Last news in Fakti

3 Февруари, 2020 07:58 16 110 66

Николаос на трона на Слави

  • николаос цитиридис-
  • шоу-
  • слави трифонов

Може ли новият водещ да стане легенда като предишния

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да водиш вечерно шоу не е лесна работа. Особено ако ти се наложи да го правиш, след като предшественикът ти се е превърнал в нещо като легенда в тази индустрия.

Е, в родния ефир видяхме този преход. След половин година подготовка, в bTV най-сетне стартираха новото си вечерно шоу, за чието лице беше избран Николаос Цитиридис.

Това, че медията избра напълно непознато лице за толкова важна част от своя ефир, беше наистина изненадващ ход. Цитиридис е съвсем млад и е известен основно в средите на стендъп комедията, които у нас не са особено популярни.

В крайна сметка медията реши да ползва западния модел и да предостави ефира си на доказал се независим комик. Такива в американските медии са Дейвид Летерман, Джей Лено и Джими Кимъл. При нас това е Николаос. Той има тежката задача да замени Слави Трифонов, който е може би най-важното телевизионно лице у нас за последните 20 години.

Първите издания на новото шоу показаха, че това няма да е никак лесна задача. Най-големият плюс е, че Цитиридис носи чара на комик. През цялото време той се опитва да внася добро настроение у зрителя.

През последните години за Трифонов това беше по-скоро досадна задача. Зрителите дори леко се напрягаха от това, че той изглеждаше във вечно кисело настроение.

Цитиридис се опитва да е симпатичен. Постоянно повтаря, че шоуто му не се взима насериозно. Подтекстът е, че това шоу няма амбиции към политиката и не иска да се занимава с политика. Заявка, че стореното от Слави няма да се повтори.

Студиото му несъмнено е добро и е съобразено с американските традиции за подобно шоу. Общо взето предаването се опитва да въведе повече американски модели. Проблемът е, че „Шоуто на Слави“ е доста по-смешно. Да, с по-народняшки хумор, но по-смешно.

В случая на Цитиридис цялата комедийна част трябва да бъде износена от водещия. На този етап това не се получава особено. И тук вината не е на самия водещ. Той очевидно върви по сценарий, който просто не е добър. Повечето смешки са елементарни и звучат като измислени набързо.

Зрителят има чувството, че на този етап продуцентите нямат доверие на своя водещ. Комедийният елемент свързан с Цитиридис продължава около 10 минути и се развива точно по сценарий. Той самият не смее много да импровизира, а политическият хумор му е някак чужд.

Да си комик в ефир е доста по-различно от стендъп. На сцената можеш да експериментираш и да залагаш на самоирония, прескачайки определени граници. На малкия екран трябва да се съобразяваш с различни ограничения и медийна политка. Когато си на 25 години и нямаш опит на екран, това няма как да е лесно.

На този етап Цитиридис по-скоро гледа да не сгафи, отколкото да изпъкне. Това може би е разбираемо. На този етап смешните елементи трябва да бъдат въведени чрез самите гости на шоуто. Направи си сам, с материали на клиента.

В първото издание Юлиан Вергов се справи добре с това и беше най-забавното нещо в шоуто. Това е американският модел, според който най-забавната част трябва да е интеракцията на водещия с госта. Дори имаме този модел, в който гостът предварително разказва някоя друга шантава история в предварително интервю, за да може после да я преразкаже в шоуто, уж непринудено.

Тази идея на моменти е забавна. Интервютата са далеч от сериозното и по-скоро представляват поредица от размяна на смешки. В САЩ Джими Фалън и Конън О'Брайън се справят добре с това. У нас на Цитиридис ще му трябва време. И добри сценаристи.

До този момент всички опити да се създаде успешна конкуренция на Слави се проваляха, най-вече защото продуцентите не успяваха да съберат силен екип от сценаристи. При Цитиридис засега изглежда, че положението е подобно.

Слави намери формулата за компенсиране на изчерпването на идеен материал. Когато няма смешки, имаш актьори, майстори на импровизацията и бенд, който може да компенсира всичко с музикални изпълнения. При Цитиридис това може да стане, ако му позволят да импровизира. За това явно ще трябва още време. Като цяло се въвежда идеята за видео сегменти, характерни за западните формати.

Тоест смешни сегменти заснети навън. Такива са опитът на Цитиридис да рапира заедно с баби – певици или урокът по футбол на Славена Вътова от Тото от Скандау. Това го правят Джими Фалън, Конън О'Брайън и Джейм Кордън. Проблемът е, че техните сегменти за заснети с невероятна прецизност и професионалзъм. Продължават по около 10 минути и са предварително замислени отначало докрай. Основната идея е те да станат хит в социалните мрежи и YouTube.

В нашия случай, това са малки клипчета, заснети на бързо, които много искат да са забавни, но са тотално недомислени. Общо взето няколко оператора снимат нещо за около час и стискат палци да се е получило. В САЩ тези сегменти се снимат по 5 или 6 часа и отношението към тях е като към филм.

Идеята тези клипове да се въведат е много добра. Те обаче трябва да бъдат много по-добри и целящи аудиторията в интернет. Всъщност е най-добре да се назначи отделен продуцент, който да отговаря само за тях и той да работи със свои сценаристи.

Копирането на външни формати е често срещано в шоуто. Цитиридис предлага неприятно питие на Тита и я кара да пие от него, ако не иска да отговори на закачливи, и леко неудобни въпроси. Джеймс Кордън има специална поредица от сегменти за това, но те са заснети в отделен сет, със специална маса и изглеждат като цяло отделно предаване.

Цитиридис предизвика на рап битка рапъра Жлъч. Това отново прави Джеймс Кордън. Разликата е в това, че там сценаристите предварително обмислят римите, за да звучи смешно, и самият сегмент е поставен по начин, по който да изглежда наистина грандиозен.

Тези опити в „Шоуто на Нилаос Цитиридис“ са похвални. Всъщност няма нищо лошо да изкопираш нещо отвън, което доказано работи. Това обаче трябва да стане наистина професионално. Ясно е, че тук нямаме същия ресурс, но дори в по-камерен вариант това може да изглежда атрактивно, ако му се обърне достатъчно внимание.

Всъщност екипът на Слави Трифонов от доста време отказваше да въведе подобни нововъведения, които да спечелят младия зрител. Естествено от там въведоха много нови неща, които са нестандартни за възприятието на вечерното шоу. Такива са водещата роля на бенда, множеството скечове с актьори и много пародийна комедия.

Дори там обаче копираха чуждестранни продукции. В крайна сметка екипа на Слави изкопира формата „Търси се талант“ и го представиха като формат във формата. След това представиха вътрешен формат, пълно копие на „Луда надпревара“, ограничен само на наша територия.

Продуцентите на Цитиридис искат да спечелят младата публика. Постарали са се в първата седмица да доведат най-интересните възможни гости. Въпросът е какво ще стане след месец, когато гостите започнат да се поизчерпват. Факт е и че нашите звезди не са свикнали да участват в шоута, представляващи директна пародия с тях самите. Когато Цитиридис иска да играе шантави игри с тях, характерни за Америка, те се чувстват леко странно и се чудят защо се налага това. Явно на самите тях ще им трябва време да свикнат.

Когато гостите започнат да се повтарят, всичко ще зависи от самият Цитиридис и от сценаристите му. От това какво ще измислят и как ще привличат внимание. Видео скечовете трябва да са такива, че да спечелят социалните мрежи, а може би дори за това е нужен отделен експерт. Общо взето тепърва ще трябва екип, който да отговаря за креативната част. Вече започна да става ясно, че и тук ще има сегменти с актьори. На Цитиридис обаче трябва да му се даде повече доверие, за да може той да спечели аудитория с импровизация. Той трябва сам да се свърже с младата аудитория.

Добрата новина е, че шоуто иска да е нещо напълно ново. То е по-приветливо от своя предшественик, но не е по-смешно. Има добри идеи в зародиш, които, ако бъдат развити професионално, могат да бъдат хит. Самият Цитиридис има чар на телевизионно лице и е важно да бъде насочен към възможно най-широка интеракция с аудиторията. Сегментите му могат да са навън по улицата, хората да го възприемат като лицето от екрана, което е невероятно близо до тях.

Така може и да имаме нов хит в ефира.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    116 40 Отговор
    Е ми не става Византиеца!
    Точка!

    Коментиран от #19

  • 2 АУУУУУ

    127 46 Отговор
    Не е проблема във водещия , а в сценаристите му. Слави има страхотни сценаристи и в комбинация с актьорите смачква шоуто на гърчето.
  • 3 Byg

    53 99 Отговор
    След дядо слав , всеки ще е по добре. Дано не падне толкова ниско колкото предходния , да си прави смешките подигравайки се и унижавайки други хора , липсата на идеи води до такава идиотия.
  • 4 Предлагайти ни тъпи американски бози

    99 18 Отговор
    И после се чудете, защо не ги харесваме! Ами, просто още не сме толкова тъпи, колкото американците! Въпреки цялото пилене на мозъци. Сори!
  • 5 Алфа Вълкът

    17 2 Отговор
    Ако вземате по 200-300лв за реклама. На телевизиите взимайте по 2-3 хиляди, тв имат пари.
  • 6 47732оп2

    52 10 Отговор
    Нема да е, ония също не го гледах и тоя няма го гледам, даже като чух копи-пейст на америте си викам още един бул шит изродиха!
  • 7 АнтиСАЩ

    90 14 Отговор
    Циципрасидис малко е избързал и това ще му изяде главата.
    Значи, първо трябва да се изчака да умре и последният човек, роден преди 89-та години и тогава да опитва да пробутва тъпо шоу, американ стайл.
    Някак си все още сме живи, хората които могат да мислят. Знам ,че джендърите и западняците много се дразнят от нас, ама какво да се прави, живи сме.
    Така че това "вървжно" шоу начело с невзрачният византиец, дето не може да говори на български, за сега е провал.
    Сори.

    Коментиран от #38

  • 8 Мартин

    66 11 Отговор
    Не е лош Цитиридис, гледах го в ютуб. В бТВ смърди на цензора даже и в погнозата за време, трудно някой може да създаде обстановка като при Слави.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ssaev

    67 12 Отговор
    "Шоуто на Мавриков" стои по-добре от "Шоуто на Николаос". Слави е "друга планета" и сравнения с неговто шоу са безсмислени. Две десетилетия на екран си е явление, което просто трябва да се изучава, а не априори да се отрича или копира! Колкопто и несъсршенства да има в него... Вдна голяма част от нашите ТВ програми "вървят" след подобни по .... руската ОРТ ("Нека говорят", "Като две капки вода", "Стани богат""). Сега на мода е Иван Ургант. Николаос е добре да го гледа.
  • 11 Guest

    57 7 Отговор
    Цитиридис има голям и според мен непреодолим проблем: точно "киселостта" на Слави. Откакто работи 7/8 тв тя просто изчезна и работата е от весела по - весела! Да оставим настрана и другото непреодолимо препятствие - музикално - комедийното - сценарно ноу хау на 7/8! С това цялото Б(осфор)ТВ не може да се бори - няма шанс! Т.е. в голяма тв под натиск Николайчо не го чака нищо добро във времето.
  • 12 Байчо

    19 7 Отговор
    Нормално да е сложно в началото. И тук вървят основно дебелашки смешки
  • 13 Пунта

    50 5 Отговор
    Гледах го 5 мин и загасих тела. Изключително дразнещо е да видиш някой, който се опитва да се прави или да подръжава на друг. Сега сравнението не е пасващо, но какво би станало ако заместил Ал Пачино с Рачков. Не говорим за качествата, говорим затова, с какво е свикнала аудиторията. А този приятел ако се опита да бъде себе си, а не Слави, би бил по-успешен
  • 14 9689

    56 7 Отговор
    Слаба ракия.....
  • 15 зрител

    57 6 Отговор
    Това нещо не е никакво шоу. Що ли му казват така. Бих гледал един хубав филм с удоволствие.
  • 16 шандор

    22 3 Отговор
    На Цитиридис му гледах някакви видео от това нещо стендъп. Смешки за "модерните" столичани, които всеки израснал в квартала през 90-те ти казваше вместо "здравей". Сега обаче явно си търси масовката да е готина, като помпа такива мероприятия.
  • 17 Мдааа

    27 6 Отговор
    На мен първото шоу ми заприлича леко на "Търси се..". На онези двете дебели кифли. То поздравления от приятели и роднини към госта, то чудо.
  • 18 стоян георгиев

    37 4 Отговор
    не мога да се сетя за по неподходящ водещ от този грък!явно има някаква гръцка връзка в бтв то иначе няма причина да го вземат.ан немога да му запомня името ,а манталитета и опитите му за шеги нямат никаква връзка с мен.кога ли в гърция ще вземат българин да води подобно шоу?
  • 19 въпрос

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Въпросът е, дали ще надмине прдшественика си по простотии ?

    Коментиран от #20

  • 20 Някой си

    18 3 Отговор

    До коментар #19 от "въпрос":

    Не, по-скоро мисля че много бързо ще се изчерпа.
  • 21 Славчо Тъпото

    9 5 Отговор
    Мен никой не може да ме стигне...................срещу мен да бягат не могат ме стигнат
  • 22 Зрител

    16 3 Отговор
    Много бързо разбра малкия че е трудна работа.Трябваше да се посъветва с бати си Славчо,да му каже как се е школовал при соца за да стигне до успехите си.
  • 23 Зрител

    8 2 Отговор
    Много бързо разбра малкия че е трудна работа.Трябваше да се посъветва с бати си Славчо,да му каже как се е школовал при соца за да стигне до успехите си.
  • 24 Цикопрасакис

    37 1 Отговор
    А стига сте ни го тикали в очите тоя гръцки евреин. Не разбрахте ли, че от него даже шут не става?
    Смешките му може да минават пред тъпи американци, ама то там всичко минава. Тук тоя вид хумор няма да мине, колкото и да ви се иска. След 30 години може и да мине. Когато останат само джендъри с промити тикви.
  • 25 Denis

    24 2 Отговор
    С трици маймуни не се ловят, момчето има енергия но хората зад шоуто са слаби(сценаристи).
  • 26 Гош0 Хубавеца

    12 24 Отговор
    Е,много изпростя този народ!Факти, изглежда толерира личните обиди и нападки срещу дебютирщият чаровен Млад водещ.Шоуто е обещаващо,приятно за гледане.Не разбрах натъртването за"гръцки евреин",миришещо на расизъм.На добър час Николаос!Успех!
  • 27 зрител

    8 23 Отговор
    направо сме царе на отрицанието ми драги дами и господа , като не ви харесва Византиеца нали държите дистанционни за какво е нужна толкова злоба най малкото в което е по добър от Слави е че винаги усмихнат при Слави от всекъде струеше злоба и жлъч не бях го гледал с години и се радвам много че го смениха, а Дони като не е византиец, а чист българин не беше ли същото-грозен бил слаб бил,че го нападнаха и разни организации та требваше да се извинява- такива сме си нацията на злибата и отрицанието генетично ни е заложено- Успех на това момче , а вие дерзайте със злобата !!!!!
  • 28 Townboy

    10 1 Отговор
    В къщи Босфор ТВ и Домус ТВ се пускат само за някои филми (не турски). Така че ми е все тая за разните има там "шоута".
  • 29 Анонимен

    1 15 Отговор
    Превключим, има начини. Селяните харесват Слави, бил много известен по света, а аз оприличава гърчето с моето отроче. Брат и сестра не си прилича е, а искате николчо и Славчо да са едно, е, живот, тогава без интересен. За всяка тенджера си има похлупака. Най-ме изкефи с красивата готвачка. Посмях е се. Готино и необременено си е гърчето, а и Слави де. Не ги винете хора.
  • 30 kolev

    17 3 Отговор
    един път се пробвах за кратко - по-некадърен водещ и екип не бях виждал скоро дори и в скапаната Б-я. Явно е поредният човек на някой без никакъв опит. Провал е мека дума за този и шоуто.
  • 31 Save

    9 2 Отговор
    Далече е от другото предаване а то беше на 20 год. Но най-много ме дразни лигнята пред тв камерите на водещия нещо като Зуека и Рачков.
  • 32 анунимос

    10 4 Отговор
    Това леке, по скоро лай-о,не прави нищо особено освен да дразни с присъствието си на екрана, добре е, че са открили дистанционното....
  • 33 Тоя за нищо не става

    12 1 Отговор
    И Славиту е бастун ама тоя го бие по тъпотия, спрях да гледам вечер БТВ много отдавна:-)
  • 34 Петров

    5 3 Отговор
    Оставете шоуто! Погледнете какъв професионален анализ е направил Росен Стойчев. Браво на този човек! Все едно чета Васа Ганчева. Написал е всичко много доброжелателно и към двамата водещи. Леко симпатизира на обявения за "грък" Цитиридис. Надявам се момчето да е прочело задълбочено всяка една буква от публикацията на Стойчев. На мястото на Николай бих я закачил на стената преди да влизане в студиото...
  • 35 ПФФ

    11 1 Отговор
    Шоуто на цикатридината не става
  • 36 Тротоарсов

    3 0 Отговор
    гледал съм го на живо преди година-две в Комеди Клуба до съдебната палата, забавен е, тези сценаристи не струват
  • 37 Тегоема

    6 1 Отговор
    Тея пишещи новините, те сами изложиха шоуто на адаша. Щото още преди да започне , го натряскаха със тез сравнения с шоуто на Слави, и Николаос замества шоуто на Слави и т.н. Пълни простотии. Вместо да го гледаме като ново шоу, ние тук ни набутаха в главата, че Николаос трябва с шоуто си да замести Слави... Как така? Бтв май и те така са го напрегнали адаша с тея измишльотини и цялата тая сравнЯция със Слави, ше си ги доведе до фалит. Сами си нагазиха лука. Тръгнали да се сравняват със Слави и да му гонят успеха. Много грешен подход. Насадиха го и в главите на хората и сега всеки гледащ шоуто на адаша, гледа и сравнява със шоуто на Слави.
  • 38 Jabba the Hutt

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "АнтиСАЩ":

    Граматиката и правописът ти са слаби.

    С уважение, мислещ българин, роден след 1989 година.
  • 39 Хахаха

    9 1 Отговор
    Голяма реклама,тъпо предаване. Нешо много ни го натрапват,тяхна си работа. Предаването е на БТВ,нека си го гледат,шом им харесва. Телевизора си е мой,дистанционното е у мен. НЯМА да го гледам.
  • 40 OHHHH

    2 4 Отговор
    ох на вас все ви липсва старото Тодор Ж Слави Т
  • 41 мхм

    8 0 Отговор
    не знам колко е рейтинга сега на това шоу, но в момента в който започнат другите по интересни предавания като мастър шеф , смени жената, гласът на българия ... това шоу според мен ще приключи ...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 кака

    3 4 Отговор
    Няма никакъв проблем, шоуто на момчето е на ниво, което простолюдието трудно захапва. Ако трябва да се сравнява, то Слави и сие звучат абсолютно овехтяло. Погледнете му телевизията, скука и простотии. Само политическите му напъни са по-сериозни, но надали ще има умения да ги осъществи.
  • 44 иванчо

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "ИБН ЕБН АЛ хххаааамилллл":

    Алоо, явно много са те обиждали на младини, много злоба и тревога си насъбрал. Мястото ти е в миналия век. Даже и Иванчо ще ти се изсмее.
  • 45 Безпристрастен

    2 0 Отговор
    Много е плах този Цикатридис. Не ми харесва
  • 46 7777

    5 0 Отговор
    Българинът харесва по остър хумор, тъпия американски хумор не може да го грабне, дори се дразня от неща на които тъпите кравари се смеят.
  • 47 бтв

    2 1 Отговор
    Византиецът е получил шанс да се изявява като професионален водещ какъвто не е. По-големият проблем колко непрофесионално е реализирано предаването. С този проект екипът на БТВ представи телевизията като нискобюджетна кабеларка.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Стефан

    4 0 Отговор
    Статията е добра.
    "Шоуто" е много слабо, фамилиярничене, плоски шеги, изстискано, чак се чувства напрежение. Наистина малко прилича на онова "Търси се..".
    Слави си имаше кусури, но той си е явление.
    А това просто не може да се гледа...
  • 50 Вал40

    2 0 Отговор
    Само трябва да си смени името от Николаос Цитиридис на
    Нефелаос Кретенидис и всичко ще ЯСНО!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Мария Пеева

    0 1 Отговор
    Не зная защо свалихте коментара ми-беше отрицателен, но не циничен. Не гледах предаването на Слави, заради оплюването на политиците, независимо от коя партия са те, а сега пускам шоуто, след като дойдат гостите на предаването. Сценаристите ще провалят момчето. И защо непрекъснато се самоопределя като грък, след като майка му е българка и живее в РБ. Според мен проблема не е в момчето, а в сценаристите. И моля Ви, не изтривайте мнението ми.