5 Юли, 2020 13:00 3 775 19

Крадци на природа: за безобразията, бетона и мутрите български

  • рила-
  • трактор-
  • природа-
  • екология

След толкова политически маниащини, хората зажадняха да чуят нещо нормално, човешко, неекстремно. И го чуха от Зелените. В Европа започват да гласуват за Зелените, а у нас зелените протести са най-мощни от години насам

Крадци на природа: за безобразията, бетона и мутрите български - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Евгений Дайнов за "Дойче веле"

В Европа всички живо започва да гласува за зелените, а при нас зелените протести са най-големите от години. Какво се случва?

Случва се това, че след дългогодишен период на политически маниащини, както от ляво, така и отдясно, хората зажадняха да чуят нещо нормално, човешко, неекстремно и неманиашко. И чуха това от Зелените.

Три са очевидните преимущества на Зелените, които им гарантират стремително увеличаваща се публика. Първо, етика: те изразяват нормалното за човеците разбиране за това, кое е добро и кое е лошо. Второ, логика: те посочват онези връзки между явленията, които инак остават скрити под празно или лъжовно говорене на пишман-идеолози и на заинтересовани страни. Трето, стил: за разлика от всички останали на политическия терен, Зелените не разделят, а събират; не гледат с лош и преценяващ поглед, а право в очите.

Всяка пролет зелени и зеленеещи граждани организират доброволно почистване на плажове, планински върхове, гори, реки, езера, дерета и морета. Това очевидно е добро, тъй като да е мръсно е лошо. Тази пролет доброволци-водолази извадиха 40 автомобилни гуми само от едно от заливчетата край Созопол. Добре ли е, че местните си хвърлят гумите в морето и боклука в реките? Не, лошо е. И всички разбират това.

В тия случаи етиката е директно свързана с политиката, както посочват още Платон и Аристотел. Ето как. Защо, пита се, гражданите чистят природата, след като за това си има цял куп държавни институции, на които същите тези граждани плащат заплати, та да не допускат гуми в морето и сметища в дерета? Защото институциите, вместо да си вършат работата, са на разположение на всякакви мутри, феодали, мошеници и тарикати. Които замърсяват. И ето как от етика произтича политически извод: държавните институции са отвлечени от частни интереси и работят против интересите на гражданите.

Нещо неясно? Тази яснота, правеща тежкия провал на българската държава виден за всички, привлича благосклонно внимание към Зелените, докато всички останали политически субекти от девет дерета аргументи носят, за да докажат, че замърсяването на природата е нещо добро за човеците.

Ясната етика дава и небивала яснота в политическите преценки, което публиката също схваща с лекота. Излиза, например, някакъв деятел и съобщава, че хотелският комплекс на Алепу е брегоукрепително съоръжение. Ако прилагаме елементарните правила на етиката, което зелените хора правят, веднага става ясно следното: този деятел краде от нашата обща собственост, каквато е природата; или е слуга на онези, които крадат, пък ако ще да е най-големият началник на най-важния „контролен орган”.

Логика

Тъй като нито са потопени в схеми за крадене, нито са жертва на маниашки идеологии, Зелените лесно схващат – и ясно обясняват – връзките между явленията. Ето пример. Според Конституцията на Република България, черноморското крайбрежие е изключителна държавна собственост и там никой не може да строи бетонни грамади. Крайбрежието обаче е застроено. Зеленият човек мисли логично и отсъжда: щом е застроено, значи е нарушена Конституцията. А тя има пряко действие. Същевременно, за нищожни сделки няма давност, т.е. всяка такава може да бъде срината във всеки даден момент, стига държавата да иска да прилага собствената си Конституция. Защо, продължава да разсъждава зеленият човек, всички тези сделки, довели до гъмжащ от мутри бетон, стоят непокътнати? Защото държавните органи работят за бетона и за мутрите, а не за законността и за гражданите.

Нещо, пак да питам, неясно? Неясни са обясненията на отсрещната страна: развитие, частна инициатива, правата на местните (същите, които си хвърлят гумите в морето), хората преди бръмбарите и пр. За всеки човек със здрав разум е ясно обаче, че няма как строителните мераци на хора, хвърлящи си гумите в морето, да стоят над Конституцията.

Бидейки наясно с логиката, зелените хора са наясно и с причинно-следствените връзки. Пример е казусът „багер рови на Рилските езера”. Багеропритежателите твърдят, че решават проблем с прекалено многото хора, щъкащи из циркуса на езерата. Само че, знае зеленият човек, този проблем е свързан с наличието на съвършено незаконен лифт, строен от едни мутри и днес опериран от други мутри, който качва горе двукраки същества с лъскави анцузи и груби гласове, които бродят като бизони и оставят след себе си празни бирени бутилки и останки от варено пиле, завито във вестник. Възстановяваш законността – махаш лифта – и проблемът е решен. Вместо това властта праща багер, който да направи чакълирани пътеки за анцузите, които пътеки първият сняг ще свали в езерата.

Кой тук прави очевидно коректните причинно-следствени връзки? Зелените или Министърът на околната среда? Кому ще повярва средно почтеният човек? А повечето хора в България са именно такива.

Стил

В днешното време на разделения и караници, Зелените предлагат позиции и аргументи, които не разделят, а обединяват, тъй като стоят над всякакви възможни караници. Например: хората всекидневно, всекисекундно имат нужда от въздух, вода и храна. Тези неща идват от природата. Ако я тровим, ще дишаме отровен въздух, ще пием отровна вода и ще ядем отровна храна. Кое тук би могло да доведе до разцепления и идеологически баталии? Всички са съгласни; няма как да не са, освен ако не са клинично луди. Друг е въпросът какво различни групи хора правят с това си съгласие.

Преди три години трънчани, заплашени от нахлуването на златодобивници, които да отровят водата, въздуха и земята им, проведоха референдум и не допуснаха това да се случи. Бяха наясно, че никакви пари не могат да заместят липсата на вода. По същото време обитателите на Тетевен минаха на воден режим. Защо? Защото градът се захранва с вода от горски извори. Те съществуват, докато съществува гората. Няма гора – няма вода. В продължение на години мутри изсичаха горите над Тетевен. Местните знаеха, че ще останат без вода – и не направиха нищо. Днес нямат ни гора, ни вода.

Тук е, накрая, може би най-важната роля на Зелените, която им носи все по-голямо признание: да помагат на хората да защитят онова, за което знаят, че е истина – че с разрушена природа няма нито въздух, нито вода, нито храна. В Трън и на много други места местните поискаха и получиха помощ. И си имат и въздух, и вода, и храна. В Тетевен и на много други места решиха да наведат главици. В такива случаи дори най-зелените от Зелените нищо не могат да направят.

Страхът е смърт. Живи остават онези, които се съпротивляват. Нищо чудно, че днес, когато гражданите по света решиха да се съпротивляват, в Европа всички живо започва да гласува за зелените. А при нас зелените протести са най-големите.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Багеров

    30 2 Отговор
    Наричат трактора "багер", а от друга страна грохналите джипове, които го играят таксита в Рила, биха могли да ги спрат с щракване на пръсти - защо ги търпят?
  • 2 С една

    16 2 Отговор
    дума - ВАРВАРИ !
  • 3 еколози

    16 6 Отговор
    Трябва да забранят индустрията навсякъде в България. Натура2000 е добра инициатива, но трябва да обхване цяла България . България - резерват ! И без това всички работещи заводи се разрушиха. Например лисиците, дивите котки, рисовете , вълците започнаха да се завръщат което е добре. И мечките трябва да са повече за да пъдят хората.

    Коментиран от #16

  • 4 ЗЕЛЕНИТЕ

    10 10 Отговор
    ПОДЛОГИ ОБИЧАТ ЗЕЛЕНИТЕ ПАРИ !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 отново по нашенски

    16 1 Отговор
    Проблемът е,че наЩе зелени нямат нищо общо с европейските зелени.,така както БьеСьеПьету,ГЕПИ,НФСБ,Атака и прочее съответно нямат нищо общо с европейските социалдемократични,народняшки,националистични и прочеее партии.А относно противоконституционната ДПС сме Оникални.
  • 7 Гост

    14 2 Отговор
    У нас зелените ги наричат зелени, щото обичат зелените гущери$$$
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЗЛАТЕН ТЕЛЕЦ

    10 2 Отговор
    Добре написано,но защо се пропуска,че основните''строители'' са червени перачи ,бивши от ДС и техните отроци.Издалавериха терени,инсценираха си свлачища,запалиха си пожари ,препродадоха сами на себе си по няколко пъти имоти и сега ''чисти'' и с ''редовни'' документи строят.Т.е съсипват.....Да се рови с 25-30 годишна давност назад.Днес е много лесно да се коментира.Защо не ровят,или назад мирише много и бият..
  • 10 платено сорошче

    18 1 Отговор
    Кой ше се сети, как така соросовия дайнов не иска да обясни, защо зелените не закачат на най-големия замърсител в страната- американските тецове
  • 11 Тираджия

    4 0 Отговор
    Трактора от снимката продава ли се?
  • 12 ori

    6 0 Отговор
    Гледайте цирка на фандъчето щяла да прави велоалеи в парка така нареченото зелено околмръсно и видите ли вие по законен начин ще си строят заведения че да можело са има къде да си починеш !!!Заведенията са като тези на бул Витоша на наши приближени а после ще има зареждам с бусо у парка спирам си къде си искам щот имам обект там и не на последно място ганьо ще пържи кифтета и риба цаца а млади родители ще се наливат с бири в 10 сутринта за пример на детето !!!
    ПОЗОР!!! ...
  • 13 Скаут

    6 1 Отговор
    Всеки народ си е башка луд. Докато едните са разбойници и агресори, другите са хайдуци и мародери. Като направим едно " пасматри" на съвременна България, виждаме размаха на комуно - мутренската чума. Ако Дельо хайдутин, Филип Тотя и Петка живнат, на часа ще се гътнат, сразени от факта, че са се занимавали с кокошкарски работи. От дека се пръкна този крокодилски ищах у потомците на нашите славни " народни закрилници и мандраджии. Дей Вазов да опише Епопеята на разграбените, в която куфарчета и дисаги с народно имане, "хвръкнаха завчаска" в бездънната паст на войводите от Държавна Несигурност, по-точно, Разрушителност. И сам Херкулес не би се наел да разчисти "Авгиевите обори" на престъпността и варварския грабеж в страната.Да видим кой ще приюти разнебитената ни, беряща душа рая. Над главата му кръжат въшлива ушанка, тежък пруски шлем, каубойско гавра и фес радной.
  • 14 Всичко е вярно

    5 0 Отговор
    Но в България почти няма самостоятелно бореща се зелена партия, която да не е повлияна от някоя друга. Те са нещо като солисти на останалите партии. Има си еколози на червените и еколози на сините. Има ли обаче еколози за България? И постигнатите каузи, за спиране или недопускане до замърсяване и ограбване на природа от коя зелена партия бяха организирани? Дайте малко систематизирана информация, малко изобличителна. Кой пази природата на България и кой я разрушава и печели от това?
  • 15 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Не ме интересува г-н Дайнов кой е и какъв е! В едно е пределно точен: НЯМА ГОРА - НЯМА ВОДА !! Не само над Тетевен се сече гора варварски и безогледно. В Източна България / Лиса, Матор и Удвой/ вече години наред горските дъбови масиви на места се "бръснат " до голо. И никой не смее да гъкне - ни полиция, ни горски стопанства, да не говорим за гражданите. Аз какво ? Снощи като видях отново огромния камион със 60-70п куб.метра дърва как се измъква на смрачаване,да легна пред него ли ? Че Ревизоро или друг мастит политик ще дойде на гроба ми ?? Те, затова мнозина си "грабнаха чукалата" и дим да ги няма ! Грехота е било за бълтарина да отсече дърво, когато на него има зелени листа !!! Сегашните държавници-търгаши, ни срама имат от хората, ни страх от Бога !!! Запомнете го : НЯМА ГОРА - НЯМА ВОДА ! Да не говорим за малки изворчета - малки реки нямаТ водотек вече със години !!! Още малко и " ще се хапем, дето не се стигаме", ама полза никаква !!! ЗЕЛЕНИ - ЕКОЛОЗИ- ДИРЕКЦИИ - МИНИСТЕРСТВА ....... ПОЗОР !!!
  • 16 Йо Несбьо

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "еколози":

    В развитите общества, които са постиндустриални, има силно развит сектор на услугите - програмисти, уебдизайнери, научни специалисти, инструктори, лектори, продавачи, консултанти и т.н. Затваряш завод, работниците ще се преквалифицират и ще имат работа и доходи. Ако затвориш всички заводи, всеки ще ти каже - Ти искаш така, ама аз деца гледам, уча, искам висок стандарт. Каква ти е ползата от резервата, щом хора няма да има?! Чужденците няма да идват даже на лов, защото разни идиоти им свличат и тровят живота с описание на мъките на животните. Създайте силна иновативна икономика с най-новото и качествено в технологиите, после затворете добивната индустрия. Нарича се добавена стойност и допринася за увеличаването на националния капитал и доходи. Не може без висококвалифицирани производство и технологии да се търсят високи доходи.
  • 17 Marinov

    0 0 Отговор
    Добре че при ПРЕДЦИТЕ ни НЕ Е ИМАЛО "Зелените" че сме щели още да сме ПЕЩЕРНИ Хора !!! Най добре е тези "Зеленаци" да ги Пратят и Пуснат на Свобода в РЕЗЕРВАТИ та да спрат да тормозят Обществото с техните Ексцентризми и Дивотии!!!
  • 18 ДОГАН В ЗАТВОРА ЗАЕДНО С ГЕРБ БСПИ И ОСТ

    0 1 Отговор
    Oвлacтeни динкoвци нe дoпуcнaхa “мигрaнтa” Хриcтo Ивaнoв и някoи oт нeгoвитe хoрa нa бългaрcкa тeритoрия. Тoвa кaзa прeд "Фрoг нюз" пoлитичecкият aнaлизaтoр Ocмaн Oктaй зa oпитa нa Ивaнoв дa cтъпи нa брeгa, къдeтo e рaзпoлoжeн лeтния "caрaй" нa Aхмeд Дoгaн “Рoceнeц”.

    "Тoвa e гoлямo пoпaдeниe. Видя ce, чe вeчe ca изчeрпaни вcички възмoжнocти дa ce oтвoювa дeмoкрaциятa в бългaрcкaтa държaвa, кoятo уж ce вoди зa eврoпeйcки и нaтoвcкa. Вcъщнocт грaждaнитe трябвa дa oтвoювaт пo cъщия мoдeл държaвaтa cи. Тoвa e нaчинът. Зa cъжaлeниe, нe caмo caрaитe нa Дoгaн, a вcички влacтoви цeнтрoвe - oбщинcки и държaвни, ca oкупирaни пo cъщия мoдeл. Тe трябвa дa бъдaт oтвoювaни oт грaждaнитe, зa дa ce нaлoжи дeмoкрaциятa и прaвoвия рeд в Бългaрия", кaзa тoй.
  • 19 Човеците с неотменими орава

    0 0 Отговор
    Време е да осъзнаем правотата на мненията.Всичките.Време е да разберем,че различиятс ни не са важни: важно е,че искаме едно и също- чиста земя,чиста вода,чиста слънчева енергия и без да сме Зелени,щото сме Човеци.За да стане това,обаче,ни трябва. м и р. и разум.Следователно : да се уважаваме,а не да се отричаме.Как става : чрез общи правила за всички,които не се нарушават.Обща цел и общи интереси раждат общност.Време е партии да няма.Да има цели.