ФАКТИ.БГ

Битката, която едва не погуби Османската империя

Публикувана: 24 Юли, 2019 16:00
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4732
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турците вече били стигнали Дунава, когато монголският пълководец Тимур Ланг напада Ангора

През юли 1402 година двете армии водят ожесточена битка край днешна Анкара, която едва не слага край на Османската империя.

"Около 1400 г. падането на Византия вече изглежда само въпрос на време", пише "Ди велт" в обширна публикация за историческата битка край Ангора, днешна Анкара. Изданието припомня обстоятелства около тази битка, състояла се на 28 юли 1402 г. между османската армия на султан Баязид I и войските на тюркско-монголския пълководец Тимур Ланг (Тимур Куция).

Още през 1394 г. султан Баязид I се опитва да превземе Константинопол. Османският владетел, наричащ себе си скромно Йълдъръм ("Светкавица"), още от възкачването си на престола през 1389 г. започва да разширява империята си с нови територии. Баязид за кратко време успява да покори или да превърне в свои васални територии Влахия, Сърбия, Босна, България, големи части от Гърция, както и Източен Анадол чак до Месопотамия. Той сключва договор с Венеция, по силата на който тя спира да доставя зърно на Византия, което ускорява края на и бездруго отслабената империя.

Походите на Тимур

Плановете на Баязид обърква обаче един човек, смятан тогава за най-бруталния и успешен пълководец в целия мюсюлмански свят: Тимур Ланг (Тимур Куция), наричан още Тамерлан. Той произхожда от монголско племе, заселило се през 13 век в земите на днешен Узбекистан, припомня изданието. Тимур подражава във всичко на легендарния основоположник на монголската империя Чингис хан. Също като него служи първо като военен пълководец при различни владетели, след което през 1370 г. и самият той става владетел. Бойците в неговата армия се подчиняват на най-строга дисциплина, срещу страха се прилагат тежки наказания. Тимур залага на насилието и терора, за да пречупи всяка съпротива, четем по-нататък в публикацията. Планините от черепи, които оставяли неговите походи по бойните полета на Азия, били по-високи и от тези на Чингис хан. Областите, през които минавали неговите орди, ставали безлюдни като пустиня, свидетелства летописец.

Тимур бързо покорява части от Централна Азия, Иран, Армения, Грузия, Сирия и Ирак. През 1398 г. нахлува в Индия, превзема Делхи, който е разграбен и опожарен.

Достигайки Мала Азия, разрастващите се на запад територии на Тимур се сблъскват с разширяващата се на изток държава на Баязид I и двамата скоро влизат в конфликт. През лятото на 1400 г. Тимур завзема османското владение Сивас. Две години по-късно превзема крепостта Кемах и оттам се насочва към Ангора, където изчаква армията на Баязид, с която влиза в решителна битка на 28 юли 1402 г.

Тимур триумфира

Армията на Баязид наброявала 140 000 войници, срещу които Тимур хвърля 85 000 свои бойци, според летописци, чийто писания обаче до голяма степен си противоречат. Решаваща за изхода на битката е тактиката на двамата владетели: докато армията на Баязид се състояла основно от еничари, Тимур разполагал с конница. Неговите воини били много подвижни - за разлика от еничарите, които се придвижвали пеша.

При настъплението на османската армия Тимур тактически изтеглил своите войски на изток - така османлиите били изтощени от юлските горещини още преди да срещнат врага в битката край Ангора, днешна Анкара. Недостигът на питейна вода също оказал важен фактор за изхода на битката: според някои летописци, Тимур блокирал важен кладенец, като така принудил врага да отстъпи. Освен това много от татарските войници от армията на Баязид преминали на страната на Тимур - защото не искали да се бият срещу някогашния си владетел.

Битката продължила няколко часа, преди войските на Тимур да се наложат над османците. "Баязид го удари на бягство, изтегляйки се с около хиляда конници зад един хълм. Тимур обаче обкръжил хълма и успял да го плени", цитира изданието думите на един летописец. Тимур използвал османския султан като жив военен трофей, който мъкнел навсякъде със себе си. Година по-късно, унизен и отчаян, Баязид умира. Има предположения, че той сам слага край на живота си.

Краят на Византия

Битката край Ангора се смята за едно от най-тежките поражения в османската история, посочва в заключение изданието. Победата на Тимур дава на разпадащата се Византийска империя кратък отдих, продължил близо две поколения. При последната обсада на Константинопол през 1453 г. тя вече няма никакъв шанс срещу укрепналите османлии, превърнали се вече във велика сила.

Турция

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
сектант
2 Отговор
Кой е виновен?:

а) Руснаците б) ГРОП в) Депутатите г) Бмвто е виновно д) Соросоидите е) Комунистите

Коментиран от #6


Оценка:
-11 +3

жалко
3 Отговор
Че не ги е довършил Тамерлан. Голям хаир щеше да направи на човечеството.

Коментиран от #26, #41


Оценка:
-9 +59

4
Този коментар е премахнат от модератор
5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
номератор
7 Отговор

До коментар #4 от "Сезги":


"Номер 1" башибозуци.

Оценка:
-1 +10

Бурхан
8 Отговор

До коментар #1 от "Саладин":


Трябваше да оставят ефенди Иво Мин да прави дружина през 20век срещу османците и верния рая Сашко Йо заедно с Хасан Плевнелиев да освобиждават българите!

Оценка:
-5 +14

Име
9 Отговор

До коментар #1 от "Саладин":


Абе, чичко адолф поне едно хубаво нещо е дал на тоя свят - концлагерите за тотално решение. Някой ден ще ви дойде и на вас реда.

Коментиран от #10, #29


Оценка:
-3 +17

Саладин
10 Отговор

До коментар #9 от "Име":


Амо беле чичко Адолф спечелил цялото олеме българско щеше да сте станали на пушек добре че лошите руснаци ви спасиха кожата на два пъти за 60 години!

Коментиран от #11, #17, #18


Оценка:
-28 +7

11
Този коментар е премахнат от модератор
Фатима
12 Отговор

До коментар #11 от "отегчен":


Мишката на Котката не може да бъде ортак на сиренето!!!

Коментиран от #13


Оценка:
-8 +3

отегчен
13 Отговор

До коментар #12 от "Фатима":


Турски простотии, ама важното е, че си ноу доволен от себе си и "курназ".

Оценка:
-3 +6

СвръхАз
14 Отговор
Саладинчо, пощипвай си козичките, и си търкай лампата.. Тука говорим мъже!

Оценка:
-3 +15

Бесен Язовец
15 Отговор
Що така бе соросня, що скочихте на Саладин нали руснаците са лоши и са ви освободили със идеята да ви притежават не ли по - добре да не бяха идвали в такъв случай?

Коментиран от #16


Оценка:
-4 +7

ДДРОнег
16 Отговор

До коментар #15 от "Бесен Язовец":


Отношението на Българския народ към руснаците е двояко - първо сме благодарни за Освобождението, но налагането на болшевизма отмива тази благодарност - сега патим яко от саветцкото владичество !!!

Коментиран от #20


Оценка:
-14 +13

Гиди, шашкънин!
17 Отговор

До коментар #10 от "Саладин":


Чичо Ади, за разлика от теб обичал да чете и затова заложил на съюза с България и Унгария. Фаталната му грешка е, че започнал война на 2 фронта. Ако беше попрочел малко, щеше да научиш,че Турция губи европейската си част в полза на България , а Босфора и Дарданелите стават германски протекторат. Така, че Турция си отива там където и е мястото- в Анадола до Кюрдистан. Разбира се получава известни компенсации, но Европа си остава християнска.

Коментиран от #37


Оценка:
-6 +13

Гиди, шашкънин!
18 Отговор

До коментар #10 от "Саладин":


Чичо Ади, за разлика от теб обичал да чете и затова заложил на съюза с България и Унгария. Фаталната му грешка е, че започнал война на 2 фронта. Ако беше попрочел малко, щеше да научиш,че Турция губи европейската си част в полза на България , а Босфора и Дарданелите стават германски протекторат. Така, че Турция си отива там където и е мястото- в Анадола до Кюрдистан. Разбира се получава известни компенсации, но Европа си остава християнска.

Оценка:
-3 +11

Без еничари
19 Отговор
Турция е пълна нула! Добре че са оплодили много кадъни за да се правят днес турците на пичове!

Оценка:
-4 +14

Бесен Язовец
20 Отговор

До коментар #16 от "ДДРОнег":


Нещо обърна палачинката ама всички четът нали не забравяш и ти гледат евтиния панаир! Само не знам кога точно българите станаха такива тарикати или 500 робия и общуването с турците си оказало влияние на народо-психологията!!!

Коментиран от #21


Оценка:
-6 +4

21
Този коментар е премахнат от модератор
Гост
22 Отговор
Публикувано във факти.бг: "Баязид за кратко време успява да покори или да превърне в свои васални територии Влахия, Сърбия, Босна, България" Абе тези дойчовци от Войче веле са страшни лъжци и неблагодарници. Османската империя "много бързо" е превзела България - за има няма 56 години. Вместо да са благодарни, че сме спрели турската паплач, дойчовците дори си измислят историята.

Оценка:
-1 +22

турско робство
23 Отговор
Американецът Джанюариъс Макгахан пише своите репортажи:

"Казаха ни, че 3000 души лежели само в черковния двор и ние не можехме да го не вярваме. Зрелището беше ужасно, толкова ужасно, че не можем го забрави през целия си живот. Имаше накъдрени главички сред разлагащите се купища, смазани с тежки камъни, крачка, не поголеми от пръстите ви, върху които месото беше твърде изсъхнало от жегата, преди да е могло да се разложи; ръчички на малки деца, протегнати като за помощ; деца, умъртвени още от ужаса на светналите саби и зверски зачервените очи на джелатите, които са ги издигали и слагали; моми, умрели, плачейки с молба за пощада; майки, умрели, опитвайки се да запазят малките си със слабите си тела. Всички лежаха там, събрани на куп, гниещи в една отвратителна маса. Всички сега мълчат. Няма сълзи, нито плачове, няма страхотни писъци, нито молби за милост. Жертвите гният по нивите, а жетварите - тук в гробищния двор. Погледнахме в черквата... Грамадно количество от тела са били изгорени там и огорелите почернели остатъци, които изпълняха мястото до половината височина на сводовете, което ги правеше по-ниски и по-тъмни, лежаха там в разложение неописуемо. Никога не съм си въобразявал нещо толкова грозно. Всички се отстранихме, потресени, едвам в свяст, от тази чумава къща, доволни, че можем да излезем пак на пътя."

Коментиран от #38


Оценка:
-5 +16

турско робство
24 Отговор
Американецът Джанюариъс Макгахан пише своите репортажи:

“...Изведнъж дръпнахме юздите с възклицание на ужас, точно пред нас се издигаше грамада от черепи, смесени с кости от всички части на човешкото тяло, скелети почти цели, дрехи, човешка коса и изгнило месо, заразяваща миризма се разнасяше наоколо. Всички скелети бяха облечени само с женски ризи, Те всички бяха жени и момичета. Преброих над сто черепа, без да включвам скритите под другите кости на страхотната грамада. Всички черепи бяха отделени от скелетите, всички скелети бяха без глави. Тези жени до една са били обезглавени. Процедурата била следната: турците хващали жената, съблича ли я внимателно по риза, оставяли на страна ония дрехи, които били ценни и всички украшения и скъпоценности, след което много от тях поемали грижата да я изнасилят, а последният я обезглавявал.
После ни разказаха, че това са костите на 200 млади момичета, отначало пленени и специално запазени за съдба по-лоша от смъртта...”

Оценка:
-5 +16

Д'мин
25 Отговор
Така е когато се приписва от DW. Съотношението на силите е обратно-140 000 за Тимур и 85 000 за Баязид, цифрите са вероятно преувеличени. Балканите участваме като васали на страната на Баязид, от тях сърбите са около 5000 души, някъде ги дават 2000,другаде 10 000. Именно тяхната конница спасява синовете на Баязид, които въпреки междуособиците по между си, съхраняват и укрепват Османската империя. Ирония, нали?

Оценка:
-1 +13

О времена о нрави
26 Отговор

До коментар #3 от "жалко":


За съжаление Тамерлан е номад , и няма изградени традиции, на отседналият градящ държава владетел. Идва разбива , избива, граби , пали клечката , и заминава от територията, да напада някой друг. По между другото е оковал Баязид в златна клетка , като канарче , и така го е разхождал до края на дните му. Любимото му забавление е било , да обладава жените на Баязид от харема , пред самият Баязид , наблюдаващ от клетката.

Оценка:
-3 +6

Хасан
27 Отговор
Е да ге е било лесно на турците да създадат Османската империя ...падение и възходи

Коментиран от #39


Оценка:
-6 +2

Гост
28 Отговор
А Българите пак сме проспали момента.

Коментиран от #36


Оценка:
-1 +7

Турчин
29 Отговор

До коментар #9 от "Име":


Само че този чичко вкарвал славяните и евреите в концлаг446ерите .

Оценка:
-4 +3

Турчин
30 Отговор
Тимур е турчин и е говорил турски,по онова време всички турски племена и народи водили войни за надмощие по между си.

Коментиран от #33


Оценка:
-6 +2

Кинчо
31 Отговор
Голяма битка!

Оценка:
-0 +2

Историк
32 Отговор
Тамерлан е имал намерение да остане, но получил сведения от самарканд, че му кроят заговор и е побързал да се върне в самарканд. Между другото тази битка не е от най-големите му победи. Не се равнява нито на унищожаването на златната орда, нито на победите му на юг в персия, китай и индия или срещу монголите на изток и др. Считан е за най-разрушителния завоевател, дотолкова, че когато през юни м. 1941 г., съветски археолози отватят гробницата му в самарканд местен старец им казва, че ако го сторят ги чака страшна война. Споменат е предсказанията на нострадамус пак във връзка с бъдещи разрушения и войни

Оценка:
-3 +2

Лингвист
33 Отговор

До коментар #30 от "Турчин":


Тимур принадлежи към монголския етнос, но езикът на етноса им е бил тюркизиран. Все пак тюркския, който е говорел е доста по-различен от този на баязид, даже разликата между полски и съвременен български е по-малка от разликата между езиците говорени от баязид и тамерлан.

Коментиран от #34


Оценка:
-2 +6

Д'мин
34 Отговор

До коментар #33 от "Лингвист":


Тимур е берслар, монголско племе. След тюркизирането им говорят чагатайски, най-близки до него са съвременните уйгурски и узбекски.

Оценка:
-0 +6

булгаристан
35 Отговор
Предполагам че в армията на Баязид е имало много булгаристанци-еничари.Булгаристанците сами се нагъзват на тоя и оня и после разправят, че ги били поробили. Вие сте си по рождение роби бе булгаристанци с вашите страхливи и продажни душици.

Коментиран от #40


Оценка:
-3 +6

булгаристан
36 Отговор

До коментар #28 от "Гост":


Вие булгаристанците сте били еничари в армията на Баязид и не се прави на луд!Османската империя са разраства благодарение на добитък като вас.

Оценка:
-3 +7

Димов
37 Отговор

До коментар #17 от "Гиди, шашкънин!":


Не е достатъчно. Мястото на Турция е отатък Босфора. Няма работа сред хора.

Оценка:
-0 +1

Димов
38 Отговор

До коментар #23 от "турско робство":


Всеки българин трябва да помни Батак, за да не се повтаря. Помня годините, когато турчин не замръкваше в Батак. Вечна памет на новомъчениците от баташкото клане. България ще помни и ще знае. Трябва всяко българче да види Костница и да декламира "От Батак съм, чичо".

Оценка:
-0 +1

Димов
39 Отговор

До коментар #27 от "Хасан":


Едно от любимите ми падения на османската шайка е онова, когато конницата на Иван Сирко пише писмо-отговор на султана. После му разгромяват армията на трески. Голям смях ме напушва всеки път като го чета.

Оценка:
-0 +1

40
Този коментар е премахнат от модератор
Съдба та ти
41 Отговор

До коментар #3 от "жалко":


Така както сега довършват Българите ли? Ще ли да е на хайър за човечеството, ха познай де като си на върха на кола и си се надянал как се чубстваш, защото сега ние България сме там на върха на острието. За хаир ли или за проклетия, ако слушаме такива психопати които си плюят на дедите щее за хаир. Ако си бял значи желаеш лошото на дедите си ако си мургав и то доста значи ти давам право чист Българин си. Сега ти се определи.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери