Last news in Fakti

31 Януари, 2013 12:50 27 040 164

Отворено писмо до г-ца Бехар

  • бехар-
  • писмо-
  • кирил станков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като Ралица Бехар реагира с отворено писмо на думите на лидера на евроскептичната Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фараж, който изрече тежки думи за състоянието на българската икономика, политика и съдебна власт, интернет пространството се запълни с коментари, които бяха насочени "за" и "против" тезите й. Само във Факти.бг нейното писмо беше прочетено от повече от 10 000 души, а коментарите надхвърлиха 150. Предлагаме ви сега една добре аргументирана контра теза:

Г-це Бехар,

Казвам се Кирил Станков, българин съм.

Реших да ви пиша, защото съм силно изненадан (да не кажа и възмутен) от отвореното ви писмо до г-н Фараж (когото нямам честта да познавам). Като българин учил и живял в Израел и Канада и върнал се тук, за да поддържа родителите си, но и с някаква надежда за развитие, реших да не остана безразличен към наивните твърдения във вашия текст. За да не досаждам на вас и останалите неколцина читатели на това скромно мое откровение, ще спестя подробностите колко факултета бих могъл да завърша – избрах само един и имам скромната титла Бакалавър по Изкуствата от Тел-Авивският Университет.

За разлика от вас, Ралица, аз не произхождам от семейство с много успешен PR бизнес и не успях да се посветя на благотворителни дейности по време на образованието си, защото пристигнах в Израел с 50 долара, подарък от чичо ми и много хъс. Наложи ми се в продължение на 5 години да спя по 4-5 часа на ден, защото трябваше да работя като куриер нощно време и като готвач в пицария за да платя образованието си (каня ви някой ден да пробвате от моите пици с биологично чисти продукти – прекрасни са!). Също така искам да спомена, че Тел Авив (както и Единбург) е град със страхотна атмосфера, особено след някой атентат. Мисля, че с това се изчерпват приликите между нас.

Моята силна връзка с България е причината да напиша това писмо. Аз обичам тази страна, природата й, и хората, които познавам – моите приятели. Избрах да живея на село, далеч от големия град. И в това село живеят около 120 души. Съдейки по моите съселяни, коментарите на г-н Фараж са доста точни. В момента съм дал заеми и вересии за около 1000 лева на хора, които просто не могат да свързват двата края, всеки месец! За щастие имам професия (освен кинорежисурата, която в нашата прекрасна  - според вас – страна не може да ми осигури нормално преживяване), позволяваща ми да живея с доходи над средните в България.

Вие цитирате данни на официални институции в България, които - априори – обслужват интересите на правителството. Тези данни са абсолютно неверни. Смея да твърдя, че средната, официално платена (тоест не сива и черна заплата) далеч не надхвърля 500-600 лева. Невероятно е, че млади лекари и учители започват и с по-малко от това. Забравяте да споменете във вашето писмо, че по данни на същата тази статистика едно 4-членно семейство има нужда от 1800-2000 лева (двама родители и две деца). Тази сума не се получава дори и според „вашата” средна заплата. А и тя не включва дори и една едноседмична почивка - било то в България или съседни нам държави (за Великобритания няма какво да говорим).

Ралица, според вас – дори и да сте права – нормално ли е в една държава от ЕС 27% да живеят на границата на бедността или под нея? Това е почти всеки трети човек и дете! Аз съм изключително учуден от наивността ви да се обуславяте с информация, тиражирана от едно правителство, което прикрива импотентността си с масова дезинформация, демагогия и популизъм!

България (и управляващите я олигарси) позволяват бизнес само на хора от тяхната клика. Опитайте да „въртите” честен, малък бизнес и ще видите как бюрокрацията, абсурдните наредби и нереалните данъци и такси ще ви съсипят. Голяма работа, че учредителния капитал (отскоро) е 1 евро. Какво е 1 евро в България, след като Кремиковци струва пoловината? Какво, наистина е 1 евро, като всеки заблуден проверяващ очаква да го „почерпите” поне за 10 (ей-така, за да „не се хващаме за дреболии”). И колко евро да очакват хората от десетки държавни предприятия, неполучили заплати с месеци? Каква държава е това? Ако аз не платя заплата на моите работници до 10-то число ще ми "цъфнат" 5 инспектора и икономическа полиция...

И така... Вие, Ралица, пишете само за числа и цифри. Твърдите, че има потенциал в България. Ала това е далеч от истината. Причината тези цифри да нямат значение, е, че моралът и атмосферата в тази „държава” са непоносими. И ако аз бях на 20 години щях да си стягам багажа не по икономически (защото да – тук е възможно да се оцелее), а по човешко-морално-философски причини. Убеден съм, че преди да имате „оферти” от 4 университета във Великобритания сте посещавали елитно училище в България, вероятно не под „шапката” на МНО. Че сте имали достъп до курсове и учители, които по никакъв начин децата от моето село не могат да си позволят. И че когато сте искали пари в брой от баща си (в съседната стая) по Скайп, малко хора са можели да си позволят компютър и интернет достъп (а и днес в моето село има максимум 10 такива).

Тоест - животът ви е минал в един кръг повече или по-малко отдалечен от живуркането, на което са обречени 80% от представителите на тази заг(н)иваща нация.

Забравяте да споменете, че България е управлявана в последните години (няма да уточнявам колко) от една институционализирана мафия, че корупцията и чалгата са завладели тотално това общество, че образователната ни система бълва некадърни, самонадеяни изтърсаци. За здравеопазването няма да говоря – ако искате да видите как е, идете на един преглед и лабораторни изследвания  в който и да е провинциален град. Че шансовете за професионално развитие са нулеви, защото тук наука и индустрия няма, а само далавери. Че културата и изкуството са едва ли не „табу”, а малкото занимаващи се с тях са смятани за „лузери” и откачалки. И, че София – моя роден град – далеч не е България.

Да, аз също се върнах тук след 16 години в чужбина и то доста успешни – творчески и финансово. За разлика от вас, аз съм не толкова млад и имам други причини, които ме карат да остана тук. Ала с всичката гнусотия, която ни залива в последните години – като се започне с икономиката и се свърши с екологията – аз не мога да виня нито г-н Фараж за неговите твърдения, нито всеки млад българин, който мисли да напусне тази страна. Просто „страна” вече няма. Мафията си я приватизира и прави каквото си иска и си има официална статистика с която да замазва положението.

Искам да използвам възможността да ви поканя в моето село, и в близкия провинциален град, за да ви покажа колко много се заблуждавате. И да имам лично възможността да ви кажа как вашето самодоволство и късогледство са една от причините т.нар. елит на България да не прави нищо полезно за спасяването на тази „нация”.

И аз написах това писмо с добри чувства, но и с малко гняв. С гнева на нашето поколение, което изгуби най-хубавите си години в т.нар. „преход”. Не очаквам отговор от вас.

С умиление,

Кирил Станков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    4 1 Отговор
    Браво пич!

    Коментиран от #7, #34

  • 2 атакааа

    5 1 Отговор
    Кирил Станков, браво и поклон, защото има много , като вас, но вече хората нямат сили а и не виждат смисъл да се борят с псевдо патриоти и заблудени души не виждащи по далеч от носа си. Браво че сте отделили време за да й отговорите на тая изгубена душа раличка
  • 3 поздрав за Ралица

    0 0 Отговор
    http://vbox7.com/play:b5c3761ca8
    моля, който изслуша песента, да я оцени както поиска.
  • 4 $$$$$

    1 4 Отговор
    Ралица и г-н Станков живеят в различни Българии. Мисля, че има и трета. Докато е така , няма надежда за Бг. Или направете поносим живота на всички българи, или потъваме заедно всички.
  • 5 Aha

    2 5 Отговор
    Чавека много точно е казал всичко. Жалко, ноистина е жалко. И аз живях в Англия. Изкарвах бая пари. И най-важното - бях уважаван от високомерните англичани. Те уважаваха уменията, които имам и труда, който полагам. За кратко време зе издигнах професионално. Но и аз се прибрах. Тук не изкарвам като там по 200-300 лв. на ден. Тук изкарвам много по-малко. Но тук са приятелите, родителите, любимата ми. Беззаконието е на ниво. Монополи, банки и медии ни тровят дните. Ако днес в България се приемат закони като в Англия съм почти 100 % сигурен, че за макс 3 месеца и половината банки ще започнат да затварят кепенците. Наскоро чух по Тв, как един баща, на когото децата са в чужбина да казва - Ами ако не бяха отишли в чужбина моите деца и всички други, като тях. Тогава какво щеше да се случи? Щяхме да имаме още 2 000 000 души без работа!!!! Безработицата щеше да е над 50%. Ако не се бяхме изселили, отдавна да са избесени нашите управници и статистици. Адмирации за г-н Станков.
  • 6 gost2

    2 13 Отговор
    Ясно, право и точно ..... в десетката!
    Отдавна свалихме розовите очила и надежда всяка забравихме...
  • 7 Цъф

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "gost":

    Много вярно г-н Станков!
  • 8 ддд

    2 11 Отговор
    Браво!
    По-добре и по-точно няма и аз как да се изкажа.
    Не винете Фараж,а хората в страната,които гледат собствените си интереси и не се стремят да направят дори и малка промяна в околните в позитивна посока и просвещение.
  • 9 Гергина Спасова

    2 5 Отговор
    Поздравления на г-н Станков за написаното!
  • 10 Евгени

    2 4 Отговор
    напълно съм съгласен с Г-н Кирил Станко. Само бих добавил,че тези олигарси-мафиоти са и убийци.Не познават други начини за печелене на пари,освен с далавера,насилие и убийство.Политическите партии обслужват само престъпниците,съдебната система обслужва само МАФИЯТА. ЕДИНСТВЕН ШАНС ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ Е НАПУСКАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ИЛИ РЕВОЛЮЦИЯ.
  • 11 Тодор

    2 5 Отговор
    Много истини казвате г-н Станков!
    Големият въпрос е : Остана ли в тази клета територия/защото това не е държава/хора с разум и сили да променят това???
    Или масовата профанщина и циганзация е завладяла всичко?
  • 12 Aha

    2 6 Отговор
    Жалкото в случая е, че писмото на дъщеричката не еди кой си ще достигне до г-н Фараж, кокто достигна и до повечето български медии, но на господин Станков писмото ще го прочетем само тук във факти.бг. Но той господин Фараж знае каква е действителноста по-добре от г-ца Бехар. Лошото е, че не се намери никой да каже - Защо се слагат всички под общ знаменател? Защо мислите българите за цигани? Циганите са тези, които слагат петното върху името ни. Защо се боят, че Англия ще трябва да посрещне вълна от емигранти? Защото им е ясно, че по-голяма, дори и преобладаваща част от тези емигранти ще са точно циганите, които ще чакат на "социалното". Без майтап - чакам с нетърпение да влезем в Шенген. Тогава ще видим как тези, които ни учат как да си гледаме циганите ще се справят с тази задача. Да видим как ще ги "интегрират". Циганин не можеш да интегрираш. Все едно да приспособиш тумора да работи наравно с черния ти дроб ( примерно ). И защо не се намери никой, който да попита този господин Фараж - "Нима смятате българите ( в буквален смисъл на думата, без циганите в това число), за по-голяма заплаха, или за по-мързеливи от милионите индиици (по-"цивилизовани" цигани), които са завзели Лондон. Който се е разходил по ул. Оксфорд, например знае за какво говоря. Няма обслужващ персонал в магазините, който да е нещо по-различно от индиец. Или може да влезеш в магазин в който чифт обувки е към 2000 паунда и тогава ще те посрещне русокоса продавачка, която също няма да е англичанка, а някоя литовка, или най-много полякиня и ли пък може и българка. Това е дразнещото според мен. Ние сме по-голяма заплаха от милионите индиици, завзели Англия.
  • 13 bravo

    1 5 Отговор
    Браво на автора! Ама на предишната авторка-измисленячка надали нещо ще и влезе в главата,защото няма време от подмазване на върхушката!
  • 14 Пламен

    2 1 Отговор
    Г-н Станков, ползата от писмото на Ралица е, че вече има дискусия.
    Аз съм възрастен човек и за мен не е толкова важно какво е казал един чужденец за нас. По важното е как оценяваме ние, които живеем в тази държава, нашият живот, култура и перспеткива.
    За съжаление, не съм голям оптимист защото не виждам ВОЛЯТА на младите хора да отстранят мутрите, чалгата, посредствеността в образованието и в политиката. В началото бе словото, нека да говорим, но господ няма да ни помогне ако сме роби и дребни хитреци.
  • 15 SSSR

    0 2 Отговор
    Pop Krystio . да знаеш ,че това си го знаем и ние и не е от сега а е от 44 та година тогава държавата партия е мафията ,след 89 та само партията е мафията .Ноооооо нещата вървят в правилна посока и е права г-ца Бехар която е по българка от Кирчо Попкръстьов Станков. Мрънкячи в БГ много ........
  • 16 ГОТОВ СЪМ

    1 0 Отговор
    ДОБРЕ Г-Н СТАНКОВ! АМА БРАТЯ БЪЛГАРИ СПРЕТЕ ДА КОМЕНТИРАТЕ!
    КАТО ЗНАЕТЕ ЧЕ МНОГО НЕЩО В ТАЗИ ДЪРЖАВА НЕ Е КАКТО ТРЯБВА СТИГА ПРИКАЗКИ ДАВАЙТЕ ДА ДЕЙСТВАМЕ! НЯКОЙ ПО-ДОЛУ СЕ ИЗКРЯСКА ДА ПРАВИМ РЕВОЛЮЦИЯ-Е ТОВА Е ПРИКАЗКА. ДА СЕ ХВАЩАМЕ ЗА КОБУРИТЕ ДА НАПАДНЕМ БАСТИЛИЯТА И ДА СМАЖЕМ НА ЗМИЯТА ГЛАВАТА-ТОВА Е ИЗХОДА. СТИГА ПРИКАЗКИ ЗДАЩОТО АКО ЧАКАТЕ ИЗБОРИТЕ ПАК ЩЕ НИ ИЗКЛАТЯТ ПО ПОЗНАТИЯ НАЧИН И ЩЕ ДУХАМЕ НЕ СУПАТА А ВЕЧЕ СВЕЩИЧКИТЕ НА ГРОБИЩАТА. ДАВАЙТЕ ДА ИЗЛИЗАМЕ НА ПЛОЩАДА ДА ПРЕВЗЕМЕМ БЪЛГАРСКАТА "МОНКАДА" - НЯМА ВРЕМЕ!
  • 17 Владимир Каролев

    9 2 Отговор
    Самият факт, че аз съм в България и не съм бил във властта, доказва, че г-н Станков просто не е прав :-)

    Коментиран от #26, #47

  • 18 тва е друга песен

    2 5 Отговор
    Браво Станков!
    Но бих искал да добавя, че е време да спреме да напускаме страната, а да принудим дъртите мафиоти, които я управляват и се гаврят с хората, да я напуснат!!!!!
    Нека да си вземат парите и да се махат, да си ги харчат със здраве, но само да ни лишат от присъствието си, че народа няма да ги трае дълго, а и става все по трудно да ни изфабрикуват поредния лъже-пророк!
  • 19 SSSR

    2 6 Отговор
    Алоооооооооо ,революционерите и кво ше праите като вземете власта бе ,ше национализирате ли кво ли и откаде да знаем ,че вие сте читави като не сте забили един пирон до сега бе .Само с мрънкяне не става требе и работа .Ама сите вие работа не щете искате да превземате власта .И после кво .ние които и сега работим да работим за вас ли . Права е Бехар ! А вие имайте в предвид ,че и ние може да излезем на улицата когато излезете вие и да ви строшим главичките мързеливи и напушени.

    Коментиран от #24

  • 20 писна ми

    0 1 Отговор
    както беше казал Спенс в една своя песен.''Да живеем за емиграция и легализация''. и в допълнение ....''всеки сам решава,какво му дава,тази ши...а държава''.
    от младеж 29 год.
  • 21 Прокуден

    2 4 Отговор
    Браво!!
    Аз също съм възмутен от това момиче. То показа че няма реална представа къде живее! Живея във Варна и тук средната работна заплата далеч не е 700лв, масово се дават 400-500лв, няма работа, а пенсионерите гледат по улиците с глад в очите. Наистина англичаните ни дискриминират, но това което каза депутатът е истина!!!
  • 22 *****

    2 3 Отговор
    Поздравления за Кирил Станков!
    Браво на коментара - $$$$$!
    Третата България е ....Владимир Каролев.
  • 23 Aha

    1 4 Отговор
    И в кое по-точно е права бе "работнико"? Каква пенсия получава баба ти? Или средната заплата, че била 385 евро ли? Ти знаеш ли как е получено това число? 500 души вземат заплата от 250 лв, в същото време един получава 1200 и хоп - ето ви средна заплата от 750 лв. Лошото е, че такива индивиди подобни на теб, които си мислят, че са много работни и които си мислят, че са много кадърни всъщност са един от големите ни проблеми. Права била. "Права е като Дунав". Добре, че по някакъв начин успявам да заделям и да давам и на родителите си и на баба си. И не го казвам за да се правя на велик като теб. Казвам го, защото знам каква е обстановката. Знам, че баба ми взима 100 лв. пенсия. И повярвай ми - съмнява ме да си изработил и 1/1000 от нейното. "Ние работещите", каза индивида!!!!!
    И аз съм от работещите и какво? Кой те знае и теб какво синче на някое комкоп...че от Монтанския край отишло в София да работи и станало голяааамата работа. Я си изпии валидола, че явно ти си много по-напушен.
  • 24 булгар

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "SSSR":

    Самия ти ник говори за тев СССР, комунистическа .......
  • 25 гост

    1 1 Отговор
    Каролев, да ти припомня ли схемата? Инициалите А.Ч. да ти говорят нещо или вече потреперваш...
  • 26 ам-ам

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Владимир Каролев":

    Ще те изям за закуска, милиционерче.
  • 27 магнит

    2 1 Отговор
    Поздравления за изречените истини!Такава държава вече няма, или ако я има , то тя е враг на народа! Държава на чалгата, примитива и глупоста! Ако някой наивно вярва в "магистралите", ще стигне до никъде!
  • 28 еко буст

    1 2 Отговор
    В България все още има изключително кадърни и интелигентни, образовани с опит и иновативно мислене, млади хора и професионалисти, ОБАЧЕ, те не са допускани от мафията до властта, а хората от мафията са хора без образование с опит в охраната и рекета...., е как да тръгнат нещата питам, като всички ДС та са на ръководни постове, партийните секретари им пригласят, освен на кражби и продажби тия хора не са способни, те това са правили цял живот, правят го и сега...., тва е положението!
  • 29 Възмутен

    1 6 Отговор
    Чудесен коментар. Възхитен съм. Нацията загива, благодарение на държавата.
  • 30 Все Тая

    1 6 Отговор
    Докато хората ни плюят по света, ние се нападаме по между си. Типично за България. Продължавайте да плюете по Ралица, вместо да насочите енергията си към това да подобрите България. Аз живея в БГ, на 22 години съм, имам хубава работа и се радвам, че съм тук. Не уважавам хората, които си мислят, че като отидат в З.Европа и от небето падат пари. Идете вижте Индия (бях там през Декември) и вижте смрад, после елате отново в БГ, да видим с какви очи ще я гледате. Какво и държите сметка чия дъщеря е? Тя не е ли човек? Трябва да и е гадно, че идва от стабилно семейство ли? По принцип децата на такива богати семейства са първа писта в Ориент 33 и Син Сити... блика култура от тях. Предпочитам такива хора като Ралица да останат в БГ, богати или не... вместо негативни хора като вас. Идете си в Тел-Авив, вместо тук да потиквате хората да си отидат. Ако имахте 16 успешни години в чужбина, то нямаше да се върнете.

    Коментиран от #70

  • 31 Васко

    1 2 Отговор
    Тази статия отразява мисленето на 95 % от нормалните хора в България.Това е жестоката истина!Загиваме, защото Каролев и други подобни тарикати ограбиха и продадоха България за да облагодетелстват себе си и себеподобните си "човекоподобни" авери.Те живеят в друго измерение,не в това на обикновените хора.Но вината си е наша...докато ги търпим ще патим и мизеруваме!... и ще бъдем заличени като нация.Всъщност това е и целта на занятието!
  • 32 някой

    1 5 Отговор
    Който каквото и да пише, знае много добре че думите на г-н Станков са напълно вярни. Дори да не го осъзнавате, го знаете дълбоко в себеси. Огледайте се, обиколете из държавата, поговорете с хората и ще разберете какво е положението.
  • 33 Ами-Ями

    1 2 Отговор
    Равен старт в живота, по света и у нас не съществува! Разликата между света и у нас е, че тук липсва свободен пазар и свободни възможности за изява на всеки. У нас все още на власт са ДС, наследници и обслужващият я персонал, нисш и висш, какъвто е и самият Бехар. Какъв успех е това да си слугинаж на ченгеджийницата, да си конформист на всичката помия, с която да заливате всичко ценно и истинско родено и съградено?! Какъв успех е това да си пишеш книжленца и да правиш семинари на принципа на копи-пейст от западна литература и професионалисти или по социалистически да си го кажем да крадеш остаряли идеи и да ги продаваш в България като нови:))) Рано или късно обаче всичко се връща, хората масово станаха неграмотни, каквито ги и искаха и икономиката ни е почти на залез. Сега такива наследници като Ралица, независимо възможностите на татко й да я спусне с парашут където си поиска у нас, почти няма площадка за приземяване и повторно излитане. А масите отдолу идват, защото са гладни, защото са недоволни... Мда, единственият им изход е да се молят на такива като англичаните да ги приемат отново, от които са получили дипломи, образование и хляб, а пък плюят. "Храни куче да те лае". Това е манталитетът на Ралица & сие. А от "народната любов" спасение няма! Рано или късно.
  • 34 от село

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "gost":

    Браво на автора.Да не забравяме че София не България не може тук на село да вземаме 300лв и да преживява ме едвам а някакъв си народен представител цял ден спи на банките и да взема 3000лв това не цивелизовано.
  • 35 Не е интересно

    1 3 Отговор
    Разбира се положението у нас е тежко, но след това писмо някой може и да се гръмне-пълно е с песимизъм. Държавата ни е такава, каквато си я направим и всичко друго са глупости! Никой не казва, че ще е леко, но това е истината. Алтернативата иначе е Терминал 2 !
  • 36 The Big Boss

    1 6 Отговор
    Къде сте се юрнали младите по чужбина, я си стойте тука да ви юрка мафията-държава

  • 37 хаана

    1 8 Отговор
    Браво на автора, чудесно и вярно написано!
  • 38 Недко Николаев

    2 1 Отговор
    eto tova mi xaresa !!!!!!!!
  • 39 Поредният

    1 8 Отговор
    Жалки, малки хорица сте всички, които плюете (без каквато и да е логична причина) по автора. Едно изключително грамотно и добре обосновано становище на очевидно един добре възпитан, образован човек. Аз лично никъде не прочетох да се оплюва каквото и да е свързано с България, човека си го казвам ребром и точно в 10-ката (в този ред на мисли същото прави и англичанина). Просто се изброяват факти от нашата действителност, които се неоспорими. А колкото до всички вас, в това число и госпожицата с писмото, които имате добра работа и вярвате в държавата България (и аз също се възприемaм като човек, който притежава първото), много ми се ще ви видя когато децата ви се оформят като пълни неграмотни дебили по време на средното си образование, когато вие или някой ваш близък трябва да чака линейка 30 минути, или пък някой самозабравил се изрУд зад волана, с отнета книжка и хващан да кара пиян поне 5 пъти ви отнесе на пешеходната пътека... ето ви живото доказателство от преди няколко дни: http://en.rsf.org/press-freedom-index-2013,1054.html, хората са ни сложили на правилното място редом и най-вече след държавите от Африка, т. нар. "бананови република, само където ние нямаме банани :)

    Коментиран от #71

  • 40 sien

    1 6 Отговор
    Много добре казано.Евала!
  • 41 петър ковачев

    1 8 Отговор
    Така е Кирил Станков е много прав ! Всичко което е написал е самата истина за съжаление
  • 42 aha

    1 4 Отговор
    ne sam 4el pismoto na behar,no tozi otgovor na Stankov mnogo to4no opisva situaciqta v BG !!! Statistikata i agenciikite/vkl. behar maksim/ sa na vsqka vlast naemnata pumiq-izraza e na G. Ifandiev
  • 43 емича

    1 5 Отговор
    прекрасен коментар
  • 44 монти

    1 1 Отговор
    В Англия се води ксенофобска и дискриминационна политика срещу
    България което е недопустимо за страни членки на ЕС , и ние трябва
    да реагираме много остро , защото това ни превръща във втора ка-
    тегория хора в Европа . И то от кого , от световните ментори по демокрация , борците против всякаква дискриминация ! Иначе казаното от Фараж е вярно , а и ние сами си го знаем . Но трябва да се реагира въпреки всичките ни кусури , защото това ще има дългогодишни последици за имиджа на българите в европа.

    Коментиран от #78

  • 45 от Чехия

    1 6 Отговор
    Колко точно и ясно е казано. Браво на автора. Съгласен съм с всичко.
  • 46 Реалист

    1 8 Отговор
    ТОчно се намери кой да и затапи устата на БЕХАР ЕВРЕЙКАТА!!!
  • 47 калайката

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Владимир Каролев":

    До Владимир Каролев На празнослоци като теб и Общ. съвет в София им е много .
  • 48 хаана

    1 6 Отговор
    Възхищавам се от автора Кирил Станков!!
    Максим Бехар е бил агент на ДС, това е написано в вести.бг
    Цитат>Известният пиар специалист Максим Мончо Бехар е бил агент на бившата Държавна сигурност под псевдонима Димо от 1980 до 1988 г.

    Ето това е България и това са новите/стари "бизнесмени", политици и хора на властта. Единственото което ни остана е да напуснем страната, кой както може. Жалко за българската нация, но такива като Бахар и подобни са на път да я ликвидират. Ще останат само пенсионерите, циганите и мафията. Българите отдавна се стопяват, защото не могат и едно дете да изхранят, да не говорим за плащане на следване в Англия, каквото госпожица Бахар е получила.
  • 49 Old man

    11 1 Отговор
    Г-н Станков, поздравления!
    Ралица, аз имам три деца. И тримата, както г-н Станков, завършиха в чужбина, но сами се издържаха!!!. Върнаха се в България и, въпреки че получаваха много високи заплати( разбирай 4 -5 000 лв. и то преди 5 години), стояха по 1-2 години и напуснаха отново "милата" родина.
    Защо? Защото тук няма държава, няма власт, няма, няма, няма, няма ........ !!! Ралица, бедността не е порок, но в страна, в която доминират посредствеността, простотията и чалгата интелигентните хора нямат работа!
    Здраже и успех!
  • 50 ivo

    1 7 Отговор
    напълно съм съгласен със теб приятелю и си наистина прав за всичко което споменаваш в тези редове ........годините ни ще си останат в този вечен ПРЕХОД
  • 51 Night Rider

    1 13 Отговор
    Трябва ли по някакъв начин да бъда съгласен с човек, които е учил в Израел ?! Трябва ли сега всички да се ровим в родословието на автора, за да видим КОИ от роднините му е еврейн ? Изобщо кои нормален човек ще иде да учи в Израел, при положение, че там редовно си гърмят бомби и гранати за спорта ?! Има нещо гнило в този иначе тъй чистосърдечен автор, ама да видим...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 господин никой

    1 7 Отговор
    евала приятелче,това което си написал е самата действителност,
    това е което аз мисля за тая даржава ти си го написал.
    лошото е че ние сме олигофренска нация тъпа и овча и просто малчим и преглъщаме, за това няма да се оправим никога
  • 54 Хаджията

    10 1 Отговор
    Напълно съм съгласен с г-н Станков дори още неща могат да се добавят към мрачната картина на действителноста у нас!!!
  • 55 атанас гъдев

    1 7 Отговор
    За убиването на дребния бизнес съм съгласен .Едно Българско радио започва с "Какво се случва в София ,България и светът " докато се делим на София и провинция ще е така .Г-ца Бехар знае ли ,че в малките градчета голямата мъжка заплата трудно минава 250-300 лева ,как тоя човек да има самочувствие на глава на семейство и да се чуди да плати детска градина "50 лева"ток около 200 и да му останат пари за ядене!И за нова година да е пред дилема подарък за детето или ядене за трапезата -познай какво е купил с последните 5 лева?и къде тия заплати по 4-5000,направо незнам къде живеете хора
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Просяка

    1 9 Отговор
    Това е началото.
    Огромна популярност сред англичаните придоби очерк на техния сънародник Едуард Стърнс, касаещ България. Под заглавието “Няма по-прост народ от българския” той публикува своите впечатления, опит и разочарование от грешката да си купи имот в нашата държава:

    ”Напоследък сред нас, британците, стана мода да си купуваме имоти в България. От една страна наистина красивата природа, за каквато ние тук можем само да мечтаем, и от друга – ниските цени на селските къщи, както и примамливите оферти на имоти в затворени комплекси, накланяха везните в полза на решението за една такава на пръв поглед изгодна сделка. Но приятели, не правете тази грешка, която аз направих, не си купувайте имот в България, не стъпвайте там, не правете бизнес и избягвайте каквито и да е контакти с българи. Защото от другата страна на везната натежава неумолимо простотията на българския народ. Простотия убийствена, отчайваща, неизмерима, ужасяваща, всеобхватна, опасна , неумолима, потресаваща . . .!

    Българите, аз смея да твърдя, са най-простият народ на Земята. Няма по-прост народ от българския и тука аз бих искал да направя едно разяснение. Под прост народ аз нямам предвид народ неграмотен, неук и необразован. Не! Те са грамотни, но са тъпанари. Те са образовани, но са кухи. Те са интелигентни, но са прости.

    Защото неук е народ, който не е имал възможност да се ползва от съвременното образование, от достъпа до информация и от възможността да обменя идеи с народите от целия свят. Но тези народи аз не бих нарекъл прости, защото те живеят в някакво, макар и примитивно, общество, поддържат се и търсят път да се развият. А българите – напротив – те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение – стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, унищожават, защото са прости.

    Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите. Но това при българите не съществува. Аз използвам думата народ в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл сбирщина от идиоти, идиоти в гръцкия смисъл на думата.

    Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава; не, те дори не са тълпа. Не, те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората населявали някога това място, за чиито наследници по-незнайно каква логика се смятат.

    Какви българи са те? Как тази сбирщина си позволява да петни името на този древен и велик народ?

    Нима е възможно това, което те творят днес като история, да бъде вписано в историческата сметка на народ като българския?

    Долу лапите, простаци, от името българи!. Вие не сте и не би могло да бъдете българи. Защото за да се наричаш българин не е достатъчно само да се облягаш на гени, а да имаш дух, воля, сила. Не само да каканижеш имена на исторически личности и герои, а да подражаваш на постъпките им, да следваш идеите им, да осъществяваш мечтите им за България.

    Но как така, – ще попитате вие – Нима няма нещо, което да обединява тези хора, населяващи тази територия, наречена България? Има разбира се, те имат общи черти, но те не ги правят общност, не ги правят народ – те са продажници, завистници и крадци. Те не се стремят да подобрят своето житие – за тях е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите, а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят.

    Ако някой реши да направи нещо за обща полза, те го смятат за глупак, присмиват му се и му се подиграват. Парите за тях са водеща сила, за пари са готови да направят всичко; тук понятията чест, законност, морал са просто празни думи.

    Но защо – ще попитате вие – казваш, че са прости? Защото те имат всичко, което е необходимо на един човек, за да осъзнае къде греши. Цялата необходима информация относно собственото си положение като нация, относно причините да са в това незавидно положение, относно мерките, които трябва и могат да предприемат, за да се избавят от това положение, но въпреки това, те се надяват да ги оправят именно тези, които са ги докарали до това положение. Те протестират срещу тези, които ги мамят, грабят, използват и потискат, и в същото време оставят бъдещето си в техни ръце. Те недоволстват, когато станат обект на измама, но злорадстват, когато измаменият е някой друг.

    Българите смятат себе си за тарикати, това е дума, която трудно бих могъл да преведа на нашия език. Но най-общо казано, тарикатът е мошеник на дребно и на едро, но страхлив мошеник, плах, уплашен, постоянно озъртащ се, но все пак горд, че е мошеник. Но мошеничеството му е такова, че най-често води до неговото собствено падение.

    Какъв, ако не прост, трябва да си, за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него. Как може да злорадстваш, че този или онзи чужденец го обрали, измамили и пребили в собствената ти държава и да очакваш да печелиш от него. Трябва да си много прост, за да се гордееш с изобретателността на своите престъпници, чиято жертва утре може да си ти самият.

    Трябва да си много прост, за да се гордееш, че познаваш престъпници, и да заплашваш други с тези свои познанства, вместо да съдействаш те да бъдат разобличени и осъдени. Трябва да си много прост и безгръбначен, щом виждаш беззаконията, но не се съпротивляваш.

    Трябва да си много прост, за да вярваш, че тези, които нарушават закона – а ти си им гласувал доверие да те управляват, да те съдят, да чертаят бъдещето ти – че те ще въведат законност.

    Трябва да си много прост, за да се радваш, че гърците щели да станат толкова зле колкото теб и да не разбираш, че ти продължаваш безропотно да потъваш, докато те продължават неумолимо да се борят. Да не виждаш, че те, дори и фалирали като държава, като общество са на светлинни години пред теб. Че дори заплатите им, по които ти мериш всичко, са в пъти по-големи от твоите нищожни подаяния.

    Трябва да си много прост, да работиш за хора, които смятат, че са над закона, да им позволяваш да трупат за твоя сметка тлъсти печалби, да наблюдаваш ежедневно тяхната подигравка с държавността и със самия тебе.

    И, ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че ги не виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш:

    “-Ми аз, какво мога да направя?”

    Трябва да си много прост, за да разчиташ, че точно ти ще минеш между капките, когато наоколо ти вали дъжд от неправди. Че точно ти ще оцелееш от всички около тебе, които като теб се мъчат да оцелеят. Че някой друг трябва да поведе някого другиго, за да оправи твоя живот. Трябва да си много прост, много страхлив, много безгръбначен.

    Трябва да си много прост, за да вярваш, че държавата ти ще се оправи, докато ти си на хиляди километри от нея в търсене на сигурност и щастие там, където го е извоювал някой друг.

    Трябва да си много прост, за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото време по някаква абсурдна логика имаш огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности. Трябва да си много прост.

    Трябва да си много прост, да живееш в земен рай и да го унищожаваш.

    Трябва да си много прост за да вярваш на телевизора, да мислиш с телевизора, да слушаш телевизора, да възприемаш света чрез телевизора, а не чрез собствената си преценка за случващото се около теб.

    Не правете бизнес с тези хора, не общувайте с тях, унищожете ги. Те сами ще се предават един друг и ще съдействат за собственото си унищожение. Толкова са прости… “

    Коментиран от #60, #82

  • 58 не казвам, че ме е срам

    1 6 Отговор
    Ей сега ще ви обясня как стоят нещата. Аз съм момче на 18 от В. Търново. Имам и брат на 9 години. Баща ми е строител - зимата няма работа. Майка ми не знам дали покрива и минималната защото работи на норма, а пък работата стана на повикване, смисъл вече не работи пълен месец. Имахме два кредита, теглихме трети за да изплатим последната вноска на втория и сега пас сме с два. След няколко месеца завършвам, знаете как е балове и т.н. за този бал за да си купиш костюм ти трябват най-малко 200 лева и това нали защото тези костюми са стари и са с 50% намаление от 250 на 125, но към тях няма риза, обувки, вратовръзка. Бални вечери албуми и разните други работи са около 400лв. абсолютния минимум. Някой беше споменал за самочувствието в коментарите Е КАК ДА ИМАШ САМОЧУВСТВИЕ? Пари нямам, самочувствие нямам, живот нямам. Не мога да събера две седмици 10лв. за помагало за матурите. А пък как ми се ходи на фитнееес. 6.50лв. ми е фитнеса на месец ако щете вярвайте - мизерен е, но си има всичко и ми е хубаво да си тренирам там. Нищо сега правя лицеви опори. А, пък това на кафе да заведа някоя или на дискотека - мечта. Кофти работа е. Даже е много зле положението. И това не ви го казвам за да ви се оплача казвам ви го за да разберете как стоят нещата. Гадно ми стана като ви го описах, яд ме е че съм на 18, а не мога да се позабавлявам и аз малко ей тей да похарча някой лев за кеф, а не да събирам всяка стотинка за да си купя нещо важно. А пък наще са направо смазани. Няма да ви обяснявам повече предполагам добивате някаква представа какво им е.
  • 59 EMSKI

    2 1 Отговор
    На 45 години съм,всячески се мъчих да оцелея и образовам моите 2 деца,търпях много неправди ,мъчех се да свикна с несъвместими с човешкото въображение житейски неволи! Е,вече не мога,не искам,дойде ми в повече убедеността че няма да се случи нищо хубаво в тази иначе прекрасна страна.Не знам дали не сме орисани да гоним "Михаля",усещам че нещо ни пречи на нас като народ,като нация....вече съм загубил надежда,децата ми са вече големи,прокуждам ги по света....и аз след тях. СБОГОМ...БЪЛГАРИЯ!!!!
  • 60 Стефан Никодимов

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Просяка ":

    Този текст има много истина в себе си и още когато за пръв път се завъртя в интернет предизвика фурор. Само дето тогава бяха казали, че Дейвид Камерън го е казал, сега Едуард Стърнс, в крайна сметка и тогава и сега не мога да го намеря написан на английски, та предполагам до англичаните не е достигнал такъв текст, най-малкото защото е написан от някой българин. Виж, че трябва да го прочетат повече хора и да се замислят е така, но това няма да стане до момента, в който не застане на власт някой съвестен, а на политическата сцена в момента аз не мога да видя такъв човек, за жалост.
  • 61 Hannover

    1 3 Отговор
    Кратко точно и ясно !
    Поклон !
  • 62 Стефан

    1 3 Отговор
    Накратко казано: Мизерията не е причина за корупцията, а точно обратното, корупцията е причина за мизерията. Това е случаят със "заг(н)иващата" днес България. За 60 години беззакония, безчинства и безбожие, комунизмът така увреди ценностната система на българите, че да се самоунищожават взаино като последните боклуци. Едва правителството на ГЕРБ започна да отстранява метастазите на всепроникващата гнилоч в държавата. Но за младите българи е по-добре да стоят далеч от тука, за да не бъдат развалени от системата на фалшив морал и лицемерие, която продължава да трови обществото.
  • 63 Ами-Ями

    1 3 Отговор
    Просяка, това е очерк на Чергара: http://neverojatno.wordpress.com/2012/04/21/prost/

    Момче от В. Търново, залагай над учението, книгите и си търси пътя. Научи се на занаят от татко си за всеки случай, за да си изкараш хляба по света, независимо какъв друг ще станеш. С упоритост и постоянство ще успееш навсякъде! А балът в България... отдавна се е превърнал в един кич. Не са важни дрехите, а приятелите, с които ще споделиш тези последни дни от училище. Единият от моите синове отиде по дънки и тениска въпреки подготвеният официален костюм, риза, вратовръзка. А джобните за бала си ги изкара сам, дори си купи кола на старо, с покер, защото е математик и това му е хоби, един вид мисловна игра. Другият ми син отказа да ходи на бал, като разбра, че трябва да бъде в чалготека. Сега следва медицина, втора година, няма време почри за нищо, освен за учение, практика по болнизи и спорт с приятели по паркове и от време на време по планини. И двамата спортуват, по парковете и в довровете на училищата или по тенис маси в кварталните градинки, на лостовете в близкото квартално училище и у дома, свободно достъпни и без пари. Мисля, че това е мода в тяхната среда в София, отдавна минаха през спортните зали и отделни организирани платени спортни дисциплини и фитнес зали. Там са само мутри и далавераджии, залите не се поддържат на ниво, счупени прозоци, без климатик, стар инвертар, мръсотия, липсва чист въздух и най-вече морал. Така че, не си по-различен, имаш шанс да успееш толкова, колкото и всеки друг средностатистически младеж в България, стига да проявиш упоритост, воля, трудолюбие и целеустременост. Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му! Следвай ги, без да се примиряваш с граници и песимизма на околните.

    Коментиран от #73

  • 64 уау

    1 3 Отговор
    Здравейте братя българи. Искам и аз да се оплача от своя нелек живот. Много е тежко да се налага на 17 години да започнеш да изкарваш пари, за да може да отидеш с приятелите на море. И да стоиш на студено, защото няма пари за парно, както и да не можеш да си купиш прилични дрехи. Но това не трябва да ни отчайва. Просто все още не е дошло времето да победим неволята. Нека гордо вдигнем глави и да погледнем към небето, пред нас е бъдещето! Да вземем съдбата си в своите ръце. И тогава от англия до гърция ще се чуе бъгарската реч!
  • 65 5-kof

    0 1 Отговор
    киро! суджук имаш? а вино червено? не искаш дома да ти додам?
  • 66 Крум

    3 1 Отговор
    Г-ца Бехар е написала едно много достойно писмо и премерено във всяко едно отношение, с което е дала достоен отговор на британския националист.
  • 67 Пловдив

    1 2 Отговор
    На Фараж трябва едно огромно "THANK YOU" да му кажем,че прави достояние пред всички грозната,воняща,но стопроцентова истина за България. Защото от родната политическа сволоч във всичките и цветове и превъплъщения,не го чакайте това. България отдавна е само географско понятие. Нищо няма да се промени,докато си траем и слушаме,а някои даже и вярват на кретенизмите на политическите мърши,без значение дали е борисов или станишев,или кунева,или който си щете друг...
  • 68 мария

    1 3 Отговор
    Само не ми е ясно защо писъмцето на госпожичка Бехар е леко повърхностно, стенографско някакси, никаква дълбочина или елементарна художествена нотка... Явно не е наследила дар словото на баща си... А защо няма грам мисъл в писанието ѝ, той г-н Станков го е казал точно и ясно - " образователната ни система бълва некадърни, самонадеяни изтърсаци ". Така че, аз предлагам вместо самонадеяната изтърсачка да кани г-н Фараж на гости в нейното семейство, да хване тати за ръчичка и да отидат в семейството на 18-годишното дете от В. Търново /пост 58/ и да се запознае отблизо с истината. Истината е такава за много български семейства... Това момче със сигурност има акъл, въпреки че не е имал достъп до курсове и учители. Но сигурна съм, че той няма да има възможността да учи в Англия... За там трябват пари и то много повече от нужните за помагалото за матурите. А иначе - БРАВО на г-н Станков - голям шамар за т.нар. елит. Дано да има и някакъв отрезвителен ефект.
  • 69 Крум

    1 1 Отговор
    Не очаквай нищо добро от хора, които се само оплакват.
  • 70 по темата

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Все Тая":

    Гусине, докато хора като тебе сравняват България със страни като Индия, ша съ оправим на "кукуво лято"!!!
  • 71 по темата

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Поредният":

    Жалки, малки хорица сте всички, които плюете (без каквато и да е логична причина) по автора. Едно изключително грамотно и добре обосновано становище на очевидно един добре възпитан, образован човек.

    До ту автора по автора плюват двама-трима мизерабъла, ти и следващите ли се застраховаш с това "всички"?
  • 72 горе главата

    1 0 Отговор
    До 64

    Абе пич на мен лично ми беше сладко да си изкарам парите когато бях на 17. Не си малък вече на 17 може да се потрудиш малко, да се научиш как се вади хляба дето се вика. Въпрос на гледна точка де, аз съм на мнение, че труда краси човека и, че много хора се молят за някаква работа и то не за да идат на море. Тей, че радвай се пич да не стане тей, че след време да почне да ти липсва тая работа.

    Коментиран от #75

  • 73 Jesika

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Ами-Ями":

    Много хубав коментар, рядкост в този сайт е да се прочете нещо подобно, без обиди и нападки!
    Надявам се на повече такива коментари!
  • 74 госта-коста

    2 1 Отговор
    Истината е грозна за жалост.
  • 75 бастилията

    0 1 Отговор

    До коментар #72 от "горе главата":

    може момчето да е в затруднение, виж че пище - зимата е на студено...кой знае какво работи, може да е продава в някое магазинче за 250-300 лв, а ти го караш да гледа оптимистично на живота
  • 76 stan

    0 0 Отговор
    Общо взето 90% е така. Но за умни хора има много развитие в България. Има евтина работна ръка, която може лесно и евтион да се обучи(стига някой да има желание да я обучи). Възможността за растеж е макла защото е малък пазара, но винаги можем да изнасяме. Но това за сега е само приказка не и реалност.
  • 77 Симеон Лазаров

    1 4 Отговор
    Много интелигентно написано. Точно така е и всеки, опитал да се занимава с малък честен бизнес ще го потвърди. Голям автогол от страна на сем. Бехар с това писмо, много се изложиха. Опитаха се да я лансират малката ама много неуспешно.
  • 78 по темата

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "монти":

    В Англия се води ксенофобска и дискриминационна политика срещу
    България което е недопустимо за страни членки на ЕС , и ние трябва
    да реагираме много остро , защото това ни превръща във втора ка-
    тегория хора в Европа .

    Кой да им скръцне със зъби на Англия, когато едно от недоразуменията в така нареченото правителство, изпълняващо ролята на външен министър, се върти като проститутка в бардак, когато го погледнат от ЕС.
  • 79 Димитър

    1 0 Отговор
    На 17 бях преди много лета и зими. И да ти се налага да работиш на тази възраст за да отидеш на море е едно. На много други преди теб (1994-98) им се налагаше да работят на по 15 годинки, за да има какво да се сложи на масата. Пет години сме носили само дрехи втора употреба, а не "прилични" с поглед вперен в бъдещето. И ето, има няма само 12 години по - късно бъдещето още го няма.
    Споко. И ти ще пораснеш. И ти ще се дръпнеш от мама. И ти ще разбереш ....... Българска реч - хахахаха - Та ти не можеш да започнеш работа ако не знаеш английски. Национализъм - хахахах - Та ти гледаш само турски сериали. Обединена нация - хахахахах - На колко стачки отиде да подкрепиш хората, които стачкуват?
    Предвид това което си написал сигурно си "готин". Но повярвай, че това което преследваме вече над 20 години е само химера. Искаме това, което имат другите и това което правят другите, а не използваме това, което имаме ние и можем ние.
    И тн. и тн.
    Сори и успешна Нова година. Поне това си пожелаваме всяка Нова година.
  • 80 Велико Неделчев

    0 0 Отговор
    Като чета коментариите се възхищавам викам си виж какви българи има как смело плюят ,но не мога да си обясня защо си крият имената,Не потвърждават ли писанията на англичанина?Ще си го изпиша ,но ако някой ме потърси?
  • 81 Реалист

    2 1 Отговор
    Браво, г-н Станков - приземете ги тези слепци и наивници! То затова вече почти четвърт век се пробва да ни управлява всякаква измет. Аз също съжалявам, че най-хубавите ми години бяха пропиляни в т. н. преход, без да имам вина за това. То не бяха СеДеСари, ДеПеСари, гъзари и всякакви други л..нари!!!!!! Сега ми е жал за синовете ми, които напук на всичко искат да си стоят в тая скапана държава....от евро-третия свят....
  • 82 GOGO

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Просяка ":

    Жестока и горива истина! Дали този, който е прочел "Винету" до 38стр., ще има сили да я прочете и асимилира цялата?!?
  • 83 Ангел

    1 4 Отговор
    Леле, че сте ми умряли от глад всичките. Истината е, че тоя тъп англичанин го боли английския г.з за нас българите, просто иска да си спечели тъпите избиратели, като ги плаши с България.

    Истината е много проста, без значение колко зле е тук надали като се отвори трудовия пазар в Англия ще отидат повече от 100 000 човека, а и това е доста надценена цифра. Реално дори и да отидат 100 000 човека, пак няма да има практическо никакво значение за средния англичанин. Но е по-лесно да намериш врага навън, и да управляваш с омраза (което се използва доста и от нашите мили управляващи). Но вие си пишете отворени писма един на друг, кой колко гладен бил. Айде със здраве!

    Коментиран от #85

  • 84 hitler

    4 1 Отговор
    Хората от острова взимат торби с лири защотоса добре образовани и най вечедобре ситуирани политически. Те милите британчета 500 години са трепали целия свят и са грабели наред, така, че е норммално да имат най добрите даскала,но е време да признаят,че и те са равни с другите хорица,като българите и да ни позволят свещенната конкуренция на равни начала.
  • 85 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "Ангел":

  • 86 Възхитен

    1 6 Отговор
    Вълшебно писмо! Отдавна не бях чел с такова удоволствие подобна интелигентна изповед!
  • 87 Свидетел

    1 13 Отговор
    Англичаните не ги е страх, че българите и румънците ще вземат работните им места, а че със своите далавери ще натоварят социалната им система.
  • 88 Диян Костов

    1 7 Отговор
    ДOБЪР ВЕЧЕР РОБИ! БАЧКАТЕ ЛИ ЯКО ЗА 300 ЛЕВА А? И ЗА 200 ШЕ БАЧКАТЕ АКО ДЯНКОВ ОГЛАДНЕЕ ХАХАХАХАХА... СИГУРHО НЕ ВИ Е СРАМ ДА СИ ГЛЕДАТЕ ДЕЦАТА КАК ОБИКАЛЯТ ПОКРАЙ ВИТРИНИТЕ С КИТАЙСКИ БОКЛУЦИ, СЪС СТАРИТЕ СИ ИЗТЪРКАНИ ОБУЩЕТА... БАЧКАЙТЕ И СИ ЛИШАВАЙТЕ ДЕЦАТА, ЧЕ ДЯНКОВ Е ГЛАДЕН ;) СПИ НАРОДЕ... ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВИЦА САБЯ НЕ Я СЕЧЕ! СПИ НАРОДЕ... 240 ДУШМАНИ НЕПОБЕДИМИ И БЕЗСМЪРТНИ ИМАШ ДЕТО 7 000 0...00 НИКОГА НЕ МОГАТ ДА ГИ ПОБЕДЯТ, ЩОТО СА 7 МИЛИОНА ВСЕКИ ЗА СЕБЕ СИ ;) СПИ НАРОДЕ... БЪДЕЩЕ ИМА ЗА ТЕБ, НЯКЪДЕ ДАЛЕКО В ЧУЖБИНА, ДАЛЕКО ОТ РОД И РОДИНА, ДАЛЕКО ОТ СТАРА ТИ МАЙКА, ДАЛЕКО ОТ КЛЕТИ ТИ ДЕЧИЦА, БЕЗ ТЕБЕ ДА РАСТНАТ, ЧЕ НЯКОЕ И ДРУГО ЕВРО ДА ПРАТИШ! СПИ НАРОДЕ... БАБА ТИ ДОКАТО Я ПРЕБИВАТ И ИЗНАСИЛВАТ ЗА 40 ЛЕВА! РЪКА НЕ ВДИГАЙ НА ДУШМАНИНА... РЪЦЕТЕ СА ТИ ДА БАЧКАШ ЗА 300 ЛЕВА! РЪЦЕТЕ СА ТИ ДА СИ МИЛВАШ ДЕТЕНЦЕТО, ДЕТО ПЛАЧЕ ЗА НОВИ ДРЕШКИ И ОБУВКИ! СПИ НАРОДЕ.... ИМАШ 500 ГОДИШЕН СТАЖ!!! (неизвестен автор)
  • 89 Не се чувате.

    1 2 Отговор
    Всеки трябва сам да си помогне. Първо всеки да види себе си и тогава държавата ще е добре. Много мразя хора, които се оправдават със страната. Ако има желание, има и начин. Тези оправдания са само за мързеливци. Като не ви харесва прав ви път, драги. Никой не ви задържа на сила. Не може мързеливците да са добре. Това е капитализма.
  • 90 Hey

    8 1 Отговор
    Добре де, това, за което говори господина се отнася в голяма степен и за много други държави и в Европа и в целия свят. И като говорите за морал, дали сте виждали един Западно-европеец в 20-те какъв е като държание? Аз познавам доста такива и мога да ви кажа, че ще ви изненада колко по-напред сме от тях в морално, а и в чисто човешко отношение. Не искам да правя безкрайно дълги постове, но мисля, че вие сте този, който е влязъл в клишето: "В България е зле, а навсякъде по света - добре" или "Аз съм беден, а еди-кой си е богат и за това разсъждава така".
    Аз също не съм от богато семейство и съм прекарала доста време в чужбина, но, да ви кажа, реалният поглед не винаги е песимистичен...реално означава да оцениш както недостатъците, така и предимствата!
  • 91 Реалист

    1 6 Отговор
    до № 89. Това, което пишете важи за развитите европейски държави, където има строги правила и закони които стриктно се прилагат и където наистина общо взето само мързеливците са бедни. За съжаление у нас няма правила, а съдебната ни система е тотално корумпирана. Тук повечето бедни нито са мързеливи, нито глупави и необразовани, в същото време повечето богати са необразовани примитиви или наследствени червени феодали. Така, че изобщо не съм съгласен с думите ви, че ако има желание, има начин. В България няма начин, или ако има такъв, то той е извън правилата. Това не е капитализъм, това е постсоциалистически модернизъм.
  • 92 Лиляна

    1 7 Отговор
    Учудена съм от негативните коментари... Това е едно от най-смислените и стойностни неща писани напоследък в интернет. Единственият проблем е че г-н Станков не предлага решение - но един човек не може да реши нищо. За да не сме робска нация е време да действаме. Да излезем на улиците, да се организираме и да покажем че няма да се съгласим да бъдем тъпкани още 4 години от следващото правителсто.
    А на Ралица бих казала - вижте и разбете какво е казано в това писмо и насочете енергията си към промяна, а не се криййте в самодоволството си. Надеждата е в младите.
  • 93 Видял и опитал работа с некадърници

    1 0 Отговор
    Знаете ли какви л...на има из Европа? Некадърници, идиоти, к...ви, п...сти, крадци, наглеци и т.н. Окупирали са всички възможни позиции и не допускат никого до растеж. Ще ви лишават от часове за работа / заплащането е почасово/, ще си "купите" по-леката или по-квалифицираната работа и ви държат да работите без пари! Изненадвате ли се?! Същите простотии, не искат да ви изпуснат, независимо от образование, възраст, качества или потенциал. Не е до мързел или нежелание да се работи, защото вие искате, желаете да учите, да работите, да се развивате, но не ви позволяват! Един познат с лиценз за шофйор - "Имаш,- казва шефчето, -но ние няма да ти го признаеме!" Една, втора, трета, пета, десета, никой не го взима - няма препоръки, няма сериозен опит, но дори и да има, същото шефче му разправя в прав текст как местните са с предимство! Мизерия и тук, и там, и единственото поносимо е, че ще ви е по-лесно да изкарате месеца. За друго, ами за другото чакат много, които ще дадат исканото от тях...
  • 94 Chuck Norris

    0 0 Отговор
    I guess Edward Stearns is a nick name. Still not able to find the English version of the article quoted in post 57 nor the the author. There is one outdated article called "The truth about Bulgaria" in: http://www.archive.org/stream/cu31924007690724/cu31924007690724_djvu.txt
  • 95 Mariyana

    0 0 Отговор
    Здравейтe приятели,

    Моля всички, които искат да подкрепят България, като равноправен член на ЕС и са против двойните закони и правила налагани на определени нации, да дадат своя глас тук:
    https://submissions.epetitions.direct.gov.uk/petitions/45131






    Stop racist political debates around Bulgarian and Romanian rights - e-petitions
    epetitions.direct.gov.uk
    There is a massive media campaign around whether or not Bulgarians and Romanians should be allowed to work freely in the United Kingdom.
  • 96 Търново

    1 0 Отговор
    Момче, дай телефон и ще ти помогна за нов костюм за бала. Сериозно.
  • 97 Видял

    3 1 Отговор
    Скъпа Ралица,
    Слагачеството дори да е семейна черта все пак си има граници. Грешка на родителите ти е, че не са те оставили да поживееш между обикновените хора. За разлика от България в нормалните европейски държави има минимално почасово заплащане което е задължително. Недоволстват хора, които нямат абсолютно никаква квалификация и не знаят език, или попадат при български или турски работодатели, или пък работят нелегално и поради тази причина се експлоатират от такива. Да не забравяме и огромната част от наши сънародници които с различни хватки източват социалните служби в съответните страни. Естествено, че за такива ще има нископлатена и непрестижна работа. В развитите западни страни единствено уменията и ползата за фирмата имат значение. Това е абсолютно правило и ако един човек независимо от цвят на кожата или вероизповедание е добър в професията си то той е ценен. В България всичко е далавера. Дори най-проспериращата фирма ако се разрови започва да мирише на корупция и кражба на държавни или европейски пари, нечестно спечелени търгове и т.н.
  • 98 Търново

    1 1 Отговор
    Напиши телефон на [email protected] и ще ти помогна за костюм за бала, момче.
  • 99 Погнусен

    4 1 Отговор
    Ралица Бехар е представител на 0.3% от българските младежи, които са отгледани в саксия и които благодарение на вечно на държавната софра родители е естествено да са по-добре в България. За тях реализацията в страната ни е безпроблемна. Какво да кажат останалите младежи които с цената на изключителни усилия са работили за да могат да учат в чужбина и същите тези деца подлъгани от такива като Ралица завръщайки се в родината си с дипломи от най-престижните университети в света не могат да си намерят работа. В същото време нагласените конкурси у нас се печелят от калинки с нереални дипломи от измислени български университети. В България няма нищо реално и колкото по-скоро си го признаем, толкова по-добре за нас.
  • 100 Атанас

    10 1 Отговор
    Писмото е написано от човек с типично ориенталски манталитет.Някой разбра ли какво е искал да каже,и защо въобще го е адресирал към Ралица? Като достоен човек, тя много добре реши все пак да ни защити от обидите на Фараж -(възхищавам й се за доблестта). Но,за жалост,нали знаете вица за казана и българите? Те помежду си се топели и така всички вряли в пъкъла. Та така сега и толкова много хора тук с настървение подкрепят това контра-мнение.Жалко за народа ни,наистина-:( Какво общо има тежкото положение у нас с международната етика и дискриминация? Хора от далеч,далеч по-бедни и изостанали страни,не позволяват нито грам неприязън или каквато и да е форма на дискриминация или обида,а вие правите обратното -подклаждате огъня у английски политик и го насърчавате точно да ни обижда и дискриминира?!!! Така излиза от вашите драсканици! И като ви чета,не се и учудвам защо страната ни е в такова положение,за жалост. Или вие какво очаквате от г-н Фараж? Да дойде и да ръси пари из България? Отворили сте уститете си и само чакате някой от някъде нещо да ви даде,нещо да се случи. И понеже всички чакаме,то затова и не се случва-:) Нито Ралица е длъжна да ви слага в устата,нито Фараж,нито никой ,това никога няма и да се случи,така че-оставете това,ами запретнете ръкави и ..РАБОТА,РАБОТА И ПАК РАБОТА ...! НА КОЙТО И ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ,ВСЕ ТАЯ! И отвъд Англия да отидете ,за да живеете добре,от вас ще се иска пак същото- РАБОТА,РАБОТА И ПАК РАБОТА...!
  • 101 Адиос

    1 4 Отговор
    Много много точно.
  • 102 тито

    1 1 Отговор
    Аз смятам че и двете писма имат своите плюсове и минуси.Чета вашите коментари и виждам страшно много гняв и болка.....Като цяло всичко е правилно всичко е истина....НО насочената енергия е в неправилна посока--Правилно Бехар е дрьзнала да защитава и вдига националното ни достойнство пред тъпите англичани--кои са те -че да ни правят на маймуни??? Кой е този човек-макар и политик който да ни унижава така????? Да си гледа свойта паплач и за тях да дава оценки!!!!!! Правилно Станков е написал в своето писмо --само истини и ние всички ги знаем......НО--НО__Има друг момент тука-ако тази сила и този потенциял се сьбере в едно и вие недоволните 100 човека почнете да работите в интерес на вашите идеии--то ставате сила.....НО --НО----Вьпреки това НЕ видях в нито един коментар конкретна ИДЕЯ-само злоба и печал.Това е от отчаяние...скьпи ми сьграждани....от отчаяние и безпомощност--нямате единна гражданска позиция.ЗА момент се изказвате и ви олеква...и след минути пак сте РОБИ.....ЗАЩО???? ЗАЩОТО_______ВСЕКИ НАРОД И ЧОВЕК САМ ИЗБИРА СЪДБАТА СИ,,,,,,,Така че не се хабете по форумите......тези ваши сьлзи няма да променят нищо.....и никой няма да в даде нищо --в този свят всичко се взима с борба и крьв....
  • 103 KaloyanR

    4 1 Отговор
    Много точно! Исината такава каквато е!
    Тези българи с погрешно нараненото си самочувствие и гордост без покритие, само замъгляват и отмесват основният проблем, който беше точно и ясно казан на целият свят!
    "Съдебната система не е независима! Мафията управлява икономиката, а народа гладува!"
    Всеки опит за отместване на темата, омаловажаване и отричане с нескопосани контранападки, противоречене и пр. е проява на изключителна слабост или с цел това да продължава вечно защото са от мафията!
  • 104 калашников

    1 6 Отговор
    Вие да не сте пиян???За каква работа говорите,то няма!А и да има тя е за 400-500 лв. максимум /София не е цяла България/.Фараж или както там се казва не ни обижда ,а казава истината за съжаление!!!Г-ца Бехар си няма представа за колко пари се работи в провинцията!!!
  • 105 Студент

    8 1 Отговор
    Въпреки очевидно добрият изказ на този човек, отчаянието и болката няма как да не останат незабелязани... Честно казано не мисля че с отговорът си ще повлиая на нечие мнение, но четейки това писмо, нямаше как да остана безучастна.
    Драги господин Станков, когато учите или живеете във Великобритания, тогава изразявайте ''компетентното'' си менение по подобни въпроси. Всички страни си имат различни рестикций и методи на управление, също така всички уноверситети се различават! Според моето скромно мение вие нямате никакво право да обсъждате и предполагате какви са финансовите възможност на младата дама написала писмото както и тези на нейното семейство, само и единствено базирано на факта че е учила във Великобритания и не е работела. Ако прочетете по обстойно писмото (което би трябвало да направите преди даването на подобни коментари) може би ще забележите че тя споменава че разходите за университета са покрити от държавата. Повярвайте ми като човек учещ във Великобритания и пряко засегнат от сегашната ситуаця, мога да ви кажа че хора като вас са точно тези черногледи и пречупени от живота създания, които нямат силата да се борят за промяна. Евала на хора госпожица Бехар, които независимо от "наивно" използваните статистики е застанала и се е опитала да защити репутацията на Българите, за благото на такива като нас които се борят да оцелеят докато завършат образованието си и им е позволено да работят не повече от 20 часа седмично. Да аз също не идвам от богато семейство като вас, но въпреки трудностите все още мога да оценя малките жестове и усилия полежени за благото на едно по добро утре. Може би и нейното писмо както моя коментар ще бъдат незабелязани, но поне този жест от нейна страна достави миг удовлетворение за всички Българи, живеещи в страна в която ги третират като втора ръка хора...
    ...В заключение искам да помоля всички които четат това: Не изливайте личния си гняв и разочарование от изборите, които сте направили в живота си върху другите... това няма да ви направи по щастливи...
  • 106 Stoyan

    8 1 Отговор


    г-н Кирил Станков, вие какво направихте за да промените нещата които не ви харесват ?

    "страна не може да ми осигури нормално преживяване"

    Само заблуден по социалистическата утопия може да очаква държавата да му осигури преживяване.

    Защо повечето питат, какво ще ми даде държавата ?
    Държавата няма какво да ви даде, питайте Виденов, Костов, Цяра, Станишев и Борисов (в тоя ред на разсипия).
    Вие сте си виновни и не се сърдете.

    Положението на една държа е в пряка връзка със средният интелект на населението. Затова положението е такова, глупаците тук преобладават.
    Дали държавата може да намали глупаците ?

    В селото ви имало интернет, значи може да работите за целият свят. Стига да умеете.

    Всъщност Англия ви иска, Англия се нуждае от вашият евтин труд.
    Защото в Англия почти нищо не се произвежда, а услугите искат работна ръка.

    А Фараж е обикновен популист (тип Сидеров), който плаши прежди пристигналите с идващите.

    Глупостта да се избират глупави политици не се разминава без наказание. Преобладаващата част от сегашните пенсионери, чрез своя глас избраха сегашната си мизерна съдба.











  • 107 Кратунчо

    1 6 Отговор
    Браво! Всичко е точно така. А перспективата е още по-мрачна.
  • 108 Кратунчо

    6 1 Отговор
    Предлагам в България да се въведе избирателен ценз обвързан с образователния и имотния статус на избирателите. Хора без образование /разбирайте без интерес към мислене/ да не гласуват. Гласът на хора ангажирани с бизнес /разбирайте да дават работа и препитание на други хора/ да се брои за 10, 20 или колкото искате гласа. Не приемам увеличаващата се прогресивно маса от невежи и неуки индивиди да става все по-решаващ фактор при определяне управлението на държавно и местно ниво!
  • 109 KaloyanR

    4 1 Отговор
    Stoyan е объркан, а студент е явно пиян и млад! Жалко целият ни народ такъв един неорентиран.
  • 110 аз

    1 1 Отговор
    за една хаимана детое обиколила полувината свят много се оплакваш
  • 111 до "Студент"

    1 1 Отговор
    Ами, Вие какво правите "в страна в която Ви третират като втора ръка хора..."!? Защо не си стоите и не учите и/или работите в Родината? Ако не сте доволен/доволна, значи ли: "че хора като Вас са: "точно тези черногледи и пречупени от живота създания" и защо не се борите или сте от хората: "които нямат силата да се борят за промяна"!?
    И как точно да тълкуваме следната забележка: "когато учите или живеете във Великобритания, тогава изразявайте ''компетентното'' си менение по подобни въпроси", имайки предвид, че в съседство отнемате правото на друг да стори същото: "вие нямате никакво право да обсъждате и предполагате какви са финансовите възможности на младата дама написала писмото както и тези на нейното семейство"
    А на Вас кое Ви дава право да сте недоволна/недоволен от страна, която не Ви е принудила насила да бъдете в нея, да използвате възможността да учите в нейни университети /на г-ца Бехар, дори "и разходите за университета са покрити от държавата", НА ВСИЧКО ОТГОРЕ (!), защото имате предвид Великобритания, нали? /, че имате и претенции, към нея и към нас?
    Ще Ви бъда благодарна, ако ЦИТИРАТЕ един от изтъкнатите факти, на иначе популиста Фараж, който не е истина и Ви обижда! Моля Ви!
    И се възползвайте от собствената си препоръка: "Не изливайте личния си гняв и разочарование от избора, който сте направили в живота си върху другите... това няма да ви направи по щастлив/а": "такива като нас които се борят да оцелеят докато завършат образованието си и им е позволено да работят не повече от 20 часа седмично". Значи ние ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да сме доволни от всичко в България, а Вие да изразявате недоволството си, без ограничение... и то от страна в която живеете ДОБРОВОЛНО !?
    ПРЕПОРЪКА: Правописа!!!
    * рестикций завършва с И, а не с Й
    * между ПО и ДОБРО има тире
    * и се върнете на урока от началното училище за пунктуацията ;)

    Коментиран от #141

  • 112 Иван Сергиеф

    1 6 Отговор
    Браво!!!
  • 113 китаеца

    3 1 Отговор
    Това е единствената страна на работещите бедни! Ходиш на работа за да си плащаш транспортните разходи ,ток и вода и за хляба!
  • 114 Карлито

    1 1 Отговор
    Ами,... няма какво да добавя към писмото! Всъщност, има но ще разваля добрия тон.
  • 115 емигрант

    1 1 Отговор
    За съжаление на нас българите и родината ни е мащеха, тъй като е затънала в мръсотия и мизерия, а управляващите освен да я грабят нямат друг по важен приоритет. В чужбина също никак не е лесно. Там човек се чувства винаги сам и трябва да привикне към нови навици и закони. Трудно се намира добре платена работа. Къде да си намери българинът място, където да може норнално да живее?
  • 116 емигрант

    2 1 Отговор
    За съжаление на нас българите и родината ни е мащеха, тъй като е затънала в мръсотия и мизерия, а управляващите освен да я грабят нямат друг по важен приоритет. В чужбина също никак не е лесно. Там човек се чувства винаги сам и трябва да привикне към нови навици и закони. Трудно се намира добре платена работа. Къде да си намери българинът място, където да може норнално да живее?
  • 117 Кратунчо

    1 0 Отговор
    Предлагам в България да се въведе избирателен ценз обвързан с образователния и имотния статус на избирателите. Хора без образование /разбирайте без интерес към мислене/ да не гласуват. Гласът на хора ангажирани с бизнес /разбирайте да дават работа и препитание на други хора/ да се брои за 10, 20 или колкото искате гласа. Не приемам увеличаващата се прогресивно маса от невежи и неуки индивиди да става все по-решаващ фактор при определяне управлението на държавно и местно ниво!
  • 118 ракия с туршия

    1 2 Отговор
    за жалост това е самата истина
  • 119 АЗ

    1 0 Отговор
    Надявам се авторът не е посегнал на живота си след това писмо. Във времена на тежки изпитания, поседното което ни е нужно е бездушие и слабост. Животът е като влак и всички пътуваме заедно, но в различна класа. За съжаление, от комунизма ни е останало схващането, че всички трябва да сме "равни", защото така е "справдливо".
  • 120 Изумен

    7 1 Отговор
    И в текста на госпожица Бехар и в писмото на г-н Станков има общи и верни неща, но на мен по-близо ми стои писмото на г-жица Бехар. Просто се усеща раздразнението на Станков, че г-ца Бехар си позволява да е позитивна и щастлива, в това "гадно"място. Почва се с празни анализи коя е каква е, вместо да се види че тя е един млад човек, който се бори за своето място и най-хубавото от всичко вярва. Разбирам, че иска да облекчи тежестта от своите неуспехи върху Ралица , но просто не е редно. Честно казано се чудя до кога ще се обръща внимание на всеки новопръкнал се популист било то английски,холандски или Бог знае от къде, нашата съдба е в нашите ръце.
  • 121 95314

    1 3 Отговор
    Истината е горчива. За съжаление е така. Какво да очакваме след поредните избори когато щем не щем ще бъдат избрани отново същите политици с малки изключения. Все хора показали в годините на "прехода" своята безпомощност да тласнат страната ни в добра за нас обикновенните избиратели посока. Това обаче никога досега не им е попречило да впишат на първите места в избирателните листи.
  • 122 Антоанета Георгиева

    1 3 Отговор
    Браво на автора! И да ни боли, това е и сами сме си виновни. Това е май забравил да спомене. Политиците не са ни виновни, преди да станат такива те са били като нас, ние просто сме не реализирали се като политици, но морала ни е на същото ниво, обсега на действие ни е по-малък като мащаб. Иначе разлика няма.
  • 123 Bobi_M

    2 9 Отговор
    Това е истината!! Браво на г-н Станков!
    Аз съм на 28 години. Работя в Министерство на финансите и не съм доволен нито от заплащането, което имам, нито от начина на живот, който водя. Факт - парите ми стигат единствено за покриване на режийните разходи, много малка част заделена в случай на непредвидени събития и за нищо повече. Статистиката и цифрите са манипулират - дори за пред журналистите, които трябва да ги поднесат публично към обществото и то позовавайки се на "Закон за достъп до обществената информация".

    Всичко е политика, корупция, интереси, манупулации и надмощие от страна на власт-имащите спрямо изстрадалите и обикновено (и мизерно) живеещи хора.

    Родом съм от Ловеч и също каня въпросната г-ца Бехар да ми гостува за 1 ден и да я запозная с начина на живот на хората там. Какъв е реалния % на безработицата, нивото на образователната система, как всяко посещение в болница ми струва пари, независимо, че се осигурявам изцяло, какви заплати вземат хората и как успяват да съществуват (с умуществото наследено от родителите им). Каня я да види и начина ми на живот в София, който не е по-различен от този в родния ми град, с тази разлика, че тук цените са много по-изкуствено завишени на почти всички стоки, продукти и услуги (ест. тук и потреблението е много по-голямо, но дори така да е, това пак не е нормалния начин на процедиране).

    Аз съм на 28 и нямам нищо свое освен един велосипед и едни лаптоп, който всъщност ми е подарък от родителите. Възмущавам се от всичко, което се случва тук. Дори от отношението на хората, но то е разбираемо. Нормално е да са толкова мрачни, злобни и егоистични, след като нямат необходимия стандарт за изживяване на единия им даден живот (който и без това не е толкова далъг период от време).

    Амбиции и цели - дори да се боря, дори да имам стремежи, системата ме мачка базкрупулно. Трудът и качествата на човек остават неоценени. Пак си на същият малък пост, за същите малко пари и отново мислиш от какво да се лишиш днес, за да може да просъществуваш утре. И в крайна сметка, всичко се свежда просто до един избор на храна... /а това е брутално нереално/.

    Аз съм на 28 години и наистина при първа възможност ще напусна страната си и ще стана част от 2 000 000- та статистика. Просто страната ни няма развитие и тенденцията е към връщане в 45-те или 50-те години на минилия век. Нищо не се гради, а изграденото в тогавашните години на прогрес и просперитет, вече тотално се разрушава и погива. Имах шанса да хвана част от живото преди 1990-та и макар спомените да не са ми много, едно нещо запомних много ясно: хората имаха добър начин на живот, бяха усмихнати и макар тогава също да е имало ограничения и лишения - живееха някак спокойно и това си личеше.

    Това е моята история. Написана тук и тук ще си остане.
  • 124 Диди

    1 7 Отговор
    Моите уважения г-н Станков!Де да бяха и политиците ни с такова мислене или поне да имаха малко повече акъл и да дадат червен картон на оня каруцар-борисов(нарочно го пиша с малка буква) па може и да тръгнем на някъде.Ех мечти,мечти..................
  • 125 Кратунчо

    1 2 Отговор
    Всичко до тук е така, но освен самосъжаление нищо друго не откривам. Защо някой не вземе да предложи нещо. Как ще стане така, че да ни управляват нормални и добронамерени личности, избрани от грамотни, мислещи и активни избиратели? Отново ще цитирам себе си:
    "Предлагам в България да се въведе избирателен ценз обвързан с образователния и имотния статус на избирателите. Хора без образование /разбирайте без интерес към мислене/ да не гласуват. Гласът на хора ангажирани с бизнес /разбирайте да дават работа и препитание на други хора/ да се брои за 10, 20 или колкото искате гласа. Не приемам увеличаващата се прогресивно маса от невежи и неуки индивиди да става все по-решаващ фактор при определяне управлението на държавно и местно ниво!"
    Или вземете, че ме оплюйте та да млъкна.
  • 126 jyk

    1 2 Отговор
    абсолютно подкрепям написаното - това е самата истина - безобразието на куманоидно- мутренският преход целеше точно това - те другарите ни говореха за комунизъм ама искаха да живеят в оня " загниващ" строй както му казваха - най-бандитският преход - най-голямото башибозушко грабене - цели се и се сбъдва пъкленния план тука камък на камак де не остане - било със монополистите дато хрантутим - било със скъпите лекарства и проблема със циганите които опоскват социалната ни система - със реване само за права и помощи - но без грам труд и образование - тази госпожица или госпожа си е живеела в нейния си приказен свят - болшевишки отрепки - те ли ще защитават бедняците и болните - пенсионери които са построили страната и сега мизестват и гинат от болести ,неможещи да се позволят скъпи лекарсва - да отиде преди да говори от името на хората малко из " провинцията " та да види какво " благоденствие " цари там - глад и мизерия - и циганизация - това е !
  • 127 САВС

    1 5 Отговор
    Господин Кирил Станков, разказа реалността в България, не видях и капка лъжа в неговите думи. Това е разумно мислещ човек, който не изопачава нещата както му е угодно. Искрено се възхищавам на този българин.
  • 128 мира

    1 3 Отговор
    писна ми да слушам само рев и оплакване. Как другите да уважават нас, като самите ние не се ценим? Да, тук далеч не всичко е ровозо, ама с мрънкане нищо няма да постигнем.
  • 129 Поредният

    0 0 Отговор
    Може и така да се каже :)
  • 130 Night Rider

    0 1 Отговор
    Гледам, че само 2 плюса и 8 минуса съм си заслужил с мнението, истината боли ли ? Айде сега пак ви казвам, като ви е толкова акъла да слушате еврейчето, потърсете от къде са му юдейските корени !

    "Да, аз също се върнах тук след 16 години в чужбина и то доста успешни – творчески и финансово. За разлика от вас, аз съм не толкова млад и имам други причини, които ме карат да остана тук. Ала с всичката гнусотия, която ни залива в последните години – като се започне с икономиката и се свърши с екологията – аз не мога да виня нито г-н Фараж за неговите твърдения"

    Мдааа, ето това е последният абзац, на когото набляга, че е повече от всеки един от вас, 16 години зад граница, успешни, пари, творчески, за парите му ме боли щепсела колко са, интересно ми е творчески какво толкова е постигнал, новия Шекспир ли е ? Раздал вересий за над 1000 лв. оле мале, виж ти, доброто момче раздава благословия, само че еврейн пари без лихва не обича да му връщат ;) И как ще упрекне г-н Фараж, нали са някакви далечни юдейски роднини, гарван гарваново око не вади ;)

    Хора, ПОЛОЖЕНИЕТО не е розово, трагично е дори, но ЧЕТЕТЕ между редовете !!! На този писмото му е също толкова нагло, като на другото момиче ! Единия казва "има бъдеще", другия казва "няма бъдеще, аз имам възможности, вие не". Утре този тип, като стигне до място във властта (еврейското лоби е много силно по целия свят), като ви каже "Народе, пари НЯМА, стягайте коланите" и ще си кажете "нощния ездач беше прав"....
  • 131 GERB

    1 1 Отговор
    Така е мафия са! Ама на изборите пак за тях ще гласувате нали? Пак те ще са най-хубави! Ето това сме ние, добри хора на чийто гръб са всички управляващи. Ние работим за тях не за себе си! Едни роби сме!
  • 132 станимира иванова

    1 1 Отговор
  • 133 Васо

    0 1 Отговор
    Тука има две тези. Едни казват че Бехар е права, други че г-н Станков е прав. Аз съм по склонен на г-н Станков да вярвам. Имаше едно добро начало преди 20-тина години, когато се правеше нещо като бизнес и от обикновения човек, ама лека полека навсякъде се наместиха бандюги, че и политическа класа си създадоха, след това и законодатели, и лобита. Българските чиновници в момента са администратори на бандитизма, организиран да работи като държавна машина. Така, че двете тези на които тука се делим на противници и поддържници са обединени в едно. Едно л...о с лъскава и напудрена фасада. Но фасадата е само за София и то в центъра и, дето тропкат с ботушки едни накичени гвардейчета по жълтите павета. Ама София или само центъра, и не е България. Провинцията и селата са плачевни.
  • 134 Щот съм проЗт

    0 1 Отговор
    Кирил Станков е роден през 1969 г. в София. От 1991г. до 2003г. учи и работи в Израел. От 2003 г. живее в България и Канада. Завършил е Медицинската академия в София, както и Университета на Тел-Авив (специалност Кино и телевизионна режисура и продукция). Заснел е един късометражен филм („Разрушение”, 1994) и 4 документални („Трансфер”, 1995; „Фалафел – българско сирене”, 1997; „Heepvention”, 2000; „Изсвири го пак, Моше”, 2002) .
  • 135 Георги Кунев

    1 6 Отговор
    г-ца Бехар-колко е тя Българка,да са и живи мама и тате,че сама нямя ама никога няма да се управи в БГ
  • 136 Хъш

    1 0 Отговор
    Този коментар го бях писал под една статия за падащите цени на имотите в Бг, като отговор на неколцина платени от строителната мафия "коментатори-манипулатори", които твърдяха, че положението в страната е розово и , че хората печелят масово по 1200 лева на месец. Мисля , че е редно да го пейстна под това отворено писмо с което съм съгласен на 100 процента. :

    Понеже сте ми симпатични, а и ми харесва упоритостта с която браните една загубена кауза ( задържането на цените на имотите на нереалистични нива) ще отделя малко време за да ви обясня някои неща, които ще ви помогнат да осъзнаете къде точно живеете. България вече 20 година се управлява от произлизащи от ДС на КГБ номенклатурчици. Родителите на въпросните номенклатурчици бяха поставени на власт от окупационните сталински войски през 1945 г. Основното изискване на сталинистите бе поставените на власт българи- т.нар.партизани да бъдат с много нисък коефициент на интелигентност, за да изпълняват безропотно разпорежданията от Москва и в същото време да бъдат жестоки и безскрупулни, за да могат на всяка цена да запазят властта. Тази жестокост и глупост се прояви чрез избиването на по-голямата част от българската интелигенция по време на социализма и в сриването на икономиката на страната. Именно факта, че доведоха народа до глад през 80-те години (което се случи и във всички соц.страни по същото време и по същите причини) ги принуди през 1989г. да изимитират демократична революция с елементи на дворцов преврат, за да могат да запазят властта в страната. Политическата власт я запазиха като нароиха десетки партиики , чиито лидери бяха и продължават да са лоялни към ДС на БКП фигури. Съдебната власт запазиха чрез конституцията от 1991 г. която действа и днес, според която прокурорите и съдиите и следоватилите са НЕСМЕНЯЕМИ и се назначават от Всишия Съдебен Съвет който се състой основно от верни на ДС хора. Това е и причината и до ден днешен никой необвързан с ДС на БКП да не може да заеме отговорен правораздавателен пост били то като съдия, прокурор или следовател. Икономическа власт запазиха по-много интересен начин. Понеже те самите знаят , че нямат интелектуалния капацитет да се занимават с нормален бизнес и понеже трябваше все пак да се прехранват решиха да печелят от престъпна дейност ( така и така старите канали за изнасяне на наркотици и оръжие от Живково време бяха и още са в техни ръце) За тази цел организираха борческите групировки. Които и до ден днешен функционират( малко по прикрито ) благодарение на неработещата , подчинена на ДС на БКП съдебна система. По този начин никой непринадлежащ към ДС на БКП не можа да завърти печеливш частен бизнес. Малкото който успяха, бяха пребити и бизнесът им отнет и даден на хора произлизащи от ДС на БКП. В тази обстановка малкото останали интелигентни хора в страната предпочетоха да избягат в чужбина, а българите останали в България разбраха , че с честен труд, образование и човешко отношение към другите нищо не може да се постигне. И всеки се впусна да мами , краде и насилва останалите. И спряха да бъдат хора. И България влезе в една смъртоносна спирала. Това заедно с неработещата съдебна система са причината България да се превърне в освирепяла лудница каквато е днес. Разбира се всичко гореописано отблъсна почтенните чуждестранни инвеститори ( и привлече, няколко западноевропейски педофила и руската мафия която си строи дворци по морето, но това по никакъв начин не подпомага икономиката ни )което доведе до още по-голяма мизерия. В следствие на гореописаната несигурност и безпътица българите спряха да раждат и това ни превърна в страната с най-голям демографски срив в света. Този срив е вече необратим. И като допълним че циганите раждат по 7-8 деца нещата стават плачевни. С една дума НЯМА ПРИЧИНИ БЪЛТАРИЯ ДА СЕ ОПРАВИ. Единсвеният шанс за излизане от този омагьосан кръг е да се приеме закон за лустрацията с който да се забрани на всички обвързани с ДС на БКП да заемат държавни постове. Това мисля , ви е ясно, че по мирен път няма да стане. А за революция трябва гражданско общество, а не оскотели дребни тарикати-чалгаджии в каквото се превърна българският народ.Така че стига с бълъшкия оптимизъм че нещо щяло някога си да се оправи, незнайно защо от само себе си. Нацията загива, а с нея и имотитния пазар. А това , че между 2003 и 2008 разни панелки струващи до тогава по 100 евро квадрата започнаха да се продават по 1000 евро квадрата, и разни стари кооперации струващи по 240 долара квадрата започнаха да се купуват по 1500 евро квадрата няма нищо общо с икономиката а с едно явление което е типично за българския народ и се нарича " очакване на чудо от чужбина". Такова явление имаше 1878 г. след освобождаването от турско. Който е запознат с историята ни знае до какви разочарования и трагедии е довел факта, че очакваното икономическо благоденствие така и не се е случило. Второто такова явление е идването на комунистите на власт. Всички знаем какво бе разочарованието след това. Третото такова явление е приемането ни в Евро съюза. Българина очакваше заплатите да станат като в Западна Европа за две-три години. Да има правосъдие, справедливост и нормален живот като на запад. Цените на имотите да надминат тези в Шверцария. И българина се юрна да купува. И строители се юрнаха да строят бързо и некачествено, защото купувачи бол. А купувачите понеже нямаха пари започнаха да теглят кредити без да имат елементарна кредитна култура и без да осъзнават, че като изтеглиш 100 бона връщаш 300 бона заради лихвите. Липсата на информация сред населението затова що е то ЕС , попречи да се знае следното. ЕС не е държава. Той не може насилствено да смени неработещата ни съдебна система и да изгони от властта подлогите на ДС и Путин. Не може да наложи единна минимална заплата за всички държави членки. ЕС е просто една територия без физически граници, на която всеки народ сам си определя съдбата, чрез управляващата го политическа класа. Българските властимащи ви ги описах. От тях нищо добро не може да се роди. И разочарованието дойде. И хората разбраха , че заплатите никога няма да станат европейски. Спряха да купуват имоти на ненормално високите цени.Тези които бяха купили с надеждата, че заплатата толкова много ще се вдигне, че няма да осещат вноските, се събудиха и разбраха , че заплатата никога няма да се вдигне (освен закъснелите и недостатъчни компенсации на инфлацията) и започнаха да вият ... и съдебни изпълнитли започнаха да вадят гордите кредитополучатели на улицата... Цените за пет години паднаха почти наполовина и ги очаква още много падане и нови и нови дъна докато достигнат стойности поносими за скромните възможности на населението. Възможности гравитиращи около 250 евро на квадрат за качествени сгради в добрите квартали на София и
    големите градове и около 100 евро на квадрат за провинцията.
  • 137 Страхил

    0 1 Отговор
    Прав е Станков като казва " Искам да използвам възможността да ви поканя в моето село, и в близкия провинциален град, за да ви покажа колко много се заблуждавате. И да имам лично възможността да ви кажа как вашето самодоволство и късогледство са една от причините т.нар. елит на България да не прави нищо полезно за спасяването на тази „нация”."

    Но какво е решението? Да повтаряме колко е бедно и жалко в България или да преувеличаваме и да възхваляваме? Съдейки по Американския модел на оптимизъм, като че ли второто. Но това само ще помогне на този " т.нар. елит на България да не прави нищо полезно за спасяването на тази „нация”."

    Както навсякъде, тези "елити" си седят на топло и се люлеят по столчетата но обществената динамика се диктува от народа (с предпочитание това да се равнява на средната класа). Добрите политици все пак слушат и народа, а добрия народ натиска/потиска лошите политици. Лошите политици слушат единствено "елита" и потискат народа.

    В кого е топката?
  • 138 facepalm

    0 1 Отговор
    tldr

    no BS kato cqlo
  • 139 йордан йорданов

    1 1 Отговор
    Още е прошъпулник госпожицата ,но с помощта на лъжливото и крадливо тате тя ще успее,спрете да я каните тя не ви счита за хора ,Вие за нея не сте важни вие сте гои
  • 140 Страхил

    0 1 Отговор
    Все пак няма прост отговор;

    “Много просто приятелю: защото полтиката е по сложна от физиката.” Така отговорил Айнщай като го попитали защо хората са успели да отркрият ядрената мощ но не и начина да я управляват. Референдум! :)
  • 141 XaXa

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "до "Студент"":

    Еййй колко злобни хора имало :D
  • 142 хъстлер

    1 1 Отговор
    Това си е чиста пропаганда срещу сегашното правителство, за да ви измамят манипулаторите комбинират истината с целенасочени манипулаций и лъжи. Чиста политическа поръчка на опоицията, сеедно преди 3 години сме били много добре, напротив! Последните 20 години тотално разграбване и то точно от тези които са в опозиция в момента. Нима си мислят че сме забравили показните екзекуций в центъра на София,отвличанията,наркобосовете по морето,мощните силови групировки,окрадените евро фондове,заменките на гори и крайплажни парцели, по чие време беше всичко това? С цялята си наглост тея искат пак да ни управляват, що за извращение!
  • 143 Летописец

    1 5 Отговор
    Браво на г-ца Бехар.Отлична PR акция но за външна употреба.
    Браво на господин Станков.Това е истината но за вътрешна употреба.
    Англичаните се страхуват за трудовия си пазар и осигурителната си система но от години с удоволствие приемат нашите лекари, стоматолози и сестри.Защо не казват колко са печелели от получаването на готови, обучени специалисти.Може да го изчислят по техните цени за обучение.Може господин Фараж да сметне с колко бедна България подпомага икономиката на богата Англия.
    Медалът има винаги две страни!
  • 144 Marta from Canada

    1 9 Отговор
    Има хора, които заобиколени от ред, спокойствие, охолство - не познали недоимък и неудобствата му, изобщо не познават РЕАЛНИЯ живот. Такава е г-ца Бехар и лошото е, че сред политиците ни и висшите ни държавни служители има много такива (към които навярно госпожицата скоро ще се причисли). Не разбирайки истинското положение в държавата, как могат да правят нещо за подобряването му? Но идва време - когато хората ще кажат IDLE NO MORE - подобно на движенията на недоволните навсякъде по света. Защото разлики в образованието и способностите няма, от къде тогава произтичат ОГРОМНИТЕ разлики във възможностите и бита? Аз не съм комунист и не проповявам равенство между мързеливи и некадърни с работни и способни, но ... простете, не може едни да ползват държавата като бащиния, а за другите - терминал 1 на аеро-гара София.

    Направи си "хубав" PR госпожица Бехар, ама и опасен. От тук нататък ще я гледат през лупа и няма да бъде забравено това нейно писмо. Според мен - това беше краят на ЛЕСНОТО й живуркане в Б-я. Предсказвам ѝ, че няма да издържи дълго и ще се спотаи някъде в чужбина - отчасти или изцяло - на разноските на татко.
  • 145 ToRa52

    5 1 Отговор
    БРАВО Г-Н СТАНКОВ ,ЕДВА ЛИ МОЖЕ ДА СЕ НАПИШЕ ПО-ДОБРЕ!
    ВСЯКА ДУМА Е ПОВЕЧЕ ОТ ТОЧНА. БЛАГОДАРЯ,ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА ХОРА ,КОИТО ДА ПРОЯВЯТ СМЕЛОСТ И ДА НАПИШАТ ЦЯЛАТА ИСТИНА.
    МНОГО ДЪЛГО ПРОДЪЛЖИ ТОЗИ ПРЕХОД,ДО КОГА???!!!
  • 146 $$$$$

    1 0 Отговор
    Хубаво е ,че открито говорим за абсурдите у нас. Сега трябва да действаме започвайки от себе си. По- ДОБРИ и по Честни към околните. И НЕПРИМИРИМИ към далаверите и абсурдите на управниците. Иска се СОЛИДАРНОСТ и СМЕЛОСТ от цялото население.
    Вярвам в младите хора. Ние , техните родители трябва да ги подкрепяме където и да са.
  • 147 Мими Тодорова

    3 1 Отговор
    Споделям казаното от Кирил. Особено съм впечатлена от искреността и духовната му позиция. Наистина децата на номенклатурата масово емигрираха за разлика от останалите. Колко е "хубаво" да се оплакваш срещу държави, които ти осигуряват други възможности за реализация и развитие за разлика от България.
  • 148 Doba from Bulgaria

    5 1 Отговор
    Благодаря Ви, г-н Станков-дано се приземи ''младото'' и ''зеленото'' от казаното от Вас!Най-вероятно,никога не е живяло в недоимък/дай боже всекиму/.Да му простим,ще порасне,може и да узрее!
  • 149 Мунчо

    0 1 Отговор
    Немците окаменяха на местата си. Те, по всяка вероятност, приеха моя другар за някой новодошъл, не постъпил още в лудницата възточен човек и аз забележих по лицата им не толкова негодувание, колкото съжаление. А бай Ганьо, вижда се, прочете по лицата им безкрайно удивление на неговото изкуство и затова възлезе бързешката по стълбата, изправи се малко разкрачен, изгледа високомерно немците, почна да се удря геройски по влакнатите гърди и извика победоносно:

    - Булгар! Булга-ар! - и още по-силно се удари в гърдите. Горделивият тон, с който изрече тази рекомендация, говореше много; този тон казваше: "Ето го, видите ли го българина! Този е той, такъв е той! Вий сте го чували само, сливнишкия герой, балканския гений! Ето го сега пред вас, цял-целиничък, от глава до пети, в натура! Видите ли какви чудеса е той в състояние да направи! И само това ли! Ехе, на какви работи още е той способен! Прости били българите, а! Гиди, чифути с чифути!"

    - А бе я попитай има ли сапун - казва ми бай Ганьо, след. като поизстина малко патриотическият му възторг, - я виж нозете ми на какво ся заприличали...

    И наистина, нозете му не представляваха най-подходящ модел за Аполона Белведерски. Шарките на чорапите му бяха се отпечатали на кожата - и без това нечиста и обрасла. Впрочем с нечистотата не можем зачуди българите: не можем накара и най разпалената фантазия да си представи нещо по-нечисто от туй, което може да ти представи самата действителност...
    Ралица Бехар - достойна внучка на бай Ганя. Вярна на принципа -Никога не е късно да се окепазиш . пара да пада, келепир,. Ашколсун, моме!

  • 150 Мунчо

    1 1 Отговор
    Господин Каролев - вие сте хикономист, ужким. Предвидихте ли кризата - не само у нас , а и по света. Е, в Китай няма такава. Какви мерки предлагате за изход от кризата? Кога ще дадат резултат? Какъв ще е той? Вижте, шарлатани като вас трябва да са по-скромни. Особено днес.
  • 151 Zukerman

    4 1 Отговор
    Аве, "Мунчо", да не си на заплата в пиар агенцията на милиционерския доносник Максим Мончо Бехар?
  • 152 Andrew

    2 4 Отговор
    Браво на Ралица, много ми хареса написаното от нея, но не мога да кажа същото за Кирил Станков. Той вижда само негативните неща в държавата. Песимист. От такива хора винаги съм стоял на страна, защото след време започват да въздействат на психиката ти негативно. Той е като онази част от обществото където все за нещо намират да се оплакват. И аз съм живял много години и в чужбина и в България, и винаги съм се чувсвал добре и съм печелил добре, и съм се реализирал в това което съм учил. Винаги съм разчитал само и единствено на себе си. А на тези които само се оплакват колко ни била лоша страната - ще ви кажа - светът е голям - възможности много - стига да сте способни навсякъде ще успеете. Но разбира се ви е по лено да се оплаквате по форумите и виждате ли някой друг ви е виновен. Една истинска Българка като Ралица реши да защити българите пред дискриминационните реплики на Фараж, и веднага се намери друг не толкова достоен Българин като Кирил да и опонира (и всички остали "малки" хора с негативните си коментари за България) Бил съм и в Лондон и в Тел Авив, но си Харесвам нашата България колкото и да я оплювате - а за политиците - не си мислете че навсякъде имат качествени - пример е и самият г-н Фараж. Още веднъж - Браво Ралица, а на теб Кириле - Обстоятелствата не правят човека, те само го разкриват. Ако си бил много способен едва ли е щяло да се върнеш на село. Както баба ми казва - В малка вода голяма риба не стои.
  • 153 Калоян

    1 1 Отговор
    Кой казал че България не е хубава страна и че хората не заслужават повече! Беше казано нещо по адрес на съдебната система и мафията, до колкото разбрах!!! Хохо!
    Даже има един немски документален филм за природата на България, който показва много добре каква красива страна е, но това са климатични и природни дадености!
    Ще ви бъде срам ако се направи филм за народа от Сев. България например!
    Защо нещо постоянно извъртате и заобикаляте и отмествате същността... каква е целта? Да продължи агонията на народа??? Стана ви тъпо нали?
    Сбърканата народопсихология на българина го кара да мрази този който му казва истината на глас, а не виновника!
  • 154 Andrew

    2 0 Отговор
    Какво прави една страна такава каквато е - нейните граждани. България - това сме ние Българите. И ако не ви харесва нещо - променете го - като започните със самите вас. Всеки вижда нещата по свой собствен начин. Някой вижда нещата така - агония, омраза, тормоз над народа и т.н. Мафия, корупция, простотия и селяния има навсякъде по света. Дори и в най-развитите и демократични страни. Никога не ме е било срам че съм българин, знам и положителните и отрицателните неща в нашата страна. Но не обичам когото ми изтъкват само негативите. А това, че северна България е бедна - бедна е, но има и къде по бедни хора в различни райони по света. Някои нямат дори и вода за пиене - и не се оплакват. А и тези мафийоти, корумпирани съдии и т.н. са БЪЛГАРИ. Не са дошли от Афганистан или Ирак. Народа и гражданите са допуснали това да стане така. И ако на някой не му харесва това, или мисли като Кирил, нека излезе пред парламента и протестира - гледам доста хора му харесвате писмото. Излезте и протестирайте. Но е по-добре в къщи на топло, пред лаптопа - нали ..... нека някой друг да ви свърши работата, а вие само ще хленчите тука. И после пак ще сте недоволни че някой ви управлява не както на вас ви се иска. Ако излезите пред парламента 10000 души в 10 поредни дни и протестирате например против съдебната ни система ако сте недоволни от нея - няма как никой да не ви забележи, и да не ви обърне внимание. Дали нещата ще се променят - това зависи от самите вас. Аз съм емигрант за ц
  • 155 Andrew

    0 0 Отговор
    Аз съм емигрант за цял живот - и се чувсвам най комфорно само в самолета - независимо в коя посока.
  • 156 Кенди

    2 3 Отговор
    амии, г-н Станков има право да се гневи, пълно право!!! така е, за съжаление...Ама, уважаеми, г-н Станков, Ралица вижда нещата така през призмата на своите години, тя няма за какво и на кого да е сърдита, писмото на момичето е, според мен, една емоционална реакция на английската безпардонност и хладнокръвно високомерие, с които брутално се изброяват фактите и само...толкова...ами ние-българите, като сме такива, да не сме прокажени, що се правят на шматки англичаните, защо не се противопоставиха на влизането ни в Големото им семейство, ако това е европейско семейство, нека да се приемаме истински, а не само лицемерно...Не ми допадна това, че визирате семейството на Ралица, тя е щастлива, че има такова семейство, не е виновна, че е родена в това семейство...Вие сте по-голям, по-мъдър и по-препатил човек, но не демонстрирате мъдростта на великодушните, с какво Ралица е виновна за вашия житейски път, за житейския път на останалите. Хубаво е, че поне това момиче ни накара да се поразбутаме, да дискутираме това, което некакъв англичанин казал някъде, мноого важно...така те само ни настървяват още повече да подхождаме като кумани и печенеги към обетованата им земя и наистина ще им я плячкосаме едни прекрасен ден, докато те се самооблащават от имперското си великолепие...Писането на отворени писма няма да оправи нещата, ами нека всеки с каквото може-вие с вашите пици, Ралица с нейните джаджи и интернет-пространства, но да сме впрегнати в една истински мотивирана и българска кауза, за което вие сте прав!!!
  • 157 Ровадо

    2 2 Отговор
    Имаше една реплика на някакъв американски президент, Рузвелт, мисля, без да мога да се закълна в това - цитирам по памет - "Не е важно какво държавата може да направи за теб, а какво ти можеш да направиш за нея" или нещо подобно. Въобще не си падам по американската т.нар. мечта и действителност, но тези думи много ми допаднаха още навремето когато ги мернах някъде. Та, г-н Станков, какво Вие направихте за тази държава, за да я обвинявате? Детето, на което отговаряте е решило (по една или друга причина) да се завърне в България и да даде каквото може за нея, да използва придобитото знание тук, където то иска. Вие сте прекарали най-продуктивните си години в икономиката на чужда държава и имате наглостта да се опитвате да поучавате. Да, трудно е, да има села без интернет, да има бедни, да има и корумпирани политици, но как по-точно, Вие ще промените това, след като плюете по едно от тези деца, които всички се опитваме да върнем в Родината за да започнат да сътворяват, това, което Вие и Аз (никога не емигрирал и винаги работил тук) не успяхме. И какъв е Вашия начин - плюене, завист, корист... какво?! Мислете преди да обвинявате и завиждате, защото смело мога да кажа - не искаме такива като вас! искаме такива като нея!

    Коментиран от #158

  • 158 Night Rider

    1 4 Отговор

    До коментар #157 от "Ровадо":

    Браво Ровадо !!! Каза им го ! Сега дано има хора, които да помислят малко над това което ти им каза, 1000 пъти по-стойностно от на кинаЖията Станков ! Цял живот е бил роб на други системи, изведнъж идва и едва ли не казва "Вие младите нищо не можете", пък ти какво можеш ? Някои с право каза, че голяма риба в малка вода не стои, той и за това се е върнал, известното режисьорче дето само роднините са му гледали "филмите"... Сега по български ще му кажа - АЙДЕ У ЛЕВО !!!
  • 159 Бай Гроздан

    4 1 Отговор
    М-м-м, др. Максим Мончо (Соломон) Бехар, кореспондентът на в. “Работническо дело”, пак той агентът Димо, отново е в светлината на медийните прожектори. Тоя път бута щерка си на пангара. Зер може да падне някоя поръчка за приар, че напоследък отвсякъде го ритат, а човекът има сметки да плаща.
  • 160 Криси

    1 0 Отговор
    Цитата е от речта на Кенеди, произнесена на неговото встъпване в длъжност (инаугурация) за Президент!
  • 161 Scamp

    4 1 Отговор
    Уважаеми съдържавнико.Просто нзнам от къде да започна,но ще се опитам да отговоря на коментара ви.Прав е г-н Станков,за писмото на Ралица.На мен ми изглежда като писано от цвете в саксия,красиво,но и донякъде безхаберно.Но нека видим какво можем да направим за държавата си.Да много е важно да правиш нещо за държавата си,стига да я имаш.Но както гледам вече 24 години нея я няма никаква.Аз съм моряк по професия-няма да ви казвам на каква длъжност,защото това не е важно в случая.За повече от 32-няма грешка тридесет и две годин обикалям по света,преживял съм какво ли не и къде ли не но богат моряк не видях.Независимо от кървавия труд,успях да платя 3-три висши образования-на двете ми деца и на съпругата ми.Възпитавах децата си в патриотизъм,за което страшно много съжалявам в момента.Независимо,че са завършили специалности приложими в съвремения живот в Бг те изнемогват(архитект и юрист),а такива като госпожица Бехар,бъдещето е постлано.Основание ми дава сумата за образование(50 000 паунда).Знаете ли как се печелят и кой ги дава,аз знам.За тези розови мисли в главицата и тази сума май е дадена напразно.Тези статистики които цитира говорят за човек далече,ама много далече от действителността. Точно такива хора,а те не са рядкост в моята професия,които знаят всички правила и инструкций,след назубряне,в сложни ситуации никога немога да вземат правилно решение,защото мозъка им не твори сам,а работи на базата на някой друг.Точно такава е и тази госпожица,която вие наричате дете.Ако е такова не би трябвало да се занимава със сериозни неща,а ако ли не,нека се опита да живее с пенсията на майка ми,за 35 години трудов стаж-145-сто четиридесет и пет лева,и тогава да завишава цифри.Излизат няколко "ЮПИТА" във форума като този нощен ездач,които успели и започват да подскачт и се надсмиват над другите.Позаинтересували ли са се тези отворковци,примерно от випуска който е завършил през 2010 или 2011 година,да речем на технически или икономически университет в БГ,в някой от големите градове,София или Варна,на колко човека е осигурила тази държава работа.Защото вие цитирате президент на САЩ,че е важно какво ще направиш.Да ама как да го направиш,като Азис ли,като Алексей Петров,като Доган ли или в затворените,закритите или приватизирани и разграбени заводи и научни институти.Този нощен ездач дето се присмива на Станков,вижда ли себе си как използва вашето мнение,а обвинява Станков,че робувал на чужди системи.Ами момче ,ти на кои мнения робуваш?Добре ли ти е да гледаш хората в мизерия,а ти самодоволно да се пъчиш,като щерката на тоя кадър на работническо дело.С този манталитет ще си останеш едно балканско субектче и нищо повече.За мен въпроса е ясен.Имайки предвид потеклото на госпожицата,смятам,че това писмо и е продиктувано или поне доста и е помогнато в писането,за да се изкарат българите мрънкалници,да бъдат оплюти,да им се говори с назидателен тон,за да се чувстват виновни.Аз лично бих забранил в училище да се изучава "Бай Ганьо",защото никоя нация не оплюва сама себе си както нашата,макар да има много по-големи нахалници и простаци от нас.Няма българска фамилия Бехар,и затова не приемам мнението на госпожицата.
  • 162 хаана

    0 1 Отговор
    Чета оценките за това писмо и направо изумявам. Явно властта се е упашила и слага минуси без контрол тук и там. Истината е обаче, че Станков е чудесен, каза това което всички мислим и каза точно къде е мястото на България. Не си мислете, че Европа не знае това. Г/н Фараж го каза точно и ясно. Държава без съдебна власт и мафиотски структури и така от много, много години насам. Всеки нормален човек бяга от такава държава където му видят очите, дори и циганите бягат.
  • 163 хаана

    0 1 Отговор
    А минусите и да ги слагате и да не не може да промените въздействието на написаното от автора! Само сте жалки, отчаяни и безсъвестни слагачи на хората на власт, тоест мафията. Рано или късно за всеки идва сметката за плащане.
  • 164 Мразя

    2 1 Отговор
    Много добро и вярно писмо! И много добре написано...