване на данъци.

Това би било тежък удар за Ердоган

Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу вече обяви, че е решен да сложи край на тази порочна система: "Край на практиката да се облагодетелстват избрани фондации, доверени лица и общини. Отсега нататък ползите ще бъдат за цял Истанбул", обеща социалдемократът.

За президента Ердоган и неговата партия загубата на кметското място в Истанбул би бил тежък удар. Ако загубят контрола над добре напълнената градска хазна, ПСР няма да запази близките си отношения с влиятелните местни бизнесмени. Би рухнал един от стълбовете, на които се крепи властта. А една смяна в управлението ще даде възможност да се разкрият нелегалните действия на досегашните управляващи. От това лесно ще пострада и имиджът на президента Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 боярышник

    19 5 Отговор
    Ер бръшлян е вече история!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 боярышник

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "Дост":

    Както спаси бебето до кърджали ли?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 боярышник

    24 4 Отговор
    Феса е аут!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 писна ми

    20 7 Отговор
    Бе да пада бе! Само че цяла турция и то под вода!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ало, сайта

    25 5 Отговор
    Да видим сега модераторчето дали ще махне мангалските обиди към нас и най-вече към Левски! На тез полухора с фесове на тиквите, майките им и за сапун не стават! Да бегат на юг!! В циганията!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Рошко

    8 11 Отговор
    Айде пак глупости на търкалета ,и какво му разхищаващоти,служебни коли и интернет сайтове ,апартаменти и къщи за гости за милиони дали са се уредили ,мачкай ердо и хич да не ти пука за еврейските подлоги
  • 17 Guest

    14 11 Отговор
    Че Биналито пак ша яде бой - ша яде. Ама т'ва е друга тема. Хора! Живеем на един пенис разстояние от може би най-якия град в света! Истанбул! Ходете там когато имате възможност, кефете се, разглеждайте, яжте, пийте... Няма такъв друг град в целият свят. Дори и Лъндън не мой му са опне!
  • 18 Сезгин

    14 3 Отговор
    Този сайт е турски щом трие коментари против тях, а оставя коментари, които оскверняват паметта на Апостола Васил Левски значи е турски и не заслужава да му се обръща внимание. Говоря за коментар под №8. Дано останете без читатели.

    Коментиран от #19

  • 19 onq s konq

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Сезгин":

    Не бързай със заключенията си че сайта е турски,защото ком.8 може да е написан както от теб,така и от мен.Освен това ТИ си с турски ник,а не АЗ!Въпросът е КОЙ има полза от подобни постов?А логичният отговор е РУСИЯ,чиято ХИБРИДНА ПОЛИТИКА за Балканите се изразява във ВСЯВАНЕ СМУТ В НАСЕЛЕНИЕТО чрез внушение за "Османска заплаха",като директно му се подсказва,че не Европа и Америка,а ТЯ е единствената сила която може да възспре едно Турско нашествие!Затова е и "изобилието" /берекета/ от про-турски наглости.Не че Турция няма претенции за влияние в БГ,но...тя действа по доста по-различни начини.

    Коментиран от #20, #27

  • 20 Сезгин

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    И, какво общо има моя ник с коментара под №8, с който се поругава паметта на най великия българин за всички времена Васил Левски ?
    Аз такива коментари не пиша, за теб не знам. За разлика от теб аз съм българин и съм приел християнството, а теб всеки те знае, че си турчин и като такъв Васил Левски не го чувстваш за свой.
  • 21 Fenasi Kerim

    5 1 Отговор
    Има корупция и шуробаджанащина няма спор. Но и при новия ще има ако спечели. Дали е от една партия или друга няма значение. Дали е ислямист или светски пак същото. Имамоглу е интелигентен човек и ще бъде добре за Турция да има един човек по различен от Ердоган който да упражнява власт поне над Истанбул. Самия Ердоган някога беше кмет на града. Хубаво е че снощи имаше три часов дебат между двамата кандидати по телевизията. Имамоглу постоянно прекъсваше водещия на Фокс - телевизия която не подкрепя властта. Fox Türkiye е една от малкото национални медии които открито критикуват Ердоган. Покажете ми национална телевизия в Европейска България която да не ближе някои срамни места на мафиотската, милиционерска, глупава власт и да ви кажа Евала на чист турски.

    Коментиран от #24

  • 22 Реалист

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Левски педофила":

    Педофил е пророка ти бе мюсли. Гьотчии мазни.
  • 23 Майката на расимчо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Расим":

    Айде кйопек лягай че е късно , утре си на училище..и спри тази трева че не знаеш на кой свят си...думуЗкйорфишекрезаноглу
  • 24 Гурбетчия Ханко брат

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Fenasi Kerim":

    Айде кериме изнасяй се за анадола...у намажи две филии с мас за из път..резльо
  • 25 Коза Ностра

    2 4 Отговор
    Тоз Ердоган надмина всички нас. Той е капо ди тути капи!
  • 26 Румяна Костова

    0 0 Отговор
    Не как живеят олигарсите в Турция се диктува на Дойче Веле да е обезпокоено, а за това, че Турция купува С 400. И в Украйна имаха президент олигарх, който по време на своето президентство се обогати на 70 процента и чрез собствена фирма ограбваше армията И нито ред от Дойче Веле.
  • 27 Румяна Костова

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Хора,имайте кръгозор малко по-далеч от носа си Навсякъде по света има групичка олигарси или други избрани, които си живуркат по най-висши стандарти. Ролята на Дойче Веле и другите подлизурски на Америка медии е да осветява как живее политическия елит на дадена страна, само, ако е разсърдил американците и ако е отстъпил от русофобския курс.В Дойче Веле няма да се появи статия за схемите ба нашите терикати и имотите им, докато слушкат и ходат да мисионерстват по Македония за приемането им в НАТО.