Last news in Fakti

17 Юни, 2012 12:52 7 001 6

Най-дръзкият банков обирджия на прехода

  • обир-
  • стефан чолаков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 31 май 1997 г. Стефан Чолаков и още двама души правят немислимото – изнасят 181 млн. стари лева, без кръв и оръжия, извършвайки един от най-елегантните банкови обири у нас. По-късно той признава извършеното престъпление и лежи в затвора. Сега съжалява, защото свободата няма как да се замени с пари.

Днес този мъж е съветник по банкова сигурност. Дали е вярна пословицата, че от вълк овчарско куче не става – ТВ7 разговаря с най-дръзкият крадец на прехода, който не се срамува да говори за извършеното - Стефан Чолаков.

Един от основните проблеми в страната ни според него е, че от началото на прехода нямаме независими политици. Тук имало около 10 милиардера, без да има много сериозна мафия, нито големи природни богатства, които да създават предпоставки. Това, по думите му, значело, че парите идват от хората. "Властта е бизнес, а не кауза", казва той.

Преди 15-ина години той измисля перфектната схема за забогатяване, за да докаже, че е по-умен от системата. После обаче го залавят и наказват. След излежаване на присъдата си бившият престъпник Чолаков направил собствена компания, която се занимава с банкова сигурност.

Сега консултира различни бизнесмени и държавни институции. Но вече осъзнава, че "няма нещо, което да си струва замяната на дори един ден свобода".

Тогава бил млад и неопитен в житейски план. На 22 години вече се занимавал със счетоводен бизнес, свързан с едри бизнесмени и политици. През неговата счетоводна компания, която имал по онова време, минавали много сериозни пари - тези за политическите партии и на сериозни бизнесмени. Сред ангажиментите му били да се опитва да намалява данъците на клиентите си.

Кои точно са били клиентите му, запази в тайна понеже у нас било опасно, защото нямало свобода на словото. Тогава мислел, че нищо нямало да му се случи, защото по някакъв начин бил свързан с властта. Така измислил план, в който на 31 май 1997 г. без традиционните кръв, оръжие и изстрели трима души изнасят в десет чувала 181 млн. стари лева.

Използвал пропуски в организацията на работата, в системата, която била утвърдена. "Няма финансова институция, която работи съвършено", твърди Чолаков. Всеки ден се правят сериозни нарушения - източват се финанси дори на държавата.

Чолаков, коментира, че неговата съдба едва ли ще сполети и подозираните за пране на пари и документни измами Любомир Павлов и Огнян Донев. Въпреки че се поде разследване срещу тях, те щели да намерят някакво разрешение, защото били бгати.

"Те могат да платят свободата си", категоричен бе Чолаков. "Това, което се случва, е невероятно и не можеше да стане преди 5 години. Лошото е, че не се случва с всички, които трябва, и има двоен стандарт", допълни той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хохи

    2 0 Отговор
    гледах го човека и е много прав-ама си е върнал парите и е лежал-а да видиме другите дето откраднаха много повече и не ги върнаха защо им се раздават условни присъди-какъв е аршинът -

    Коментиран от #4

  • 2 симеон

    1 2 Отговор
    това е новина само за журналисти и политици явно само те не знаят какво се случва в българия или се правят на очудени
  • 3 кик

    1 1 Отговор
    и аз искам да краднем 5млн евра и да лежим 10г но нема ги върнем тез пари
  • 4 aha

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "хохи":

    6toto sa erbapi dokrai,a tozi kato mu e oprqlo qiceto do.... i gi e varnal !primer valiio toploto / na vid muhlio/ nameri si prodajnici i si izdeistva uslovna - 4oveka vze parite drajte mu petite :D
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 The Bear

    0 0 Отговор
    Нещо все по-упорито си мисля за семейство Картечница и Автомат Калашникови - че е хубаво да се намесят твърдо и безкомпромисно в социално-политическия-икономическия живот на страната с прилагане на техните критерии за съществуването на проблемите..... Човекът от статията е един показателен пример за двойния стандарт който се прилага от всяка власт - или казано по народному - "За милиони - няма закони, за кокошка - няма прошка" - замислете се само - 181 милиона стари левове - та това са 181 хиляди нови - ми то на някои синчета татковците им купуват по-скъпи коли за 18-тите рождени дни, а с празненството и "елитните дами" поръчани за него сумата скача двойно и тройно.... УЖАС