Last news in Fakti

7 Октомври, 2020 14:00 5 811 28

"Иначе ще дойде турчинът и ще те открадне"

  • турция-
  • гърция-
  • мир-
  • османска империя-
  • гърци-
  • турци

"Изяж си всичко в чинията, иначе ще дойдат турците и ще те откраднат": така му казвала баба му, когато бил малък.

"Иначе ще дойде турчинът и ще те открадне" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Баба ми живееше в северногръцкия град Йоанина (Янина). Беше чудесна жена, която много ме обичаше и все гледаше да ми сготви нещо вкусно. Само дето всеки път, когато скочех от масата, за да изляза навън да ритам топка с другите деца, тя строго ме скастряше: „Първо си изяж всичко в чинията, иначе ще дойдат турците и ще те откраднат!". Сигурно именно поради тази нейна строгост и до днес мъкна няколко кила свръхтегло…

Започнах да разбирам бабината заплаха чак когато поотраснах. Йоанина става гръцка едва след Балканската война, през 1913 година. Дотогава баба ми е била гражданка на Османската империя. Макар че думата „гражданка" заблуждава. Защото владетелите на Османската империя по онова време имат нужда не от граждани, а от покорни поданици.

Точно с това гърците не желаят да се примирят и по едно време се надигат срещу османското владичество. Въстанието им не само протича успешно, но дори се превръща в основополагащ мит на съвременната гръцка държава.

Митове и истини

Банална истина е, че всяка нация силно преувеличава своите основополагащи митове. Нациите все гледат да премълчават своите жестокости и да поставят в лъча на прожектора единствено заслугите и великите си дела. Сигурно същото е било и при основаването на съвременната турска държава през 1923 година или пък през още по-далечната 1871 година, когато възниква Германският райх. (Да не споменаваме швейцарските хитреци, които директно си измислят историята за Вилхелм Тел и ябълката.)

Според идеализираната гръцка история, гордата елинска душа, с помощта на православната църква, в крайна сметка успява да победи далеч по-многочислените турци. Ако гледаме резултата, това сякаш наистина е така. Но всеки образован човек би трябвало да знае и още нещо: че без външна помощ гръцката независимост едва ли щеше да се случи. Например: ако великите сили не бяха унищожили турско-египетската флота в Наваринското морско сражение през 1827 година.

Може би затова и до днес политиците в Анкара смятат, че Гърция е глезеното дете на Запада. В самата Гърция обаче мислят точно обратното: истинският глезеник всъщност била Турция, която по линия на НАТО продължава да получава нови оръжия, въпреки че е окупирала половин Кипър, въпреки че нахлува в съседни държави, въпреки че в парламента дава власт в ръцете на един националистически лидер, а на всичко отгоре влиза в крамоли с партньорката в НАТО Гърция заради газовите находища в източно Средиземно море.

Според една разпространена баналност, гърците и турците искали да живеят в мир едни с други, ама политиците все го проваляли. Не знам дали това е вярно. От личен опит знам обаче, че много хора от двете страни на Егейско море наистина изпитват симпатия едни към други и лесно намират общ език - през музиката, през храната, през сродния хумор или пък по линия на общото и за двата народа черногледство.

Ако искаме и занапред да живеем в мир

Редица филми и литературни произведения са посветени на сложните и противоречиви отношения между двете нации, преминали през войни, размяна на население, преврати, окупации. Ако искаме обаче и занапред да живеем в мир, ще трябва солидно да укрепим фундамента на взаимните си чувства. Защото ако гърци и турци отново се забъркат във военен конфликт помежду си, победител просто няма да има - и двата народа ще бъдат губещи.

Трябва ни и смелост. Дори някогашните смъртни врагове Елевтериос Венизелос и Кемал Ататюрк проявяват такава смелост, когато преговарят за гръцко-турска конфедерация в източно Средиземно море. Макар че тази идея едва ли някога ще бъде осъществена - най-малкото поради изконния турски страх от разделение на отечеството.

И все пак: много по-добре е да разработваме идеи за бъдещето, отколкото кръвожадно да дрънкаме с оръжие едни срещу други. Но за целта се нуждаем от талантливи политици, а не от националисти. И не на последно място: нужни са просветени граждани, образовани хора със самочувствие. И от двете страни на Егейско море.

Автор: Янис Пападимитриу


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре стига с тия турски цигани

    29 22 Отговор
    турци та турци, напишете нещо за Българската армия да прочетем.

    Коментиран от #7

  • 2 Те турците

    28 16 Отговор
    плашат децата да си изядът закуската че ще дайде българчето и ще я изяде.
  • 3 русенец

    26 0 Отговор
    Боже! Та авторът описва последните 30 години в Бг. Само дето на отоманците им викаме партийци.
  • 4 Турция е бъдещето на

    12 28 Отговор
    Бегето

    Коментиран от #12

  • 5 кочина...

    8 15 Отговор
    турчинът днес става още по-беден ... $ 7.90 и € 9.30

    Коментиран от #15, #20

  • 6 ИСТИНАТА

    5 7 Отговор
    Още веднъж.
    Само за нормалните българи!

    Ляво-дясната истина на всички български данъкоплатци.

    НЕВЪЗМОЖНА е просперираща и демократична държава, без ДЕМОКРАТИЧНИ избори, както на Запад!

    С АКТИВНА РЕГИСТРАЦИЯ! Без "мъртви души"!!!

    БЕЗ ПРАГ на ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ! Без "избираеми места"!!!

    С ДИСТАНЦИОННО гласуване! По пощата!!!


    НЕВЪЗМОЖНА е просперираща демократична държава, без ДЕМОКРАТИЧНИ избори!
    Другото е узурпиране на властта на суверена!
    Както го прави вече трети мандат Джипкаджията с Шкафчето!
    И закопава българите на дъното на ЕС!

    В демократичните държави, с активната регистрация за изборите, няма НИТО ЕДНА "мъртва душа"!
    Борисов фалшифицира по лукашенковски изборите, с над милион "мъртви души"!
    "Гласуващи" за ГЕРБ и ДПС!
    ГЕРБ и ДПС са в задкулисна коалиция!
    Борисов и Гешев са ФОРМАЛНИ Премиер и Прокурор!
    Доган и Пеевски са ФАКТИЧЕСКИТЕ Премиер и Прокурор!
    Под диригенството на Кремъл...

    ГЕРБ не са партия, а ОПГ!
    С капо ди тути капи, комунистът Бойко Бекапето!
    Джипкаджията с Шкафчето...

    „И ще познаете истината,
    и истината ще ви направи свободни.”
    (Иоан 8:32).

    ,,Предай нататък...КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък...
  • 7 Българските цигании са по големи

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аре стига с тия турски цигани":

    страно заглавие

    Коментиран от #8

  • 8 Циганите са

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българските цигании са по големи":

    индийски или турски.

    Коментиран от #19

  • 9 бабини глупости

    14 10 Отговор
    Българинът Алеко Богориди, правнукът на Софроний Врачански, преди да стане губернатор на Източна Румелия е бил везир/министър/ на пощите и железниците на огромната Османска империя...
    Българинът Гаврил Кръстевич е бил член на най-висшата съдебна инстанция! Върховният съд на Османската империя в Истанбул.

    Тези, които папагалстват руският и комунистическият прочит на българската история, са ИДИОТИ!

    ,,Предай нататък...КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък...
  • 10 и не само

    13 6 Отговор
    [иcтинcкият глeзeник вcъщнocт билa Турция, кoятo пo линия нa НAТO прoдължaвa дa пoлучaвa нoви oръжия, въпрeки чe e oкупирaлa пoлoвин Кипър, въпрeки чe нaхлувa в cъceдни държaви, въпрeки чe в пaрлaмeнтa дaвa влacт в ръцeтe нa eдин нaциoнaлиcтичecки лидeр] простата чиста истина .........
  • 11 Перо

    12 1 Отговор
    Точно Венизелос е причината да загубим беломорска Тракия и българските земи да бъдат населени с чуждоземци от Мала Азия,след загубата на гръцко-турската война и последващите воини,като българското население е клано и прокудено,а после преследвано с малко прекъсване 1941-44 г. Иначе за гърците е бил винаги герой, 9 пъти Премиер и какво ли още не е кръстено на негово име и къде ли няма паметници, даже и новото летище в Атина е кръстено на негово име.
  • 12 руската кочина

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "Турция е бъдещето на":

    ...е бъдещето на бегето. Руската кочина, извън Москва и Петербург е "като Нигерия, покрита със сняг".
  • 13 Помака

    13 14 Отговор
    Турците са много миролюбив, любезен и гостоприемен народ, колкото пъти съм ходил все ми е било МНОГО по-приятно да почивам там, отколкото в Бг. Никога не са ме убивали, досега!

    Коментиран от #23

  • 14 Йоаннина

    11 2 Отговор
    Нормално е много турци да изглеждат като гърци във всичко, има много „турци“ от гръцки произход, историята на хилядолетията говори, дори онези, които са напуснали Гърция с размяната на население, не са знаели и дума на турски, просто техните предци са се променили религия и са станали ... турци, тоест мюсюлмани.
  • 15 Бай ганю

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "кочина...":

    Ама не им личи
  • 16 Анонимен

    6 0 Отговор
    Чак се разплаках от тази съчуствена статия..Колко добрина има по света и по всички народи!
  • 17 Бабата е сбъркала

    15 10 Отговор
    Българина е по кражбите не турците
  • 18 Матей

    9 2 Отговор
    На нас ли го казваш? Ама Гърция е костелив орех,няма да падне под османска окупация,има си и армия и солидно въоръжение.А тука,имаме само думата на наш боко,за приятелството с Ердоган и толкоз.Ми на него,като му превърти шайбата и ще ни превземе за един ден,а колко му е!?
  • 19 Не позна

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Циганите са":

    Точно турски цигани няма. Слабо знание. Провери кардаши кои са има доста други които никога не са знаели ни турски нито цигански а само български и са по християни от българите.
  • 20 Кочината

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "кочина...":

    е там където има прасета.

    Коментиран от #22

  • 21 Валентина

    2 0 Отговор
    Нас българчетата ни плашеха с Торбалан.
  • 22 Курбанколи Пардимагомедов

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Кочината":

    Прасета,прасета,ама и ти тайно похапваш домуз.Така ли е ефенди?
  • 23 сила

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Помака":

    че не са те убивали ясно но признай си колко пъти са те уважавали
  • 24 Русенец

    7 3 Отговор
    Поредната пропагандна статийка на Европа, призоваваща балканците за толерантност към турците. Нека Дойче Веле си възхвалява величието на Хабсбурги и Кобурги, докато те си "връщат" някогашните бащини горски масиви, но да не ни дава акъл, кое как било по нашите земи. И децата знаят, кой строи военни бази в Турция и й налива милиарди в икономиката. И пак те знаят, кой има интерес от слаба и зависима България и разделени на сто парчета балкани.
  • 25 Анонимен

    3 0 Отговор
    Не съм нажионалидт но дедите ни са прокудени от Гърция при сключване на договор след войната 1923. Еднста ми баба е била ограбена както Динко от Ямбол но с много тежки думи, ако не им даде златото, НО.. Никога от нея не чух лоши думи за турците, а по цял ден плачеше, изкарваше от гювиша кърпичката... И както ми казваше ма въпрос, защо не работиш, а отговора й бе, тукашните, демек българи не ми дават работа и умря без пенсия. Много сме страдали. И ние наследниците. След 1944 учихме, но не работихме, явно.. Бяхме уволнявани след 1989, 2003,2009,без работа. Така, че и българите имате вина, и най вече бмб, а не турчина. Те днес са много богати. Децата им изучени и много нагли, алчни, обиждащи, че сме били лоши хора. Бб ни изправи българи срещу българи. А турци и помаци, ела виж алчните и крадливите в дерето кво издигат, земя иькупуват, циганите ние с помаците, вие сте мързеливи и крадливи. Нещата никога няма да се оправят, защо ли, защото ББ ги назначи навсякъде, а удари някои честни българи. Първите станаха последни. Не само нойко, всичко започна от сдс, ндсв, абв и герб. А гържите не ги мисли, ползвст се с добро на запад и са уважавани, но не и българските християни. От комунидти нищо добро. И не е мое, но ми допадна... От комунидт власт и от свинарска зурлс сапун се вземат само с нож във врста. БЗНС, Никола Петков,... Българина е предал Левски на туржите, предал е Капитан Петко войвода.. За капита зная много неща, защото единият ми родител е роден в беломор
  • 26 112

    0 1 Отговор
    Четем и размишляваме. Запада, германия, меркел и ес твърдо застават зад българските цигани или както днес им казвст турци. Нищо против. Нека живеят сред всички ни но.. Нека както ние спазваме ред, дисциплина, нека и те го правят. Но циганска ми ти работа, говоря в ед. Ч. За моят скучай или нашия със семейство цигани т. Е. Турци де. Непрекъснато бели, викат бият се, чупят, и кога им кажеш, мъжа млад.. Я млъквай да не дойда да те пребия, и вс от малцинствата с тях а българите се подмазват и гледат сеира, радват се. Бб и дос ни сготвиха яко, нсй вече бойко борисов и сие. Нека продължи бойко, Кой, Кой, кажи си бе Бойко, защо народа е изнервен, алчен, груб, налиташ твоите малцинстеа на бой, кажи си, аз си писах мнението. Знаем, че енп.. Но те не живеят в бг сред нас и не са им ясни много неща, както и банкя не е провинцията, ако живее бб тук, би запял друга песен или за да е ок би се присъединил и затъоял до болка и им давал заолатата ди, за да е ок с циганите. Но вина имат бкпгерб или дпс. Скрити лимонки. Настройват ги срещу българите бкпгерб или дпс. Кажи ди бре бойко и твоите кокони. Българина за пари си продава и майка си..
  • 27 България

    1 0 Отговор
    Само дето Янина е български град де. Ама то от Дойче Дезинформеле какво да очакваш.
  • 28 Абе

    1 0 Отговор
    Тия от DW какво само ги гложди крадене на деца!? Миналата седмица бяха пуснали статия как в Беларус щели да взимат децата на протестърите, сега пак. Почвам да се замислям сериозно.