Last news in Fakti

30 Август, 2019 06:31 5 339 23

Ако сега британците не се събудят, няма вече кой да им помогне

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • тереза мей-
  • ес

Премиерът Борис Джонсън явно иска "твърд" Брекзит на всяка цена

Ако сега британците не се събудят, няма вече кой да им помогне - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британският премиер Борис Джонсън явно иска "твърд" Брекзит на всяка цена. За тази цел той е готов да използва дори и методите на латиноамериканските диктатори.

Говорителят на британския парламент нарече последния ход на премиера "ужасяващ". Това е дори твърде мек израз за планираната от Борис Джонсън отмяна на парламентарни права. Сега си проличава слабостта на британската парламентарна система, която залага твърде много на традициите и произхода. На страната ѝ трябва една модерна, писана конституция, която да издига бариера пред подобен произвол.

Като във военна диктатура

"Да си върнем контрола" - това бе основното мото на кампанията за Брекзит преди три години. Само че избирателите тогава едва ли са искали да дадат на Борис Джонсън абсолютна власт. Тъкмо обратното - изтъкваше се, че трябва да си проличи приоритетната позиция на британския парламент. Никой тогава не си е поставял за цел да остави Брекзита, а с това и съдбата на цялата страна в ръцете на един премиер, който дори не е бил избиран, а навярно дори няма и парламентарно мнозинство.

Бившият премиер Джон Мейджър и някои други сега искат да спрат Джонсън по съдебен път. Тепърва ще видим дали институционните "бушони" във Великобритания ще издържат на напрежението. Опозицията иска да свика идната седмица спешен дебат, за да осуети похода на Джонсън към властта, наподобяващ преврат. Но времето е оскъдно, защото, по желание на Борис Джонсън, от 10 септември парламентът ще бъде разпуснат във ваканция, за да се завърне обратно само няколко дни преди датата на Брекзита. В тези кратки срокове няма как да се изяви волята на парламентарното мнозинство.

Факт е обаче, че опозицията, най-вече Лейбъристката партия, носи лична вина за това, че се стигна до тази непоносима ситуация. Тя пропиля цели три години в нерешителност и двусмислени позиции, така и не успя да разбере какво е в действителност политическото значение на Брекзита и пропусна шансовете да спре този процес.

А Борис Джонсън се държи като актьор в политическа лудница. Сегашният му номер би бил достоен за някоя латиноамериканска диктатура. Той е антидемократичен и напълно би прилягал на "новите разрушители" от сорта на Тръмп и Болсонаро. Единственото, което интересува подобни хора, е как да заграбят властта за лична употреба и в интерес на онези свръхбогаташи, които ги финансират. Всякакъв вид демократични процедури и институционен контрол им се струват ненужен баласт.

През последните дни се появиха слухове, че с помощта на някакви частни договорки проблемът с ирландската граница можел да се заобиколи. Но дори ЕС да е готов да се впусне в подобна авантюра - без солидни предварителни преговори и проверки, той в никакъв случай не бива да поощрява своеволията на Джонсън.

Брюксел не бива да се включва в игрите на човек, който иска да отмени демократичните процедури, само за да напусне Великобритания колкото се може по-бързо ЕС. Нека припомним: Брекзитът бе решен въз основа на референдум, който имаше само препоръчителен характер и който бе спечелен от привържениците на излизането от ЕС само с минимална преднина.

Британци, събудете се най-после!

Сега е крайно време за бунт: нека всички останали демократи сред британските консерватори, цялата опозиция, учените, интелектуалците и всички разумни и отговорни граждани на страната се надигнат! Години наред човек имаше чувството, че британците живеят в някакво нереално измерение. Сякаш някой ден те просто ще се събудят от кошмарния си сън на име Брекзит и нещата отново ще си дойдат на място. Но не, Брекзитът не е сън.

Борис Джонсън е най-опасният политик за последните няколко десетилетия, управлявал на "Даунинг Стрийт". Той е жаден за власт опортюнист, без каквото и да е чувство за отговорност. Твърденията му нерядко са напълно безпочвени, той отправя закани към партньори от ЕС, подмазва се на американския президент и преследва една-единствена цел: да изтласка Великобритания от ЕС, каквото и да струва това.

Както се вижда сега, за тази цел Борис Джонсън дори е готов да обезвласти парламента и да отмени правилата на демократичната конституция. Това е шахматен ход а ла Владимир Путин. Ако и сега британците не се пробудят и не окажат съпротива, то тогава няма кой да им помогне.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    42 7 Отговор
    Всъщност, мисля че няма никакво значение. Би било дори здравословно за ЕС тези да напуснат колкото се може по-бързо и без никакви преференции. Мислех за балансиращата роля, за военната роля, но и все тая. Нищо добро не може да се очаква от Мордор. Бъдещето се нарича Евразия, а Русия определено има нужда от ЕС и ЕС от Русия. За да бъде балансиран Китай. Въпрос на време, компромиси и договорки. Натам трябва да бъдат насочени усилията, а не към Мордор.

    Коментиран от #20

  • 3 Пешо

    22 12 Отговор
    Глобалистите се борят със зъби и нокти да запазят ингилизити в кошарата си наречена ЕС това се случва в момента и от референдума насам.За тях думата референдум е мръсна дума народите да определят съдбата си !!!!
  • 4 Фен

    22 4 Отговор
    Всяко нещо, срещу което вият от Дойче веле, явно е добро за света!
  • 5 ПД Габрово

    18 1 Отговор
    Добре се, аман от внушения. За добро или за лошо хората решиха да се махнат от ЕС. Защо с правителствени хватки, както между впрочем става в другите европейски държави, едни чиновници хрантутници да решават на своя глава и въпреки желанието на народа, как да се управлява държавата ( странно винаги в полза на големите корпорации)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ангел Бонев

    7 2 Отговор
    Пиратите от край време са параноици и живеят в паралелна вселена. Крайно време е да получат това което заслужават. Все някой ден ще си седнат на е...те задни части.
  • 8 Панов

    6 14 Отговор
    Напускането на Великобритания е изключително лошо за европа.това значи германска доминация,което е пагубно

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Панов":

    Именно това беше основната причина за размисъл заедно със силната им армия все пак, но в крайна сметка както писах, не мисля че са имали някаква особено положителна роля тъй като винаги са преследвали единствено техният интерес. Една такава доминация на Германия ще бъде пресечена с дипломация с Русия и Китай. Виждам че Макрон именно натам се е упътил. Но трябва да побърза.

    Коментиран от #10

  • 10 п.п.

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    защото за съжаление, германците не са се отърсили все още от комплексите си, но не от тези от войните ( за това нямат комплекси,а единствено гняв че не са спечелили) а от колониалните комплекси. Да не забравяме че се опитаха да разделят Европа с Русия навремето и само алчността и простотията им им попречиха като нападнаха съюзника си. В момента е същото - въртят се като маши и към САЩ и към Русия. И докато Франция се отказа от връзките си с Русия (земеделие,флот, железници) и България от енергийните си проекти хансовците намират Северен поток за напълно приемлив проект, за разлика от Южен ! Със сигурност на Макрон трябва да му свети червената лампичка.
  • 11 Az ste im pomogna

    1 1 Отговор
    Kato im go turq v ostata na vsichki
  • 12 Никола

    7 4 Отговор
    По скоро Германия и Франция ще почнат да се задъхват, да къткат икономиките на страни членки който само ядът и пият и неплащат, като Испания, Италия, Гърция, Белгия идр. Без помоща на Великобритания, много бързо ще им писне, на Германци и Французи. А вие Британците не ги мислете, те имат колонии, който си цоцкат, а и са пръв приятел с Канада, Америка.
  • 13 Дагмор

    8 6 Отговор
    Задайте си въпроса какво губим или печелим от членството си в ЕС? Да сме членове на тази общност е икономически неизгодно за нас защото само членския ни внос за година е 2, 5 милиарда евро а по разни програми усвояваме около 1,2 милиарда евро за година. Реално ние сме донори на Брюксел всяка година а за Великобритания ситуацията е още по - лоша защото те дават вноска от 149 милиарда евро годишно. Няма логика да се лишаваш от собствения си капитал за да го подаряваш на шайка евреи, педофили и педерасти в Брюксел.

    Коментиран от #16

  • 14 Дагмор

    11 4 Отговор
    Повече от нормално е Великобритания да напусне този съюз просто защото им е неизгоден. Лошото е, че ние не сме като тях да отстояваме нашите собствени национални интереси. За България това членство е равно на смърт. Погледнете какъв геноцид извършва Брюксел над нас? Ние нямаме право дори да си произведаме храна и системно се унищожават всички селскостопански производители. Такъв мор и нищета не е било даже през османското владичество.

    Коментиран от #17

  • 15 ха ха ха

    8 2 Отговор
    Сектата ЕС свобода не дава, затова не само, че се налага, но и ще се случи!

    Не плашете хората, просто ЮК ще си върне суверенитета който ЕС му отне, ако същия този ЕС не си вземе поуки, а той няма да си вземе, ще има и други екзити ;)

    Коментиран от #18

  • 16 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Дагмор":

    Абе к'во лъжеш бе ? До 2015 -15 млрд. лева чисто. Ако паразити като тебе не цоцаха парички отдавна да сте само на хляб, кисело мляко и салам Камчия като при невероятната дружба с Русия.
  • 17 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Дагмор":

    Точно ти ли ще отстояваш национален интерес бе ? Руска подлога.
  • 18 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха ха":

    Боли ги фара и Германия и Франция. Накрая ще си останат те с Бенелюкс и така. И между другото,най добре.
  • 19 Петър

    2 0 Отговор
    Визи, мита, граници и забрана за пътуване. Ако искат обратно да викат Кунева да затваря преговорните глави.
  • 20 чичо

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Горбачов,още преди да си почне перестройката, в тогавашния СССР, е искал да се създаде широк евразийски съюз.Аз, също мисля,че бъдещето е Евразия.То просто си е нарисувано.
  • 21 Коко

    4 0 Отговор
    Точно англетата се събудиха и взеха правилното решение да махнат оковите които ингилизите от Брюксел им сложиха следващите доколкото разбирам са италянците вапрос на време
  • 22 Пламен

    0 1 Отговор
    ДВ - ФкОфф форевър
  • 23 пенко

    0 0 Отговор
    АКО ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА СА ВЕЛИКИТЕ БРИТАНЦИ - ПРЕЧУКАЛИ ПОЛОВИНАТА ЧОВЕЧЕСТВО С "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ " ...ДА ПОДКРЕПЯТ- РИЖАВИТЕ ДЖОН/ОФ/СЪН И ТЪРЪТЪП СРЕЩУ" ФРАНКО-ШВАБЕНЗИ -ЛАТИНО - РИМ - КОМБИНАТА "!!!