Last news in Fakti

20 Януари, 2020 19:01 2 673 15

Потерята „Макрон“

  • макрон-
  • франция-
  • ес

Протестиращите, които продължават да се точат по улиците всяка събота, не са членове на никакъв синдикат

Потерята „Макрон“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колкото повече изтънява съпротивата срещу реформите във Франция, толкова лъсва марксическия заряд на крайно левите протестиращи. След 43 дни стачки, синдикатите свършиха парите от взаимоспомагателните каси и транспорта в страната заработи както преди. Далеч не цяла Франция стачкуваше. Съпротивата срещу реформите, предложени от правителството, се разпали в средите на държавните служители, разполагащи със специален статут. Общият им брой е 5 милиона и 600 хиляди, докато в частния сектор работят близо 20 милиона служители. Те останаха встрани от стачките. Встрани останаха и чужденците избрали Франция за втора родина. Според тях, французите не пътуват достатъчно и не съзнават качествата на "оазиса", в който са се родили, отбелязва в коментара си във „Фейсбук“ Божидар Чеков.

Протестиращите, които продължават да се точат по улиците всяка събота, не са членове на никакъв синдикат. Те не са нито железничари, нито строителни работници, още по-малко социално слаби. Между тях има пропаднали интелектуалци, вечни студенти, анархисти и комунисти - почитатели на Бакунин, Троцки и Че Гевара. Те се вживяват, като авангарда на "класовата борба". Чупят витрини, палят луксозни ресторанти и разбиват банкомати. Слагат качулки и влизат в близък бой с полицията. Реформите почти не ги интересуват, защото явно не ги засягат. Със сигурност, всеки един от тях, разполага с финансови резерви, които му позволяват да се посвети на "борбата" срещу капитализма, вместо да поема всяка сутрин към работното си място. За тях Еманюел Макрон е олицетворение на всичко което Маркс описва в многобройните си томове, като представител на финансовата олигархия. Тези няколко стотин непримирими борци срещу капитализма, преследват лично френския президент, при всяко негово посещение на театър, концерт или дори ресторант. Какво точно искат те? Оставката на Макрон. Защо? Защото се оказа, че Макрон не се огъва, нещо което във Франция е непознато. Освен това, "мълчащото мнозинство" французи одобряват идеята му за орязване на бонусите на държавните служители. Времето на 42 различни пенсионни режима е зад нас. Гарантираната до живот заплата, безплатните билети за пътуване, детските лагери и безплатната енергия за работещите в сектора, не могат да издържат на задължителната междуевропейска конкуренция. Еманюел Макрон може би не намери най-подходящия тон, когато подхвърли на "Жълтите жилетки", че дори и с 1000 евро повече, личният им живот с нищо няма да се промени. Намеците му, че някои от французите са мързеливи, също присядат, особено когато той самият се дава за пример. Дразни факта наистина, че Макрон няма нищо общо с принца Хари. Успехите му не се дължат на потомствена рента, а единствено на личните му способности. Говори се, че е изоставено дете, отгледано от баба му. Съзнаващ интелектуалното си превъзходство, Макрон излиза победител във всеки дебат със съвременниците си, във Франция и в чужбина.

Опонентите в България се противопоставят всячески на призива му за еднакво заплащане за един и същи труд. Българските фирми щели да фалират?! Това е лъжливо тълкуване на желаните от френският президент социални реформи. Какво пречи на българските заварчици и шофьори работещи в Западна Европа да получават "западни" заплати и здравни осигуровки? Лекарите и медицинските служители намерили работа във Франция, получават френски заплати. Защо всички да не се изравнят с тях?

Този опит за социално приравняване във Франция, срещу което се противопоставят бенефициентите на различни бонуси, е целта на настоящата реформа.

Най-големия проблем на уличните противници на Еманюел Макрон, както и на политическите му опоненти е, че не са в състояние да излъчат личност способна да обори неговите идеи и да го застраши истински.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    17 10 Отговор
    То е неизбежно във Франция. Ако бяха изгубили Първата или Втората световна, веднага щяха да изпаднат в соц. революция. Единственото което го отложи е че си задържаха колониите. Сега обаче когато народа осъзнае че тях са започнали да заробват, започна да им омръзва.
  • 2 Ей тука се смях най-много

    13 13 Отговор
    "Макрон излиза победител във всеки дебат със съвременниците си, във Франция и в чужбина."
  • 3 Чеков, чеков

    14 11 Отговор
    Не за писател, за зелев чеп не ставаш....

    Коментиран от #8

  • 4 Червен еврейски интернационал

    7 5 Отговор
    СЪБРАХМЕ СЕ.
  • 5 Ууууууу

    11 0 Отговор
    Правилно е:Потерята Макароннн!!
  • 6 пак ли

    21 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Макрон за орязване на бонусите на държавните служители.А УНАС КОГА ЩЕ ИМА РЕФОРМИ В ДЪРЖАВНИЯ ГРАБИТЕЛСКИЯ СЕКТОР, ПОНЕ 50% ЗА НЕЗАБАВНО СЪКРАЩАВАНЕ, ЗАЩОТО САМО ТЪРКАТ ПЕЙКИТЕ..вредни са за народа...Кризата в Перник показа пълна безпомощност на КАЛИНКИ-МАЛИНКИ...

    Коментиран от #7

  • 7 Марк Енгелс

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "пак ли":

    eurostat/statistics-explained/images/8/88/Total_general_government_expenditure_on_general_public_services%2C_2016_(%25_of_GDP).png Френските разходи за администрация и чиновници, са два пъти под българските като процент от бвп. или 15-20 пъти по малко на чиновник в пари.
  • 8 божидар чеков

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "Чеков, чеков":

    Не ме интересува мнението ви, а броя читатели, които се информират чрез перото ми. Числото им напрекъснато расте и захранва творческата ми енергия, повече от всичко останало.

    Коментиран от #11, #15

  • 9 Към автора

    7 4 Отговор
    Наистина Макрон е разумен и сериозен политик. Що се отнася до идеологията на неговите опоненти от улицата не бива с лека ръка и ирония да се класифицират, като привърженици на Бакунин, Троцки,Че Гевара защото това са сериозни идеи, които винаги вървят с бедността, защото тя ги ражда.
    Явно протестиращите не споделят идеята на автора да се върнат на работните си места и приемат заплащането за тях. Що се касае до Маркс авторът правилно приема неговата теза за финансовата олигархия. Остава само да направи и правилния извод защото социалния диалог има различни форми...
  • 10 Кире

    3 1 Отговор
    Верно ли?!?
  • 11 Някой си

    8 8 Отговор

    До коментар #8 от "божидар чеков":

    Извинявай Чеков, но не бих нарекъл подобно писание “информация”, още по-малко бих могъл да бъда информиран от подобни драсканици, написани наизуст...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Wert

    10 3 Отговор
    Западът май започна яко да съжалява за времето на студената война.Хората там не са очаквали,че износът на демокрация ще влоши и техния живот.Колкото до това,че протестирали студенти и ученици,нали те са бъдещите работещи и евентуално пенсионери,ако доживеят до пенсия,разбира се.
  • 14 73737272

    2 2 Отговор
    На българин не вервам. Винаги си имам едно на ум!
  • 15 Пасквила ви умаловажащ няколкогодишните

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "божидар чеков":

    Стачки и сьпьтстваща мизерия на работници и пенсионери НЕ струва нищо.Апотеоза от драсканиците ви е само у ВАС.....