Last news in Fakti

20 Януари, 2021 19:00 3 984 30

Страхът от преврат кара Байдън да трупа обезоръжени войски във Вашингтон

  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • вашингтон-
  • московский комсомолец

Новата администрация на САЩ се опасява, че част от войските, изпратени в столицата, може да са привърженици на отиващия си президент Доналд Тръмп. Агентите на ФБР проверяват персонала за лоялност

Страхът от преврат кара Байдън да трупа обезоръжени войски във Вашингтон - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полицейската военна техника се появи по улиците на Вашингтон преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън. Местните жители публикуват многобройни снимки, показващи бронирани военни джипове и бронетранспортьори. В навечерието на инаугурацията във Вашингтон пристигат и допълнителни сили на Националната гвардия на САЩ, за да предотвратят възможен опит за военен преврат. С кого ще се бие Байдън разкриват експерти пред руския вестник „Московский комсомолец“, цитиран от агенция "Фокус".

След неуспешния опит за щурм на сградата на Капитолия от поддръжници на американския президент Доналд Тръмп на 6 януари, във Вашингтон се предприемат спешни мерки за сигурност. Според служителите в града ще бъдат разположени 20 000 американски войници от Националната гвардия, допълнителна полиция, тайни служби и сили на ФБР. Войниците създадоха мрежа от пунктове в центъра на града, за да покрият подстъпите към Капитолия, Белия дом и други правителствени сгради в навечерието на встъпването в длъжност на новия президент на страната Джо Байдън.

Според американски медии обаче новата администрация на САЩ се опасява, че част от войските, изпратени в столицата, може да са привърженици на настоящия президент Доналд Тръмп, чийто мандат изтича на 20 януари. Агентите на ФБР проверяват персонала за лоялност.

Може би поради недоверието към персонала на Националната гвардия, войниците, които патрулират по улиците на Вашингтон, „загубиха" оръжията си. Това се доказва от многобройни снимки и видеоклипове, направени от местните жители и пресслужбите на правоприлагащите органи. По-голямата част от войниците, уловени в тези кадри, нямат лично оръжие. Войниците, които пристигат във Вашингтон от други региони, се разтоварват от самолети без боеприпаси.

Подобна е ситуацията и със специалната военна техника. Местните жители заснеха конвой с бронирани превозни средства M-1117, които бяха забелязани в парк близо до централата на Националната гвардия на окръг Колумбия на няколко километра от Капитолия. Там е имало и бронирани превозни средства Humvee. Прави впечатление, че оръжията от всички бронирани превозни средства са демонтирани - от автомати до картечници.

Както отбелязва бивш служител на руските Вътрешни войски в разговор с MK, обезоръжаването на войниците, когато бъдат въведени в града, е обичайна практика за редица страни по света. Експертът обаче отбеляза, че този факт поражда много въпроси сред привържениците на Джо Байдън.

„Първо, не е ясно, защо го правят. Казват, че ще се борят с възможен преврат. Добре, тяхна работа. Но как ще го направят без оръжие? Снимките показват, че почти всички войници в периметъра, по улиците на града, дори на път за Вашингтон, нямат оръжия. Това говори за страх от военните, но тогава е напълно неясно защо те трябва да бъдат въведени там и то в такъв мащаб. За сравнение: инаугурацията на Обама беше охранявана от 5000 войници от Националната гвардия, на Тръмп - 8000. И това е напълно достатъчно“

На въпрос практикува ли се разоръжаването на войските на масови събития някъде по света, събеседникът на изданието отговаря: „Толкова очевидно - само в страните от третия свят, където се страхуват от военен преврат. Там - да, ходят на паради с незаредени картечници. По съветско време аз лично попаднах на ситуация, в която войниците са били обезоръжавани преди парада на Червения площад. Оръжията са раздавани от служителите на КГБ, след сваляне на затворите от картечниците. И раздаваха оръжия без патрони. Преди парада отново проверяваха дали никой няма боеприпаси. Това се дължи на баналния страх, че военните могат да използват толкова голям брой войници в столицата за преврат“.

Но дали е обичайно ли да се премахват оръжията от бронираните превозни средства? „За първи път виждам подобно нещо. Въпреки че може да се страхуват, че ще стрелят по кортежа на Байдън - кой знае. Но във всичко това има карнавален елемент. Защото, повтарям, защо да се вкарват войски в града, за да се защитават от преврат, ако само тези войски могат да извършат преврат? Снимките от САЩ напомнят на репортажи от Минск, където властите също говореха за опит за преврат. Но там никой не сваляше оръжията от бойната техника, а войниците не бяха разоръжени“.

Превод и редакция: Иван Христов

Източник: "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    95 6 Отговор
    Американската армия е длъжна да защити демокрацията в САЩ и да свали назначения с измама за президент Джоузеф Бай Дън.

    Коментиран от #25

  • 2 Сикрет Сървиз

    76 5 Отговор
    "Агентите на ФБР проверяват персонала за лоялност" - проверката е СЪБЛЕЧИ СЕ, РАЗТВОРИ БУЗКИ...ако си джендърче, те допускат да пазиш Байдън.

    Коментиран от #11

  • 3 Майна

    65 2 Отговор
    ОЛЕЛЕ, МАЙКО!!И ЩО ГО СТРАХ ? ДОСЕГА НЕ Е ИМАЛО ТАКОВА НЕЩО...ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ СИГУРНО, КАТО БОРИСОВ НА ПРОТЕСТИТЕ...ТОЯ И ТОЙ ДА СКАЧА В ДХИПКАТА И...В ПЛАНИНАТА, НА КАНЬОНА...ПО=ДАЛЕЧКО...
  • 4 CNN

    80 4 Отговор
    "Демокрация" под дулата на автоматите. 30 хил. военни вкарват мумията в Белия дом!
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    60 4 Отговор
    ДЖО БАЙДЪН е кукла на конси слуга на сорос

    Коментиран от #21

  • 6 БайДън

    46 3 Отговор
    Повече трябва да го е страх от деменцията и да не се опусне, когато е забравил да си сложи памперса.
  • 7 Гост

    6 52 Отговор
    Плачете руски подлог. За "Путин Факти" говоря

    Коментиран от #22

  • 8 СССРБарета

    49 1 Отговор
    Така работи Режима! Страх го е дори от собствената си сянка!
  • 9 БОЗА

    47 1 Отговор
    ПАРАНОЯ от самото начало...каво ли ги чака,за в бъдеще...;-)
  • 10 Дънди

    20 2 Отговор
    Крокодила много добре знае какво е преврат,затова напълни задния двор.За Ердо беше казал,че тоя път не с преврат,а с друго нещо трябва да се подходи,за да го свалят
  • 11 БОЗА

    39 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сикрет Сървиз":

    Тъкмо чета,че в Нидерландия пуснали джендърно неутрални карти,за игра...няма вече попове,валета и дами...светът отива на бабината си...който още не е полудял,той не е нормален... ;-)))))
  • 12 Хайл,Джо

    5 0 Отговор
    Карай по-нататък..
  • 13 БОЗА

    16 1 Отговор
    Какво ли ще се случи шаха... ;-(

  • 14 Рузвелт

    42 2 Отговор
    Ние сме с тебе, Тръмп:
    биткатата може да е загубена, но не и . . .войната !
  • 15 Матей

    50 3 Отговор
    ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА.Пазят се от сянката си,защото знаят какво са направили,отмъкнаха властта с измама,а който си служи с измама,значи има лоши намерения.Как можаха да изкарат лейди Га-гаааа да им пее химна,накипрена като мадам дьо Помпадур,със зловещи черни ръкавици,а Байдън дрънка прекалено дълго празнословия.Америка навлиза под знака на сатанизма.
  • 16 МАЛКА пенсИЯ

    1 25 Отговор
    Ми не гледайте,щом не Ви аресва,церемонията.
  • 17 КОНТРАТА

    35 1 Отговор
    Сороснята се е разтреперила от страх! Този от бункер ли ще управлява следващите 5 години?
  • 18 Глупости

    8 2 Отговор
    Това да не е Бойко на 2 септември
  • 19 ГанюБалкански

    3 21 Отговор
    хахаха, къф преврат ве, само кьорфишеци журналистически, мишока избяга към флорида, самохвалкото няма смелост да направи такова нещо ........
  • 20 росен

    4 2 Отговор
    Искам да видя нашите бизнесмени-невъзвращенци какво ще кажат след като първо ги занулят и после принудят да се махнат от там...
  • 21 смешник

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    а тръмпу на евреите
  • 22 Руснака

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Ей френд, бъди ми ГОСТ догодина в Ню Йорк.Където пожелаеш ще те черпя щедро един Биг Мак за ТРИ РУБЛИ.🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 23 гламав козяк

    3 1 Отговор
    По темата ще се въздържим! Чакаме за Кремъл и Путин!
  • 24 ХайлАдолф

    9 3 Отговор
    Cлeд жaлкoтo фиacкo нa измиcлeнaтa цeрeмoнийкa , дoлнoпрoбнитe кoмунoиди oт дeмoкрaтcткaтa кoмпaртийкa нa крaвaрникa прoдължaвaт дo квичaт....... E гoлям cмях пaднa вчeрa ,кaтo глeдaх eдин миришeщ нa фoрмaлин cтaрчoк , ocвoбoдeн oт cтaрчecкия дoм пoд уcлoвиe , дa ce мoткa кaтo бeзoглaвeн зaд нEкви cтъкaлцa ....... a чaк имaшe и жeнcкo кучeнцe мeлeз , кoeтo въртeшe шaнтaвo oпaшчицa oкoлo нeгo ...... Гуcтo ми cтaвa , кaтo глeдaх ,кaк Бaй Дoнчo ги e нaкaрaл дa припиквaт в бутилчицa и дa ce cтрaхувaт oт coбcтвeнaтa cи cянкa , a плиткoумницитe oт пceвдoдeмoкрaтичecкaтa кoмунoиднa пaртийкa , прикaзвaт и ce нaпъвaт нa някaквa групa кoлчeтa c цвeтни рaирaни пaрцaлчeтa . Вeрнo ,чe имaшe и нeкoe другo мюcли зa cтaтиcт , нo пък тo eднo cи рoвчкaшe из тeлeфoнчeтo ....... Тa щe глeдaм c интeрec ceриaлa oт вoнящия нa диктaтурa крaвaрник .
  • 25 Според

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    спящия пророк Едгар Кейси 44-ият президент на Америка ще бъде последният. Подобно предсказание за последния 44-и президент на Америка направиха и други гледачи - Ванга, Василий Немчин, Нострадамус, Рано Нерон ..
    Според официалните данни номер 44 в редицата на американските президенти беше Барак Обама, който прекара два мандата в Белия дом (от 20 януари 2009 г. до 20 януари 2017 г.). А Доналд Тръмп, който го замести, вече е на номер 45.
    Експертите обаче прецениха, че Тръмп все още е 44-ият президент, тъй като в историята на САЩ имаше президент Стивън Гровър Кливланд, който беше преброен два пъти, което е грешно. Избиран е в края на XIX век два пъти, но с почивка. Ако се приеме правилно, тогава Доналд Тръмп е 44-ият президент на Америка.
    Независимо дали 44-ият президент (Доналд Тръмп) или 45-ият (някой от неговите конкуренти) заемат стола, Америка ще продължи да се потопи в труса на кризата.
    Днес в Новия свят все повече говорят за края на Америка. Сценариите са повече от достатъчни. От пълно физическо унищожение в резултат на изригването на супервулкан в Национален парк Йелоустоун, до разпадането на отделни щати или загубата от страна на САЩ на статута на империята.
  • 26 бай Дън

    5 0 Отговор
    Това е Америка, не можеш да имаш вяра и на средния си пръст като си бършеш газа.
  • 27 От чужбина

    1 2 Отговор
    Комсомолски глупости!
  • 28 Психоаналитик

    0 0 Отговор
    Параноята винаги преследва престъпника.
  • 29 Боят Настана

    0 0 Отговор
    Президентът на САЩ Доналд Тръмп излага на показ до каква степен страната остава разделена от своята гражданска война. Заплахата му да наложи вето на военния бюджет от 718 млрд. долара, ако в него е предвидено преименуването на военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията, е като ехо на случилото се през 1861 г.. Позицията на Тръмп по въпроса подчертава странния начин, по който военните са кръстили някои от най-големите си бази в страната, като например Форт Браг в Северна Каролина или Форт Худ в Тексас – а именно на генерали като Бракстън Браг и Джон Худ, които са се сражавали, за да разрушат Съединените щати.

    Критиците с насмешка отбелязват, че тази традиция военни инсталации да бъдат кръщавани на победени врагове вероятно означава, че в бъдеще ще има поне една база, наречена на Осама бин Ладен, и една на лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади, които бяха убити от щатски войници.

    Яростта, с която се води спорът за преименуването на базите и премахването на статуи на военни командири на Конфедерацията, подчертава колко голямо значение има изходът от гражданската война в съвремието на страната. Един от туитовете на Тръмп подсказва защо положението е такова повече от век и половина след поражението на Конфедерацията: „Натъжих се като видях как историята и културата на нашата велика страна е жива разкъсвана с премахването на нашите красиви статуи и монументи“.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.