Last news in Fakti

31 Януари, 2022 21:00 5 049 40

Лампи за 73 милиона: кога ще светне цялата истина за корупцията в София

  • софия-
  • осветление-
  • лампи-
  • корупция-
  • йорданка фандъкова

Да се разграничи корупцията от сензацията е процес, чийто изход зависи от качеството на българското правосъдие, чиято лоша слава отдавна излезе извън пределите на страната

Лампи за 73 милиона: кога ще светне цялата истина за корупцията в София - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От Борис Бонев разбрахме за скъпото осветление в София. Лампи за над 73 милиона. Скандално е. Но ако има амбиции за същностна промяна, нека започне с две други дружества, които от години упорито се пазят от проверки.

Кога ще светне корупцията в София - това е голям въпрос. И то не от вчера - деня, в който общинският съветник Борис Бонев настоя за повече светлина върху обществените поръчки за улично осветление. По bTV той съобщи, че две напълно еднакви улични лампи на бул. "Цар Освободител" струват съответно 5755 лева и 1587 лeва, защото са от двете страни на улицата, а всяка от страните е обслужвана от различни фирми - съответно "Лог Сиберия" и "Улично осветление".

Обществената поръчка е спечелена от двете дружества през 2020 година. Нейната стойност е за 73.6 млн. лева без ДДС за поддръжка и ремонти на осветлението в столицата за 4 години. Още тогава Бонев поиска прекратяването ѝ.

Корупция или просто сензация?

Да се разграничи корупцията от сензацията е процес, чийто изход зависи от качеството на българското правосъдие, чиято лоша слава отдавна излезе извън пределите на страната. Конкретно за София при нито едно от публично съобщените предположения за корупция не се е стигнало до съдебна зала изобщо, камо ли до присъда. Ако в годините назад е имало такива, те са били оправдателни - независимо че пред очите на всички столичните общински фирми бяха изтърбушени, а активите им раздаден за смешни пари, както и терени за строителство. Ако се появяваха разкрития - както през 2016 за обществена поръчка за навесите на 60 спирки за близо 240 000 лева, спечелена от съпруг на депутатка от ГЕРБ - следваха оставки. Но не и разследвания и прокурорски обвинения.

Според заместник-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, средната цена, която общината плаща на всяка от двете фирми, е приблизително една и съща. Причината е, че ценообразуването се прави на база цени за изграждане и основен ремонт и цени за поддръжка. Едната фирма залага на по-висока стойност на дейностите по поддръжка на улично осветление и по-ниска цена за изграждане. Другата дава по-ниска цена за поддръжка, но по-висока за ново осветление. Резултатът е, че средната стойност, която дават двете компании, е почти еднаква.

След медийната изява на Бонев последваха две заявки за проверки - от премиера Кирил Петков и от кмета на София Йорданка Фандъкова. С пост във Facebook министър-председателят съобщи, че ще разпореди проверки още днес (не казва на кого) и отбеляза: "…Значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е огромен приоритет!"

провери как са избрани двете фирми и какво им е платено до момента по различни дейности. Такива дирекции има и във всяко министерство, но е трудно да се вярва на проверяващи, които получават заплатите си от ведомствата, чиито договори проверяват. Преди да поеме премиерския пост Кирил Петков беше лансирал идеята тези одитори да преминат към Антикорупционната комисия, но тя не бе подновена в дискусиите за предстоящата трансформация на КПКОНПИ. Законопроектът за промяната ѝ все още не е внесен.

Подгряване за местни избори

Активността на Бонев и известната с инициативите си за столицата организация "Спаси София", на която той е съосновател, се свързва с местните избори. Те ще се проведат догодина през есента и очакванията са, че той отново ще се кандидатира за кмет на столицата, както направи и през 2019 година. Тогава зад него нямаше партия и не стигна до балотаж, възможно е сега да бъде изпробван друг подход.

Бонев е от малцината, които вече са се фокусирали върху местния вот. Проект за парк в "Люлин" за 1,2 милиона лева, показване на наводнения Западен парк през декември м.г., инициатива за пешеходна зона на пл. "Александър Невски" и премахване на безплатния паркинг за безплатни коли. Ще има и още.

ГЕРБ управляват София от 2005 насам, но именно в София "Продължаваме промяната" направиха един от големите пробиви на последните парламентарни избори. Проектът на Кирил Петков и Асен Василев, (който все още не е партия), е първи по резултати в трите столични района, следван от ГЕРБ и "Демократична България". Твърде рано е да се каже дали коалиционната формула в управлението ще се възпроизведе и за местните избори - частично или напълно. Всичко зависи от хоризонта на настоящето правителство и кондицията на управлявалата повече от десетилетие ГЕРБ. Нейният лидер и бивш премиер Бойко Борисов също не подценява местния вот и не спира да обикаля общини, където управлява партията му, за да стяга редиците. София е ключова. От месеци вървят спекулации дали Йорданка Фандъкова ще изкара своя четвърти мандат, или ще се откаже година преди края му и Столичният общински съвет (СОС) ще трябва да избере неин заместник до изборите.

Има три сфери във всяка община, потенциално рискови за корупция - боклук, осветление, улична мрежа и всичко, свързано с тях. Има и възможност за концесии на минерални води, гори, терени до курорти, терени за индустриални паркове и др.

Но в София има две дружества, които от години упорито се пазят от контрол и дълбочинни проверки - столичната топлофикация и Центърът за градска мобилност. И ако някой кандидат за кмет иска да покаже амбиции за същностна промяна, ще е добре да започне от тях. Разкриването на корупция в община с бюджет на ресурсно министерство - близо 2 милиарда за 2021 година - не трябва да зависи от спорадично и селектирано вадене на един или друг договор в телевизионен ефир. За да светне, трябва да се стигне до дъното.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Delqn

    52 1 Отговор
    Едноличен собственик на капитала на "Лог-Сиберия" ЕООД е Николай Хинтоларски, който е и неин управител. Преди години същата фирма на Хинтоларски влиза с минимален дял и в консорциум, в който водеща е "Водстрой 98", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, а друг партньор е "Главболгарстрой" - поръчката е за ремонт на писти на летище София.


    "Улично осветление" ЕАД, която е приватизираното преди години общинско дружество, е под контрола на компания на бизнесмена Цоло Вутов.


    "Сега" припомня, че в една от зоните за обслужване на уличното осветление "Лог-Сиберия" се конкурираше с българския клон на испанската фирма "Етралукс". Тя обаче е била отстранена от комисията заради оферта, която "не отговаря на предварително обявените условия за изпълнение на поръчката", пише в конкурсните книжа. Така "Лог-Сиберия" остава единствен участник в Зона 1, която включва районите "Нови Искър", "Сердика", "Кремиковци", "Подуяне" и "Оборище".

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    78 6 Отговор
    Йорданка е позор! Оставка и затвор!
  • 4 Що бе

    55 4 Отговор
    Ако го сравним с цената на бул.Левски във варна, даже си е супер сделка.

    Коментиран от #36

  • 5 Антигербер

    77 5 Отговор
    Фандъкова цялата свети от корупция.

    Коментиран от #11

  • 6 тома

    66 4 Отговор
    Ще светне когато йорданка стегне куфара за Сливен

    Коментиран от #21

  • 7 Значи на оная свиня зурлата

    49 4 Отговор

    До коментар #1 от "Delqn":

    е набутана и в тея л.на. Изруд гаден. Да ги мятат всичките да ги затварят за дълго гадовете
  • 8 ТаУмВзе

    13 25 Отговор
    Когато файдупкова е в Сливен, което ще е точно след Никога!
  • 9 София

    41 3 Отговор
    КОРУПЦИЯТА С ЛАМПИТЕ НЯМА ДА СВЕТНЕ НИКОГА. НЯМА СЪД,ПРОКУРАТУРА-НЯМА ВИНОВНИ. МИСЛЕТЕ ДОБРЕ СКОРО НА НОВИТЕ ИЗБОРИ ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ОВЦЕ!
  • 10 dogan

    51 4 Отговор
    Цялата истина за корупцитя в София и в старната е, че 70% от парите се крадат, 20% се пилеят. С останалото - както се получи. Отделно всички общини са изключително добре специализирани в ПОДАРЯВАНТО на терени и имоти на ПОСОЧЕНИ по списък от Сарая бизнисмени.
  • 11 Елементаризираш...

    44 2 Отговор

    До коментар #5 от "Антигербер":

    Това е пример , как сговорна бандитска дружина , планина краде !!! Тези грабежи се решават от общинския съвет , и всички гребат с лъжиците от казана !
  • 12 Съд, Полиция, Прокуратура???

    41 3 Отговор
    До сега има ли някой виновен? Има ли някой осъден? Има ли поне повдигнато дело за корупция? ......отговора е НЕ!!! Няма и да има, случаите само се констатират и нищо повече!!!
  • 13 Мда

    34 3 Отговор
    E, герб светна, не е за пръв път. Сумата от 73 милиона лева за лампи е сходна на сумата, отпусната от Мародиев. Бивш шеф на ББР, който приоритетно в началото на ковид пандемията през 2020 г. отпусна 74 милиона за ЧСИ копърки.
  • 14 ЛАКОМОТО

    35 2 Отговор
    ЕЛАТЕ В СИЛИСТРА И ТУК ИМАТЕ РАБОТА ВЕЛОАЛЕЯТА ПЪЛЕН СМЯХ СПИРКИТЕ .......ВОДНИЯ ЦИКЪЛ ГЕПИИИИИИИИИ
  • 15 Бебчо

    11 2 Отговор
    Истината е такава че трябва да се изгради истински рай!
  • 16 Съвет

    28 1 Отговор
    какъв е този общински съвет, който само с далавери се занимава. Никой не контролира. Фандъкова пуснала проверка?! Нали вече е била информирана за решението на общинарите. Сега ли се сети, че не е съгласна с решението?! То и учителската работа й е била такава. Сигурно е било голяма радост, когата я е видял ББ. Правилният човек на грешното място
  • 17 ИМУНИТЕТ

    6 11 Отговор
    Най- интересното е, че искаме да осъдим и затворим хора с ИМУНИТЕТ. По безсмислено нещо не се случвало скоро. Законово не можем да ги пипнем.......

    Коментиран от #18

  • 18 Антигерб

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "ИМУНИТЕТ":

    Той имунитета може да бъде свален стига да има достатъчно хора с желание - това са само оправдания. Друг е въпроса че мафията е влязла много дълбоко в държавата и трудно се изчегъртва но не е невъзможно - ще отнеме повече време но ще стане. Първо трябва да се махне Гешев и герберските калинки във ВСС.
  • 19 Hoho Boho

    17 1 Отговор
    "кога ще светне цялата истина за корупцията в София"

    Когато се въведе електронното управление и всичко стане публично
    - ще светнат всички измами, преди да са станали...
  • 20 Бончо

    9 4 Отговор
    Истината ще светне точно НИКОГА!!! Ако Трябва Да Правя аналогия с Космоса- Светлината Пробива и Идва От Всякъде..., Но Не И От ЧЕРНА ДУПКА...
  • 21 Не е толкова страшно.

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "тома":

    Иванчева роди докато беше под запрещение.Та Данчето да не се плаши толкова.
  • 22 оня с магарето

    16 1 Отговор
    в другите градове няма да е по различно
  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    7 1 Отговор
    ИСТИНАТА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЗА 20 МИНУТИ ... ТОЛКОВА МАКСИМУМ ТРАЕШЕ ИРАКЧАНИНА ТЕРОРИСТ , КОГАТО РАБОТЕХ ЗА ХАЛИ БЪРТЪН В ИРАК :))))
  • 24 Иво

    2 10 Отговор
    Поредния лъжец от групата на меките китки. 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ch.....

    4 0 Отговор
    ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ ЗА ЛАМПИТЕ!!!
    КОЙТО ТЪРСИ , ЩЕ НАМЕРИ ИМФО .
    ОТ ЧИК...
  • 27 Василка

    1 7 Отговор
    Този нежняк сега пък да не всее раздор между Кокорчо мамин и едно напомпано момченце масажистче на беглеца от ОАЕ?
    Ще станем ли свидетели на поредната драма ?

    Коментиран от #28

  • 28 Асаб Бангавасилиус

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Василка":

    Що пък да не заформят и група с аз съм... Наско ?
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    ппгерб са мафия а ФАНДЪКОВА и корумпираните КМЕТОВЕ са за съд и затвор
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Софиянец от София

    11 0 Отговор
    Истината може да не излезе в цялост, но някой упорито крие името на заместник кмета по финансите, без който няма начин да стават измамите. Това е Дончо Барбалов. Изключително хитър и подъл нагаждач. Дори и в затвора ще си уреди службичка. А че е за затвор няма абсолютно никакво колебание. Арестувайте го без предупреждение, защото има пипала навсякъде.
  • 32 ПСР

    13 1 Отговор
    2005-2022-17 години тежко"усвояване".Боклук-страховити суми за известни хора.Пътно строителство-и множеството ремонти на ремонта.Безобразието"Граф Игнатиев".И не само.Разрешителните за строеж-Манастирски ливади,Кръстова вада и не само.Топлофикация-София,Център за градска мобилност,уникален батак.Десетки хиляди други обществени поръчки.Като цяло,капка по капка-вир.Вир по вир-язовир,под формата на милиарди,в розови евро копюри.А градът си е тъмен,мръсен,презастроен,задръстен,грозен и нервен.Фандъкова?!
  • 33 Нищо ново

    4 0 Отговор
    Свенливата крадла само мънка. Тя нищо не знае.
  • 34 Софианци селяни

    4 0 Отговор
    Само това да е!!!
  • 35 Прометей

    8 0 Отговор
    Видяхме го синчето на Цоло Вутов как се полива с шампанско за 20000 евро.Във фирмите му са назначени бивши ченгета,които контролират паричните потоци.Чухме и за кюлчетата.Народе,спиш народе!
  • 36 А дали във

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Що бе":

    Варна управляват гербаджии? Реторичен въпрос...
  • 37 Коко

    3 0 Отговор
    Те да са само лампите,светещи,несветещи,монтирани и немонтирани,така е с корупцията в малка България!
    Всичко,което пълзи,плува,лети и се движи,даже пробива и кърти е тотално преоблечено,облечено и утвърдено с корупция!Лампи,самолети,танкове,подводници криви и прави оръдия,светлина,парно,газ,вода,авто и ..въздух,всичко е
    КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ! ПРОМЯНА ВСЯКА ТУК И У НАС-ЗАБРАВЕТЕ!
  • 38 Реджо

    3 0 Отговор
    Ремонта на ремонта е най съществената част на светещата и невидима дейност от светлината в тунела и не само там,от джоба на гражданите в сметките на многото...крадци!Давайте,че взе да притъмнява пак!Светлина,светлина!!!
  • 39 Минко

    3 0 Отговор
    С тези - ИЗМИСЛЕНИ ВАКСИНИ,СЪВСЕМ СКОРО В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СВЕТНЕМ,КАТО ЛАМПИ,КРУШКИ,СТЪЛБОВЕ И
    ДАЖЕ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ! СПОКОЙНО,БРАТЯ,ВИЖДА СЕ СВЕТЛИНА,МАКАР И В КРАЯ НА ...ТУНЕЛА!
  • 40 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Докато няма правосъдие т.е. не се разритат "калинките / гнилите ябълки" с тоги и задължително обзаведат с раирани такива краденето ще продължи!