17 Юни, 2019 21:30 4 808 6

Защо Истанбул е важен за Ердоган? Ето го отговорът

  • истанбул-
  • кмет-
  • избори-
  • важен-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Ние сме против терористичните организации, каза президентът

Защо Истанбул е важен за Ердоган? Ето го отговорът - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Защо за турския президент Реджеп Тайип Ердоган са важни повторните местни избори в Истанбул на 23 юни? Отговорът беше даден от самия президент – броени дни преди ключовите избори.

За турската икономика и изборите в Истанбул говори турският президент пред делегатите на 26-ия извънреден конгрес на Съюза на турските износители. Акцент в началото на речта му беше икономическото развитие на страната, като Ердоган представи актуални статистически данни, предаде „24 Родопи“.

Износът на Турция през 2018 г. възлиза на 168 млрд. долара, а само до май 2019 година е 171,4 млрд. долара. Това оповести Ердоган и допълни, че преките чуждестранни инвестиции в страната за последните 12 месеца са 13 милиарда долара, а броят на туристите се очаква да достигне до 50 милиона до края на годината. През 2018 година държавата е отделила 2 млрд., а през 2019 година- 3,1 милиарда за подпомагане на износа. Президентът очерта две важни предстоящи събития във външно-политически план: срещата на Г-20 в Осака в края на юни и двустранната среща Турция-Китай на 2 юли.

Президентът не пропусна да направи и политически препратки. Той засегна предстоящите повторни местни избори в Истанбул на 23 юни. "На 31 март тази година спечелихме 52% от гласовете на общинско равнище и 55% от гласовете на областно равнище. Преди това на президентските избори народът ни гласува доверие с близо 53%. Имаме мнозинство в парламента, спечелихме 25 от 39 общини. В неделя предстоят само едни избори за общински кмет на Голяма Истанбулска община. Но защо медиите в чужбина се интересуват толкова много от тези избори, защо техните политици са заинтересовани толкова само от едни общински избори? Терористичните организации не издигат свой кандидат, но казват кого подкрепят. За това са важни изборите за нас, ние сме против терористичните организации и това, което те подкрепят" сподели Ердоган.

„Дойче Веле" наблегна на важността на повторните избори в Истанбул, като заяви, че 31% от БВП на страната се произвежда в града край Босфора. В речите си кандидатът на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу набляга на това как градските власти в Истанбул са разхищавали парите на данъкоплатците. В неделя той ще се изправи срещу кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм. Според последните проучвания, Имамоглу ще получи подкрепата на над 52% от избирателите в мегаполиса.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    2 7 Отговор
    Ами да не би защото Цариград е перлата на Европа и Азия?
  • 2 Мохамед

    16 9 Отговор
    Ердо=Адолф и ще сърши като Кадафи.......
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    17 11 Отговор
    Смешно е ,когато България се тресе от корупция,която взе главите на няколко "важни"политици,те пишат за съседа,все едно има пожар във нашият двор ,но ние гледаме огъня при комшиите ,без да се сетим да гасим собстния си пожар.

    Коментиран от #5

  • 5 Голям прос

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Мечката като играе в съседа, ще заиграе и тук
  • 6 Гледач

    7 3 Отговор
    САЩ ПОРЪЧА ЛИ ЕРДОГАН ЩЕ СТАНУ КАТО С ЛИБИЯ.НО ЛОШОТО Е ЧЕ СМЕ НАБЛИЗО.
Новини по държави: