Last news in Fakti

19 Март, 2022 19:00 6 298 104

Ами ако Русия се разпадне? Възможно е. И дори е вероятно

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • иван грозни-
  • украйна

Последното социологическо изследване в Русия разкрива останалите страни, които - според руския народ - трябва да бъдат "събрани" от Путин - Полша, Молдова, балтийските републики и, разбира се, България

Ами ако Русия се разпадне? Възможно е. И дори е вероятно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ами ако Русия се разпадне? Възможно е. Вместо да стане новият "събирач на руски земи", Путин може да се окаже човекът, който разпилява Русия на онези парчета, които преди половин хилядолетие са обединени от Иван Грозни.

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

На третия ден от тази отвратителна война зададох немислимия тогава въпрос: Ами ако Киев не падне? Седмица по-късно вдигнах залога със следващ въпрос: Ами ако Путин загуби тази война? Време е за хеттрик: Ами ако Русия, губейки войната, престане да съществува?

Тази възможност е налична. Тя може да бъде видяна в руските и в украинските медии от всеки по-добре образован историк. И на двете места от няколко дни се въртят исторически образи, митове и метафори, отвеждащи не 50 или 100, а 500 и дори 1000 години назад - към времената, когато "Рус" е представлявала мозайка от княжества и господарства.

Да върнем филма назад

Да започнем с руските медии. В последните седмици пропагандаторите, следвайки примера на Путин, се опитват да разгръщат исторически образи, свързани с "Великата отечествена", натиквайки Украйна в ролята на хилтеристка Германия. Връщат, така да се каже, филма 80 години назад. Но по-силна продължава да е предходната историческа метафора, според която Владимир Путин е "събирател на руските земи". Това връща филма 500 години назад, към Иван Грозни, който с помощта на сила и измама (и със съдействието на татарските ханове) присъединява към московското княжество десетина други руски княжества и така ражда формированието "Русия".

Макар опитващ да реанимира спомени от 1940-те години, в своята реторика и в своите действия - както и чрез своите медийни рупори - Путин реанимира практики от 1540-те. За разлика от Сталин, Путин няма западни съюзници срещу страната, с която воюва. Това го поставя в ролята на Иван Грозни, който също като него искрено мрази и презира Запада, смята го за гнил и предателски и пише ругателски писма на своите западни короновани колеги. Както Грозни, тия дни Путин обяви за предатели своите сънародници, които са се "поевропейчили". Предполага се, че ще ги подгони така, както Грозни е "прочиствал" държавата си от "нездрави" елементи. Засега Путин повтаря образите, с които Грозни ругае своя основен прозападен опонент Курбски, които образи са по един доста нелицеприятен начин свързани с устната кухина. Според Грозни от устата на Курбски излиза смрадта на Сатаната. А според Путин руският народ ще изплюе прозападните предатели, все едно са мушички, случайно влезли в устата на същия този народ. Нямам представа защо руските сатрапи са така трайно фасцинирани от хранително-речевия апарат, но това заслужава сериозен анализ.

Както Грозни, Путин се опитва да "събере руските земи", започвайки (но не свършвайки) с Украйна. Последното социологическо изследване в Русия разкрива останалите страни, които - според руския народ - трябва да бъдат "събрани" от Путин - например Полша, Молдова, балтийските републики и, разбира се, България.

Както Грозни, Путин "събира" Украйна с помощта на не-християнски и не-руски съюзници - чеченци и сирийци. В отношенията си със Запада Путин днес е отново в положението на Грозни, за чиито кораби западните пристанища са били затворени и чиито пристанища западните кораби, на свой ред, са отказвали да ползват.

Както Грозни, Путин обявява всички западни държави и техните ръководители са долнопробни лъжци и лицемери.

И накрая: както Грозни, Путин периодично обявява, че Русия не е част от европейския свят, който е пълен със слабаци.

Това бързо пропадане в далечната история е удивително и като че ли без прецедент в цивилизования свят. В руския официален наратив вече няма и помен от по-близки до нас във времето вождове и царе. Изцяло липсва Сталин, обявен преди няколко години от руснаците за най-великия вожд в историята на целокупното човечество. Дори Петър Велики, до оня ден постоянен репер в патриотичното говорене, сякаш никога не е съществувал.

При по-внимателен анализ се оказва, че пропадането е дори още по-дълбоко. Тия дни проницателни западни анализатори след контент анализ на официалния руски дискурс с удивление стигат до заключението, че Кремъл не живее с образите на СССР, а "с фантазиите за времето на покръстването на русите" (което се е случило в Киевска Рус, т.е. в днешна Украйна). Тези фантазии връщат филма с още няколко века назад.

От украинска страна също се мяркат образи на "Великата отечествена", което е разбираемо. Все пак от 1943 година украинските градове не са били подлагани на артилерийски обстрел и бомбардировки от въздуха. Но в аналитичните материали също започва да прозират по-далечни исторически митове, в случая пак за Киевска Рус, но с обърнат знак. Посланието е, че именно Киевска Рус е била цивилизованият, европейски център на "руските земи" тогава, когато Москва изобщо не е съществувала. Впоследствие, продължава посланието, московските сатрапи с помощта на татарите са завзели тази цивилизована земя и са я превърнали във варварска.

Оттук следва един любопитен извод, все по-често виждан в украинските медии: че след като Русия загуби войната, Киев отново ще стане столицата на цивилизованата, просветена и бързо развиваща се "Рус" - това ще бъде обетованата земя на "русите". А Москва отново ще се превърне в "столица на Ордата".

Възможно ли е това? Може ли днешна Русия в близко бъдеще да се окаже свита до размерите на Московското княжество отпреди времето на "събирането на руските земи"? Възможно е и дори е вероятно.

Първо, вероятно е от психологическа гледна точка: и двете воюващи страни постепенно се самополагат в параметрите на случващото се през ранното (Киевска Рус) и късното (Иван Грозни) Средновековие. А онова, което ти е в главата, рано или късно се отразява в действията ти.

Второ, връщането на Русия 500 (или 1000) години назад е възможно от геополитическа гледна точка. Причината за това е същността, природата на онази руска империя, която започва да гради Иван Грозни. Това е сухопътна империя, която няколко столетия подред само се разширява - с около 50 кв.км. на ден, според историка Стивън Коткин. Подобни държавоподобни образувания нямат идеята за установени, твърди граници. Тези граници са винаги флуидни, подвижни - както на терена, така и в съзнанието на съответния народ.

А този точно народ, тъй като винаги е живеел в имперско състояние (СССР беше руската империя под друго име), никога не успява да стигне до стабилното състояние на "нация-държава". Националното съзнание е флуидно точно толкова, колкото са държавните граници на империята. Липсва онова вътрешно сцепление, което прави устойчиви нациите държави като Германия, Франция или дори България. Под натиска на външни кризи вътрешните връзки внезапно се разхлабват и тогава от дълбините на историята извират стари начини на живот.

След болшевишката революция например руската империя се разпада не само на отделни държави (както стана след края на СССР), но и на отделни републики, княжества, атаманства, бейства и господарства. По време на гражданската война само на територията на днешна Украйна е имало половин дузина квази-държавни образувания (и едно антидържавно: анархистката република на Нестор Махно), както и седем различни армии, воюващи помежду си в различни конфигурации.

Нашият проблем, ако Русия престане да съществува

Сегашната криза оказва натиск в подобна посока. Този път обаче не Украйна рискува да се разпадне на княжества и атаманства. Пред очите ни, под натиска на руската агресия, Украйна се превърна в национална държава. Нейното вътрешно сцепление е вече многократно по-силно, отколкото е в Русия.

Оттук: княжествата и атаманствата, когато започнат да извират от историята, няма да го правят в Украйна. Много по-вероятно е това да се случи на самата Русия. Вместо да стане новият "събирач на руски земи", Путин може да се окаже човекът, който разпилява Русия на онези парчета, които преди половин хилядолетие са обединени от Иван Грозни.

Нашият проблем, тук в Европа, е очевиден. Тия княжества и атаманства веднага ще се сбият помежду си, но ще имат и ядрено оръжие. Кой ще ни гарантира, че един ден някой пийнал атаман няма да метне атомна бомба по противниковото княжество?

Разбира се, цялата тази грозотия може да бъде предотвратена, ако Путин прекрати безобразието в Украйна и си прибере ордите в блатата и степите, от които ги е докарал.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 145 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахах

    82 35 Отговор
    Ротшилдите фалираха. Запада се отърва от еврейско робство.
  • 2 00014

    97 32 Отговор
    Когато в ДВ проядат свинско и Сорос се самоубие от угризения на съвестта.
  • 3 БудаЛа

    99 44 Отговор
    Поредния кьор фишех от фабриката ДойчеЗеле в стил ами ако баба беше мъжка.
  • 4 Русенец

    82 37 Отговор
    ДВ спря да си измисля и вече взе да бълнува.
  • 5 СПОКО

    82 36 Отговор
    Няма да се разпадне Русия, нито Путин ще прави СССР, просто защото руските олигарси няма да искат да се разделят с милиардите си! Но америкската пропаганда от лъжи и измами е в пълна сила!!

    Коментиран от #73

  • 6 Майна

    56 47 Отговор
    Това няма да стане, Путин се справи..Сигурно не знаете,че Путин спаси буквално ЗЕЛЕНСКИ от ликвидиране, беше ожесточена борба, но затова друг път...ЗЕЛЕНСКИ е заложник, той е под пълен контрол,затова в интервютата си МОЛИ ПРАЗНИЯ КОСТЮМ БАЙ ДЪН ЗА МИРНО РАЗРЕШАВАНЕ !!! НЕЩАТА НЕ СА ТАКИВА ,КАКВИТО ИЗГЛЕЖДАТ..

    Коментиран от #16, #36

  • 7 Еееейй

    62 25 Отговор
    Само глупости . Голям кеф да плашите хората
  • 8 БОЗА

    50 26 Отговор
    Болните фантазии и мечти на еталона,за манипулации дойче веле... нямат спирка еййй...;-))))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 9 гост

    49 20 Отговор
    Дойче зеле -спрете с белия прах,че ще ви се бъгнат мозъците необратимо !!!
  • 10 Ротшилд

    30 14 Отговор
    Четете нашето издание "Дойче Веле", за да сте информирани.
  • 11 дедо Герчо

    42 16 Отговор
    ЕВГЕНИЙ,ИДИ МАЛЕ,ДА ТИ ПОВИШАТ ДОЗАТА,ЧЕ ИЧ НЕ Е ДОБРЕ РАБОТАТА...ХЪХЪХЪ...
  • 12 АнтиГост

    20 38 Отговор
    Ще се отървем от наглите руски туристи.
  • 13 ПО СПОКОЙНО ЖУРНАЛИСТИ(МЕНТЕТА)

    51 14 Отговор
    ПО ВЪЗМОЖНО Е БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОГ НАТО И ЕС ОТ КОЛКОТО РУСИЯ ДА СЕ РАЗПАДНЕ
  • 14 и ко

    56 22 Отговор
    на стадион Лужники в Москва 130 000 руснаци посрещат президента на Русия Путин със овации половин час
    Такава държава и такъв народ не се разпадат


    тъпаци анал ни лизачи

    Коментиран от #45

  • 15 Баце

    57 10 Отговор
    Ами ако пак се построи Берлинска стена?
    Ами ако Тексас стане независим щат, а Аляска си иде на мястото?
    Ами ако Йелоустон изригне?
    Ами ако най-накрая на коча паднат .....?
    Ами ако киселото зелето се вкисне и развали, време му е ?
  • 16 Майна

    34 11 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    ЗЕЛЕНСКИ в момента е на къс повод от ГЛОБАЛИСТИТЕ, информирах ви ,че подписа документ отговарящ на изискванията за ГОЛЯМОТО НУЛИРАНЕ...В САЩ Е!
  • 17 Шалом и БХК

    23 11 Отговор
    Ние подкрепяме казаното от ДВ. Българите сте оклуци и продажници. Вижте си политиците, които си купихме. Киро Порцелана, Иван Костов, Христо Иванов, Бойко Борисов Рапона,
  • 18 Лелеее

    11 6 Отговор
    А може и да се унифицира. С ЕС, например!!
  • 19 Майна

    24 41 Отговор
    Ха ха ха путинофилите пак получиха двойна доза инсулт и инфаркт. Русия не сано се разпада но и губи драматично войната в Украйна . Колкото и жени и деца да убива в Украйна , Азов и Десен Сектор е-аха ма-мата на комунягите ! А Русия вътрешно почна разпада си. Вече 1 евро струва 1 кг рубли ! На света останаха само путинските комуняги в България .. дори и в расията вече няма толкова путинофили колкото тукашните предатели продажници и безродници с ниските чела и 1 грам мозък .

    Коментиран от #25, #46

  • 20 Руският философ Соловев

    13 29 Отговор
    „Руският народ е в изключително тъжно състояние: той е болен, съсипан, деморализиран. „И сега научаваме, че той в лицето на значителна част от своята интелигенция, макар формално да не може да се счита за луд, все пак е обсебен от фалшиви представи, граничещи с мегаломания и мания на вражда към него на всички и всеки. Безразличен към неговата реална полза и реална вреда той си въобразява несъществуващи опасности и основава на тях най-абсурдните предположения.Струва му се че всичките му съседи го обиждат,не се прекланят достатъчно пред величието му и по всякакъв начин го клеветят.Обвинява всеки на домакинството си да се стреми да му навреди, да се отдели от него и да премине към врагове, а той смята всичките си съседи за свои врагове..."

    Коментиран от #103

  • 21 Тракиец

    19 32 Отговор
    Русия се разпадна и изгуби войната . Следва капитулация и денификация на Русия . А руските москали ще плащат 100 години репарации на Украйна и Европа
  • 22 военен

    29 7 Отговор
    Явно Е.Дайнов започва да пише за ПАРИ, какво му е научното постижение за да е професор...
  • 23 Руся

    37 7 Отговор
    Чичката май е живял в пещера със CNN. По-голями глупости не бях чел. Чичко, ти не знаеш кои сме, ама и грам. Ганю стратега...
  • 24 123

    36 9 Отговор
    Мечти, мечти :) Ами ако ЕС се разпадни или САЩ :)
  • 25 Майна

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "Майна":

    Ти пак крадеш Ника ми, толкова ли си нищожен,хахаха...

    Коментиран от #33

  • 26 Мария

    12 37 Отговор
    Съпругът ми се обади преди малко и ми съобщи че комуниста който днес е заловил в Николаев ,Азов са му прерязали гърлото и са ми отсекли главата . Това се случва с комунистите окупатори на Украйна . Казах му да не съжалява защото е спасил цяло украинско семейство с три деца от смърт . Бог е на страната на доброто и доброто отново ще победи злото . Украйна ще победи комунистическия враг а Русия ще плаща репарации

    Коментиран от #99

  • 27 Швепс

    19 5 Отговор
    2.8 при 9 гласа беше рейтинга под статията, преди да гласувам и аз.

    Слагам единица естествено и рейтингът става: 3.00 при 10 гласа

    Това вече го наблюдавам на няколко пъти.
    Измзманици, манипулатори, не всички са слуги, долни измекяри!
  • 28 кирил

    16 25 Отговор
    Въпросът е на колко части ще се разпадне и ще има ли гражданска война.
    регионите не искат да бъдат ограбвани от москва
  • 29 Драк

    21 5 Отговор
    А ако живота на планетата приключи ?
  • 30 Българин

    35 6 Отговор
    "Коментар от проф. Евгений Дайнов"

    Стигнах до това и спрях да чета - мокрите сънища и соросоидните полюции не един издигнал се благодарение на партията майка БКП - как пък няма един соросоид несвързан с БКП и ДС.

    "През 1984 г. получава научната степен кандидат на историческите науки с дисертация „Френската комунистическа партия и проблемът за политическите съюзи (1972-1981 г.)“. От март 1985 г. е асистент в Софийския университет"

    Как е бе Евгенчо - още от комунистическо научи че когато си с текущите господари най бързо се просперира в ерархията. Ех тогава хвалеше дружбата ни със СССР и партията майка БКП и заклеймяваше "гнилия капитализъм" а сега гледам громиш Русия а утре САЩ ако се изправят срещу Китай ще громиш и китайците.

    "Неговият баща, Александър Дайнов, е постоянен кореспондент на вестник „Работническо дело“ в Москва (1961–1965) и Лондон (1971–1977), а след това е главен редактор на вестник „Софийски новости“. Майка му, Лидия Маринчевска, е дъщеря на активни борци против фашизма и капитализма"

    Хора без грам морал са такива като този - винаги с тези които са на власт и няма значение кои са.

    Коментиран от #53

  • 31 Behemoth

    17 7 Отговор
    Няма как да стане....никога не е ставало...
  • 32 пламен

    16 26 Отговор
    Водещите руски историци са категорични че русия ще се разпадне
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 !!!?

    16 9 Отговор
    Ако Россия се разпадне ще имаме много Донецки републики !!!?

  • 35 DW дежурните лъжци!!

    29 12 Отговор
    Вървете, след Русия и чакайте да се разпадне, По вероятно е ако вървите след Коча, да му паднат топките!! Пробвайте!!
  • 36 Бля бля

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Ти пак си ял гъби май..
  • 37 Осъдени сте да страдате

    20 22 Отговор
    Последните ритници на висящата на въжето империя..просяците от Кремъл нямат пари да поддържат стандарта на живот на новите си крепостни..говорим за големи числа въпрос на време е цялата пясъчна кула да се срине от самосебе си..просто държавата е огромна и не се управлява изрядно..

    Коментиран от #67

  • 38 Някой

    25 20 Отговор
    Вие сериозно ли публикувате "разсъжденията" на този пишман политолог?

    Коментиран от #41

  • 39 Швепс

    23 21 Отговор
    Това Дайнов ли го е писал, егати хлебарката!
    Страх го е от глада човеко, подмазването е задължително, но е сбъркал победителя!
  • 40 Пловдив 1912

    26 19 Отговор
    Пълни глупости...Русия е 16 милиона кв.км....и всички полезни изкопаеми са в тези земи...много им трябват още гърла за хранене...сега Русия е около 160 милиона души и е наполовина от преди години...и населението още се стопява , да искаш земя ако нямаш място ...те и Украйна не желаят...просто Зеленски заговори за ядрени остановки и много взе да прави шушумушу с САЩ, а не се усети , че това е двора на Путин...Все едно Канада да прави шушумушу с Русия, под носа на Щатите....ясно беше казано преди 24.02 многократно , дайте гаранции за Украйна, че няма да влиза в НАТО...поне 100 пъти аз го чух...Няма да дадем.......Всяка държава е свободна да избира , но има места като Украйна поради географското си положение , която трябваше да се съобрази...войната е най гадното нещо но все си мисля , че една умна Украйна можеше да избегне това ...не на войната
  • 41 Швепс

    21 16 Отговор

    До коментар #38 от "Някой":

    Драпат, драпат да излязат от ямата, която сами си изкопаха либерастите.
    Има един закон, Вселенски, когато мисленето на хората се преобърне минимум 4% в определена посока, то се материализира, без значение добро или лошо, защото мозъкът не различава кое добро, кое лошо, той изпълнява.

    Затова е тази истерия по медиите, те така искат да достигнат тия 4% и не могат.
    Народите си мълчат, тия лаят и пак, нямат и нямат 4% зад гърба си.
  • 42 БПФ

    25 18 Отговор
    "Факти" (кавичките са важни) това, че вместо да ни давате сводки от фронта, ни занимавате с изpoди като дайнов и слатински (иво инджев къде е?), сам по себе си е показателен. Това е защото укpoпите са буквално смазвани от бoй и дните им са преброени. В Мариуполь Спецназ и чеченските бойци прочистват вече центърът на града от укpoнациcтите, така както съвестна домакиня трепе хлебaрките в къщата. В Донбас цяла бригада - известна със зверствата си срещу мирното население, е направо заличена. До седмица си заминава цяла югоизточна украйна. Единственият въпрос вече е колко щети ще понесе украйна заради обезумелият паляк, който се крие неизвестно къде и изнася речи пред монтиран фон, както преди малко видяхме по тв. Укpoпите поне ще се гордеят, че са първите на света, отнесли удар с хиперзвукова ракета. Един огромен склад за оръжие просто хвръкна във въздуха, без дори да се види ударът.

    А на човекоподобното дайнов ще му кажа само, че руските народи в подобни ситуации не се изпокарват, но се МОБИЛИЗИРАТ и обединяват в такива ситуации, за разлика от нас !!! Може да ом се иска на такива треперещи от злоба отрeпки Русия да се разпадне, ама няма да го доживеят, нито те, нето изpoденото им поколение... каквото се надявам да не са оставили.

    Коментиран от #52

  • 43 Урюрвкос

    14 16 Отговор
    корумпетата Шеварнадзе и Бейкър подписаха договор с който Щатите получиха 31400кв км от специална икономическа зона близо до Беринговия пролив срещу три етажна къща в центъра на Виена. За 11г руснаците са загубили 2млн тона риба. Списъка с такива подаръци по времето на Елцин е дълъг.
  • 44 АнтиКомунист

    22 17 Отговор
    държава създадена с насилие, съществуваща чрез насилие, нормално е да се разпадне !!!

    Коментиран от #51, #55

  • 45 дааа

    18 3 Отговор

    До коментар #14 от "и ко":

    Дааа и нито един запис от телефон на някой присъствал?????
  • 46 Гост

    6 17 Отговор

    До коментар #19 от "Майна":

    Следващият народен съд ще издирва предателите по IP.
  • 47 Фффффф

    15 23 Отговор
    Що за фантасмагории, Путин ще унищожи света с ядрено оръжие,но няма да се предаде
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 мммда

    16 21 Отговор
    Като гледам по-вероятно е със САЩ да стане това, ако конфликта не се разрастне (колкото по-голям и продължителен толкова повече пари носи на САщ). Тексас и Калифорния вече почти изцяло са се отделили от Вашингтон. Алчността и задаващия се комуни,зм(глад и безпаричие) ще доведат до тоталния разпад на запад.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Димов

    26 22 Отговор

    До коментар #44 от "АнтиКомунист":

    А ФАЩ какво са? Избиха една раса, за да им вземат континента. После поробиха друга раса, за да им построи държавата на ангария. А сега поробват останалите малки нации, за да им поддържат стандарта.

    Коментиран от #75

  • 52 ZZZ

    5 19 Отговор

    До коментар #42 от "БПФ":

    евала
  • 53 БПФ

    18 19 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Така е. Такива твaри като дайнов дори омраза не събуждат към себе си. Само погнуса.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 мммда

    13 18 Отговор

    До коментар #44 от "АнтиКомунист":

    Покажи ми една държава, която не е създадена с насилие?
    Човек първо мисли преди да каже или напише нещо...

    Коментиран от #76

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Митко

    13 22 Отговор
    Държава, която притежава оръжия, без аналог в света няма да се разпадне. Тя може да разпадне държавите от НАТО с хеперхвуковите ракети, като ги изравни със Земата за нула време. Помислете преди да пускате подобни глупави заглавия.
  • 59 Bai...

    19 24 Отговор
    Алоууу.....Дойче Зеле,...... Русия ще се разпадне на Путкин Ден !
  • 60 !!!?

    22 12 Отговор
    Байдън обещал на Си източна Россия като компенсация за Тайван !!!?
  • 61 Замириса гадно и спрях да чета

    12 20 Отговор
    Коментар от проф. Евгений Дайнов…..
  • 62 Кгб ги оправи

    24 16 Отговор
    Кое е новото всъщност?
    Руснаците пак нямат пари..руснаците пак нямат армия..руснаците пак имат диктатор
  • 63 Митьо

    13 24 Отговор
    Държава, която притежава оръжия, без аналог в света няма да се разпадне. Тя може да разпадне държавите от НАТО с хеперхвуковите ракети, като ги изравни със Земата за нула време. Помислете преди да пускате подобни заглавия.

    Коментиран от #64, #65, #71

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 700 милиарда военен бюджет

    20 10 Отговор

    До коментар #63 от "Митьо":

    Аве циркаджия в главата не ти ли преминава че щатите нямат такива ракети защото не са им трябвали досега..след година ще имат

    Коментиран от #74

  • 66 Bulava

    13 24 Отговор
    Не знам за Русия ама язе виждам как Европа се разпада преди Русия
  • 67 мммда

    11 21 Отговор

    До коментар #37 от "Осъдени сте да страдате":

    С гупавите санкции и спекулациите на запата около конфликта, ще удари по-силно обикновенния човек в Бг и ЕС.
  • 68 путин лавров

    27 8 Отговор
    и хората около тях много скоро ще бъдат свалени от власт и осъдени за военни престъпления
  • 69 Дъ бест

    23 8 Отговор
    Дай боже. Ще се кръстя с две ръце.
  • 70 А ако

    12 21 Отговор
    А ако ЕС се разпадне? Възможно е. И дори е вероятно.
  • 71 Роко

    22 9 Отговор

    До коментар #63 от "Митьо":

    Митьо безаналоговите оръжия ги видяхме в Сирия, Либия, Армения и сега в Украйна и наистина са безаналогови. Едва ли на някой ще му хрумне да сложи като допълнителна защита на танк ?!?!?!?! КОРИ ОТ ЯЙЦА. Или в бронежилетка вместо кевларени пластини най - обикновен !?!?!?! КАРТОН. И тази война рано или късно ще свърши и ще свърши с поражение на Русия. Имаха шанс да победят ако всичко се беше развило според сценария на Путин на втория ден парад в Киев ма не стана сега въпросът е само колко още ще продължат престъпленията на руската армия и колко ще трябва да плаща руския народ за тях а и ма и още един ще продължи ли да има Русия и ако да в какъв формат ще просъществува руската държавност (единственото ясно е че ще е без Путин никога в руската история руски управник не е надживявал поражението си).
  • 72 Роко

    8 14 Отговор
    Ало дойчето можете ли да гарантирате че недоимператора няма да използва ядрено оръжие? И с кво той ще се различава от пияния атаман?
  • 73 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 8 Отговор

    До коментар #5 от "СПОКО":

    Статията не е случайна.Това е варианта ,койте е приготвил 666 за лудинова русия....В момента отиват натам,накъдето ги вкараха англосаксите.Щевидим кой е изчислявал по добре,но според мен русия ще има нов президент и той ще е каспаров,а самата Русия ще влезе в нато.
  • 74 НАТОвец

    23 5 Отговор

    До коментар #65 от "700 милиарда военен бюджет":

    как да нямат, още тръм затапи путин като се похвали че имат хиперзвукови ракети, самолети 5-то поколение, кораби по Стелт, подводници, самолетоносачи, всичко което русия го има само на картинки, некви прототипи и макети .................

    Коментиран от #83

  • 75 ИзтърванКарлуково

    3 22 Отговор

    До коментар #51 от "Димов":

    Куку Руку Куууууууу
  • 76 ИванГрозни

    20 7 Отговор

    До коментар #55 от "мммда":

    толкова много кръв не се е проляла никъде другаде

    Коментиран от #87

  • 77 Мечтите с свободни

    13 23 Отговор
    А престанете на бялото да викате черно! Безобразието трябва да прекратят янките и да си се приберат в Кравария!
  • 78 От провалената психиатрия

    8 20 Отговор
    Ами ако небето падне? Възможно е. И дори е вероятно
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Човек

    8 20 Отговор
    Лaйнoв, за какво и е България на Русия щом като имаме xюmнeтa като теб бе, миcиркo нйедна.
  • 81 Bbbbbb

    1 19 Отговор
    Един обикновен боклук.
  • 82 Василевс

    21 1 Отговор
    И аз се питам защо българите, вместо да си поискат и работят за освобождението на Волжска България в този точно момент, се сплескват и лежат по очи от раболепие.
  • 83 мммда

    2 17 Отговор

    До коментар #74 от "НАТОвец":

    Нещо като нашите американски самолетчета от лист хартия. През 2019 разбрах, че още като дете съм бил американски конструктур на самолети.
  • 84 Бавно зацепваш баийно Дайнов

    26 1 Отговор
    Аз това за разпадането на федерацията го предрекох още когато ордите нахлуха в Украйна.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Посетител

    1 11 Отговор
    Мокрия сън на Пасито... Тъпо, та вдлъбнато...

    Коментиран от #88

  • 87 де бре

    2 8 Отговор

    До коментар #76 от "ИванГрозни":

    Сигурен ли си???САЩ където са минали правят погроми,само ще ти напомня за атомните бомби в Япония,загинали над 3 млн.души,да не посочвам и Ирак,Афганистан,Либия,Сирия,Сърбия и т.н....Престанете с лицемерието и пропагандата!Не оправдавам войната,но американската агресия е незаменима!!!Отворете си очите,чий интерес защитавате и какво спечелихте като симпатизирате на САЩ!Аман от промити мозъци!!Кога ще "прогледнете"!!!
  • 88 Посетител

    0 3 Отговор

    До коментар #86 от "Посетител":

    А, то било на Дайнов... Все тая...
  • 89 Мария-Жанета

    1 3 Отговор
    Дайньо, ко пушиш ве брат, много яко си изтрешял
  • 90 Факт

    4 2 Отговор
    Тая българска истерия срещу Русия вече граничи с психопатия! Това мнение може да бъде сценарии на фантастичен филм, с нотки на комедия, но нищо повече.
    Видно е, че да са всички срещу Русия вече е тренд и Ганьо, олицетворяващ народа ни, понеже е комплексар и той е в тренда, хахаха!
    А това че липсва и другата гледна точка, хич не го е еня, нали той е в тренда! Ноооо, всеки, народ заслужава съдбата си, затова сме на дъното, дотолкова, че една Македония се гъргарка с нас и гласът й се чува в ЕС!
    И не търсете пропагандата в Русия, а първо си погледнете собственото канче!

    Коментиран от #92, #95

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Тъй кат гледам

    2 0 Отговор
    Води се люта битка между българи и русороби. Последний напън вече е настал ; Столетов, наший генерал, аха да превземе улица "Цар Освободител".
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Бодак

    1 2 Отговор
    Молете се Русия да не се разпадне. Сетне иде ред на Китай и... в един хубав слънчев ден ще осъмнем с едноличен, значи Тоталитарен владетел на Земята - не, не САЩ -- Глобалистите, на които САЩ са само бухалка. какво значи тоталитаризъм въртян от дузина частни клана, а вътре, в този кръжок, си има тартор, лидер... -- т.е. свят движен от един ум...
    Последствията по-старото поколение сме ги виждали.
    Така че, молете се Богу, Русия да не се разпадне, а да устои -- дали ви се иска или не -- борбата на Русия се явява борба за човечеството срещу силите на Мрака / Глобалистиците ( и схващанията им за избрания Златен милиард, Голямото нулиране, масоваи ваксинации и масова чипизация и всичко, каквото тартора и кръжока им хрумне да правят с нас)

    Коментиран от #101

  • 97 9689

    0 0 Отговор
    DW,гледайте си германийката.......
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Човек от народа

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Мария":

    Иска ви се на фашагите, ама ще ядете путиновата хипер звукова хурка😂
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #96 от "Бодак":

    Приятелю точно Русия е силата на мрака. Точно Русия е пример за тоталитарна държава. Това е страната където лозунгите от утопията на Оруел "Войната е мир", "Свободата е робство" вече са факт. Така че приятелю няма да има нищо по хубаво за света от разпадането на Русия. Руснаците показаха на света че са неспособни да живеят като нормални хора винаги ги влече към диктатура и колкото по кървав е доктора толкова повече си го обичат. Само като видиш кои са им героите може да ти се доповръща. Александър Невски предал брат си на татарите (защото "мръсникът" искал да освободи народа си от татарско робство) за да му взема трона. Иван Грозни (Страшни) наречен така защо клал поданиците си както и татарин не ги е клал. Известен с това че обичал да облича болярите в рокли и след това да ги гони из двореца (когато ги настигнел ги "уважавал" като жени). Петър Велики човекът загробил над 500 хиляди руснаци само щото искал да има столица на брега на Балтийско море. Прочут с масовите си убийства на всеки несъгласен с него. Екатерина Велика нимфоманка (сравнение с нейните сексуални приключения Казанова е като невинен тинейджър) става императрица след като ликвидира мъжът си (пречел й на забавленията) женицата била без всякакви задръжки. Сталин човекът отговорен за смъртта на над 20 милиона съветски граждани към тях трябва да добавим още 40 милиона загинали през подпалена та от него ВСВ. И сега неграмотното политическо ченге Путин.

    Коментиран от #104

  • 102 нснс

    0 1 Отговор
    русия няма да се разпадне по скоро ес да се разпадне поради това, че се управлява от джендъри
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Няма съмнение че

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "Роко":

    От 100 години след преврата наречен октомврийска революция и завладяване на властта от комунисти и диктатори, Русия е вече мрачната страна Мордор, обградила се с Желязна ограда и стена където са ковачниците и оръжейниците на войските на Злото и е Страната на Сянката от Изгряващото слънце, където и сега властва Мрачният владетел Пуссирон със своите варварски Орки , които са опитни ковачи и леяри, но най много обичат да използват енергията си за да създават смъртоносните оръжия на Злото в Света, за да могат да рушат, убиват и завладяват чуждите земи огрявани от Слънцето , защото не понасят Истината на слънчевата светлина и предпочитат да си живеят в мрака на Тъмнината и Лъжата...!!!