ФАКТИ.БГ

Минчо Спасов: Магистър по право ли е Иван Гешев?

За мен отговорът е ясен. За вас?

Публикувана: 22 Юли, 2021 19:00
59 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6605
Минчо Спасов: Магистър по право ли е Иван Гешев?
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 85 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко дни се замислих какво ще работи г-н Бойко Борисов , след като бе изритан от политиката. Оказа се, че не на всички завършили Висшата специална школа Симеоново (ВИПОНД) – „пожарна безопасност“ се признава проектантска правоспособност във Водоснабдителния и Канализационен сектор.

Това коментира във "Фейсбук" Минчо Спасов.

На заседание от 15.10.2010 на Контролния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) приема, че: “Образованието, получено в Академията на МВР за определени периоди на време не отговаря на държавните изисквания, на които отговарят държавните училища… Освен институционална акредитация, Академията е трябвало да има и програмна акредитация“.

Това и пропуските в юридическата подготовка на Главния прокурор ме накараха да проверя дипломата му:
1.Влязох в сайта на ВСС, за да видя дали г-н Гешев е завършил магистратура по специалността „Право“. Съгласно НАРЕДБА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННИТЕ СТЕПЕНИ "БАКАЛАВЪР", "МАГИСТЪР" И "СПЕЦИАЛИСТ" Приета с ПМС № 162 от 23.07.2002 г. магистратурата изисква 5 годишно обучение.

2.От дипломата е видно, че Г-н Гешев е постъпил в школата през 1989 и е завършил на 15.09. 1994 г.

3.Положил е теоретико практически изпит на 23.02.1995 г., а удостоверението за успешно завършен стаж и практико теоретичен изпит му е издадено на 01.03.1995 г. от което излиза, че стажът му не покрива законово изискуемите 6 месеца, а е по малко от 5 месеца и половина;

4.И дипломата и удостоверенията са без номера, факултетен номер и подпис на издаващо длъжностно лице. Документите са заверени само с надпис „вярно“ без подпис към него;

5.Дипломата е издадена на основание Указ №2415/1987 г. на председателя на Държавния съвет. Но след новата Конституция (1991 г. ) България се управлява според Конституцията и Законите. След 1991 г. укази няма. Има Закон за висшето образование, според който Школата на МВР няма качеството на Висше училище.

6.Към датата на издаване на дипломата на г-н Гешев (1994 г.) е в сила Закон за висшето образование, който в чл. 2 казва, че висшите училища се създават само с акт на Народното събрание. Към 1994 г. Висшата специална школа на МВР няма статут на висше училище поради липса на решение на Народното събрание.

7.Такъв акт за ВИПОНД Народното събрание издава едва през 2002 г. (14.06.2002 г.)

Висшият институт за подготовка на офицери и научно изследователска дейност за нуждите на МВР (ВИПОНД) ще се преобразува в Академия на МВР, решиха депутатите на днешното си редовно заседание.
За да може да отговаря на закона за висшето образование в дейността на академията ще бъдат включени 3 нови специалности – “Държава и право”, “Строителство” и “Обществознание”, за които ще се дават образователните степени бакалавър, магистър и научната степен доктор.

Депутатите приеха предложението на председателя на Народното събрание Огнян Герджиков студентите и курсантите, изучаващи “Държава и право” да придобиват само образователната степен бакалавър. Така завършващите тази специалност няма да имат правоспособност да упражняват юридическата професия.

Според Герджиков, даването на магистърска степен може да засили девалвацията на юридическото образование у нас.

8.В ДОКЛАД ОТНОСНО: Подготовката на кадри в Академията на МВР и тяхната реализация (2002 – 2007 г.) е казано:
„В изпълнение на изискванията на Закона за висшето образование през м. април 2007 г. бе проведена процедура по институционалната акредитация на Академията на МВР. За резултатите от нея сте информиран с докладна записка (рег.№ 8887 от 02.11. 07г.) на ректора“. (т.е. до тази дата Академията няма нито институционална, нито програмна акредитация);

НАОА е дала изрична препоръка към АМВР – да се направят постъпки пред висшестоящите органи на МВР за получаване на правото да се подготвят кадри както за нуждите на министерството, така и за нуждите на гражданското общество.

Ръководството на АМВР предприе конкретни мерки за създаване на условия в тази насока.“

9.Липсата на акредитация за периода на издаване на дипломата на г-н Гешев е призната и в официалния сайт на Академията на МВР:
„До края на учебната 1989/1990 г. на завършилите факултетите „Държавна сигурност“ и „Народна милиция“ се признава гражданска специалност „Право“.

През 1991 г. на основание на Закона за МВР ВИ „Георги Димитров“ е преобразуван във Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД).

От 2001 г. ВИПОНД притежава институционална акредитация за срок от 5 години. Обучението в институт е организирано в съответствие със Закона за висшето образование, държавните изисквания за степените „бакалавър“, „магистър“, „доктор“ и със съвременните потребности на академичната практика.“

10. Тъй като към приложените в сайта на ВСС документи за г-н Гешев липсва документ за допълнителна квалификация, която да изхожда от висше училище, акредитирано да обучава по специалност „Право“, стои въпросът дали неакредитирано училище (школа) може да издава диплома за „юрист“ без да е акредитирана институционално и програмно да обучава по „специалност право“.

За мен отговорът е ясен. За вас?

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 85 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
русенец
1 Отговор
Що за тъпи въпроси? Естествено, че е милиционер по право!

Коментиран от #16


Оценка:
-11 +134

ГРАД КОЗЛОДУЙ
2 Отговор
ИВАН ГЕШЕВ е с купена диплома

Коментиран от #13, #32


Оценка:
-18 +147

ГРАД КОЗЛОДУЙ
3 Отговор
ГЕШЕВ мутра мафиот

Оценка:
-17 +117

Това
4 Отговор
е абсолютна подигравка с нашия народ , с България и с Justitia !

Оценка:
-10 +117

Миризлив пор
5 Отговор
Всеки друг бих подкрепил НО терорист рискувал живота на хората в метрото не!

Оценка:
-79 +28

лапкаме много
6 Отговор
Минчо, къде се бъркаш???

Един "хидролог" лапна 2 000 000 за Ценов камък, само на основание че имал много книги у дома.

Преди три месеца негов защитник каза че в момента се занимава с въглеродните емисии.
Нерде вода нерде въглерод

е така се лапкат пари.


Приключвам

НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА.....

В сила от 21.07.2021г.

Коментиран от #26


Оценка:
-2 +110

!!!?
7 Отговор
То по критерия на Фигуранта никой няма висше образование, ако не е следвал две години Харвард или ходил на курсове в Щатите за шофьор на парашут !!!?

Оценка:
-125 +22

Отново бисери
8 Отговор
от НДСВ отпадъка Минчо Стотинката.

Оценка:
-86 +24

Ха сега
9 Отговор
Какво щял да работи ББ? Каквото го накара затворническата управа!

Оценка:
-11 +128

Да,бе
10 Отговор
Споко,Минчо!Бай Ставри на дипломи не държи,тъй че и двамата Випондци ще ги назначи за играчки.Сам ще се сетиш за какви играчки става въпрос

Оценка:
-8 +86

томка бикова
11 Отговор
Спасов, от "елитния и престижен" Благоевградски университет Гешо Каскета има всякакви дипломи, даже за детска учителка. Не се хаби!

Оценка:
-7 +87

Ленин го е казал
12 Отговор
Пазете се от червената номенклатурна буржоазна аристокрация а Христос е предупредил да се пазите т книжниците фарисеите и законниците

Коментиран от #28


Оценка:
-36 +15

По лошо
13 Отговор

До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Гешев е с безплатна диплома когато се спре вноса на технологични линии и вноса на техника и всичко се произвежда по лиценз или проектира в България ще призная дипломите на инженерите

Коментиран от #29


Оценка:
-9 +16

краси
14 Отговор
Истината е,че Гешев е унижение и подигравка със завършилите "право" в СУ!Освен това бе назначен,а не избран,защото комунистът Цацаров предложи само него.Гешев е закрилник на крадеца-комунист с шкафчето Боко Тиквата !

Коментиран от #40


Оценка:
-13 +98

име
15 Отговор
я, терористът спасов! не се колебай и спри тока на метрото както са правили твоите роднини преди 9 ,09.

Оценка:
-43 +15

хъхъ
16 Отговор

До коментар #1 от "русенец":


Не малко милиционери си взеха дипломи по право. До вчера си чешеха м****е и рекетираха хора по улиците, днес вече с висшО по право.
Оная гарга Ива Николова сега да поиска и Гешов да си покаже дипломата.

Коментиран от #18


Оценка:
-6 +70

Провинция
17 Отговор
Ако това е така, със сигурност има начин да се покажат на светло фактите. Вероятно има и институции, в чиито правомощия е да се произнесат. Защото, в случай, че няма нужния ценз, нещата стават много по-лесни. Чакаме

Оценка:
-5 +67

Естествено
18 Отговор

До коментар #16 от "хъхъ":


Много правилно. Ива Николова да не се почесва, а веднага да я изиска! С това си действие, би показала, че е независима и обективна журналистка, за каквато се мъчи да се покаже. Въпреки, че никак не й се получава.

Коментиран от #20


Оценка:
-3 +53

Чакаме
19 Отговор
да видим СПИСЪКА с 38-те политици и магистрати.Какво се правите на луди и се ослушвате.Гешев ти служиш но сатаната и ще си го получиш каквото заслужаваш.Нямаш право да заемаш пост,за който нямаш ценз.ДИГАЙ СИ ДИСАГИТЕ СЕЛЯКО ,ДОКАТО МОЖЕ ДА СЕ ИЗМЪКНЕШ С ПО$МАЛКО ЩЕТИ.МАФИЯТА НЯМА ДА ТЕ СПАСИ .БЮРОТО ЗА ЗАЩИТА НА СВИДЕТЕЛИ е да те пази.Така,че и тези брадясали какавани са за закриване.ИПОНЧЕТА ли са ,ДЕЛТАГАРДЧЕТА ЛИ СА ,ДА си стоят на другите хранилки.Те приличат на ТАЛИБАНИ БЕ, а ти КОЙ СИ ,ПОГЛЕДНИ СЕ В ОГЛЕДАЛОТО??????

Оценка:
-5 +49

Ива Николова
20 Отговор

До коментар #18 от "Естествено":


Аз съм независим и обективен журналист и винаги проверявам информацията си както пише в учебниците от два независими източника - Бойко и Пеевски.

Оценка:
-5 +29

Behemoth
21 Отговор
Калинка малинка.... ХАХАХА...

Оценка:
-3 +29

абе
22 Отговор
какво стана?!Въйй...За тиквата е ясно,ама каскета е било само `таке`....Това е само `фасони`/пачове/.

Оценка:
-6 +36

Юрист
23 Отговор
Тази статия е за авторската рубрика "Смотаняци".

Оценка:
-30 +11

Тогава
24 Отговор
МОН да излезне спешно със становище по казуса, официално. След което Президентът да отмени указа за назначаване и НС да сменят състава на ВСС. Хората за това протестира ха, не ги разочаровайте!!!!

Оценка:
-5 +39

Във военните училища
25 Отговор
Се караше курс за категория С демек трябва да си психологически пригоден да управляваш и да внимаваш как караш нещо повече от лек автомобил сега трябва да премахнат категория Б и да има категории над С демек сиреч да се направи естествен подбор на зърното от плявата и да носят отговорност и тези даващи медицинските свидетелства

Оценка:
-2 +23

той
26 Отговор

До коментар #6 от "лапкаме много":


е по-мазен!Той няма 10ти клас,другите `тапии`са менте....

Оценка:
-3 +14

Гешев ФОРЕВЕР
27 Отговор
Измисленот ви лаене срещу Гешев само надува балона "ЛЪЖИ" на БКП мутрата Ходжев.

Оценка:
-40 +5

28
Този коментар е премахнат от модератор.
Инженер
29 Отговор

До коментар #13 от "По лошо":


Едва ли някой от нас има нужда точно от твоето признаване!
Не само, че се произвежда и се е произвеждало в България, но и много от нас работят по целия свят, където работодателите ни признават а те някакси са по важни от хора като теб:)

Коментиран от #34


Оценка:
-4 +14

Еврейский революционер
30 Отговор
Гешев е точно като червен комисар през 1917-1922 г. в Русия, Октомаюврийската Революция и Гражданската война.. и външно (каскет, кожена шуба) и като манталитет... Може би има и "Наган" скрит..

Коментиран от #38


Оценка:
-5 +32

НОВ
31 Отговор
АКО БЯХМЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ТЕРОРИСТА МИНЧО СПАСОВ ЩЕШЕ ДА Е В ПАНДЕЛАТА ЗА СПИРАНЕ НА ТОКА НА МЕТРОТО.........

Коментиран от #33


Оценка:
-22 +11

Гешев Каскетя...
32 Отговор

До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


...със сигурност е с фалшива диплома...!А някои зевзеци се захванаха с възпитаника на Харвард-Кирил Петков,че уж бил с фалшива диплома...?!?!Разликата в интелект,знания,езици между Гешев и Петков е на светлинни години разстояние в полза на динамичният ,работоспособен и умен министър Петков...!!!

Оценка:
-4 +41

СТАР
33 Отговор

До коментар #31 от "НОВ":


АКО БЯХМЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА КРАДЕЦА БОЙКО БОРИСОВ ЩЕШЕ ДА Е В ПАНДЕЛАТА ЗА КРАДЕНЕНЕ И ТЪПЧЕНЕ НА ЧЕКМЕДЖЕТА С ПАЧКИ ЕВРА...

Оценка:
-6 +28

Нали това съм писал
34 Отговор

До коментар #29 от "Инженер":


по лиценз или проектирано в България

Оценка:
-5 +2

Поздрав за Гешев
35 Отговор
Калинка, калинка, калинка моя...

Оценка:
-2 +21

Павел пенев
36 Отговор
Какво се оказва,че Иван Гешев е поредната Калинка на Боко тиквата. Честито демократи и обикновени българи.

Оценка:
-3 +30

Дебилчев
37 Отговор
Тоя ли перушин пускаше шалтера в метрото

Оценка:
-15 +7

Гешев ФОРЕВЕР
38 Отговор

До коментар #30 от "Еврейский революционер":


Не разбрахте ли, че с този каскет Гешев се подиграва на БКП мутрите?

Оценка:
-13 +4

оня с коня
39 Отговор
Минчо Спасов започва полит. си кариера като Общински съветник от СДС.В последствие СКАЧА в НДСВ и влиза в НС,където участва в разни комисии.След ЗАЛЕЗА на Царя,съвсем логично и Минчо бива "ИЗРИТАН от Политиката.Употребявам Думата "Изритан",защото точно с Нея си служи Спасов,за да охарактеризира сегашното положение на БорисовДа каже обачеМинчо:КОЙ след като е "изритал" Борисов е седнал в неговото Кресло?Ами след 2 бързи Избора,поне ДОСЕГА няма такъв,като естествено не броим ЗА БРОЙКА служ. Правителство което вече СВЪРШИ КУРСА.Та се разтревожил М.Спасов КАКВО ще работи "изритания"от Политиката според него Борисов.А не може ли да предположи ,че ББ ще живее ОТ СПЕСТЯВАНИЯТА СИ?За Инфо,Минчо Спасов В МОМЕНТА е един Прост Адвокат практикуващ в Ямбол/дори не го знам къде е на Картата/.И да направим една проста сметка:Ако предположим че Минчо има Недвижими имоти и Кеш за 1 Милион,КОЛКО ХИЛЯДИ Минчоспасовци може да си купи за ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ "Изритания" и Безработен Борисов?

Оценка:
-22 +3

Магна аура
40 Отговор

До коментар #14 от "краси":


Истината е че същите преподаватели от СУ са преподавали и на Гешев във ВИПОНД и то не само на него.По голямата част и сега преподават в СУ така че може да ги питате ( тези които са живи) какво и как са преподавали там.За сравнение в дипломата на СУ задочно от 1995 г има 17 изпита по малко от ВИПОНД от 1994 по правни дисциплини. Пълният курс на СУ + специални разкриване криминални и икономически престъпления административно правни науки
и по специално по пътен контрол опазване на обществен ред криминалистика криминология Специални бойни техники при задържане и огнева подготовка.Питай професор Герджиков асистентът му тогава и настоящ професор Павел Сарафов Огнян Стамболиева Тенчо Колев Владимир Чавдаров Александров и много други. Румен Чолов ,Петканов Пиперков и много други които преподават ЮЗУ ВСУ и други университети а много от завършилите по тази програма сега преподават в университети по правни дисциплини

Оценка:
-5 +11

ГЕШТАПО
41 Отговор
ГЕШЕВ НЕ Е МАГИСТЪР ПО ПРАВО- ТОВА ЧЕ В СИМЕОНОВО СА ИЗУЧАВАЛИ ЕДИН ИЛИ ДВА СЕМЕСТЪРА ПРАВО ,НЕ ГИ ПРАВИ МАГИСТЪРИ ПО ПРАВО. ГЕШЕВ Е ПОЗОР!!! ОСТАВКА КАСКЕТТ!!! ОСТАВКА НЕУКИИИ И НАЗНАЕЩИИИ!!!

Коментиран от #43


Оценка:
-5 +32

sbs no КОМУНИСТ
42 Отговор
Минчо Спасов:
Прeди някoлкo дни ce зaмиcлих кaквo щe рaбoти г-н Бoйкo Бoриcoв , cлeд кaтo бe изритaн oт пoлитикaтa. Oкaзa ce, чe нe нa вcички зaвършили Виcшaтa cпeциaлнa шкoлa Cимeoнoвo (ВИПOНД) – „пoжaрнa бeзoпacнocт“ ce признaвa прoeктaнтcкa прaвocпocoбнocт във Вoдocнaбдитeлния и Кaнaлизaциoнeн ceктoр.
МИНЧО ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯ ---С ДОКУМЕНТА -ЧЕ Е МЪЖ ЩЕ ТИ ПОЛИВА И ЧИСТИ КАНАЛА-В ЗАДНИЯТ ДВОР --ДАНО ОТГОВОРЪТ МИ ТЕ ЗАДОВОЛЯВА -АКО НЕ -ХОДИ ВЪВ ФАКУЛТЕТО

Оценка:
-20 +3

43
Този коментар е премахнат от модератор.
Татяна Дончева
44 Отговор
още при избирането му за гл. прокурор каза следното: Не е важно, че гешев е единствен кандидат, важното е, че Гешев е милиционер.

Оценка:
-2 +13

веселяк
45 Отговор

До коментар #43 от "sbs no КОМУНИСТ":


Сложи си лигавник! То такова пеносване и плюнчене трябва да се попива някак!

Оценка:
-0 +7

46
Този коментар е премахнат от модератор.
пълна какафония
47 Отговор
И колко години тоя Гешев ''упражнява '' правото без документ за правоспособност . Те така и сианетата коли управляват , ако ги фанат .

Оценка:
-1 +9

безпартиен
48 Отговор
След прочетеното и за мен е ясно дали има редовна диплома!Не е ясно ЗАЩО министъра Стоилов не потърси този път за решаване на проблема с Гешев,който видимо е много по- пряк и лесен?Дали е от незнание или има нещо друго?Дали не се прави "цирк" за пред народа и се отклонява вниманието от нещо друго много по-съществено?

Коментиран от #49


Оценка:
-1 +8

Хи хи
49 Отговор

До коментар #48 от "безпартиен":


Защото сигурно не е така както го описва Минчо, мисли !

Оценка:
-3 +2

Тредстоун
50 Отговор
минчо ли си мунчо ли си и в двата случая си куха лейка

Оценка:
-6 +2

Бай Колю
51 Отговор
Наш другар е Каскета и е завършил магнаурската школа на БКП !Всички комунисти станаха седесари, бесепари, гербаджии и все другари !

Оценка:
-2 +7

ЧУДОВИЩАТА
52 Отговор
Уродливите грозници ТатянаДончева и МаяМанолова са закрилничките на Ванко1, унищожил стотици беззащитни момичета!

Оценка:
-3 +3

Владимир Кънчев
53 Отговор
Г-н Спасов е един невероятно ерудиран юрист . Това че работи като адвокат в момента доказва факта, че не е "чужденец" в правото а може да сложи на място , всеки дръзнал да му противоречи в съдебната зала! Ако тези които вземат решенията имат капчица останала смелост биха организирали един изпит по право с изпитващ Спасов и изпитван Гешев. Пряко предаване на изпита по някоя медия би направило експеримента хит! Аз знам резултата. Имам щастието да познавам лично г-н Спасов. Случайно научих темата на дисертацията на бившия премиер за научна степен - "Разгъване на пожарен шланг в трудно достъпна гориста местност" - развълнуван съм!

Оценка:
-3 +4

54
Този коментар е премахнат от модератор.
55
Този коментар е премахнат от модератор.
56
Този коментар е премахнат от модератор.
Наблюдател
57 Отговор
Мафията Магистратури не я интересуват! Важно и е някой да я закриля ефективно от неприятни срещи със Закона! А Главния каскет за сега оправдава това и чудесно се справя!

Оценка:
-1 +5

6969
58 Отговор
Ама какво ни интересува мнението "Мунчо", има толкова измислени магистри юристи от ЮЗУ и подобни дупки, това не е ввжно - важно е че Гешев си върши работата и за това е цялата атака срещу него!!!

Оценка:
-3 +1

румбоф
59 Отговор
Шалтера и терориста М.Сп. са толкова омръзнали със своята глуповатост на изказвания и бърборения.Един е той който по
някаква случайност не уби 10 ки хора,и той има наглостта да говори
а не го вкараха в затвора?????

Оценка:
-3 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5