Last news in Fakti

4 Август, 2021 13:17 8 933 51

Борис Бонев пред ФАКТИ: Една от най-знаковите за София сгради ще бъде превърната в безличен супермаркет

  • борис бонев-
  • спаси софия-
  • протест-
  • централни хали-
  • халите-
  • софия-
  • столична община

"Столична община трябва да има мнение по въпроса. За съжаление абдикиралият ни кмет Фандъкова се крие и не взима позиция", каза Бонев

Борис Бонев пред ФАКТИ: Една от най-знаковите за София сгради ще бъде превърната в безличен супермаркет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протест за спасяване на Халите в стария център на София организират от неправителствената организация „Спаси София“, след като стана ясно, че се планира сградата да бъде превърната в супермаркет.

Протестът ще се състои днес и ще започне в 18:30 часа, като гражданите ще изградят жива верига около историческата сграда, открита в далечната 1911 година като закрит пазар.

За да разберем причините за недоволството от превръщането на Централните хали в супермаркет, а още и позицията на „Спаси София“ за ревитализация на сградата, от ФАКТИ разговаряхме със столичния общинския съветник и основател на неправителствената организация Борис Бонев. Разговора четете в следващите редове:

- Г-н Бонев, какви са опасностите от това превръщане на този закрит пазар с предимно малки магазини с български собственици в голям супермаркет?

- Най-големият проблем е, че една от най-знаковите за София сгради, която е национално културно наследство и символ на нашия град - и то символ точно защото е сборище на малки търговци, на занаятчии и е била такава винаги, ще бъде превърната в безличен супермаркет. Това в никакъв случай не е протест срещу конкретна верига супермаркети или срещу каквито и да е било инвеститорски намерения. Смятаме обаче, че когато тези инвеститорски намерения касаят толкова важна за нашия град и за неговата памет и история сграда, е редно първо, проектът да бъде представен публично – не само на специализирани съвети, а пред обществото, второ, обществото да изкаже своето мнение по въпроса, и трето, финалният проект да е максимално съобразен със спецификите, с историята, с културата на сградата.

В цял свят покритите пазари са именно места за малки търговци. Много често даже се стимулират местните производители от района на града, в който се намират тези закрити пазари, да продават стоката си там. От гледна точка на помощ за бизнеса, от гледна точка на развитие на малък бизнес, е много по-добре Халите да бъдат във формата, в който са в момента, отколкото всичко да бъде на един собственик, всички приходи и обороти да отиват на едно място.

- Откъде идва инициативата за превръщането на Халите в супермаркет?

- Очевидно е, че през последните години поддръжката на сграда и миксът от търговци не са на добро ниво. Даже бих казал, че очевидно сградата не се управлява достатъчно добре. Явно собственикът на сградата е решил, че не може да се справя и е потърсил възможност друг инвеститор да се намеси и съответно да инвестира в сградата. Това е въпросната верига, която за огромно наше съжаление е възприела тази възможност като такава за изграждане на супермаркет, вместо за възможност за запазване на културното, на историческото, на функционалното значение на тази сграда – за малки търговци.

Част от промените, които са предвиждат са сериозни промени на интериора на сградата. Много голям проблем е затварянетo на два от общо четирите входа на сградата, с което ще бъде ограничена достъпността до нея. Също така, поради факта, че един супермаркет се зарежда от по-големи, по-обемни товарни камиони, ще се наложи рампата за зареждане на бъде удълбена – тоест да стане по-дълбока, да се вкопае в земята, което пък представлява сериозен риск за изключително плитко разположения археологичен слой в тази част на София.

Отделно има и съгласувана схема за зареждане с преминава през пешеходната улица „Георг Вашингтон“, което е абсолютно недопустимо.

- Става дума за едни много тесни улички в стария център.

- Тoчно така, това е абсолютният център на София - стария център, с тесни улици. Аз лично не искам да си представя и не искам да се допуска големи камиони за зареждане да сноват из тези улици.

Има и още един важен мотив защо организираме този протест – тази част на София, въпреки че исторически там са били сърцето на града и животът на града, през последните десетилетия е доста игнорирана от Столична община по отношение на инвестиции, маргинализирана е като територия. Обикновено знакови сгради, знакови проекти, каквито са Халите, могат да бъдат двигател на едно възстановяване на зоната, на привличане на нови хора. Столична община със сигурност също има голяма вина за текущото състояние на сградата и за факта, че търговията вътре не върви. Въпреки че сградата е частен обект, със сигурност изключително грозните, изпочупени, неуредени публични пространства около нея, по никакъв начин не стимулират повече хора, повече пешеходци да посещават този район, което също е голям проблем.

- Откъде искате да дойде реакция – от Министерството на културата и Столична община ли?

- Със сигурност от Министерство на културата, тъй като в крайна сметка те ще съгласуват финално този проект. Искаме да чуят мнението на хората и целият процес да бъде много по-прозрачен и отворен.

По отношение на Столична община, само допреди 20 години сградата беше собственост именно на Столична община. Беше приватизира с една сделка, която в последствие доведе до повдигнати обвинения за тогавашния кмет, който направи това нещо. Това е важна знакова сграда, която се намира в самото сърце на нашия град. Очевидно е, че Столична община трябва да има мнение по въпроса, но както по този, така и по много други въпроси, за съжаление абдикиралият ни кмет Фандъкова се крие и не взима позиция.

- Вие какво бихте направили на нейно място?

- Още преди години, когато се виждаше, че Халите западат, щях да организирам среща със собствениците, за да видим какво би могла да направи Столична община не за да подкрепи конкретно този инвеститор или този частен бизнес, а за да осигури ревитализация на пространството чрез намеси в публичните пространства, инвестиции, ремонти на тротоари, достъпност. Това неминуемо щеше да доведе повече пешеходен трафик и съответно повече клиенти за малките търговци, който в момента все още продават в Халите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    64 9 Отговор
    То София превърнахте в катун, а държавата в гето - за едни Хали си се закахърил.

    Коментиран от #35

  • 2 Гаргамел

    34 41 Отговор
    абе палячо, до 90 г да не е била филиал на СУ?
  • 3 Последния Софиянец

    43 12 Отговор
    В 18 30 пред Халите!

    Коментиран от #4, #6, #36

  • 4 Последния Софиянец

    28 10 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    После в 19 00 пред Съдебната палата на Правосъдие за всеки.

    Коментиран от #22, #24

  • 5 маринова

    37 11 Отговор
    Мног жалко безхаберието на Фандъкова до това доведе."ДОБРАТА КМЕТИЦА" .............
  • 6 адаша

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Съжалявам пич. Не мога да дойда. Втора смяна съм.
  • 7 ДАДА

    32 16 Отговор
    Обикновено Б.Бонев говори смислени неща. Тук обаче не е прав.
    На пазари не ходя още от средата на 90-те
    Тва да те ударят 2-300 грама на килограм беше за добър ден, тва да искаш от скъпата стока и да ти набутат от изгнилата
    Тъй че я халите у лево като пазар
    Като бях малък халите бяха супермаркет в центъра
    Имаше един и на витошка

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Последния Софиянец

    25 17 Отговор

    До коментар #7 от "ДАДА":

    Съсипват българския бизнес в полза на чуждите вериги.

    Коментиран от #45

  • 9 Бонен

    22 4 Отговор
    Айде стига повтаряте едно и също. Отдавна се разбра че Халите нито ще става супермаркет нито ще бъде променен. Просто ще го управляват по-кадърни хора, за разлика от сегашните
  • 10 Gowo

    8 6 Отговор
    Службите и МВР и прокуратура бяха в услуга на престъпния контингент.Негови наместници бяха на ключови позиции домогнали се до властта.Гешеф и Бойко Методиев.
  • 11 Behemoth

    17 1 Отговор
    Предлагам там да се нанесе българската космонавтика и в мазата секцията по квантова физика на парламента ....
  • 12 Столичанин

    14 14 Отговор

    До коментар #7 от "ДАДА":

    Кауфланд също удрят в грамажа, като мериш нещо. Разбира се изглежда супер законно, но всъчност не е. Следващият път като ходи някой там, дад пробва да премери без подложката на кантара им и ще види разликата ;)

    Коментиран от #34

  • 13 Flady

    25 6 Отговор
    Не знам дали Борис Бонев е ходил скоро в Халите, но от това което е там по-зле не може да бъде, със сигурност техния проект за сградата и ползване на това историческо пространство ще бъде в пъти по-добре за посетителите и гражданите отколкото настоящия битбазар в който са се превърнали!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Що такое

    15 10 Отговор
    Тоа много се "грижи" за центъра. Явно има голям интерес, а досега не съм видял нещо смислено да е направил, освен вдигане на пушилка за отвличане на внимание. Същия като Пинокио е
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Светослав

    13 3 Отговор
    Първо създайте правителство, след това квичете. То бива, бива жалки хора, но такива като дб и им и няма
  • 18 мислещ

    15 1 Отговор
    Тя отдавна е превърната в нещо безлично, което седи като музей (Даже скоро ходих в археологическия и влизах и в Халите. Ама музеят изглеждаше по-посещаван).
  • 19 дрон

    16 10 Отговор
    фандъка я избраха с циганските гласове, сега сме катун. докато не влезе в затворя няма опция за халите.

    Коментиран от #28

  • 20 Коки

    11 1 Отговор
    Добре е да си споминим, които помнят, какво беше останало от халите?
    4 (четири) голи стени и между тях се гонеха гълъбите.
    Благодарение приходите на магазините, халите са това, което са.
    И пак плагодарение на тази сила, ще продължат да се развиват.
    Те за това са и създадени - да бъдат магазин.
  • 21 Тук

    17 4 Отговор
    Не съм съгласен с Бонев който иначе за много неща подкрепям. Мисля че това е добро решение и ще запази халите като историческа сграда. По скоро сега е нещо като битак и без цялостна визия. Концепцията и проекта е добър и трябва да са щастливи че са привлекли такава компания която да инвестира 50мл в развитие и консервиране на сградата
  • 22 СТАТИСТИКА

    15 8 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    ЗА 30 ГОДИНИ ПРЕВЪРНАХТЕ ЕДНА ОТ ЗНАКОВИТЕ ДЪРЖАВИ НА 27 МЯСТО В СВЕТА ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ И 6 МЯСТО В ЕВРОПА ПО СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ - НРБ В ЕДНА БАНАНОВА КОЛОНИЯ НА САЩ И ЕС. БЕЗЛИЧНА ТЕРИТОРИЯ С НАД 9 000 000 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ, СЕГА С 6 500 000. ВЪВЕДОХТЕ НОВОТО РОБСТВО И УНИЩОЖЕНИЕ.

    Коментиран от #40

  • 23 Димитър

    15 4 Отговор
    Не виждам какъв е проблем нещо да стане по-красиво и чисто отколкото е в момента или някой пак си прави PR!
    Няма да се нарушава архитектурата, защото както знаем тя претърпя изцяло реконструкция.
  • 24 ПОСЛЕ

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    ПРЕД БАНЯТА НА ГОРНА БАНЯ👬👬👬🚿🛀
  • 25 Бони бонбони

    8 2 Отговор
    Този ку$олапач какво го дават. Драйфа ми се
  • 26 Купете си

    7 1 Отговор
    сградата и си я направете музей на извънземното изкуство, щом искате! Ама първо я купете!
  • 27 Маймуна

    11 3 Отговор
    Кви малки производители и дребни търговци са сега там бе, Бонев? Едно е вярно - български са, а западането и немарата си ги има!

    Искаш нещо, ама не знаеш и ти какво: твоята работа - цялата пара на локомотива - в свирката!

    А поне помниш ли как изглеждаше сградата (отвътре), преди "ремонтирането" при Софиянски?
  • 28 Димитър

    10 7 Отговор

    До коментар #19 от "дрон":

    "Сегасме катун"- колко тъпо и първично изказване на незапознат и сляп човек.Явно бързо забравихте как изглеждаше столицата при мазната усмивка Стефчо?В момента живеете в чист град с добра пърна инфраструктура, зелени и поддържани общи части, паркове.Осветени улици и прекрасен градски транспорт.
    И не, не съм от ГЕРБ, просто съм обективен!

    Коментиран от #31

  • 29 Не нам

    21 3 Отговор
    Халите бяха супермарект и един от най-посещаваните супермаркети в София. Не го слушайте тоз общОнар, паметта му е твърде къса по биологични причини.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Не нам

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Димитър":

    Посмали, манКо!
  • 32 Жоро

    13 0 Отговор
    Борка, докато защитаваш ганьовците дето се мислят за бизнесмени с магазни и плащат мизерни заплати да си карат коврите по Дубай и Бали няма да имаш подкрепа. Хората от Кауфланд поне ще дават нормални заплати, обучения, развитие и придобивки. Остави халите, важното са хората.
  • 33 Toni Tsvetanov

    13 1 Отговор
    Къщата в която е живял Моцарт в Залцбург, на партерния етаж се намира хранителен магазин. Престанете да се правите на загрижени.
  • 34 фффф

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "Столичанин":

    Смешник, кантара показва нула когато подложката си е на мястото. Изобщо имаш ли идея как точно се измерва тегло с такъв кантар на Бизерба?

    Коментиран от #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сокол

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    А в 19,30 пред вас, че нещо не ме кефи как си си боядисал стените. Докато не пукне и последния роден през комунизма, няма шанс тая държава. Все ще гледат в чуждите имоти, чуждите парцели, коли, пари, сметки... Колкото и да се демокрациЗЕЕ някой, комунизмът НЕ ПРОЩАВА!
  • 37 koko

    13 0 Отговор
    Там целия район е такава цигания, че каквото и да се прави ще е по-добре.
  • 38 хаха

    13 2 Отговор
    Жълтопаветния кърлеж пак се опитва да саботира развитието на София с непрестанното си мрънкане
  • 39 Сградата

    10 0 Отговор
    е частна бе, шмайзер, какво нареждаш като недовършена булка! Все кметицата ти виновна!Нали ходи на избори, видя се колко струваш!
  • 40 ГУМЕН КРАДЕВ

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "СТАТИСТИКА":

    Бягай в Северна Курея , там спешно търсят хора със зачервени мозъци и зачервени задни части на тялото си !
  • 41 не точно

    10 0 Отговор
    Безличен си ти бе Бонев, и твоята смешна партийка.
  • 42 Бориса Смучи БГ

    11 4 Отговор
    Тая госпожица от "Смучи София" опищя мало и голямо за тези хали, ама за демонтажа на червената окупаторска мумия в Борисовата градина и дума не дава да се каже. Лицемерие е това твоето Бориса, лицемерие.
  • 43 ИВАН КОСТОВ

    3 1 Отговор
    Абе П_Д_Л дребен бонбонев, аз казах ли ти да не организираш нищо, без да си ме питал, кой си ти да взимаш решения за протест? Утре очаквам да си вземеш таксито и да дойдеш да ми полижеш г_за, също както когато искаше да те правя кметче!
  • 44 Тъпан

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "фффф":

    Зануляваш махаш подложката и теглиш.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гъдю Гъдев

    2 3 Отговор
    Супермаркет НО САМО БЪЛГАРСКИ СТОКИ!! Както си беше!
  • 47 Човек

    7 3 Отговор
    От около 4-5 години Кауфланд-бг се е превърнала в долнопробен БИТАК с свръх-високи цени за свръх-некачествените стоки - повечето от бъкгарски мутренски "производство", поставени в енди кошове в пълен безпорадък! Освен това активно способстват за безпричинното увеличаване на цените на стоките! Вече не го посещаваме, а рекламниоте им брошури, пускани по пощенските кутии, автоматично без да се отварят заминават в контейнерите за боклук! Преди рекламата им беше на вестникарска хартия и можеше да послужи и други нужди!
  • 48 Иван

    4 0 Отговор
    Трябва да се помни, че Бонев е главният виновник за мнозинството на ГЕРБ и ВМРО в ОС като се яви самостоятелно и изкриви вота на софиянци. Атака с 1% взеха 2-ма съветници, Спаси София с 10% - 1 съветник, останалите гласове се преразпределиха към ГЕРБ.
  • 49 БОНЕВ НЕКАДЪР

    2 1 Отговор
    ХАЛИТЕ БЯХА СУПЕРМАРКЕТ И ПРЕДИ ,............ ПО ДОБРИ СИ БЕШЕ , А И КАРАКАЧАНОВ НА ОБЯД ИДВАШЕ ДА СИ КУПУВА ВАФЛИЧКА ............. СЕГА НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА , НИТО Е ПАЗАР НИТО Е МАГАЗИН НИТО Е ХАЛИ ............СЪБАРЯЙ И ПРАВИ МОЛ -- БУТАЙ И ДЖАМИЯТА И ТАМ ЕДИН МОЛ
  • 50 аз съм Веска

    2 0 Отговор
    Е СЕГА РАЗБИРАМЕ КОЛКО Е НЕСЪСТОЯТЕЛНО ПЛАЩАНЕТО ЗА СЪВЕТНИЦИ КЪМ ОБЩИНИТЕ .ИМАЛИ ЕДНИ НАМЕРЕНИЯ СЪВЕТНИЦИТЕ , НО ПАРАТА ОТИШЛА В СВИРКАТА .
    БОЖЕ ... И ТОЗИ СЪВЕТНИК ЛИ Е " МУЗИКАНТ".
  • 51 ИБРИИК

    1 0 Отговор
    ПО - ВЪШЛИВ ГЕРБЕР ОТ ТОЯ ОПУЛЕН КОН В СОС НЯМА ! ПЪК И НИКОЙ НЕ ПИТА ОБЩИНАТА ДАЛИ ДА ПРАВИ НЕЩО В СВОЯТА СОБСТВЕНОСТ ! А КОЙ ПРОДАДЕ ХАЛИТЕ ЩО НЕ ПИТА ТАЯ ПОДЛЛОГА НА МУТРАТА !