16 Юли, 2019 14:33 49 280 45

Напусналият ''Нова телевизия'' Ясен Дараков обоснова решението си пред ФАКТИ

  • ясен дараков-
  • нова телевизия-
  • напускане-
  • мотиви-
  • тръмп-
  • медии-
  • сащ

Вместо журналистите на Nova да разследват скандала с апартаментите - те се оказаха без работа

Напусналият ''Нова телевизия'' Ясен Дараков обоснова решението си пред ФАКТИ - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко дни ''Нова телевизия'' беше напусната от поредния свой кадър. Този път това беше дългогодишният кореспондент на телевизията в САЩ Ясен Дараков. Раздялата си с Nova той обяви в своя Фейсбук профил, а нашата медия нямаше как да подмине този пореден случай на напуснал от ''Нова телевизия'' след смяната на собствеността ѝ.

Ето какво каза за напускането си от ''Нова телевизия'' Ясен Дараков пред ФАКТИ:

''За мен това е въпрос на принципи. Имаше някакви необясними назначения, уволнения и напускания на хора, които имат голям авторитет. Хора, на които аз вярвам, зрителите вярват. Хора, които са зад кадър, други пред камера''.

''Дойде ново ръководство, за което има съмнения за тежки обвързаности. Aз смятам, че всякакви неща са слухове, докато не се видят конкретни действия. Това ръководство можеше да дойде и да каже на първия ден, между другото това се случва точно, когато беше пикът на скандала с апартаментите и вместо нашите разследващи журналисти да започнат активно да работят по тази тема, за да имаме най-доброто, БТВ се оказа телевизията, от която дойдоха всички новини за такива разследвания. Давам просто един пример. Вместо нашите разследващи журналисти да правят това - те се оказаха без работа''.

''Тези всичките фактори ми показаха, че телевизията се променя и аз не се чувствам вече част от този екип, както беше преди. Друг пример е излъчване в новините как Йорданка Фандъкова получила грамота от американския посланик и това се случва в момент, в който се движи някакъв пореден скандал около някакви софийски ремонти. Аз не мога да си представя, че по NBC News например, ще има новина как кметът на някой град получава грамота от някой посланик. Това просто не изглежда нормално, то не е новина, а пиар''.

''Няма никаква драма, аз не съм имал никакви проблеми от какъвто и да е характер с новото ръководство. С предишното ръководство също не съм имал проблеми''.

Пред ФАКТИ Ясен Дараков сравни медийната среда в България с тази в САЩ и констатацията му бе, че нещата, които се случват в българската медийна действителност са изключително притеснителни. Той изтъкна това, че въпреки враждебността на американския президент Тръмп към медиите в САЩ, те в мнозинството си продължават да бъдат силен коректив на властта, а в България това не се случва.

Попитахме Ясен Дараков дали някой ръководен фактор в телевизията с поведението си го е ''мотивирал'' да вземе решение за напускане, а той отговори така на въпроса ни:

''Не, в никакъв случай. Аз от два месеца по телевизията не съм се показвал, като имаше само едно изключение с Кубрат Пулев. В последните два месеца наблюдавах отстрани, исках да видя какво се случва. Взех решение и исках да го оповестя, когато вече съм в България. Никой не ме е молил да напускам, никой не ми е предлагал различни условия. Не съм преговарял с друга телевизия или друга медия, нито пък съм имал предложение. Нямам, не отивам никъде. Пак казвам - решението е принципно.

Встрани от темата с Nova: ''Побългарява'' ли се политическата обстановка в САЩ благодарение на президента Тръмп и редицата скандали, които предизвикват той и неговите подопечни?

''Много. Сегашният президент на САЩ и българският премиер си приличат не само по това, че са една зодия, но те също така имат еднакъв стил на управление и комуникация с избирателите. Тръмп понеже идва от частния бизнес, той иска да бъде тип диктатор, но в Америка има изключително много институции, които сами по себе си служат за проверка и коректив. Когато той иска да направи нещо, което не е окей, съдът или някоя друга институция го спира. Да, президентът има широки правомощия, но в рамките на закона'', отговори на въпроса ни Дараков.

''В САЩ има добре работещи институции, включително и медийни, които могат да дадат коректив. Да, Вашингтон се тресе, Тръмп е нестандартен президент, има интересни идеи за много неща, различни идеи, различен подход, но в края на краищата, когато стане въпрос за реални действия и тези действия са против законите и нормите, то в САЩ има работещи институции като съд, прокуратура, които могат да го спрат. Виждаме, че шефът на неговата кампания е в затвора и вероятно ще остане там до края на дните си. Шефът на кампанията на управляваща партия в България - просто си подаде оставката'', заяви бившият вече кореспондент на ''Нова телевизия'' в САЩ.

''В САЩ не просто си подават оставките, когато се извърши някакво нарушение или има съмнения за такова, там има разследване и ефективни присъди. Личният адвокат на президента е в затвора. Там просто хората са сигурни, че съдебната система работи. Доста хора от обкръжението на президента, съветникът му по национална сигурност също беше осъден, един от неговите съветници по външна политика в рамките на предизборната кампания - той също беше осъден'', каза още той.

''Синовете му, зет му, те трябваше да отговарят под клетва на въпросите на специалния прокурор, въпреки че той е президент, въпреки че той искаше да уволни този прокурор многократно, никой от подчинените му не се нае да го свърши това нещо. Това е така, защото освен, че има институции, които работят, все пак има и някакъв морал, а и също така те знаят каква би била обществената реакция благодарение на медиите'', допълни Дараков.

ФАКТИ попита: Толкова ли несравними и далеч една от друга са България и САЩ що се касае до медийната среда?

''Несравними са, защото България е твърде млада демокрация. Тя дори не е завършена, бих казал, че някакъв опит за демокрация се прави тук. В САЩ тя в никакъв случай не е перфектна, там също има жълти вестници, както и кабелен канал, който подкрепя изключително много тази администрация. Канал, който подкрепя едната партия и канал, който подкрепя другата партия. Това до голяма степен изкривява медийния пазар, защото хората започват да губят представа кое е мнение и кое е факт'', отговори на питането ни Ясен Дараков.

''Въпреки че всички знаем, че в тези канали преобладават мнения върху факти, те могат да дирижират кои теми да се обсъждат, кои теми да бъдат във фокуса на общественото внимание, размита е тази граница между факти и коментари. Като цяло обаче в САЩ медийната среда е много по-здравословна и то въпреки атаките на президента към медиите, които атаки отслабват доверието в тях, особено сред привържениците на президента'', продължи той.

''Виждаме, че в проучванията е много по-високо доверието на ''демократите'' в медиите, отколкото това на поддръжниците на президента Тръмп. Въпреки всичко медиите все още имат по-високо доверие от президента по последни проучвания. Там има работеща пазарна икономика, работещи рекламодатели, които използват медиите по предназначение, а в България един от най-големите рекламодатели е държавата през различни еврофондове. Има хора, които казват, че по този начин в България се осъществява контрол върху медиите'', изрази мнението си Дараков.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 79 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Драгомир

    276 14 Отговор
    Господин Дараков, благодаря! Чест и почитания.
  • 2 Алфа Вълкът

    16 160 Отговор
    Глупости бягат в новата телевизия на Слави.
    Тоя сайт и той е негов.
  • 3 ХХХ

    229 18 Отговор
    Бъди жив и здрав, момче! BG е тотал щета. Само мутри са тук, на всяко ниво и ест. малко честни хора, които са изнасилваните мравки-работници.

    USA ти е опцията и играта.
    Тук е пародия, която до няколко години ще приключи с финансова, икономическа и демографска криза.

    Коментиран от #42

  • 4 малка разлика

    165 11 Отговор
    В САЩ президентът има широки правомощия, но в рамките на закона.
    В България всеки ден се натъманяват законите ,за да са удобни и да не се съобразяват с тях.
  • 5 Бай Хой

    76 26 Отговор
    Ох мале, всичките честни журналя, дет ще продадат и мило и драго за една чанта с пари...айде моля ви се. До един промити и търсещи като къртица в тъмното от къде да гръмне някой скандал. Господин Дараков, не Ви познавам лично и за това не Ви обиждам на лична основа. Имам обаче един въпрос - Защо нито един журналист не направи разследване срещу Прокурора, срещу ГЕРБ, срещу БСП, СРЕЩУ ДПС, срещи АТАКА, срещу ВМРО и т.н. ? Мисля че схващате накъде бия? Отговорът на този въпрос, много прилича на ситуацията с журналиста на Господари на ефира , който се въртя като шугав на земята , само и само да му стане по-пикантен и привлекателен за зрителското око материалът ! Със здраве !
  • 6 Rory

    104 19 Отговор
    Умен човек, не ни трябва тук.
    Тук сме само простите.
    Робските душици.
  • 7 Прав чеп

    141 11 Отговор
    Много беше добър. Отразяваше перфектно всички събития.
    Успех.

    Коментиран от #21

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ВИНПРОМ КАРНОБАТ

    19 7 Отговор

    До коментар #8 от "ВИНПРОМ ПЕЩЕРА":

    Колко стотинки взе за този коментар?
  • 11 Професор Маменков

    23 98 Отговор
    Ма тоя не е изобщо журналист ,бе!То горкото решило да избега преди да го изритат поради некадърност.Това нещо е уредител на чалга концерти в Сащ и туй то.То е алчно и неграмотно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пинчера

    44 11 Отговор
    СМЪРТ ЗА БОКО ТОРБАТА СВОБОДА ИЛИ ГЕРБ
  • 14 Боклук

    45 4 Отговор

    До коментар #12 от "ФАКТ":

    Тези Герб окрадаха България боклук

    Коментиран от #18, #33

  • 15 Ало Враца

    17 26 Отговор
    Освен да се появява за„ Оскарите“,друго не е правил.Преди работеше същата работа за БТВ,и от там се махна.
  • 16 Ректора

    19 21 Отговор
    Няма новини, всичко е само американска пропаганда! То сегашните не са журналисти! Това са чиста проба пропогандисти. Търсят се майко-продавници под дърво и камък, честните журналисти, които не искат да плюят Русия, не искат да целуват вашингтонски задници ги отстраниха. Новите са майко мила! Неграмотни ефтини проститутки!
  • 17 😃АНАЛлизатор😂

    12 42 Отговор
    Радвам се, че новите собственици на НОВА.ТВ, отстраниха всички членове на НПО-та, които се бяха настанили в телевизията и плюеха от сутрин до вечер България.
  • 18 Господин

    13 18 Отговор

    До коментар #14 от "Боклук":

    Този журналист е световно неизвестен Американския посланик връчил грамота на Фандъкова това наистина е новина която трябва са се тиражира американският посланник на посвещение в Сараите на Ахмед Доган това е новина която ни обеснява много неща какви решения са взети там се вижда с просто око ако САЩси въобразяват че с тяхна благословия хора като Фандъкова Бойко и Доган си правят каквото искат с България и гражданите и то ес с нас жестоко се лъжат
    колкото и да не обичаме Русия констатираме,че те не дават публичност на връзките с главните им резиденти!не посочвам БСП, Атака и Воля които не се крият че са близки с Русия.това което извърши посланика на САЩ е срамна постъпка дескредетираща в очите ни САЩ Ние всички знаем кой е Доган Бойко Фандъкова Цв.Цв.Всички знаем каква е ролята на ДПС за 30 год.знаем разрухата която комунистите от ДПС ГЕРБ извършиха последните 12.год.ако това е цената на 8 F 16 защо изобщо говорим за демокрация
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Това е

    35 5 Отговор
    Истината! Браво смело момче! Точно казано!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дъч

    6 25 Отговор
    Такива невер и неща говореше от Чикаго. Без да проучи повтряше като папагал. Пълен олигофре .
  • 23 onq s konq

    5 13 Отговор
    Да каже Ясен Д. - Не смята ли че като Собственик на Медийна фирма в САЩ изпада в КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ работейки и в "Нова"?А има ли възможност да ползва Новините на Колегите си Репортери в Нова и във Фирмата си в САЩ,дори преди да се появят на Екран в България?Факт е че Заплатите в Големите Телевизии са фантастично високи,но Собствениците искат от служителите си преди всичко ЛОЯЛНОСТ!
  • 24 Господин Дараков...

    27 3 Отговор
    Правилно сте постъпили..! Вие сте добър журналист и навсякъде ще бъдете полезен и ще представяте новините такива каквито са...! Успех ви желая....!!!!
  • 25 Посветен

    7 16 Отговор
    Това момче Дараков е от много години в САЩ,но никога не е работил в американска фирма,с американски началник. В Ню Йорк го издържаше една българска фирма,после го изгониха и отиде при българската общност в Чикаго.По това време стана “кореспондент” на издръжка на български телевизии и всичко му беше свързано с БГ или с мероприятия на общността.Пълен некадърник и добре,че новия собственик на Нова ТВ е познал нещата и го е уволнил.Като собственик на сайтче за БГ общността не го виждам.
  • 26 Йух

    12 2 Отговор
    Ясенчо, барай си фара в щатите и хич да не ти е на оная работа к'во става в BG .
  • 27 Драйвър

    3 12 Отговор
    Поредния ФЕКАЛОМЕТ!Га яде кифтетата не рева,като намлиха заплатата изведнъж "загуби доверие" към ръководството-алчен и нагъл!Ще повторя коментара си от друга статия по темата:"Не трябва да акаш там където си ял,защото някой ден може да ти се наложи пак да се храниш от това място!"

    Коментиран от #30, #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Дарий

    15 2 Отговор

    До коментар #27 от "Драйвър":

    Избърши си пяната от устата, че има вероятност да се задавиш от собствените си простотии.

    Коментиран от #37

  • 31 Ясен Дараков

    4 12 Отговор
    Аз съм див гей и като дойде новото ръководство каза , че за нас гейовете няма вече живот и няма да ни плащат вече да си търсим приятели и да ни дават квартири.И няма да ми дават акредитация за Оскарите и даже няма да ми търсят те гаджета. Ще си намеря друга гейска телевизия.
  • 32 Шофьор

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Драйвър":

    За едно си прав-намаляването на заплатите! Но,ако някой не знае,това е традиция при новия собственик.

    Коментиран от #38, #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ФИЛИП

    0 0 Отговор
    В ЩАТИТЕ МНОГО АСАНСИОРИ ИМАТ ДОСТАП ДО АПАРТАМЕНТИТЕ ОТ 50 ГОДИНИ НАЗАД.
  • 35 Също журналист

    9 5 Отговор
    Явор дараков беше и си остава един от добрите и стойностни журналисти в бг ефира, респект и успех гн дараков
  • 36 Коко

    3 2 Отговор
    Ето това е България само знаем да плюем и толкова . Ние като свраката и в ново гнездо да отидем ще го одерем . Какво направихме в Европата . Където има катун европейци не минават .
  • 37 Драйвър

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Дарий":

    Колега коментиращ,ако нямаш какво да кажеш по темата по добре си мълчи,не се излагай с неадекватни "закачливи" коментарчета които само показат колко беден речник имаш и колко слабо интелектуално разитие си претърпял до сега!
  • 38 Драйвър

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Шофьор":

    Колега коментиращ,заплатата НЕ Е КОНСТАНТНА ВЕЛИЧИНА!Тя зависи от заслугите на служителя и с какво трудът му допринася за развитието и благоденствието на компанията в която работи(казвам ти го като работодател),та щом новия собственик е преценил,че труда на Дараков не отговаря на доходите които получава за него,право на собственика на компанията е да редуцира тези доходи,а щом са му малко парите на Ясен-напуска и това е,какво е тръгнал да се прави на борец за справедливост,това си е ОБИКНОВЕННА АЛЧНОСТ!
  • 39 Драйвър

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Шофьор":

    П.П. Радвам се ,че си успял да преведеш драйвър в Гугъл преводач,но ако ника ми имаше такъв смисъл аз сам щях да напиша "Шофьор"Във вас на масата има едно нещо което прилича на телевизор Юност върху печка Раховец-нарича се компютър,та то работи благодарение на спецефичен софтоуеар който се нарича така,за вбъдеще те съвтвам да намалиш коментарите и четенето на долнопробни сайтове и да наблегнеш на научни такива,а и четива като цяло;)

    Коментиран от #40

  • 40 Чирпан

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Драйвър":

    Марш обратно в БЛИЦ да си пишеш дрисливите съждения, не осирай и този форум плужек миризлив!
  • 41 Раховец...!

    1 0 Отговор
    Хахаха...! Върху нея, цяла тенджера с помия, като мъжожината...!!!!
  • 42 Момче

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХХХ":

    Ако всички възпитаваме младите да бягат от БГ, ане да се трудят и борят , то незнам къде ще ги посрещат евентуално с баница и сладолед.Горко им!
  • 43 Гери

    0 1 Отговор
    Какви разследващи журналистки са Бенатова и Шикерова?!? Лаеха като кучета, за да не кажа кучки срещу всеки, срещу когото ги насъскваха. И какво щяха да разследват за апартаментите на Цв. Цв., като един каза, а другите само повтаряха вече казаното. А ти Дараков що не оплю посланика на САЩ, че награждава Фандъкова, като лъсна цялата некадърност и пладнешки грабеж по "Граф Игнатиев". Ама критикарстваш за онези, които отразили награждаването!!! Смешен си с претенцията си за принципност.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Умно село

    0 0 Отговор
    Това като в оня виц:
    Кой е шефът тук!
    Бизнес поука: Не е нужно да си мозък, за да бъдеш шеф - всеки задник може да бъде.
    А задници в тая държава дал Бог с лопата да ги ринеш!