Last news in Fakti

16 Ноември, 2020 09:58 9 017 62

Държавата, в която Николинка стана Никол, си заслужава съдбата

  • бобоциана-
  • николинка-
  • никол

Представете си въображаема държава. Казва се например Бобоциана. Много е изостанала. Как ли ние българите щяхме да се смеем на бобоцианците, ако разберем, че изнемогват заради сбъдването на собствените си мечти?

Държавата, в която Николинка стана Никол, си заслужава съдбата - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Представете си въображаема държава. Казва се например Бобоциана. Много е изостанала. Как ли ние българите щяхме да се смеем на бобоцианците, ако разберем, че изнемогват заради сбъдването на собствените си мечти? Искали са например да ги управлява премиер на име Бобоциан, защото са му повярвали, че ще вкара в затвора мафиота Доганян. Избират го с две трети от гласовете, но той не вкарва никого в затвора, а сам се оказва най-големият мафиот. 10 години после бобоцианците не могат да го помръднат и се чудят отде им се е стоварил Бобоциан. Не е ли смешно? В тази държава Бобоциана обаче се случват и далеч по-забавни неща. Нека, ние, българите, като по-напреднали, да им се посмеем:

В едно по-старо време бобоцианците живеели изолирано от развитите държави. Те искали да паднат границите и всеки да има право да живее там, където желае. Сбъднало се. Мнозина отишли в напредналите страни, една част се върнали, други пак отивали...

Минали доста години, през които милиони бобоцианци давали мило и драго децата им да се изучат добре, за да се пласират на работно място в чужбина.

По едно време обаче епидемия връхлетяла света. Оказало се, че няма кой да лекува родителите бобоцианци, защото децата, завършили медицина, лекуват хората в другите страни. В продължение на десетилетия по-рано все по-застаряващото население на Бобоциана отглеждало младежи, които захранват с качествата и младостта си други народи. По едно време бобоцианците осъзнали, че са прецакани, и започнали да се чудят отде им се е взела и тази беда. Започнали да обвиняват избираните с над 50% управляващи, че не вдигнали икономическия стандарт, за да се изравни с развития свят. Не им минало през ума, че тая работа със стандарта не става за 20-30 години. Не забелязали още, че каквито прогреси или регреси да настават, те със съседната Румъниана винаги били най-назад на опашката, а други сходни страни винаги по-напред – точно защото 30 години са къс период за промяна.

Но емблема на бобоцианските терзания оставал фактът, че самото население искало да живее в свят без граници, на абсолютно лесно придвижване и установяване – за него да важи обаче, не за някакви си бежанци.

И бобоцианците заминавали в чужбина, изпращали децата си, наглеждали по скайп внуците, а успоредно неистово оплаквали изтичането на мозъци, тела и застрашеността на собствената им изпразнена територия. Пустосвали всички, но не и себе си.

Бобоцианците имали и голям афинитет да копират. Някак си се чувствали по-напреднали и модерни, кръщавайки децата си с чужди имена – на баба Николинка внучката ставала Никол, на дядо Мишо внукът – Майкъл.

Думичката „готвач” изчезнала, появила се „шеф”, а някогашните шефове вече се събирали на тиймбилдинг с коуч-и и ейчар-и.

Но най-много от всичко бобоцианците обичали да псуват собствената си страна за нещо, което го имало в странство, а при тях го нямало. Такова едно нещо например било дистанционното обучение. Десетилетия правителствата на Бобоциана пишели планове и стратегии за такъв вид преподаване. Умно-красивият елит и народът въздишали по чуждите деца, които учели чрез вайбър, скайп и другите модерни технологии. Еххх! – мечтаели бобоцианците – един път електронните учебници да сменят хартиените, дневниците да станат дигитални, не гума и химикал, а кликване, без родителски срещи - такъв живот ще настане! Разнасяли се легенди как в развитите държави ученикът си стои вкъщи и хоп – диплома накрая, егати кефа! Изведнъж обаче заради епидемията дистанционното обучение се наложило от раз и се оказало че.... бобоцианците искат да върнат децата си в класната стая.

Те не били изчислили, че някой трябва да наглежда вкъщи отрочетата им.

Пък и, с ръка на сърцето да признаем, питомците им не се оказали чак толкова интелигентни и дисциплинирани, че да се оправят сами. В крайна сметка се случил парадокс – вместо да желаят още повече дистанционното обучение и усъвършенстването му, бобоцианците почнали да искат да го премахнат. И пак забравили, че то била стара мечта на собственото им общество.

Пустата епидемия сторила още едно безобразие. Тя накарала личните лекари да преглеждат по телефона, да диктуват рецепти в слушалката.

Бобоцианците почнали с право да се възмущават, но отново забравили нещо – че по абсолютно същия начин от много години лекуват докторите в държавите, по които копнеят.

„Не ходиш по опашки, не се редиш пред кабинети. По мейла те питат за симптомите и ти изписват лекарствата”, пак в унес преразказвали бобоцианците чуждия опит. И изведнъж, след като епидемията по принуда променила действителността, този вид лечение се оказало лошо. Пуста глава бобоцианска, отде да знае всичко това по-рано?!

Гадната епидемия направо разбила на пух и прах всичко съкровено! Дълго време преди нея бобоцианците искали децентрализация. Насред епидемията великият вожд Бобоциан дал на кметовете и областните управители право да спускат каквито си поискат мерки, но... и таз мечта се оказала ялова, защото децентрализацията донесла хаос. В началото на епидемията бобоцианците искали още нещо - да се изгражда стаден имунитет. Никакво затваряне – стаден имунитет ще правим, това е!

После Бобоциан тръгнал да им предоставя имунитета, но пак всичко се оказало лъжа – „Не, не щем имунитет, измираме!”.

Но и политическата опозиция на Бобоциан хич не била по-различна от мат’ряла. Имало едно „Отворено трио”, което поискало Велико Народно събрание. Бобициан обаче се оказал още по-отворен – съгласил се. Триото се принудило да се обяви срещу собствената си мечта. Имало и един президент, който пледирал за държавен бюджет в подкрепа на хората и настоявал за слаби мерки при епидемията. От един момент нататък не само мерките били слаби, ами и бюджетът за следващата година надхвърлял по щедрост най-смелите мечти – за всяко джобче петдесетолевка, на всяко чело стотарка. Но и тази мечта се оказала кофти, защото, явно е, появила се била във вакуум под фуражката.

Само една съкровен блян останал нереализиран в бобоцианското общество - електронното гласуване.

И народът заедно с опозицията се вкопчили без колебание в него. Колебанието, всички доказателства сочат, е за глупаците. Бобоцианците са умници! Само умник би се сетил да промени Николинка на Никол.

Но да се върнем в реалността. Такава държава Бобоциана няма и цялото това писание бе единствено за разтуха. Ние, българите, хич не сме прости като тия въображаеми бобоцианци. Който намери паралели, трябва да бъде позорно заклеймен. Никаква поука не бива да има, няма защо - ни-ка-ква!

Автор: Искрен Вълчев

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 80 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    44 8 Отговор
    Е позор да ходи у затвор

    Коментиран от #10, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    86 22 Отговор
    Няма държава! Има концлагер, воден от шизофренясала мутра с чекмедже. Скоро сме в Официален Фалит, като последна мярка в Последната териториална Катастрофа.

    Коментиран от #34

  • 4 Последния Софиянец

    62 9 Отговор
    45 +31 години стигат! Време е да изринем от Партийния дом на бай Тошо БКП(БСП,ДПС, ГЕРБ)

    Коментиран от #14, #15, #18

  • 5 И Ганьо

    65 13 Отговор
    от балканец , стана "европеец" ! Изкорени българщина , история и традиции и от България останаха руини ! С голяма заслуга на безмилостно грабливата върхушка !
  • 6 БАЙ Х@Й

    38 16 Отговор
    Бобоциана е наследник на Желевияна, на Костовицияна на.....на ......
  • 7 Фкейуеейекйдиекдшфидкдй

    25 5 Отговор
    Тия бобоцианци са много зле, егати изостаналите типове.
  • 8 Га дигате дамаджаната...

    32 12 Отговор
    Когато си образован и имаш визия, тая статия не те касае. Дерзайте лумпени, единствено трябва да ви изтърпя по пътищата... друга пресечна точка нямаме.
  • 9 БАЙ Х@Й

    31 2 Отговор
    През всичките години на ПОДМЯНАТА , скрита зад промяната, един един играч остана зад сцената !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анонимен

    41 2 Отговор
    Щеше да е смешно ако не беше жалко
  • 12 Бачо Киро

    43 8 Отговор
    Искренеее, Искрене... Написал си куп глупости... Видиш ли ти, 20-30 години били нищо, трябва да чакат 100-200 сигурно, а? Мрънкали хората за дистанционно обучение, защо го нямало СЛЕД КАТО СА ПОХАРЧЕНИ МИЛИОНИ за него обаче. Не питат защо няма това или онова, а питат защо го няма, след като са похарчени милиони и милиони за сума неща, които или не работят, или въобще ги няма. Поредният драскач на глупости... Естествено, че ще изисква народът, нали му харчиш парите. Точно защото не изисква достатъчно сме на това дередже.
  • 13 БАЙ Х@Й

    22 5 Отговор
    В Бобоциана Паунова стана Майдел!
  • 14 Между

    15 14 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    .. 45 и 31 има огромна разлика. Когато го разбереш ще пораснеш политически!
  • 15 Селянче

    11 11 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    добре говориш, НО как да ти повярвам,като се целуваш точно с бивши/уж/ представители основно на бкп/бсп и други такива! "независими" юмручковчета и т.н.??????
  • 16 БАЙ Х@Й

    29 4 Отговор
    В Бобоцияна Марийчето от Неделчева стана на Габриел !
  • 17 дрт прч

    40 5 Отговор
    НЕ ЗНАМ КАКВО ЗНАЕШ ЗА РУМЪНИЯ, НО ТАМ И ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ СА ПОНЕ ДВА ПЪТИ ПО ВИСОКИ ОТ НАШИТЕ - ВЕРВАЙ МИ
  • 18 чичо

    9 17 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ти не разбра ли,че е повече от тъпо,да махаш тях като нямаш други.

    Коментиран от #24, #28, #35

  • 19 ЖШЩГТКНВ

    18 2 Отговор
    НЕ Е БИЛА НИКОЛИНКА БИЛО Е НИКУЛА И ТОВА Е ИСТИНСКОТО СТАРОБЪЛГАРСКО ИМЕ КАКТО ГЮРА,ДАЦА,СЪБА,КЕРА,ПЕНА,ДОНА,ДЕНА.
    САМО ЧЕ КАКВО ОТ ТОВА КОГАТО СА НЕПОЗНАТИ ОТ КАЛОТИНА НАТАТЪК НИТО ТЕ НИТО ЕЗИКЪТ ИМ НИТО КУЛТУРАТА ИМ.БИЛО КАКВОТО БИЛО СВЕТЪТ НЕ Е СЪЩИЯ И НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ КАКЪВТО Е БИЛ.
  • 20 Не знам

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бацо":

    Баце ти къде ще ходи и,не ме интересува,ама ти ходи се пери! Папагал.
  • 21 дрт прч

    36 3 Отговор
    ПРЕЗ 1945Г. ГЕРМАНИЯ Е БИЛА СРИНАТА ДО ЗЕМЯТА. С ДОБРА ОРГАНИЗАЦИЯ, ДИСЦИПЛИНА И НОВИ ТЕХНОЛОГИИ САМО ЗА 30 ГОДИНИ, ПРЕЗ 1975Г. ОТНОВО БЕШЕ СРЕД НАЙ ДОБРИТЕ ИКОНОМИКИ, КЪДЕТО СЕ НАМИРА И ДНЕС

    Коментиран от #57

  • 22 ДжафДжаф

    26 8 Отговор
    Има един момент в нашата историяр за който бобоцианските историчари обикновенн предпочитат да не говорят и разбира се да не пишат в учебниците! Това разбира се е традицията на човешкото жертвоприношение, която се е практикувала почти до официалното приемане на християнството в средата на 9-ти век! На практикар когато е идвал момента за поредният дан на Тагра е избиран най-умният, най- кадърният и въобще най най член на племето! Счита се, че дори един от най-великите бобоциански владетели- Крум Страшни, също е пренесен в жертва на Тангра.Може би това е причината, поради която и до ден днешен, когато двама бобоцианеца се карат помежду си, единия задължително да се опитва да сплаши другият с израза: Абе ти на много умен ли се правиш!!! И понеже умните, кадърните и способните никак не им се ходи преждевременно на посещение при Тангра, та за това може би обикновенно и по правило, на чело на бобоцианците застават задължително най- тъпите и прости парчета от цялото племе. Колкото си по тъп и прост, толкова вероятнастта да властваш дълго е по- голяма! Те това е положението!!
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 9 Отговор
    БОЙКО ГЕРБ сте позор
  • 24 Последния Софиянец

    24 8 Отговор

    До коментар #18 от "чичо":

    Как да няма?На площада е пълно с умни , млади хора без историческа обремененост.Време е модерни хора да управляват,а не диктатори с джипки от миналия век.

    Коментиран от #33, #41

  • 25 един от многото

    21 8 Отговор
    По добре вместо Бобоциана да се казва Бобочекмеджиана!
  • 26 Тъмната държава

    17 8 Отговор
    Най-лошото е че главният Бобоцян си има частна шпиц команда която се занимава с поръчкови убийства на Българи базирани са в Перником, със шеф един генерал В., в редиците си имат полицаи, военни дори известни политици-специалисти в тихите убийства с крадени спец оръжия от службите за сигурност!
  • 27 !!!?

    11 8 Отговор
    Браво на автора ! Андрешковците наречени от него Бобоцианци са неуправляеми.
  • 28 hurko

    16 6 Отговор

    До коментар #18 от "чичо":

    Двама осъдени на смърт вървят към бесилото. Единият казал: Дай да избягаме. Другият помислил и отвърнал: Да не вземе да стане по-лошо.
    Така, че метеме ги. По-лошо няма на къде. Ако пък хората толкова ги харесват пак ще ги изберат!

    Коментиран от #45

  • 29 ABV

    14 2 Отговор
    Който иска да се учи и развива,да върви напред,го прави.Прочетох по-горе паралела с Германия до 1975.Ами така е.В България управляващите искат единствено пари и власт.Как я имат ли?Корупция,рекет,компромати,кражба в особено големи размери,егоизъм...Да не ставам банален.Те мислят за себе си,не за държавата.
  • 30 Добре

    8 6 Отговор
    написано,но ако се задълбочиш,отново се вижда упрека към обикновенните хора. Отново оправдание за главните АРТИСТИ довели хората до тези действия и бездействия. И,колко още години иска автора за тези главни БОБОЦИ? Колко поколения МАЛКИ БОБОЦЕТА трябва да отгледаме? Благодаря,но такива статии целят самоунижение и самобичуване на обикновенния човек,който и без това е оставен на произвола на Съдбата без средства,без медицинско обслужване,който е длъжен да храни огромната охрана/институции и полицай/ на великия БОБОЦ!

    Коментиран от #32

  • 31 Поруганият

    5 4 Отговор
    Бобоциан=бугарин
  • 32 Виждаш ли?

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "Добре":

    Пак нищо не си разбрал кат тез бобоцианци!Статията е написана с градивна самокритика!Пак другите ти виновни като при бобоцианците!Има една бобоцианска поговорка:"Внимавай какво си пожелаваш,за да не ти се случи!"

    Коментиран от #44

  • 33 Кое пълно бе

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "Последния Софиянец":

    освен главата ти със бръмбари,и мечти,за власт! Като всеки малко пиш....ц! Точно от тая паплач по площада,максимум 0,0005% стават! Това че тате му е платил "обучението" и плещи на английски не го прави автоматически умен,еле па интелигентен.
  • 34 УямиВзе

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    пообъркал си се! НЕ са бкп/бсп на власт,та да чакаме национална катастрофа и фалит!

    Коментиран от #37, #38

  • 35 БАЙ Х@Й

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "чичо":

    По-добре да оставиш стадо без кучета отколкото да го оставиш на вълците , защото нямаш добри кучета !

    Коментиран от #46

  • 36 Ха ха

    4 4 Отговор
    Искрене, нещо не си много искрен днес. Триото искаше първо ОСТАВКА, СЪД и ЗАТВОР за Бобоциан, второ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ, трето разни други неща, където евентуално може да вмъкнеш и ВНС.
  • 37 БАЙ Х@Й

    9 4 Отговор

    До коментар #34 от "УямиВзе":

    Я пак провери кои са на власт! Борисов- БКП/ГЕРБ , Фандъкова- БКП/ГЕРБ, Менда Стоянова-БКП/ГЕРБ...... още колко искаш?
  • 38 БАЙ Х@Й

    8 3 Отговор

    До коментар #34 от "УямиВзе":

    Ето какво пише Гугъл: Лъчезар Иванов е семеен лекар на Бойко Борисов и като такъв през 2005 г. е избран за народен представител, първоначално от НДСВ. Впоследствие в същото 40-о НС става единственият депутат от новообразуваната ГЕРБ. Народен представител от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание и негов заместник-председател от 14 юли 2009 до 7 юли 2010 г., когато е принуден да се оттегли от поста[1]. Редови депутат в следващите парламенти.! // Дъщеря му го съди за домашно насилие , а синът му е съден за кражби и е избягал в колата с убиеца на Милен //
  • 39 аз съм Веска

    4 2 Отговор
    ЗАБРАВИ ДА НАПИШЕШ , ЧЕ БОБОЦИАНЦИТЕ ПОПАДНАЛИ В КАПАН НА СОБСТВЕНАТА СИ ГЛУПОСТ. ЩО Е СЪТВОРЕНО , ОТ БОБОЦИАНЕЦ Е СЪТВОРЕНО .... НО ТОЙ НЕ ГО ЦЕНЯЛ
    / БОБОЦИАНЕЦЪТ /, И РАЗДАЛ ВСИЧКО , КОЕТО ИМА .
    ЗА НЕГО ОСТАНАЛ ЗДРАВИЯТ .... РАЗУМ - НАЙ- ВАЖНОТО .
  • 40 аз съм Веска

    2 0 Отговор
    КАК МОЖАХ ДА ПРОПУСНА ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА МИСТИФИЦИРАНАТА ПРИКАЗКА ...
    " РАЗУМ РАЗВАЛЯ , РАЗУМ ОПРАВЯ " !
  • 41 чичо

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Последния Софиянец":

    Нищо не каза.Младите в ГЕРБ,ДПС,БКП,БСП по-малко млади ли са?Те също са исторически необременени,макар че това е некоректно казано.Или непременно трябва да са на площада и просташки да изразходват домати и яйца в защита на престъпници като Божков и Радев?Пич,ако не си извинява,голяма простотия каза.
  • 42 Въйвъй

    2 0 Отговор
    Ужас нема такава държава,но има такъв народ
  • 43 Фаро

    3 3 Отговор
    Бобоцианците не са толкова глупави и няма да си сложат ваксините.Краварианците и Меркелците да си ги слагат.Бобоциан ще лежи в затвора
  • 44 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Виждаш ли?":

    Нещо не е разбрал,но едва ли сам аз. Когато тези Бобоци са издигнати,финансирани и непрекъснато подържани от вън,трудно можеш да направиш нещо срещу огромният ресурс който вложи и продължава да влага Гармания,а и не само тя. Би ли ми обяснил какво маже да се направи,но не с общи приказки?
  • 45 чичо

    5 6 Отговор

    До коментар #28 от "hurko":

    За по-лошото грешиш,повярвай.Аз наближавам 70те.,повярвай ми,има много по-лошо.Само заради това,че аз и ти или другите си споделями СВОДНО във форума мисли,че си позволяваме да сипем обиди,СВОБОДНО,както към Радев,Борисов и въобще към управлението и парламента в други,предходни времена/години/,вече нямаше да сме сред живите.И това съвсем не е далече в миналото-аз съм жив свидетел.За избирането си прав,така е.

    Коментиран от #53

  • 46 чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "БАЙ Х@Й":

    Имаш някаква грешка в написаното- има противоречие.Или пък аз съм достатъчно тъп да не го разбера.
  • 47 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор
    За 30г социализъм при БАЙ ТОДОР отидохте СРЕД РАЗВИТИТЕ СТРАНИ НА ЕВРОПАТА-ганьовци!За 31г -демокрация и капитализъм се върнахте по назад от времето където бяха-дядовците и бабите ви, при управлението на цар борис 3!
  • 48 мда

    4 0 Отговор
    Тази пародия на статия е написана от Тъпинян !
  • 49 Глупости

    3 0 Отговор
    на таркалета.
  • 50 ттт

    7 0 Отговор
    Прочетох "Не им минало през ума, че тая работа със стандарта не става за 20-30 години" и се отказах. През 1961-ва година в Сингапур бушува жестока гражданска война. Островът е изключен от Малайската федерация, за да не се прехвърли войната на континента. След 30 години Сингапур е най-напредналият от "азиатските тигри" и нивото на живот в него вече съперничи на нивото в държави като Франция и Белгия. Днес Сингапур вече измества Швейцария като държава в света с най-добре живеещо население.
    И ако Сингапур все пак е малка държава (6 000 000 жители, почти колкото и на България), какво да кажем за Китай? През 1990-та година няма нещо, в производството на което Поднебесната да е по-напред от България. Днес Китай е световен лидер в създаването на почти всичко. Поне до въвеждането на повсеместната карантина китайците бяха най-пътуващите хора по света. Нямаше туристическа забележителност, в която най-голям брой посетители да не бяха китайците. Което ме кара да си мисля, че вече те въобще не са бедни хора!
  • 51 Хаджиментов

    4 0 Отговор
    Този бобоцианец как успя да нацвъка толкова глупости?!?!?!
  • 52 Шамара

    3 0 Отговор
    Приятел вземи смени дилара или направо спри дрогата, че много халюцинираш !
  • 53 Ко каза ко

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "чичо":

    Прав си ,но..... не забравяй , тогава нямаше нито интернет нито форуми и т.н. Плюс това казваме това беше тоталитарен режим и затова хората живееха зле. Сега обаче е демокрация - колко време им трябва за да не сме най-зле ???

    Коментиран от #56

  • 54 Споделено от истински

    4 0 Отговор
    Дядо на достолепна възраст...Слушай,аз съм почти на 78 лазарника.Днешните мислят и правят всичко по модерному.Синът кръстил на мене най - малкия унук.Казва се Айвън. Демек на мен- Петко ...И с такива е фрашкано.Кеф ти разни ПетроФФ, Ни Ло,Мейбълки, Джоанки,- абе чет нямат! Спомням си гениалната Стояна със нейното...Еххх,Циливилизацион!
  • 55 УМЕН

    3 0 Отговор
    Не е интересно, авторе. Да не кажа че е тъпо. Типичен бобоцианец прави анализ на бобоцианците през призмата на фонансовата си изгода. Даже е долно и гнусно
  • 56 Хаджиментов

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ко каза ко":

    Интернета не оре, не сее, не произвежда. А за да сме добре трябва да се произвежда - ефективно и качествено и от там идват парите и благосъстоянието.
    Като знаем какво трябва да се прави, следващият въпрос е, как?
    И тук е лесно да се отговори - с модерни фабрики и технологии, квалифицирани работници и специалисти, модерни системи за качество и т.н. и т.н.
    Сега идва трудното - тези работници да се създадат (учене, следване, квалификации), фабриките да се построят и оборудват (кой и с какви пари да го направи), да се създадат продукти за които има търсене (наука, иновации), да се създадаа модерни, качествени и ефективни технологии (учени, развойни центрове) и т.н. и т.н.
    Всичко това трябва да се организира, финансира, синхронизира и т.н.
    Да, но тези с парите предпочитат да си купуват самолети, яхти и лъскави коли, аи не им трябват главоболия с производства, защото си правят парите с кражби и далавери. В училищата образованието не върви, а в университетите - хич. Младите не се интересуват от такива неща, а от това как да станат известни или да направят бързи пари.
    Е, как мислиш, лесно ли е, колко време е нужно и кой трябва да свърши всичката организация и контрол в държавата за да се случи всичко това. Ясно е, че са политиците, но те крадат най-много и се боричкат за власт и облаги и се занимават с всичко друго, само не с това, за което са избрани и за което получават огромни пари. Всички до един в поседните 30г.

    Коментиран от #59

  • 57 Пенсионер 200

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "дрт прч":

    Прегледай прозвищата на канцлерите - Германия никога не е имала канцлер с прозвище ТИКВА!
  • 58 Димов

    0 0 Отговор
    Няма машина, която да не може да се манипулира. Не електронно гласуване, а образователен ценз по избори трябва.
  • 59 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хаджиментов":

    Луд ли си ти????? Знаеш ли как твоите идеи за собствено производство ще прецакат вноса на боклуци, от Китай, на някое депутатско синче? Абсурд! Забрави! Това е забранено, незаконно, недемократично и нечовешко!
  • 60 Кауш

    0 0 Отговор
    Е, по-достойно е внукът на дядо Мъдьо да се нарича Ташко.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.