Last news in Fakti

9 Юли, 2019 08:52 11 276 22

ВСС готов да пише отличен (6) на скандален съдия?

  • петя крънчева-
  • всс-
  • оценка

Петя Крънчева иска топ оценка за противоречивата си работа

ВСС готов да пише отличен (6) на скандален съдия? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съдийската колегия на ВСС отново ще се занимава с атестацията на столичния съдия Петя Крънчева.

Миналата седмица само един глас не стигна тя да получи 98 от общо 100 възможни точки в атестацията си. Атестацията е оценка за работата на магистрата. Така днес трябва ВСС да реши дали да обяви столичния съдия Петя Крънчева за почти пълен отличник.

„Де факто“ припомня, че до сагата се стигна, след като самата Крънчева, недоволна от предварително поставената ѝ оценка от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК), я оспори.

Първоначално КАК беше дала на Крънчева 91 точки,

като ѝ е поставила оценка „добра“ (не максималната) за работата ѝ като заместник - председател на СГС и ръководител на наказателното отделение. След възражението на Крънчева, КАК е вдигнала оценката на 93 точки, като докладчикът в атестационната комисия Бонка Янкова е била „против“. Миналата седмица Вероника Имова (участвала в атестацията) предложи крайната оценка на съдия Крънчева да стане 98 точки. А Драгомир Кояджиков – третият от състава, я подкрепил.

Интересни бяха аргументите на Вероника Имова – тя посочи „изключително тежките“ дела, разгледани и решени от Петя Крънчева. Назова и две от тях – за ЦКБ (известно още като делото за милионите на Чорни) и едно от делата „Топлофикация“. Имова каза, че казусът „ЦКБ“ коствал изключително много усилия на съдия Крънчева. А за процеса „Топлофикация“ ѝ било вменено във вина неназначаването на резервен адвокат, което било неоправдана критика.

В същото време част от обвиненията в процеса за милионите на Чорни в крайна сметка отпаднаха заради изтичане на абсолютната давност и то след солиден престой в СГС. В интерпретацията Драгомир Кояджиков обаче давността е настъпила, когато казусът е стигнал до ВКС, така че Крънчева нямала вина за това.

Не стана дума обаче, че към момента срещу Петя Крънчева има три висящи дисциплинарни производства,

обединени в едно общо. Всичките са образувани по предложения на бившия председател на СГС Калоян Топалов, който застана начело на съда след ерата „Янева“. По две от тях той предлага съдийката да бъде уволнена заради „откровена проява на недобросъвестност и липса на професионализъм“. Предложението за уволнение е направено през 2017 г., но решението за нейното уволнение все още се протака.

Причината е проста – да изтече давностния срок и кадровиците в съдебната система да не вземат решение.

Народът си го е казал – Гарван гарвану око не вади. Не трябва да се чудим, че българите дават отрицателна оценка на работата на съда.

В същото време проверка за работата на Петя Крънчева е констатирала общо 25 съдебни заседания, за които съдебните протоколи са били присъединени в срок повече от една година след датата, на която те са били проведени. В някои от случаите присъединяването е извършено дори след изминаване на срок от три години след провеждане на съдебното заседание.

Отделно справка за образуваните между януари 2016 и февруари 2017 г. дела е установила системно забавяне на Петя Крънчева между актовете ѝ за насрочване и изпращането на призовки. От общо 46 висящи дела в този период, Крънчева е нарушила сроковете за призоваване в 37 от тях.

„Предвид заложените в Кодекса за етично поведение на българските магистрати основни принципи може да се посочи, че съдия Петя Крънчева-Тропчева грубо нарушава голяма част от тях. Потъпквайки принципа на прозрачност, гаранцията за справедливост на взетите решения от магистрата се равнява на нула.“ Това пише през 2017 г. до ВСС тогавашният председател на СГС. Затова и Топалов я предлага за уволнение преди две години.

Това не пречи на Петя Крънчева и тя в началото на юни тази година отправи възражение до ВСС, с което поиска оценката ѝ от 91 от максимални 100 точки да бъде повишена.

Това е малко странно, защото по същото време тя се прочу отново като осъди журналиста от в. „Капитал“ Росен Босев за клевета по иск на Стоян Мавродиев. При точно обратни решения на други състави на СГС по същия казус, припомнят за ФАКТИ адвокати.

“Прави впечатление, че в решението на градския съд е напълно игнорирана Конституцията съгласно тълкуването ѝ още през 1996 г. от Конституционния съд и Европейската конвенция за правата на човека в светлината на богатата практика на Европейския съд по правата на човека. Не е отчетено, че тъжителят се явява публична фигура, че носи отговорност за дейността на ръководената тогава от него комисия като неин председател, че гражданите имат право да коментират действията на тази комисия във връзка с неговата личност, ролята на медиите на „обществен страж“ в демократичното общество, рамките на свободата на словото и задължението за висшите служители да търпят критика,” каза адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация.

Целият казус е показателен за това как представители на държавната власт могат да употребяват институции, за да накажат журналист, който е разкрил обстоятелства около личността им. Съдията-докладчик по делото Петя Крънчева е била обект на серия критични публикации с автор Росен Босев. Съдия Крънчева отказва да си направи отвод, въпреки че такъв е поискан от журналиста. Този факт дава основания за сериозно съмнение в обективността на съда. Как може да се гарантира, че съдия, лично засегнат от работата на журналист, няма да бъде пристрастен, когато му се наложи да гледа дело срещу същия журналист?

Това се казва в официалната позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Всички тези скандали обаче не отрезвяват ВСС. Той продължава да се държи благосклонно към Петя Крънчева, която може да дочака лятната ваканция на съда като пълен отличник.

Разследваха Петя Крънчева за спорни разрешения за подслушване.

В края на месец февруари петчленен съдебен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди окончателно отказа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува по искане на Лозан Панов дисциплинарно производство срещу бившата заместник-председателка на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева.

На 6 юни 2017 г. на базата на доклад на тогавашните заместник - председатели на Градския съд Даниела Борисова и Мина Мумджиева председателят на Върховния касационен съд (ВКС) поиска образуването на дисциплинарно производство срещу Крънчева за допуснати нарушения при издаването на разрешения за използването на специални разузнавателни средства.

Кадровият орган обаче отказа с мотив, че председателят на ВКС се позовава на резултати от проверка, която не е извършена от компетентен съгласно ЗСРС и Закона за съдебната власт орган и следователно те не могат да послужат за изготвяне на предложение за налагане на дисциплинарно наказание. Лозан Панов обжалва решението на колегията. Година и половина по-късно становището на ресорната колегия на ВСС се споделя от съдебния състав на ВАС – Наталия Марчева (председател и докладчик) и членове: Румяна Папазова, Николай Гунчев, Сибила Симеонова, Юлия Тодорова, след като преди това е било прието и от първоинстанционния съдебен състав.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    77 6 Отговор
    Само в България съдиите жени са по-вече от съдиите мъже. От тук трябва да се започне с реформата. Виждате за каква дребнавост става на въпрос. Съдебната система е затънала до ушите, тя отлични оценки иска. Питам как една пикла ще се бори с мафията ?? Този въпрос го зададе Филчев на времето и беше абсолютно прав.
  • 2 Онкоболен

    59 5 Отговор
    На това му викат: Герберастия , цялата Държава е тиня
  • 3 КЛЮКАР

    53 1 Отговор
    Бая време ще сме в чакалнята на ЕС.
  • 4 Бар и Ръбъл

    16 0 Отговор
    Браво
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бачо Киро

    53 1 Отговор
    Министърката на Вътрешните работи каза, че Митю Кьоравия е честен бизнесмен, та на тая ли няма да дигат оценката...
  • 7 Вова

    49 6 Отговор
    Г-н Президент Радев, вдигайте войската, че вече не се търпи!

    Коментиран от #9

  • 8 ИВАН

    42 2 Отговор
    Къв съдия какви пет лева, на такива морала им е по-малък и от на долнопробна к.рва
  • 9 Мдааа

    28 6 Отговор

    До коментар #7 от "Вова":

    Каква войска бе пич ?!?! НЯМА ПО-ГОЛЯМА ПОДЛОГА ,ПЛУЖЕК,АМЕБА ОТ БГ ОФИЦЕРИТЕ. В КАЗАРМАТА МИ ГИ ВИДЯХ КАКВИ РЕДКИ БОКЛУЦИ СА.

    Коментиран от #10

  • 10 Reinchard Heidrig

    7 16 Отговор

    До коментар #9 от "Мдааа":

    Има изключения, познавам един ротен на мото-стрелкова рота. Това е човекът за преврата. Радев с неговия Пламен Георгиев трябва да правят компания на ЦЦ и ББ в Заксенхаузен - не града, концлагера.
  • 11 Мдааа

    16 9 Отговор
    Айде нема нужда да е свестен. Кой знае колко майки е разплакал. Знам ги тия , 2 год. съм им гледал сеира. Що свестни момчета налапаха дулото на калашника само и само за да се отърват от заповедите на тия ПЛУЖЕЦИ, що момчета си биха големи спринцовки с нафта в краката за да се отърват от тия БЕЗГРЪБНАЧНИ.Знаеш ли че им ампутираха краката....... КАКВО СИ ВИДЯЛ ТИ БЕ МЪЖКИ .
  • 12 Грую

    2 0 Отговор
    Аз лично предпочитам да ми дават за работата пари. Тези точки какво да ги правя? Доколкото знам не вървят никъде.
  • 13 ПРЕТОРА

    27 4 Отговор
    Преди доста време чух един известен юрист да изразява мнение, че жените не стават за съдии!
    Тогава не знаех какво му дава основание да мисли така. Не помня и какво обяснение направи, но днес и аз се присъединявам към плеядата специалисти, които мислят така. Съжалявам, но изглежда много хора са забелязали, че жените, в битието им на съдя, са непригодни за тази толкова отговорна професия, за която се изискват комплекс от качества. Да, и по мое мнение, по- дребнави са, по-предубедени по формални и емоционални причини, по- схематични, по- пунктуални, с по- слабо въображение!
    В същото време може да са прекрасни майки, съпруги, приятели и прочие, но изглежда все пак има определена полова пригодност за дадени професии.
    Повтарям, че това мое мнение, през годините е споделяно от доста професионалисти. Няма да е трудно, предполагам, да се открият и писмени източници по темата.
    Извинете, лично мнение!
  • 14 ПРЕТОРА

    10 1 Отговор
    ....не казвам, че изобщо липсват добри съдии- жени. Като цяло имам предвид.
  • 15 Мунчо

    10 1 Отговор
    Гарван гарвану око не вади, но народа реже главата на Гарвана без жалост!
  • 16 Дани

    4 17 Отговор
    Поръчкова статия коментирана от злобни хейтъри и женомразци.Никой от Вас не я познава но сипете по български огън и жупел и цитирате "безспорния авторитет+ -бившия председател на СГС-неудачники случайник, доносник и протеже на Лозето.Който хвърли кърпата като наближи баира и спря да маже филията.Като осъди някого Петя защо го осъдила,като не го осъди защо не жго осъдила.Аз пък я познавам от студентка и да Ви кажа че е отличен колега и професионалист-иначе нямаше да се издигне до зам.председател.И тези които я плюят не имстиска да гледат и най тъпото дело което и се е падналВ това число и председателя който е повече от нула и прави интриги и хвърли кърпагта накрая....Злобари и некадърници но Петя издържа и им го сложи защото е мъжко момиче!Хакккк!!!

    Коментиран от #21

  • 17 Пешо

    8 0 Отговор
    Щом иска завишаване на оценката - значи се стяга за ВКС, разликата с оценката на КАК обаче е повод за дълбок размисъл...
  • 18 Стоп

    1 6 Отговор
    Много тенденциозно звучите и като че ли насърчавате лова на вещици. Вадите всякакви дребнавости и принизявате свещената съдийска професия с дренабнаво злословие.

    Коментиран от #19

  • 19 ???

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Стоп":

    НЕ. Просто ни е интересно самата дума"ДАЛИ И" -първо 91,после 93,а накрая 98.Това окончално ли е-и ако не е доволна доколко най-много може да се "ДАДЕ". Това да не са домати, че така да се дават.
  • 20 ГОДО

    6 1 Отговор
    Докато има юридически факултети "под път и над път" съдебната система ще продължава да се скапва! Не е тайна, че доста от съдиите и в частност "съдийките" само са се "водили" на обучение, и накрая са отивали само да си получат дипломите! За назначенията на ВСС - въобще не си струва да споменаваме!
  • 21 КАЛАБРИЯ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дани":

    Ами аз пък познавам и Крънчева - Тропчева и Тропчев и Имова и Панов т.н. и т.н. даже за разлика от нея която все още я бавят мъжа и го уволниха отдавна от съда ... В случая няма да обсъждам конкретни имена ! Само ще кажа че в съда цари една огромна шуробаджанащина ... Всеки е довел някой близък познат роднина приятел и т.н. Всичко така се е оплело че нищо не върви нормално ! ВСС си е една държава в държавата и там се взимат и изпълняват решения за чадър над политици и власт имащи лица както и за рекет срещу заможни бизнесмени неудобни на властта ! С една дума истинска МАФИЯ изградена от хора които трябва да раздават правосъдие ! Да те го раздават но как и за сметка на кого ? По същия начин са раздавали и раздават правосъдие и в знаковия град Калабрия :) :) :) ( а между другото нещо да кажете за съдия Пенгезов ? Не е ли и той продукт на същата тази ,,Калабрия” в ,,съдебната ни система” ?)
  • 22 Дуду

    0 0 Отговор
    Съдия Крънчева и морал?!?! Хахахаха. Тая меркантилна личност е може би най корумпирания съдия и това се знае от почти всички в системата. Явно е удобна именно поради тази нейна черта- "зима" кеш нон стоп!