Last news in Fakti

9 Август, 2019 06:30 3 482 8

Как Джонсън реши да се хареса още повече на Тръмп

  • ормузки проток-
  • борис джонсън-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • иран

Британците ще участват във военноморската операция на САЩ в Ормузкия проток

Как Джонсън реши да се хареса още повече на Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Ормузкия проток става все по-напрегнато. Увеличава се и напрежението между Великобритания и Европейския съюз. Сметката на "ястребите" от Белия дом излиза.

Само две седмици след като встъпи в длъжност, британският премиер Борис Джонсън се присъедини към лагера на своя духовен събрат Доналд Тръмп: британците ще участват във военноморската операция на САЩ в Ормузкия проток. Вече никой не говори за европейска мисия там, каквато именно Лондон предлагаше – преди правителствените рокади. Така сега в Европа се появява едно дълбоко политическо разцепление - французи и германци не искат да се присъединяват към американската операция "Сентинел" за защита на петролните танкери от ирански атаки. Те с основание не вярват на Тръмп и предполагат, че неговата политика на "максимален натиск" срещу Техеран не само няма да подобри положението, а дори ще го влоши.

Защото навлизането на американски и британски бойни кораби в Персийския залив вероятно ще увеличи допълнително напрежението в конфликта с Иран. САЩ вече постигнаха целта си и вбиха клин в лагера на европейците, които всъщност смятаха да се държат заедно, за да опазят ядреното споразумение с Иран – въпреки силния американски натиск. Тази задача става все по-неизпълнима, защото занапред иранците ще вярват на британците още по-малко.

Вярно е - и новият британски външен министър увери, че държи на споразумението с Иран за ядрената му програма и не е привърженик на нови санкции срещу Техеран, но това уверение не звучи убедително. От ясно по-ясно е, че Великобритания, непосредствено преди твърдия Брекзит, се стреми в момента най-вече към едно: към бързо търговско споразумение със САЩ. За тази цел Борис Джонсън е готов да влоши още повече отношенията с европейците и във външнополитически план, влизайки плътно в руслото на ястребите от Белия дом.

Един от тях - съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън, може да бъде доволен: неговата стратегия носи резултат. След като САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран, а британците са на път да излязат от Европейския съюз, Болтън вече е на една ръка разстояние от своята опасна цел: победа над Иран, която би сложила край на теократичния режим в Техеран. Тъй че до обявените от Тръмп преговори с Иран едва ли ще се стигне. Но дори да се стигне, те ще бъдат съвършено безплодни – също както срещата на Тръмп със севернокорейския диктатор и негов "добър приятел" Ким.

Европейците твърде дълго се колебаха

В Берлин, Париж и в Брюксел никак не са очаровани от новия курс на Лондон. В интерес на истината обаче германският външен министър Хайко Маас и правителствената коалиция в Берлин също носят известна вина за сегашното положение. Ако Германия, Франция и другите държави от Европейския съюз бяха реагирали бързо и решително на британската инициатива да се изпрати европейска охранителна мисия в Персийския залив, разцеплението сред европейските партньори в ядреното споразумение с Иран можеше да се избегне. Но германското правителство се поколеба, а вътре в управляващата коалиция настъпи истински разнобой от мнения – веднага стана ясно, че европейска мисия скоро няма да има. С други думи: Германия изневери на собствените си декларации, че желае да поема повече международна отговорност.

Като ерзац, сега Маас поде инициативата за мисия от наблюдатели на ЕС в Персийския залив без участието на Великобритания. Но дори това ще отнеме много време, пък и едва ли ще донесе резултати. В сегашната напрегната ситуация мисии от разследващи наблюдатели едва ли ще направят особено впечатление на Революционна гвардия на Иран. Т.е. британците, които са разочаровани от лавирането на европейските си партньори, могат да бъдат разбрани. Независимо от всичко това обаче да се хвърлиш в прегръдките на непредсказуемия американски президент е сериозна грешка – и външнополитическо грехопадение за новия британски премиер Борис Джонсън.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    16 3 Отговор
    Бе тая сутрин ми беше едно тегаво... Но, Дойче веле отново ми показа правилната посока на мислене! Е, олекна ми! Благодаря, Факти!
  • 2 Рошко

    11 1 Отговор
    Ми че те са едно ,какво има за чудене , нали евреите им въртят парите говорят И на един език ,лицемери разделяй и владей това е тяхната политика ,но нищо не е вечно ,само дано е по скоро ,да им видим края
  • 3 ХаХа

    12 1 Отговор
    Двамата Перковци /Палячовци се събраха !
    Сами - срещу целият свят !
    А , забравих и 3ма ,4 мата техни “братя” в БГ!
    Хайде - “разбийте “всички !
    Що не се “самосезира “ някоя Лудница ?
  • 4 ХаХа🙈

    9 1 Отговор
    АМОК по хамерикански!
  • 5 Гост

    3 1 Отговор
    Много добра статия! Такива, обективни статии, ми дават надежда, че в DW има и нормални хора!
  • 6 1122

    2 0 Отговор
    Лешоядите се събрах. Нали един хей ги е правил.
  • 7 Румяна Костова

    0 1 Отговор
    Отново противоречие в писанията на Дойче Веле, сякаш статията е писана от двама или повече пропагандни рабитници, които така и не са се разбрали и всеки е написал каквото му е на ума. От една страна Дойче Веле се подсмива на англичаните, които са се хвърлили е прегръдките на непредсказуемия американски президент. И в същото време от редакцията съжаляват, че и Германия не участвува в тази размяна на прегръдки или по-изтънчени сетивни удоволствия в Персийския залив. И как немците хем ще подкрепят ядрената сделка с Иран, хем ще спират иранските кораби и ще размахват пръст на иранското правителство. Такава немислица може да се пръкне само под перото на дойчевеловци.
  • 8 Патриот,но не от обединените патриоти

    1 0 Отговор
    Тези двама олигофрени,са като сиамски близнаци.Дано корабите им останат завинаги на дъното на Ормутския проход.