Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Април, 2022 09:11 4 865 46

Европейските лидери не са умни

  • русия-
  • украйна-
  • газ

Защо Русия не отряза газа на Европейския съюз

Европейските лидери не са умни - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е тайна, че след началото на войната в Украйна, Западът обяви санкционна и информационна война на Москва. Всяка седмица има все повече ограничения спрямо руската столица, а агресивната реторика на европейските политици се засилва.

На фона на това редица руски експерти призовават властите да не се церемонят и да нанесат тежък удар на вражеските държави от Европейския съюз (ЕС), като напълно ги лишат от вътрешни енергийни ресурси. Очевидно това ще предизвика значителна икономическа рецесия в Европа и ще провокира социална дестабилизация.

Още новини от Украйна

Изглежда, че подобна стъпка би била логично отмъщение от страна на Русия, която всъщност все още не е сложила картите си на масата по отношение на санкциите.

Заместник-генералният директор на Националния енергиен институт Александър Фролов в интервю за FAN обясни колко е изгодно за Русия да прекъсне доставките на газ за ЕС и защо последните опити на европейски политици да се откажат от руските енергийни източници не трябва да бъдат изненада.

Според експерта има два основни фактора, поради които Русия не спира газа за вражеските европейски страни. „Първата е, че доставяме газ не на неприятелски страни, а на компании, с много от които си сътрудничим повече от половин век, например с австрийската компания OMV. Много от нашите европейски партньори се държаха изключително коректно през осемте години, в които бяхме под санкции, и показаха пълното си желание да продължат сътрудничеството с руски доставчици. Тези компании не предприеха неприятелски ходове, с редки изключения. Последните са концентрирани главно в региона на Полша и балтийските държави. Ще си позволя да ги извадя от скоби. Вторият момент е, че е невъзможно да се извършват истерични действия, подобни на тези, които правят европейците в ситуация, в която решаваме стратегически задачи за достъп до източния пазар“, обясни събеседникът на FAN.

Според Александър Фролов Русия, като продължава да изпълнява задълженията си в ситуация на максимален възможен натиск и санкции, демонстрира готовност да си сътрудничи с купувачи в изключително неблагоприятна политическа среда. В тази връзка руската страна доказва, че е безпрецедентно надежден партньор, с който е изгодно да се изграждат отношения в период на нееднозначна политическа ситуация в света.

Както отбеляза експертът, в настоящата ситуация САЩ провеждат мащабна конфронтация не само с Руската федерация, но и с Китай. Вашингтон обаче все още не е решил да „се нахвърли“ върху Пекин с някакви активни действия и се опитва да го нарани по други начини. В тази връзка събеседникът на FAN припомни, че Китай активно изгражда отношения с ЕС през последните няколко години. А това означава, че падането на икономиката на ЕС ще провокира намаляване на икономическата активност на Поднебесната империя, защото ЕС е важен пазар за китайски продукти.

Александър Фролов смята, че в "треперещата" ситуация, в която сега се намира Русия, в никакъв случай не трябва да ставаме като европейските политици и да се поддавам на истерия. Според него е необходимо да се изхожда не от моментни разпоредби, а от позициите, които Йосиф Сталин формулира навремето: „Хитлерите идват и си отиват, но германският народ, но германската държава остава“. Събеседникът на FAN подчерта, че в енергетиката Русия изгражда отношения не с конкретни служители, а с компании и държави.

„Настоящите политици ще си тръгнат, ситуацията ще се нормализира и ще трябва да изградим отношенията наново. Няма да постигнем никакви положителни промени, ако прекъснем доставките на енергийни ресурси за европейските държави, включително и тези, които са недружелюбни към нас. Нашият интерес не е да ги нараним. Нашата задача е да върнем ЕС на пътя на конструктивния диалог, а това няма да стане като спрем енергийните ресурси сега. Освен това ще създадем условия за колосална икономическа криза в ЕС, а тази криза не е в наш интерес“, обясни експертът.

Според него дори европейските лидери да доведат своите страни до икономически колапс, руската страна не трябва да допринася за това. В противен случай тази криза ще трябва да бъде „разтърсвана“ за около 20 години, което не отговаря на интересите на Москва.

Наскоро стана известно, че Италия, вторият по големина купувач на руски газ в ЕС след Германия, възнамерява да увеличи вноса на синьо гориво от арабските страни. Ден преди това италианската компания Eni се договори с алжирската Sonatrach за постепенно увеличаване на доставките по газопровода Transmed и постигане на годишен обем от 9 милиарда кубически метра газ до 2023-24 г. Както отбеляза премиерът Марио Драги, това стъпката е свързана с желанието на републиката да се отърве от енергийната зависимост на Руската федерация.

Премахването на зависимостта от руското синьо гориво е един от компонентите на европейската енергийна политика, която се прилага от много години. „Никога не знаеш какво казват. Това са политици-трепачи, които не разбират въпроса. Това, което сега казват за руския газ, не се различава фундаментално от това, което европейските лидери казваха за руския газ през последните поне 13, та дори 20 години. Точно през 2002 г. беше обявен газопроводът Набуко, който според европейските представители е трябвало да свърже страните от Близкия изток с европейския пазар. И как? Намаля ли през това време зависимостта от руския газ? Представяте ли си - не! Европейските лидери не са умни, европейските лидери не могат да броят. Това се доказва през последните 20 години отношения в газовия сектор. След като делът на Газпром в европейските доставки падна до 27%, след това се повиши до 37-38%. И през цялото това време ЕС се стреми да се отърве от зависимостта от руския газ, като предприема всички възможни стъпки. Просто се оказа, че няма толкова много стъпки, а и да има като цяло са неефективни “, каза източникът на FAN.

В същото време специалист в енергийния сектор обърна внимание на факта, че много експерти в Русия също не винаги оценяват правилно ситуацията. „У нас някои политици твърдо вярват и предават на други, че САЩ се борят за европейския пазар с нас, за да доставят своя втечнен природен газ и че всичко е само за тази цел и е замислено. Изглежда, че последните събития дори потвърждават това мнение. Байдън подписа много сериозен документ с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в който те обещаха да увеличат доставките на втечнен природен газ за Европейския съюз през 2022 г. с поне 15 милиарда кубически метра. Това е само 10% от обема, който Газпром доставя на ЕС (през 2021 г. Газпром достави около 145 милиарда кубически метра синьо гориво за ЕС).

Според Александър Фролов Европа не е най-привлекателният пазар за доставчиците на газ, особено за втечнен природен газ. Много по-изгоден в това отношение е Азиатско-тихоокеанският регион. Това е толкова атрактивен пазар, че около 75% от всички доставки в света отиват там, а Китай, Япония и Южна Корея консумират половината от целия LNG в света. Освен това Китай и Япония поотделно използват повече втечнен природен газ от всички страни от ЕС взети заедно, поради което всички доставчици, включително американските, отиват в Азия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 58 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много умна ушанка

    19 74 Отговор
    Що не спрете газта бе умници..щото връщане назад няма да има ето защо

    Коментиран от #4, #6, #34

  • 2 давай бъг дънофа

    11 45 Отговор
    пускай още мацкофски опорки 😊
  • 3 Раданч Татлъту

    35 12 Отговор
    Киро,Деса,Ицко и Лена са умни!💋👧🐵🥳🤡👍

    Коментиран от #5

  • 4 ф(р)акинг на русофили

    14 51 Отговор

    До коментар #1 от "Много умна ушанка":

    на тоя ушат нито една прогноза не се е сбъднал.и как ни плюе че ги изкл@тихме с южен патоп 😊

    Коментиран от #7

  • 5 неол ду

    6 20 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    гьтверен
  • 6 Скрий се,хлебарке!

    38 14 Отговор

    До коментар #1 от "Много умна ушанка":

    32 г.такива мозъчета като твоя милост гризат хлебеца на България.Аут,бой!
  • 7 Хихихи..

    9 18 Отговор

    До коментар #4 от "ф(р)акинг на русофили":

    Нарича се "самоизклащане" бейби...

    Коментиран от #10

  • 8 Бае Въло

    36 9 Отговор
    Някой да не се задави, като прочете статията!
  • 9 Ал Бунди

    18 55 Отговор
    Каквито и локуми да ви теглят орките, да знаете че става на въпрос за едно нещо-ПАРИ. Спрат ли доставките за Европа, алкашите умират прави за една седмица, че и тя им е много. Това, че щели да продават на Китай, е дъвка за наивници. Първо- Китай не е чак толкова голям потребител, че да задоволи предлагането на Русия. Второ- ня,а изградена газопреносна мрежа, обезпечаваща преноса на големи количества газ. За да се изгради такава мрежа е кауза пердута- трябва време, а при положение че Русия няма технология дори да се произведе компресорните станции..има и трето че и пето..ама ме мързи да блъскам копчетата. Всеки случай--верно че Европа може и да помизерства, ама по същото време руската мизерия ще е стократно по-голяма.. Ма орките са си свикнали на мизерията, така че...

    Коментиран от #29

  • 10 бейби

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    ще станеш след обрязването.до корен
  • 11 Не искам да вярвам,

    45 7 Отговор
    че европейските политически лидери не са умни, не са коне с капаци, не са продажни и алчни, защото се водя и аз европеец. За съжаление сегашното политическо, икономическо и социално състояние на Европа показва че съм будолата оптимист с моите наивни вярвания.
  • 12 Да бе!

    16 4 Отговор
    Спрете руския газ!
  • 13 Ццц

    57 9 Отговор
    Всъщност санкции налагат само САЩ и ЕС. Останалите държави договарят изгодни условия за себе си и търговията върви. Така 20 % от света "изолират" със санкциите си 80 %. Ако европейското население не разбере на къде отиват нещата и не изрине сегашния си политически "елит", нищо добро не чака Европа. Какъв е проблемът ЕС и Русия да се разберат в ущърб на САЩ? Това ще е изгодно и за двете страни. Но има нещо, което спира? И това нещо е виновно за повечето злини в света.
  • 14 Някой

    36 6 Отговор
    Доста разумна позиция. И много добре и подробно обяснена.
    Европа се самонаранява!
  • 15 анти прошаганда

    21 6 Отговор
    Европа и САЩ умират, и ако не висите по цял ден в тези "медии" ще го видите и осъзнаете!
  • 16 Индия и Китай биха шута на раша

    9 20 Отговор
    Вчера Индия,васал на Лондон,обяви ,че се отказва от газа който неистово се опитваше раша да им продаде за стотинки

    Коментиран от #18, #46

  • 17 развеселен

    8 27 Отговор
    Статийката е забавно-паникьорска и е предназначена за тъпчовци , готови да "клъвнат" на руската пропаганда. Да - без руски газ , Европа (като цяло) ще е изключително затруднена за известно време (около година , може би) , но после ще се пригоди към новите условия на доставка на газ от САЩ и Азия. Ще се стимулира и увеличаване на обема (и разкриване на нови залежи) на досегашни традиционни доставчици , НО - за РФ алтернативният клиент (към когото има тръба) е само КИТАЙ , а когато имаш само един клиент ( и то - китаец) , продаваш на цената , която той е склонен да плати , доколкото познаваме китайците - цената хич (ама - хич) няма да е "щедра". Изобщо - Русия е на път да стане това , което логично трябва да е - суровинен придатък (населен с евтини роби) на Поднебесната Империя.

    Коментиран от #19, #43

  • 18 анти пропаганда

    16 5 Отговор

    До коментар #16 от "Индия и Китай биха шута на раша":

    май не си чувал за БРИКС?
  • 19 анти пропаганда

    20 7 Отговор

    До коментар #17 от "развеселен":

    хахахха, поне 3и години ще отнеме да с еизградят нови мрежи за доставка, САЩ няма такива потенциали като Русия, АЗИЯ е зад Русия!
  • 20 шопендар

    29 4 Отговор
    ЗАПАДНАТА ДИПЛОМАЦИЯ БЕШЕ НЕАДЕКВАТНА ПРЕДИ ВОЙНАТА,НЕАДЕКВАТНА Е И ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА,ПЪЛЕН ПРОВАЛ НАЧЕЛО С УРСУЛА И СИЕ
  • 21 Басаев

    6 16 Отговор
    Пияниците да разкарат ленинградската банда и да си платят престъпленията в Украйна! След това могат да се надяват на прошка.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 анти пропаганда

    30 5 Отговор
    Малко факти
    1. До момента нито 1на държава не е обявила война на другата!
    2. САЩ а пуснали 2е атомни бомби над цивилни жители, да не говорим, че имат най-много войни и най-много убити от всички държави. Само 2а президента нямат военни действия!
    3. Над 74% от руснаците подрепят Путин! Досега в тяхната история никога не е имало такава подкрепа
    4. Ще изброя малка част от държавите, които подкрепят Русия: Индия, Китай, Иран, Северна Корея, Бразилия, Аржентина, Мексико, Израел. Сметнете населението на тези държави и го извадете от световното население, след това кажете света кой точно подкрепя.
    5. Не вярвайте на медиите, има достатъчно български и световни анализатори, които дават точна информация какво се случва в момента!
    6. Не подкрепям Русия, но з амомента смазват украинците, а хората мислят, че Украйна печели, а от нея държава не става вече и може би няма да съществува в този си вид

    Коментиран от #32

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ДжафДжаф

    27 6 Отговор
    Основната цел на САЩ беше прекъсване на икономическите отношения между Германия и Русия. В това отношение те практически успяха. Не е случайно, че започнаха да ескалират ситуацията в Украйна 1 месец след като Меркел се пенсионира. Може да се каже, че в момента наблюдаваме началото на края на Четвъртият Райх, наречен ЕС! В началото на нулевите години Путин се опита да пресече червената линия очертана още от британците в края на 19-ти век, като започна да развива активни отношения- политически и икономически, с Германия. Германия по времето на Меркел цъфтеше и процъфтяваше, а еврото постоянно стесняваше позицията на долара. Десетилетия саудитския петрол крепеше долара, а изведнъж се появиха гадните руснаци, които нямаха нищо против да продават в Евро, при което примера се оказа заразителен за останалия свят. Уви! Края на еврото приближава. Що се отнася до Украйна. Дори да допуснем хипотетично , че Украйна успее да победи и след 2-3 месеца руските войски се оттеглят, остават, обаче сметките. Над $100млрд държавен дълг, който с лихвите през следващите 10-20г ще стане на 300млрд. Разрушена инфраструктура за милиарди, унищожена армия и прочие....За всичко това някой ще трябва да плати, а както знаем сегашните покровители на Украйна не обичат да плащат, а само да получават. така, че те ще помагат на Украйна,колкото да нанесат по-голяма вреда на Русия с идеята, че Украйна така или иначе ще престане да съществува, а Путин все пак ще си получи своята червена линия.

    Коментиран от #26

  • 26 анти пропаганда

    13 3 Отговор

    До коментар #25 от "ДжафДжаф":

    само 1на поправка, до момента над 600милиарда са им щетите на Украйна.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Така е

    5 11 Отговор

    До коментар #9 от "Ал Бунди":

    Но нашия мисли, че Русия е в изгодна позиция! Не, Русия също губи и ще изгуби много, ако спре! На Европа и трябва газа от Русия, а на Русия парите от Европа за газа! Така, че да се позамислят наще путинофилчета. В момента Европа и Русия, карат кола един срещу друг, кой ще свие пръв, ще се види! Русия с тази война, ще докара световна криза и глад за много държави! Но санкции трябва да има. Те бяха предизвикани от войната!

    Коментиран от #31

  • 30 Мммммм

    3 17 Отговор
    Европейските лидери бяха подлагани, че Русия е станала нормална държава и искаха да е в Европа! А се оказа, че лидера на тази държава не е съвсем нормален и сега тази зависимост се вижда, че е грешка!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пич,от

    7 10 Отговор

    До коментар #23 от "анти пропаганда":

    изброените държави само Северна Корея подкрепя Русия,останалите просто не я осъждат поради техни си интереси.И като се замислиш освен броя на населението какво друго значение имат тези държави.Ако чакахме на развитие на техниката икономиката и култура на тях,вероятно щяхме още да сме в средновековието.

    Коментиран от #33

  • 33 анти пропаганда

    9 2 Отговор

    До коментар #32 от "Пич,от":

    не си чувал за БРИКС явно
  • 34 един от многото

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Много умна ушанка":

    Ами прочети статията и ще разбереш защо!
  • 35 Хахахаха

    1 7 Отговор

    До коментар #31 от "анти пропаганда":

    Не са зад него, щото не го виждат! Ако бяха зад него, можеше и да го чалнат! Почти всички олигарси, са против войната и се разграничиха от нея. И казаха много пъти, че това е война на Путин, а не на Русия!

    Коментиран от #36

  • 36 анти пропаганда

    8 2 Отговор

    До коментар #35 от "Хахахаха":

    ама то всеки казва, че се разграничава от войната, а реално НАТО я води с Русия. Не вярвайте на медиите и на разни снимки с надписи!
  • 37 Браво

    2 7 Отговор
    Това пропаганда ли е например или прогнозируема истина.
    Ето-Ордата от Севера е приготвила Камазите, за да мародерства и разграбва богатия и технологично с век напред ЕС.И както е видно от Украйна, да убива и насилва жени и деца европейци.
    Колкото до авторката, тази статия е типичен пример за пропаганда с размишления и доводи на кретени.От Щатите и ЕС зависи дали Света ще върви напред или ще се върне във някаква фаза на крепосничеството.А Китай и Индия си имат интереси и те не съвпадат с тези на ордата.
  • 38 Watchdog

    10 2 Отговор
    Русия е описвана като енергийна суперсила, тъй като има най-големите запаси от природен газ в света, вторият по големина запас от въглища, осмите по големина петролни запаси и най-големия петрол запаси от шисти в Европа. Русия е водещият износител на природен газ в света,-вторият по големина производител на природен газ и вторият по големина износител на нефт. Руските валутни резерви са пети по големина в света. Русия има работна сила от приблизително 70 милиона души - шестата по големина в света.Русия има голяма и сложна оръжейна индустрия, способна да проектира и произвежда високотехнологично военно оборудване и е вторият по големина износител на оръжие в света. БВП на Русия е шестата по големина икономика в света по брутен вътрешен продукт - покупателен паритет (PPP) в размер на 4.3 трилиона по оценка на IMF.

    Коментиран от #42

  • 39 Непознат

    7 2 Отговор
    Ако Русия спре газът е равносилно на енергото да ти спре тока
    Като поседиш малко на тъмно и студено простата ти кратуна изведнъж ще поумнее и ще хукнеш към енергото,а там ще ти кажат,че ще си помислят дали въобще да ти пуснат тока отново
  • 40 това е ясно

    3 1 Отговор
    Мисирки ,фон-а лайнаркови,бухал-тип меки китки и други перушани !Евролапачи на едро....
  • 41 Мотофен

    2 2 Отговор
    Безумна, пропагандна статия!А, относно "Очевидно това ще предизвика значителна икономическа рецесия в Европа и ще провокира социална дестабилизация. Изглежда, че подобна стъпка би била логично отмъщение от страна на Русия, която всъщност все още не е сложила картите си на масата по отношение на санкциите.", другарката богданова явно не знае няколко неща, колко пари получава Русия за газта си от ЕС, и колко време може да издържи без тях. Също, сигурно не знае, и че няма никаква свързаност на руски газопроводи които са насочени на запад, със такива, които са насочени на изток. Няма, дори не са проектирани, ще трябват десетки години, хиляди км. и десетки милиарди долари. Интересно, получила ли е хонорар в рубли, авторката, и дали медията до дни ще излезе сред тези, на които руските спец служби плащат?
  • 42 Мотофен

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Watchdog":

    Русия и високотехнологично?! Боже, какви глупости! А сега, като се изтегли Западът от разработката и експлоатацията на сондажите, повечето от които са много трудни за експл., до няколко месеца ще стане ясно колко аналогова е Русия.
  • 43 Мотофен

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "развеселен":

    Точно така, отделно путинофилите дори не знаят колко пари получават за газта Русия от Китай? А сумата е "огромна" - 150 долара/1000м3, за доста години напред, и никаква промяна в цената. Но, Китай е дребен потребител в сравнение с ЕС, че едни 350 млрд. годишно, които ЕС плаща на Русия ще изчезнат, авторката въобще не я вълнува, за разлика от руските политици, един от които днес заяви, че Русия вече продава нефт на всякакви цени.
  • 44 ДА ФАЛИРА РУСИЯ И ДА ГО ДОЧАКАТ ФОБИТЕ

    2 1 Отговор
    ЩЕ ИМ Е НУЖЕН ВЕЧЕН ЖИВОТ !
  • 45 Празни приказки

    2 2 Отговор
    Спрете ли газа на Европа,тя ще страда,може би тежко,но ще го преживее.Русия ще е тази,която ще изгуби в дългосрочен аспект.Загубата на доверие(което вече е факт) е най-голямата възможна загуба,която няма как да се компенсира с каквито и да било икономически мерки!
  • 46 Sion

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Индия и Китай биха шута на раша":

    Нищо такова. Даже започват да купуват и рекордни количества въглища