29 Март, 2022 19:00 2 428 44

Далеч от истината: как левите оправдават войната на Путин в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл

Поставянето на равна нога на Кремъл и Вашингтон е стар похват на европейските леви и никога не е бил верен

Далеч от истината: как левите оправдават войната на Путин в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да, Путин е виновен, но... казват някои леви интелектуалци по повод войната в Украйна. Но повечето от техните обяснения не са свързани нито с причините за войната, нито със самата война. И са опасни. Нека видим.

Прави впечатление оглушителното мълчание на европейските леви интелектуални среди по повод войната в Украйна. Точно те обикновено са доста шумни и имат мнение по всеки въпрос. Но към днешна дата от техните среди излизат предимно плахи декларации, че наистина Путин е виновен, но...

Още не е ясно, какво ще се развие от това „но...”. Най-вероятно левите засега са притихнали, тъй като са по природа доктринери. Докато не оформят доктрина – мълчат. В добрия случай това доктринерство ги прави дисциплинирани мислители. В лошия случай ги прави тромави, вдървени (да си спомним старото френско определение за левичарското говорене като „langue de bois“) и твърде често ги води доста далеч от истината.

Оформя ли се нова лява доктрина?

Лява доктрина по повод войната още няма, но вече има признаци, че теоретизирането може да тръгне в обезпокояваща посока. Съдя за това на основата на мои разговори от последните дни с европейски левичари, както и на основата на някои значими (макар останали без силен отглас) публикации, вкл. „Петицията за мир и солидарност” на емблематични български левичари.

Европейските левичари, с които говорих, предимно мънкаха разнопосочно, но някои теми се повтаряха при всички. Интересното е, че тези теми се отнасят не до причините за войната (няма го рефренът „украинците сами са си виновни”), нито до самата война. Иде реч предимно за следвоенното положение, а там като че се очертават няколко основни теми. Оспорвам ги отсега, преди да са се вдървили в доктрина.

Кои са основните теми?

Първа тема: „Украйна е чутовно корумпирана страна и ще зарази Европа със своята корупция, както го прави Русия”.

Украйна преди войната наистина бе пословично и гротескно корумпирана. След нея, обаче, ще действат два нови фактора. Украйна ще трябва да бъде строена наново и това може да стане само с европейски пари. А това дава на пропагандЕвропа възможността да не допусне възраждането на корупцията като начин на живот. Освен това основните корумпирани олигарси бяха свързани с Русия, а това след войната едва ли ще бъде възможно да се повтори.

Втора тема: „В украинския политически живот все пак има нацисти, които може да избуят след края на войната”.

Да, все пак има, както ги има навсякъде из Европа. Не, не знаем, дали ще избуят след войната. Ако се съди по изборните им резултати след 2014 година, тяхното електорално влияние е спаднало петкратно.

Трета тема: „По време на война всички лъжат и всичко е пропаганда; и няма гаранция, че след войната медийното положение в Украйна няма да е като руското”.

Това е откровена смехория. Погледнете руските медии. После погледнете украинските. Веднага става ясно, дори по време на война, кой лъже и кой не лъже. Руските лъжат непрестанно и за всичко. Украинските – не. Повтарят „опорки”, не казват всичко. Но в онова, което казват, не лъжат. Затова още в първия ден на войната украинската гледна точка смачка руската пропаганда в целия цивилизован свят.

Четвърта тема: „Като следствие на войната Европа ще се милитаризира”.

Никога не съм бил сигурен, какво точно имат предвид левичарите с термина „милитаризира”. Но ако става дума за това ЕС да придобие адекватен отбранителен капацитет, аз съм съвършено „за”, както са и всички народи от Балтийско до Черно море. След като най-накрая разбрахме, че Путин означава война, фронтовите държави искаме адекватна защита. За „милитаризиране” ми обясняваха леви интелектуалци, живеещи на запад от Виена, т.е. доста далеч от руската опасност. Едва ли щяха да мислят така, ако живееха в Краков или Кишинев.

Пета тема: „В Европа се надига омраза, която в бъдеще може да „канселира” всички руснаци; и вече „канселира” най-видните им културни дейци, вкл. отдавна починалите”.

Това е пак глупост. В Европа се надига солидарност с жертвите. Никой не „канселира” руската култура. Но затова пък, след като Путин също повдигна тази тема, можем да я смятаме за обезвредена. Едва ли някой оттук нататък би поел риск да бъде обвинен, че повтаря опорките на руския диктатор.

На фона на западните левичари добре стоят българските с тяхната „Петиция за мир и солидарност”. В този текст всичко си е на мястото, включително настояването за още по-строги санкции срещу Русия. Но и тук лъсва една опасна теза, която може да стане част от бъдещата лява доктрина по повод на войната. Вижте тази теза: „Намираме ескалацията на насилието не за изключение, а за закономерност в рамките на империалистическия капитализъм на Русия, САЩ и други членки на НАТО”.

Една огромна разлика

Поставянето на равна нога на Кремъл и Вашингтон е стар похват на европейските леви и никога не е бил верен. Няма как да има каквато и да е съществена прилика между съветската система, респективно Путиновата фашистка система от една страна, и либералната демокрация - от друга. Няма да навлизам в тази тема, по която са изписани стотици хиляди страници. Само ще посоча основната отлика: „на Запад” е изградена система, която окуражава воденето на независим живот; в Русия главната цел на системата е да не допусне не само воденето на независим живот, но и мисленето на независими мисли.

Добре е левите, докато си изработват доктрината за бъдещето на Европа след войната, да не вървят по такива криви пътеки. След Втората световна война европейската левица нееднократно е показвала, че може да бъде полезна. Сега, гледайки напред към времето след Втората украинска война, е време да го направи отново.

* Този коментар изразя личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 47 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    45 11 Отговор
    Путин-Нобелова награда за мир

    Коментиран от #10, #27, #29

  • 2 Пляс пляс

    35 6 Отговор
    Браво Шалом Веле! Как е времето днес в Тел Авив?
  • 3 До пишман журналиста

    40 5 Отговор
    Едно голямо нищо си написал.
  • 4 Грульо

    35 9 Отговор
    "Украйна ще трябва да бъде строена наново и това може да стане само с европейски пари. "

    Е що, не може ли с китайски или с катарски? :D
  • 5 Някой

    33 7 Отговор
    На този сайт Дойче веле да не би да му плаща, за им публикува опорките.

    Коментиран от #22

  • 6 Майна

    31 8 Отговор
    САЩ имат своята война в Украйна. Без него Вашингтон не би могъл да се опита да унищожи руската икономика, да организира световно осъждане и да ръководи бунт за обезкървяване на Русия, като всичко това е част от опит за сваляне на нейното правителство. Джо Байдън вече не остави съмнение, че това е истина.

    Президентът на Съединените щати потвърди това, което Consortium News и други съобщават от началото на Russiagate през 2016 г., че крайната цел на САЩ е да свалят правителството на Владимир Путин .

    „За бога, този човек не може да остане на власт“, ​​каза Байдън в събота в Кралския замък във Варшава. Белият дом и Държавният департамент се мъчат да обяснят забележката на Байдън.ХА ХА ХА ,пишат го американски свободни медии

    Но вече е твърде късно.

    Коментиран от #9, #39

  • 7 11111

    25 4 Отговор
    По добре се заинтересовйте от левите(комунистите) в Америка (демократическата партия) които са на власт в момента,защо все натискат източна Европа ,
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 вашето мнение

    28 7 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Путин секна милиардната далавера на синчето на памперса.
  • 10 UDO

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Браво българино,пърдон руснако.
  • 11 Майна

    20 2 Отговор
    Трябва да се ангажираме сега да бъдем в тази битка за дълго време. Трябва да останем единни днес и утре, и вдругиден, и за следващите години и десетилетия.”

    Към каква „битка“ Байдън ангажира Съединените щати?
  • 12 вашето мнение

    26 11 Отговор
    Поредния анализатор, дето ми казва защо подкрепям Путин. Ами подкрепям го, защото считам, че човек не може да преговаря с опрян в челото пистолет. Защото няма как, нацисти с власт да тормозят изконно руско население. Защото шаш не могат да бъдат единствения шериф в града и защото, анализаторе русские своих не бросают.
  • 13 Майна

    18 3 Отговор
    Пророчески“ доклад на RAND Corporation, озаглавен „ Прекомерно разширяване и дисбалансиране на Русия “, публикуван през 2019 г., декларира, че заявената цел на американските политици е „ да подкопават Русия точно както САЩ подривно дестабилизираха бившия Съветски съюз по време на Студената война“ и прогнозира до буква кризата, която се разгръща в Украйна. RAND Corporation е квази-американски правителствен мозъчен тръст, който получава три четвърти от финансирането си от американската армия.
  • 14 Майна

    13 5 Отговор
    Докладът на RAND изброява няколко „провокативни мерки“ за коварно „ дестабилизиране и подкопаване“ на Русия. Някои от стъпките включват: препозициониране на бомбардировачи в рамките на лесен обсег на поразяване на ключови руски стратегически цели; разполагане на допълнителни тактически ядрени оръжия на места в Европа и Азия; увеличаване на позицията и присъствието на американските и съюзническите военноморски сили в оперативните зони на Русия (Черно море); провеждане на военни учения на НАТО по границите на Русия; и оттегляне от Договора за междинни ядрени сили (INF).ОЩЕ ОТ ДОКЛАДА ПО-ГОРЕ
  • 15 Левите и комунистите - една майка

    10 18 Отговор
    ги е раждала. От тях се пръкнаха путинизмът и рашизмът. Неслучайно Иван Тургенев казва: „Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят”
  • 16 Комуниста

    21 9 Отговор
    Президента на Руската Федерация Владимир Путин се бори с неофашистите създадени от ЕС и САЩ в Украйна!
  • 17 Romero

    22 4 Отговор
    ЕС И САЩ ОФИЦИАЛЕН СПОНСОР НА НЕОФАШИСТИ ИЗВЪРШВАЩИ 8 ГОДИНИ ГЕНОЦИД В УКРАЙНА!
  • 18 Грешка

    9 2 Отговор
    Украйна ще бъде възстановявана с откраднатите руски пари. Въпросът е кой ще прати сметката на американския ВПК. Отговор на този въпрос дават американските леви интелектуалци. Следим анализите на Ноам Чомски и Джефри Сакс.
  • 19 Майна

    21 5 Отговор
    Айде, ПРОЧЕТЕТЕ И СЕ СПРЕТЕ С ОБВИНЕНИЯТА КЪМ РУСИЯ ,,През ноември 2021 г. САЩ и Украйна подписаха Харта за стратегическо партньорство . Споразумението потвърди „стремежите на Украйна за присъединяване към НАТО“ и „отхвърли решението на Крим за повторно обединение с Русия“ след преврата на Майдана през 2014 г.

    През декември 2021 г. Русия предложи мирен договор със САЩ и НАТО. Централното руско предложение беше писмено споразумение, което гарантира, че Украйна няма да се присъедини към военния алианс на НАТО. Когато предложеният договор беше презрително отхвърлен от Вашингтон, изглежда, че зарът е хвърлен.
  • 20 Без сантименти

    18 5 Отговор
    А как ДВеле и "цивилизованият свят" от десетилетия не вижда зверствата на фашистите в Украйна? А как и защо ЕС си мълчи,че в парламента на Украйна присъства партията"Свобода" която Евро Парламента още през 2009 г я призна за крайно националистическа и я забрани .А как ДВеле и ЕС не видя,че Зеленски награди ръководителите на нац батальоните в парламента с най-високите награди-а на тях лежи смъртта на над 40 хил.граждани на Украйна-не само в Донбас...Мога да задавам хиляди въпроси на ДВеле-но не виждам смисъл...Явно те са просто машина за пропаганда-научила уроците си още от преди 80 години....

    Коментиран от #23

  • 21 д-р Косев

    16 3 Отговор
    Защо сте пропуснали да посочите авторът на този монументален политологичен анализ? Та това е творба не на кого да е, а на другаря Евгений Дайнов! Хо-хо-хо
  • 22 САЩ

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Плаща на Дойче Веле, а Дойче Веле плаща на Евгений Дайнов. Следователно проф. Дайнов е платен американски агент.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 путин лавров

    7 13 Отговор
    и хората около тях много скоро ще бъдат свалени от власт и осъдени за военни престъпления
  • 25 АУУУУУ

    2 13 Отговор
    ПОЗДРАВЯВАМ АВТОРА ЗА СТАТИЯТА 👏👏👏🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮
  • 26 Амбициите на корумпираната

    17 6 Отговор
    Украйна ще плащат бедните украинци с порутени домове, европейците и половин Америка. В тази омраза, дето ДВ насажда срещу Русия няма нищо интелектуално, просто една първична омраза. С нея ще си оправдаят по-скъпите сметки за отопление догодина, когато преминат на алтернативни източници.
    Няма интелигентен човек, който да приема войната, но на Запад го прекалиха, комунизъм не може, олигарси можеше пък сега не може, бази на Нато нямаше да има, но ѝ били важни на Украйна, с Путин можеше, но сега не можело. Да сключат мир, да си правят от Украйна капиталистически бардак, без натовски бази и да оставят Русия на мира, да си върви по свой път.
  • 27 Така е

    13 12 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Путин да получи нобелова награда за мир! Щото има армия, която не става за война!
  • 28 Опорни точки

    6 3 Отговор
    Също като тези, които "Фокс" показаха, че Байдън държи на пресконференцията сутринта. Ясно пишеше на листчето Talking Points: QA. Само че на финансираната от германското правителство медия, както е видно от надписа на видеата им в ЮТюб, са малко по-пространни.
  • 29 JEFF

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Само ако е посмъртно .Путин е убиец !
  • 30 Дали пък

    9 0 Отговор
    Ционизъм и нацизъм не са едно.
  • 31 СОДОМИТ

    5 5 Отговор
    Е КВА СТАНА ТЯ БЕ ЗЕЛЕТО ЗНАЧИ ВОЙНАТА ПОМОГНА НА УКРАЙНА ЕВНТУАЛНО / А ДАНО АМА НА ДАЛИ / ДА СЕ ОТЪРСИ ОТ КОРУПЦИЯТА И ФАШИЗМА АМИ ТЯ И ЗА ТОВА СЕ ВОДИ БЕ АСПИРИНИ И АКО ПОМОГНЕ НА ЕВРОПА ДА СТАНЕ САМОСТОЯТЕЛНА ОТ ФИНАНСОВИЯ КАПИТАЛ НА САЩ ЕМИ ТОГАВА ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ ПАМЕТНИК НА ПУТИН В БРЮКСЕЛ
  • 32 Русофил

    10 6 Отговор
    Като толкова казват истината украинските медии, защо всички избягали говорят обратното, че Азов държат като заложници мирно население. Даже имаше и филм за Донбас, който говори за зверствата на украинците. А "цивилизовани свят" оглушително мълчи и чака опорките на американците.
  • 33 Госあ

    0 4 Отговор
    “ Украйна ще трябва да бъде строена наново и това може да стане само с европейски пари” хммм точно тая опорка може да пропадне. Според мен, сащ ще се настанят.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Автора

    4 4 Отговор
    Не казва истината , че Европа не се управлява от Европа а от САЩ
  • 38 валерия

    3 4 Отговор
    Кой всъщност е авторът на статията? Уж редакцията не се ангажира с личното мнение на автора, а като автор е посочено DW?! Очевидно не се очаква, че хората ще четат и малките букви.
  • 39 валерия

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Да, прав сте! От първия ден на тази война си отговорих така на въпроса "Кой има интерес от нея?" - САЩ. С един куршум - 2 заека ще отстреля - и Русия, и ЕС. Че и шистовия си газ ще продаде, че и после ще инвестира (печели) във възстановяването на Украйна.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Смях

    0 4 Отговор
    DW слабо... Добре е да си изясните позицията. Руснаците последно фашисти или комунисти са?! Някаква форма на шизофрения ли е това вашето или какво?

    Коментиран от #42

  • 42 Наглостта на един комуняга

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Смях":

    По-силно от DW няма !
    А ти вземи прочети малко история, та да научиш има ли разлики между фашизъм и комунизъм !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.