Last news in Fakti

5 Септември, 2012 09:35 7 585 3

Данъчният оазис се превръща в затвор

  • швейцария-
  • данъчен рай-
  • оазис
Данъчният оазис се превръща в затвор - 1
Женева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Векове наред Швейцария поддържаше имиджа на световен трезор. Днес обаче банковата тайна на страната се е превърнала в нарицателно за съмнителни сделки. Дори и някои банкери започнаха да изпитват угризения на съвестта.

Официална Швейцария е силно възмутена от всевъзможните злонамерени чужденци, които искат да съсипят банковата й тайна. В случая Германия представлява особен обект на неприязън. Все пак страната вече няколко пъти пробива тази швейцарска "светая светих", гонена от желанието да открие своите данъчни грешници. И най-острата реторика обаче не може да прикрие факта, че и в самата Швейцария се пораждат съмнения в собствената правота, коментира ДПА, цитирана от БГНЕС.

Търпението на останалия свят от поведението на "офшорния паричен трезор" е на привършване. Размерът на укритите богатства е толкова голям, че нервите на много правителства вече запознаха да се късат - на фона на последствията от икономическата криза. В тази връзка натискът над швейцарските банки ще продължава да се увеличава, прогнозира Освалд Грюбел, бивш шеф на двете големи швейцарски банки UBS и Credit Suisse.

Това прозрение постепенно достига и до съзнанието на самите швейцарци. Дори вътре в страната имиджът на банковата сфера пострада значително. Докато преди в Швейцария професията на банкерите беше една от най-престижните, днес тя бива свързвана по-скоро с мръсни сделки. Без значение дали става въпрос за свалянето на пакистанския премиер, или за предизборната битка в САЩ - най-тежкото обвинение в наши дни гласи: "Има сметка в швейцарска банка."

Точно поради тази причина сега и швейцарските власти решиха, че трябва да се покажат "чисти" пред останалите. За тази цел правителството започна да пропагандира "стратегията на белите пари". Защото то е наясно, че не е в състояние да залъгва вечно останалата част от света. И в Италия, и във Франция, че дори и в Индия укриването на данъци и прехвърлянето им към чужбина се е превърнало в сериозна тема. Стигна се дори дотам, че някои швейцарски банки нарушиха най-съкровените си принципи, предавайки на американските власти данни за свои клиенти.

Още по-катастрофално въздействие имаше фактът, че отговорните швейцарски банки предадоха на американците и имената на 11 000 свои банкови служители, оказали помощ на чужденците при укриването на данъци. Откакто това стана известно, мнозина от швейцарските банкери избягват да пътуват в чужбина, тъй като се страхуват от арести и разпити. Явно данъчният оазис е на път да се превърне в затвор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българче от село

    4 1 Отговор
    То и България е затвор за повечето българи и те се опитват да бягат. А швейцарците бягат ли?
  • 2 Едикой си

    3 0 Отговор
    "Дори и някои банкери започнаха да изпитват угризения на съвестта."
    Мале мале....Чудя се аз ли нещо немога да чета...или това написаното е поредната журналистическа измислица...
    Какви времена доживяхме....банкерите имали съвест....па и да заговори... леле леле
  • 3 Тини Попов

    2 0 Отговор
    Това е написано от някой петокласник, на който баща му е комунист, а дядо му е бил в Окръжния Комитет на БКП.