Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 10:57 12 802 77

Влошаване на ситуацията в Донбас: Какви са перспективите?

  • русия-
  • украйна-
  • донбас

Това е основната цел на Кремъл

Влошаване на ситуацията в Донбас: Какви са перспективите? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последните събития, свързани с изостряне на ситуацията в Донбас, повдигат много въпроси, но на първо място защо се случи това и какви са перспективите за разрешаване на конфликта.

Има различни версии за произхода му, но след седем години от началото на военните действия стана очевидно, че конфликтът е изкуствено поддържан от Русия с помощта на доставки на оръжие, пълноценно финансиране на „републиките“, които дори не призна, и - най-важното: създаването на властова структура в тях, сред които са и пълноценни силови служби, които са изцяло контролирани от Руската федерация.
Още повече, че т. нар. „Луганска и Донецка народни републики“ Русия не иска да ги приеме в състава си.

Това е основната цел на Кремъл

- да установи контрол над цяла Украйна, а т. нар. „републики” са само един от инструментите за решаване на този проблем.

Всичко това отговаря на по-голямата задача на Кремъл: да запази този рудимент като „зона за своето влияние“, чрез която той постоянно „умножава конфликтите“, за да предотврати „бягството“ на преди всичко на бившите съветски републики.

Тази тактика вече е използвана в Приднестровието, Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия и сега наред е Украйна.

Как според Москва е възможно да се установи контрол над Украйна? Русия от самото начало говореше за „гражданска война“ в страната и настояваше за провеждане на преки преговори между Киев и Донецк и Луганск, както и за създаването на федерална държава, в която Украйна да остане де юре независима, макар и не за дълго, тъй като всички ключови въпроси за развитието на държавата в този случай ще трябва да бъдат съгласувани със сепаратистите, тоест с Москва.

Именно поради тези причини Русия подписа Минските споразумения

де юре като един вид гарант, а де факто като страна в конфликта,

Освен това в сравнение с 2014 г. броят на вярващите в "гражданската война" бързо намаля.

Това не пречи на Кремъл с помощта на частните армии да подклажда напрежението. В Русия официално тези военни формирования са извън закона, но това не пречи на официалните власти да ги използват в горещи точки. Само за статистиката ще отбележим названията на частните военни формирования, които воюват в Донбаас на страната на сепаратистите. Това са– «РБС-груп», «Антитеррор», «Центр R», Morgan security Group, E.N.O.T corp., Cossaks, ЧВК МАР, но и получилата най-голяма известно частна армия «Вагнер». Става дума за хиляди руснаци, който действат в региона и изпълняват задачи от Кремъл като сплашване на местното население.

Между другото, точно това е проблемът, на който Кремъл не обърна внимание по време на подписването на Минските споразумения, най-вероятно поради факта, че

„украинският въпрос“ е бил планиран да бъде решен набързо.

Така руснаците се надяваха да се възползват от принципа „победителите не се съдят.“, но това не се получи. Вместо това: конфликтът продължава повече от седем години и в хода му участват различни военни формирования, както и силите за сигурност на т. нар. републики, включително и "командированите" руснаци. Те извършиха много военни престъпления, които нямат давност.

ООН дори определи концлагера "Изоляция" в Донецк като едно от най-страшните места на Земята.

На 30 декември 2020 г. ПАСЕ прие резолюция за състояние на процедурата по наблюдение, в която в прав текст е посочено, че РФ е страна в конфликта, която трябва да изпълни изцяло споразуменията от Минск.

Освен това ПАСЕ призова Русия да прекрати окупацията на Крим и да прекрати предоставянето на подкрепа на незаконни въоръжени групировки, тоест военна интервенция в Източна Украйна под каквато и да е форма.

От своя страна Русия, въпреки че не се отказа от плановете си да върне Украйна в зоната си на влияние, се опитва да реши този проблем по различен начин и засили масовото разпространение на руски паспорти на жителите на окупирания Донбас, най-често от сила или чрез създаване на такива условия, при които това е жизненоважно за тях, например за пътувания до Русия. Целта на подобни действия е да превърнат местното население в „руски граждани“, макар и фалшиви, тъй като без съветския рудимент на „регистрация“ те не са, така да се каже, „пълноценни“ и могат да разчитат на малко. Вярно е, че това не помогна, такива паспорти не бяха признати в Европа, тоест съществуващото „статукво“ остана, Русия е агресор, който нарушава правата на жителите на окупираните територии.

Това е основната причина за настоящото изостряне в Донбас,

по време на което Русия с помощта на демонстрация на военна сила се опитва да промени сегашната ситуация в своя полза, но благодарение на адекватния отговор на НАТО на тези събития, както и разбирането на Кремъл за степента на нарасналата военна мощ на Украйна, която ясно показва, че една война няма да е просто "разходка" за Русия.

От своя стран украинските военни заявиха, че са готови да отговорят на всеки сценарий.

Тоест това, което масмедиите от „постсъветското пространство“ наричат ​​„голяма война“, най-вероятно няма да се случи и това е обнадеждаващо.

Владимир Ростоцки, политолог, Русия

* със съкращения


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банг-банг

    167 19 Отговор
    Пак платена статийка с центове от благодетеля чичо Сам. Бъдете обективни а не насайждайте омраза срещу Русия

    Коментиран от #54

  • 2 българин

    160 16 Отговор
    Вън НАТО от Черно море.Не искаме да сме буфер и пушечно месо.
  • 3 Аха

    158 17 Отговор
    Ето пак...Русия агресор а краварите ни лук яли, ни лук мирисъли.
  • 4 Анализатор

    121 16 Отговор
    Ако краварите продължават да наливат масло в огъня, перспективата е война.
  • 5 Мнение

    29 106 Отговор
    Русия изтърва момента преди 7 години.Украйна беше слаба и може би съпротиватащеше да бъде помалка.Сега всяка агресия ще коства на Русия десетки хиляди жертви и срив на икономиката.Путин не може да си го позволи това значи край с режимът му.Украйна ще бъде помпана от Запада воено и икономически като Южна Корея или Тайван.Мисля че украинците ще вървят нагоре.

    Коментиран от #32, #37, #48, #62, #68

  • 6 И слепия вижда

    120 15 Отговор
    Едно безсмислено четиво платено от НПОтата. Айде по-сериозно

    Коментиран от #10

  • 7 До факти

    88 10 Отговор
    Кой е тоя Владимир Ростоцки и какво ме интересува неговата омраза?
  • 8 Българин

    15 98 Отговор
    Този път Груз200 няма да има какво да връщат в расия, защото Джавелин и Байрактар не оставят нищо... Джуджето търсеше Блицкрик, но и путлер като хитлер затъна във война, която не само не може да спечели, но и е обречен да изгуби.

    Коментиран от #23, #38, #43, #69

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Монгола

    41 4 Отговор
    Сатира представена за мнение.
  • 12 Пренция за "анализ"?

    45 2 Отговор
    Можете всичко, от бяло в черно и обратно. Моля напровете анализ за територията област Македовжия, Тракия, Беломорието, изконна ЗЕМЯ БЪЛГАРСКА! От какъв зор Донбас?
  • 13 Аз да кажа...

    48 4 Отговор
    Перспективата е да няма война. Защото ако има, жална ни майка. Все си слагаме дъто там дето другите си мерят сабите.
  • 14 пътник

    10 60 Отговор
    На Вовата не му стиска да си прибере руската част на Украйна. Взе си Крим и го достраша да направи следващата стъпка. Вместо това се сдоби с раздъвдник на бандитити и теорирсти в Донбас. Тепърва има да страдат и украинци, и руснаци като плъзнат тоя боклуци из цялата им територия.
  • 15 Бесен Язовец

    68 6 Отговор
    Това Владимир Ростоцки е измислица такъв политолог не същствува в Руската Федерация. Владимир Ростоцки е измислица на сороснята от ФАКТИ предполагам, че им е подхвърлено от DW щото стила е същия!

    Коментиран от #19

  • 16 АТЛАНТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ

    53 8 Отговор
    А политолога Робърт Джонсън от съденените щати от бруклинския университет твърди, че при сблъсък между Въоръжените сили на РФ и НАТО вторите ще изпезнат за 60 минути, а САЩ след 90 минути ще иска примирие!

    Коментиран от #55

  • 17 наглосаксите

    45 4 Отговор
    са бесни. Путин за пореден път им плю под опашката и сега ще има изстъпления по цялата линия крайна-Кавказ
  • 18 Демокръси

    62 6 Отговор
    Тези републики са ничия земя и един прокси конфликт с нисък интензитет. За янките са начин да слухтят край руските граници, за Русия е начин да държи Украйна далеч от НАТО и да си прилапа апетитните части от Украйна.
    Най-губещи са обикновените украинци, които са между чука и наковалнята. Майданът на практика без избори доведе на власт една корумпирана олигархическа върхушка с частни армии и бизнеси. Докато лаят срещу Русия те ще са нашите кучи синове и ще превръщат Украйна в провалена държава. Русия прие бежанците, взе си Крим - там действаха просто перфектно. Без пушка да пукне и човек да загине направиха референдумите и сега Крим е руски и няма кой да им го отнеме, колкото и да квичат на Запад.
  • 19 я не се ядосвай

    15 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    нали сме братя с малобритания, така ще е. дреме им на руснаците.

    Коментиран от #71

  • 20 3.14К

    44 4 Отговор
    Да оставим тъпата статия на страна, но приканвам Факти да посочат в коя от единайсетте точки на Минските съглашения, Русия има конкретен ангажимент.

    Коментиран от #22

  • 21 Бесен Язовец

    35 2 Отговор
    Това Владимир Ростоцки са някви имена дето се срещат единствено по комаджийските реки и по разни острови на мъглата там! Някоя от соросоидните ганджи се изсилва.
  • 22 у45ш

    35 3 Отговор

    До коментар #20 от "3.14К":

    Нама как да ти отговорят, такава ангажираност като страна към съглашенията Русия няма! Същото като скрипалята, овални и още куп лъжи без нито едно доказателство.
  • 23 Българин

    44 7 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    То не стигаше, че соросоиди ми крадат ника, сега и някакво турче си рекламира байрактарите ?!? 😀 Запомнете, че братушките пак ще ви заврат в ъгъла !
    И гледайте байрактарите да са по малки, че ще ви ги върнат в място, дето слънце неогрява. 😜 А цялата злоба на антируската статия свидетелства, че враговете на Русия и платените им соросоиди в Русия започват да нервничат.
  • 24 mi6osp

    34 1 Отговор
    Целта на Русия е да се избегне навлизане на украинската армия и война в Донбас . Русия ще опита да спре Украйна с енергиина блокада в навечерието на зимата, ако не се получи, ще организира безполетна зона над Източна Украйна и в Донецка и Луганска области.аАко и това не помогне, ще навлезе в умиротворителни сили, за да защити руските граждани там. За Русия няма проблем да завладее територията на Украйна и няма кой да ѝ попречи, но предпочита не тя, а други да хранят населението на разкапващата се държава.

    Коментиран от #25, #29

  • 25 мне

    31 2 Отговор

    До коментар #24 от "mi6osp":

    Нищо подобно, Русия никъде няма да влезе. Оная дето ходи оня ден в Москва, нали им предлагаше да направят заменка крайна срещу Венецуела. Руснаците казаха, че не са заинтересовани. Нека тези дето забъркаха тая каша да си плащат сметката. Русия не е готова да поеме чужди задължения.

    Коментиран от #27, #33

  • 26 dron

    4 35 Отговор
    Ленинградските тролчета нали не си мислят,че не подлежат
    на мобилизация? В Донбас като тръгне Груз 200 ще си
    спомняте с ужас за глупостите за "непобедимая". Точно
    за това и зануления само ще имитира агр.поведение ,за
    да държи под контрол гладните и да избегне бунтове.Това
    обаче ще е трудно ,щото инфлацията за последния месец
    е 23% ,а сега путин забрани и Росстат.Само соловьов и Рт
    ще се признават за верни.

    Коментиран от #28, #72

  • 27 мне

    32 2 Отговор

    До коментар #25 от "мне":

    положението с Полша е същото. Германците предложиха на руснаците да си приберат Полша. На което руснаците отговориха:
    ААА НЕ! Те бяха 45 години наши съюзници, нека сега 45 години да са ваши съюзници.
  • 28 неолиберастките

    26 2 Отговор

    До коментар #26 от "dron":

    тролчета не казват от де и на къде ще тръгне тоя груз?! така че го слагаме в графа- ЕЕЕЕЕХ МЕЧТИИИИ...
    Те да мислят за гладните бунтове в Киев, каквито има вече няколко дни, за Лондон в който пакитата прикрити като англета се бият за хляб и бензин на всяко кьоше и за говедарника в който инфлацията е 20%.

    Коментиран от #30, #58

  • 29 Реалист 2

    21 3 Отговор

    До коментар #24 от "mi6osp":

    "Енергийна блокада" не може да има, защото още през лятото ЕС договори реверсивни доставки от Словакия към Украйна. - - - Е, украинците вече никога няма да имат евтиния руски газ, който дори не плащаха с години. Но ще свикнат.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 националист

    33 3 Отговор
    Украйна това е киевска Русия това е Русия и няма украинска националност както няма и македонска. Статията е много лош и нескопостен опит да бъде компроментирана Русия и лустросан престъпният режим в Киев подвластен и пионка всецяло на САЩ

    Коментиран от #57

  • 32 сороснерес

    32 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    поредни пожелателни глупости...от края на 90 те чуваме това за Путин и неговия крах..а през това време Русия прикотка Крим ...а нато в трета глуха..
  • 33 mi6osp

    22 3 Отговор

    До коментар #25 от "мне":

    Смятам ,че енергиийната блокада ще свърши работа. От първи ноември Русия спря износа на антрацит за Украйна, пет дни след това 55 блока на ТЕЦ-ове от общо 88 украински блока спряха работа. Русия сега ненапразно не ползва високите цени на газа в Европа. В момента пуска толкова газ по съществуващите газопроводи, колкото е договорено. В украинските газохранилища голяма част от газа е на европейски държави и те я искат. Така,че блокадата вече е факт.

    Коментиран от #56

  • 34 mi6osp

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Реалист 2":

    В договора за реверс има клауза " реверс на възможните количества ". Ако няма такива количества, няма реверс.
  • 35 ема

    26 3 Отговор
    Когато тези престъпници и убийци тая сган се изтегли от страните които е окупирала и се прибере в страната си човечеството ще започне да живее в мир и спокойствие. Ще започне нова ера нова история за човчеството. Ако се разпадне на малки държави ощ по добре завинаги ще се " отърве" от това "Световното зло" наречена Америка.
  • 36 хаха

    18 2 Отговор
    Този политолог е платен агент на западните терористи, който скоро ще прави компания на Дневални в затвора и риска от болки задни.
  • 37 Абе че е

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    помпана от САЩ, помпана е. И то яко. Ама няма въглища, няма газа, няма кинти. Само помпане.
  • 38 ха ха хах

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    ха ха хах ! Изглежда си се ваксинирал и мозъкът ти е започнал да са исушава ! Между другото си българин ама "второ качество" плюс жендеризам
  • 39 ДаЗдраПерМа

    17 2 Отговор
    направих извод от статията че за да влоши ситуацията в Донбас Кремъл гърми по жилищата на хората в село Горловка и предградията на Донецк със 152мм снаряди а Зеленски казва че това е украинска територия и украинската армия може да прави каквото си иска там.
  • 40 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    ПОРЕДНИЯТ ИЗ ПЕРКТ - ПО ВСЯКАКВИ ВЪПРОСИ !!!
  • 41 дядото

    5 2 Отговор
    тези вечно прави западняци.но така и не виждам разлика между ситуация на нато в сърбия и косово и тази на русия с украйна и домбас.е една има-в домбас запада не решава
  • 42 ужас

    21 3 Отговор
    Хвърлих бегъл поглед и се натъкнах на няколко лъжи. Ако Русия искаше конфликта да завърши бързо и да откъсне тези области, щеше да действа както действаше в Грузия и нещата щяха да приключат за месец. Лъжа е , че Русия не е могла да извърши това. Второ, Русия не "подписа" , а "съчини и предложи за подписване тези споразумения" в Минск. Украйна нямаше друг изход освен да ги подпише, защото в Дебалцево имаше обкръжена 10 000 войска. Трето, Русия няма интерес да присъединява тези области. Русия има интерес те да са автономни в състава на Украйна. И последно- Русия има капацитета да реши по военен път конфликта без неин войник да стъпи на Украинска земя и никой от НАТО няма да си мръдне пръста да ѝ противодейства.
  • 43 До 8

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Здравата ме разсмя! Честно,Ако това е била скритата ти цел- успя! Ако го мислиш,като реална възможност,си прекалено примитивен,като логика и логични изводи.Обзалагам се,че до броени дни,РФ ще въведе " Безполетна зона " над двете републики- ДНР и ЛНР.Което означава на практика,всичкия турски байряк да остане в хангара.И не само той.А разни разузнавателни мисии,от когото и да е.Обвявяват го- и след това директно с ракетни системи на пряко поразяване.Преди да въведат същото в Сирия,мнозина изнагляха.Чсршафи,еврей,турци.Наложихс зоната,и ксто им подгряха задниците без предупреждение.се кротнаха от раз.Та и с ердовия " Байряк" ще се случи същото.Отдалеч,и за секунди.Един " кинжал" и е на стружки.Какво се дръвчи оня- артиста с тези мижави 12 байряка? Смешник,какъвто винаги е бил и преди.

    Коментиран от #46

  • 44 Турче

    4 5 Отговор

    До коментар #30 от "dron":

    А моят става. И ми харесва как се кланяш на запад . Захождам изотзад, от изток :)
  • 45 Боро

    18 2 Отговор
    Добре, че сте вие за да ни кажете, кой е добрия, и кой лошия! Значи не са краварите, които разпалват конфликта? Не са краварите, които спретнаха оранжевата революция и Майдана? Значи не са краварите, които насъскват и въоръжават марионетките си....? Путин бил виновен!? Яснооо!
  • 46 Боро

    11 2 Отговор

    До коментар #43 от "До 8":

    С ракета "кинжал", байрактар не се сваля по 2 причини. 1. Прекалено скъпа ракета за самолетче направено в кръжок по авиомоделизъм. 2. "Кинжал" не е противовъздушна ракета. Най вероятните способи за свалянето му са чрез РПК Панцир, Тор или преносими комплекси като Игла, твърде възможно е да го прихванат и с подходящия РЕБ.

    Коментиран от #47

  • 47 ХАХАХА

    8 1 Отговор

    До коментар #46 от "Боро":

    Байрактара нито е стелс, нито е бърз, нито е маневрен, нито е въоръжен за въздушен бой. Той просто е едно летящо чучуло от пред-предпоследно поколение летящи безпилотни играчки. Да се свали такава играчка представлява проблем само за такива като Карабах и Горна Волта.

    Коментиран от #49

  • 48 Боро

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Какво помпане брат? Десетина джавелина и още толкова байрака не може да се нарече помпане! Руската икономика не я мисли, по голяма е от краварската в пъти! Не гледай БВП и другите ластици за измерване на икономики измислени от краварите не случайно! На Русия каквото й трябва ще си го вземе, когато й трябва, и ще стане ей така, щтрак. Да си припомним, Грузия беше превзета за часове, но върнаха войските обратно, не им трябва! Минските споразумения бяха предложени защото цяла Украйна не им трябваше, а в Дебалцево ги бяха заклещили здравата. За часове бе взет Крим, за 3 години с нищожни сили победи НАТО в Сирия, почти без жертви. Краварите им предлагат война на няколко фронта, но Русия отклонява поканите. Скоро може пак да има изненади. Путин изглежда мек, учтив и възпитан, но действа светкавично. Не знам къде им е акъла на наглосаксите та продължават да се пробват!
  • 49 Боро

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "ХАХАХА":

    Нали това написах и аз!
  • 50 радко

    7 2 Отговор
    само малоумник може да напише такава простотия
  • 51 Виталий Кличко

    1 6 Отговор
    Чакаме ги на гюме....

    Коментиран от #74

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Грух

    9 2 Отговор
    Внимание !

    Статията е прозападна пропаганда !
  • 54 Роко

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Банг-банг":

    Бъди обективен. Не е необходимо да се насажда омраза срещу Русия тя сама се справя с това прекрасно. Вече превърна в свой врагове молдованите, грузинците и украинците създавайки бандитски квази републики на тяхна територия.

    Коментиран от #63

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Роко

    3 10 Отговор

    До коментар #33 от "mi6osp":

    Пич това ако се не лъжа е вече осмата зима през която Украйна замръзва ама тея гадове украинците все нещата и нещата да замръзнат. А и доходите им растат и вече отдавна са задминали руските и това при условие че укритие водят война докато в Русия има "стабилност".

    Коментиран от #59, #75

  • 57 Роко

    3 7 Отговор

    До коментар #31 от "националист":

    До известна степен си прав. Украйна наистина е Киевска Русъ (държавата се е наричал просто Русъ но след като Иванушка глупака откраднал името й прикачват Киевска за да е ясно че няма нищо общо с прекръстената Московия). Докато другото е Московия нямаща нищо общо с Русъ (освен че един от Киевските князе е оградил Москва с колове и я е нарекъл град оставяйки гарнизон който да гарантира подчинението на местното угро-финско племе мокши). Потомците на московитите (мокшите) наричат себе си расияни или росияни а държавата си Рассия или Россия (просто не могат да изговарят правилно чуждата за тях дума Русия) и за разлика от укритие си нямат собствен език и говорят на църковнославянски по известен по нашите географски ширини като старобългарски.
  • 58 Роко

    6 10 Отговор

    До коментар #28 от "неолиберастките":

    Ех мечти. Хубаво е да си помечтаеш за гладни бунтове в Киев и Лондон но когато мине ефекта на дрогата отново се озоваваш в грозната руска действителност където боят за около кантонерите където изхвърлят продукти с изтекъл срок на годност се превръща в национален спорт. Споко ще си купиш препарат за вана Боярщик и ще се напиеш отново. И за поредна зима докато се топлиш на дръвцата събрани в гората (добрия цар разреши Валежника даже и лова с лък) в квартирата ще се надсмиваш на умиращите от студ укри и еврогей. А после ще (ако имаш ток) ще си пуснеш зомбоящика и ще разбереш последните новини безаналоговите противоракетни системи отново са победили унищожавайки с таран вражеските ракети. Лошите укри пак са нападнали мирно стремящите срещу тях опълченци но този път са ги и убили щото големият приятел на Путин Ердоган за пореден път му е забил нож в гърба. Това малко ще те притесни защото ще означава поредното покачване на цената на доматите (но не е страшно ти така или иначе не можеш да си ги позволиш прекалено са скъпи) ти отдавна си на картошки и макарошки (макар че в последно време и картошките стават лукс но пък и само на макарошки може да се живее важното е укритие да гладуват и мръзнат) е вярно в Окраина картошките са на половина по евтини но пък са фашистки картошки не са като вашите патриотични
  • 59 От първо лице

    10 3 Отговор

    До коментар #56 от "Роко":

    Кой доходи растат? Имам колеги украинци,ревът хората,искат отново да са с Русия. Заплатата им за месец,без почивни дни е 300$ и то ако им ги платят. Нагледах се,как се ровят в боклука,да вземат реотан за фурна, защото при тях,същия този реотан струва 40$. Та не ми разправяй колко са добре украинците

    Коментиран от #60

  • 60 Роко

    2 7 Отговор

    До коментар #59 от "От първо лице":

    Приятелю 150 години руска колония + 75 години комунизъм + 24 години про руско управление могат да съсипят която и да е територия. А и аз сравних Украйна с Русия (където заплатата е под 150 долара ако я вземеш въобще защото масово не я плащат) не с
    "бедна и гладна" България.

    Коментиран от #76

  • 61 Моряка

    7 0 Отговор
    Термина "путлер" не беше ли измислен от един помияр,завършил воинно политическо училище в СССР, сега говорител на Атлантическия кучкарник на Монито Паси.Явно псето пак е изгладняло,с една военна пенсия как се живее в София.Ех,Васко,Васко,чак толкова да изпаднеш-от възторжен член на Руския клуб,до пинчер-атлантик.
  • 62 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Мислиш,мислиш,ама засега върви надолу,ускорително.
  • 63 Моряка

    5 1 Отговор

    До коментар #54 от "Роко":

    Това са съставни части на Руската империя.Ленин развали Империята,Сталин я възтанови,Елцин пак я развали,сега Путин си възтановява своето.Диалектика,бе Роко,съставна част от философията.Чувал ли си за такова нещо?Едва ли.Основите е поставил Хегел(германец),доразвил я Маркс(германец).От любимия ЕС.

    Коментиран от #65

  • 64 хахаха

    5 0 Отговор
    пълни глупости, а тоя е световно неизвестен...търсих го из руския нет, няма нищо от него, само в български сайтове вераятно се подвизава...което ме навежда на мисълта, че псевдоним на някой български ганьо
  • 65 Роко

    1 6 Отговор

    До коментар #63 от "Моряка":

    Приятелю били са част от Руската империя държава която Ленин и бандата му германски шпиони унищожават. Сталин въобще управлява СССР който по мненията на Ленин и Путин няма нищо общо с Руската империя. След унищожаването на СССР (с което Елцин между другото няма нищо общо това го свършва едно второразрядно американско актьорче) на пост съветското пространство се образуват национални държави. Путин не се опитва да си вземе своето защото тези нови национални държави никога не са били част от РФ също ново създадена национална държава. Никаква философия не може да оправдае убийството на хиляди хора само за да си вдигнеш рейтинга. Нито Хегел нито Маркс не са казвали че можеш да крадеш чужда земя. Това си е чисто расиянско изобретение.
  • 66 НОВ СВЕТОВЕН РЕД

    2 0 Отговор
    Да де а Турция продаде Байрактари на Украйна да бомбардират
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Чук

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Важен е режимът на клоуна, твоят двойник викаш))))
  • 69 Джугашволи

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Ей такива патрЕоти копат най здраво в Магадан, щото Белене е почивен дом!!!!
  • 70 Жгмъц

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Навалний":

    Как е, как е в Покров, добре ли е?! Ха ха ха
  • 71 Ффррррр

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "я не се ядосвай":

    Не малко а дребно
  • 72 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "dron":

    Тез фески дрониве ще капнат кат круши барабар с теб
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Богдан Сташинский

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Виталий Кличко":

    Както аз Степашка нали?))))))
  • 75 Чук

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Роко":

    Смени дилъра брат
  • 76 Брррррр

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Роко":

    Ха ха дуякът Българин станал Роко, много забавно, и се е шашнал ог салото
  • 77 БПФ

    0 0 Отговор
    Такива пасквили от такива автори показват само едно - че в Русия има свобода на словото. Поредният "политолог" на хранилка на някое финансирано отвън НПО.