Last news in Fakti

5 Април, 2013 10:35 2 488 12

Пламен Горанов – мъченикът на „българската пролет“

  • мъченикът-
  • „българската пролет“-
  • „the vienna review”
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

36-годишният Пламен Горанов се е самозапалил пред общината във Варна в знак на отчаян протест срещу политиката на стриктни икономии на правителството. Това коментира в статията  „Пламен Горанов – мъченикът на „българската пролет“ австрийското списание „The Vienna Review” .

Той е един от шестте самозапалили се в България в рамките на месец. Горанов е призовал за оставка на кмета на Варна Кирил Йорданов и на „всички членове на Общинския съвет“. Според свидетели след размяна на вербални обиди между него и охранителите протестиращият се е залял с три литра бензин и се е запалил, запознава читателите си „The Vienna Review”  .

В статията се отбелязва още, че кметът Кирил Йорданов е подозиран, че е замесен в незаконни сделки с българската бизнес група ТИМ, която според публикувани в Wikileaks дописки на бившия посланик на САЩ в София Джеймс Пардю под заглавие „ТИМ – новият лидер на българската организирана престъпност“ е описана като конгломерат, контролиращ морския град чрез бившия кмет.

Въпреки, че Йорданов отрича обвиненията, бившият министър на регионалното развитие, а сега президент на България Росен Плевнелиев заяви пред медиите, че община Варна е разрешила строежи в защитената зона „Алея първа“ в морската градина на града като е продала общинска собственост на Варна Холдинг – фирма, близа до ТИМ.

Припомня се, че ескалацията на напрежението е започнала с масови протести през средата на януари срещу електроразпределителните дружества - чешкото ЧЕЗ, австрийското EVN и Енерго Про заради високите сметки за електричество. Протестите прераснаха в искания за прекратяване на корупцията и оставка на премиера Бойко Борисов.

На 17 февруари пред около 30 000 протестиращи във Варна Горанов посочи тези, които вижда като истинската причина за мизерията на хората - корпоративния мафиотски „октопод“ ТИМ.

Посочва се, че три дни по-късно Борисов подаде оставка след като демонстриращи бяха ранени от полицията на Орлов мост, мястото на бунтовете в София през 1997 г. Под натиска на подкрепящите Горанов кметът Йорданов се оттегли на 6 март след повече от 10 години управление.

На 7 март на България бе отказано да се присъедини към Шенген. На 14 март бе разпуснат парламентът.

Списанието цитира и немският разследващ журналист Юрген Рот, според когото „хората не виждат изход“. В книгата си „Новите български демони“ Рот обвинява отчасти ЕС заради „нео либералната“ му политика на строги икономии. Отказвайки да реагира срещу „катастрофалните“ социални условия в България, Западът подхрани предпоставките, довели до самоубийството на Горанов. България загуби вяра в демокрацията, казва Рот.

Според журналиста Иво Инджев постъпката на Горанов може и да окаже ограничено влияние върху политиката на страната, но ТИМ просто ще бъдат по-внимателни при прикриването на действията си, а натискът върху медиите от страна на мафията ще нарасне.

Българският ТИМ означава отбор и е акроним от имената на основателите на компанията Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев, отбелязва списанието. През 2003 г. ТИМ е собственик на повече от 150 компании (сред които Централна корпоративна банка, Бългериан Еър и Химимпорт) с над 10 000 служители, които според Марин Митев произвеждат 5% от БВП в страната. Според Рот ТИМ работи с европейски и немски мултинационални компании като Фрапорт АД във Франкфурт, Алианц, (европейски) банки и Луфтханза. Разкрития в Wikileaks определят ТИМ като замесени в изнудване, рекетиране, сплашване, проституция, хазарт, трафик на наркотици и кражби на коли.

Главният изпълнителен директор на ТИМ Каменов отрича обвиненията на Рот и заявява, че няма фирма от дружеството, която да не е проверявана от българските власти. „Знам как живеят хората на Запад. Случващото се в България е пълно нарушаване на правата на човека от полицията и данъчните. Те не се спират пред нищо. За мен това е социализъм.“

В памет на Пламен Горанов се събират средства за изграждане на паметна плоча, а негови привърженици се надяват мястото, на което той се запали, да се преименува на площад „Плам“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин Донев

    0 0 Отговор
    Не ви ли е срам за едните кинти да се гаврите с паметта на момчето?
  • 2 Атанас

    0 0 Отговор
    Ами явно не ги е...
    За съжаление.
    И това се водят журналисти!
    Срамота!
  • 3 Виктор

    0 0 Отговор
    Това не са Хора за да ги е срам!

    Коментиран от #4

  • 4 Мартин Донев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Виктор":

    Не са. Дано осъзнават какво ги вършат.
    Всички се бият в гърдите, че ги е грижа за България, а само за собствените си кинти мислят!
  • 5 Mitko

    0 0 Отговор
    Tova momche e geroi. Vechna mu pamet. Vinagi shte go pomnim xabrosta si.
  • 6 ПИНОКИО

    0 1 Отговор
    САМОУБИЙСТВОТО е ЕМАНАЦИЯ на националната чалга психика, мързел и пасивност и не бива да се героизира!
  • 7 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    ПИНОКИО МАЙ НЕ ВИЖДАШ ПО ДАЛЕЧЕ ОТ НОСА СИ,А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ПЛАМЕН ТОЙ Е ГЕРОЙ ,А НИЕ ОСТАНАЛИТЕ ШАРАНИ МУ СЕ ОТБЛАГОДАРИХМЕ С Г.ЗА КАТО ОСТАВИХМЕ ВСИЧКИ СТАРИ ЛОРДОВЕ И ОЛИГАРСИ НА ВЛАСТ
  • 8 123-a

    0 1 Отговор
    - КАКЪВ ГЕРОИЗЪМ - ТОВА Е САМО СТРАХ И НЕОБРАЗОВАНОСТ,ЛИПСА НА ЛИЧНОСТНО - УНИЖЕНИЕ - СТИГА С ТИЯ ПРОСОТИИ --- ТОВА НЕ Е - - ГЕРОИЗЪМ - -
  • 9 ГЛУПЧО

    0 0 Отговор
    Да това не е героизъм , това простотия - и необразованост..... НЕ МОЖЕ ЕДИН РАЗУМЕН ЧОВЕК ДА НАКАЗВА СЕБЕ СИ ПО ТОЗИ НАЧИН---- ЗАРАДИ ГРЕШКИТЕ НА НЯКОГО .
  • 10 ЗАЩОТКО

    0 0 Отговор
    какъв героизъм , какви 5 лева -- това си е чиста българска простотия и неграмотност, ужас -- интересно какво ще стане ако всички - БЪЛГАРИ -
  • 11 Аржентина

    0 0 Отговор
    По-жълта статия отдавна не бях чела.
  • 12 Strange

    0 0 Отговор
    Отново изпадате в крайности. Не казвам, че момчето е било с психични отклонения (защото и такива мнения видях), но със сигурност не е и героят, на когото да се кръсти цял площад. Подведен беше, и то от тия, които само името ТИМ толкова ги дразни и толкова злобеят, че са готови какво ли не да изфабрикуват. Сега да не ме изкарате и мен от ония платени гугудки - не казвам че ония тримцата са света вода ненапита. Обаче вие какво си мислите, че всичките "Зелени" Калинки са съвсем невинни и нямат своите интереси ли? Хахах, хора събудете се! Безплатен обяд няма и никой не се бори за едната свята кауза...