Last news in Fakti

30 Август, 2020 15:37 3 647 31

Спасението на езерата

  • рилски езера-
  • рила

Рилските езера ще си останат непокътнати, така както е запазен каньонът в "Колорадо спрингс"

Спасението на езерата - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не винаги съм съгласен с еколозите. След като видях обаче, човешкият поток, който гази безразборно полите на Рила и камъните, които се ронят в езерата, реших да се намеся в името на спасението на това национално богатство. Предложението ми няма да се хареса на всички. То би могло да се тълкува като антидемократично или посегателство върху правата на българския турист, да се катери там където пожелае. Няма значение. Целта оправдава средствата.

Ето моя пример. Фактически той не е мой, а американски. Преди повече от 45 години, когато обикалях Съединените щати, посетих с един приятел "Колорадо спрингс". На входа пишеше "Национален парк", обаче имаше каса и трябваше да платим билети, за да започнем посещението. След половин час път, отново бариера със стрелка към "Националния парк" и отново касичка. Попитах моя приятел:

Нали е "Национален парк", защо се плаща тогава? Приятелят ми се обърна със същия въпрос към пазачите. "А, тук сте в частна собственост. Паркът е по-нататък." - отговориха те. Спря ни още една трета бариера. Този път нищо не питахме. Разбрали бяхме вече, защо в огромното пространство, ние бяхме сами с още 5 коли. По този прост начин, американците си пазят "Grand Canyon". Няма богатства, дори и природни, които са наистина безплатни. В края на краищата всичко се плаща. По-добре навреме, отколкото късно!

Ако по пътеките на Рила се сложат касички, няма да има нужда нито от парапети, нито от бордюри или други допълнителни съоръжения. Рилските езера ще си останат непокътнати, така както е запазен каньонът в "Колорадо спрингс".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    64 8 Отговор
    Айде нема нужда. Аз викам просто да спрат джиповете.

    Коментиран от #21

  • 2 Мутра 163см висок

    19 15 Отговор
    Тъкмо бях подготвил 70 нови ландкрузера като на Бойко със заем гарантиран от новата банка на Шиши - Българска Банка за Развитие ... сега какво ще ги правя
  • 3 МНОГО

    15 21 Отговор
    ДОБРА ИДЕЯ
  • 4 Емил

    28 8 Отговор
    Доста се зачудих на това примитивно предложение, ама после видях кой е автора!
  • 5 човек

    23 8 Отговор
    Пълна тъпотия
  • 6 дръндрън

    30 5 Отговор
    Автора а и други такива,промити мозъци би се изкефил и на такса-въздух.Дали би направила въздуха по чист? Аман от "инелигенция" която еякулира на ресриктивните мерки.

    Коментиран от #15

  • 7 Blackthorn

    50 4 Отговор
    Единственото работещо решение в ситуацията е махането на лифта и връщане на мулетата за багаж. Слагане на бариера на подстъпа за автомобили, а ако някой се опита да мине отдругаде, налагане на глоба, от която свят да му се завие! Ако бях управник, така бих постъпил.
  • 8 пейо

    41 2 Отговор
    Ако се продължава в същият дух скоро ще имаме 7 те рилски блата. А тези с джиповете какво ми протестират? Някой може ли да каже дали издават касова бележка за превоза или всичко отива в джоба.

    Коментиран от #11

  • 9 Blackthorn

    20 6 Отговор
    AА авторът явно прекалено дълго време е прекарал в Америка, достатъчно да му сменят и канчето с американско...
  • 10 Маца

    38 2 Отговор
    Това, което разбрах от тази идея е езерата да станат частни, някой да събира пари и да трупа в някое чекмедже. Не ми стана ясно как това ще защити природата. А това вече сме го виждали по доста плажове на морето
  • 11 😂😂😂😂😂

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "пейо":

    А не, не! Те са за гъби хората! Какви касови бележки! 😂😂
  • 12 Чадо Божие

    17 3 Отговор
    Тиквата теб трябваше да направи министър на околната среда и водите. Само това не се беше сетил да направи платено. Само едно забрави, че тази красота не е частна собственост, защото Бог я е подарил на всички хора. Я, по-добре къш от управлението, че да можем ние да си уредим държавата, както Бог дал.
  • 13 ПЕНКО

    3 7 Отговор
    С МАЛКО УСИЛИЕ МОЖЕМ ДА НАПРАВЕМ ОЩЕ 10 ПОЛУИЗКУСТВЕНИ РИЛСКИ ЕЗЕРА !!! "ТУРИСТИТЕ НЕ ЗНАЯТ КЪДЕ ОТИВАТ"!!! С МАЛКИ ПРЕГРАДИ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ И 20 ТРЪНСКИ ЕЗЕРА - ТАМ Е НАМЕРЕН ПРАИСТОРИЧЕСКИ ЗАВЪР !!!!!! ЕЗИРНИЯТ ТУРИЗЪМ В СТАРА ПЛАНИНА Е ПРЕД - ПРЕКРАСНА ПЕРСПЕКТИВА !!!!!!!!!!! ПЛАЩАШ-ПОСЕЩАВАШ - Е ИДЕЯТА !!!
  • 14 Цвъки Сансьорния

    14 3 Отговор
    Не може да се спре разрухата докато чудовището от Банкя още диша..
  • 15 Колю

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "дръндрън":

    Много се чудя,как афтора стигна до ъмерикъ през комунизъма,че намери сили и да я убикальъ.Пр.гр. не са сл.
  • 16 Начи

    21 0 Отговор
    Олимп с Митика е не по малко посещаван. Там също има хижа с ресторант, но няма лифт, няма и никакъв път, няма джипове за транспорт има мулета и вертолетна площадка за екстрени ситуации. Денивелацията паркинг връх Митика е около 2000 метра. Правилата там са установени от десетилетия и се спазват от всички. Боклуци, хартии, фасове всеки си ги носи обратно до кофите на паркинга. Такси няма. Охрана също. Има съзнание.
  • 17 да подменим едни комунисти с други

    11 2 Отговор
    Това което разбрах, е, че авторът преди 45 години е обикалял Съединените щати. Сега възникна въпросът, кой можеше преди 45години да обикаля из Съединените щати? И не разбрах какво е искал да каже този автор?
  • 18 Кой68

    9 0 Отговор
    Много е сложно....Имаме ли туристическа култура-НЕ,имаме ли самочувствие на туристическа дестинация-НЕ/нито можем да рекламираме и нито пазим природата/,всичко съсипваме от лакомия и невежество.......
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Божидарчо, пак ли ти ръсиш мозък???
    Божидарчо-будалчо, може и по-кратичко: ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА и предсрочни избори!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 112

    2 0 Отговор
    Достатъчно е да спрът лифта!
  • 23 Никой

    1 0 Отговор
    И лифтовете да махнат и тогава ще отпаднат доста "туристи"
  • 24 Optimist

    4 0 Отговор
    Решението е квоти за лифта. Да речем 300 квоти на ден. Няма смисъл да се разрушава вече изградено съоръжение. Може да се ползва от хора с увреждания, които нямат иначе шанс да видят тази част от планината. А без квоти, всеки който иска да си качва 500-те метра денивелация от Пионерска, както си е било винаги.
    Квотният принцип по мои наблюдения е въведен на много туристически места. Така увеличаваш интереса към обекта, правиш го желан, подготовката, букването са предварителни, датата на посещението е очаквана.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кам

    2 0 Отговор
    Напълно достатъчно е да се спре лифта и джиповете. Малцина ще изкачват няколко часа...
  • 28 Ввв

    1 0 Отговор
    Въйййй краварският модел е “за пример”,идиоти и драскачи бол
  • 29 wgw

    1 0 Отговор
    Щом си имал възможност преди 45г. да обикаляш из щатите си ми ясен. А на теб ли да плащаме или на наследниците ти???
  • 30 Да се посещават

    0 0 Отговор
    В ограничено време,бройка на човекопотока,забранени превозни средства,ограничен престой,забранен достъп до самата вода,хим.тоалетни, посешения като в музей ,само за част от определен сезон и др.Тоя юруш да спре,също и изсичането на българската гора.Природата ще се възстанови сама,без човекът- българин.Като гледам тълпите,не капиталистически касички биха спасили крехката екосистема там,а пълната липса на човешки стъпки!
  • 31 Нали искахте

    0 0 Отговор
    Пазарна кап.икономика?Е на ви сега - всичко опустошено и изядено,накрая се стига и до канибализъм!В природата рядко се стига до нещо такова!