28 Юни, 2019 06:30 3 750 20

Назрява ли бунт срещу Ердоган?

  • турция-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган

Твърди се, че негови бивши съпартийци ще обявят създаването на нова партия най-късно през октомври

Назрява ли бунт срещу Ердоган? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срещу свикналия да побеждава Ердоган изглежда назрява бунт в собствената му партия. Твърди се, че негови бивши съпартийци ще обявят създаването на нова партия най-късно през октомври.

Властта на Ердоган се клати. На последните комунални избори в края на май управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) все още беше първа политическа сила в страната, но избирателите в големите градове масово започнаха да ѝ обръщат гръб. Освен Истанбул, ПСР тогава загуби и редица други големи метрополии като Анталия, Адана, Диарбекир, Измир и дори столицата Анкара. Това показва, че подкрепата на турските избиратели за властта на Ердоган се топи.

Не се вижда краят на кризата

Решаващият фактор за поражението на ПСР в многобройни градове бе икономическата и валутна криза, която поставя на изпитание турските граждани още от лятото на 2018. Високата безработица върви ръка за ръка с експлозивно нарастване на цените на основните храни, сред които и тези на лука и останалите зеленчуци, което силно разгневи турците. А във времена на икономическа криза дори и поддръжниците на правителството не са склонни да толерират разхищения и злоупотреби с парите на данъкоплатците.

Тъкмо този факт умело бе използван от Екрем Имамоглу, спечелил кметската надпревара в Истанбул. На всеки предизборен митинг кандидатът на опозицията не пропускаше да спомене и за разхищенията на градските власти в Истанбул. И не случайно. По думите на германския политолог Кристиан Бракел от фондация „Хайнрих Бьол", съмнителните преплитания между политика и икономика в Турция са достигнали невиждани досега размери.

Ще се разцепи ли ПСР?

Турците дълго време търпяха това, защото се смяташе, че просто няма алтернатива на Ердоган и неговата ПСР. Но ето, че сега се появи алтернатива. А и в самите редици на ПСР подкрепата за Ердоган очевидно се топи. Напоследък много се говори за бунт срещу Ердоган и за създаването на нова дясна партия от „разколници". Факт е, че досегашни сподвижници на турския президент, като бившия президент Абдуллах Гюл и бившия министър на икономиката Али Бабаджан, изразяват необикновено остри критики срещу Ердоган. Твърди се, че бившият вътрешен министър Бешир Аталай също спада към тази група от потенциални отцепници.

Вестник „Ди Велт" например съобщава, че създаването на новата партия се готви на бързи обороти. От средите около Гюл се дочувало, че Али Бабаджан ще поеме ръководството на тази нова партия, а самият Гюл бил зает с цялата организационна работа около създаването ѝ. Турският журналист Емин Чапа дори твърди, че Бабаджан вече посещава курсове по реторика, за да се подготви за новата си задача. Според германския ежедневник, новата партия ще излезе на политическата сцена най-късно през октомври.

Ореолът на Ердоган губи блясък?

Моментът за създаване на нова партия от отцепници на ПСР никога не е бил толкова благоприятен, както сега. Защото ореолът на „непобедимия Ердоган" изгуби своя блясък. Свикналият да побеждава президент никога досега не е преживявал повече неуспехи и провали.

Все още обаче е трудно да се предскаже дали властта на Ердоган наистина залязва. Защото най-важните институции на страната – сред които са армията, правосъдието и медиите – са под негов контрол. Властта на Ердоган може и да се пропуква, но през последните 17 години, откакто управлява Турция, той направи всичко, за да я бетонира.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онур

    4 14 Отговор
    Който се бунтува е гюленист.
  • 2 Омар

    7 6 Отговор
    Той циганина здраво държи няма страшно.

    Коментиран от #11

  • 3 среднощен

    7 1 Отговор
    До вчера "съратници", от утре "разколници"..? Какво точно се промени в програмата на ПСР та да излязат в "разкол" съпартийците на Ердоган..? "Замириса" им на власт и започнаха да се "продават политическите мишоци"..! Преди да вкусят от сиренцето ще ядат "мастагарката"..! Не са си направили правилни изводи някои политици в Турция въпреки гоненията около "преврата"..? Ердоган няма да даде лесно властта!!
  • 4 Голям прос

    12 6 Отговор
    Не се притеснявайте, турски трилчета! Батя ви Ердоган ще измисли още един преврат срещу него, ще напъха още стотина хиляди опоненти по затворите и турския народ ще продължи по същия начин надолу по лекото нанадолнище докато набере скорост. А вие тук пак ще пишете колко добър е живота там и ще си натискате парцалките в България. Е, добър, пък хората нещо недоволни. Странно! И в Гърция имаше криза и то по-голяма, пък те не готвят преврати.

    Коментиран от #13

  • 5 Akay

    15 3 Отговор
    Ще си иде по един или друг начин.Турската демокрация завещана ни от Ататюрк е непобедима

    Коментиран от #6, #15

  • 6 Дано!

    10 10 Отговор

    До коментар #5 от "Akay":

    Дано и Кюрдите си създадат своя държава!

    Коментиран от #9, #14

  • 7 гост

    2 0 Отговор
    Всеки рано или късно си отива,въпроса е какво идва след него?Както във България ПОПУЛИЗЪМ ,яхване на гребена на вълната и накрая НИЩО!Нормално е бившите привърженици да направят партия,защото това е демокрация,но пак казвам: ПОПУЛИЗЪМ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПИСНА ми

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Омар":

    Да, държи здраво, но не циганина, а Ердоган, управляващ държава в пъти по- голяма от България. Добър или лош, историята ще пише за него и името му ще остане във вековете, а ти ще си умреш от простотия като куче без история
  • 12 Серван

    6 1 Отговор
    Борислав Попов за ваша информация: Истанбул е вратата на босфора. Истанбул е освен исторически е много красив град. Оживен, богатствата са в самия град, заводи, предприятия и най големите и богати фирми са в този град. Столицата е Анкара, но Истанбул я предхожда във всяко отношение. Ежедневно прииждат милиони туристи. За да посещават през четирите сезона града имате ли представа колко милиарда на ден е оборота. Има и много неща, но не могат да се опишат с тези няколко реда красотата и значението от каква важност е това кой ? ще е новия градоначалник. Там хората избират най добрия. У нас избираме или не печели с фалшификации МАФИЯТА ВТЕДРИЛА СЕ ВЪВ ВЛАСТА А НИЕ СЕ КРИЕМ ПОД ПОЛИТЕ НА ЖЕНУРЯТА.
  • 13 Хасан

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "Голям прос":

    Много си прост ...Гърция даде на консигнация страната си на западни банки и корпорации и проблема се реши ,но Ердоган не дава ...бори се за независимост ...българино трудно ще го разбепе

    Коментиран от #17

  • 14 прока

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Дано!":

    Да кажеш и две думи за Румелия.

    Коментиран от #16

  • 15 MalkomX

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Akay":

    Тя, за това е"турса демокрация". С наказателен закон да брани създателя си.
  • 16 Каква Румелия бе анадолски чепик

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "прока":

    Християнския свят трябва да се организира и да си вземи земите върху които си има исторически права! Румелия си е българска територия, освободена от поробителите от Азия!
  • 17 Осведомен

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Гърция има какво да предложи на Запада. Западът се нуждае от Гърция. Турция няма какво да предложи. Total и ExonMobil са оценили 13 милиарда евро за проучване на морски парчета на запад от Крит. Има цели за природен газ, многократно по размер на египетския Зор. Ако го намерят, ще инвестират още 75 млрд. Евро. Смята се, че регионът може да нахрани Европа със 100 млрд. куб. м. газ годишно в продължение на 200 години. След 1-2 години те ще знаят всичко, в други 3-4 могат да експлоатират газа.
  • 18 Дойче веле

    3 0 Отговор
    Сайта за фалшиви и манипулирани новини.
  • 19 Чичо АДИ

    1 0 Отговор
    Едно добро начало ,чакам "Фесландеца" обесен да дойде в РАЯ на Чичо АДОЛФ там ще му покажа някои "Пинизи"„Arbeit macht frei“
  • 20 Николенко

    1 1 Отговор
    На всяко прасе му идва Коледата . Ердоган се издуха вече .