Last news in Fakti

25 Март, 2022 16:00 4 470 25

Съмнения за руски пари. Отговори се чакат от Кирил Петков и Асен Василев

  • продължаваме промяната-
  • кирил петков-
  • асен василев-
  • русия-
  • gemcorp-
  • ip3 corporation

Има ли основания да се съмняваме в американо-британския консорциум, който ще бъде допуснат до осъществяване на големи проекти в енергетиката със средства от българския План за възстановяване?

Съмнения за руски пари. Отговори се чакат от Кирил Петков и Асен Василев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителството в София сключи меморандум за огромна инвестиция от 1 млрд. долара в енергетиката на България с британо-американски фонд. Сериозните проблеми по този проект обаче са най-малко два, пише Емилия Милчева.

Подозрения за руски връзки се появиха след меморандума, подписан от българското правителство с фонда Gemcorp и IP3 Corporation за инвестиция от $1 милиард в чиста енергия. Според публикация на сайта за разследваща журналистика BIRD фондът е на руския олигарх Алберт Авдолян, “който е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване, заедно с българина Атанас Бостанджиев, подписал сделката”.

Меморандумът предвижда сътрудничество между страните във всички сфери на енергетиката. Тук се включват алтернативни газови доставки, проекти за нисковъглеродни технологии за подкрепа на Зеления преход, проучвания за изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на „Марица изток“, както и планове за използване и управление на ядреното гориво.

Проблемите с този проект са два - съмненията за руски пари и фактът, че голяма инвестиционна инициатива е била само представена на партньорите в коалицията, без обсъждане. Руските инвестиции в момента попадат под ударите на санкции.

Що е то Gemcorp

Според информация на агенция Ройтерс, Gemcorp e създаден през 2014 г. от Бостанджиев, който дотогава ръководеше международните операции на руската държавна инвестиционна банка ВТБ (Внешторгбанк), често определяна като “банката на Путин”. VTB Capital, оглавявано от Бостанджиев, беше партньор на Цветан Василев в Корпоративна търговска банка - с дял от 9.9%, участваше и в “Булгартабак холдинг” и в БТК, където държеше основния пакет акции заедно с банкера.

BIRD цитира досиетата FinCEN - международно журналистическо разследване от 2020 г., базирано на банкови доклади, където Бостанджиев е идентифициран като “руско политически свързано лице” (Russian Politically-Exposed Persons). Същото определение има и за Алберт Авдолян - заради връзката със санкционираната ВТБ. „Източникът на активите на Gemcorp Holdings е прикрит чрез комплексна организационна структура и поражда притеснения… Според Barclays Jersey, Gemcorp Holdings e сто процента собственост на Алберт Авдолян. Авдолян е арменец по националност, роден в Русия“ - за тази информация BIRD се позовава на конфиденциалния доклад на FinCEN, с който разполага.

Правителството представи инвестиционните си партньори като американо-британски консорциум. Според официално изявление на сайта на Gemcorp от 17 март т.г. в момента компанията няма руски инвеститори или клиенти. “Първоначалният инвеститор в Gemcorp Capital беше руско физическо лице, което никога не е било обект на санкции. Тази инвестиция премина през строги KYC и засилени

проверки (KYC - Know Your Customer са проверки за идeнтифициране на клиентите, като част от борбата с финансовите престъпления, в това число прането на пари - б.а.). Този инвеститор напусна фонда през октомври 2020 г. Не сме имали други руски инвеститори”, се казва в изявлението на фонда, управляващ активи за близо $2 млрд. В съобщението се казва, че е затворил руския си офис, управлявал операции със зърно, още в първата половина на 2021 г. заради неблагоприятна пазарна конюнктура.

Авдолян е голяма фигура в руския бизнес. Той е сочен като предпочитан от Китай посредник за стратегически партньорства. Алберт Авдолян е ключов играч в сибирската газова индустрия чрез инвестиционната си компания A-Property, пише разследващият сайт Intelligenceonline. Компанията му има съвместни проекти във въглищната индустрия с държавната „Ростех“, чийто шеф Сергей Чемезов е сред доверените хора на руския президент Путин - били са заедно в ГДР като служители на КГБ.

Коалицията само е уведомена

Проверка на Дойче Веле показа, че коалицията не е обсъждала нито инвестиционното партньорство, нито проектите в Плана за възстановяване и устойчивост, с които е обвързано. Новите проекти по Плана, най-големият от които е заводът за батерии за 1,5 милиарда лева, станаха публични на 11 март, след като вицепремиерът Асен Василев ги представи в парламента и беше критикуван заради липсата на каквато и да е публичност.

Разкритията на BIRD могат да предизвикат проверка на американо-британския консорциум. Преди 4 години, заради много по-малки съмнения, в 44-ия парламент беше създадена специална анкетна комисия, която да разследва обстоятелствата около сделката за ЧЕЗ и кандидата да я купи - Гинка Върбакова и нейна фирма. На прицел беше финансирането, в което според чешки медии участват съмнителни офшорки. Тогава вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че “има известни неясноти по отношение на капитала, свързват го с руски граждани с недобра популярност”.

Проверки, които да разсеят съмненията в инвеститорите, са необходими предвид факта, че Gemcorp се споменава като компания, която работи от години в Африка в подкрепа на руския експорт чрез предоставяне на финансова помощ и консултации за доставки на руски стоки за африкански държави, в т.ч. Ангола, Етиопия, Мозамбик и Зимбабве. Става въпрос за зърно, горива, лекарства, торове и др.

Скандали в Африка

В Ангола името на Gemcorp e замесено в скандал през 2019 г. Става въпрос за проекта за язовира Лаука - най-големият в Ангола и вторият по големина в Африка, чрез който 8 милиона души да получат електроенергия. Gemcorp Fund осигурява два кредита на правителството на Ангола за общо $400 милиона. Според медийни публикации Gemcorp, осигурила синдикирания заем, e задържала 25% от финансирането в името на споделяне на риска. Това станало със знанието на Министерството на финансите и благодарение на тайни споразумения.

Има ли основания да се съмняваме в американо-британския консорциум, който ще бъде допуснат до осъществяване на големи проекти в енергетиката със средства от българския План за възстановяване? В това трябва да ни уверят българските управляващи начело с Кирил Петков и Асен Василев.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    7 22 Отговор
    Това Биков ли ви го каза ,защото аз на него най-вервам, но след боко !!
  • 2 ЛЛЛ

    27 7 Отговор
    Някой чул ли е, че мораториума върху шистовия газ е паднал преди месец? Някой знае ли къде в Добруджа ще настаняват натовските войски и какво точно ще се прави там?
  • 3 Пич

    18 5 Отговор
    Гледайте си , там , как китайците не ви дават жици за фолксвагените , че да не получите пак лиценз за руски танкове !!!
  • 4 Днес Зеленски е лидерът

    9 25 Отговор
    на Свободният свят, а не Байдън! Като същи Арагорн – кралят от Властелина на пръстените, той проявява невероятна смелост и обаяние. Зеленски спечели всички за Украйна. Западният свят и особено Германия със своя дебел зад-ник мисли как да не изпадне, моля ви се, в рецесия, докато смелите украинци плащат с реки от кръв своята свобода. За нашите гномове няма да говорим, те са едни жалки персони. От изток Саурон от Мордор се е изправил срещу цивилизованите страни и заедно със своите орки иска да превърне света в една мрачна бездна и да подчини всички свободолюбиви хора. Да живее Свободата, Слава на Украйна !
  • 5 Аман

    2 15 Отговор
    от измишльотини , подозрения и мнителност ! Който не вярва на себе си , не вярва и на другите , вечно се съмнява !
  • 6 Българин

    22 1 Отговор
    Нов мост при Русе е в интерес на Румъния и Русия. Българският икономически интерес изисква построяване на нови мостове при Лом, Оряхово и Никопол.
  • 7 Пловдив1912

    7 6 Отговор
    Ей ся специално ще ти направят тотална разбивка на инвестицията от 1 милиард и ще гледат да те убедят точно теб...Абе що не си взимате хапчетата редовно , всеки станал редактор в тая България. ..
  • 8 Отвратен

    22 5 Отговор
    Тези харвардските нови юпита са пълни измекяри. Готови са и майките си да продадат, стига да им падне някоя пара в джеба.
  • 9 Западните "партньори" все влагат

    13 1 Отговор
    Няма значение откъде идват парите ,ако съвпадат с националните интереси.Проблемите тук са ,че първо голяма част ще потънат незнайно къде и второ ,че идващите от запад пари обикновено (ако ли не винаги) са на принципа ние ви даваме милиард ,но източваме покрай това пет.Така вече 30 години прехождаме на някъде ,но не се знае точно накъде...май към пропастта.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пътят ни е с Русия

    14 12 Отговор
    Все нещо ми се струва ,че Русия ако започне да влага във нас ще е по-добре.СССР влагаше в нас и в началото на 90-те бяхме 9 милиона и кусур държава с промишленост ,индустрия ,енергетика и селско стопанство.Беше гордост да си българин ,а не усещане за малоценност.Тамън идваше време да берем плодовете на 45 години труд ,на съграденото ,но всичко си такова таковата и западняците го източиха ,затвориха ,разрушиха.Изнасяхме ток ,сега треперим с какво ще се греем другатра зима.Имаме земя да залеем света с олио ,но вместо това треперим ще ни пратят ли малко от Украйна.Имахме си фабрики заводи и какво ли не - сега имам обещания за светла демокрация ,а реално безкрайна имиграция.Беше време да берем плодовете от направено в съюз с Русия ,но шепа предали разрушиха всичко за миг...Това е човешка природа ,наздраве Горбачов ,Елцин... Китай обаче не спря със социалистическото си развитие както другите.И знаете ли къде е Китай сега?Ами друга планета е за Бога!Една хубава ,справедлива ,подредена планета.Западната пропаганда е смехотворна.

    Коментиран от #18

  • 13 ПУТЛЕРОПОДАТЛИВИТЕ

    10 4 Отговор
    АЙДЕ СЕГА ТЕЗИ СЪВЕТНИЦИ СЛУЖБИ И ТЕМ ПОДОБНИ ПУТЛЕРОЗАВИСИМИ УРОДИ В ЗАТВОРА И ТАМ ДА РАБОТЯТ ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИЕ
  • 14 Гражданин

    10 0 Отговор
    Преди време Доган взе милиони като хидро енергиен съветник и експерт.Сега по същата схема само че вече за 1 милиард.Първият път беше фарс, а сега вече е трагедия Какви алчни хора ни управляват.Къде е заспалият народ и умрялото гражданско общество
  • 15 ComfortablyNumb

    8 3 Отговор
    Честита промяна!
  • 16 Почко

    4 1 Отговор
    Антоането и чеп за зеле няма да ти дам между краката
  • 17 Бай Гошо

    6 2 Отговор
    И как ще ни увери Кирчо, че няма да ни окрадат, след като излъга толкова пъти и отмъкна 8 милиарда лева за един месец? Като си прави селфита с Урсула и с Байдън? Бастун!
  • 18 Русофоб

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пътят ни е с Русия":

    Пълни глупости!
    Благорение на съветската/руска/планова/икономика сме на това положение.
    Другите държави които не бяха толкова обвързани с Москва в момента са пред нас.
  • 19 ха ха ха

    1 0 Отговор
    Не се хабете, никой руснак няма да си изцапа ръцете с тия мижитурки 🤣 ... тръгнали сте да ни манипулирате с методи, които вече не минават при нас, не и след мунчо радеф!
  • 20 Ненадежден

    0 2 Отговор
    Само с Русия..вперед
  • 21 Ненадежден

    0 1 Отговор
    Русия
  • 22 Ненадежден

    1 0 Отговор
    Сега ядем химикалите и фуражното брашно на За ..падналия американски свят.Когато бяхме под руско ,ядяхме само качествена храна и лечението беше безплатно.Никой строй досега не е осигурявал здравето на нацията,освен т.н. комунистически и децата ви учеха качествено и безплатно.
  • 23 БОКОКРАД

    1 1 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ДОЙДЕ И ЩЕ НИ ОСВОБОДИ ОТ БАЗИ И КОМАНДНИ ЦЕНТРОВЕ НА ОКУПАТОРИТЕ ОТ САЩ
  • 24 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Ккаво стана бе,кирчо,ухилчо?Архи-фашагата байдън ли ще ти даде рубли за газта или ще ти я достави за зелени гущери?Може би ще ти дари нефт и газ в замяна на верноподанство и озъбване срещу Русия.Снабдяването ще спре в скоро време,азерски газ и американски ще има колкото за милионерите,всичко друго ще поскъпне.И с ти яфашистки изцепки по центъра на София ,предвещават скорошно падане на правителството.Повече от ясно е ,че американците ни подготвят за военен конфликт с Русия под една или друга форма
  • 25 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Бая,ши ПОЧАКАТЕ,за ОТГОВОРИ!ОЩЕ,боко и сие,НЕ СА ОТГОВОРИЛИ.ЧАК ТОГАЗ,ИДЕ РЕЧ,за ПП.