25 Юни, 2019 17:37 12 888 52

Историк пред ФАКТИ: Българските турци ликуваха при победата на Имамоглу

  • турция-
  • избори-
  • истанбул-
  • имамоглу-
  • йълдъръм-
  • ердоган

Турция трябва да се върне на европейския си път

Историк пред ФАКТИ: Българските турци ликуваха при победата на Имамоглу - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Очаквана ли беше победата на Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия на изборите за кмет на Истанбул? Какво чака Турция в бъдеще време? Ще може ли Екрем Имамоглу да работи съвместно с централната власт в Турция? Добра новина ли е промяната в Истанбул за българската общност там, а и за българската държава? По тези и някои други въпроси, от ФАКТИ разговаряхме с историка и учредител на "Турски културен център ХХI век" Ибрахим Карахасан-Чънар.

- Очаквахте ли победата на Екрем Имамоглу над Бинали Йълдъръм и защо според Вас се стигна до нея?

- Очаквах я, защото следях анкетите през последните две седмици. Те показваха разлики 2, 3, 4, че и 8-9% разлика в полза на Имамоглу. Да не говорим, че агенциите, медиите, които са под контрола Ердоган, те също даваха предимство на кандидата на Републиканската народна партия, колкото и цензурата да е била голяма. Говореше се, че кюрдската маса ще бъде мобилизирана и точно така се получи. 15% кюрди живеят в Истанбул и поне 500 000 от тях са гласували за Имамоглу. Самият председател на прокюрдската партия Селахатин Демирташ, който е подсъдим, призова всички кюрди да гласуват за Имамоглу. Аз смятам, че Ердоган и ''Партията на справедливостта и развитието'', някак си са изчерпани, и той като политик, и самата политическа партия като такава. Според мен в Турция се роди ново поколение хора, което не харесва последните десет години, конкретно неговата политика на отдалечаване от Европа и като цяло от Запада. Икономическата криза също си каза думата. Младите турци са светски настроени и просто таза политика не е в техния човешки кодекс. Освен това неговата политика на противопоставяне вътре в страната, на поляризация, също не се харесва. Може да се спомене и имиджът на Турция, негативизмът на Запада към Турция и скъсването на икономически и политически връзки със САЩ и Германия. По едно време имаше доста ''настъпвания'', Ердоган нарече германците нацисти. Скъсването на икономическите връзки с Япония също, японците се оттеглиха като инвеститор. Всички тези неща оказаха влияние, турският човек обедня, безработицата е сравнително висока, инфлацията галопира, видяхме случващото се с лирата, освен това много хора и фирми фалираха. Всичко това е една обица на ухото на обикновения човек. Турците търсят друга ориентация, искат да си оправят живота, да живеят по-нормално. Аз ходя в Турция и усещах атмосферата там, а тя е една атмосфера на страх и противопоставяне.

- Всъщност Ердоган е едно потвърждение, че независимо коя е държавата, ако тя се управлява диктаторски, то стандартът на живот, качеството му, атмосферата в тази държава, не са добри?

- Да. Настоящият турски президент търпи санкции от Европейския съюз, от САЩ също размахват пръст. САЩ винаги са били много мощен фактор за развитието на Турция, и в икономически, и в политически план. Визирам след Втората световна война плана ''Маршал', военният план ''Труман'' също, в милитаризацията имат много близки връзки. Ердоган е политик, на който се гледа с недоверие, той изменя и на съюзниците си в НАТО с намерението за закупуването на ракетите C-400 от Русия. Виждаме в последно време и конфликт с Европейския съюз във връзка с Кипър, знаем как малко безпардонно се отнасят с находищата. Като че ли единственият политик, с който Ердоган поддържа някакво статукво, някакво сервилничене, това е Путин. В крайна сметка това са двамата политици, които са най-игнорирани в света, игнорирани от нормалния и цивилизован свят.

- С оглед на получилия се резултат на кметските избори в Истанбул, какво очаквате да се случва в бъдеще време, и в самия град, и в Турция като цяло?

- Ами слоганът ''Всичко ще бъде много хубаво'', сега е допълнен с още едни хубави думи, които гласят ''Едно ново начало''. Много от хората симпатизиращи на Републиканската народна партия, под лика на Екрем Имамоглу, слагаха един надпис и той беше ''надежда'' (на турски - umut). Много хора се надяват нещата да се оправят, а освен това в последните години се заговори за много корупционни схеми, шуробаджанащина и неправомерно изтичане на средства. Синът на Ердоган беше забъркан в една афера с Иран, ставаше въпрос за злато, Бинали Йълдъръм също в офшорка, синовете му са забъркани, говори се за пране на пари, избягване на плащане на данъци. Такива политици по принцип трябва да бъдат за пример, министър-председател и президент са от една партия, а те на практика не даваха този добър пример. Имамоглу е съвсем друг човек. Той може да е издигнат като кандидат на една елитарна партия, каквато е Републиканската народна партия, но той съумя да намери общ език с масите, заговори с техния глас, а точно това е, което искат те. Той заговори за единство, за обединение, тази поляризация, която съществува, да бъде премахната. Заговори и за религиозната толерантност. Йълдъръм също е говорил за тези неща, президентът Ердоган също, но по един различен начин. Те използваха в своите речи популизма и една безпардонност, докато при Имамоглу, един интелигентен човек, роден в Черноморския регион, лъха увереност, спокойствие, отвореност към хората. Той е едно ново лице и може би е време в Турция да се появи нова политическа класа, която да я тласне по обратния път, който тя беше поела, а именно да я върне на пътя на Европа, светския път, а не назад към консервативен конструкт. Имамоглу още с избирането си призова за диалог между местната и централната власт, защото има доста неразрешени проблеми свързани с метрото, със сирийските бежанци и други. Този човек навлезе дълбоко в нещата, 18 дни беше кмет, преди да бъдат касирани изборите, той успя да се докосне до архивите, до документацията на общината в Истанбул и заговори за корупционни схеми. Много често Имамоглу размахваше едно картонче в предизборната кампания, като на това картонче пишеше ''разхищение''. Надявам се, че с един добър разбор, с един хубав екип, този човек, ако се справи със ситуацията и ако Ердоган не отстъпи, не си подаде оставката, на следващите избори смятам, че този човек, ако продължава със същата харизма, Ердоган ще има един много силен противник и не се знае дали ще бъде преизбран.

- Йълдъръм и Ердоган честитиха победата на Екрем Имамоглу, а той от своя страна, в изявленията си след победата на изборите в неделя, също беше добронамерен към централната власт. Това означава ли, че има предпоставки за добро сътрудничество между тях?

- Аз съм сигурен, че един диалогичен човек, с европейски мислене, какъвто е Имамоглу, ще направи всичко възможно това да бъде така. Друг е въпросът доколко Ердоган ще бъде откровен с него, защото той е един ловък, умел политик, толкова години е във властта. Аз не вярвам, че ще се получат тези неща, защото това са различен тип хора. При спечелването на изборите Имамоглу каза, че хората, за които той ще мисли са 16 милиона и той ще бъде не просто човекът на Републиканската народна партия като кмет на Истанбул, а ще е човекът на всички истанбулци.

- Възможно ли е според Вас една от двете страни съвсем скоро да поиска предсрочни избори за президент? Или пък турските граждани да поискат такива?

- Според мен би могло да стане, ако кризата се задълбочи. При едни по-големи икономически проблеми нещата могат да ескалират. Друг е въпросът, че Ердоган няма нужда от тези избори. Сега той трябва преди всичко да мисли за своята си партия, какво ще прави от сега нататък, защото има един друг консервативен проект, който може да привлече привърженици на Ердоган или недоволни от него и Бинали Йълдъръм. Хората от този проект са в сянка още, но дадоха заявката си и не знаем какво ще се случи. Визирам бившия президент Абдуллах Гюл и бившия министър-председател на Турция Ахмед Давутоглу. Ако се случат трусове вътре в партията на Ердоган, съвсем естествено това ще я отслаби, по места ще има разнобой и може управлението да се взриви от самата партия, да се поискат избори, нови хора. След няколко дни ще видим какво ще се случи с турската лира, тя се повиши с 1% след изборите, но това е нищо. Срещата на Г-20, която е съвсем скоро, Тръмп и японските представители, Европа, тази среща също е важна за бъдещето на Ердоган. Ако се покаже хладно отношение към него, това ще е ясен знак, че той просто няма какво да очаква повече оттук нататък и кариерата му ще отидем към застой.

- Дали Ердоган има желание и е способен след тази загуба да промени политическото си поведение, тъй като, както и Вие споменахте по-рано в разговора ни, е очевидно, че той не е особено харесван от младото поколение турски граждани, които са светски настроени?

- Не мисля, че той ще промени нещо. Той се показа като безкомпромисен към политическата опозиция и това се харесва на една част от маргиналите. Ако той тръгне към различен тип диалог, неговите привърженици няма да са съгласни с това нещо. Говорим за така наречените ''черни турци'', които по някакъв начин са недолюбвани, а той им даде шанс. В самия Истанбул бяха докарани много хора от провинциите, бяха им дадени отговорни длъжности, насочени бяха средства, но тези хора си останаха чужденци за метрополията, Истанбул е един интересен и космполитен град с много съвременни хора. Знаейки какво е правил досега, Ердоган може да сервилничи, но смятам, че няма да промени поведението си. От другата страна, в опозицията, няма лекомислени политици. Мисля, че те ще усетят нещата. Той ще направи възможното да закрепи имиджа си, но ако икономическата криза продължава, ако в неговата партия наистина има разцепление, това не вещае нищо добро и каквото и да предприеме той, важни маркери са това, те ще очертаят неговото бъдеща кариера надолу.

- Какво значи победата на Имамоглу за българската общност в Истанбул, а и за България като страна съседка на Турция? Добра новина ли е това за българските турци и България?

- Да, разбира се, защото българските турци, нашите изселници, те са светски настроени. Живели са и в друга система, знаят какво е било преди 89-та година, знаят какво е диктатура и режим. Мисля, че тази тема много чувствителна за тях. Показваха една малка България, един квартал в Истанбул на име Авджълар, как хората се радваха, ликуваха българските турци. Една голяма част от тях, 3/4, сигурен съм, че са гласували за Екрем Имамоглу. Те всъщност знаят какво ги очаква в Турция, искат да работят, бизнесът им да върви. Те също са хора, които гледат напред бъдещето си, трудолюбиви са и знаят къде е истината. Относно приемането на новината в България, с приятели разсъждаваме и много хора приемат този факт. Няма толкова много симпатизанти на Ердоган в България, те знаят, имат роднини, ходят там и виждат, че всъщност насаждането на страх, това противопоставяне, просто притеснява много хората. Той извърши чистка навсякъде. Аз имам племенница, професор е, тя живее в един турски град и забелязвам, че вече не смее да ми пише, защото аз влизайки по медиите и моите писания, тя се притеснява, защото е възможно да има хора, които да следят българските интелектуалци с турски произход. Преди ми пишеше редовно, а сега усещам някакъв страх у нея. Знаем каква чистка извърши Ердоган в академичните среди и за най-малкото хората са гонени от работа. Изобщо във всички сфери е така. Интелектуалците пострадаха много, но мисля, че процесът е необратим. Хората искат прогрес, а не регрес. Що се отнася до връзките между двете държави, то те са балансирани. Нашият министър-председател и президентът на Турция Ердоган по някакъв начин са прагматични един към друг, знаят интересите на двете страни. На този етап няма някакви спорни проблеми и въпроси между двете страни. Само жалко, че Volkswagen може да отидат в Измир, а не в България (смее се), но това е пак част от икономиката и голяма политика. Иначе турският народ е много добре, приятелски настроен към България и това се усеща, когато човек отиде в Турция, той вижда какво отношение имат към българите. С голяма радост и разбиране се отнасят към българите, така и трябва бъде. България и Турция трябва да бъдат приятели. Заветът на Ататюрк е: ''Който е против България, той е против Турция''. Нещата вървят и именно натам, аз съм оптимист за приятелските отношение между двете страни.

- На няколко пъти в разговора споменахме за пътя на Турция, който трябва да бъде демократичен, правов, гледащ към НАТО и Европейския съюз. В тази връзка, Републиканската народна партия разполага ли с потенциал да върне Турция на този път? Има ли други хора в тази партия, освен Имамоглу, които наистина могат да спечелят доверието на целокупния турски народ и да върнат Турция към прогресивния път?
- Имат потенциал, но на този етап не смятам, че са готови. Може би трябва да се появят още политици на сцената, които по някакъв начин да поведат турския народ. Партията си има своите традиции, тя е кемалистка партия, дълги години политиката на Турция е била жалон на тази партия. След 2000г. Републиканската народна партия отстъпи от своите позиции. Трябват им хора с харизма, с ново мислене, по-млади хора им трябват, като Имамоглу. Мухарем Индже също, той е много добър оратор. Имамоглу, ако се покаже като наистина способен човек начело на Истанбул, той би могъл да ''завладее''хората и на следващите избори да бъде издигнат за президент. Продължаването на кризата в Турция ще е ''мечешка'' услуга за опозицията. Кемал Кълъчдаролу, той е добър политик, но мисля, че не е този човек с необходимата харизма и ново политическо мислене. Мисля, че в близко бъдеще ще се появят още политици, които ще покажат своето лице и пътя на Турция, който е Европа, това е ясно.

- Тоест се търсят политици, които от една страна са интелигентни хора, както е при Имамоглу, а от друга успяват и да се харесат на масите?
- Един такъв политик ще бъде гледан с много по-голямо доверие от Европа и това също може да изиграе един бумерангов ефект. Европейците естествено ще харесат такъв човек, притежаващ такова мислене и нещата могат да се стиковат още по-добре. Турция, ако тръгне самостоятелно да се оправя, тя няма да се оправи. Турция се нуждае от своите съюзници, от Европа и САЩ, винаги е било така, тези връзки не трябва да се късат, защото пътят е натам. Ердоган, ако се окопае и реши да покаже колко е велик, това не вещае нищо добро за Турция. Местните избори, не само в Истанбул, а и в другите големи градове, дадоха ясен знак какво искат гражданите, какво искат интелектуалците на Турция. От десетте най-големи градове, само в Бурса спечели партията на Ердоган. В близко бъдеще смятам, че нещата ще се променят. Ердоган отстъпва от пиедестала си, но друг е въпросът дали ще е скоро или след 4 години през 2023 година, защото той много иска да бъде президент на 100-годишнината на турската република. Иска да го възвеличаят като втори Ататюрк, но дотогава ще изтече много вода и не се знае, възможно е да се развият по-бързо процесите. Ако се развият по-бързо тези процеси, ще бъде много добре за Турция.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма български турци

    23 53 Отговор
    Има български гяури по Цариград!

    Коментиран от #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 боярышник

    53 21 Отговор
    Ми като няма що не си върнат Бг паспортите,шалвар нещастен.Те,самите турци ви мразят,мелези
    Мразят ви защото сте с двойно гражданство и при първа възможност ви прецакват в турция.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 vasik atanasova

    17 22 Отговор
    путинков не можа да помогне на ердоган
  • 7 Хасан

    26 50 Отговор
    Ердоган си е политик и държавник и като Тръмп,Путин,Меркел иска да си направи държавата си развита....какво лошо има в това?!

    Коментиран от #15, #49

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хасан

    25 38 Отговор

    До коментар #8 от "България е във НАТО и ЕС":

    Турция не става ислямистка а напротив независима и това дразни Запада и Европа...професора що не пише за университетите ,за болниците ,за инфраструктурата които са направени от Ердоган

    Коментиран от #28, #43

  • 10 Хасан

    35 24 Отговор
    Комичното е че в България се пише за корупционни сделки в Истанбулската обшина ,но не се пишат за корупцията в България ,апартаментчета,къщи за гости

    Коментиран от #51

  • 11 Jonathan

    25 15 Отговор
    На комунягите и на чалмите валутите им не стават и за тоалетна хартия.Браво на Турция, че си иска свободата и го показа на изборите.

    Коментиран от #12

  • 12 Хасан

    12 20 Отговор

    До коментар #11 от "Jonathan":

    Абе бе путьо ..хората има таша..ци а ти дупе

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хасан

    11 24 Отговор
    Ибрахиме, не лъжи. Ние истинските турци сме с Ердоган до края.

    Коментиран от #39, #40, #46, #48

  • 17 552

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    А ти...ти си путк@ :)
  • 18 неутрален

    17 11 Отговор
    Хич не си правете илюзията,че щом друг кандидат е спечелил за кмет на Истамбул,с Ердоган е свършено ! Това е пирова победа . Ердоган още дълги години ще ръководи Турция !
  • 19 Хасан

    13 20 Отговор
    Напротив ,ние българските турци сме за Ердоган и за стария модел.Ние мразим всичко ново и европейско , а Имамоглу е точно проевропейски настроен.Ние харесваме жените ни да ходят увити в чаршафи и с кърпи забрадени ,а мъжете да смърдят на тютюн.
    Ние сме за старите порядки за които се бори Ердоган и го подкрепяме.Ние сме против проевропейски настроените турци с европейско мислене като българите ,ние заедно с анадолските братя сме за старата задръстена средновековна туркия с султан ердоган ,а ние наведени в краката му.

    Коментиран от #21, #23, #25, #47

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аспарух

    22 7 Отговор

    До коментар #20 от "Българан Балкански":

    Одринска Тракия както и цялата Беломорска Тракия заедно с територията на новата измислена Северна Македония са си исконни български земи от 1300 години..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 месара

    7 7 Отговор
    ердоган изпързаля ес с тоя кмет! номера е турция да бъде приета в ес, почакайте и ше видите
  • 28 Реалист

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Бе ти нали скочи с другите от Царевец от камъните? Още ли дишаш?
  • 29 Мехмед

    14 2 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    Ти си гюленист бе . Недей да пишеш от името на българските турци бе кьопек
  • 30 Хасан

    6 6 Отговор
    Не е вярно. Аз даже плачках, че и сопола ми тръгна.
  • 31 Мехмед

    7 12 Отговор
    Изобщо способен ли българинът да каже нещо смислено? -Не! Само цинизми, псувни и ругатни. Ех, какво да се прави, народностни черти.
  • 32 Нз какъв е но

    3 2 Отговор
    Наистина, много лошо са заживяли в сравнение с преди, заплатите и икономиката им са само 2 пъти по-високи.Вместо да внушат колко е лош, правят обратното, защото се създава впечатление, че няма за какво да се хванат и почват с общи приказки и откровенни лъжи.
  • 33 Тодор

    9 1 Отговор
    Админите,моля следете никовете и трийте фалшивите ! Очевадно някой пише от името " Хасан " !

    Коментиран от #35

  • 34 Хасан

    13 9 Отговор
    Не разбирам защо толкова дразня българите ..!?уважавам си България,българската култура и история ...обиждам само тия които обиждат турци и мюсюлмани ...не мога да обиждам християнството защото е грях

    Коментиран от #41

  • 35 Доктора

    9 5 Отговор

    До коментар #33 от "Тодор":

    Ти за раздвоение на личността не си ли чувал тошко...нарича се шизофрения.Хем си роден в България и си ял хляба на българите ,пък си мислиш че си турчин и плюеш всичко българско .Нищо чудно че на хасанчек му се мята акъла
  • 36 Мехмед

    6 2 Отговор
    Тези в турция не ги броят за хора!
  • 37 Сюлейман

    13 13 Отговор
    Не мога да разбера българите какво ги бъркат изборите в Турция??!! Турците другия месец получават най модерните ракети С400,, Триумф" а в бълария ще си купуват технологи на 50 г.Ф16 за 1,3 милиарда $!

    Коментиран от #38, #50

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Валера

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Истинските турци са с Кемал Ататюрк а. К.
  • 40 Ти Роме

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    нямаш никаква работа при турците! Какво лошо има в това?
  • 41 Абу Джаях

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    Само аз ще те оправя!

    Коментиран от #42

  • 42 Хасан

    1 6 Отговор

    До коментар #41 от "Абу Джаях":

    Ще цункаш Хасанито
  • 43 IZMIRLI

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    hasan kapa çeneni...nikoy ne iska Arapski-Putkini divotiyi RECO hvırli taya dırjava 100 godini nazat silna dırjava e tazi koyato ima zdrava ikonomika a ne skapan layeşt ARLEKİN...smetaşt sebe si za prorok i to Evreyski...MEHDİ
  • 44 Анонимен 25.06.2019

    4 7 Отговор
    Българските турци който подържат кемалистката партия са безбожници.Затова не обичат Ердоган, понеже Ердоган се придържа към Мохаммедовото учение, тоест към Божието слово което е донесено на Мохаммед чрез Ангела светия дух Архангел.Затова и този който разказва за Българските турци е също кемалист подмазват.
  • 45 За съжаление

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "България е във НАТО и ЕС":

    България и българите са най-бедните в Европа и твоето говеждо НАТО хич не ги грее.
  • 46 Аз Варна

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Ами като си от истинските ,а не от ментето,ходи си в Турция бе Хасане.Какво правиш тук,отивай при Ердоган.Той сега падна на кметските избори,скоро ще падне и на президентските избори.Дай Боже!Народа в Турция се осъзна най после.Хората не искат диктатор(сети се сам как постъпват със свалените диктатори),забрадки,султани и т.н.Искат СВОБОДА,това,за което се е борил Кемал Ататюрк.
  • 47 Таурус

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    И да са хванеш за големите пръси на краката и аз да мина отзад да та опъна.
  • 48 КАСАПИНА

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    В БЪЛГАРИЯ НЯМА ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ТУРЦИ, ИМА ПОМАКОЦИГАНИ.
  • 49 Animediator

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Ало ,Извънземния, твоя човек се оказа , че няма топки !
    Виждал ли си турчин с мустак и без топки ?!
    Кво стана с братята кюрди дето им се подмазвахте ?!
    Начукаха ли ви го !
    Турция не се състои само от миячи на чинии, дервиши, козари и тъпанари като теб !
    Има модерни, по европейски мислещи хора, на които очите са им отворени и това е бъдещето на тази страна.
    Но, ти не си от тях , ти още лъскаш портрета на правешкия цървул дето те накара да се откажеш от себе си !
  • 50 Animediator

    8 3 Отговор

    До коментар #37 от "Сюлейман":

    Ти първо оправи проблема с лука, а после ще говорим за ракетите!
    Като се правиш голям , я ни информирай колко е вътрешния и външния дълг на Турция ?!!!
    При такъв дълг и ние може да направим и по-голямо летище и да си купим 2 пъти повече ракети!
    А , сега иди да копаш тютюна и не ръси акъл !
  • 51 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Как да не се пише? Сто статии има за тия неща тука. Де гледаш?
  • 52 666

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган 100% чука путин":

    Руската разпоретина не му е много вярна. Заиграва се и с иранските
    палавници.