Last news in Fakti

1 Март, 2022 17:27 7 517

Доц. Георги Цветков за ФАКТИ: Тезата за неутралитет на България е теза на Руската федерация

  • доц. георги цветков-
  • русия-
  • украйна-
  • българия-
  • неутралитет-
  • стефан янев

"Тя се изказва от хората, които прокарват политиката на Руската федерация. Това са хората, които в последните шест месеца няколко пъти тотално сбъркаха в своите прогнози", посочи той

Доц. Георги Цветков за ФАКТИ: Тезата за неутралитет на България е теза на Руската федерация - 1
Георги Цветков; Кадър: Денят ON AIR
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Въпросът за неутралитета е против принципите на международната система и против съюзите, в които ние членуваме. Не може да сме в тези съюзи, когато е добре за нас и след това, когато някой подкрепя руската позиция, да се отказваме временно от тези съюзи”.

Това посочи в интервю за ФАКТИ доц. д-р Георги Цветков, политолог и експерт по отбранителна политика и планиране на отбраната. Доц. Цветков беше още част от екипа на “Демократична България” в преговорите в сферата на националната сигурност за съставяне на коалиционно споразумение.

Разговаряхме с него с акцент по въпроса може ли България да заеме неутрална позиция и защо това е невъзможно.

“Договорите не се прилагат избирателно. Това е една система за сигурност - не може в един момент да се отказваме от нея, а в следващия момент, да искаме да разчитаме на нея, да искаме подкрепа. България, като относително по-малка държава, е от държавите, които са най-заинтересовани от това да има стабилна система. Ключовата дума е система - системата и международните споразумения, са това, което в най-голяма степен гарантира сигурността на малките държави. Ако определени хора искат системата да се разбие, трябва да дадат отговор защо, с какво ще се подобри сигурността всъщност и каква е гаранцията, че Путин ще бъде удовлетворен с това да превземе Украйна.

Ние нямаме абсолютно никаква дългосрочна полза от това системата за колективна сигурност и отбрана да бъде разбивана с идеята, че временно можем да се откажем от тази система. Самата идея за това е абсурдна - буквално”, категоричен беше той.

На въпроса защо тезата за заемане на неутралитет се разпространи, той отговори така: “Директният отговор е, че тази теза е тезата на Руската федерация. Тя се изказва от хората, които прокарват политиката на Руската федерация. Това са хората, които в последните шест месеца няколко пъти тотално сбъркаха в своите прогнози. Първо казваха, че вече има договорка Източна Европа да бъде отстъпена на Русия. Второто - че война няма да има, че това са просто учения. Третото - че Русия се изтегля. Четвъртото - че Украйна ще рухне за ден или два. Защо да вярваме на тези хора?”.

Според доц. Цветков официалната позиция, която България зае - различна от позицията на неутралитет, е положителна и с нея се потвърждава отдавна взетото решение страната ни да бъде член на НАТО и Европейския съюз.

Стана ясно, че след започването на войната в Украйна, са активирани Силите на НАТО за отговор (NRF). “Обективно, най-бързата помощ, която бихме могли да получим и която би имала смисъл, са самолети за отбрана на въздушното пространство и сили за противовъздушна отбрана”, посочи експертът по отбранителна политика.

“Испанските самолети, които пристигнаха в България, извършват съвместна охрана на българските въздушни пространства“, обясни той и допълни: “Може да се подчертае, че това са сили за охрана. Охраната е мирновременна задача. Възможно е и даже може да се каже, че е вероятно да се поиска или, при необходимост, да се разположат допълнителни въздушни сили”, обясни той.

На въпроса дали според него има необходимост от такова разполагане у нас, той отговори така: “Смятам, че в момента най-важното е бързото изпращане на боеприпаси и, доколкото е възможно, военно оборудване за Украйна. Това е най-важното. Допълнително разполагане на съюзни самолети в България може да се случи бързо при необходимост”.

Попитан дали, съдейки от данните, Украйна успява да отблъсне агресора, той отговори така: “Засега Украйна се справя достатъчно добре. Със сигурност много по-добре, отколкото се пропагандираше в първите два дни. Пропагандираше се от руска страна, но и не само - редица хора в България твърдяха, че Украйна се разпада”.

Доц. Цветков коментира още вчерашния протест в подкрепа на Стефан Янев, който беше още протест за “неутралитет”: “Всеки български гражданин има право на мнение. Очевидно обаче пропагандата, че едва ли не мнозинството от българските граждани е на това мнение, просто не е вярна. Вчера се видя какъв е профилът на хората, които протестираха в подкрепа на Янев - първо, бяха малко, и второ, бяха доста възрастни. С цялото ми уважение - има такава група в българското общество, тя има право на своето мнение. Какво искат те - да подкрепим руската позиция и да признаем нападението над Украйна, защото те имат носталгични чувства? Впрочем, тази сутрин излязоха данните от социологическото проучване на “Алфа Рисърч”, които са много ясни - по-голямата част от българите одобрява реакцията на ЕС спрямо войната в Украйна”.

На фона на дебатите в Народното събрание днес, когато отново бяха изказани различни тези и опорки по въпроса дали случващото се в Украйна е военна операция или война, доц. Цветков обърна внимание на следното: “Ако се върнем към онова първо интервю на Стефан Янев от сутринта на 24 февруари, той казва, че президентът Путин “внимателно избягва употребата на думата война”. Това е достатъчно - ако директно се влиза във руската версия, че случващото се е операция, то оттам нататък разговорът става безсмислен”.

“Технически може да наричаме събитията операция, могат да се използват други думи. Въпросът е, че тук не става дума за военен жаргон, а за начина, по който президентът Путин нарича събитията”, каза още той и допълни, че в момента в Украйна очевидно се води война. “Не става въпрос за технически спор, а за това, че се възприема руската гледна точка”, каза още експертът по отбранителна политика и планиране на отбраната.

“Ситуацията е сериозна. Следим я. България трябва да запази спокойствие”, завърши доц. Георги Цветков.



Свързани новини