Новини

Защо не гласувам: трима млади българи разказват

Негласуването невинаги означава незаинтересованост

Публикувана: 7 Октомври, 2019 10:01
29 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1547
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.
 
Източник:
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те имат много имена. Нямото мнозинство, апатичните, непредставените. Онези близо 50% българи, които отказват да гласуват и са обект на обществен интерес преди всеки по-важен вот. Множество фактори рисуват сложния портрет на българския избирател.

Мъртви души

Няма как да знаем колко българи гласуват и колко - не, защото нямаме представа за точния брой на гражданите в страната, които имат това право. Данните, предоставени от ГРАО и НСИ, се разминават значително. Според едната институция има повече избиратели, отколкото граждани с избирателни права според другата - абсурдът е налице. Мъртвите души, които присъстват в избирателните списъци, но де факто не живеят на територията на населеното място поради една или друга причина, се движи между 800 хил. и над 1 милион. Спекулацията с техните гласове тежи в малките населени места, които играят решаваща роля за наклоняване на везните в полза на една или друга партия.

"Властите трябва действително да почистят избирателните списъци, начело с регистъра за гражданско състояние. Това предполага събиране на точна и актуална информация от различните администрации и държавни служби, за да бъдат премахнати от избирателните списъци inter alia починали лица, лица, пребиваващи в чужбина и въведени повече от веднъж лица", пише в доклада си от 2017 г. Венецианската комисия.

Негласуващият българин

Негласуването невинаги означава незаинтересованост. Александър (името му е променено от редакцията), който живее в Чехия, казва: "Прекалено следя политиката и новините, наблюдавам като цирк цялата ситуация." Според него ако достатъчно на брой хора не гласуват, структурите ще загубят своята политическа легитимност.

За други, като Радослав Кирилов, който в момента е в Лондон, да не гласуваш е свободен избор да не бъдеш част от този тип обществен процес. Той не желае да поема отговорност и не се интересува отполитическия живот, макар политиката със сигурност да оказва влияние над ежедневието му. "Гласуваш - участник си - имаш право на претенция; не гласуваш - не си участник и нямаш право на претенции", казва ми той.

Това неучастие обаче има своята цена и тя рядко е в ущърб на системата - напротив. Проучвания в САЩ, където традиционно около 40% от населението не упражняват правото си на глас, показват, че в резултат на това значителна част от обществото не е представена в политическия процес. Хората, които системно се въздържат от упражняване на гражданските права, често имат различни предпочитания от активно гласуващите, което задълбочава проблема с тяхното представяне. И съответно води до политики, които често са в разрез с техните интереси. Фактите сочат, че ниската избирателна активност и електоралните неравенства имат значителни политически последствия в дългосрочен план.

Но да се върнем към България.

Александър казва, че трябва да се случи нещо много екстремно, за да го убеди да отиде до урната. Радослав не вижда как би могъл да бъде привлечен от който и да е политик: "В моите очи всички са еднакви, колкото и простовато и банално да звучи," споделя той.

Чувство за безалтернативност

Виктор е млад столичанин, който никога не е гласувал. "Просто няма смисъл в цялата тази работа при нашите политици. Всичко е нагласено и подкупено."

Мнението на Александър не е по-различно: "В България задкулисните сделки са част от това как се движат нещата. Не вярвам в демократичния процес у нас от отдавна."

Макар българите да харесват демокрацията, те не вярват в нейните институции. Доверието към партиите, парламента и правителството остава критично ниско. "Когато по някакъв повод стане протест в знак на несъгласие от страна на народа към управляващите, те им замазват очите с куп лъжи и всичко тръгва постарому", казва Виктор. Той е категоричен, че управляващите "мислят за хората само когато стане време за избори", а през останалото време "гласуват малоумни закони, които влошават живота на българите". За него негласуването не е форма на протест, напротив - той действително не вижда причина да го прави, защото така или иначе всичко е предначертано. Александър, Виктор и Радослав са единодушни, че гласуването е лишено от смисъл, когато демокрацията е просто параван.

Чувството за безалтернативност вероятно е най-доброто политическо оръжие, което настоящата политическа система успя да създаде през последните двайсет години. Играта на сини и червени може да залъгва една част от избирателите, но за останалите картинката е ясна. И докато предизборната надпревара се води по този начин, ще печели само статуквото. А броят на негласуващите ще расте.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Шансу Имамов
1 Отговор
Аз па гласувам на всички избори,единствено ДПС милее за хората.

Коментиран от #22


Оценка:
-21 +5

пенсионер
2 Отговор
Радвам се че скоро идва времето когато всички заспали българи ще се осъзнаят и всички до един ще откажат дагласуват ЗАЩОТО ДА ГЛАСУВАШ ЗА ИНДИВИДИ КОИТО СЕ ГАВРЯТ С НАС--Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ...

Оценка:
-4 +41

00000014
3 Отговор
Един път и Дойче - то да каже истината. Не гласувам - ненавиждам абсолютно всички партии. Досега, за 30 години "демокрация" само двама политика според мен бяха честни -- Дертлиев умря, а Виденов го сготвиха неговите "другари" номенклатурчици престъпници и крадци от БСП.

Оценка:
-2 +30

Еми така
4 Отговор
Еми защото сьм отвратен от всички вьв властта през последните 30 години.Преди седмица бях в едно село близо до София.Та там случайно в месното крьчме видях кмета им.При разговор сьс него един от месните го попита"кмете,тая година колко ще даваш на глас?" а кмета му вика-"казал сьм ви отдавна че стотачка е тарифата"....А пьк оня му вика..."аааа тоя пьт ще искаме повече-що земи и гори продаде бе--отвьржи кисията поне ведньж на 4-5 години де...Та защо да гласувам???

Оценка:
-1 +24

21 26
5 Отговор
България за да стане това, което всъщност е редно да бъде, трябва нито една друга да не "наднича".
За да стане от ничия в нечия е редно да има поне 1 владетел.
В какво ще бъде направена България, редно е това да зависи от хитовото и оригинално мислене на бъдещият владетел.

Оценка:
-7 +2

Избори 2019
6 Отговор
В мaлкo нaceлeнo мяcтo имa чeтиримa кaндидaти зa кмeт– бившият и нacтoящият ce cмeнят прeз мaндaт–двa. Другитe ca уж нoви лицa, нo дoбрe пoзнaти нa хoрaтa. Дoкaзaнo oт никoй нищo нe cтaвa, ocвeн дa рaбoти зa личнo и тoвa нa приближeнитe cи oблaгoдeтeлcтвaнe. Зa кoгo дa глacувaм, кaтo дoри дa зaчeркнa "нe пoдкрeпям никoй", глacът ми и нa тaкивa кaтo мeн пaк щe бъдe прoпoрциoнaлнo рaзпрeдeлeн мeжду кaндидaтитe?

Оценка:
-0 +12

Гост
7 Отговор
Първото, което трябва да се направи е праг на гласувалите за признаване законността на изборите. Например, гласували под 50% от правоимащите, изборите не се зачитат! Това е начинът със справяне на купените гласове.

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +18

Borislav Popov
8 Отговор
Ние младите сме отвратени и обезверени от лъжите на управляващи и опозиция и ненаситния глад за все повече пари.

Оценка:
-2 +19

Избори 2019
9 Отговор

До коментар #7 от "Гост":


Нещо си се заблудил. Гласове се купуват и ще се купуват от ВСИЧКИ партии, коалиции , та дори и "УЖ" независими кандидати. Надцакването вече започна и сумите вървят от 50 нагоре. До 27–ми може и до 100 да стигнат. За посредниците–допълнително.

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +8

Калин
10 Отговор
В началото на "демокрацията" гласувах с ентусиазъм! Когато гледах как разрушават и разпродват, а хората обедняват си казвах: "Да, трудно ще е! Ще потърпим, млади сме, но после ще стане хубаво като в Запада и си струва."
Бързо разбрах, че всичко е измама и оправия няма да има. Видях че едни и същи в различни коалиции продължават да крадат, а народа да обеднява все повече и най-вече да изпростява. Видях как селата пълни с весели хора се обезлюдиха, а жизненото пространство бе заето от едни хлебарки, обгрижвани като изборен електорат от правителствата. Видях как законът се затяга но само към работещите и пенсионерите. Видях как посланници и НПО-та дърпат конците. Видях как откровено се се краде и бедността ми се обяснява с дебелоокото "българите сте мързеливи и неграмотни.
Видях, че любимият ми тогава Запад е една голяма лъжа. Всичко видях и има още да виждам!
Сега ходя да гласувам, за да не ми взимат гласа, но на бюлетината от години рисувам един голям с разширени вени и това пускам в урната. Това е моят малък простест, защото друг не ми е позволен!
Много видях за съжаление! Много!

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +27

Студент
11 Отговор
Естествено, че няма да гласувам. Паплачта, си е въобразила, че трябва безропотно да се съгласявам с нейните идеи, и наставления как да трябвало да живея.

Оценка:
-1 +16

12
Този коментар е премахнат от модератор
Матей
13 Отговор
Тук се опитаха да загатнат какво може да е разковничето,не е достатъчно масово и организирано бойкотиране на изборите,а масови политически протести и проваляне на самите избори.ВСичко това да се предава директно чрез социалните мрежи и оттам в световните медии.За това се иска издигане на качествено ново равнище на политическото съзнание,за класовата борба,социалната държава и пр.В други страни правят управляващите на мат-и-маскара за нищо и никакво,а тука тъй си минават всякакви напълно немислими мискинлици.

Оценка:
-0 +9

Гост
14 Отговор

До коментар #9 от "Избори 2019":


Малко трудно ще е да купят повече от 50% от гласоподавателите! Точно затова те искат ниска избирателна активност! Купуват 10% и те им осигуряват вота! Толкова ли е трудно да го разберете?!

Коментиран от #16, #20


Оценка:
-1 +11

Димов
15 Отговор
Как така упражнаваш политическото си право, като нищо в политиката не зависи от теб? За кое абсурдно решение политиците питаха хората, че и се съобразиха с мнението им? Кои държавни пари бяха похарчени за нещо, което поискаха хората? Отговорите са едни и същи - никои. Нямаме право на глас. Това е илюзия за наивници. Когато политиците почнат да се допитват до волята на народа, и започнат да действат според нея, тогава ще имаме права и от нас ще зависи нещо си. Едва тогава, ще гласувам.

Оценка:
-0 +11

Димов
16 Отговор

До коментар #14 от "Гост":


Като не могат да купят нещо - подправят си го. Толкова ли е трудно да го разберете? Хората подправят бакови сметки, камо ли избори.

Оценка:
-1 +9

Димов
17 Отговор

До коментар #10 от "Калин":


Едно-към-едно и аз минах по същият път и стигнах до същите изводи. Без карикатурата на бюлетината :) За съжаление мога да ти дам само един +.

Оценка:
-0 +8

Димов
18 Отговор
Трябва да се махне партийната принадлежност. Депутат, министър, кмет, народен представител....... това трябва да са просто длъжности, които да следват обща програма от точки за подобряване живота на населението. Партийната принадлежност просто разделя народа на такива и такива, за да бъдат лъгани по-лесно.

Оценка:
-0 +12

анализатор
19 Отговор
Аз също не гласувам! И се чудя защо са ни 240 хрантутника! !!! Безделници на които им плащаме от нашите пари! А те не милеят за държавата и народа а само гледат да се нагушат! Как не се задавиха вече от толкова корупция и кражби! ??? Но има карма! Рано или късно всеки ще си плати! Господ бави но не забравя! !!!!

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +9

Избори 2019
20 Отговор

До коментар #14 от "Гост":


В големите градове може и да е така, но в малките градове и по селата схемата е друга. 4 кандидати по 10%= 40%+ отделно кандидатите за общински съветници, които имат интерес и кешат отделно– колко станаха? Добави и твърдия електорат, който гласува по съвест, не забравяй общинските служители, които гласуват под строй, за да си запазят работните места. Ето ти избори за чудо и приказ!

Оценка:
-0 +5

Защото ми е през
21 Отговор
Уя вече. Забранете гласуването в чужбина щото ще гласувам винаги за Волен че ми е забавен като прави циркове.

Коментиран от #27


Оценка:
-1 +3

Не е вярно
22 Отговор

До коментар #1 от "Шансу Имамов":


Само Места милее за хората

Оценка:
-0 +1

За 1000 лв
23 Отговор
Ще гласувам за който искате ма никой бе би дал толкова пари нали хаха

Оценка:
-0 +2

Да не гласувам е
24 Отговор
Право на свободомислещите и не ограничени умствено граждани на всяка държава. Когато не искаш да помагаш на статуквото да става още по богато на твой гръб.

Оценка:
-0 +5

Коминистическото
25 Отговор
Не гласуваш нямаш право на претенция означава ли че щом нямаш право на претенция имаш право да не си плащаш данъците понеже щото нямаш право на претенция

Оценка:
-0 +3

Димов
26 Отговор

До коментар #19 от "анализатор":


Тия 240 са се самозабравили. Въобразили са си, че са недосегаеми и всемогъщи. Също като буржоазите преди няколко века. И също като тях смятат, че облагите, с които се трупат ежедневно, са тяхно божествено право, и всеки опит да ги лишиш от тях е незаконно деяние. Тия 240 трябва да се сведат до по един от област и да са като наети лица, за постигане на дадена цел. Не постигат ли целите - уволнение. Те са служителите. Народът им е работодател. Народът трябва да ги подбира и кандидатира, както и да ги уволнява.

Оценка:
-0 +3

Димов
27 Отговор

До коментар #21 от "Защото ми е през":


Защо хора, неживеещи в България, неработещи в България, неплащащи осигуровки и данъци в България, имат право да гласуват бъдещето на тези, които работят и плащат тук?

Оценка:
-0 +2

защото
28 Отговор
И да гласувам и да не гласувам е все тая.Промяна никаква.

Оценка:
-0 +2

Цецо
29 Отговор
От тридесет години насам гласувам и все един и същ цирк наблюдавам, започвам да се разколебавам...

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.