Last news in Fakti

20 Ноември, 2020 16:00 11 781 100

Проф. Овчаров: Ако пуснем Македония в ЕС, вдругиден няма да можем да наречем историята си българска

  • проф. николай овчаров-
  • цар самуил-
  • ес-
  • северна македония

Приемайки техните позиции, ние трябва да признаем, че Самуил е македонски цар или както те го казват, че той е приел българската титулатура, но е бил македонец по душа и всъщност това е бил един начин да излъже света, казва археологът

Проф. Овчаров: Ако пуснем Македония в ЕС, вдругиден няма да можем да наречем историята си българска - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Поздравявам правителството за твърдостта му - ако пуснем Македония в ЕС и направим компромис, вдругиден няма да можем да наречем историята си българска“. Това каза проф. Николай Овчаров, пише "Фокус".

„Първо искам да поздравя правителството за своята твърдост, която всички се надявахме то да прояви вчера“, коментира още професорът. Археологът посочи, че досега сме гледали само македонската страна как ще бъде забавен процесът. „Не говорим за този момент какво би се случило с България и с българите, ако ние пропуснем и достигнем до някакъв неприемлив компромис или въобще ги признаем на базата на това, което те искат и доколкото става ясно, не са склонни да отстъпват.

За езика и за българската история. Какво бихме загубили ние българите от тази работа. Да приемем, че утре сме приели техните позиции и ги пускаме в ЕС, в такъв случай от вдругиден ние българите няма да може да наречем своята история българска история“, коментира още проф. Овчаров.

Проф. Овчаров даде и няколко примера. „Приемайки техните позиции, ние трябва да признаем, че Самуил е македонски цар или както те го казват, че той е приел българската титулатура, но е бил македонец по душа и всъщност това е бил един начин да излъже света, че неговата държава е българска, а всъщност тя си е македонска. Знам, че звучи налудничаво, но това е написано в техните учебници и научна литература. С това автоматично признаваме, че държавата от края на 10 и началото на 11 век българската държава е македонска държава“, коментира още археологът.

По думите му естествено след Самуил автоматично и неговите потомци Иван Владислав и Гаврил Радомир. „Независимо, че Иван Владислав нарича себе си „българин родом“. Ние трябва това да го зачеркнем и да кажем: „Не, това не е вярно. Битолският надпис е една пълна глупост“, коментира проф. Овчаров.

Той заяви, че малцина знаят, че един от най-големите български царе от 13 век Константин Асен Тих е роден в Скопие. „Той не е български цар, той е македонец, щом е роден в Скопие. Това означава, че той и неговата династия също е македонска“, заяви проф. Николай Овчаров.

„Продължаваме нататък във времето. Отиваме към новата история. Приемайки техните позиции, ние българите трябва да признаем, че възрожденци като Кирил Пейчинович, Кузман Шапкарев, Григор Пърличев, братя Миладинови - това са македонци. Независимо, че те са писали, че са българи, че те са писали на препостейши български език, че братя Миладинови са събирали български песни. Ние след компромиса ще трябва да приемем, че това не е така.

Продължаваме нататък и стигаме до най-новата история за Гоце Делчев, но не само за него. Той така или иначе тази комисия не стигна по-нататък. Ще говорим за Никола Вапцаров, ще говорим за Ванчо Михайлов. Трябва да признаем, че след като той е шеф на Македонската организация, че е македонец“, каза още проф. Овчаров.

Според него, ще трябва да признаем, че и ние говорим македонски език. „Всъщност Македония дава езика на България. Няма Плиска, няма Преслав. Имаме македонски език, който се създава и който реално погледнато е единственият език. Според писания, които се появяват в последните дни, звучи така, че ние българите сме приели езика от Македония. Следователно той трябва да бъде наричан македонски. Това ще ни бъде наложено и тези неща Македония като държава членка от ЕС ще говори от трибуната в Брюксел. Ние българите ще се чудим какво да правим“, каза още проф. Николай Овчаров.

По думите му накрая българите ще трябва да се оправдаваме дали езикът е български или македонски.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    126 7 Отговор
    Категорично ВЕТО

    Коментиран от #46

  • 2 Галина

    116 6 Отговор
    Напълно споделям мнението Ви г-н Овчаров.ПОСЛЕ ЩЕ БЪДЕМ НИЩО....

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Вагнер

    115 6 Отговор
    Абсолютно прав сте професоре , аз бих допълнил и фактът , че 80% от макетата са агресивно настроени към българи? Е какво правим? Да пусна в къщата си озверял питбул ли?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Bahti

    40 13 Отговор

    До коментар #2 от "Галина":

    Казал, рекъл! Да прав е. Но в пограничната територия е каквото кажат Краварите. Стойте и гледкайте как Финално ни Продават! Защото се видя, че сме Роби и си заслужаваме ВСИЧКО!

    Коментиран от #78

  • 6 Кую

    34 4 Отговор
    Ами ром четата са цвете спрямо тези наглеци.

    Коментиран от #10

  • 7 Ивайло

    78 6 Отговор
    Прав е професор Овчаров!!! Македонците с техните смешни напъни да си измислят и изкривяват историята, с цел да се идентифицират като нещо друго различно от БЪЛГАРИ (каквито са всъщност), си пречат сами на себе си във всичко за каквото се сетите!!! Както клекнаха на Гърция и си смениха името на държавата, така ще клекнат и за историята, защото историята е една и е такава, каквато е, без значение харесва ли им или не!!! Вето докрай!!! Само да не клекнат нашите, че тогава вече не македонците, ами и врабчетата ще ни се смеят на глупостта!!!

    Коментиран от #49

  • 8 Петър

    67 5 Отговор
    А най-лошото е- северно македонеешите са така зомбирани, че си вярват, а ние като най-стара държава имаме много завистници, които с охота ще ги подкрепят.
    Явно съществуването ни като народ и държава, отново е заложено на карта.

    Коментиран от #14

  • 9 Кака Мара

    7 36 Отговор

    До коментар #2 от "Галина":

    А сега нещо ли сме? Цялата истерия е на Каракачанов сделките да вървят и комисионните в офшорките също.

    Коментиран от #20, #63

  • 10 Ивайло

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Кую":

    Да, те поне не претендират за ничия история!!!
  • 11 Ами, да

    30 4 Отговор
    То не само територии само отрязали, ами да се обезличим, откъм история и език, то само това остава, конкретни неща да се поставят и настояват, ще ни разиграват просръбски комунисти

    Коментиран от #16

  • 12 джаич

    9 90 Отговор
    Логиката на проф. Овчаров е забележително манипулативна та чак смехотворна и достойна за презрение , ама такъв е интелектуалният капацитет на бугарските професори историчари чийто предци видно отфамилията му са се занимавали с овчарство . Къде е благоприличието , широтата на ума , разума , рационалността , практичността , прагматичността , ползата от това прочуто бугарско твърдоглавие и инат ?

    Коментиран от #18, #22, #29, #38

  • 13 а "профетора"

    4 38 Отговор
    не иска ли да излъже света?
  • 14 Дааа, има нещо такова

    43 3 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    В миналото, всички войни сме били сами, съседните балкански са се съюзявали и нападали, колко територия са ни откъснати с договори, без да БГ да е губила война и знаме, завиждат ни, за какво толкова , не знам

    Коментиран от #17, #51

  • 15 Behemoth

    8 22 Отговор
    Каракачанката и Джамбаза македонски изедници вкарани в България да я съсипят!

    Коментиран от #19, #25, #54

  • 16 като е да

    0 25 Отговор

    До коментар #11 от "Ами, да":

    кажи от къде и от кога е чългарския език когато българия се създава през 681г?

    Коментиран от #70

  • 17 да ето

    0 15 Отговор

    До коментар #14 от "Дааа, има нещо такова":

    твоята измислена история.

    Коментиран от #23

  • 18 Българските са историци,

    55 1 Отговор

    До коментар #12 от "джаич":

    Историчари, политичари са ония дето изкуствено измислят истории и език без доказателства.Кажи в кои хроники се описва македонска държава и на какъв език са говорили, монети сечени-покажете ги, надписи доказващи управление на царе-избройте ги, нищо нямате, измислени сте, алоууу

    Коментиран от #30

  • 19 Ех, ти верно си голямо

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "Behemoth":

    Говедо, червено

    Коментиран от #21

  • 20 Е верно си

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кака Мара":

    "кака мара" червената наследничка на "сталин тито димитров"!!!!
  • 21 Дааа правилно

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ех, ти верно си голямо":

    невзрачен по..мак изхождащ се под всяка тема!
  • 22 ох смях

    40 2 Отговор

    До коментар #12 от "джаич":

    Понеже македонските историчари са титани на ума...цял свят им се смее и подиграва! Дотолкова макетата сте заслепени, че сте по-зле и от еднооките Самуилови войници. Напълно сте слепи. Също и напълно глухи. И доста тъпоглави.
  • 23 Има документи, договори

    32 0 Отговор

    До коментар #17 от "да ето":

    Балканска 1912, междусъюзническа 1913, първа световна 1914-1918, македонците си падат по измишльотините, да изброят царете на македония, колко да чакаме, докато ги измислят ли

    Коментиран от #27

  • 24 вулгарите

    5 31 Отговор
    не трябваше да ги пуснат в ЕС. Грешка е на Турция че не наложи вето за НАТО и ЕС през крив макарон а сега се правят на велиги дребните вулгари.

    Коментиран от #28

  • 25 Замълчи

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "Behemoth":

    во веки НЕ Българино продажен!!! Ходи си оно"ждай козите и братята ти в Анадола....

    Коментиран от #31

  • 26 Имаше едно време един жабар който...

    25 1 Отговор
    Пребърза и призна Македония първи в Света,сегашните тикви,чанти била и поцинковани кофи да мислят преди да решават нещо,защото те са наблизо,а швабите и краварите са надалече..Жабаря се отърва от дряновицата,ама за тези които се ду..ят на чуждите господари ще има дряновици за цялата фамилия до девето коляно...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 резанче

    21 0 Отговор

    До коментар #24 от "вулгарите":

    кой в ЕС я бръсне,за слива любимата ти турция? Доставчика на еФтина работна ръка,за белите Европейски страни.

    Коментиран от #32, #35

  • 29 Чук

    41 0 Отговор

    До коментар #12 от "джаич":

    Овчаров ти изрежда конкретни исторически факти и доказателства - такива има още стотици ... А ти какво слагаш насреща - голи емоции и нито едно доказателство. ... Ама тя цялата ви измислемна история и идентичност е такава - комплексарски крясъци и тупане по гърдите ... Отговори ми само на един въпрос - защо до 17 Юни 2018 бяхте велики и горди наследници на Ал. Македонски, а на следващия ден - вече не сте ???/
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 тъп вулгарин

    0 15 Отговор

    До коментар #28 от "резанче":

    калпаците работят при фесовете.

    Коментиран от #34, #72

  • 33 Замълчи

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "искаш ли да знаеш кои":

    Може и така да е, щом сме ви оправяли жените и вас, а и още ще ви оправяме!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 тъпунгер

    1 25 Отговор

    До коментар #28 от "резанче":

    ако на времето Турция беше наложила вето на България за членство в НАТО, сега бг'то щеше да гледа ЕС през крив макарон. Това е истина а вие калпаци дето елементарното не си признавате на какво се правите ?

    Коментиран от #36, #60, #74

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 !!!?

    4 30 Отговор
    Абе Професоре, защо не погледнеш Историята на Турция и да видиш, че правиш Тракийски разкопки в Румелииския вилает ? Защо не погледнеш България, че е превърната в гробище на съветския окепатор ? Зщо не погледнеш, че правителствения център на столицата е заприличал на долнопробно московско предградие ? И за всичко това ти е виновна Македония...щяла да ти открадне съветските паметници !!!?

    Коментиран от #57, #75, #79

  • 38 Много жалко ,че толкова Българи са си...

    20 0 Отговор

    До коментар #12 от "джаич":

    Дали живота за освобождението на Македония от турско робство...Берлинският договор разкъсва Българската държава на много кървящи части които са заграбени от другите хиени ..Комунистите-интернационалисти довършиха идеята за обиденение на Българите в една държава,те комунистите винаги са били най големите врагове на България..ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ-Сатанисти-комунисти(бесепари,гербаристи и псевдо патриоти,депесари и лай...и)

    Коментиран от #42

  • 39 Ганьо

    0 0 Отговор
    Само ние няма да пренаписваме я, рогът ще мине ухото явно...
  • 40 какво да те правя писна ми 500г

    0 14 Отговор

    До коментар #34 от "Майцу ти":

    х + у = й
    Т.нар „родина“ е имала много имидж-мейкъри през дългата си история. Крайният гео-политически резултат от имиджосването на т.нар. „родина“ е тотален анти- и негативен имидж. Както писа наскоро немски журналист „ако България не съществуваше, никой нямаше да забележи…“ Защото имиджът на България е нещо обратно на имиджа на мъртвеца. За мъртвеца се говори или добро, или нищо. За България се говори или нищо, или лошо. Каламбурът е евтин, но ще ви стане скъп, тъжен и жестоко верен извън Калотина. Ние наистина сме като негрите от рекламата на Спрайт, които не се доверяват на имиджа. Те просто жадуват за Европа
  • 41 Това го кажи на гърците..

    12 0 Отговор

    До коментар #27 от "ей вулгари няма да мирясате бялото е бял":

    Те ви наведоха в партер и сте много послушни и дашни...

    Коментиран от #50

  • 42 и такива

    2 6 Отговор

    До коментар #38 от "Много жалко ,че толкова Българи са си...":

    които не познават историята и са ВМРО(Вътрешно Македонска Революциана Организация) къде му е българското освен че продават бг паспорти?
  • 43 ще си

    2 0 Отговор
    останете единствено със жадуването" интелигенте".....
  • 44 а аз пое..с резана

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Майцу ти":

    слънце невиждащия ти.
  • 45 Маке Аке

    15 0 Отговор

    До коментар #27 от "ей вулгари няма да мирясате бялото е бял":

    Ми учете си тая история, на антична македония с гръцкия език,където днес се намира в Гърция, защо крадете нашата история и език??

    Коментиран от #52

  • 46 чети и помни

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Уж е учен Овчаров, а се прави на ударен, Тракийска е нашата история, и вие го знаете Г-н Овчаров , мислех ви за сериозен учен ,а то , какво излезе от" Славяновод "????????????????????????
    Или и вие сте писали за славяните и тюрките и татарите .
    По данни, татарите в България и Тракия са под 1 %, турски 8% но те са от последните 500 години.
    Четете Спароток, че станахте за резил!
  • 47 !!!?

    1 7 Отговор
    Американският Президент отиде в Берлин и каза "И аз съм един берлинчанин" и не си предаде Историята !
    Кога ще отиде нашият Президент в Скопие да каже "И аз съм един македонец" - за да потвърди Историята !!!?
  • 48 177

    11 0 Отговор
    До коментар 40.
    Приятелю, това никой северномакедонец няма да го разбере. Просто нивото им не го позволява. На тях трябва най-много две-три изречения и то кратки и по възможност прости. Иначе се объркват.
  • 49 Луд Камионджйя

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ивайло":

    Сега е истинското ТОТО ! Бате иска да угоди на франу и ще пусне макетата,обаче идат избори? А дори и след закупени избори гаранция ,че няма да го Тричат е равна на нула.Ами сега да го видим световният политик 🤑
  • 50 с гърците ти се оправи

    0 6 Отговор

    До коментар #41 от "Това го кажи на гърците..":

    те най мразят вулгарите, редят ви а вие им благодарите, защото се правите че знаете гръцки.
  • 51 чети и помни

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дааа, има нещо такова":

    "Самохвалството, винаги мирише на лошо".
    Шведска поговорка

    Коментиран от #68

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 !!!?

    5 3 Отговор
    Професоре, каква връзка има влизането или невлизането в ЕС с "кражбата" на История !!!?

    Коментиран от #56

  • 54 Бaй Мaнчо

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Behemoth":

    A Кaлфин от AБВГЗ Пaртиятa нa Пишльото, кaзa ,че трaбеcло дa ги пуcнем.Коминтерновcки предaтел
  • 55 чети и помни

    6 6 Отговор

    До коментар #30 от "джаич":

    Подкрепям те, българин съм, но чета доста и си правя сам заключенията от фактите на 6 различни езика..
    Овчаров на тази тема е гола вода, явно става за иманяр .
    Чух, че "подхвърлял "факти от античността в разкопките му , за да си изгражда сам, имиджа и профила , на някой си "Индиана Джоунс-Български"..иначе нямало да го приемат в БАН за ШЕФ.
    Днес, този Овчаров си запали сам дипломата, пред моите очи.
  • 56 Чук

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "!!!?":

    Той ясно го е обяснил ... Но, ако въпреки това не си го разбрал - това вече си е диагноза. Нищо лично.
  • 57 чети и помни

    4 4 Отговор

    До коментар #37 от "!!!?":

    "Славяновода" Овчаров ходи в "Казанското царство", да търси траките?
    Дали намери нещо , никой не разбра, каза, че правели реклама на България дали действително е тази Тракийска България , за която говорим тук, пак не разбрахме.
  • 58 бг'то не трябва да е в ЕС

    3 9 Отговор
    аут на бг от ЕС, македония в европейския съюз те го заслужават. Само като знам какво е ВМРО ми е ясно кой е крадец на език и история.
  • 59 Сандански

    1 2 Отговор
    Проф. Овчаров, само за Вапцаров не говори, че прочетеш ли стихотворенията “Земя” и “Родина”, ще трябва да се гръмнете!

    Коментиран от #61, #62

  • 60 goni

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "тъпунгер":

    Турция не ни е нападнала даже когато Княжество България се обидинява с Източна Румелия! Във всички войни, които България е водила на наша страна се сражават хиляди туци! Включително и срещу Турция! Виж за другите комшии нищо добро не мога да кажа! Като за умрел...! Нищо!
  • 61 Чук

    8 0 Отговор

    До коментар #59 от "Сандански":

    Е, прочетох ги ... И ???? Предполагам, че това имаш предвид:

    "Над мойта земя
    в небето
    опира
    Пирин.
    И мурите в буря
    илинденски приказки пеят,
    над Охрид лазура е
    толкоз просторен и син,
    а още надоле
    е светлия бряг на Егея.
    Спомням си само.
    И ето нахлува кръвта
    във сърцето, което
    топи се от някаква нежност…
    Моя страна! Моя прекрасна страна!…
    Поена със кръв
    и разлюляна
    в метежи.
    По Беласица телени мрежи…"

    .. Тов е достатъчно за болния скопски ум да "допише" Вапцаров и да изгради цяла история и идентитет ... Ето затова заслужавате да подсмърчате и пушите канабис, докато не го преболедувате.
  • 62 Чук

    12 0 Отговор

    До коментар #59 от "Сандански":

    ... И след като си "Сандански", обясни ми защо оня, истинският Сандански се е подпишувал Яне, а не Jане ???
  • 63 МЪкедония

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кака Мара":

    Пък и умира и приватизираният от караПрас БКП-македонофобски пропагандно-манипулационен БИЗНЕС - и в Македония и в Б-ия, където трябва да се връщат откраднатите имоти и активи на умишлено недопусканите за пререгистрация македонски братства! Също умират и приватизираните от шефовете на караПрас ДС-контрабандно-шпионски канали през Западните Балкани и Европа, подсилено и от удара на Евро-пакета Мобилност - контрабандата и шпионажа с ТИР-овете, ползвани и от руските СВР и ГРУ! Затова Джандбаз пееерас и Андро слабанка са първи платени борци срещу пакета Мобилност!
  • 64 Тра-ла-ла

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "ей вулгари няма да мирясате бялото е бял":

    Може, може, ама Ной е арменец, защото ковчега акостирал на планината Арарат. чак после внуците му от Яфет станали македонци. Щото другите македонци начело с първия Македонски цар Нимврод Македонски от Вавилон ги издавил потопа.😂😂😂
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Шамшали

    8 0 Отговор
    Маалиий..,я посмали малко бе . анго. Я па как да нЕзнам оти и Вавилон е бил столица на МаЧердония? То такава история има всеки гръцки град-държава от тая епоха. Без Вавилон разбира се,гърците не са чак такива мегаломани. Сетили се кuците власи след 2000 години да се преродят на древни македони. Ама не са. Просто са огризки от най-различни бивши римски колонисти и шляпят на развален румънски. То и затова кuците власи имат един куп имена - арумъни,армъни,цинцари,армени,мегленорумъни,истрорумъни... В средата на двадесетия век прошляпаха на замърсен с латинизми български. Шамшали.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Това са факти, но

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "чети и помни":

    Виждаш самохвалство, не ти харесват фактите, ами сори, такива са

    Коментиран от #93

  • 69 Гост

    10 0 Отговор
    Цар Самуил не е и чувал за Македония.
  • 70 Русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "като е да":

    ДНЕШНА България е създадена 681г. Езикът на прабългарите е много преди 681г, и преди днешна България. А днешният български език е славянски и няма нищо общо с прабългарският.
  • 71 Русенец

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "ей вулгари няма да мирясате бялото е бял":

    Днешните македонци какво общо имат с антична Македония? Една с една хромозома нямате еднакви с тях? ДНКто ви е чисто българско.
  • 72 Русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "тъп вулгарин":

    Като си тръгнал да асимилираш българин с вулгарин, що не ни припомниш и откъде Турция е получила имато си Turkey?

    Коментиран от #81

  • 73 Тиквун

    1 3 Отговор
    Поредният де......бил и иди........т. Само като му видиш пияната му.....тра. И тоя ми говори за история. Тиква като Боко!
  • 74 Русенец

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "тъпунгер":

    Грешка! Ако Турция беше наложила вето на България за ЕС, САЩ щеше да скастри копоите си в Анадола, и те щяха да клекнат, както винаги. Борбата за надмощие на САЩ, ЕС, Турция и Русия над Балканите е отколешна. САЩ и ЕС нямаше да допуснат с лека ръка, България пак да се сближи с Русия. И ако Турция им беше попречила, щеше да бъде шамаросана възпитателно от задокеанските си господари.

    Коментиран от #80, #86

  • 75 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "!!!?":

    Защо не погледнеш някой речник?
  • 76 Диамантената ръка

    9 1 Отговор
    Единствената цел на макетата е да докопат еврофондовете и да хукнат като гастарбайтери свободно из Европа. Кой каквото ще да говори, за пари става въпрос. Щели да говорят за азбуката, за езика, ала бала, те и сега си ги говорят, какво друго да правят след като Гърция ги шамароса заради Ал.Македонски...
  • 77 Диамантената ръка

    7 1 Отговор
    Крадеш история щото нямаш. Ако имаш ще крадеш ли?
  • 78 Стефан

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Bahti":

    Не знам за краварите, но тази каша с тази измислена държава я направи вашия кумир Сталин с АКТИВНОТО съдействие на ПРЕДАТЕЛЯ Георги Димитров, така че малко се ограмоти и научи СОБСТВЕНАТА си история.
  • 79 До тоя с питанките

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "!!!?":

    Македония не иска съветските ни паметници и социсторията ни.Засега(може да пожелае например и космонавтите ни).Тя иска Райна Княгиня,Левски,Ботев,св.св.Седмочисленици,царете ни.Крадци и лъжци-това са бюрмаджиите.
  • 80 Ангел

    6 0 Отговор

    До коментар #74 от "Русенец":

    Защо не разбереш един път за винаги че Турция НЕ Е В ЕС, и следователно не може да налага никакво вето.
  • 81 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Русенец":

    Браво.Пуйките се ядат по Коледа.
  • 82 Чавдар войвода

    6 0 Отговор
    ВЕТО докрай за Monkey donia.
  • 83 БЮРМ/FYROM

    9 1 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава"-последният проект на коминтерна. Злобни, сръбски мекерета. Крадци на език, история и култура. БЮРМаджии. Диви и тъпи селяндури, потурнЯци.
  • 84 JEFF

    2 5 Отговор
    То пък сме едно нещооо... Тези, които ви връщат назад да гледате само историята не искат да мислите за настоящето и бъдещето. Историята се гради в момента, за да я има и много след нас и професор Овчаров.
  • 85 Интелектуалец

    4 3 Отговор
    Ако РБ подкрепи РСМ да започне преговори за влизане в ЕС, това не означава, че ние признаваме тяхната фалшификация на историята.
    Притесненията ни за малцинствата са отживелица.
    Двете държави са вече членки на НАТО, ако РСМ и Албания станат членове на ЕС, то трите държави биха се развили икономически и тогава ще се построи и ж.п. линия между София и Скопие (ЕС ще подкрепи такъв проект, още повече, че няма столици в ЕС без железопътна връзка), ще се реализира и автомобилната магистрала през Кюстендил, т.нар. "коридор номер 8".
    Що се касае за езиковия спор, то той е отдавна решен.
    Всички международни филолози са запознати как е създаден изкуствения език, който сега е възприет за официална езикова норма в РСМ. Нека си го наричат македонски език. Създали са си го сами през 1944 година. Ние по никакъв начин не може да отклоним това тяхно самоопределение в друга посока.
    В крайна сметка, влизайки в ЕС самите граждани на РСМ ще достигнат до много истини и самите те ще осъзнаят, че са били лъгани цели 76 години.

    Коментиран от #88

  • 86 Abv

    3 1 Отговор

    До коментар #74 от "Русенец":

    Каква Турция в Европейския съюз. Пич слънчасал си посред зима. И какво вето от страна която не е в Европейския съюз.
  • 87 Скопеца от Скопие

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "ей вулгари няма да мирясате бялото е бял":

    Стига с тези гръцки легенди и измишльотини, народ от козари станали империя ХА ХА ХА
  • 88 София

    8 0 Отговор

    До коментар #85 от "Интелектуалец":

    Добре казано но ако Европейският съюз се разпадне един ден , тогава македонците ще създават истински неприятности. Дори в момента в западна Европа , Канада и Америка циркулират македонски книги с тяхната " велика " история и произход а българите са описани като диви племена, които са били без писменост, култура ит.н. Най - интересното е че такава литература се раздава от много време преди те да влязат в НАТО , това означава че имат цел, да съществуват унищожавайки името на България.

    Коментиран от #90

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #88 от "София":

    И аз се сетих за подобни проблеми. Дано и някой от политиците да загрей.
  • 91 Ами

    2 1 Отговор
    Че то истинска история с измислените герои на България има ли ? Още един който се взима на сериозно !
  • 92 Аве Адолф Хайл

    1 0 Отговор
    Вcички cръбcкo - бoлшeвишки утрeпки в Cкoпиe, oтдaвнa вeчe ca изхвърлили cин кaмък oт нaпъвaнe дa cи измиcлят държaвицa , и дрънкaнe нa кoмуниcтичecкa прoпaгaндa ...... ВEТO дo дупкa нa тaя бoлшeвишкa cмeт .
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Гражданин

    2 0 Отговор
    Те могат да пишат каквото си искат. В научната история има само една истина и тя не може да се унищожи. Те могат да се самозаблуждават и нищо повече. Да, харчейки милиони долари те създадоха изкуствената си нация, наречена македонска. Заменяха в продължение на 76 години много стари народни думи, използвани в географската област Вардарска Македония, с много сръбски думи.
    Изменяха българските думи, като премахваха различни букви и звуци, или слагаха в добавка други букви или зввуци. Създадоха институти за развитие на новия език. Налагаха го методично в медиите, пресата литаратурата. Създадоха емисари, които пръснаха по всички краища на тази географска област за да "модифицират" народния език. Ако се проследи развитието на техния език в годините ще се види как те го изменяха трайно и методично все повече и повече от 1944 година досега с основна цел - да го отдалечат по възможност максимално от литартурния български език.
    Измениха не само лексикалния фон, но и интонацията и мелодиката на езика, коато следва мелодиката, фонетиката и интонацията на сръбския език.
    Но това всичко се знае от професионалните филолози и те не могат да се излъжат.
    Но така или иначе, те създадоха друг език.
    Какво, обаче трябва да признаят.
    Те трябва да кажат: "Да, нашият език вече е македонски, Но той е създаден на базата на български диалект и се е отделил от българския език, вследствие на исторически обстоятелства през последните 76 години!"
    Това признание, обаче, те няма да г

    Коментиран от #95

  • 95 Гражданин

    2 0 Отговор

    До коментар #94 от "Гражданин":

    Продължение:
    Тoвa признaниe, oбaчe, тe нямa дa гo нaпрaвят, зaщoтo вce eднo дa cи нaпрaвят "хaрaкири".
    Тoгaвa възниквa "пaтoвa cитуaция".
    Cпoрeд мeн, ниe бългaритe, трябвa кaтo "пo-гoлям" брaт, дa рaзкривaмe пocтoяннo тoвa прeд cвeтa и прeд cвeтoвнaтa нaучнa и пoлитичecкa oбщнocт. Бeз излишни eмoции и caнтимeнтaлни чувcтвa.
    Тaкa пocтeпeннo, aкo влeзaт в EC, зaблудeнитe грaждaни нa РCМ щe ce ocъзнaят, чe ca лъгaни 76 гoдини.
  • 96 Гражданин

    2 0 Отговор
    1. Вeтoтo нe мoжe дa гo държим дo "бeзкрaйнocт", и изпoлзвaйки тoвa "дългo" врeмe, дa прoмeним нaчинa нa миcлeнe нa житeлтe нa РCМ. Тe ca три (или чeтири) пoкoлeния cлeд 1944 гoдинa и зa тaзи цeл ни e нужнo пoнe oщe 80 гoдини, при тoвa, aкo зaпoчнeм дa инвecтирaмe oгрoмни cуми зa дa прoпaгaндирaмe нaшaтa прaвдa.
    2. Aкo РCМ влeзe c тaзи лъжливa идeoлoгия и дoктринa, бaзирaщa ce нa oмрaзa към Бългaрия и фaлшифицирaнe нa иcтoриятa, вcички държaви, члeнки нa EC щe зacтaнaт нa нaшa cтрaнa. Зaщoтo инaчe тe трябвa дa cтaнaт cъучacтници нa прecтъпнaтa идeoлoгия нa Мaкeдoнизмa. Вcякa увaжaвaщa ceбe cи eврoпeйcкa cтрaнa щe зacтaнe нa cтрaнaтa нa Бългaрия. И нe РБ, a РCМ щe бъдe изoлирaнa.
    Aкo ниe иcкaмe дa "изкoрeним" Мaкeдoнизмa" във врeмeтo, кoгaтo тeчe нашето вeтo, щe "нaлeeм" вce eднo мacлo в oгъня, нaрeчeн "Мaкeдoнизъм" и вcички eврoпeйcки cтрaни щe зacтaнaт нa cтрaнaтa нa РCМ.
    Мисля, че от тук нататък нашия исторически спор трябва да се пренесе на европейска сцена. Там, учените историци от цяла Европа, щр бъдат съдници. И не, че не могат да се появят такива, които ще защитават Македонизма, но повечето учени ще застанат на страната на България.

    Коментиран от #97

  • 97 Чук

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Гражданин":

    Много наивно .... И какво пречи на учените историци от Европа СЕГА да отсъдят ??? А може би именно ветото ще ги накара да се поровят в историческите архиви, към които досега са имали нулев интерес ???
  • 98 Гражданин

    1 0 Отговор
    Сега учените историци не се занимават с нашите болки.
    Сега само политиците искат РСМ час по-скоро да влезе в ЕС за да я колонизират, както колонизираха РБ.
  • 99 реалистично

    0 0 Отговор
    Това ,казано дотук е ""бял кахър""....... Не на изток , на запад от Македония е всъщност истинския техен проблем , поне според мен :-( :-( Но мен никой не ме коментира - и правилно !!!
  • 100 Трагедия

    1 0 Отговор
    Интересен феномен е ,че когато на по напорист индивид му се окичи званието професор, след време започва да бълва глупости. Този е същия. Крупна стратегическа грешка е проявата на мутрите да пречат на С.Македония да влязат в ЕС. Това е крупна грешка на Ганяовците и е напълно в услуга на сърбоманите. Браво на Ганя и неговите дипломати ,единия Русенец, другия банкенски учен а третата пазарджишка красавица. Умни та знае ли се. Но понеже са изключително тъпи ,ама много прости и неуки , за това днес този народ мре като мухи. Пълен хаос. Останали има няма 5 млн. най бедни и диви, дуги ги хранят и бранят а искат да са най дипломати. Но за прост Ганьо милост не трябва да има. Та този другар масон, говори глупости. За това в Рим още , на десет учени , определяли по един неграмотник да ги управлява.