ФАКТИ.БГ

Иван Хиновски пред ФАКТИ: АЕЦ ''Белене'' е опасен от финансова гледна точка проект

Председателят на Българския енергиен и Минен форум говори пред медията ни по няколко теми, свързани с българската енергетика

Публикувана: 23 Април, 2020 20:00
60 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3166
Иван Хиновски пред ФАКТИ: АЕЦ ''Белене'' е опасен от финансова гледна точка проект
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

АЕЦ ''Белене'' е може би най-спорният проект в българската история въобще. Не може да се каже само на Прехода, защото символичното му начало е дадено още в ерата на мрачния социализъм. През лятото на 2018 г., преди близо 2 години, намеренията за реализация на този проект, около който винаги има съмнения за тежка корупция, бяха възобновени от кабинета ''Борисов 3''. Няма да броим колко пъти в годините, когато е бил министър-председател, Бойко Борисов си е менил мнението за ''Белене'', но с интервюто, което ще прочетете по-долу, ще възобновим дебата за удачността на проекта, който винаги е бил дъвка на проруските партии в България.

За целта, от ФАКТИ потърсихме един от най-реномираните енергийни експерти у нас, а именно г-н Иван Хиновски. Той е председател на Българския енергиен и Минен форум, а също така и директор в енергийната консултантска компания ''ПроЕкоЕнергия''. С г-н Хиновски, освен по темата ''Белене'', разговаряхме за мечтания интерконектор с Гърция и последните промени в Закона за енергетиката.

- Г-н Хиновски, с оглед на тежките икономически дни, които по всяка вероятност ни предстоят заради настоящата здравна криза, колко приблизително може да си спести в пари държавата ни, ако в зародиш отново спре поредния опит за реализация на проекта ''Белене''?

- Сметката е много елементарна. Като се отчете фактът, че платеното до сега оборудване и другите разходи са между 7 и 10% от общия бюджет на проекта, който е минимум 10 млрд. евро, макар че няма да е 10, а ще възлезе на над 12 млрд., смятайте, че някъде около 20 млрд. лева инвестиция, залудо, може да си я спестим. Но освен това произвежданата енергия от тази централа ще трябва да бъде гарантирана от държавата и има-няма купувачи за нея - тя ще влиза в сметките на българската индустрия, но и в нашите сметки.

- Този проект, казано на жаргон, е постоянно дъвкан и плют в годините. Всъщност, опасен ли е той за националната ни сигурност?

- Вижте, този проект e рисков не толкова от инженерна гледна точка, колкото от финансова, защото той ще причини дестабилизация на държавния бюджет, ще доведе и до икономически щети за отрасъл ''енергетика''. Като казвам щети, имам предвид следното - представете си какво значи на фона на сегашния оборот на българската енергетика, който е не повече от 2 млрд. лева, да направите един инвестиционен разход от над 20 млрд. лева. Икономически нелогично е, нали? Това ще доведе до многократно надвишаване на възможностите на отрасъл ''енергетика'' да участва в инвестицията и да обслужва задължителния за НЕК, макар и относително малък кредит, защото е очевидно, че без участието на държавата такъв проект е невъзможен по редица причини. Но не са само трудностите свързани с кредитирането, ще има сериозни проблеми и при структурирането и управлението на такъв мащабен проект, като се вземе предвид прогресиращата липса на квалифицирани кадри за ядрената енергетика у нас. Трябва да се има предвид, че много по-мощни страни в икономическо отношение, като Финландия, Китай, Индия и други, са изпитвали огромни трудности и са допускали огромно закъснение на тези проекти, между 4 и 5 години, което по този начин проваля икономическия модел на проекта. А причината за това е, че при един такъв проект точната дата на началото на постъпленията за изплащане на кредитите от продажбата на енергия е критично важна. В случай, че проектът се забави, влизат в сила неустойки свързани с тежки наказателни лихви по кредитите и бюджетите на тези проекти рухват.

- Наскоро в предаването на Люба Кулезич Вие изразихте увереност, че и този пореден опит за възобновяване на проекта ''Белене'' ще претърпи провал. Защо смятате така?

- Аз лично съм силно разтревожен от факта, че в нашата енергийна общност и в държавното управление на отрасъла има сериозен дефицит на компетентност по отношение на новите изисквания и спецификата на нови ядрени проекти. Едва ли някой от отговорните фактори в държавата може да ви отговори на въпроса ''Що е то ядрен проект и какви са предварителните условия, на които той трябва да отговаря преди да бъде обявено намерение за изграждането му“. Да не говорим за изискванията за последователност на действията, обявяването му, обосновката, структурирането му. Преди да започне такъв един проект, в цивилизования свят е необходимо да е налице утвърден технически проект с утвърден „Доклад за обосновка на безопасността“. Специално за ''Белене'' ние нямаме такъв проект. Нямаме техническа оферта от доставчика на оборудването, не знаем кои ще бъдат партньорите ни, дали ''Атоменергопроект'' като главен проектант, или ''Гидропрес'' като главен конструктор, или Института „Курчатов“ като главен научен ръководител, както винаги е било за проектите в Козлодуй. Започваме един проект, за който не знаем отговаря ли и в каква степен на съвременните изисквания за безопасност, организираме международен търг, в който се включват няколко големи държавни компании, но забележете – нито един ядрен оператор!? Тоест те се ''връзват'' на нашата обява, но в най-скоро време ще се сблъскат с факта, че не могат да представят търговски оферти, защото не знаят дали той е легитимен от нормативна гледна точка. Все едно вие си купувате нов автомобил, но знаете предварително, че той отговаря на съвременните изисквания като притежател на определен клас ''Евро''. Ние не знаем АЕЦ ''Белене'' на кое ''Евро'' отговаря.

- Новите напъни за строеж на АЕЦ ''Белене'' заради това, че просто ги имаме реакторите ли са?

- Да. Това е много наивен подход, който разбираме, но той трябва да спре до един момент, в някакви разумни граници. Очевидно има политическо решение, а може би и известни геополитически ангажименти, за изграждане на АЕЦ ''Белене''. И подходът е много занаятчийски, така да го наречем. Казва се, дайте да опитаме това оборудване да го използваме. Но последствията от този опит, т.е. разходите свързани с това, трябва да приключат в един момент, трябва да достигнем тази ''стена'', при която да се оцени, че държавата не може с разумни разходи да реализира този проект, и най-важното – че той не е необходим на енергийната система в сроковете, за които се планира. В това е големият проблем, че едни нови 2000 мегавата ядрена мощност в следващите 10-12 години ще бъдат в конфликт както със съществуващата АЕЦ ''Козлодуй'', така и с последните тенденции в европейската енергийна политика, а това са възобновяемите енергийни източници. И другият важен факт, който много ми се иска да спомена – в нито една страна в Европа новите ядрени мощности не се изграждат на нови площадки. И за това има много причини – оскъпяване на проектите на новите площадки, поради необходимостта от изграждане на напълно нова инфраструктура, техническо водоснабдяване, противоаварийна готовност, радиационен мониторинг, учебни центрове и т.н. В тази връзка, както Чехия, така и Унгария и Финландия планират изграждане на заместващите си ядрени мощности на старите площадки.

- Всъщност, ако в крайна сметка този твърде противоречив проект не се случи, държавата ни за какво би могла да използва площадката, предвидена за него?-

- Ние в момента правим един анализ, скоро ще излязат и данни, правим мощностен и енергиен баланс в периода до 2050 г., където се вижда, че всъщност в България без нова ядрена мощност не можем да минем. И това трябва да бъдат заместващи мощности на блокове 5 и 6 в АЕЦ ''Козлодуй'', които предстои да ''пенсионираме'' в един момент. И знаете ли защо? След 2040 г. ние трябва постепенно да декарбонизираме цялото производство на електроенергия в страната. Тоест, към 2050 г. ние ще имаме напълно различен енергиен парк - ние няма да имаме нито газови централи, нито въглищни централни и тогава в баланса на енергийната система ще има само два вида мощности – ядрени, възобновяеми мощности, на биомаса и газификационни инсталации от преработка на част от отпадъците. В тази връзка ние предлагаме два блока в АЕЦ ''Козлодуй'', които бавно и постепенно да започнат да се изграждат като корпоративни проекти. Подчертавам - държавата може да стои извън тези инвестиционни проекти. Те могат да бъдат организирани от АЕЦ ''Козлодуй'', защото това е единственото енергийно дружество в страната, което има достатъчно висок кредитен рейтинг и може да привлече инвеститори (друг ядрен оператор), може да си финансира разработването на проектите, може да организира строителството. Разбира се, с помощ и от държавата, не може да няма участие на публичните дружества НЕК и БЕХ, но проектът ще бъде корпоративен, а не държавен, какъвто се очертава случаят с АЕЦ ''Белене''.

- Що се касае до кандидатите за стратегически инвеститор на проекта, не е ли странно, дори бих казал скандално, че ''Росатом'' участва в процедурата? Това е все едно нашето Министерство на енергетиката да поиска да бъде стратегически инвеститор на изграждането на ядрена електроцентрала в Русия.

- Да, абсолютно. Това е един абсурд и ние сме го казвали много пъти, че ''Росатом'' не е търговско дружество, не може да бъде стратегически инвеститор, защото не е ядрен оператор, каквото е изискването на Европа. Размазва се юридическата отговорност в един такъв проект. Ние по никакъв начин не трябва да допускаме, защото представете си например при някакво неблагоприятно развитие на проекта, спирането му по някаква причина, голяма авария или друга причина, България много трудно ще получи търговски компенсации от едно държавно руско ведомство. Този модел е извън обсега както на енергийната харта, така и извън обсега на досегашните практики на възможни търговски спорове.

- От ''Белене'' отиваме към прословутия интерконектор с Гърция. Ще се случи ли някога той?

- Този проект от самото начало има много политически врагове, и по-точно геополитически. Мисля, че ви е ясно, че монополистите на доставка на газ за Гърция и България правят всичко възможно този проект да не се случи, защото той е пробив в монопола на ''Газпром'', например. Фактът е такъв. В рамките на закона чрез геополитически и всевъзможни технологични хватки, се създават пречки пред този проект. Поначало голямата грешка на България в този проект е, че той беше организиран не като междусистемен проект, тоест между енергийните системи на Гърция и България, така щеше да се случи досега 10 пъти, а бе организиран като търговски. Така този проект трябваше да докаже, че може да се самоиздържа от пренос и доставки на газ, което много лесно може да се манипулира от монополист. Просто не им продава газ на тях и той стои празен. Ако беше междусистемен проект, както е например връзката с Румъния, както е връзката с Турция, щеше да стане многократно. Дори и да стои празен, да не е пълен през цялото време, което всъщност носи големи финансови щети на газовите оператори, той влиза в балансите им и това може да се компенсира. Но като търговски проект, какъвто той е в момента, рентабилността му е ''крехка'', тъй като за него са взети кредити и финансовият модел трябва да докаже, че тези кредити ще се върнат въз основа на един определен транзитен поток по него, което е риск и е трудно доказуемо.

- Последно. Наскоро Народното събрание прие промени в Закона за енергетиката, касаещи обезщетяването за несправедливите цени на природен газ със задна дата. Споменахте ми, че там има неща, които Ви тревожат. Кои са те?

- Този проект ощетява всички нас, всички обикновени граждани. Абонатите на ''Топлофикация'' по някакъв начин ще получат пари, ще им се замажат очите с някакви компенсации, но основните граждани като потребители на колбаси, на сирене, на хляб, земеделските производители, потребяващи азотни торове, и всички други, няма да получите нищо. Това е така, защото ние сме четвърти ред потребители на природен газ, тоест ние сме потребители на продукти, в които влиза компонентът природен газ, но го получава компанията-производител, която е купувала газ и сега получава обратно част от тези средства. Например, един голям торов завод, той ще си получи компенсацията въз основа на фактурите, които е плащал за газ на ''Булгаргаз'', обаче земеделските производители никога няма да си получат обратно полагащите им се надплатени пари за закупените количества тор, тъй като те много трудно могат да докажат количества, да определят полагаемите им се суми, въобще става един невъобразим хаос.

Принципната грешка е с приложението на ретроактивното решаване на въпроса с връщането на средства. Нито една от осемте страни в Източна Европа, които получават обратно плащане от ''Газпром'', не прилага този подход. България е единствената, която прилага този абсурден, ретроактивен подход, при който представете си всички дружества, които ще получат сега средства, може би е трябвало да ревизират годишните си финансови отчети, да преоценят всички вноски в НАП, да изготвят нови икономически баланси, нови осигурителни ставки, а може да се наложи и връщане. Кога фирма ще получи обратно средства от НАП или НОИ? Много трудно реализируемо е, но и да допуснем, че е възможно, това ще е един административен хаос. Да не говорим за ''Топлофикация''. Топлофикациите трябва да направят 8 изравнителни сметки, защото всеки месец КЕВР ще определя нови цени на газа, всеки месец трябва да бъдат определени и разходите. Целият този хаос и тази несправедливост можеше да бъдат избегнати.

Аз мога да кажа какво ще се случи в даден момент. Някои будни асоциации, като например на месопреработвателите, на зеленчукопроизводителите, хлебната индустрия, могат да заведат колективни искове, за да им се върнат и на тях полагаемите им се суми за надплатен газ. Но дори и да ги получат, забележете, кога и как ще получи обикновеният гражданин, неговата част от надплатените пари за хляба, колбасите, оранжерийните зеленчуци? Затова ние предлагахме подхода, както постъпиха всички други осем страни от Източна Европа – определят се надплатените суми, които се прихващат от всички следващи дългове на фирми и цени на потребителските стоки. Само така вие ще получите по някакъв начин справедливо както това, което сте надплатили в този период, така и при следващите промени в цените. Основния интерес към приложение ретроактивен метод, обаче, има индустрията, която ''натисна'' да си вземе обратно полагащите им се средства – целите суми и веднага.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
На тоя изрод
1 Отговор
Кой му плаща да говори глупости?

Коментиран от #3, #16, #21, #53


Оценка:
-24 +54

I'm not a robot
2 Отговор
Белене е мощен стимул за огромни кражби,нищо повече.Вредите са многократно повече от ползите.

Оценка:
-57 +31

Гойко Митич
3 Отговор

До коментар #1 от "На тоя изрод":


На тебе да не би да ти плащаш да мислиш глупаво ?

Оценка:
-22 +18

4
Този коментар е премахнат от модератор
Ръмпези
5 Отговор
ХОРА, ИМАМЕ ЕДНА БОМБА, КОЗЛОДУЙ..АКО СЪТВОРИМ ОЩЕ ЕДНА БЕЛЕНЕ , ЗНАЕТЕ КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА АКО СЕ СЪБУДИ ГОСПОЖА ВРАНЧА..ТАКА, ЧЕ ДАЙТЕ ДА БЪДЕМ РЕАЛИСТИ...

Коментиран от #10, #54


Оценка:
-60 +20

6
Този коментар е премахнат от модератор
бай Шиле
7 Отговор
Eгати платеният експерт и тенденциозните въпроси.Турците са много тъпи дето строят атомна централа.Франсетата имат 37 /тридесет и седем/ атомни централи и т.н. Не им вярвам на тези експерти.Според мен по лични мотиви лобират за чуждестранни интереси.

Коментиран от #25


Оценка:
-14 +61

Белене е опасен защото
8 Отговор
Ще има мега грабежи за трилиони и ако по чудо тва нещо заработи заради грабежите то в течение на експлоатацията грабежите ше са също исполински....българина не е стопанин и човек които гради

Оценка:
-36 +18

Български по хелзинкски комитет
9 Отговор
Ако сключим договор с Франция или САЩ за изграждането,този козел друга песен ще запее.Жалко за журналиста дето му се подлага.

Оценка:
-7 +52

NPP
10 Отговор

До коментар #5 от "Ръмпези":


Имаш бомба ама в главата.Друго нямаш горе!

Оценка:
-4 +32

НА МЕН
11 Отговор
И хляба ми е опасен от финансова гледна точка

Оценка:
-1 +29

Gen Gurko
12 Отговор
Този фъфлек Хиновски , с лисичата физиономия, е отвратителен лобист и изключително вредна за България личност. Не знам защо непрекъснато му дават думата да си изприказва поредната платена порция лъжи.

Коментиран от #59


Оценка:
-8 +46

случайно минаващ
13 Отговор
Това,че очилата му струват 3000 лева не значи,че е експерт.Не дай боже да му плащат за негативни становища.Може и да е по идейни съображения.Ама на дали.

Оценка:
-5 +37

14
Този коментар е премахнат от модератор
Атлантическия съвет
15 Отговор
Ние много не разбираме от енергетика,ама сме против Русия да строи.Виж ако са нашите спонсори:МОЖЕ.

Оценка:
-11 +27

патриот
16 Отговор

До коментар #1 от "На тоя изрод":


Колунизатора ни!

Оценка:
-3 +18

Мечо Пух
17 Отговор
Ще е професионално ако журналиста в следващата статия даде трибуна на обратното мнение.Нали?

Оценка:
-4 +33

Горо
18 Отговор
Не ви ли е ясно, че отдавна има голям външен натиск Белене да не се строи. И знаете кой, спъна проекта. Но докато има тъпанари, дето само руснаци им се привиждат и все от тях ги е страх, евтин ток няма да имаме. Помнете ми думата – някой ден ще купуваме ток от турчулята. Тогава ще видим тия абдали дето скачат срещу Белене, как ще си го плащат... Знаете кой, не го мислете. Той има пари и не го е еня, дали ще сте на ток, или на свещи.

Оценка:
-5 +35

Бяхме кравари , но
19 Отговор
За Тридесет години станахме 28ми в света ! А днес - ла/на с Праз !

Оценка:
-3 +24

20
Този коментар е премахнат от модератор
Чочо
21 Отговор

До коментар #1 от "На тоя изрод":


Не четеш ли? Председател на Минен форум, ако има АЕЦ въглищните мини пускат кепенците, те и без АЕЦ са пред фалит.

Оценка:
-2 +32

У нас през цялото време се търсят
22 Отговор
ПРИЧИНИ и ОПРАВДАНИЯ - парите да не се влагат за ГРАДЕЖ а пренасочат за ГРАБЕЖ ! Ех кога лодката ще се заклати ?

Оценка:
-1 +24

тариката
23 Отговор
тоя сигурация е акционер, я вятърни, я соларни, я водни, я кюмюрни източници, нещат ефтинка ел енергия копел.......

Оценка:
-0 +23

Бесен Язовец
24 Отговор
Само соросоидни лакеи не искат АЕЦ,, Белене " които работят за чужди интереси! Мюфтийството също ще бъде доволно ако АЕЦ,, Белене" пропадне като проект нали в Турция сега се строят 4 нови реактора които за в бъдеще да ни продават ток!

Оценка:
-7 +29

До 7
25 Отговор

До коментар #7 от "бай Шиле":


Не знам Турция да строи АЕЦ. Знам само че внасяме много евтин ток от тях

Оценка:
-19 +4

Гост
26 Отговор
Добър или лош проекта умря. Никой след короната няма да даде пари. За възстановяване е нужно време и някой ще има интерес да избие загубите.

Оценка:
-9 +4

До 25
27 Отговор
Еми строи АЕЦ: https://en.wikipedia.org/wiki/Akkuyu_Nuclear_Power_Plant

Коментиран от #50


Оценка:
-3 +6

28
Този коментар е премахнат от модератор
hmhmhm
29 Отговор
Аз съм за АЕЦ Белене. Защото това ще ни доведе до енергийна независимост. Добиването на енергия по екологичен начин според мен не е никак екологично ( така наречената зелена енергия). Най-сигурната енергия е атомната лично мое мнение.

Оценка:
-9 +23

БРАТУШКИТЕ
30 Отговор
трябва да ги осъдим за грешката с избора на площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на българските ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.

Коментиран от #31, #34, #40, #43


Оценка:
-13 +8

бай Шиле
31 Отговор

До коментар #30 от "БРАТУШКИТЕ":


Глупости,особено за заварката и Кунева.Тази трябваше да я затворят и да заварят вратата.Независимо с какъв тип заварка.

Коментиран от #33


Оценка:
-1 +17

Панов
32 Отговор
Белене е тотална финансова катастрофа

Оценка:
-14 +11

ИМПЕРИАЛИСТ
33 Отговор

До коментар #31 от "бай Шиле":


Шиле, че за тия заварки си има експертен доклад на Енергопроект...още по бай тошово време.

Оценка:
-0 +11

hmhmhm
34 Отговор

До коментар #30 от "БРАТУШКИТЕ":


Явно знаеш доста и си запознат но мога да ти кажа че атомни реактори има на кораб ледоразбивач и това каква е почвата отдолу пропуква твойте хипотези който не ги знам какви са. Че евентуално атомната централа ще пропадне

Коментиран от #38, #41


Оценка:
-5 +10

Черноризец
35 Отговор
Очевидно Уважаемият г-н Ив. Хиновски сериозно се е заблудил. Светът върви от глобализация към регионнализация в последствие протекционизъм и автономия на националните стопанства. С либерализма за няколко десетилетия е приключено. Апропо БГ стопанството през годините на прехода никога не е било част от процеса на глобализацията и либералната икономика по скоро олигархично- монополна структура от азиатски тип с традиционни отношения с централните европейски държави. Но да се върнем към енергетиката АЕЦ Белене и разширение на АЕЦ Козлодуй е необходимо за да има БГ стопанско независимо бъдеще. Да еднозначно на БГ електроенергетиката бъдещето е в деинтегрираното производство на, енергийната ефективност, ВЕЦ, ВЕИ и ядрена енергетика вкл. рестарт на унищожения уранодобив (ДСО"Редки метали) това е без алтернативно. Що се отнася до Вашите претенции за загуби то резонно е да се постави въпроса защо след като се договори крайна цена от 6,45 млдд. евро през 2011 г. и платени 0,65 млрд. евро днес говорите за 10/12 млрд. евро а също така е любопитно какво ще кажете за 2 блока АР 1000 wese в Козлодуй за по 7,5 млрд. евро (2013) ? Уважаеми какво е Вашето отношение към енергийни експерти на ДС на НРБ, на агенти на влияние на САЩ и ГБ и тайни общества с изумление разбрах че огнището в Козлодуй е за 120 просветлени. Г-не Вие вярвам сте БГ патриот и поради това сте ст. експерт в НС на РБ от години а след това et ecetera е поради какви причини не обяснихте на неадекватнат

Оценка:
-2 +9

Черноризец
36 Отговор
Очевидно Уважаемият г-н Ив. Хиновски сериозно се е заблудил. Светът върви от глобализация към регионнализация в последствие протекционизъм и автономия на националните стопанства. С либерализма за няколко десетилетия е приключено. Апропо БГ стопанството през годините на прехода никога не е било част от процеса на глобализацията и либералната икономика по скоро олигархично- монополна структура от азиатски тип с традиционни отношения с централните европейски държави. Но да се върнем към енергетиката АЕЦ Белене и разширение на АЕЦ Козлодуй е необходимо за да има БГ стопанско независимо бъдеще. Да еднозначно на БГ електроенергетиката бъдещето е в деинтегрираното производство на, енергийната ефективност, ВЕЦ, ВЕИ и ядрена енергетика вкл. рестарт на унищожения уранодобив (ДСО"Редки метали) това е без алтернативно. Що се отнася до Вашите претенции за загуби то резонно е да се постави въпроса защо след като се договори крайна цена от 6,45 млдд. евро през 2011 г. и платени 0,65 млрд. евро днес говорите за 10/12 млрд. евро а също така е любопитно какво ще кажете за 2 блока АР 1000 wese в Козлодуй за по 7,5 млрд. евро (2013) ? Уважаеми какво е Вашето отношение към енергийни експерти на ДС на НРБ, на агенти на влияние на САЩ и ГБ и тайни общества с изумление разбрах че огнището в Козлодуй е за 120 просветлени. Г-не Вие вярвам сте БГ патриот и поради това сте ст. експерт в НС на РБ от години а след това et ecetera е поради какви причини не обяснихте на неадекватнат

Оценка:
-1 +7

Черноризец
37 Отговор
Очевидно Уважаемият г-н Ив. Хиновски сериозно се е заблудил. Светът върви от глобализация към регионнализация в последствие протекционизъм и автономия на националните стопанства. С либерализма за няколко десетилетия е приключено. Апропо БГ стопанството през годините на прехода никога не е било част от процеса на глобализацията и либералната икономика по скоро олигархично- монополна структура от азиатски тип с традиционни отношения с централните европейски държави. Но да се върнем към енергетиката АЕЦ Белене и разширение на АЕЦ Козлодуй е необходимо за да има БГ стопанско независимо бъдеще. Да еднозначно на БГ електроенергетиката бъдещето е в деинтегрираното производство на, енергийната ефективност, ВЕЦ, ВЕИ и ядрена енергетика вкл. рестарт на унищожения уранодобив (ДСО"Редки метали) това е без алтернативно. Що се отнася до Вашите претенции за загуби то резонно е да се постави въпроса защо след като се договори крайна цена от 6,45 млдд. евро през 2011 г. и платени 0,65 млрд. евро днес говорите за 10/12 млрд. евро а също така е любопитно какво ще кажете за 2 блока АР 1000 wese в Козлодуй за по 7,5 млрд. евро (2013) ? Уважаеми какво е Вашето отношение към енергийни експерти на ДС на НРБ, на агенти на влияние на САЩ и ГБ и тайни общества с изумление разбрах че огнището в Козлодуй е за 120 просветлени. Г-не Вие вярвам сте БГ патриот и поради това сте ст. експерт в НС на РБ от години а след това et ecetera е поради какви причини не обяснихте на неадекватнат

Оценка:
-1 +8

Оле оле
38 Отговор

До коментар #34 от "hmhmhm":


Че това едни и същи атомни реактори ли са??? Голям спец си.

Коментиран от #42


Оценка:
-0 +7

потребител
39 Отговор
"Про-Еко-Енергия"? Необходими ли са въобще коментари@

Оценка:
-2 +2

АЕЦ
40 Отговор

До коментар #30 от "БРАТУШКИТЕ":


Това ли са новите опорки - приказки от 1001 нощ. А как ще обясниш че от Сименс им направиха проверка и им дадоха още 25 години - сигурно и от Сименс са Путинисти само дето Путин го нямаше тогава.

Белене отдавна можеше да работи и вече да се е изплатил по първоначалното предложение на руснаците а именно те да го построят с техни пари а след това става 51% наше а с приходите от останалите 49% да се изплаща. Демек ние нямаше да дадем никакви пари - но продажници на власт и слуги на краварите провалиха проекта само за да печелят краварите от Мариците защото Костов сключи договор да им изкупуваме тока по 38 ст.

Е да ама ако има АЕЦ кой ще им купува тока - затова платени тролчета от 9 кладенеца вода ще ти изкарат и всякакви лъжи ще наговорят само да защитават интересите на господарите си.

Оценка:
-2 +15

АЕЦ
41 Отговор

До коментар #34 от "hmhmhm":


Остави го, платен торол лъже като дърта циганка и си измисля всичко.

Оценка:
-1 +6

АЕЦ
42 Отговор

До коментар #38 от "Оле оле":


Един и същи тип са ВВЕР - а цифрата зад обозначението е мощността. Вземи попрочети малко и не се излагай

Оценка:
-1 +5

АЕЦ
43 Отговор

До коментар #30 от "БРАТУШКИТЕ":


Значи голяма морена довлечена от ледниковия период - от сърце се смях на глупостите ти - ледниците не са стигали до нашите ширини никога.

Колко плащат - струва ли си да продаваш държавата си.

Оценка:
-3 +8

АЕЦ
44 Отговор
линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на българските ВВЭР-440

Това пък е върха на простотията - ама не можеш да си представиш какви простотии си наредил - заваръчен шев, опорен пръстен на капака - само дето реактора няма капак ама да изглежда учено.

Оценка:
-0 +9

Бай Иван
45 Отговор
Хиновски се прави на голям експерт, но ние помним, как стигнахме до тук. След като новоеничарите во главе с оня провален хазартен "цар" затвориха четири блока на АЕЦ Козлодуй и фактически нанесоха непоправим удар на българската енергетика, като и нанесоха щети за над 30 милиарда долара, трябваше като Пилат Понтийски да си умият ръцете с нещо. Направиха го с възстановяяване на строителството на АЕЦ Беляне. Това обаче не се хареса на онези отвъд океана и те активираха цялата си агентура в България, като този Хиновски да провалят проекта. Първоначалната цена на проекта бе 4.8 милиарда долара и когато нашите новоеничари обясняваха на ляво и на дясно, че държавата няма? тези пари, руснаците ни обещаха да го изградят с техни пари, а те да си ги върнат с продажба на произведения ток. Но това разбира се не бе по инструкциите отвъд океана и съответно се започна едно увъртане и симулация, че нещо се прави, като фактически се крадяха едни пари от държавния бюджет. За да бъда докрай справведлив, за провала на проекта не бяха виновни само американците, а и нашите новоеничари, които използваха безумната екополитика на ЕС и започнаха да пускат фотоволтаици и други ВЕЙ, като приеха в парламента безумните закони за дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията от ВЕЙ на цени от 12 до 18 пъти ПО_ВИСОКИ от цените на АЕЦ Козлодуй! Е това ако е пазарна икономика-такова нещо и при социализма го нямаше! Затова този тарикат ви обяснява, че не бил изгоден проекта-защото

Коментиран от #49


Оценка:
-0 +11

Академик
46 Отговор
"Мрачният социализъм" ???До тук с четенето!

Оценка:
-3 +8

Америка за БГ
47 Отговор
Белене, както и Козлодуй са стимули за евтин ток, затова изнасят евтин и ни пробутват скъп ток!

Тогава СПГ през Гърция от САЩ е непродаваем, колко от вас знаят, че тази година БГ народ е в пъти по .скъп газ от Гърция, 60 милиона лева повече от руския.

Този реактор е купен от нашите данъци и е престъпление две години да е под брезент, няма друга държава в света с подобен прецедент.

Няма друга държава, в която атомната и ядрената енергия да са непечеливши отрасли.

Тогава ще трябва да закрият ВЕЦ-ове - източващи води и със 70% печалба и с 300% по-скъп ток на бивши и настоящи депутати, министри и васалите им - убиващи хора по пътищата, фотоволтаици, перки, дори горенете на боклуци.

Слуга като този на чужди интереси след време публични процеси онлайн, за предателство на БГ национални интереси, както и шайката управлявала 31 години, с отнемане на имущество и БГ гражданство на целия му род.

Оценка:
-0 +9

Мим
48 Отговор
Той е заинтересуван да не се изгради Белене,защото е съдружник и в минното дело и в вятърни и соларни панели.По скоро гледа да им изкупуваме скъпата енергия,а не мисли за бъдещето на България.Ако някой му напълни наново джоба,друга песен ще запее..

Оценка:
-1 +5

ток и жици
49 Отговор

До коментар #45 от "Бай Иван":


В грешка си, Кунева и Царя само изпълняваха, главното условие за приемането ни в ЕС бе закриването на ядрени мощности – рекет, който отслаби допълнително икономиката и вкара енергетиката в задънена улица.
А евтината енергетиката е основата за развитие на индустрията на всяка една страна! И това е общоизвестно.

Интересното е друго-защо за Иван Хиновски "Ф-16" не е опасен от финансова гледна точка проект, след като е видимо, че дадохме милиарди авансово за чертежи на Ф-16, които не се знае дали изобщо ще получим...

Оценка:
-0 +12

50
Този коментар е премахнат от модератор
51
Този коментар е премахнат от модератор
52
Този коментар е премахнат от модератор
ЦЕНООБАЗОВАТЕЛЯ
53 Отговор

До коментар #1 от "На тоя изрод":


АМЕРИКА ПЛАЩА ЗАЩОТО АЕЦ БЕЛЕНЕ Е МНОГО ОПАСЕН ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦОВЕ С ГАРАНТИРАНА ВИСОКА ПЕЧАЛБА ЗА 50 ГОДИНИ. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ, СДС, БСП, НДСВ.

Оценка:
-1 +5

ДЕДО ВИ КРАЧУН
54 Отговор

До коментар #5 от "Ръмпези":


ТЪПАК ФУКОШИМА ИЗДЪРЖА 9.8 ПО РИХТЕР НО НЕ ИЗДЪРЖА НА ЦУНАМИТО. В БЕЛЕНЕ ЦУНАМИТА НЯМА ДА ИМА И ВЕЧЕ ТОЗИ ФАКТОР ЦУНАМИ Е ПРЕДВИДЕН.

Коментиран от #55, #57


Оценка:
-0 +3

Баба Ви Пена
55 Отговор

До коментар #54 от "ДЕДО ВИ КРАЧУН":


Има и по-лошо-''Уровне реки Дунай''.

Оценка:
-3 +0

Българин
56 Отговор
На който не му харесва площадката на белене и мястото че е заметръсна зона и прочие да се вземат тези реактори и да се монтират на излезлите от работа в козлодуй какъв е проблема цели 4 свободни места има да ги ръгът на тяхно място и да работят вече кво се ослушват като лалугери че и още 2да купят да се попълни бройката защото бяха 6работещи а не като сега 2 и да внасяме от каде ли не това е кощунство в момента резил без аналог в света

Оценка:
-1 +3

Не яжте
57 Отговор

До коментар #54 от "ДЕДО ВИ КРАЧУН":


Фокушима и сега 10 години след аварията продължава да изпуска радиация. Явно камикадзета в Япония вече не се раждат.Руснаците все пак намериха Матросовци и капсулираха аварията. Не яжте океанска риба.

Оценка:
-0 +3

Морално право
58 Отговор
Ами вижте го тоя мушморок на какво е председател и е ясно,защо лобира за ветерни мелници,фотоволтаици и американските централи. Това е заинтересовано лице и лице в конфликт на интереси и няма морално право да коментира.

Оценка:
-0 +3

59
Този коментар е премахнат от модератор
гост
60 Отговор
Аман от лобисти - Белене не може, ама в Козлодуй можело. АЕЦ Козлодуй също има принос за прекратяване на проекта.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Марк Жирардели
Известният скиор Марк Жирардели обяснява мотива да купи „Юлен“ АД
С Цеко Минев ни свързва любовта към природата и планината"

Още бисери