Last news in Fakti

1 Февруари, 2013 17:27 7 675 53

Мафията, корупцията и гнилотията, патки да пасат!

  • бехар-
  • писмо
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отворено писмо
До г-н Станков

Препратка до г-ца Бехар, г-н Фараж и всички за, против и въздържали се българи, които се чувстват такива или вече не съвсем...


Г-н Станков,

Много добре Ви разбирам. Слушам същите истории всеки ден от майка ми. Имам странното чувство, че вашето поколение бая неволи е трябвало да изтърпи и продължава и до днес да търпи. И от немай си къде се оплаква. Друго не може. Предполагам, че няма сили. И както казах, разбирам Ви и дълбоко Ви съчувствам за огорчението.

Но понеже говорите планетарно, реших и аз да споделя моя френски опит. Аз съм по-скоро от поколението на г-ца Бехар. Не я познавам лично, както явно и Вие, и поради тази причина няма как да знам дали тати я е издържал, докато тя си е правела мохабета по баровете, или пък може би не е. Не знам. Но пък мога да Ви кажа, че аз от както съм в Париж, един ден не съм останала без работа. За седем години успях да завърша два скромни бакалавъра, един по комуникации и един по европеистика, магистър европейски науки в Сорбоната и следбакалавърска степен по криминология в Парижкия институт по криминология. От тези седем години имам и 2 години стаж като детегледачка, 2 като барманка и 3 като сервитьорка. Не знам на Вас колко часа Ви се е налагало да разнасяте пици, но аз все още си спомням с меланхолия дните, в които имах лекции от 9 сутринта до 8 вечерта, а след това от 9 вечерта до 5 сутринта бях на смяна в бара. И така, доста години. Не знам защо си мислите, че това, което Ви се е случило е толкова уникално... Може би поколението Ви е такова.

Това, което успях да разбера в Париж е, че в чужбина е трудно да си българин. Най-вече заради хора като Фараж. Ами нормално – като чуждестранните работодателите знаят колко сме изпаднали, използват ни докрай. Не плащат, слагат ни на най-тежката работа, в най-нечовешкото работно време. Абе използват ни. Тези отчаяни и тягостни самосъжалителни наникъде неходещи слова скапват самочувствието. И в чужбина да отидем, не си търсим правата и оставяме да ни тъпчат. Ботуш, галош, сабо, кубинка, все тая.

Г-н Станков, Вие май си мислите, че ако някой посмее със самочувствие да каже, че не сме толкова зле и има потенциал в България, значи или е нелеп префърцунко, който нищо не знае, или мамино детенце, живеещо в розов балон. Ще Ви споделя моето скромно мнение. Извинете ме, ако вече почнах да Ви отегчавам. Аз съм от София, завършила съм Френската гимназия (тази която е към МОН). Но съм отгледана във Враца и в едно селце, Горна Бешовица се казва. На времето там живееха около 500 човека. Сега зимата има 30-тина баби и дядовци. Лятото май се пълни, събирали се около 100 човека. Давам Ви тази информация, та да не ме вземете и мен за някое заблудено софиянче.

Историята, която исках да Ви разкажа, е друга. Ноември месец бях по работа в едно родопско село - Грухотно. Там живеят само помаци. С колегите французи бяхме отседнали в един спа хотел в Девин. На сутринта попитах келнера къде е това село и той, малко потресен, ми отвърна  какво ще правя « при тия » ... страшни били, с шалвари...ужас ! И как не да притрепери поне малко моето чувствително сърчице? Леко се притесних и попотих, да не би да водя горките колеги французи на сигурна смърт. А и журналисти при това. Не дай си Боже нещо да стане, ще излезем пак в международната газета. Качихме се на колата, повъртяхме се по родопските завои и искам не искам, стигнахме. Грухотно е мюсюлманско село. Бедно, порутено. Намерихме човека, който търсехме. Бабите с шалвари не ги видях. Естествено, имаше баби. Една от тях за малко не ме осинови. Разказа ми за внучката си, която следвала в Пловдив  и внука, който учел за инженер в София. Помагала им, когато можела, с пенсията си – 130 лева на месец. И беше доволна, горда. Та си казах в този момент, че в крайна сметка не е важно колко имаш, а как живееш с това, което имаш. Беднотия, недоимък, мизерия, който както иска, така да го нарича. Аз на това му казвам душевно богатство. То в крайна сметка е най-важно. Ако мога, пак ще отида в Грухотно, при тези сърцати, скромни и добри хора. И при тях има висшисти...е може би няма кинаджии от Тел Авив.

Спирам да досаждам с моите лирически отклонения. Тук май е и мястото за покани. Бих желала да Ви поканя и Вас, г-н Станков, в Париж, за да Ви покажа как не всичко, което хвърчи се яде. За съжаление обаче квартирата ми е 15 квадратни метра и няма къде да Ви настаня. Не ме жалете, за Париж тази квадратура си е цял лукс. Може би се чудите защо още съм тук ? За да докажа на Вас, на г-н Фараж и други българофоби, че в България и в българите има потенциал. Ако не успея, ще си стегна и аз багажите и ще си хвана самолета. А мафията, корупцията и гнилотията, патки да пасат !

С дълбоко уважение,
Ина Михайлова

Послепис: Поздравявам Ви за смелостта и достойнството, г-це Бахар. Похвално е, че бяхте по-смела и бърза от правителството, което първо трябваше да вземе позиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Йосифов

    1 1 Отговор
    И Ралица Бехар, и Кирил Станков и Ина Михайлова имат право .
    Те разглеждат живота на българите от различни различни позиции .

    Коментиран от #46

  • 2 Бял човек

    1 1 Отговор
    Точната позиция на поколението, за което има надежда
    Г-н Станков обобщава това, което ни се внушава непрестанно - "Зле сме, ще се мре"
    Аз си избирам реалистични оптимизъм на двете момичета, най-малкото защото не ми се вярва точно ей сега да свърши света

    Коментиран от #22

  • 3 Стоянов

    1 0 Отговор
    Селото е Грохотно.
    И въобще не е интересно как живеете Вие в Париж.Не го сравнявайте с останалия свят, защото все пак е Париж!
    Интересни са истините за живота в България,които Вие изглежда не виждате.
    Не сте единствените ходили по широкия свят(хляба няма само среда),а онези хора там (в Грохотно) са хора от балкана ,а те като Париж не може да се сравняват с другите - ако ме разбирате .......
  • 4 К. Стойков

    1 0 Отговор
    Ако се съди по високия патриотичен дух, явно момичето е от младото поколение, незаразено с комунистическа развала. Но докато разнасяше пици на французите и учеше за две дипломи, България съвсем обезлюдя и скоро в селата като Грухотно и куче няма да срещнеш. Няма нищо по-хубаво от чистите патриотични пориви, но те не бива да заслепяват истината, че българите сме жертва на десетилетия престъпна държавна и морална разруха. За да не се повтори никога повече тази мизерия, а младите хора да живеят щастливо в родината си. Тогава ще се раждат деца в България.
  • 5 Бай хой

    1 1 Отговор
    .а си и простотията. Тая от бара ли я пратиха в командировка в родопите. Като лъжете обърнете се назад и си вижте творенията. Уж нямала никакво време от работа а изведнъж при талибаните в спа центрове и най-голямата наглост - не обръщайте внимание на мафията, корупцията и т.н. Поредната калинка от ГЕРБ. Прости та прости. Алоуу като ядем марули трева не пасем.
  • 6 коки

    1 1 Отговор
    Аз имам едно просто предложение госпожицата да си смени с бабата заплатата, пък тя да живее с пенсията от 130 лв. и духовното богатство.И тогава след 1 година пак да приказва
  • 7 Gai Baniu

    0 0 Отговор
    Daaaa, mafiata se zanimava s otglejdane na patki! Pasat li, pasat li. Nishto protiv avtorkata, no sled vsichkite tezi diplomi, pismoto ne e stilistichno izdurjano, razpokusano i bezsmisleno.
  • 8 kkk

    1 0 Отговор
    Поредният българин,който ни обяснява колко е хубаво в България и колко е лошо в белия свят, но си седи там и не иска да дойде да живее в рая на земята-България. Инче, и аз съм живял във Фрнция и знам как стоят нещата- нема нужда. Като сте такива патриоти - елате тук ,работете за тази държава срещу 5-600 лв и от тук покажете какъв потенциал има в българите.
  • 9 хаана

    1 0 Отговор
    Госпожа Петрова срамота е да говорите и пишете подобни глупости! Жалко, че сте завършила толкова бакалаври и подобни, явно няма полза за вас, защото ви липсва ум. Все едно сте единствената българка в чужбина!!! Това което пишете не е вярно. Българите са третирани много добре в Европа, когато имат възможност да получат регулирана работа по тарифно плащане. Тоест работят законно.На черният пазар е нещо друго, там всички са третирани зле, без значение от къде са и биват използвани. Това е логично. Но вие не сте свикнали явно на тежки условия. Да започнеш където и да е на ново, в чужда страна е тежко. Началото е тежко, много тежко дори, но поне аз мога да кажа след 23 години в Германия че живея в една правова, социална държава. А България не е такава държава. Много деца са без бъдеще, без образование, те нямат еднакви изходни позиции с други деца от елитната мафиотска класа, родителите им са отчаяни / и тук не говорим за малко хора, а за 80% от населението на България!!!!! Да не говоря за циганите, които са също хора и граждани на България, те са забравени, отхвърлени...какво е тяхното образование_ Питали ли сте къде учат или дали учат те_ Имат ли професия изобщо_ Престанете да пишете само това мога да ви кажа. г-н Станков е за нен един истенски българин, защото каза това което повечето от нас мислим, но не можем така добре като него да го напишем. Той е чудесен човек!

    Коментиран от #21

  • 10 хаана

    1 0 Отговор
    Извинение към госпожа Петрова, обръщението ми е към Ина Михайлова!

  • 11 Ам гъл

    0 0 Отговор
    С цялото ми уважение към авторката на статията - час по скоро си пристигайте в България! Реализирайте се без връзки и слагачество, родете деца и ги отгледайте тук и като порастнат не им позволявайте да емигрират! А ще можете ли? Оптимизмът е хубаво нещо, но да си сложиш въжето на шията и да вярваш, че животът "после" по хубав не е оптимизъм, а лудост... Добре дошли в България!
  • 12 de l'enfer

    1 0 Отговор
    Тук заприлича на изповедалня. Пишат "патриоти" живеещи в чужбина, да си седим тук, щото виждаш ли не ни е толкова зле в България, просто много се оплакваме.... ей това ако не е наглост, как сърце им дава да пишат такива речи, ооо може да са платени от някой, ся се сетих.....иначе трябва да си малоумен.
  • 13 Шашко

    0 0 Отговор
    То те (мафията, корупцията и гнилотията) не само патки пасат, пасат всякакъв добитък. Лошото е, че пашата е оскъдна, за сметка на това пък стригането и доенето като за световно, а като не остане за стригане и доене идва ножът... Бог високо, Париж далеко... Сал баба си знае (с 130 лв)...
    Не съм привърженик на сериалите, но една много мъдра мисъл чух и от там (да не повярваш)! Като нямаш пари, гордостта първа си отива! А тук за много е заминала доста отдавна, а и няма изгледи да се върне скоро...
    Затова г-н Станков правилно! смята, че ако някой тук е със самочувствие е малко вероятно защото е постигнал нещо сам (почтенно)! Тези обикновенно са от 2-та млн заминали безвъзвратно.
  • 14 защо ли

    1 0 Отговор
    За тези които живеят извън България, коментират и имат мнение за живота тук - село хвали, в град живей. Народна поговорка.
  • 15 Б-г

    0 1 Отговор
    Няма значение дали Сте се продали или са Ви купили - все ще трябва да си го отработите като проститутка.Когато Ви набиват нещо в главата,обикновено Ви изкарват акъла.И важните клечки са от дърво.Утре, утре, винаги утре и така минава Животът за Теб.Обещават ли Ви да превърнат мечтите Ви в действителност, очаквайте да превърнат действителността Ви в мечта.Търговците продават това което не са направили, крадците и Политиците - това което не е Тяхно,проститутките - това което не би трябвало да продават.Кой още твърди,че светът не се крепи на Търговията?
  • 16 гост23

    1 1 Отговор
    Не жалете поколението на г-н Станков. То все още има сили и не е черногледо. Просто е реалист. Видяло е социализъм, комунизъм и демокрация. Вярно че не може да се похвали с това, че е работило по цели нощи в Париж, като незнам си какво, но може да се похвали че е преживяло и социализма, и комунизма и демокрацията. А също така преживя няколко национални катастрофи, Жан-Виденова зима, купонна система и инфлация на лева, каквато сега само по учебниците четете. Това което вие сега се опитвате да живеете и за което само слушате, ние го преживяхме. Дали сме успели да постигнем нещо велико е спорен въпрос, но поне опитахме да променим цялата система. Вярно, че не можем да се похвалим, че сме разхождали французи по планините, но бяхме на улицата когато трябваше, за да можете вие сега да ходите във Франция свободно да учите, работите или каквото искате. Пожелавам Ви успех, но не ни съжалявайте. Били сме на местата си винаги, когато е трябвало. Сега също. И това, че виждаме нещата в истинската им светлина не означава че сме черногледи. Нали, за да разрешиш един проблем, трябва да го виждаш достатъчно ясно. И ако не бяхме оптимисти щяхме да сме във Франция. Обичаме си България, но това не означава че сме слепи или тъпи. Та, ако можете да помогнете да избутаме каруцата, ще сме ви много благодарни.
  • 17 парис

    1 1 Отговор
    Инче, ти буташ тотално на масло..., на кой му пука какъв ти е живота в чужбина. С какво те е обидил г-н Фараж не можах така и да разбера, като ти не живееш в Бълхария поне от 10 години?????
    Айде връщай се в Бг , чакаме те.
  • 18 аман

    1 1 Отговор
    Двете писма на Бахурката и тази Ина михайлова са писани от един и същи човек, търсещ някаква популярност и обслужващ някакви цели!!!!!!!!!!
    Този човек явно страда от някакви болни амбиции или търси политически ефект - неглежиране на ефекта от изказването на Фараж!!!
    Темата стана банална и тъпа! Айде стига толкова достатъчно трафик направихте :)
  • 19 Гочу

    1 1 Отговор
    Здравейти,
    Аз съм Гочу от Долна Бешовица. Инчеее, майка ти избяга с Дочу от Горна Бешовица, вечи имаш сестричи.
    Да си жива и здрава и още 10 висши да изкараш, на бара, под бара ли зад бара, както ти харесва.
    Айди отивам за пенсията 120 лв. да си купя въже, то само за тва ми стига.
  • 20 Гочу

    0 0 Отговор
    Начи, въжето 20 лв. останалити ша ги пратя на Груйо инджинерина у Софията и без тва няма да ми трябват.
  • 21 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "хаана":

    "Много деца са без бъдеще, без образование, те нямат еднакви изходни позиции с други деца от елитната мафиотска класа"
    ----------------

    Български ученици спечелиха 6 медала на международна олимпиада по астрономия. 24 октомври, 2012

    Още четири медала завоюваха български ученици на международна олимпиада. Отличията са от 43-ата Международна олимпиада по физика, провела се в Естония, 23 юли 2012

    Български ученици с 5 медала от Международна олимпиада по математика,17.07.2012

    4 медала за България от Балканската олимпиада по информатика, 20 август 2012

    България спечели четири медала на 19-ата Централно-европейска олимпиада по информатика в Унгария. Отборът ни постигна най-висок резултат, 13 юли 2012

    Бронзови медали от олимпиада по физика донесоха наши ученици, 10 яну 2013

    Математиците ни обраха медалите на поредна олимпиада, 1 фев 2013 г

    Ако това са постиженията на "мафиотската класа"... ами да е жива и здрава!
    Хаана, останете си със здраве в "правовата социална държава" и спрете да оплаквате децата ни, за които имаме грижата ние, родителите им, които сме избрали да ги отглеждаме в България.

    Коментиран от #24

  • 22 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бял човек":

    Аз си избирам реалистични оптимизъм на двете момичета, най-малкото защото не ми се вярва точно ей сега да свърши света
    ..................
    И аз това избирам.
  • 23 Велико Неделчев

    0 1 Отговор
    Нека тук пишештите да преглеждат сайта Мрън мрън,В Русенското бюра има доста свободни работни места,Вярно че не са високи заплатите ,но няма кандидати,Безработица!А колко дворове има да пустеят или са засети с райграс!А в барчетата е пълно с мрънкащи!Къде е истината?
  • 24 Летописец

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "AXXX":

    Браво на нашите умни деца.Но колко от тях ще останат да работят за Родината си?Направете справка от досегашните медалисти!
    Какво ще им предложи България?
  • 25 испанец

    1 0 Отговор
    Ина,Ина когато нещо не ти се отдава не го практикувай!Друг път не пиши.
  • 26 Кирил Стоянов

    1 1 Отговор
    Ина, пише ти един човек в побелели коси. Искам да ти кажа, че отгледах три деца и нито едно от тях не остана в България, поотраснаха и се разпиляха по широкия свят. И съжалявам млади хора като теб, които искат да останат при нас старците в България. Макар, че моята пенсия е малко по голяма от тази на бабата в Грухотно, искам да дойдеш при мен и да видиш как се изкарва месеца със 185 лева. И не само аз съм така, всичките съседи са така. В малките градове, Ина не е като на жълтите павета и не текат реки от мед и масло!
  • 27 Gai Baniu

    0 0 Отговор
    Jivot- vreme, vreme- pari, pari- jivot. Jivot- smurt. Putiat e tozi, koito si izberesh. Tuk sme za malko- vuzpolzvaite se. Ne mi dreme za miss Bahur. Az sum v Italia i nikoi ne me e karal da idvam tuk. Niama da kazvam, kolko mi e kvartirata i kolko vreme rabotia. Sam sum si izbral putia. Chuvstvam se bulgarin, no i italianec. Rabotia s dogovor i si plashtam danucite. Nikoi ne me unijava, zastoto ne im pozvoliavam. Imam zdravna osigurovka- bezplatna. Imam zvoboda na slovo i svoboda na deistvie. Nikoi ne mi gleda v kancheto. Bulgaria e hubava- za edin mesec.
  • 28 Летописец

    1 0 Отговор
    Уважаема Ина Михайлова,
    Много хубав поръчков материал сте сътворили.Но не ми стана ясно защо се тъпчете в 15 кв.м. в Париж с два бакалавъра и една магистратура.А в Париж си разбрала:
    "че в чужбина е трудно да си българин. Най-вече заради хора като Фараж. Ами нормално – като чуждестранните работодателите знаят колко сме изпаднали, използват ни докрай. Не плащат, слагат ни на най-тежката работа, в най-нечовешкото работно време. Абе използват ни".
    Защо не си в България, където със 130 лева доход може да подпомагаш и студент а се мъчещ като екскурзовод на френски журналисти.Ама май искаш ние да пасем патките а мафията, корупцията и гнилотията да ни управляват! .
  • 29 Летописец

    1 0 Отговор
    Уважаема Ина Михайлова,
    Много хубав поръчков материал сте сътворили.Но не ми стана ясно защо се тъпчете в 15 кв.м. в Париж с два бакалавъра и една магистратура.А в Париж си разбрала:
    "че в чужбина е трудно да си българин. Най-вече заради хора като Фараж. Ами нормално – като чуждестранните работодателите знаят колко сме изпаднали, използват ни докрай. Не плащат, слагат ни на най-тежката работа, в най-нечовешкото работно време. Абе използват ни".
    Защо не си в България, където със 130 лева доход може да подпомагаш и студент а се мъчещ като екскурзовод на френски журналисти.Ама май искаш ние да пасем патките а мафията, корупцията и гнилотията да ни управляват! .
  • 30 $$$$$

    0 1 Отговор
    Доста объркано и противоречиво писание.
    Моето дете е в чужбина от 7 години и не иска и да си помисли за връщане в Бг. Казва, че по-добре да се бори и работи в чужбина. Поне заплатата дава възможност да се издържа. Докато в Бг. борбата е с вятърни мелници, а парите могат/понякога/ да стигнат само за да съществуваш.
    Та така, бъдете горди. Търсете си правата и показвайте на света, че сте по-високо като индивиди. Тук у нас нещата са зле. МНОГО ЗЛЕ! Експлоатацията е жестока. Няма закони за защита на населението, само за защита на "бизнеса". Правилата са абсурдни и зорлем те принуждават да ги прекрачваш. Помисли си за "Топлофикация", баковите правила и лихви,застахователите, реда за посещение на лекар и здравните услуги.... ГЕНОЦИД!!!!
    Оценявам опита на г-ца Бехар да ни защити пртд света. Но хората са информирани

    Коментиран от #36

  • 31 Петър Кимонов

    1 0 Отговор
    А селото се нарича "Грохотно"....
  • 32 оня

    1 0 Отговор
    щях, да пиша на Инчето Михайлова, ама те хората вече са я свършили тази задача. ще напиша само едно: аз като учих в българия, сутрин ходих на лекции, а вечер спях, за да ми е бистра главата на другия ден. ти Инче може би си работила по-интензивно вечер-къде с уста, къде с други части от тялото. много е добре за общия тонус на тялото - фитнес.
  • 33 Владимир Йосифов

    1 0 Отговор
    Защо добре образована българка живее в Париж в стая с ОБЩА тоалетна в края на коридора

    / такива стаи са или в мазетата или на тавани /, а не се РАЗВИВА в тристаен апартамент в София ?
    Защото знае, че тук няма бъдеще ...

    Г-це Михайлова, пожелавам Ви успех в Париж !
    Бъдете здрава !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 оптимис

    1 0 Отговор
    Браво ,с този песимизъм наистина се депресирах.Абе хора какви българи сте,мрънкащи и вечно чакащи някой да ви оправи.И аз имах баба с ниска пенсия,но майка ми и пращаше пари още по времето на соца.Никога не сме били добре за да казвате,че сме зле.
  • 36 Експлоатация

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "$$$$$":

    Как няма да експоатират народа като всички се държат като гадни роби и тъпи п..ки!? Като започнат всички да си вършат съвестно работата и си търсят правата ще се оправим! До тогава само лошо ни чака!
  • 37 Мая

    1 2 Отговор
    Здравей,Ина ние просто сме българи,и то горди БЪЛГАРИ, бори се, дързай, не спирай,остани си здрава и горда
  • 38 Серафимов

    1 2 Отговор
    Поздравление, Ина Михайлова!Вие сте потвърждение , че за България има надежда......
  • 39 оня с коня

    1 0 Отговор
    Още една луда,а може и да и плащат за това?
  • 40 помак

    2 1 Отговор
    мило момиче поздравление за добрия дух, но зашто не се остановиш някаде по родопите и да докажеш на Фарадж колко греши,но май ако си някаде из родопите не на 15кв.м. а на 115кв.м. но без тая комоникация и тая потребнос кадето имаш няма да мислиш така.човека каза самата истина за милаБЪЛГАРИЯ и нас ни доболя
  • 41 2222

    1 0 Отговор
    Най-доброто мнение досега от всичко под трите материала.
    Аз имам такъв шеф, който е яростен патриот и е много в час със статистика и цифри, та той винаги се възмущава за неверните твърдения на чужденците за България и от него изобщо струи западняшки оптимизъм.
    Но понякога ме предизвиква да му кажа, че ако той си е избрал сравнително добре платена професия, и имал шанса да научи английски и да работи доста години в Брюксел и Франция, не всички са така и причината далеч не е некадърност. Но още не съм събрала смелост...
    А от друга страна си казвам: Това е основата на ПР - не си признавай навън кирливите ризи, хвали се и се прави на оптимист. Защо пък да не признаем добрите неща, които се случват у нас?
    Един датчанин, комуто споменах за високите им данъци, веднага се защити: Ама при нас образованието и незнам какво си са безплатни. Ако беше българин и му взимаха 40% от доходите - щеше да ореве света.


  • 42 помак

    1 0 Отговор
    еее стига с тия Дания франция и т.н. билимолели 40% на нас ако ни земат но пак виж колко му е дохода тогав говори мноо ясно на теб ко ти земат от мизерните 500лв 40% ше останиш без ништо ма на тоя с 5000евро му е нормално маи тия които говорите против Фарадж се сте по чужбинс я елате тук и ше си говорим.МНОГО ВЕ ДОБОЛЯ ОТ ИСТИНАТА
  • 43 68к8

    1 0 Отговор
    Аз по-голяма тъпотия от напъните на тая девойка да се прави на умна и интересна , не бях чел.Остани си в Париж Ина , но не си прави труда да даваш мнение за живота тук от там защото си безкрайно заблудена.
  • 44 гост

    1 0 Отговор
    момиче слез на земята.остани да живееш в БГ.имам къща120м2.няма да ти искам наем.оставям те да живееш;само си плащай тока и водата с 400лв.заплата.готви си френски манджи и си философствай колкото искаш.след 1 година ще дойда да те видя дали си жива и тогава пак да си говорим ако имаш сили/физически/.
  • 45 герой

    1 0 Отговор
    ина след 1 година ще се стопиш като ланския сняг.
  • 46 реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Владимир Йосифов":

    1.5 милиона (по официална статистика - иначе са към 2.5мил) българи заминаха България и не помислят да се връщат, въпреки експлоатацията. Което си е факт. И аз съм емигрант. Представете си какво е в България, че тези хора за нищо на света и не помислят да се връщат. Отворете си очите, ако премълчаваме истините - съвсем няма как да се оправи България. Алчни, прости, мързеливи, тъпи управници имаме - затова викайте колко глас имате - да ни чуе целия свят, та белким и те разберат най-сетне, че трябва даработят за благото на народа а не за собствения си КРАДЛИВ джоб.
  • 47 Реге БГ

    0 0 Отговор
    Да са живи и здрави всички които заминаха да си търсят препитанието в Чужбина. Всички които са астанали в БГ трябва да им бъдат безкрайно благодарни, включително и правителството. Представяте ли си какво щеше да бъде в БГ сега ако тия 2,5 милиона бяха в България. Просто не ми се мисли. Безработица 50% и повече. Всички социални фондове да са гръмнали отдавна. И мизерията да бъде повсеместна. С други думи положението е тежко в страната, особено в някои региони. но щеше да бъде трагично ако я нямаше имиграцията. Тая имиграция ще се стовари върху следващите правителства и останалите в БГ хора след няколко десетилетия, защото работещите в България ще са толкова малко че с техните осигуровки няма да може да се плащат пенсиите на все по-застаряващото население в страната. Въобще бозата е пълна. Трябва ни правителство с вълшебни пръчици да могат да оправят кашата която сътвориха през последните 23 години. Май няма никакъв шенс да се оправим някога, ами направо да си стягам и аз куфарите и друм на някъде, пък ако ще да ме експлоатират но поне това което получаваш ще ти даде възможност да се преживява прилично
  • 48 Бай Кър

    1 0 Отговор
    Не знам за какво е целия тоя цирк ФАРАЖ-Алабаж и Бахар-Кимион... Тоз-Оня - писма пишат, в гърди се бият...
    До колкото чух , тоя Фараж не обиди НИКОГО. Просто каза истините за състоянието ни. Някой се обиди?
    Сигурно не е премерил прерязаните лентички.
    Осен това печели избиратели... има си интерес човеко и си го гони...
    ....
    Дереджето ни е такова защото сме овча нация.
    Работил съм със българи в чужбина и искам да кажа че не искам да работя в близост до такива твари.
    Единственото което могат е да мрънкат, да доносничат, да сплетнят - за да се харесат, понеже немогат да се "докажат", не знаят език, мързи ги, а пък и май-нищо друго не могат. Естествено това се използва от чужденците - работодатели и те мачкат и тъпчат.
    РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ. Това е стар принцип за управление.
    Всеки ще се възползва щом "върви номера".
    ...
    На нашенеца всички са криви... кой турчин, кой помак, кой жълт, кой тъп, кой малоумен.
    Всички други нации се подържат и подкрепят и имат достойнство и си го отстояват.
    Само НИЕ сме всеки срещу всички.
    СРАМ МЕ Е ДА СЕ НАРИЧАМ БЪЛГАРИН, СРАМ МЕ Е ЗАРАДИ ТИЯ ПРЕДАТЕЛИ, ПОДЛИЗУРКОВЦИ И Г.ЗОЛИЗЦИ, КОИТО НИ ИЗЛАГАТ И ДОПРЕНЕСОХА ЗА НАШИЯ ЛОШ ИМИДЖ И ЛОШО ОТНОШЕНИЕ.
    Никой не обича предателите, но всеки се възползва от тях.
  • 49 ЕйСи/ДиСи

    1 0 Отговор
    Сега и аз остава да се включа с едно отворено писмо до всички останали. В чужбина съм от десет години. Обиколих цяла Европа, завърших 4 магистратури, имам две бакалавърски степени, смятам отделно да подготвя докторантура, но засега в бъдещето. Притежавам 6 автомобила, модели от сериозни марки като БМВ, Мерцедес, Пежо 407, Нисан и т.н. Е, започнах с един кирлив английски език, сега вече са 10 европейски езика, тръгнах от къщи с 400 евро и една малка раничка на гърба с две тениски и чифт обувки, днес вече съм със собствен бизнес - собственик съм на няколко фирми в различни държави и макар и малки, носят ми достатъчен доход, за да си покривам ипотеките! Отделно, в началото бях обикновен работник в склад, сервитйор, пътувах гратис и ме глобяваха, но впоследствие във фирмата най-после признаха безспорните ми качества и подготовка и ме повишиха с доста, наистина доста! Общото с писалия по-долу е, че и аз се научих да се пазя от контакт с българи - мнозинството са без амбиции, обикновени консуматори и единствено дърпат надолу. Освен това са завистливи, подли, неквалифицирани и радостта им идва от факта, че и вие ще бъдете прецакан, защото се съизмерват с вас! При моето повишение във фирмата избухна бунт от несъгласие, главно от българи, които в мое лице виждаха най-черните краски на злото, стремяха се да ме плюят и очернят, защото конкуренцията го изисква. Няма да казвам какво ми костваха тези неща. С поста си досега само се стремя да докажа, че няма невъзможни постижения, въпрос е на работа и инат, алтернативата е да се махнете с подвита опашка... Пожелавам ви повече вяра в себе си, не се страхувайте да опитвате, отново и отново, защото често се проваляме точно поради страха да опитаме. Още повече, провалът всъщност е стъпка към успеха, макар и малка, показва ни къде грешим...
  • 50 Yakov

    0 0 Отговор
    "Грухотно е мюсюлманско село. Бедно, порутено." Eeeee, такива ли селата във Франция г-жо? Такива пенсии ли вземат? А не е ли прав г-н Фрараж като казва, че мафията управлява икономиката и затова сме на това положение! Виновен е мутренско-политическият модел на управаление! Сърдете се на тези политици! А от истината боли!
  • 51 ИМ

    0 0 Отговор
    Не знам дали съм заблудена, може би да. Но по последни проучвания, дори и Сомалия има по-силен демографически приръст от България. Съмнява ме, че сомалийците са в по-изгодно от нас положение.
    А ние сме малко странна нация. Единствената, която наистина да се ненавижда сама себе си. И в България, и в чужбина. Винаги търсим гнилото, гадното, нередното в нашенците. Остатъци от комунизма или от малко по-старо време? Но ако малко се позамислим, кой чужденец би инвестирал в държава, която сама не си вярва ? Кой чужденец би третирал добре човек, който не си знае цената ?
    Впрочем, в така любената от нас чужбина, работа не е срамна дума. Хората уважават занаятите, селското стопанство и всички други икономически сектори. Много странно е как у нас, ако човек казва, че не работи в офис, я се жалва, я не му е чиста работата. А, ако работи много, значи наитина не е добре. Ние се радваме, че сме в офис от 9 до 17 часа, а през това време чужденците развиват я занаятчийски бизнес, я туризъм, я корпорации в хранителната, текстилна, технологична или козметична промишленост. И бедни има, и много богати. Но в повечето случаи, те, така тачените чужденци, избират конструктивното мислене. Ние събаряме мавзолеи, замеряме се с яйца и псувни, и така се облекчаваме. А те надграждат. Може би е време пак да се позамислим "как да ги настигнем американците".
  • 52 супермен

    0 0 Отговор
    Инче, кога си идваш в БГ то? Намерил съм ти мъж даже с апартамент 80 квадрата, духовно и финансово богат! Планетарно казано, ще може да споделиш френския си опит.... :)
  • 53 Булгурова

    0 0 Отговор
    Работя като проститутка на Еверест.Имаме си базов лагер, и обслужваме алпинистите,преди да тръгнат нагоре.Магистър съм по тайландско рязане на нокти, и второ образование масаж на слепи гущери.Скъпи ,безработни висшистки,обадете се,не се оплаквайте като Ина.