Last news in Fakti

26 Май, 2012 13:52 4 558 6

Диагнозата "висшист без бъдеще"

  • студент-
  • висшист-
  • бъдеще-
  • сащ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Висшето образование в САЩ е твърде скъпо "удоволствие". Все повече студенти са принудени да взимат заеми, за да завършат. Малцина са обаче онези, които успяват да ги върнат. Експерти предричат следващата кредитна криза.

Коментар на Дойче веле

 

Стефани Честър си представяше раздялата със студентския живот по друг начин. Първо голямо парти, а след това пътуване до Франция, Италия, а ако остане време - и до Швеция. Пътуването обаче ще трябва да почака, защото Стефани няма пукната пара. Тя е затънала в дългове. Скъпото следване е "изяло" всичките й спестявания.

По време на следването Стефани работи почасово като келнерка. Това обаче не й носи много пари. Тя е принудена да вземе студентски кредит, за да може да плаща високите студентски такси. Университетът Джорджтаун във Вашингтон например изисква годишни такси до почти 50 000 долара. Оказва се, че след дипломирането си Стефани има дългове в размер на над 85 000 долара. През есента е падежът на първата вноска. Дотогава тя трябва да си намери работа. За висшистите в САЩ обаче намирането на работа се оказва все по-трудно начинание. "Вместо да се наслаждавам на Европа, трябва да пиша молби за кандидатстване за работа", оплаква се тя.

Американският студент - с 25 250 долара дългове

Много от американските абсолвенти споделят нейната съдба. По данни на Министерството на образованието в САЩ 94% от завършилите бакалавърска степен напускат университета с дългове. Средностатистически всеки американски студент има дългове в размер на 25 250 долара. През миналата година общите студентски дългове са надскочили границата от един трилион. За следващите години наблюдателите прогнозират изостряне на ситуацията. Причината: записалите се в държавните университети през 2012 година трябва да плащат средно със 75 процента повече, отколкото преди десет години. В и без това скъпите частни университети студентските такси са се покачили с една трета. В същото време държавната финансова подкрепа за университетите е намаляла - с почти една четвърт от 2001 година насам.

Перспективите не са никак розови. Някои експерти предупреждават, че непогасените студентски заеми може да предизвикат следащата финансова криза в САЩ. Последните данни от трудовия пазар също не са никак обнадеждаващи. Квотата на безработните абсолвенти е около 9%, или с цял процент над средната за страната. Само 53% от назначените на работа висшисти се радват на пълен работен ден. Останалите са принудени да се задоволят с по-малко работни часове. Това оказва негативно влияние върфу конюнктурата. Защото човек с празен портфейл не може и да харчи. Доскоро американската икономика разчиташе и на добре печелещите млади вишисти. Сега обаче учени от университета в Ню Джърси са изчислили, че 40% от абсолвентите не могат да си позволят по-големи покупки като кола или жилище.

Към тези 40% спада и Стефани Честър. "Дори да си намеря работа, първо дълги години трябва да погасявам дълговете си", казва тя. За разлика от собствениците на къщи, които изгубиха всичко по време на кризата с недвижимите имоти, неплатежоспособните студенти не могат да обявят лична несъстоятелност.

По данни на Министерството на образованието в САЩ само 38 процента от студентските заеми се погасяват редовно. Преди 5 години този процент беше 46. Голяма част от висшистите подават молби за отсрочка или престават да изплащат месечните вноски, поясняват от министерството.

Може да стане още по-скъпо

Сенаторът от демократическата партия Хенсън Кларк внесе законопроект в Конгреса, който трябва малко да облекчи положението на засегнатите висшисти. Проектът предвижда абсолвентите, които намерят работа и в продължение на десет години внасят 10% от заплатата си за погасяване на заемите, да бъдат освобождавани от остатъка до една горна граница от 45 000 долара.

Освен това 55-годишният сенатор демократ иска да замрази лихвите по държавните студентски заеми на ниво от 3.4 процента. "Ако това не бъде прието, основният лихвен процент ще се повиши до 6.8% и ситуацията ще стане катострофална", казва той. Републиканците, които имат мнозинство в Камарата на представителите, са против законопроекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лошо Седларов

    5 0 Отговор
    Всичко върви на упадък и разсипия.
  • 2 jonkata

    6 0 Отговор
    Направо живи да ги оплачеш. "У назе работа колко сакаш." Особено за младите без стаж и връзки.
  • 3 аноним

    3 0 Отговор
    както се казва в една поговорка:

    докато има наивници да купуват мечти-ще има и тарикати да им ги продават!

    по кой закон някой трябва да седне в мекото кресло-само защото е завършил Харвард - аз съгласен ли съм да му отстъпя място ???

    докато има наивници-ще има частни уроци,Харвард,"престиж" .....и гладни и разочаровани висшисти

    заглавието на публикацията казва всичко
  • 4 Българ

    4 0 Отговор
    хах Какво ме ,,боли,, за студентите от скапаните американски щати...Да ги ожали човек 50000 долара за една година...Аз ако имах възможност да извадя толкова пари,даже и за 5 години веднага ще започна бизнес и бих записал више в някоя друга страна,като България...Ама тя миличката няма да има възможност да посети Италияяя и Францияяя...Да дойдат тук да видят как повечето студенти преживяват седмицата с 40-50лв,та даже и по малко,в какви условия живеят в общежитията и колко процента от завършилите намират работа и на како заплащане...Но те не са свикнали да живеят като нас...
  • 5 студент

    4 0 Отговор
    Честно казано не съм чул да има безработен студент от Харвард,или от Йеил.Изобщо от топ десятката на щатските университети.Просто и там,като навсякъде си има долнокачествени университети които продават надежди,без покритие.Както у нас-то пернишки университети,монтански,свободни(поне 3 се сещам). И те струват не малко пари.А дипломата им става само за wc.
  • 6 Вафла Винкел

    0 0 Отговор
    Хм, имаше бивш американски президент, който миеше чинии и разнасяше картофки. Да не забравяме и друго - населението в САЩ е около 300 млн., да предположим, че годишно първата десетка университети обучават около 50 - 100 хил. души. Въпрос - колко милиона души ще могат да се образоват там за период от 10 - 15 години? И ако съпоставим числата с общия брой население ще излезе какво? А останалите? Без образование и опит ще правят какво? Нека не си говорим глупости! Отделно, те не "вадят" толкова пари, те вземат заем, като всичко се движи с нещо като грантове - по банков път, без студента въобще да вижда тези пари, а се разплащат след завършване, при започване на работа!