Last news in Fakti

22 Септември, 2020 16:00 3 250 15

Газовата конкуренция между Русия и САЩ в Европа стана взривоопасна

  • газопровод-
  • германия-
  • русия-
  • газпром-
  • навални-
  • алексей навални

Германският бизнес, заинтересован от доставките на руски газ и имащ голямо влияние върху правителството, иска да се забрави историята на Навални като лош сън и просто да се откупи

Газовата конкуренция между Русия и САЩ в Европа стана взривоопасна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският вестник Die Zeit наскоро съобщи, че Германия се опитва да откупи американските санкции по „Северен поток 2“. Не, заглавието, разбира се, беше различно, но същността на посланието беше предадена правилно. Позовавайки се на своите източници, германският вестник описа в поверителни подробности преговорите между министрите на финансите на Германия и САЩ, които се твърди, че са се състояли през август тази година, пише руският вестник “Взгляд“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Същността на преговорите се свежда до предложение на Берлин за инвестиране на 1 милиард евро в разполагането на инфраструктура за получаване на американски втечнен природен газ (ВПГ) на нейна територия. В замяна Вашингтон трябва да се откаже от санкциите, които възпрепятстват завършването на "Северен поток 2" - както нови, така и тези, които вече са включени в проекта на американския бюджет за отбрана за следващата година.

Информацията на Die Zeit казва две неща. Първо, че Германия се интересува много от руското направление за доставка на газ. Второ, че е готова да плати за намаляване на риска. Между другото, новината, че Навални е излязъл от кома и вече иска да се върне в Русия, беше полезна. Германският бизнес, заинтересован от доставките на руски газ и имащ голямо влияние върху правителството, иска да се забрави историята на Навални като лош сън и просто да се откупи. А разговорите на ниво финансови министри предполагат, че Вашингтон и Берлин вече се договарят.

Става дума за два терминала в процес на изграждане в градовете Вилхелмсхафен и Брунсбютел. Между другото, Германия, като един от най-големите потребители на газ на континента, досега не е бързала да изгражда терминали за втечнен природен газ: за разлика от италианците, французите и испанците, практичните германци имат здравословен скептицизъм по отношение на проекта със съмнителна възвръщаемост на инвестициите. Логистичните разходи на Германия за газ от Северна Африка и Близкия изток са дори по-големи, отколкото за южните ѝ съседи, да не говорим за преминаването на американския ВПГ през Атлантическия океан.

Самият факт на преговорите за държавни субсидии за проекта за ВПГ показва, че конкуренцията при транспортирането на втечнен газ на големи разстояния е под въпрос. Ситуацията изобщо изглежда парадоксална: за да може свободно да получава газ през „Северен поток 2“, Германия е принудена да инвестира в по-скъп алтернативен маршрут за доставка на газ.

Тук между другото случаят с Украйна е показателен. През май 2020 г. украинското правителство договори меморандум с американската компания Louisiana Natural Gas Exports за закупуването на 5,5 милиарда кубически метра газ годишно. Документът беше наречен пробив в осигуряването на енергийната независимост на Украйна. За Вашингтон не беше трудно да притисне Украйна, лишена от икономически суверенитет. Но възникна друг проблем: снабдяването с американски ВПГ за новата „колония“ трябва да бъде осигурено със съответната инфраструктура.

Беше предсказано, че Киев няма пари за изграждането на терминали за втечнен природен газ по Черноморието - в Одеса или Очаков: страната е затънала в заеми и трудно може да се справи със съществуващото натоварване на дълга. Друга възможност за доставка на газ - през полско пристанище - беше изоставена от Варшава, тъй като за това беше необходимо да се участва в изграждането на свързващи газопроводи с Украйна. Но защо са ѝ тези разходи, ако Полша може да печели от доставка на американски газ за Германия, без да инвестира в инфраструктурата на страната на Бандера.

Като цяло, още през септември се оказа, че "сделката на века" за редовен внос на американски ВПГ в Украйна няма да се случи. И след прекратяването на транзитните договори между Нафтогаз и Газпром, Киев премина към така наречения виртуален реверс, който позволява да се взима газ „агресора“ направо от тръбата без никакви допълнителни разходи, спестявайки разходите за физическия му транспорт през Словакия и Полша.

Германия, за разлика от Украйна, е много по-просперираща страна и е в състояние да отдели милиард или два за нерентабилни проекти за ВПГ. А фактът, че с икономическия суверенитет има същите проблеми, както и Украйна - изглежда изобщо не е тайна.

Ако вестник Di Zeit не е измислил цялата тази история, то тогава става дума за следното. В Европейския съюз ще има американски ВПГ, а цената на този проект е второстепенна по отношение на политическата целесъобразност. Високата цена на проекта ще бъде покрита от субсидии, разпределени не от доставчика, а от купувача на скъп газ. В този смисъл американският газ за „спасение“ е сроден на „зелената“ енергия: много скъп, неудобен за крайните потребители и енергийната система, но поради силните екологични тенденции и очарованието на Грета Тунберг е абсолютно необходим. Германия, подобно на други икономики на ЕС, ще спонсорира американски шистови проекти, просто защото трябва.

За Газпром и Русия като цяло това е нова реалност. Любимата мантра за икономическа жизнеспособност вече не работи. Чистата икономика вече не е решаващ аргумент за властовите решения. В този смисъл иновативното изследване на същия „Газпром“, което има за цел да определи техническата осъществимост на натоварването на Северните потоци не с газ, а с газоводородна смес, е правилно и необходимо нещо. Ако клиентът не може да бъде убеден, е необходимо да се работи с неговите фобии и мании. След дузина години конкуренцията на газ между Русия и САЩ на европейския континент ще се превърне във водородна и ще стане много по-експлозивна във всеки смисъл.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може да

    29 0 Отговор
    избие от някъде това напрежение и дано не сме на пътя! :\
  • 2 да де

    39 3 Отговор
    Що така краварите внасят петрол от руснаците (12% от износа на руснаците), а "пазят" другите.
  • 3 Защото

    5 8 Отговор
    краварите и алкашите на партия шият европата от как са си стиснали ръцете у Берлин 45-та. За малко тоя гнет беше еднопосочен, докато алкашите наваксаха с цифровизацията. Сега бизнес ас южуъл - шибай швабите да бачкат тройно, скъпи горива и ненужно оръжие трето качество за останалите. Европейската продукция, заменена от китайска. Ми драги еврогейци да не сте правили две световни войни, които да загубите. Сега ама "освободителите" не били честни. Ако беше бил чичо хитлер5 на изток и първи бе метнал атомната зад атлантика връз Вирджиния, колко щехте да давате аванта днес а европейчета?
  • 4 розово

    15 5 Отговор
    И за Хитлер и за Сталин е било ясно че немска технология с руски ресурси е било владеене и контрол над човечеството. Това и сега е актуално.САЩ го виждат и се борят да не се случи.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бивш канадец

    10 1 Отговор
    Що ме изтрихте бе - просто цитирах USA пресата!
    Е хайде и на български - според "Инсайдер" (август 2020) за първите шест месеца на 2020, 62% от американския LNG, продаден в Европа, идва от терминала в Ямал, Руска федерация!
  • 7 Оракул

    11 2 Отговор
    “Такса спокойствие” за Немците е 1 млр.Бълха ги уапала.Ще ги източи от колониите си в Европа.
  • 8 ЗАВЛАДЯВАТ

    12 3 Отговор
    НОВИ КОЛОНИИ. ..ЗАТОВА ЕВРЕИТЕ И АМЕРИКАНЦИТЕ КОНТРОЛИРАТ ЦЯЛ СВЯТ. ...СЛАГАТ СВОЙ ПРАВИТЕЛСТВА. .КОРУМПИРАТ ПРАВИТЕЛСТВА. .ПРАВЯТ ГИ ЗАВИСИМИ ОТ ДЪЛГОВЕТЕ. ...ИМА САМО ЕДИН НАЧИН. .ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ДА СПРАТ ДА ПЛАЩАТ ВЪНШНИЯТ СИ ДЪЛГ

    Коментиран от #12

  • 9 Вълко Червенков

    3 15 Отговор
    Велика Америка ще изрита Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина от Европа.Заради корупираните немски политици като Шрьодер,този процес ще приеме по-драматичен вид.Основно за Троянският Кон Германия.Няма да има "Патоци",ще има санкции до дупка.

    Коментиран от #10, #13, #14

  • 10 Велика Америка

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Вълко Червенков":

    НИКОГА не е била реалност . Умението да се представя желаното за действително е едно от уменията, с което наистина американците превъзхождат всички. По-ясно казано - умение да се лъже за собствена изгода.

    Коментиран от #11

  • 11 Вълко Червенков

    3 14 Отговор

    До коментар #10 от "Велика Америка":

    По-големи лъжци,демагози и фалшификатори от русопитеците няма.Може би "великият СССР" се наложи над САЩ?Или сега Фалиралият Сибирско-Азиатски Бантустан се надявате да направи това?Фантазьори.
  • 12 Е да ама

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЗАВЛАДЯВАТ":

    Ако теоретично допуснем, че се получи някак и спрат плащанията, очаквай "демократично" американско бомбардиране или цветна революция, или "отровени" с Новичок. Това е икономическо-военен американски гнет над всички държави по света. Рафиниран фашизъм. Американците може да се спрат лесно - икономическо обединение на Европа с Русия и Китай, игнориране на разплащанията в долари и недопускане на добри специалисти към САЩ. Проблемът е, че почти всички американци имат родственици в Западна Европа и едва ли ще тръгнат едни срещу други.
  • 13 Овца ама ялова

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Вълко Червенков":

    Оигледни в огледалото! Ще видиш креслив роб! Ама американски!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 българина

    5 1 Отговор
    Никоя държава не може да се откупи от краварите след като е пуснала 25 бази и гиляди агенти на цру... А срешу печатницата на фед хептен немой....унижение унижение и падение за Германия по всички параграфи само им вижте автоиндустрията донкъде я докараха краварите със санкции по дела, мита, глоби ибразследвания. Това е война която германия ще загуби отново