ФАКТИ.БГ

Брутална руска атака срещу България

''Най-обичаната теза на българските радикали е, че цялата македонска нация с всичките й атрибути е измислена от комунистическата диктатура'', пишат в Русия

Публикувана: 30 Септември, 2020 15:00
214 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 69453
Брутална руска атака срещу България
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 186 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В очакване на преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС, българските власти решиха да обяснят на Европа, че македонският народ и език не съществуват. Според София всичко това е мъгла и тоталитарно комунистическо наследство. Наистина ли е така и какво общо има българският "Майдан", жертва на който рискува да стане старият враг Русия? Това пише Дмитрий Бавирин на портала vz.ru. Материалът е преведен от Труд.

Българо-македонският въпрос в много отношения е подобен на руско-украинския, което улеснява руснаците да се поставят на мястото на своите „братя“.

Но ако има съвест, не е необходимо да се взираме в този конфликт.

„Всичко вече е откраднато от нас“

Съвременна България е чумният ъгъл на ЕС. Най-бедната държава (румънците използваха добре парите на Брюксел и дръпнаха напред), най-корумпираната (вече трети месец в републиката се протестира срещу срастването на правителството с олигарсите) и с най-лошия индекс на свободата на медиите в ЕС (пресата се контролира от самите олигарси). Изобщо не е забавно да си българин.

Но веднъж в своята история те бяха за пример: още през 632 г. хан Кубрат обединява разпръснатите племена и създава Велика България. С други думи, България е една от най-древните държави в Европа, която е оцеляла и до днес, и това там се помни добре и на глас твърди за историческото и величие.

Млада, малка, проблемна и според българските стандарти обеднялата Северна Македония трудно може да претендира за историческо величие, но тя искрено се опитва. Това се вижда особено добре в нейната столица - Скопие. За първи път за това се говори в източниците от I век от Новата ера, но почти никой и почти никога не се разглежда този дълбоко провинциален град като възможната столица на независима държава, особено след земетресението през 1963 г., което унищожи 75% от сградите му.

Все пак, Скопие става държавна столица и Македония е единствената република, която напуска СФРЮ без война. Сега този град е обзаведен със стотици паметници на "великите македонци" и поради това силно наподобява бюфета на старица, която колекционира прахосмукачки.

В самия център стърчат статуите на Александър Велики и баща му Филип II, тоест историческите претенции на македонците се простират дори до великата антична империя, чието население няма нищо общо със славяните. Поради това гърците, които не искаха да споделят своето собствено наследство, имаха дълъг спор с македонците и в частност блокираха пътя на Скопие към ЕС и НАТО.

Македонците взаимстваха и от българите не по-малко, а в известен смисъл и много повече. Концепцията за "македонизма", изповядвана от правителството, нарича македонския език за първия славянски държавен език, имайки предвид държавата на българския цар Самуил. В същото време на България всъщност се отрича ролята на „люлка на славянската култура“, заради това че изобретателят на кирилицата, ученикът на Кирил и Методий, Климент Охридски е живял в град Охрид, туристическа перла в югозападната част на съвременна Македония. Разбира се, той също принадлежи към македонците, въпреки че принадлежи към Първото българско царство.

Виждаме нещо много подобно и при нашите съседи, където древните укри са изкопали Черно море, Киевска Рус е приравнена на Украйна, а руските исторически фигури от кралицата на Франция Анна Руска до самолетостроителя Игор Сикорски са записани като украинци.

В Русия това дразни мнозина, а българите са толкова раздразнени, че може да бъде страшно да ги гледаме на историческите конференции. От гледна точка на "братушките" няма македонци, а има само разглезени и изкушени българи, както и македонският език не съществува, а това е един от трите варианта на българския език.

Съвременната славянска държавност, със столица в Скопие е обвинявана от София, в най-добрия случай в паразитиране върху българската националната история и култура, а в най-лошия случай в етноцид на българското население, което вече е престъпление срещу човечеството.

А най-обичаната теза на българските радикали е, че цялата македонска нация с всичките ѝ атрибути е измислена от комунистическата диктатура. И наистина има и малко истина в това.

Под флага на УВА

Първите разговори за съществуването на специален славянски македонски народ, отделен от българите, макар и подобен на тях, възниква сред местната интелигенция през втората половина на XIX век. В самото начало на XX век филологът, историк и политик Кръсте Мисирков създава македонския литературен език. Но до началото на Втората световна война преобладаващото мнозинство от славяните, населяващи днешна Северна Македония, се наричат или българи, или просто славяни, без никакви излишни украшения.

Двама от трима македонски славяни са били неграмотни, а съседна България са я възприемали като земя на ред, просперитет и благоденствие. Затова българската окупация е приета от мнозина с радост, тъй като тогавашният глава на държавата-агресор е цар Борис III - популярна личност на Балканите, почти легендарна и обичана от обикновените хора.

Завръщането на Македония, както и на някои сръбски и гръцки земи в лоното на България е част от националната идея, което в крайна сметка води страната до съюз с Хитлер. Борис III многократно се среща с фюрера, но не е фен на неговите идеи, защото е принуден да вземе предвид русофилските настроения сред хората и част от елита.

В резултат на това София влиза във фашисткия блок, но като че ли с минимално желание. Например, тя не изпраща войници на Източния фронт и не се намесва във войната между Германия и Гърция и Югославия. По-точно, тя не се намесва, докато Белград и Атина не капитулират, след което българските войски бързо окупират интересуващите ги земи.

В българската историография това се представя като „освобождение“, в което има известна логика: ако Македония не беше окупирана от българите, тя щеше да бъде окупирана от немците. По същия начин СССР оправда отделянето на Западна Украйна и Западна Беларус от Полша, и беше казано, но моля ви се, ние си вземаме нашето и ще защитаваме нашите.

Гърците изобщо не бяха успокоени от това, но македонците като цяло бяха доволни. Вярно е, че това продължи само няколко месеца, след което, за тяхна изненада, това падна върху главите на българите, а вчерашните „братя-освободители” изведнъж станаха синоним на всичко най-лошо за македонците.

В София срамежливо обясняват промяната в македонските настроения със смъртта на популярния цар Борис, но в по-голямата си част не става дума за него.

Първо, Македония беше залята от българските чиновници - арогантни и корумпирани. Те се отнасяха към местното население с високомерие и бързо го обърнаха срещу себе си.

Второ, беше извършено насилствено побългаряване, и по-специално всички училища бяха своевременно прехвърлени на езиковите норми на българския език, и същото се отнасяше за всички обществени места за прием, а за всичко македонско започнаха дори и да наказват. Старите хора не можеха да издържат на такава намеса в личния живот и в републиката разцъфтя партизанското движение.

Що се отнася до комунистите на Тито, залогът върху национално ориентираните македонци, за разлика от българите, съюзници на Хитлер, той стана съвсем логичен за тях, и освен това и привичен (по същия начин в централата на Йосип Броз е измислена отделната босненска нация). Славяните, недоволни от българските грубияни, стават основата на новата власт в републиката.

Интересното е, че и Германия също има свой отделен македонски проект. Нацисткият режим не одобрява включването на Македония в България (протекторатът на София над тези земи се разглежда като временен) и като кооперация с ВМРО - Вътрешната македонска революционна организация, или македонските националисти. Първоначално те подкрепяха българите, след това като всички останали македонци се разочароваха от тях и през септември 1944 г. те провъзгласиха Независимата република Македония (НРМ), която съществуваше два месеца. За Хитлер тя беше лост за влияние върху София, и тя така и не посмя да напусне нацисткия блок и да премине на страната на съюзниците.

Между другото, знамето на ВМРО и НРМ е напълно идентично със знамето на УВА, Украинската въстаническа армия. Тук свършва приликата с Украйна. Република Македония с македонския държавен език наистина е проект на комунистите, но проектът е предимно антинацистки. А това, че е и анти български, за това са си виновни самите българи.

Последното убежище за негодника

През юли 2020 г. няколко активисти, водени от бившия министър на правосъдието Христо Иванов, дебаркираха на плаж край град Бургас. Те бяха бързо изведени оттам от охраната, която няма това право, тъй като земята е изключителна държавна собственост. Така тази експедиция изпълни своята мисия: Иванов искаше да провери дали „обикновените българи“ могат да почиват на този плаж, дори и ако там е резиденцията на Ахмед Доган, бизнесмен и политик от турски произход, който е наричан „сивият кардинал“ на българското правителство, и който управлява страната заедно с премиера Бойко Борисов и олигарха и медиен магнат Делян Пеевски.

Тези събития станаха повод за многобройни протести, в които взеха участие до 400 000 граждани на страната. Митингите продължават и до днес, с искане за оставката на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Според опозицията заедно с Доган и Пеевски те са образували криминална клика и са потопили страната в корупционното блато.

В началото на есента протестиращите дори се опитаха да щурмуват сградата на парламента, в резултат на което десетки хора бяха ранени, а стотици бяха арестувани.

Тоест това е Майдан. В Русия не обичат майданите, но тук трябва да се гледа не общия фон, а детайлите.

Бойко Борисов е националист консерватор, русофоб и абсолютно проамериканска фигура, и с неговите усилия бяха погребани руските проекти на "Южен поток" и АЕЦ "Белене". А протестиращите са подкрепени от социалистите, които от едно време са фокусирани върху сътрудничеството с Москва, и от президента на България Румен Радев, който с известен аванс може да бъде определен за проруски.

Борисов обаче от известно време има отвратителен имидж в ЕС. Европейските медии сравняват неговото правителство с мафиотски клан и прогнозират съкрушително поражение за управляващата партия ГЕРБ на изборите, насрочени за пролетта.

И докато все още има време преди тях, Борисов се опитва да направи поне нещо, например да върне на своя страна националистите, за да не преминат към опозицията в противоречие с предишните техни споразумения. Така се роди меморандума, изпратен до европейските столици, в който София обяснява своята позиция по македонския въпрос: няма македонци, няма и македонски език, така че българите, живеещи в Северна Македония, трябва да "скъсат с идеологическото наследство на комунистическа Югославия", преди да влязат в ЕС.

Това е чиста PR кампания. Бойко няма сила да блокира процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС, защото не заради него тази страна беше ударена през коляното и принудена да си смени името.

Да не говорим за това, че основното възражение срещу разширяването на ЕС на Балканите сега принадлежи на френския президент Еманюел Макрон. Той го прави по свои си причини и едва ли се интересува от мнението на българите.

Отричайки правото на съществуване за цял един народ, Борисов иска да се представи като защитник на българското историческо наследство от македонските „мародери“. От негова гледна точка по този начин той по-малко ще напомня на своите избиратели на мафиот, но от гледна точка на македонците той е истински мафиот в момента.

Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 186 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Маке Баке
2 Отговор
Шума ке ядам ,комита ке ставам...

Коментиран от #108


Оценка:
-11 +129

Проблема е
3 Отговор
че българските русофилистици не знаят една руска дума за да четат какво пише в руските сайтове за България и каква пропаганда се води против нас.

Коментиран от #7, #29, #72, #95


Оценка:
-207 +226

4
Този коментар е премахнат от модератор.
5
Този коментар е премахнат от модератор.
Тъпите БГ политици
6 Отговор
Дайте на християните македонци български паспорти и да се свърши целия спор. От ЕС ще ви размахат пръстче но да не Ви пука.

Коментиран от #149


Оценка:
-18 +209

7
Този коментар е премахнат от модератор.
Било
8 Отговор
Тоя само за днес има две статии в прослава на Руските интереси.Предател русофил

Коментиран от #130


Оценка:
-128 +142

До журналистите
9 Отговор
Да си знаете, че ,Свободата на словото, не е само ваше

Оценка:
-9 +101

Последния Софиянец
10 Отговор
Чета и нищо неверно не виждам.!?!?!?!

Коментиран от #35, #136


Оценка:
-83 +188

Червения вълк
11 Отговор

До коментар #1 от "Вълко Червенков":


Каква злоба бълваш срещу истините.

Коментиран от #22


Оценка:
-18 +45

Защо ли не съм изненадан???????
12 Отговор
Нищо ново под слънцето, врагът на България..Русия..отново и отново се опитва да вкара, най-болезненият въпрос за българите..македонският, руснаците създадоха този проблем, и сега го експлоатират. Вълкът си е вълк, в каквито и овчи кожи се навлича. Само че този път не познахте..братушки. В БГ, я няма Червената Армия, за да можете да безчинствате безнаказано, бедни сте, политическият ви режим е ..оле..боже, ненавиждани сте от всичките ви съседи, няма какво да предложите..абе мизерствайте си там в РускоАзиатската си кочина, не сте ни нужни, пък и нищо не можете да ни направите..освен да джафкате..той кервана си върви.

Коментиран от #28, #76, #98, #104, #164


Оценка:
-187 +245

Дельо Хайдутин
13 Отговор
Айде и макетата го подгониха Бойко.Лошо му се пише.

Коментиран от #20


Оценка:
-47 +94

Нали фесове щеше да помита
14 Отговор
Започна от калпаците.

Оценка:
-10 +42

15
Този коментар е премахнат от модератор.
Диамантената ръка
16 Отговор
Братушка, що не си гледате новата реколта Новичок, ами се занимавате с наследените от Комунистическия интернационал простотии в югозападна България...

Оценка:
-88 +163

Мути Меркел
17 Отговор
Много предизборни пропагандни вълнения за нищо: Докато дойде времето Македония да влезе в ЕС, самия ЕС ще се е саморазпаднал! Само партийни тъпаци на държавна/общинска чиновническа служба може да се вържат на предизборните македонофобски напъни на ДС-Ванче караПраси!

Оценка:
-34 +98

❓❓❓
18 Отговор
И къде е бруталната атака срещу България?!Заглавието е подвеждащо. Казали са истината за Борисов, че е русофоб и мафиот и за македонците, че са българи - та къде е атаката, май само храните болните мозъци на соросоидите?!

Коментиран от #33


Оценка:
-64 +225

Дългия
19 Отговор
Ало журналстчето дето не си повече от 30-35 годишен.Има много факти и обстоятелства,който можеше да посочиш.Както ти казаха къде е написана статията така можеше да напишеш по безпорен начин,че МАКЕДОНИЯ И всичко в нея е българско.Но ти не побликува нито един факт мекере на руснаци и македонци.

Оценка:
-37 +112

20
Този коментар е премахнат от модератор.
Матей
21 Отговор
Де го чукаш,де се пука.Каква Македония,какви 5 лева,само това ни остана кусура.Ами ще ги насурнат в ЕС,като не си отварят очите и като нас ще ги ошушкат за сто години напред.Намесиха и Русия чак до коминтерна,всъщност обграждат Сърбия,единствения негласен съюзник на Русия,с враждебни страни.Следващата цветна революция очаквайте в Сърбия.

Оценка:
-32 +105

22
Този коментар е премахнат от модератор.
коло
23 Отговор
Голям виц! Барво!
Путин е виновен и за яйцата и за язовирите...за всичко!

Оценка:
-46 +90

Без коментар
24 Отговор
Св. св. Кирил и Методий са двама братя теолози, родени в Солун, Византия, през IX век.

Коментиран от #101, #184


Оценка:
-21 +59

Колко е прав
25 Отговор
"Изобщо не е забавно да си българин." Заради шайка мафиоти, 6 милиона страдат.

Оценка:
-34 +112

Наблюдател
26 Отговор
Не беше лошо да се отрезвим с един обективен поглед на бтлгаро-македонската сага . Аз например не знаех, че Германия е създала независима македонска държава преди края на Втората световна. Това обяснява защо DW винаги са имали емисии на "македонски", което ме учудваше.

Коментиран от #75


Оценка:
-25 +99

македонец
27 Отговор
Аз съм македонец и живея в България,това че живея в България не ме прави българин а само български гражданин от македонска етност,както турците и ромите живеещи в България.

Коментиран от #38, #59, #200, #214


Оценка:
-151 +42

Валентина
28 Отговор

До коментар #12 от "Защо ли не съм изненадан???????":


На руснаците им се иска да направят нещо подобно като между тях и Украйна, войната в Донбас но не мисля че българите ще се подлъжат. Патриотизъм и национализъм водят до война а трябва да се види хубаво на кой ще е изгоден евентуален конфликт м/у Македония и България. Със сигурност на Русия.

Коментиран от #105


Оценка:
-55 +93

Нормално
29 Отговор

До коментар #3 от "Проблема е":


Бойко гони дипломати без доказателства, а ти искаш с мед да ни мажат.

Оценка:
-64 +70

Бългaрин
30 Отговор
😀 Каква "атака срещу България", че и "брутална" била ? Само факти, написани с познаване на историята.

Коментиран от #193


Оценка:
-58 +105

ДОЛУ РУСИЯ
31 Отговор
ВЪН РУСНАЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-105 +104

32
Този коментар е премахнат от модератор.
Doni Brasko
33 Отговор

До коментар #18 от "❓❓❓":


Борисов не е никакъв русофоб. Борисов е единствено българофоб. Затова ще си понесе последствията

Оценка:
-40 +102

херодот
34 Отговор
Само политика.Никаква история.Паника... Изключително недодялан опит за "разделяй и владей". Матушка рус опят попала в окружении.
Везде враги , бля....

Оценка:
-37 +71

От село съм
35 Отговор

До коментар #10 от "Последния Софиянец":


Да ! Всичко което е написано е вярно !

Оценка:
-39 +61

Бесен
36 Отговор
Явно вече и Русия си прави гаргара с вожда. Остана и Китай да го направи, не бих се учудил. Действително около Боко всичко е един шумен PR, но доста некадърен и резултатите са плачевни и хоризонталата, и по вертикалата.

Оценка:
-29 +62

37
Този коментар е премахнат от модератор.
38
Този коментар е премахнат от модератор.
ПЕНКО
39 Отговор
НЯМА "МАКЕДОНСКА ФАЛАНГА " И НЯМА ФИЛИПОПОЛИС !!! АЛЕКСАНДЪР НЕ Е ВЛАДЯЛ -ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ - И НЕ Я Е ОБЛАДАВАЛ - ТОВА СА ИЗМИСЛИЦИ НА КОМУНИСТИТЕ !?!?!?

Оценка:
-18 +43

Gen Gurko
40 Отговор
Нека продължават така отмъстително руснаците и накрая русофилите май наистина ще се стопим. Що за наглост. след като този измислен език е тяхна инициатива и дори дело, както и измислената македонска нация. Ние проявяваме благодарност към тях, заради свободата. Те не могат ли да са благодарни за езика и религията която им е донесла България ? Или е прекалено унизително за високомерните им имперски носове.

Коментиран от #161


Оценка:
-39 +114

Дрън Дрън
41 Отговор
Не ме интересува Македония, БГ има по-сериозни проблеми:
бедност, енергетика, вода, точене на язовири,мръсен въздух, внос на боклуци-продължаващ,дългова спирала 30 милиарда дълг,висока смъртност - първи в ЕС по инфаркти, инсулти, рак,корупция,некачествени храни, Мафията в лицето на Борисов, Пеевски, Гешев.

Оценка:
-25 +79

Реалист
42 Отговор
Нищо ново, брутално изостаналата Русия от Западната цивилизация се опитва да се закрепи за бивши свои сателити и да ги потопи в блатото заедно с нея! ББ показа на Путин, че няма да се съобразява с него и сега има ответна контра...нека си лаят гладните руснаци!

Оценка:
-74 +76

АНТИ РУСИЯ
43 Отговор
ДАНО РУСИЯ СЕ РАЗПАДНЕ
НЕ ЖЕЛАЯ РУСНАЦИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ
НЕ ГИ ХАРЕСВАМ

Коментиран от #103


Оценка:
-84 +75

Античното Маке
44 Отговор
Като територия от България Македония бе отделена на Берлинския конгрес 1878 от Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия.
Това нещо списвача "случайно" го е пропуснал.

Коментиран от #204


Оценка:
-9 +94

абг
45 Отговор
Освен македонска, коминтерна е имал планове да създаде и шопска, мизийска, тракийска и добруджанска нации. Много е жалко, когато хората започнат да се делят на русо и америко, фили и фоби без да осъзнават, че преди и сега САЩ, Европа, СССР и Русия са се управлявали и се управляват от световната банкерска мафия. За осъществяването на болните си амбиции за НСР, т.е. пълен контрол над всички хора, на тях им е нужна слаба бяла раса. Заради това от десетилетия се води война срещу бялата раса и тя сега е единствената с отрицателен прираст. Понеже бялата раса е зародена на Балканите( Бал-бял и кан-земя, земята на белите хора) и белазги и българи означава бели хора( бел,бъл-бели и азги,арии-хора), световната банкерска мафия цели унищожаването на България и Българския народ.

Оценка:
-21 +81

потребител
46 Отговор
Е сега вече се разбира защо собственикът на "Труд" е предложен днес за орден " Св. Св. Кирил и Методий". А че друг предаде българщината мълчим или го величаем. Хайде Наздраве за Петьо!

Оценка:
-8 +27

47
Този коментар е премахнат от модератор.
Да да
48 Отговор
Айде пак гласувайте за тъпия президент до какво ще ни докара този с тази си партийна принадлежност
Това не е президент а партийна кукла на комунистите заради който още не можем да се оправим

Оценка:
-63 +67

49
Този коментар е премахнат от модератор.
Бългaрин
50 Отговор

До коментар #32 от "БЪЛГАРИН":


А аз - мирно отстраняване на продажната и корумпирана турско-американска върхушка в София !

Оценка:
-29 +55

Анна
51 Отговор
Георги Димитров и Тито са искали да направят Обединени Балкански страни но Сталин естествено не е позволил, след това започва преследването на българите в македонският регион. А каква сила щяхме да бъдем ако бяхме станали една огромна балканска държава!

Коментиран от #58


Оценка:
-35 +48

не се сещам
52 Отговор

До коментар #37 от "Българин":


А къде беше Македония преди комунистите да измислят македонската нация? В България ли беше, българи ли се наричаха? Къде бяха макетата по време на царство България?

Коментиран от #64


Оценка:
-7 +77

Истина е
53 Отговор
Прависа руснаците за какви атаки говорите болни платени саитове

Оценка:
-41 +33

54
Този коментар е премахнат от модератор.
МРАЗЯ ГЕШЕВ И ДОГАН
55 Отговор
Страхотна статия

Оценка:
-31 +25

56
Този коментар е премахнат от модератор.
57
Този коментар е премахнат от модератор.
Кръсте Мисирков
58 Отговор

До коментар #51 от "Анна":


Никакви Обединени Балкански страни. Планирали са Южнославянските федерация, но се скарали за влиянието - къде да бъде столицата на бъдещата държава и на какъв език да се комуникира официално. Защото в Югославия държавен език беше сърбо-хърватският. Тито искал столица в Белград, което от сръбска гледна точка поставя Белград в центъра на бъдещата държава. Димитров настоявал столица да е София, за да запазим по-високо влияние, т.е. поне 50:50 със Сърбия. Част от този проблем е обаче и допускането на югославски емисари да агитират българите в Пиринска Македония, че са македонци - това отслабва българските претенции. В крайна сметка нещата замират, но остават проблемите с твърденията край Вардар, че в България има македонско малцинство...

Коментиран от #150


Оценка:
-3 +56

Диамантената ръка
59 Отговор

До коментар #27 от "македонец":


А македонски граждани, които живеят в Македония са българи, живеещи извън България

Оценка:
-5 +65

възпитаник
60 Отговор
най бедната и най корумпираната държава от ЕС сме това е истина

Коментиран от #210


Оценка:
-26 +39

Родолюбец
61 Отговор
До Вече Северномакедонците!!!!!!Вече нямате нищо общо с антична Македония,набийте си го в промитите мозъци!!!!И въобще не идвайте да живеете в България!

Оценка:
-8 +59

Предатели
62 Отговор
Путин да се извини, така както Захарова се извини на Вучич навремето. Македонски народ няма! Тези са българи!!!!

Оценка:
-17 +65

63
Този коментар е премахнат от модератор.
Реалист
64 Отговор

До коментар #52 от "не се сещам":


Ами и в статията пише , чети ! Малко преди да загубят войната втората световна германците създават македонска държава !
Това не се казваше в България , щото хем правехме политика на ссср , хем пък се отърквахме на германия .

Оценка:
-12 +27

угз
65 Отговор

До коментар #15 от "Фатих Мехмед":


абе фес гледам пишеш на Български а турски незнаеш

Оценка:
-2 +26

от Русе
66 Отговор
Запада ще се съдере да разединява славянските нации. Много ги е страх от славяните.

Коментиран от #118, #121, #179


Оценка:
-23 +40

от Русе
67 Отговор

До коментар #15 от "Фатих Мехмед":


А ти си неосъзнат Г Е Й.

Оценка:
-2 +18

1944
68 Отговор
голяма мъка е за пияндетата от масковските блата да губят задунайската губерния. да стоим далеч от колхозници , янки и китайци е най правилната позиция. те са вредни за света.

Оценка:
-20 +44

не може да бъде
69 Отговор
Както се вижда ,не само на нашите журналисти се позволява да си пишат каквото искат.Написаното е трактовка на исторически факти на руски журналист -при това ,трябва да отбележим ,той не изопачава нито един исторически факт -просто го съпровожда със свой коментар .Тази статия нищо няма да промени -нито историята, нито отношенията ни със Северна Македония нито тези с Русия,нито ще засегне положението ни в ЕС.Това ,с което тя е полезна за нас е,че ни подсказва ,че на книга имаме,а де факто нямаме никакви съюзници в момента и затова руският журналист ни се подиграва !

Оценка:
-11 +46

ИМПИЙЧМЪНТ!
70 Отговор
ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА РУСКИТЕ ШПИОНИ!

Коментиран от #102


Оценка:
-24 +44

ТОЧКАТА
71 Отговор

До коментар #7 от "Ей джендър":


да де...СЪЩОТО И ОТ МЕН!!!!!!!Даже и още по-навътре!!!!!

Оценка:
-2 +3

kkk
72 Отговор

До коментар #3 от "Проблема е":


Интересно откога да се пише истината стана "пропаганда"? Определено статиите в руските сайтове хич не са благоприятни за нас, но пък си залагам главата, че поне 95% от изписаното там "против БГ" е напълно вярно...

Коментиран от #201


Оценка:
-32 +16

бай ставри
73 Отговор
А бе,"братушки",няма малко истина и много истина!Истина или има,или няма!

Оценка:
-1 +29

Един народ сме
74 Отговор
Българите били груби и затова не ги обичали!? Тези груби българи през годините на ВСВ дават над 50 % от бюджета на държавата, за развитие на Вардарско, Поморавско и Беломорско. Строят се ЖП линий, корабостроителници, болници училища всичко каквото може да се сетите. Образно казано за три - четири години са налети десетки милиарди левове, който тогава са били със златно покритие! Според германски проучвания във Вардарско 80% от населението е било българско.

Коментиран от #85


Оценка:
-8 +63

българин
75 Отговор

До коментар #26 от "Наблюдател":


България няма приятели, нито германци, нито руснаци. Всички само си търсят интереса от нас. Ако са ни дали нещо, то е защото са и взели. Докато не го проумеем това, винаги ще страдаме. Най-доброто решение на първо време е, да им натякваме на Великите сили и да им поставяме исканията си. В крайна сметка не сме толкова черни, колкото се опитват да ни искарат, отново за да ни манипулират.

Оценка:
-2 +56

Пешо
76 Отговор

До коментар #12 от "Защо ли не съм изненадан???????":


Аууу тука колко сме богати.Знаеш ли защо ,нямаме войски.Ами на обран бостан пазач не му трябва.

Оценка:
-4 +14

ФАКТ
77 Отговор
Бруталната атака на Русия не е преставала!
Още от 968г., когато руският княз Светослав е пазарен от Византийците да опустоши Велики Преслав!
След инфаркта на Самуил и Западна България пада под византийско робство за два века!
Днес путиниста Борисов продължава да ни държи в руско енергийно робство!

ГЕРБ не са партия, а мафия!
ФАКТ!
С капо ди тути капи Джипканжията с Шкафчето,
Боко Тъпото!
ФАКТ!

Фалшифицират изборите по путинистки и по лукашенковски!
ФАКТ!
С над милион фалшиви избиратели "мъртви души"!
Които "гласуват" за ГЕРБ и за ДПС!!!
ФАКТ!
ГЕРБ и ДПС са в задкулисна коалиция!
ФАКТ!
Пеевски и Доган са задкулисните премиери!
ФАКТ!


...Предай нататък...КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък...

Коментиран от #86, #140


Оценка:
-19 +24

Браво
78 Отговор
Много прилично написан обзор, съобразен с историческите и днешните факти! ;) Само не намирам връзка между заглавието и съдържанието... )))

Оценка:
-12 +23

Жалко но е факт
79 Отговор
Като изключим времето на Брежнев и отчасти 1878г, Русия винаги е била против нашите интереси,враждебна страна. Това важи за руските политици, за руските хора лошо не мога да кажа.

Оценка:
-10 +33

тц тц
80 Отговор
На кой му пука за Македония и да я има и да я няма все тая. Ас лично ги считам за Сърби не искам да имам нищо общо с тях дори и Историята. А и там макита към албанско малцинство не са ли 60 на 40 %

Оценка:
-12 +23

History Channel
81 Отговор
Още 1860 година, руски учен лингвист е постановил, че македонския е отделен от българския език, когато е обикалял земите ни. Аз до колкото познавам македонци (имал съм не малко работа с тях), смея да се съглася, че все пак са друг народ. Визуално се отличават, вече за езика да не говорим. Не са супер различни, но по балканите и в европа е така: никой не е супер различен.

Коментиран от #83, #152


Оценка:
-42 +11

82
Този коментар е премахнат от модератор.
Славчо
83 Отговор

До коментар #81 от "History Channel":


Абе ти май си ходил в албанските градове.Я се разходите Охрид и се заслушай а говора.Пък тогава коментирай.

Оценка:
-4 +37

84
Този коментар е премахнат от модератор.
Запознат
85 Отговор

До коментар #74 от "Един народ сме":


Така е било.Но заслепени от Кремъл тролове,не го разбират.

Оценка:
-15 +22

историк
86 Отговор

До коментар #77 от "ФАКТ":


Според византийски хроники, Светослав е купен са 30 000 златни коруби.

Оценка:
-2 +23

300907
87 Отговор
Руски журналист пише: "Рeпубликa Мaкeдoния c мaкeдoнcкия държaвeн eзик нaиcтинa e прoeкт нa кoмуниcтитe, нo прoeктът e прeдимнo aнтинaциcтки. A тoвa, чe e и aнти бългaрcки, зa тoвa ca cи винoвни caмитe бългaри." ................................................ Истината е, че проектът за "Македония c мaкeдoнcки държaвeн eзик" е дело на комунистите. Това е наказанието срещу България заради съюза на правителството ни с царя немец и "Оста".

Оценка:
-5 +22

Има
88 Отговор
грешка в статията.Протестите започнаха не защото Иванов влезе в Росенец,а защото въоръжени влязоха в Президентсвото-тази е истината

Оценка:
-6 +24

Гост
89 Отговор
Добре че им дадохме език,църква и кълтура че да можем сега да им четем тъпотията. Що за наглост е това питам аз. Ще се пукнат от яд че все още има политици които не им лижат задниците като някои бивши управляващи.

Коментиран от #120


Оценка:
-10 +33

Гост
90 Отговор
Не ми е ясно къде точно е руската атака в случая и то брутална. Някой си руски човек нещо казал за Северна Македония и Шумов вижда в този факт едва ли не война. Написал е маратонско съчинение като е уплел няколко сюжетни линии. Обаче не знае, че не точно комунистите като цяло са създали Македония, а по точно Коминтерна. А началник на тази организация по онова време е нашия Георги Димитров. Сталин пък е водил война с Коминтерна, но не заради Македония разбира се. Той е искал съсредоточаване над вътрешни проблеми, а не световни революции, каквато е била идеята на Коминтерна.

Коментиран от #122


Оценка:
-8 +20

koko
91 Отговор
да ги нападнем с новите си американски изтребители!!!

Оценка:
-10 +16

Пацо
92 Отговор

До коментар #57 от "Да де":


Кажи го това в Гърция и са ти отрязали главата. С Македония не трябва да се занимаваме изобщо. Да се определят както искат. И няма нужда да ги коментираме изобщо.

Оценка:
-6 +23

Някой
93 Отговор
Ест комунист ест праблем, нет комунист нет праблем.

Коментиран от #109


Оценка:
-9 +19

ПАТРИС ЛОМУМБА
94 Отговор
БРУТАЛНА ЖЕНЕВСКА АТАКА ......Прeдcтaвитeли нa Жeнeвa oбявихa, чe въвeждaт 3800 eврo минимaлнa зaплaтa, cъoбщи Гaрдиън.

Грaждaнитe в рeгиoнa oбявихa рeшeниeтo. Тoвa прaви минимaлнoтo възнaгрaждeниe нaй-виcoкoтo в cвeтoвeн мaщaб.

Прeдлoжeниeтo e нa мecтни cиндикaти и лeви пaртии. Тo бeшe пoдкрeпeнo oт мнoзинcтвoтo oт грaждaни.

Тaкa минимaлнaтa гoдишнa зaплaтa в рeгиoнa cтaвa 45 350 eврo. Икoнoмикaтa нa швeйцaрcкия грaд e

Оценка:
-5 +6

Гост
95 Отговор

До коментар #3 от "Проблема е":


Проблемът е че има много първосигнални индивиди, които вярват на пропагандата на Шумов, на който това не е първия материал, с цел да ни насъска против Русия. По руските сайтове се пише какво ли не, човек дори само да ги чете, без да ходи на работа, пак няма да изчете всичко. Глупаво е да взимаме на сериозно писарушките във всички руски сайтове, както това прави Шумов. Всеки има право да си пишеше каквото си иска, изборът на заетите хора е да подбират какво да четат, а не да смилат всичко, както прави Шумов.

Оценка:
-8 +16

Бай вую
96 Отговор

До коментар #15 от "Фатих Мехмед":


А ти усъзнат ли си🤣

Оценка:
-1 +2

БиБи Кинг
97 Отговор
Вав Винегу пише,че Руската империя няма интерес от голяма българска държава! Да бъдем точни- ужасени са Голденбергите ("Романови") от възраждането на Велика България- православния славянски център. Затова руския резидент в Истамбул подтиква сърбите да претендират пред османските власти,че в скопския санджак има сръбско малцинство! От този момент до сега пияниците непреривно полагат усилия за откъсването на охридските българи от Бойковината! Да не забравяме и Добруджа която подариха на Романия и за да има за какво да се караме с мамалигите върнаха южна обратно. Така Добруджа стана инструмент за руско влияние върху двете държави! Руските интереси са вредни за България! И запомнете добре русороби : СВОБОДАТА НИ НЕ Е ДАРОМ ,КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ ИЗПЛАЩА ОКУПАЦИОНЕН ДЪЛГ ОТ 7.5 МЛН ЗЛАТНИ ФРАНКА, ТОЛКОВА ИМ ИЗЛИЗАТ РАЗХОДИТЕ. ТАКА,ЧЕ СТИГА СТЕ НАТЯКВАЛИ,ЧЕ СВОБОДАТА НИ Е ПОДАРЕНА! Импийчмън и затвор за предатела подлога на алкашите!

Коментиран от #106


Оценка:
-11 +25

Иван
98 Отговор

До коментар #12 от "Защо ли не съм изненадан???????":


Русия изобщо не се занимава с България, гавкането е само в твоята глава.

Оценка:
-11 +21

ЧАУШЕСКО
99 Отговор
БОЙКО НИ КРАДЕ , АМА РУСИЯ Е ВИНОВНА ПАК.............. И КЪДЕ Е РУСИЯ НЕ ВИЖДАМ ! НО ЧЕКМЕДЖЕТО ВИЖДАМ !

Оценка:
-14 +22

ВСИЧКО Е ЛЪЖА
100 Отговор
ПОМНЯ ЧЕ НАШИЯ ПРЕДАТЕЛ СЕ ЦЕЛУВАШЕ С КОМУНИСТА ЗАЕВ И МУ ПОДПИСА ДОГОВОР , КАКВА РУСИЯ БЪЛНУВАТЕ ИЗРОДИ ?

Оценка:
-12 +17

246
101 Отговор

До коментар #24 от "Без коментар":


Майката на светите братя Кирил и Методи е македонка, а баща им е грък. Единствения смисъл за създаване на славянската азбука е бил славяните да могат да четат библейското слово,а не толкова да имат своя писменост. А първите преводи от гръцки на църковнославянски се вършат масово в Чехия.

Коментиран от #119


Оценка:
-22 +14

Гост
102 Отговор

До коментар #70 от "ИМПИЙЧМЪНТ!":


Кои руски шпиони? Онези, по времето на Климент Охридски ли?

Оценка:
-8 +9

Антон
103 Отговор

До коментар #43 от "АНТИ РУСИЯ":


Ами кажи им го на руснаците , които не харесваш да напуснат страната ни Ама на четири очи. Не ни губи тук времето.

Оценка:
-7 +8

Перо
104 Отговор

До коментар #12 от "Защо ли не съм изненадан???????":


Тролчо,ограмоти се! Руснаците отрезняха,след като им се случи случката с другата измислена държава Украйна и видяха какво е бумеранг в политиката си с Македония.

Оценка:
-6 +11

Максим
105 Отговор

До коментар #28 от "Валентина":


Госпожо, манджата в Украйна я забъркаха американците. Но Вие, въртейки се около печката сте пропуснали и речта на Байден с обещания 2014 година на площада в Киев и рздаването на демократични бисквити от държавния секретар на САЩ на Майдана. Нещо подобно няма как да стане в България. И то първо заради нашето географско положение. Ние не сме съседи на Русия и от тук САЩ не може да я шантажира.

Оценка:
-8 +16

Иван
106 Отговор

До коментар #97 от "БиБи Кинг":


Скопие е под сръбска власт през средните векове повече отколкото можеш да си предстаеиш. Цар Душан дори е коронясан в Скопие. Майката и жената на цар Душан са били българки. Ето как сме били омешани със сърбите, а и не само с тях. Напълно нормално е в Скопие да има население със сръбско потекло, ти какво си мислиш, че всички там са били българи ли? Хайде малко факти, а не само гол национализъм.

Коментиран от #141


Оценка:
-20 +13

Много хубава и обективна статия
107 Отговор
Поздравления и благодаря за труда, който сте положили.

Коментиран от #110


Оценка:
-11 +10

гоце
108 Отговор

До коментар #2 от "Маке Баке":


Шума ќе јадам- комита ќе станам!

Коментиран от #134


Оценка:
-5 +7

гоце
109 Отговор

До коментар #93 от "Някой":


Не ти е убав рускиот јазик!

Оценка:
-2 +9

Случаен
110 Отговор

До коментар #107 от "Много хубава и обективна статия":


Според мен авторът е искал да напише поредната статия, с която да ни настрои против Русия. И я е уплел в болния за всички българи македонски въпрос. Поздравления към автора за майсторския подход в пропагандата.

Оценка:
-9 +11

Случаен
111 Отговор
На снимката виждам някакви птици. Дали те не атакуват брутално както в,, Птиците" на Хичкок. Факти за руска атака няма нито на снимката, нито в статията.

Коментиран от #115


Оценка:
-10 +10

Българин
112 Отговор
Когато сме имали държава къдесте били вие руски шушумиги. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО.

Оценка:
-8 +19

Вън на всички предатели на родината
113 Отговор
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО..... ВЪН ШПИОНСКАТА РУСКА СВОЛАЧ ОТ СТРАНАТА НИ.......

Оценка:
-9 +19

БЪЛГАРИЯ за БЪЛГАРИТЕ
114 Отговор
Всички предатели вън.....

Оценка:
-7 +12

МНОГО СИ ПРАВ ! ПИЧ НАПЪЛНО ТЕ ПОДКРЕПЯ
115 Отговор

До коментар #111 от "Случаен":


НЕ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ НА ТИЯ ДОЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ! ЩЕ ДОЙДЕ И ТЯХНОТО СКОРОШНО ЕРЕМЕ!!

Оценка:
-4 +11

Харизанов
116 Отговор
пуредната прупаганда сресту наи виликата партиа герп всицки крадем и има за сицки

Оценка:
-12 +4

Аре бегай
117 Отговор
московията е обсебила цялата история на Рус. По точно киевска Рус. Москва е млад град, на 872 години. московията е била 300 г под монголско робство, Златната орда. Те помагат на ордата да превземе Новгород. Като наследници на Златната орда те запълват вакуума и завладяват територии. Сега тези варвари тръгнали да дават наклон на члена на България. Лошото е, че армия от мурзилkи ги подкрепя.

Оценка:
-10 +19

ИМПЕРИАЛИСТ
118 Отговор

До коментар #66 от "от Русе":


Нека сме коректни. " Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
Терминът „СЛАВЯНИ” е от 16 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Термина е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”
Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на Академии наук СССР за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.

Оценка:
-6 +19

до #101
119 Отговор

До коментар #101 от "246":


"Това, че Кирил и Методий са българи е казано съвсем ясно в написаната през Средновековието творба “Успение Кирилово”. Авторът Климент Охридски пише следното: “ Родното място на преподобния наш отец Кирил е многопрочутият и голям град Солун. Там той е роден. По род и рождение той е българин.”

Оценка:
-4 +21

Но пък
120 Отговор

До коментар #89 от "Гост":


с двойно усилие за компенсация лижат задниците на запада.

Оценка:
-7 +5

121
Този коментар е премахнат от модератор.
До Гост #90
122 Отговор

До коментар #90 от "Гост":


Българските комунисти се подчиняват и изпълняват новата политическа линия на Коминтерна: проект за "Македония c мaкeдoнcки държaвeн eзик".

Оценка:
-4 +15

Ще повторя
123 Отговор
След 1989 българо-македонския конфликт беше заложен от щатите, като част от продължението на подклаждане на междуетнически конфликти на балканите. Нашият президент-Мунчо по това време - Желю Желев, взе че пръв призна новообразуваната държава "Македония" и с това (най-вероятно без да иска) посече ескалацията на напрежението между дете страни (което си тлее над 30 години, макар и "мирно").
Сценарият на "различния произход", "различната история", "различния език" и т.н. беше по-успешно разигран между Русия и Украина, като кулминацията беше Майдана.
Сценарият е един и същ, сценаристите - също.

Оценка:
-5 +14

ТОЙ
124 Отговор
ПОГНУСА ... !
И е малко, за да се даде определение какви чувства предизвикват тия полу - човеци !
Руското племе проявява чувствителност към Северна Македония, защтото са еднояйчни близнаци ! Ако не им бяхме дали религия, четмо и писмо - още щяха да мучат, като животни !!!
Че и си поканиха българи, уж за професионална квалификация - "под юргана" ! Мамашките си напиваха мъжете, за да си облагородят нацията с българска кръв ... В Коми ( и не само ...) сигурно говорят български - по бащина линия ! Ами само заради това ли сме нарицателно име ??? Идваха в България на екскурзий и се жалваха, че се чувстват като пещерни човеци !
И точно ТИЯ пещерняци днес се опитват да кажат нещо за България - дето седяха в питейните ни заведения с провиснали от устата им етикети на пликчета чай и пиеха топла вода ?!! Иначе имат негативно мнение за нас ТИЯ ВАТЕНКИ, дето още си пият водката с чарпака !

Оценка:
-7 +16

History Channel
125 Отговор
1917 година, Британски учен твърди, че македонците са друг народ - държава. 186ч година руски учен. Целия свят твърди, че са друга държава, ама руснаците са виновни и по специално комунистите. Македония е България е чисто български имперски интерес. Нз защо е невъзможно да си го представите болшинството от тук коментиращите. Както каза един човек по-горе, македонците хич не трябва да ги коментираме.

Коментиран от #129, #137, #181, #182


Оценка:
-17 +9

Патриот
126 Отговор
Прочетох първия абзац.
Ако да казваш истината е гавра - за олигарсите, за протестите, за свободата на словото, за корупцията, то наистина гаврата е голямя

Оценка:
-6 +7

127
Този коментар е премахнат от модератор.
128
Този коментар е премахнат от модератор.
Маке
129 Отговор

До коментар #125 от "History Channel":


И дедя ми е маке,ама с бг съзнание,щото е нямало друго тогава.кви англичани,кво руснаци?! Разделяй и владей

Оценка:
-1 +23

130
Този коментар е премахнат от модератор.
Бесен Язовец
131 Отговор
Статията е самата истина, описва българската действителност!

Коментиран от #143


Оценка:
-16 +9

132
Този коментар е премахнат от модератор.
133
Този коментар е премахнат от модератор.
Курт Капанов
134 Отговор

До коментар #108 от "гоце":


Пари ке ми дадеш, ке се сторим комита.

Оценка:
-2 +7

Анонимен
135 Отговор
Доста повърхностна статия,да не кажа глупава.Но затова е статия,да обслужва нечии интереси.

Оценка:
-4 +16

Омир
136 Отговор

До коментар #10 от "Последния Софиянец":


Ми много ясно - нали си учил от същите съветски учебници...

Оценка:
-4 +7

разказ на баба
137 Отговор

До коментар #125 от "History Channel":


Виж сега, цялата фамилия на баба ми, която е била на 6 годинки, се е преселила в Б-я, те са от Охрид и Велес, били са заможни, можели са да отидат където си искат, но са отишли първо в Цариград (най-големият град с българи тогава) и след Илиндено-преображенското въстание са пътували една седмица са каруци до България. Аз британски учен ли ще слушам или баба си?

Коментиран от #168


Оценка:
-0 +22

138
Този коментар е премахнат от модератор.
Кирил
139 Отговор
От крепостни и колхозници,коментари по отношение на България,не приемам.

Оценка:
-4 +15

Аре бегай
140 Отговор

До коментар #77 от "ФАКТ":


Няма руски княз Светослав. Това е киевски княз, от киевска Рус . Няма тук русия, няма масква. масква е от преди 870 години

Оценка:
-0 +18

Бел град
141 Отговор

До коментар #106 от "Иван":


Така нареченото сръбско царство е съществувало половин век и е признато за такова само, от нас, защото царете им са, от български произход, то не може и да бъде иначе. И. Р. И. и Папата не са признати, за царство. Сърбите са били част, от българският народ и държава векове наред. Самият Белград, където са посрещнати учениците на св. св. Константин-Кирил и Методии е бил построен, от българите. Има сведеният, (римски), че Сирмиун е бил български град, още през 395 г. Нашата история нарочно не се учи такава, каквато е.

Коментиран от #160


Оценка:
-3 +19

агент дс
142 Отговор
това е поредната хибритка от тн братушки.

Оценка:
-4 +9

143
Този коментар е премахнат от модератор.
144
Този коментар е премахнат от модератор.
666
145 Отговор
гнусна пропаганда и откровени лъжи....,какво друго от "братушките"

Коментиран от #180


Оценка:
-4 +14

Nordmen
146 Отговор
руската геополитика с присъщият и азиатско-турски драматизъм със лубоф и омраза, сълзи и гняв, братушки и русофоби тотално опротивя...загубиха почти всичко поради тия си психични отклонения - на дневен ред са Белорус и Армения...в Белорус освен соросоидите Батката е клатен и от парите, медиите и служителите на Газпром а в Армения Русия комай е повече с Турция и затова арменският държавен глава звъня скоростно на Макарон за помощ...та тук свършва драмата на клоуните в Кремъл които от алчност малоумие и селски сметки са докарали Русия до посмешище в традиционните зони на руско влияние...както казваше Игор Шафаревич - "русофобията е руски патентт, създава се в Кремъл"...арменци, грузинци, украинци, белоруси вече имат мнение по въпроса...а Сащ и Запада просто се възползват от ситуацията...да ме прощават комунистите русофили ама да си русофил днес означава да си национален предател и статията на руснака само бетонира тая теза...

Коментиран от #157


Оценка:
-4 +16

Няма проблем
147 Отговор

До коментар #57 от "Да де":


Ок, добре....... македонец си!

Оценка:
-1 +1

Истината
148 Отговор
БРУТАЛНА УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ У МИСИРКИТЕ!!!

Оценка:
-2 +9

Е дин
149 Отговор

До коментар #6 от "Тъпите БГ политици":


Отдавна всички христиани македонци, които са поискали имат български паспорти, както и шиптарите. Сега раздават паспорти на молдовците и украинците. Не безплатно разбира се.

Оценка:
-1 +6

Анна
150 Отговор

До коментар #58 от "Кръсте Мисирков":


Да, не са стигнали до споразумение за столицата но може би така е по - добре , защото ако се бяхме обединили с
Югославия, вярно щяхме да сме страшна страна но СССР или Америка щяха да ни провокират някоя вътрешна война а да воюваш със сърбите не е желателно. Избегнали сме конфликт подобен на украинския и в момента България все още съществува.

Оценка:
-0 +4

Бай Ху (By Who)
151 Отговор
СТИГА ГЛУПОСТИ БЕ! КОЙ ДО 1944 СЕ Е САМООПРЕДЕЛЯЛ КАТО МАКЕДОНЕЦ? ИМАЛО Е БЪЛГАРИ, ГЪРЦИ, СЪРБИ И ШИПТАРИ.

Оценка:
-0 +17

152
Този коментар е премахнат от модератор.
Генерал 🇧🇬
153 Отговор
Тук някои от вас заедно с автора пишат големи глупости.
Македонизма не е създаден от комунистите!
Отделянето на област Македония от майка България и зачеването на Македонският въпрос е извършено още на Берлинския конгрес-1878 г., не е дело на комунистите (Коминтерна)! По-късно той (Коминтерна) се възползва от ситуацията, което изобщо не го оправдава, но дай да караме подред- от първопричината!
И бащата на Македонизмът (политическа доктрина и национална идеология,която обосновава съществуването на македонска нация, език и култура) пак не е Коминтерна, а сърбин от Сърбия-Стоян Новакович се казва, който сътворява тази гнусотия в края на 19-век. Едни 20 години преди създаването на Коминтерна.
Македонизма тогава е подпомаган от кръга на австрофилите в Сърбия,когато Сърбия реално е протекторат на Австро-Унгария! Кралско югославското правителство на крал Александър 1 се придържа към великосръбския шовинизъм обявяйки Македония за южна Сърбия,а българите в Македония за сърби. Македонизмът така построен е с базова същност да разделя българи от българските в Македония. Това му е основна функция!
Впървом сърбите с австро-унгарците създадоха македонската нация, по-късно Коминтерна я утвърди.
Кралска Югославия пък е създадена и поддържана от Англия и Франция с договора,който Сърбия сключва с Антантата през ПСВ след като вече Фердинад и неговото правителство на осъдените са предали България курбан на германо-турската коалиция.
По време на втората национална кат

Коментиран от #158, #159


Оценка:
-2 +17

Генерал 🇧🇬
154 Отговор
По време на втората национална катастрофа точно англо-френката окупационна комисия (1919) отрязва от България западните покрайнини,Беломорието,Вардарска и Егейска Македония,южна Добруджа и ги предава на Сърбия,Гърция и Румъния.
Коминтерна е СЪЗДАДЕН след всички тези събития.Защо все се пропуска първоначалната история на Македонизма??

Оценка:
-2 +17

155
Този коментар е премахнат от модератор.
Nordmen
156 Отговор
след като Турция етнически прочиства отнетите територии от Армения съставляващи две трети от територията и населявана от тях, руските комунисти от СССР -то откъсват от остатъчната и част като дава територии на Грузия и Азербайджан...всички основни проблеми на днешна Армения произтичат от две държави -Турция и Русия и двете парадират за някакво османско или съветско наследство над народ много по древен и културен във всяко едно отношение...та като сравним нашите проблеми с арменските се виждат доста общи неща...то не е само Македония...комплекса за малоценност явно много тресе руснаците особено що се касае до по древни и културни народи...така че всяка русофилия тук или в Армения би трябвало да се третира като колаборация с враждебен народ - национално предателство...

Оценка:
-0 +8

Гост
157 Отговор

До коментар #146 от "Nordmen":


Ще те изненадам много, но Армения освен силно лоби в Америка има такова и във Франция от времето Оно Никаква връзка с Путин по този въпрос. Пашинян, повече от белоруския си колега Лукашенко се заиграва и с американците и с Брюксел. Да видим как конкретно ще му помогнат в ситуацията, която е на дневен ред.

Коментиран от #162


Оценка:
-1 +5

Георги
158 Отговор

До коментар #153 от "Генерал 🇧🇬":


Македонизма е идея на сърбина Новакович, който разбира, че българите в географската област Македония няма да станат сърби, въпреки всички усилия на сърбите. След това, тази идея е ползвана и от болшевиките, които идват на власт в Русия след 1918 г. А след 1944 г. комунистите я въвеждат и на практика, по същество, това е антибългарска доктрина и в това няма никакво съмнение.

Коментиран от #165


Оценка:
-2 +12

Античното Маке
159 Отговор

До коментар #153 от "Генерал 🇧🇬":


Браво, най после един компетентен коментар от цялата шкарта тук.
Австро- Унгария също е на Берлинския конгрес, когато откъсват Македония от България.

Оценка:
-1 +11

Иван
160 Отговор

До коментар #141 от "Бел град":


Белград бил построен от българите?Белград е една от най-древните столици в Европа, той е по-стар от Ниш. А Ниш е град още преди раждането на Константин Велики. Да не ми избълваш сега, че и Константин Велики е бил българин? Забравяш, че по нашите и сръбските земи се е разполагала Римската империя, много по древна от държавата България и Сърбия. Колко време е трябвало на Папата да разбере, че сръбските царе са с български произход? Отначало не е признавал Сърбия, после като му нашепнали за българска следа в ДНК - то им веднага дал благословията си. Католическата църква се е ръководила от съвсем други подбуди при признаване на царете. Обичам си Родината, но не и националистическите измишльотини. Имаме за много други истински исторически събития и личности да се гордеем, а не за фантасмагорията, че Белград бил построен от българи, но никой световен историк не знае този факт.

Коментиран от #183, #205


Оценка:
-5 +4

123
161 Отговор

До коментар #40 от "Gen Gurko":


Ти си мислиш, че Коминтерна е бил под руско ръководство? А защо не и Маркс и Енгелс? Когато са писали своите трудове, от Кремъл може да са им диктували шепнешком.

Оценка:
-5 +1

Nordmen
162 Отговор

До коментар #157 от "Гост":


проблемът с Русия е че с такъв "съюзник" и комшия врагове не ти трябват...вс по границите им са пропищели от тяхната дивотия и това са основно православни и "славянски" народи...типичен пример са гърците които наскоро завиха на `180 градуса и добросъседските отношения с Русия минаха много на заден план...и те както и арменците имат силни лобита и на Запад и в Сащ...та гърците предоставиха бази на Сащ където те да изместят оборудване, хора и военна техника от Инджерлик което си е насочено колкото срещу Турция толкова и против Русия...никой не му дреме за тия и те вместо да си вземат някаква поука че ги изхвърлят отвсякъде го играят "велика сила" и продължават да се месят навсякъде където не им е работата...правят го грубо и идиотски и това няма да ги докара до добър край...накрая ще си останат с верните съюзници Ердоган и Китай...

Коментиран от #166


Оценка:
-4 +9

пешо
163 Отговор
МАКЕДОНИЯ Е ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА ТОВА НЕОСПОРИМ ФАКТ, ТРАКИЦИТЕ СА СТАР ДРЕВЕН НАРОД - БЪЛГАРИ.

Оценка:
-3 +9

Гост
164 Отговор

До коментар #12 от "Защо ли не съм изненадан???????":


Единствено експлоатиран е твоят мозък. В статията става въпрос за изложение на някакъв си руски журналист, който поради някакви свои подбуди или по поръчение се рови в историята на нашия регион. Та той няма никаква връзка с официални изказвания на руската държава и няма никаква тежест в руското информационно пространство. Напиши името му и виж в Google или на YouTube какви материали е писал или по какви теми се е изказвал.

Оценка:
-2 +2

Генерал 🇧🇬
165 Отговор

До коментар #158 от "Георги":


Е, нали и аз това съм писал в коментара си.
Че идеята за "Македоннизма" е родена в Сърбия и подпомагана от Австро-Унгария, а много по-късно комунистите се възползват от ситуацията и я затвърждават.
Никъде не съм оправдавал комунистите, но много се дразня когато ни представят само половината истина. Винаги ни представят комунистите за начало на "Македонския въпрос", а не е така.

Оценка:
-2 +14

Гост
166 Отговор

До коментар #162 от "Nordmen":


Пич, да ти кажа, никак не съчусвувам на балтийските държави и Полша, които по границите на Русия са пропищяли. Не пищят когато допускат американците да използуват териториите им за военна заплаха срещу Русия, нали ?

Коментиран от #167


Оценка:
-7 +1

Nordmen
167 Отговор

До коментар #166 от "Гост":


малко история за Прибалтика която два пъти е подлагана на геноцид, един път при първата офанзива на червената армия преди ВСВ и вторият път след "освобождението от фашизма"...не съм сигурен, май в Латвия беше -та там голяма част от населението е изселено в Сибир и на негово място както в Източна Украйна са заселени етнически руснаци...мисълта ми беше че там руснаците са лишени от граждански права - нямат право да гласуват и да работят държавна работа отделно переодично държат езикови изпити...на тия не им дреме от ЕС и политиката на "толерантноста"...до такава степен ги мразят...няма да ти говоря за Полша, Украйна и Грузия...та затънали в идиотия бистрят нашите проблеми с Македония произтичащи от техните сбъркани политики за създаване на изкуствени и измислени соц държави...та в тоя ред на мисли ако утре Сорос и побърканите неомарксисти от Запада решат да правят "гей държава" на територията на московието, нещо древно славянско доказващо че първите славяни са били джендъри ужасно бих се забавлявал...

Коментиран от #176


Оценка:
-3 +6

History Channel
168 Отговор

До коментар #137 от "разказ на баба":


Слушай световната наука. Тя казва, че в Македония действително има българско малцинство... Сеш се? По стат данни македония е обитавана от 67% македонци. Другите са албанци повечето, но едно време е имало и българи в по големи количества.

Коментиран от #173


Оценка:
-12 +2

макето
169 Отговор
тихомире... карай тихо не шуми.С твоите приказки искаш да разлаеш комшийските кучета.я се кротни русия знаем на какво учи балканските народи-разединение омраза и противопоставяне едни на други-стара руска асимилаторска политика.пей тези песни на твоите приятели русофифифили.

Оценка:
-2 +5

170
Този коментар е премахнат от модератор.
171
Този коментар е премахнат от модератор.
172
Този коментар е премахнат от модератор.
Статистиката
173 Отговор

До коментар #168 от "History Channel":


Пишеш глупости. Всички данъчни регистри в Османската империя, са налични и в тях пише ясно, че българските домакинства са болшинство в географската област Македония, както и в Беломорска Тракия. Графа македонци липсва, защото няма такива. Има и българско преброяване на населението по време на ПСВ в което доста подробно е описано в коя община колко българи има и навсякъде са болшинство. Германците също правят преброяване през ВСВ данните също сочат болшинство на българските домакинства.

Оценка:
-0 +16

Монгола
174 Отговор
Щом българиъе разправят, че са траки защо в Западните покрайнини да не са живели македонци? Щом българите си присевяват Кирил и Методи и азбуката защо македонците да не си присвоят някой Цар от България ?

Коментиран от #177


Оценка:
-13 +3

175
Този коментар е премахнат от модератор.
Гост
176 Отговор

До коментар #167 от "Nordmen":


Няма какво да ми говориш за Украйна. По въпроса за нея ще те закова с реплика по всяка една тема. Грузия и Полша не са герои в моите романи. Балтийските републики живееха най-добре по времето на СССР. Те бяха, така наречените витрини на Съветския съюз и там се вливаха много пари. Русия се оттегли като клиент от пристанищата им като построи свои в северната част на страната си. Бедни държавици, с никаква икономика, просещи непрестанно от ЕС пари. Ето това са балтийските държави сега.Защо ли не се изненадам, че ЕС не се занимава с правата на етническите руснаци в Латвия например. Първо трябва да се отвоюват правата на всички малцинства в ЕС като роми, джендъри от n-ти пол, мюсулмански емигранти. Някога може да дойде ред и на етническите руснаци.

Коментиран от #178


Оценка:
-8 +3

177
Този коментар е премахнат от модератор.
Nordmen
178 Отговор

До коментар #176 от "Гост":


нал се сещаш че западно европейските дивотии са сравнително ново явление и заплашват да разделят ЕС на на Западен и Източен като западният като неомарксистки малко или много симпатизира на необолшевишка Русия докато източният гледа към Сащ на Тръмп и републиканците...Запада не е бил "освобождаван" и може да си го позволи - Изтока не...две държави са заплаха за Източна Европа - Турция и Русия и дано Тръмп да изкара втори мандат щот ще ни разкажат играта побърканите неомарксисти, неоосманисти, ислямисти и необолшевики...

Оценка:
-2 +4

SmSm
179 Отговор

До коментар #66 от "от Русе":


Моля? Какви славяни сме ние? Тук-там да има славянски ген. Огледайте се, чисто визуално, приличаме ли на поляци, чехи, белоруси и на някои руснаци? Да, ама не!
Изпадам в тих бяс като ми заговорят за славянство и православие, и как трябвало да сме едно... Да, православни сме. Е, и?

Статията е в най-добрия високомерен руски стил. Много обичат тези хора да поучават, да размахват пръст, да презират. Ще рече човек, че са изградили самото благоденствие. Хайде, стига!
Не разбирам какво търси този боклук тука и, моля, Факти, не ми излизайте с номера, че предоставяте трибуна за всякакви мнения! Има и читави, обективни руски журналисти, да се бяхте поразровили, нещо за настроенията там срещу Путин, за тежкия живот на редовия руснак да бяхте публикували, а?

Коментиран от #186


Оценка:
-2 +7

Гатака
180 Отговор

До коментар #145 от "666":


От братушките 250000 убити за да може ти да не носиш ФЕС и сега да пишеш глупости

Коментиран от #206


Оценка:
-7 +5

Б. М.
181 Отговор

До коментар #125 от "History Channel":


Самият факт, че използваш съветският термин БОЛШИНСТВО, показва какъв си по съзнание. Добре е да прочетеш и нещо по - различно от проруски, просъветски книги. Започни с войната 1828 - 1829. И се помъчи да разбереш, КОЙ е дал на Сърбия, Румъния и Гърция земи с преобладаващо българско население. Виж КОЙ НЕ Е допуснал освобождението на България от водените от кап. Георги Мамарчев българи. Кой е изпратил ръководителите в Сибир и в затвор.

Оценка:
-5 +9

Б. М.
182 Отговор

До коментар #125 от "History Channel":


Не е лошо, даже е препоръчително, да се запознаеш със съдбата на дружба " Родина". Има архиви и в Смолянският музей. Помисли, КОЙ реши да раздроби българите на тракийци, македонци, добруджанци, помаци, шопи, гочета, и да създаде нации с такова самосъзнание. Донякъде успешна мисия. Ще помогна малко: човек с прякор Тарабата.

Оценка:
-0 +10

България и Рим
183 Отговор

До коментар #160 от "Иван":


ЮСТИНИАН ВЕЛИКИ - УПРАВДА (483-565)

е един от най-обичаните и същевременно най-мразените владетели на Източната Римска империя.
Той възстановява много постройки и крепости в Тракия и дава на траките правото на самостоятелна църква, наречена Първа Юстинияна или Охридска архиепископия.

През 529 г. Юстиниан затваря езическата школа в Атина, т. е. Гърция е била езическа, докато България е християнска.

На изображенията му носи корона в три цвята - бяло, зелено, червено.Българин по род според Зографска история. Босненският епископ Иван Марнавич казва през 1621 г. в резюмето на анонимната биография на Юстиниян I: "Сардика с течение на времето получи днешното си име София от храма на Юстинияна. Пред вратите на казания храм Юстиниян въздигна хубав саркофаг на светейшия мъж Богомил или Домнион."


image

Трако-илирийските императори достигат до престола благодарение на изключителните си качества като военачалници. Юстиниян пише в Aутентикa: “Tова е важно и всекимо известно, че ако някой спомене името Tракия, веднага щом думите излетят от устните му, слушащия осъзнава благододните качества на този народ – невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакав начин на бойните полета. Teзи качества са типични само за тях, те ги имат по рождение в кръвта си.’’

Някои императори от тракийски произход са действали в ущърб на своите сънародници, но за сметка на това други са защитавали интересите на народа, от който произлизат.

Оценка:
-1 +3

Благоев
184 Отговор

До коментар #24 от "Без коментар":


Основополоожнът на социализма в България Димитър Благоев:

"Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите". („Принос към историята на социализма в България, С., 1976)

Оценка:
-0 +11

hremko
185 Отговор
Има вероятност наистина да се окаже, че македонците не са българи. При едно генетично изследване може да се окаже, че българското ДНК при тях е пренебрежително малко и по-вероятно са повече славяни. В крайна сметка не може сульо и пульо да се нарича Българин.

Оценка:
-8 +2

Б. М.
186 Отговор

До коментар #179 от "SmSm":


В подкрепа на написаното, ако човек вникне в смисъла на панславянизма, ще разбере, че тази идея е всички "славяни" да се обединят в един народ подобен на индийския, разделен на касти. Естествено, руснаците са НАЙ каста, а българите са най - нишата. Затова и самите те се наричат Велико руси, както има и белоруси, малоруси,.... А, че ние НЕ сме славяни, го знае всеки търсещ истината човек. А пък езика на който говорят вси славяни е изграден на основата на българският. Даже в учебник по руски език за съветските университети, с автор Д. Шмелев, от 1977 г., буквално е написано, : "в заключение можно сказать, что современньй русский язьйк, создан на основе болгарского". Все едно циганите, които имат 500 свои думи и останалите са български, след време да претендират, че те са създали българският език!

Оценка:
-1 +7

187
Този коментар е премахнат от модератор.
188
Този коментар е премахнат от модератор.
189
Този коментар е премахнат от модератор.
Nordmen
190 Отговор
народът ни го е казал точно - "на зла круша зъл прът" и "каквото повикало такова се и обадило"...нека си лаят...колко ще лаят...както е казал Бжежински - "никой не мисли нито да се кара нито да воюва с Русия - нека търгуват и изнасят сурвини с белите мечки в Сибир"...така като гледам политиката на Тръмп - е тоя с усмивка ще ги фалира както те ни фалираха като държава 90 те години като си затвориха пазарите за български стоки и като си останахме със съветските заводи и пълни складове с неизнесена стока...пък за мъкетата не се знае, утре може да се българеят кат се разтикат руските и сръбски агенти на влияние...

Оценка:
-1 +4

191
Този коментар е премахнат от модератор.
192
Този коментар е премахнат от модератор.
Здрав разум
193 Отговор

До коментар #30 от "Бългaрин":


Абсолютно манипулативна статия. В световен мащаб атовете се ритат, а магарета та страдат. САЩ спретнаха майдана и протестите в Белорус, руснаците нашенското,, мутри вън". Съвременните нации нямат нищо общо с Античността. Македония никога не е била самостоятелна, докато не се разпада СФРЮ. Македонската нация е продукт на политическо инженерство и етническо прочистване. Болно ми е, като виждам българи да плюят българското по най-неграмотен начин.

Коментиран от #195


Оценка:
-2 +3

Историк
194 Отговор
И кой е бавар игор ли
И кой го интересува в България за някакви лъжи казани на хиляди километри разстояние

Оценка:
-0 +1

Историк
195 Отговор

До коментар #193 от "Здрав разум":


И от какво ти е болно да спориш с някакви анонимни, че им знаеш и родословието....обути с мирис на самогон

Коментиран от #199


Оценка:
-1 +4

Чук
196 Отговор
Когато руснак започне да ми обяснява българската история, денят започва с усмивка.

Оценка:
-1 +4

Булгари
197 Отговор
Отлична статия, всичко е обяснено с малко думи , но много точно. Този език е български и тези хора са българи.

Оценка:
-2 +5

Ботев Левски Раковски
198 Отговор
Не са искали Миризливия руски ботуш да стъпи в родината Има го документирано в Архивите

Оценка:
-1 +6

Здрав разум
199 Отговор

До коментар #195 от "Историк":


Колега, троловете също имат душа. Ако им се обясни разбираемо току - виж се очовечили.

Оценка:
-0 +2

Сиси
200 Отговор

До коментар #27 от "македонец":


Прав си , живееш в БГ и си БГ защото няма такава държава Маке, ти си от македонския край който е в БГ- все едно да кажеш че хората в Родопския край не са БГ.Цялата ви нагласа че сте някаква друга нация е една измишльотина.

Оценка:
-0 +3

Винету Борисов
201 Отговор

До коментар #72 от "kkk":


Напълно съм съгласен, само дето рашките са в ситуацията "присмял се хърбел на щърбел". Като най-верен сателит на СССР, днес положението в БГ е идентично с това в Русия. Приликите с "прехода" на Русия и БГ са поразителни. Криминалните 90-те години са едно към едно. Пладнешкия грабеж и разсипването на държавността са идентични. Геноцидът, на който бившите комунисти, изродили се в капиталисти подлагат собствените си сънародници е еднакъв. Милиони хора изтичат от БГ и Русия на запад. Преди тях на запад изтичат милиарди долари, откраднати от комунистическата мафия. Към ден днешен и двете страни се управляват от олигарси, а т.нар. политически партии са по-скоро бизнес структури. И у нас и в Русия все повече се разширява пропастта между бедни и богати. В двете страни голяма част от населението е съсредоточено в големите градове. А само в столиците и няколко от най-големите градове жизненият стандарт е що годе по-висок. Провинцията и у нас и в Русия тъне в бедност, и там се вихрят безнаказано Ценко Чоковци, тъй като държавата е абдикирала от задълженията си. И у нас и в Русия си имаме по един несменяем диктатор (вярно, в Русия е доста по-зле от тази гледна точка), който уж говори за демокрация, но се изживява като падишах. Въпросният падишах управлява, подкрепян от кръг послушни олигарси, а непослушните биват преследвани, прогонвани и вкарвани в затвора. И всичко се прави уж в името на държавата, демокрацията и гражданите......

Оценка:
-1 +4

Аве Адолф Хайл
202 Отговор
Тя долнопробната съветско-руска империя, само с такива диверсии се занимава , но няма вече кой да и върже , та за това и световната изолация на тази империйка на злото продължава да расте .......

Оценка:
-0 +3

Геле Коняра
203 Отговор
Ако продължават да се правят на велики и антиБългари, току виж пак сменили името на страната. На Източна Албания примерно.

Оценка:
-0 +3

Радо
204 Отговор

До коментар #44 от "Античното Маке":


А ти пропусна и Росия.
Проопускаш факта, че Русия не е била против същия Ньойски договор. Като се има в предвид и подписаната спогодба няколко години по-рано между Русия и Австро Унгария да не се разширява България, нещата си идват на място.

Коментиран от #208


Оценка:
-2 +1

Некомпетентен
205 Отговор

До коментар #160 от "Иван":


Препоръчвам малко повече да се оправите и прочетете за "византийските"по-точно източно - римски императорски династии!

Оценка:
-0 +0

Некомпетентен
206 Отговор

До коментар #180 от "Гатака":


Целият руски експедиционен корпус през руско - турската война освободителна война на Балканите е бил 180 000.

Оценка:
-0 +1

Пламен
207 Отговор
Забавно е да си руснак!
Цял свят се забавлява с гражданите на Русия и държавата им, като цяло!
Патологични мога ломени и империалисти.

Оценка:
-1 +3

Античното Маке
208 Отговор

До коментар #204 от "Радо":


Радо момче младо, Русия няма общо с този договор , тя напуска войната близо 2 години преди подписването на Ньойския договор.

Оценка:
-0 +1

TBD71
209 Отговор
Абе"великите македонци“ да ви питам,какво се правите на интересни. Не сте били българи. И гърците ви го казаха, че не сте македонци. Вие сте уж македонска държава от 8 септември 1991г.,а България е от 681г.Попринцип" македонци"XD когато ЮГОСЛАВИЯ се разпада е трябвало вашата държава в момента да е на 3 части, сръбска, българска и гръцка.И Русия да си се оправя с нейните проблеми. Който не знае Руснаците преди са казвали на българите какво да пишат в учебниците по история защото руснаците не са искали да узнаят останалите че славянския език ние българите сме им го занесли и че сме били голяма империя.

Оценка:
-0 +1

Геле Скакауецо
210 Отговор

До коментар #60 от "възпитаник":


Руските "журналисти" ни сравняват винаги с държавите от ЕС, защото ги е срам да ни сравнят с тях.

Оценка:
-0 +2

Смешковци
211 Отговор
Измислена страна с измислен народ

Оценка:
-0 +1

stan4o
212 Отговор
Всеки има право на самоопределение. Кой би избрал да е от най-бедната и корумпирана държава?

Оценка:
-1 +0

froid
213 Отговор
Ако Борисов е мафиот , то Путин Е Кръстник на руската мафия !

Оценка:
-0 +1

Димитров
214 Отговор

До коментар #27 от "македонец":


...такъв етнос тук няма...както няма и етнос българин в РСМ9768

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Соломон Паси
Соломон Паси пред Нова телевизия
Единствено Студената война може да спре Горещата война"

Още бисери