Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 10:07 8 951 44

Ген.-майор Валери Григоров пред ФАКТИ: На Иван Гешев няма кой да му повярва

  • валери григоров-
  • конституционен съд-
  • румен радев-
  • иван гешев-
  • александър андреев-
  • цик

"Властимащите гласуват, приемат правила, но не ги спазват", каза ген.-майор Григоров

Ген.-майор Валери Григоров пред ФАКТИ: На Иван Гешев няма кой да му повярва - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера от политическия проект „Ние, гражданите“ заявиха на своя пресконференция, че възнамеряват да поискат от президента на Република България Румен Радев да сезира Конституционния съд за избора на Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия. Андреев беше избран за председател на ЦИК на 9 октомври с 119 гласа „за“ и 54 „против“. По време на пресконференцията си от „Ние, гражданите“ казаха още, че възнамеряват да участват в предстоящите парламентарни избори.

ОТ ФАКТИ се свързахме с генерал-майор Валери Григоров - един от създателите на "Ние, гражданите", за да научим повече за искането им за сезиране на КС. Разговора ни четете в следващите редове:

- Ген.-майор Григоров, защо от „Ние, гражданите“ възнамерявате да поискате от президента да сезира Конституционния съд за избора на Александър Андреев за председател на ЦИК?

- Ние направихме номинация като активни граждани през „Граждански форум „Промяна“, представляван от Георги Георгиев. Номинация на един изключително компетентен, добър юрист, доказал своите качества и като добър администратор, и като правна подготовка – Албена Белянова.

В момента, в който входирахме в парламента ние видяхме, че другата номинация също от неправителствена организация – на студентите, и е направена извън рамките на уточненото от парламента приемно време. Приемното време за входиране на документи в деловодството е 16:30 часа. Ние констатираме, че документите на неправителствената организация са входирани в деловодството в 17:09 часа, което означава 39 минути след приключения работен ден.

Това означава, че властта може всичко, а ние – тези, които сме отвън на улицата, не можем да си позволим такова нещо. Ние се съобразихме с работното време и в 16:23 часа внесохме документите в деловодството на Народното събрание, чакахме 45 минути, за да бъдат обработени документите и едва тогава да ни бъде даден входящ номер. Това е нещо, което прави впечатление и това е един от пороците, които са в рамките на процедурата.

Още повече, самото Народно събрание през септември прие процедура за избор на председател на ЦИК, която задължаваше най-малко 14 дни преди гласуването на кандидатите тя да бъде качена на официалния сайт на парламента. Ние виждаме, че те го направиха много късно и за по-кратко време, което означава, че е нарушена публичността по отношение на представянето на номинациите, както и на самите документи, предложението, атестата и професионалната кариера на г-н Андреев.

Самата процедура има още един порок и тя се изразява в това, че те бяха длъжни, съгласно техните приети правила, да гласуват предложената номинация не по-рано от 24 часа от обсъждането на номинацията. Те го гласуваха в рамките на по-малко от 24 часа. Властимащите гласуват, приемат правила, но не ги спазват.

Не на последно място, нашето предложение, направено от „Граждански форум „Промяна“, не беше внесено по никакъв начин нито в Правната комисия, нито беше подложено на обсъждане, което означава, че властимащите казват: „Не ви виждаме, не ви чуваме, не ви отразяваме, вие нямате никаква стойност като общество“, въпреки че всички пледират за честни и свободни избори. Колко ще са честни, ние вече сме наясно, но във всички случаи това са все основания, заради които ние ще сезираме компетентните органи, които имат право да сезират Конституционния съд с оглед на опорочената процедура.

- Вие обаче говорите за сезиране на президента Румен Радев, а не например на главния прокурор - защо?

- На Иван Гешев няма кой да му повярва, след като Иван Гешев не забелязва пълното шкафче с пари на премиера. Иван Гешев не забелязва престъпната дейност на унищожаване и отнемане на бизнеса. Ние не можем да вярваме на един човек, който прави изборна селекция на конкретни деяния, човек, който не подлага на разследване. Ето един конкретен факт – на всичко е ясно, че комисията КПКОНПИ прекрати гражданското дело по отношение на наложените обезпечения срещу Цветан Василев. Прекратиха го, а там има задължение 45 милиона държавни такси, които до момента не са внесени като задължение от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, но всъщност делото беше прекратено с една единствена цел – възможна сделка и продаване на Vivacom.

Това също заслужава вниманието на главния прокурор. Къде е главният прокурор? Никъде не го виждаме. Ние не виждаме, не забелязваме неговата дейност. А в същото време той се занимава с кокошарски кражби, с което се единствено се отклонява общественото мнение.

- В най-добрия вариант какво трябва да се случи?

- Ние ще направим предложение на президента, защото смятаме, че той има кредита на доверие, той има най-високия рейтинг в момента в българскoто общество като политическа фигура и като институция Президент на Републиката, така че в негово лице ние виждаме основен стълб за това да може да се прави нещо в името на справедливостта и това да могат да се променят обществените нагласи. Изхождайки от това, че той има кредит на доверие в българското общество, ние ще сезираме президента. Той, разбира се, ще прецени от гледна точна на правни аргументи и основания и ще реши дали ще сезира или няма да сезира Конституционния съд. Но ние ще направим такова предложение.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 77 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    75 14 Отговор
    Е нали шиши му вярва, какво друго се изисква от наредено главно прокурорче-пудел? ЗАТВОР КАСКЕК СЕЛСКИ!

    Коментиран от #18

  • 2 Ставри

    75 13 Отговор
    каскета не арестува ли Бойко рискува да бъдат арестувани двамата заедно

    Коментиран от #43

  • 3 ПСР

    52 14 Отговор
    Доста по-активен трябва да бъде Президентът.
    Не взе позиция по скандалният случай на полицейско нахлуване в жилището на невинни,спящи хора.Камо ли за действията на качулките вътре.МВР мълчат и"проверяват"....вместо досега да има 3 оставки там.
    Президентът няма правомощия спрямо МВР.Но можеше,да изрази мнение и остро да критикува безчинствата им.

    Коментиран от #5, #40

  • 4 Българка

    55 10 Отговор
    От вчера питам за тази новина в коментариите
    ДА СЕ КАСИРА ИЗБОРА НА АНДРЕЕВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦИК, защото това място е за почтен човек. Освен това изборът е направен в нарушение на закон и с гимнастики от властта
  • 5 Българка

    56 9 Отговор

    До коментар #3 от "ПСР":

    Нахлуването е престъпление на законността и освен оставки трябва да има съд и осъдени!
  • 6 както

    15 41 Отговор
    и да се прекръстите и "ние селяните" си оставате същите потомствени комунисти. Спирачка на България!
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 4 Отговор
    няма добра мутра
  • 8 гост

    15 35 Отговор
    От както няколко олигарси търкат наровете ,аз му вярвам ,пък кой е Григоров, изобщо не ме интересува .И кои са тия "никои", поименно другарю , поименно !
  • 9 Не знам

    19 43 Отговор
    какви са тези проекти . Ние гражданите . Това вече ми замирисва за подготовка за военна хунта . Някакъв подвизаваш се с военен чин Генерал Майор в комбина с Резидента Радев . Значи ченгетата правят постановки и после се чудят ,че Гешев не взел мерки. Трябва да сезираме Европейския съвет за подготовка за комунистически преврат в България . Всички на улицата да свалим резидентите на империята на злото!

    Коментиран от #10, #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гражданка

    23 29 Отговор
    Гражданите сме ние и никой те ви е избрал или упълномощил да говорите от наше име! Конкретно всички мутри се страхуват от Гешев и затова правят театър; то не беше смешно народно предателство, то не беше вето след вето, клоунско трио, предателство с резолюция в ЕС, то не бяха , Дженджъри, Сороси да продължавам ли? Народа ще гласува отново за ГЕРБ дали ви харесва или не не ни интересува, както вие не се интересувате от народа!

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Смела Жена

    9 24 Отговор

    До коментар #13 от "Гражданка":

    Браво не останаха мъже в Българското правителство! Или са предатели Дженджъри или мутренски президент!

    Коментиран от #20

  • 16 Предупреждение

    8 14 Отговор

    До коментар #10 от "психодиспансера":

    Ней платено червено старче по предател! Пий си позовите хапчета чи скоро няма кой да ти плаща за тези тъпи коментари😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Герб

    13 28 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Затвор на Мафията с вратовръзките! Браво Гешев продължавай целият български народ е с теб!
  • 19 Бае Въло

    25 11 Отговор

    До коментар #13 от "Гражданка":

    Може да си гражданка, но си далеч от народа и не приписвай на него своите страхове и пристрастия. Народът, не е толкова прост, че да гласува за нечии шкафчета, за подпорни стени, за разбити нови магистрали, за милиарди европари, усвоени от управляващата върхушка и т.н и т.н.
    Слънцето гасне. Светлината му е 20% и намалява.
  • 20 Тулуп Балкански

    5 8 Отговор

    До коментар #15 от "Смела Жена":

    Останаха само ПП.
  • 21 Генерал

    19 18 Отговор
    Има, има кой да му повярва на Гешев и това е българският народ който гласува за това управление!Дори и Радев напоследък започна да му вярва...Той вече е кротичък и не вдига юмручето след срещата с посланичката на САЩ и учението на НАТО! 46 хеликоптера Апачи и 10 броя F-16 са постоянно базираните бойни машини у нас и 12 броя танкове Ейбрамс в американските бази тук като ударна група войски. Само 3-4 броя от тези хеликоптери могат да унищожат Българската армия за около 2 часа ако стане ''непослушна'' и тръгне цялата в помощ на Радев, но едва ли ''непослушните'' ще са повече от една дивизия, така че и един Апачи е достатъчен! Ocвeн тoвa имa пocтoяннo рутирaщи пoнe двa рaзрушитeля щaтcки c рaкeти Тoмaхoук, кoитo мoгaт дa цeлнaт брoнирaн aвтoмoбил нa жaндaрмeриятa oт приcтaнищe Вaрнa c тoчнocт дa гo кaчaт нa пoкривa нa Дoндукoв 2 или нa мяcтoтo нa звeздaтa нa кoмуниcтитe нaд пaрлaмeнтa кaтo cувeнир ако и те се ‘’пообъркат’’! Вашият Радев знае много добре това и слушка и не желае да стане непослушен много, защото знае какво го чака...И вие протестиращите станахте послушнички вече....

    Коментиран от #30

  • 22 Рефер

    12 18 Отговор
    Стига с този Шиши бе !
    Кремъл ви избира президента, а вие само за Шиши пеете.
    Я питайте Фигуранта как си набира "служебния кабинет" или "стратегическия щаб"...ами някой лобира за някого, като става по цял Свят !
  • 23 от диспансера

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Предупреждение":

    И ти да не забравиш-в 20:00 часа гасим осветлението и заключваме стаите!
  • 24 Ха ха

    12 10 Отговор

    До коментар #9 от "Не знам":

    Ха ха, пак ли пробутвате комунистическата опорка? Нещо да кажеш за червената членска книжка на вашия вожд и учител, известен като агент Буда, Винету, Мутрата или Тулупа? А вярно ли е че Каскета не закача бивши членове на БКП, в последствие мутри, които имат шкафчета пълни с евраци? А вярваш ли на лъжите на Тулупа, че снимките от спалнята му са еднократна постановка на мурва пратена от Радев, при положение че има снимки както със стария, така и с новия мокет? Самият Тулуп призна че са сменяли мокета, тоест тази на Радев е присъствала на смяната и е снимала както сутринта със стария мокет, така и вечерта с новия мокет, ха ха ха, какъв малоумик трябва да е някой да вярва, че и да защитава такива небивалици. Но, какво чудно, толкова им е интелектуалния капацитет на Борисов, Севда, Караянчева, Барни Ръбъла и другите мозъци от екипа .

    Коментиран от #26

  • 25 Любопитен

    11 5 Отговор
    Тези неправителствени организации , които са спонсорирани от хамериканците ли имате в предвид.Тези същите, които днес са ни натрапили учебник, издаден от българския хелзински комитет “ Маструбация, джендърство и секс”
    Абе що не ви изметем всички соросоидни мекотели.Изнесохте си фамилиите по Америка и Лондон, а сега искате да довършите децата на БГ.
    Като чуя за НПО-неправителствена организация ми се връща обяда...
  • 26 Му Ха Ха

    7 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ха ха":

    ха-ха мнооого си ...... ти си знаеш .Комунистическа опорка . Опорката се нарича на създателя си , а не на този за когото е предназначена . Айде на чинията ,газ и напускане орбитата на планетата земя. Червени боклуци да замърсяват планетата не ни трябват.
  • 27 135413541

    6 8 Отговор
    абе червен парашут, заедно с радеФ си бегайте у сибирам
  • 28 На теб ли да вярвам,

    5 1 Отговор
    Айде мекият
  • 29 Перо

    7 5 Отговор
    В други времена и с друго население нещата се решаваха по друг начин,а сега стават,само в други държави. Безсмислени са всякакви контакти,искания и спазване на закони от една бандитска организация с диктатор бандит.Тук няма и помен от демокрация! Другото е паркетна опозиция.
  • 30 Ина

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Генерал":

    Смешник ! Демократите -бивши комунисти като теб са нова класа , скоро ще бъде сравнявана с модерния фашизъм !
  • 31 Този съсел

    5 3 Отговор
    Беше шеф на Гранична полиция по време на най-големите далавери. Да си затваря устата!

    Коментиран от #32

  • 32 Суверенът

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Този съсел":

    Г-н Глaвeн Прoкурoр, Мoля Прoкурaтурaтa дa ce caмoceзирa:
    В Чужбинa вcички Диплoмaтичecки или кoнcулcки БГ прeдcтaвитeлcтвa зacтaвят oргaнизaциитe нa eмигрaнтитe в Чужбинa дa ce вoдят прeдизбoрни, пoлитичecки кaмпaнии в тях нa Упрaвлявaщaтa пaртия, кaктo и дa прeдocтaвят рaзличнa инфoрмaция!
    Кaктo знaeм, в Избирaтeлнитe cпиcъци имa нaд 800 000 “мъртви души”, кoитo пo избoри oживявaт, a тoвa ca ocнoвнo бългaритe в Чужбинa, c брoй: нaд 2,5 милиoнa души. Пoвeчeтo oт тeзи хoрa ce вoдят, чe живeят в БГ, и кoгaтo ce зaтрудни глacувaнeтo им в Чужбинa, мнoгo лecнo мoжe дa ce мaнипулирaт избoрнитe рeзултaти в БГ, ocoбeнo кoгaтo “глacувaлитe” нe прoвeрявaт, дaли e глacувaнo oт тяхнo имe, и при 35% избирaтeлнa aктивнocт, вcичкo изглeждa изключитeлнo прocтo зa Бoриcoв, Пeeвcки, Дoгaн и т.н....

    Коментиран от #35

  • 33 Суверенът

    6 1 Отговор
    Ако не ходят по свирката на Г.Е.Р.Б. им орязват държавното финансиране от България, към Чужбина, а Електронно гласуване, дори не се предлага, въпреки, че има толкова ниска избирателна активност в БГ, и се отделят огромни европейски средства за цифровизацията на правителствата и съответно тяхната дигитална, демократична независимост и легитимност, при цивровизация на изборните резултати..., и улесняване на вота от Чужбина, както и неговото проследяване, на ниво електорална единица, лично...
    Системата подлежи на международен, независим одит при дигитализирането й, и когато Суверенът може да провери как е гласувал, защото има уникале, персонален код, няма как повече да се манипулират избори - целият анализ за 7 милионна държава, ще отнеме на един човек, един ден, а на цяла международна организация 1 седмица, с всички избирателни списъци и с локалните носители по различните административни центрове.
    Цифровизацията не е панацея, но ви прави Кочината прозрачна, от всички ъгли, особено за най-потърпевшите: Емигрантите в Чужбина, които са повече от гласувалите в БГ!!!:)
  • 34 гошо

    3 1 Отговор
    Мутропрокурор.
  • 35 Андро

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Суверенът":

    какви глупости и опорки тип Радев . Във всяка секция има представители на всички партии .Особено по селата там най-силни са комунягите и ако стават шашми ,това ги правят те. Знам го от личен опит.
  • 36 месара

    1 2 Отговор
    а политически проект - ние селяните - няма ли да се създаде ?!
  • 37 Антирадевист

    1 8 Отговор
    Ей, вие гражданите? От кое село произхождате?
    Още една фуражка. Аман от фуражки в политиката.
    Но ченгетата не могат да стоят мирно. Те трябва да крещят и да рушат. Щото комунистите или създават само глупости или рушат. А тоя е и генерал.
    Тежко ни.
  • 38 Антирадевист

    0 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ние ще направим предложение на президента, защото смятаме, че той има кредита на доверие,
    ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ.
  • 39 Антирадевист

    0 5 Отговор
    - Ниe нaпрaвихмe нoминaция кaтo aктивни грaждaни прeз „Грaждaнcки фoрум „Прoмянa“, прeдcтaвлявaн oт Гeoрги Гeoргиeв. Нoминaция нa eдин изключитeлнo кoмпeтeнтeн, дoбър юриcт, дoкaзaл cвoитe кaчecтвa и кaтo дoбър aдминиcтрaтoр, и кaтo прaвнa пoдгoтoвкa – Aлбeнa Бeлянoвa.
    Що не я предложихте? Кой лъже генерале?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Доцента

    1 0 Отговор
    Ние гражданите е новия политически проект на фигуранта.Парите познайте от къде са

    Коментиран от #44

  • 42 Мутрите вън!

    2 1 Отговор
    ОСТАВКА!
    Ново правителство! Нов прокурор!
  • 43 Престанете

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ставри":

    Да сънувате просо че всички заприличахте на кауна все оставки иска но никои не го бръсни щом божков ви дава тон за протеста всичко е ясно изгоряха му парите
  • 44 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Доцента":

    Защо да познаваме?Нали за да го научи народът за това си има специални служби-ДАНС,ГДБОП!!!!Нещо да се чува от там?Ако не знаят от къде са парите,значи не са за тази работа за която взимат по една шапка пари месечно!!!Ако знаят и си траят - също!!!