27 Януари, 2021 19:00 2 554 16

Байдън ще използва Макрон срещу Меркел

  • джо байдън-
  • еманюел макрон-
  • ангела меркел-
  • франция-
  • сащ-
  • германия-
  • европа-
  • нато

Елисейският дворец е щастлив, че има по-предсказуем партньор в САЩ

Байдън ще използва Макрон срещу Меркел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Френският президент Еманюел Макрон стана вторият лидер в Европа (след британския Борис Джонсън) и първият в ЕС, който успя да разговаря по телефона с новия президент на САЩ Джо Байдън. Както пише френският вестник L'Opinion, Макрон, който положи „клетва за вярност“ на новата администрация на САЩ, ще бъде използван от американците срещу германския канцлер Ангела Меркел, предаде агенция "Фокус".

Според изданието Байдън и Макрон представляват нов съюз на привърженици на многостранността. Елисейският дворец е щастлив, че има по-предсказуем партньор в САЩ. „Байдън, подобно на Макрон, вярва в идеала на многостранната система. Те трябва да постигнат разбирателство по въпроси като икономическото възстановяване след пандемията, растежа на „зелената“ икономика, съживяването на НАТО (според Макрон Алиансът преживява „мозъчна смърт“), популяризирането на западния модел на демокрацията ... И двата екипа започнаха да формират американско-европейски план за действие за следващите месеци по отношение на климата, разпространението на ваксини, санитарните условия и търговската реформа“, се казва в статията.

В същото време се посочва, че „основният източник на напрежение може да бъде сътрудничеството на европейците с Русия и Китай“. „Новата администрация на САЩ иска да координира по-добре китайската и руската политика с Европа“, коментира бившият френски посланик Мишел Дюкло. „Тя ще притисне Елисейския дворец, за да успокои пламенността на Ангела Меркел, която популяризира споразумение за защита на инвестициите с Китай, иска да завърши проекта за газопровода „Северен поток 2“ и настоява Европейската комисия да облага интернет гигантите“, пише вестникът. Отбелязва се, че „във Вашингтон вярват, че германците са станали твърде независими или дори твърде много подкрепят Китай“.

„Франция не е геополитически приоритет за САЩ, но дипломатите на двете страни обичат да работят заедно и да координират общи позиции. Има добра възможност президентът Макрон да докаже на американския си колега, че е в състояние да представи нещо конструктивно“, добави Дукло. Въпреки това, Макрон има сериозен конкурент в борбата за влияние над американския президент - „новата независима Великобритания, представлявана от своя премиер Борис Джонсън, който има големи планове за себе си“, обръща внимание L'Opinion. Великобритания ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 през юни и ще председателства следващата конференция на ООН по изменението на климата. Дукло подчерта, че Лондон вероятно ще подкрепи стремежа на САЩ за формиране на широк алианс от демокрации (Европа, Австралия, Азия) под американско ръководство около идеята за „сдържане“ на Китай в областта на 5G, изкуствения интелект и т.н.

„Но няма гаранция, че Франция ще се съгласи да стигне толкова далеч“, обобщава статията. На 24 януари президентът на САЩ Джоузеф Байдън е провел телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, за да „изрази желанието си да укрепи двустранните връзки с най-стария ни съюзник“. Както обясняват от Белия дом, „Байдън подчерта също така своя ангажимент за укрепване на трансатлантическите отношения, включително чрез партньорството на НАТО и САЩ с Европейския съюз“. Лидерите на двете държави изразиха намерението си да работят заедно по „общи приоритети във външната политика“, включително отношенията с Китай и Русия, както и в Близкия изток и региона на Сахел в Африка. Освен това те смятат, че е необходимо да се поддържа тясно сътрудничество по отношение на изменението на климата, борбата срещу пандемията на коронавируса и глобалното икономическо възстановяване.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    22 1 Отговор
    макарончо отдавна се слага на левите резби отвъд океана сега му се отваря парашута
  • 2 нашия

    13 2 Отговор
    не че меркел е нещо по добро но тя като победена страна във войната преди да заеме длужност канцлер подписва един документ и не може да мурда -а сега си позволява малко волности понеже си заминава

    Коментиран от #11

  • 3 Брендилия

    14 5 Отговор
    Ако Байдън ползва Макрон срещу Меркел да си мета оставката. Емануилчо шанс няма. Фрау Меркел ще му покаже откъде изгрява слънцето

    Коментиран от #5, #10

  • 4 324

    21 0 Отговор
    Герентофил +педофил срещу паразитофилка
  • 5 нашия

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Брендилия":

    тя вече е....взела-дала-не пее в хора

    Коментиран от #6

  • 6 Брендилия

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "нашия":

    Ще пее и още как, само че чрез наследника й на поста. Лидер в сянка, познато а?

    Коментиран от #7

  • 7 нашия

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Брендилия":

    никога не е била лидер за да е такув във сянка-само си припомни как реагира като разбра че САЩ са я подслушвали и ще разбереш че съм прав
  • 8 любител

    14 1 Отговор
    макарончо ако предадеш-продадеш европа вземай си дъртачката и аиде у америка.няма място за предатели.
  • 9 Скептика

    13 0 Отговор
    Значи това е всички под шапката на американците, а за останалит инакомислещи санкции, заплахи и ако сметнат за необходимо и военен натиск
  • 10 нашия

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Брендилия":

    Кнцлер акте подпива приятелю-което значи -суверинитет 0-само може да е работилница под контрол
  • 11 Шпек

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "нашия":

    Търсената от теб думичка е “Канцлер акт”,не ми благодари.

    Коментиран от #13

  • 12 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    Тва да се чува, той Макрон посрещна Путин в Париж с червени пътеки като някога Петър Велики, за литература с памперса може и да си говорят, но за бизнес и то в опозиция на Германия е смешно:)
  • 13 Брендилия

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Шпек":

    А, здравейте! Благодаря. Бях забравила за тая глупост "канцлер акт" до 2099 е в сила, тцтц

    Коментиран от #14

  • 14 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Брендилия":

    глупост глупост но се придържат кум нея и то НЕОТКЛОННО

    Коментиран от #15

  • 15 Брендилия

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "нашия":

    Ами не разбирам защо го правят? 1949 е подисан тоя акт. Бяха ФРГ и ГДР, но от 03.10.1990 мисля година вече е Германия.
  • 16 Въпрос

    5 0 Отговор
    Като патерица ли ще го използва или като бастун?