ФАКТИ.БГ

Бъдещето е на Азия

Азиатските държави се справят между 100 и 280 пъти по-добре от евроатлантическия Запад, за който 30 години вече нашенските „демократи“ ни обясняват, че бил „краят на историята“

Публикувана: 30 Юли, 2020 19:00
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1631
Бъдещето е на Азия
Виетнам евакуира 80 000 души, предимно туристи, от Да Нанг заради 3 положителни проби Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.
Източник:
24 май
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните години нарастващо число публикации говорят за възхода на Китай и на азиатските страни като цяло, които по все повече показатели настигат и изпреварват евроатлантическия Запад. Световната криза, свързана с Covid-19, може би по-силно от всичко останало открои различието между двете части на света в способността на техните социални системи и управленски структури да реагират и да се справят с неочаквани кризи, да защитават живота на своето население и своите икономики.

В това отношение те изпреварват десетки пъти САЩ и Европа. Нека да сравним цифрите на смъртността на един милион души в Азия и евроатлантическия Запад. До 27 юли в Япония смъртността е 7,875 човека на един милион, в Южна Корея – 5,832, в Сингапур – 3,232, а в управлявания от комунистическа партия Виетнам имаме 0 починали от пандемията. Сравнете тези цифри с умрелите от пандемия в Белгия, центъра на Европейския съюз – 847,396 човека на един милион население. Това е над 100 пъти повече, отколкото в Япония, около 280 пъти повече, отколкото в Сингапур. Във Великобритания починалите са 673,953 човека на 1 милион, в Испания – 608,109, в Италия – 580,647, в САЩ – 443,909.

А във Виетнам – нито един човек. Сравнете кой може да се грижи по-добре за живота и благополучието на своето население.

Азиатските държави се справят между 100 и 280 пъти по-добре от евроатлантическия Запад, за който 30 години вече нашенските „демократи“ ни обясняват, че бил „краят на историята“, че там били „нормалните държави“, които трябвало да следваме и какво ли още не. Оказва, че моделът на управление и създадените институции в азиатските страни са между 50 и 100 пъти по-добре устроени да се справят с неочаквани опасности за своите общества.

От 1981 г. насам, когато Роналд Рейгън обяви, че „държавата не е решение на проблема, а е проблемът“, евроатлантическият Запад върви по посока на неолибералния капитализъм на свободния пазар. Този модел прегърнахме и ние през 1991 г., когато Филип Димитров обяви, че „държавата е лош стопанин“ и започна гигантският грабеж на принадлежащта на всички българи собственост и прехвърлянето на всички основни функции на държавата на глобализирания неолиберален пазар.

При азиатския модел на управление имаме много по-голямо уважение към силата и възможността на управление. Във Виетнам това доведе през последния четвърт век до средногодишен растеж на икономиката от 7 % и намаляване на дела на бедните от 50 % на 3 %, т.е. до много по-малко бедни, отколкото са те в България днес. С неолибералния модел на Запада

България увеличи бедните си хора 11 пъти,
докато Виетнам ги намали почти 17 пъти

Уникалната ефективност на справянето на Виетнам с пандемията се дължи не само са силното управление, но и на това, че той влага през последните години нарастващо количество инвестиции в здравеопазването – между 2000 и 2016 г. средствата за здравеопазване годишно нарастват с по 9%. Създаден е национален здравен център за извънредни ситуации. Такива силни институции наблюдаваме и в другите азиатски държави. Затова и у нас, където бе прегърнат моделът на неолиберания пазар с държавата „лош стопанин“, управляващите разправят какви ужасии ни чакат през следващите месеци от пандемията, а във Виетнам са създали форма на управление, при която тя няма шансове да се развихри.

И това не е случайно, а е израз на много по-голяма тенденция на промяна в световното съотношение на силите, водещо до съвсем различен в сравнение с последните няколко века свят.

Според Световната банка и Международния валутен фонд центърът на световното развитие се премества към Азия, където само след четири години, през 2024 г., ще се намират четири от петте най-големи икономики в света.  На първо място по БВП ще бъде Китай, след него САЩ, следвани от Индия, Япония и Индонезия.

В продължение на векове Азия е водеща по БВП и население в света. През 1820 г. все още по-голямата част от световното население и по-голямата част от световната икономика е в Азия. Индустриалната революция и възходът на Запада след това го превърнаха в световен център на света. Това продължи около два века и сега наблюдаваме тенденция на

глобална геоикономическа и геополитическа промяна

В момента в Азия живее 60% от световното население, а през последните десетилетия там се намират най-бързо развиващите се икономики в света. От 30-те най-големи градове в света 21 са в Азия. От 2007 г. насам азиатците купуват повече коли и камиони от населението на който и да е друг регион в света. През тази година се очаква азиатските държави да произведат повече от половината БВП в света, а до 2030 г. да допринесат до 60 % от растежа на световната икономика. В този регион ще бъде локализирана и по-голямата част от световната средна класа.

Според анализите на световна аналитична и консултантска компания като МакКинзи в момента седем от осемте измерения на глобалните потоци – търговия, капитал, хора, знание, транспорт, култура, ресурси – се изместват към Азия. Показателното е, че 65% от патентите за нови продукти в света годишно са в Азия, т.е. там е мястото, където се създава по-голямата част от иновациите на днешната Четвърта индустриална революция.

Азия изпревара евроатлантическия Запад, който в продължение на два века беше център на световното развитие и изглеждаше бъдещето на света. Затова и един от водещите вестници на евроатлантическия Запад – „Файнаншъл таймс“, обяви, че през 2020 г. започва „векът на Азия“.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Антимилиционер
1 Отговор
Бог да ги прости Третия пол на запад.

Коментиран от #6


Оценка:
-1 +26

Антимилиционер
2 Отговор
Нямат мангъри и цър.вули в Азия. Затова там умряха 60 пъти по-малко хора.

Оценка:
-12 +9

no name no face no number
3 Отговор
Това съм го написал точно преди 10 години много ясно че там е бъдещето Еврогейците и бисексуалните крави нямат никво бъдеще тоест имат ама е кофти кофти ама за Азия е гот

Оценка:
-3 +15

Наука
4 Отговор
Бъдещето на Азия е изкуствения интелект!!Жалко че журналистите по темата са необразовани !

Коментиран от #22


Оценка:
-1 +9

Кристиян Вигенин
5 Отговор
Бъдещето наистина принадлежи на Азиатските страни,с едно изключение-Русия.

Коментиран от #8


Оценка:
-14 +4

00000014
6 Отговор

До коментар #1 от "Антимилиционер":


Разсмя ме!

Оценка:
-3 +3

Възрожденец
7 Отговор
Казано е просто:Заедно с Германия и никога против Русия !

Оценка:
-2 +12

00000014
8 Отговор

До коментар #5 от "Кристиян Вигенин":


Пост 1 -антимилиционера каза -- ти си мъртвец, мнението ти не струва нищо.

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +6

Ввв
9 Отговор
Приказки,приказки,що не идете в азиатските кочини да видите живота на самите хора,а?!Наблъскани като плъхове,умират рано поради преумора,депресия,самоубийства масово!Типичен пример-Токио!!!

Коментиран от #14, #23


Оценка:
-12 +6

Петилетки
10 Отговор
Те в Азия народите на петилетки ли работят? В Китай, Виетнам и Сингапур има по-сериозен КАПИТАЛИЗЪМ отколкото САЩ!

Оценка:
-0 +6

Не, мерси
11 Отговор
На азиатския цифров тоталитаризъм. Само Япония,Корея, Сингапур стават в известна степен. Европа да се стегне и да развива наука и индустрия, вместо да отглежда азиатци и африканци

Оценка:
-4 +4

Азия
12 Отговор
Това е както ЦСКА отстрани Ливърпул преди много години. Тук още говорим за това, а в Англия никой не си спомня. В Азия живеят 60% от хората на земята, а произвеждат 50% от БВП на света. В Европа, САЩ и Австралия живеят 13% от световното население и произвеждат 40% от БВП. Отстъплението на Запада започна когато елита от бившите соц държави се смеси със западното население. Ако кръстосаш състезателен кон с кранта получаваш в поколението кранта, а не расов кон. Южна Корея, Япония, Сингапур, Хонг Конг , Макао, че и Виетнам и Тайван са по-близо до запада отколкото до Китай. Населението на Китай и Ресурсите на Русия дават 4 пъти БВП на САЩ, но не би! Защо ли другарьо болшевик?

Оценка:
-5 +2

ха-ха
13 Отговор
Авторьт е една дол*а м*йм*на.

Оценка:
-2 +1

Антимилиционер
14 Отговор

До коментар #9 от "Ввв":


В Токио живеят до 90, неук милиционер.

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +6

Госあ
15 Отговор
Япония е несравнима с никоя страна от запада. И това е така от мноого време насам.

Оценка:
-2 +4

no name no face no number
16 Отговор

До коментар #14 от "Антимилиционер":


Остави го той не е и стъпвал в азиатска страна,да види що е икономика и живот и най вече хора а не надути еснави и мутри

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +5

Кристиян Вигенин
17 Отговор

До коментар #8 от "00000014":


Мерси,да ти се връща.Няма да си жив да видиш.

Оценка:
-1 +1

Вейдър
18 Отговор
Тя Азия винаги си е била първа! Кой откри парите, барута,хартията, коприната? Те населиха Америка преди 30000 години. Нищо ново!

Оценка:
-2 +6

ИМПЕРИАЛИСТ
19 Отговор

До коментар #16 от "no name no face no number":


.........китай е държава на хора с ЦИГАНСКИ МАНТАЛИТЕТ и функционира благодарение на чудовищни репресивни мерки, които тук в България и Европа дори не можем да си представим!

Коментиран от #21


Оценка:
-4 +3

Вейдър
20 Отговор
Най великия - Чингиз Хан от къде е? Ами Атила,Аспарух?

Оценка:
-2 +1

Госあ
21 Отговор

До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


😄 каза ганьо цървула 😂

Оценка:
-4 +1

Госあ
22 Отговор

До коментар #4 от "Наука":


Така е. Изкуствения интелект, който принадлежи на държавата и ще върне плановата икономика, която ще спаси планетата. За разлика от западняците, които дадоха всичко на търгашите.

Оценка:
-0 +0

Госあ
23 Отговор

До коментар #9 от "Ввв":


Пхахахаха Кога си бил в Токио бе баце ? А знаеш ли колко е продължителността на живота там бе ?

Оценка:
-2 +2

Дедовия
24 Отговор
Публикувано във факти.бг: нашенските „демократи“
Ами те повечето са азиатски възпитаници бе дрОгарЮ Васил!
Чемодан ,вокзал,сибир!

Оценка:
-1 +1

Малее
25 Отговор
То в Белгия почти не са останали хора бре! По-добре ги закръглете тия цифри и махнете запетайките.

Оценка:
-1 +0

ЩО СМЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ
26 Отговор
БЪДЕЩЕТО Е НА АЗИЯ НО НИЕ СМЕ ХЕМ В АЗИЯ ХЕМ СЕ БУТАМЕ В ИЗВРАТЕНАТА ЕВРОПА И СМЕ ПРИЯТЕЛИ С ХИЩНИКА КОЙТО ВЕЧЕ ПОЧТИ НИ ИЗЯДЕ -- САЩ , ОСТАНАХА ЕДНИ КОКАЛИ САМО ! И ВСИЧКО ТОВА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ УПРАВЛЯВАЛИ И КОИТО ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ПАК !

Оценка:
-0 +1

ИНДИЙЦИТЕ СА ВИРУС
27 Отговор
И ЧИСЛАТА СА ОТ ТАМ , НЕ ОТ БАНКЯ ! ЛОШОТО ЗА НАС ЧЕ ИНДИЙЦИТЕ ОТ ИНДИЯ СА ОТ АЗИЯ .............. ДОЙДОХА НА ГОСТИ И СЕГА НИЕ СИ ОТИВАМЕ !

Оценка:
-0 +1

ПРЕДАТЕЛ
28 Отговор
БОЙКО , ВСЕ ГО ТЕГЛИ КЪМ ИСТАМБУЛ , МАЙ СЕ ГЛАСИ ДА ПОДПИШЕ СТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ТА ДА МУ ОЛЕКНЕ НА ЗАДНИКА !

Оценка:
-0 +1

29
Този коментар е премахнат от модератор
30
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Десислава Атанасова
Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в словесен спор с левицата
Ще посъветвам г-жа Нинова да не се опитва да разчита мислите на Борисов и Путин - много е малка..."

Още бисери
ТОП 5