Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Април, 2022 10:00 3 849 101

Спирането на руския газ: колко ще струва на България

  • газ-
  • българия-
  • руски газ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • газпром-
  • цена-
  • доставки на газ

Спирането на руския газ е наказателна операция на Москва срещу България. Оказа се, че неутралитетът не пази от провокации. Какво трябва да направи България сега?

Спирането на руския газ: колко ще струва на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението на Москва да спре доставките на руски газ за България поставя на изпитание капацитета на правителството да се справи с още една криза, както и европейското единство. Това решение идва след отказа на правителството да плаща за руското синьо гориво в рубли - условие, поставено от Русия, за да укрепи валутата си, срината от санкциите заради войната в Украйна.

България консумира около 3 милиарда куб. метра годишно, 90% от които са внос от Русия. Решението на “Газпром” идва в края на отоплителния сезон, което е добрата новина, тъй като топлофикациите са най-големите потребители на природен газ - и главно столичната, на която се пада ⅓ от годишната консумация. Големите въпроси са: колко ще продължи, колко ще струват алтернативните доставки, как ще се отрази на инфлацията и ще повлияе ли на вътрешнополитическата стабилност и на европейското единение за Украйна.

Още новини от Украйна

Колко ще продължи, колко ще струва

Никой не се наема да прогнозира колко ще продължи спирането на доставките. Министърът на енергетиката Александър Николов увери, че е осигурен газ за най-малко месец напред. Пред Нова тв енергийният експерт Илиян Василев коментира, че това е "наказателна" акция - заради посещението на премиера Кирил Петков и делегация в Киев, и няма да продължи дълго. Като “наказателна” я определи и друг енергиен специалист Иван Хиновски, според когото цените на алтернативните доставки на втечнен газ (LNG) ще са с 20-30% по-високи от тръбния, а според енергийния министър - с 40%.

Очакванията са България да се снабдява с природен газ от терминала на гръцкия остров Ревитуса. За това съобщи още през април еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, както и че ЕС задейства план за сигурност на съхранение на доставките на газ и терминалът на Ревитуса се разраства с още едно хранилище за съхранение на втечнен газ. Работи се и по изграждането на терминала за втечнен газ при Александруполис, където България е собственик на 20% от капитала.

Но алтернативните доставки може да поскъпнат и с повече от 30%, тъй като България има възможност да внася количества единствено през Гърция и няма как да е само втечнен газ. Това означава, че ще купува газ на спот цени, които от месеци насам са високи, а за държава, която е малък консуматор, няма шанс да бъдат намалени заради малкия обем на доставките. (По дългосрочния договор на България с “Газпром” 70% от цената е по спот цени, а 30% се определя от петролните деривати - а цената на петрола също е висока.)

Трудна ситуация за индустрията и домакинствата

Според експерти вариантът е да се купуват количества от големи гръцки търговски компании, които имат достъп и до руски, и до втечнен газ, и до синьо гориво от Азербайджан. Ситуацията е стресова за индустрията, която работи на газ - стъкларските заводи, производителите на торове, хлебозаводите, както и общински болници, детски градини и социални домове, включително над 150 хиляди газифицирани домакинства. Засега властта ги успокоява, че всичко е под контрол и няма място за паника, а работодатели коментираха, че първият ефект ще е повишени цени и загуба на конкурентоспособност.

Вариантът с газовата връзка до Гърция, която правителството представя като спасителен пояс, не е убедителен. Въпреки уверенията на управляващите, че строителните работи по интерконектора ще са завършени през юни, няма как да потече газ по него преди края на 2022 г. Анализатори, пожелали анонимност, коментираха, че няма да е готов и през юли, въпреки съобщението, че 91% от строителните работи са завършени. Освен това процедурите по сертифициране отнемат много време, а ICGB - дружеството, изпълнител на връзката, внесе документите за това на 23 февруари 2022 г.

Пред интерконектора, чийто капацитет е 3 милиарда куб. метра, а може да се увеличи и до 5 милиарда, България ще получава азерски газ, който сега идва, но в обем една трета от договореното през връзката “Кулата - Сидирокастро”. Въпреки опитите да договори допълнителни количества азерски газ в преговори, които се водят от два месеца, България не е успяла, научи Дойче Веле. Защо е важно сега да се осигурят по-големи доставки на газ от нужните за потребление количества? През топлия сезон е времето за нагнетяване на газ в газохранилището в Чирен, което сега е запълнено едва на 18%. Не може да се посрещне отоплителният сезон, ако поне на 70% не е запълнен капацитетът му, коментира за Дойче Веле експертът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров.

Ответен удар срещу оръжието на Кремъл

Въпреки призивите България да наложи ответна санкция и да спре транзита на руски газ през “Турски поток” за Сърбия и Унгария, енергийният министър обяви, че няма да го направи. Чуха се предложения държавата да се обърне към международен арбитраж заради едностранното спиране на доставките, въпреки че България е извършила плащанията във валутата по договор - долари.

Не е известно кой международен съд е упоменат в договора с “Газпром”, тъй като в предишния - когато Русия доставяше газа за България през Украйна, беше предвиден арбитраж в Москва. Предвид начина, по който българските власти преговарят с “Газпром”, може да се допусне хипотезата, че същата клауза може да е запазена и в настоящия, който изтича в края на 2022 г. Но България може да се обърне към Европейската комисия като арбитър. След разследването срещу “Газпром”, което водеше в осем европейски държави, в т.ч. и България, за злоупотреба с монополно положение, ЕК изработи специален механизъм за действие и разрешаване на такива спорове.

Опит за дестабилизация на България

Според Мартин Владимиров настоящата „спецоперация“ на “Газпром” има за цел да подкопае европейското единство относно опита за диверсификация на газовите доставки. “Може също така да се интерпретира и като опит на Русия за активиране на своите мрежи за руско влияние в Европа и то в най-уязвимите страни като България, които да създадат вътрешнополитическа криза и да отслабят единната позиция на Европа спрямо Украйна”, заяви пред ДВ Владимиров. Едностранно действие на изнудване е неприемливо, заяви в публично изявление премиерът Кирил Петков. Той заяви, че е получил уверения от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, че “проблемът е общоевропейски и отговорът ще е общоевропейски (потенциални общи покупки на газ, б.а.)”.

Съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов определи руските действия като “остър опит за дестабилизация на политическата обстановка в България”. Поредна намеса от страна на Русия с цел падане на правителството, коментира във Facebook енергийният експерт Васко Начев. От спирането на доставките незабавно се възползва бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който отново надигна глас за предсрочни избори и смяна на правителството на Кирил Петков. Това е същият Борисов, който през март миналата година заяви, че “България е вече 100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете”, и при чието управление бяха изхарчени над 3 милиарда за газопровод, който заобикаля Украйна и увеличава руското газово влияние.

Засега България не се поддава на шантажа и няма да плаща газа в рубли. Дали ще даде оръжие на Украйна ще стане ясно следващата седмица. Неутралитетът, оказа се, не пази.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    80 10 Отговор
    Ще ни струва фалит, безработица и глад.

    Коментиран от #79

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    70 5 Отговор
    А честито на всички! Сега вече за дойче веле сме "неутрални", след като изядохме икономическата плесница. А представете си ако трябва да ни помогнат кви ще сме?
  • 7 Пич

    55 7 Отговор
    Ма българите - много !!! А Кире ще каже -
    Ау , ми аз не съм от тука !!!
    И ще хване самолета за Канада !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Наблюдател

    40 14 Отговор
    За Бойко съжаляват само идиотите, мафиотите и Кремъл, и си го искат пак.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 един от многото

    64 6 Отговор
    Кой и какви претенции може да има за договорите с Русия за доставките на газ? Да премахнат санкциите и всичко ще си дойде на място. След като са наложили санкции които пречат за нормалните търговски дейности , нямат право да хленчат и за измененията в договорите. Не можеш да се стремиш да разбиеш икономиката на една държава и да очакваш лоялни отношения! Каквото повикало , такова му отвърнало!
  • 14 Някой

    45 5 Отговор
    "Спирането на руския газ е наказателна операция на Москва срещу България. Оказа се, че неутралитетът не пази от провокации." Когато един определен автор се появи на работа моментално се включва и нескопосаната пропаганда на ДВ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Цената няма значение

    4 34 Отговор
    С терористи не се преговаря
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ДА СЕ ЗНАЕ!!!

    43 3 Отговор
    Газне е спирала газта за РБ, соросоидите спряха да плащат руския газ за да вържат РБ за втечнен скъп който имат намерение да го доставят през Гърция. Корупцията на соросите обрича България и народа български на мизерия.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТаУмВзе

    17 3 Отговор
    До година Приключваме Официално, колко да струва. Кое не е Ясно?
  • 24 един от многото

    33 0 Отговор

    До коментар #12 от "101010":

    Точно , но как да го обясниш на хора които освен данните в личната си карта не са прочели нищо друго! На хора които ако учителя му дръпне ухото , баща му ходи да се саморазправя. Хора които са се сдрапали за нещо и след това вместо да се оправяъ като мъже , се оплакват на майките си , които се бият заради тях. Хора които не знаят със сигурност дали са мъже и ли жени , ценности , демократически ценности , които обещават да затрият света. Те зи които пишат как американците и НАТО щели да превърнат Русия в радиационно стъкло а , хал хабер си нямат какво ще се случи със света при една евентуална ядрена война. Независимо от това къде ще бъдат взривени ядрените оръжия над териториите на противниците или прехванати и взривени далече от тях!
  • 25 ханс

    25 1 Отговор
    Виждаш немско зеле и не губиш време с глупости
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Оптимист

    8 22 Отговор
    Да идва Баце, че само той умее да работи с ватенките
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 един от многото

    34 2 Отговор
    Не знам колко ще струва на България , но знам колко ще струва на управляващите. А следващите които дойдат на власт ще кажат какъв е бил масрафа!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ицо

    18 1 Отговор
    Защо дойче зеле ни нарича неутрална страна та ние колко патрони и снаряди изпратихме за Усраина не е честно сега детко Байдън ще ни се разсърди
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Извод

    25 3 Отговор
    След като изслуша един куп експерти,стигнах до извода--НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ИМАТ ИЗГОДА ДА СЛОЖАТ ПОСРЕДНИЦИ,КОИТО ДА ПЕЧЕЛЯТ МИЛИОНИ НА ГЪРБА НА НАРОДА. И понеже трябва да има виновни,сега обвиняват Москва.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 На всички

    15 1 Отговор
    На всички е ясно,че нещата са зле.Животът вместо по-спокоен и по добър,става в пъти по-лош,но спокойно...сега ще се преценява КОЛКО ПО-ЗЛЕ ЩЕ БЪДЕ.Ама на кого му пука.По-зле ли е--по-зле е .Имаме ли право на статут на емигранти,ако избягаме в държава с по-норвални и ПО-МАЛКО АЛЧНИ управляващи?!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Рушляците

    2 12 Отговор
    Обичат да правят бизнес по братски а не 50/50

    Коментиран от #44

  • 41 Урюрвкос

    11 1 Отговор
    в международните договори има понятие прехвърляне на собственост тоест кога купувача получава пълни права върху стоката. В нашия случай сме платили но парите не са влезли в джоба на продавача и стоката си е негова и може да прави с нея каквото си иска. Законни санкции въвежда само ООНето и са задължителни за изпълнение.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дойче Гьобелс

    20 2 Отговор
    Лелеее, написах, че Москва не е спряла руският газ, а ние спряхме да го плащаме, което е самата реалност- и ме изтриха?!!

    Коментиран от #53

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Българин

    23 3 Отговор
    Каква "наказателна акция" - не плащаме и не получаваме - реално сами се отказахме от руската газ за да угодим на господарите. Е сега пропагандата се мъчи да замаже положението че Русия ще ни е виновна за предстоящите фалити и стоенето на студено и тъмно. Но за Киро важното е да угоди на господарите си отколкото положението на българския народ - страни като Австрия, Германия и Италия си плащат в рубли (даже не е в рубли а в евро което обменят за рубли) и получават газ но ние като верни подлоги на господарите си трябва да се откажем сами от руския газ и да плащаме 3 пъти по-скъпо за някакъв друг.

    Но няма проблеми - българските овце щом са го избрали и щом го търпят ще плащат, ще стоят гладни и на студено и ще се бият в гърдите че са големи евроатлантици.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Пжотребител

    19 2 Отговор

    До коментар #44 от "тибелядавидиш":

    Не са ни го спрели руснаците бе - спря го Киро защото не иска да плаща - пропагандата ви не върви. Газът си върви за Унгария, Чехия, Германия, Австрия но ние нали сме голямата работа (големи подлоги) сами си го спряхме.

    Никой не дава без пари даже и брат на брата - плащането директно в евро или долари не става заради санкциите - парите ги блокират и не стигат до Русия. Но пропагандата не ги казва тези работи.

    Коментиран от #62

  • 48 Пламен

    2 12 Отговор
    България само ще спечели !
    Да спрем данък русия !

    Коментиран от #52

  • 49 Niki13

    8 2 Отговор
    на изпитание правителството е поставено не от Газпром а от този който ги е накарал да не плащат. Всички сме наясно, че Газпром ако получи долари или евро няма да може да ги ползва, те ще бъдат блокирани. И така, кой накара правителството да откаже плащане в рубли след като ЕНИ напрамер плаща в рубли?
  • 50 Браво Киро.Умен си

    13 2 Отговор
    България отново ще внася Руска газ, но не директно от Русия,
    а от страни от ЕС, но ще я плаща в Евро и с 50% по-скъпо от цената, на която е купена от Русия!
    Браво Киро.Умен си. Не напразно си завършил Харвард!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Антитрол

    7 3 Отговор

    До коментар #48 от "Пламен":

    Е някои като теб ще спечелят дребни центове от Козяк ама другите ще губят.
  • 53 А мен ме изтриха

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Дойче Гьобелс":

    защото ти отговорих колко ти е акъла!
  • 54 Сергей

    4 4 Отговор
    Кирил Петков намекна, че може да последва спиране на южния поток!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Какъв

    11 2 Отговор
    капацитет? Кризата си я предизвика правителството, без да се интересува от положението на народа!
  • 57 112

    4 6 Отговор
    Киро, спирай транзита на газа! Точка.
  • 58 оставка

    8 3 Отговор
    Спирането на руския газ е заради некадърността на нашия министър и евро-солидарността на Василев и Петков! Василев още преди месеци заяви, че няма да преговаряме за руски газ. Може би, защото уреждат американски втечнен газ на тройни цени, с посредници!
  • 59 някой

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "аре бе":

    Е това за какво е воювала Германия искам да го кажеш на еврейте .... то бива глупости ама ...
  • 60 Гостът

    6 2 Отговор
    Колко ще струва на България? Отговор: Колкото струват едни нови избори.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Пояснение

    7 4 Отговор

    До коментар #47 от "Пжотребител":

    Киро спря да плаща,за да може приятелско-роднинският му кръг да се облажи,като сложи посредници,които да ни продават руски газ,но по-скъп.
  • 63 Дика

    4 6 Отговор
    Бартер ток срещу газ с Гърция, или си вземаме необходимото от Турски поток като продължаваме да го плащаме в долари или едностранно вдигаме транзитните такси на Русия, като компенсация за по-високата цена, която ще плащаме за алтернативен внос на газ.
  • 64 село

    5 2 Отговор
    "алтернативните доставки на втечнен газ (LNG) ще са с 20-30% по-високи от тръбния, а според енергийния министър - с 40%." а амчи нъли ни рякоха, че руското газ най-скъпото газ! Са ко излязва?
  • 65 Бесен

    8 2 Отговор
    Защо допуснаха първо на нас да спрат газа? Защото са подлоги и некадърни политици. Големите политици говорят едно, а правят съвсем друго.
  • 66 Егати

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "Голубой":

    Ама как някои хора мразят да мислят.Какво са ни виновни Сърбия и Унгария ,че ще им спираме газа.По-нормално е,вместо да се репчим,да се договорим за бартер--т.е,вместо да ни плащат за транзит,да ни дават газ без посредници.Ама явно няма да стане,защото това е изгодно за народа,но не и за Кирчо,Кокорчо и техните господари.
  • 67 Гост

    4 1 Отговор
    Дам им се вдигне в толкова транзита и да си избираме покачването!! Да се мисли в насока откачване от тия 90% нищо не консумираме на годишна база за да не може да се замени тоя източник Русия . ГЕРБ имаха 10 години да го направят ! Кво направиха построиха им тръба за 2-3 милярда с нашите пари а ние нищо не видяхме!

    Коментиран от #68

  • 68 Ама

    4 2 Отговор

    До коментар #67 от "Гост":

    Стига с мантрата ГЕРБ са виновни за всичко,даже за простотиите,които новите управляващи правят.От тръбата получаваме наем.Виждаш,че без разрешение на господарите,нищо не може да се направи.Германия,че е Германия пусна ли Северен поток 2.Ами и на ББ не разрешиха Южен поток.
  • 69 Какво

    5 1 Отговор
    Какво неясно има ?!Асен Василев ни го каза ЯСНО--ТРЕВОЖЕТЕ СЕ,ПОЛОЖЕНИЕТО ЩЕ СТАВА ПО-ЗЛЕ. То затова и Кирил Петков се хилеше непрекъснато--знаели от февруари ,как ще прецакат българския народ.
  • 70 Габон

    5 1 Отговор
    Плащайте в каквото са ви казали,за хората е важно ,как ще живеят.Ама са ви спуснали директива.Йес сър!
  • 71 Комон Сенс

    6 1 Отговор
    Самият факт, че темата е "колко ще загубим" е достатъчен за да заключим , че сме допуснали провал.
    Хайде да спрем да си говорим за това колко още ще обеднее бедния и да върмен темата за това, кога бедния ще стиг не средно ниво за своя западен клуб.

    Сякаш не истана и промил от предизборната реторика.
    Говорим си за войни, обеняване, репчене, натягане.... а не за съдебна реформа, антикорупция, подобряване на доходи, намаляване на безработица...

    А най-късно догодина ще има избори и след 6 месеца влизмае в предизборна кампания.
  • 72 ПУТИН ЩЕ СПРЕ И НЕФТА ЗАРАДИ КИРО ТЪПОТО

    4 1 Отговор
    КО ПРАИМ ТОГАВА , ЧЕ И СЕГА ................... И КОЗЛОДУЙ И ТОЙ ЩЕ СПРЕ ЗАРАДИ НЕГО !
  • 73 ЗАМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ , ЗАЩО РУСИЯ НЕ

    4 0 Отговор
    СПИРА ГАЗТА НА УКРАЙНА , А НА НАС Я СПРЯ ?

    Коментиран от #95

  • 74 Типично за тук!!!

    2 1 Отговор
    Кирчо и Кокорчо се гласяха за цял мандат , а пък то какво стана, няколко месеца и сега "чао"!Така се получава, като заложиш на слаби актьори, марионетки, както искате ги наречете!

    Коментиран от #77

  • 75 Има

    1 1 Отговор
    Има една фраза на руски"Дело ясное,что дело темное"(нещо от рода на работата е ясна,че има нещо скрито -покрито) А пък Четворната коалиция се "спукваше "да ни убеждава, че ще работи прозрачно.
  • 76 🇧🇬🇷🇺

    4 3 Отговор
    Оставка на скапаното правителството България вън от нато и плащане на газа в рубли и евроатлантиците в затвора

    Коментиран от #82

  • 77 ами

    0 1 Отговор

    До коментар #74 от "Типично за тук!!!":

    Мислехме да го направим по-добре, ама го направихме като по принцип.
    От царя насам все надежди и все говежди.
    От монархия, през популизъм, до внос на кадри от чужбина....
    Даже май някак си деградира пиеската. По царсмо време не се "оправихме за 800 дни", но нямаше чси-та, нямапе безработица, нямаше политически тормоз..... Ако сравним архивни кадри с времето 2002/2003, сякаш сме преживели армагедон - по-бедни, по-навъсени, по-малко.... заведенията флаираха, хората носят сам осекънд хенд, шепата богаташи вече си харчат парите по чужбина.
  • 78 123

    1 0 Отговор
    Мръсни фашеджи
  • 79 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Оплачи се на Путя, той го нарежда това. Нашите не са виновни, има си договор, той не е нарушен от наша страна, това, че изнудвача си прави каквото иска, това е риска на олигопола, играеш според тоягата. Да, ама сме в ЕС и за предпочитане е да плащаме 30% повече отколкото да сме подлога на Русия. Компаниите напускат Русия и това не е за месец, а дългосрочно. Русия след 2г. ще е затворена икономика търгуваща евентуално със страни като Китай, Боливия, Индия, всеки нормален човек вижда какво правят, самите руснаци оплакват синовете си. А ние да се подчиняваме, така ли? Не. Не искам да въоръжаваме Украйна, но не искам и да сме ЕС подлогата на Русия.
  • 80 ДрБр

    2 0 Отговор
    Правилното заглавие е "Инатът на българското правителство да не плаща в рубли ни докара предната криза".
  • 81 Русия

    0 1 Отговор
    е ненадежден партньор. Бизнесът им е уплетен в политика, а политиката им е на психясал агресор. Мутрата им служеше всеотдайно, но край. Никой и нищо не е незаменим(о).

    Коментиран от #85

  • 82 Плащане

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "🇧🇬🇷🇺":

    както е записано в договора. Иначе - съд.

    Коментиран от #87, #93

  • 83 Сър Джефри

    2 1 Отговор
    Какво трябва да направи България сега?Стига сме се снишавали докато отмине бурята.Трябва да наблегнеме на бобови храни и газ ще има за всички от сърце,така ще се откъснем от оковите на "кръвожадния агресор".Имам и по добро решение,което на много от вас първоначално няма да се хареса ,защото българинът действа емоционално и първосигнално.Замислете се,например даваме нашите танкове,артилерия ,самолети, каквото е устанало и обяваваме война на Русия."Злият джуджак" ни пуска един Сармат в яда си и се озоваваме в царството на вечните ловни полета,където няма сметки за ток,вода,храна,газ,бензин,наеми и т.н.Да му мислят тези със замъците,именията,яхтите,защото не могат да ги отнесат ,а и там такива няма.
  • 84 Факт

    0 2 Отговор
    Не ползвам абсолютно нищо на газ , дори колата ми е хибрид. Във фирмата всичко е на ток. Никакъв проблем

    Коментиран от #91

  • 85 Чудя се

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Русия":

    Ти оплакваш ли се,че при Борисов животът беше по -спокоен и по-добър.Сега каква ти е ползата.Или мислиш,че новите управляващи взимат самостоятелни решения.
  • 86 Voorbijganger

    6 0 Отговор
    Москва ли ни спря газа? Мисля, че ние сами си го изключихме. Сега не е модерно да се харесваш на Москва. Сега е на мода да мразиш руснаците, Русия и всичко руско - музика, филми, литература, култура изобщо. Още с първите санкции щях да спра газа на Европа, а на Прибалтика тока. Да си плюят и санкционират колкото искат. Но дипломацията не ми е силна страна - признавам. Мога да бъда много краен, когато ме предизвикат. Никой не ни е спирал газа - разберете го и спрете да заблуждавате хората. Сами си стреляме в краката - това го можем много добре. 30 години и нещо го доказваме.
  • 87 И в кой съд

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Плащане":

    ще ги съдиш? ХАХАХАХАХАХАХА
  • 88 ХАХАХАХАХАХАХАХ

    1 0 Отговор
    САЩ бяха изненадани от отказа на Индия да наложи санкции на Русия и решението да търгува в рубли.
  • 89 Киро Теслата

    0 4 Отговор
    Режеме тръбата за Сърбия и конфискуваме всички активи на Газпром на наша територия.Ако нещо се репчат,конфискуваме всички активи на Руслямистан на наша територия.Да видиме,кой ще изгуби повече.Това лесно може да стане,но първо трябва да се отървеме от продажният кремълски слугинаж-Радев,Корнела,Копейкин и подобни путлерастки парцали.

    Коментиран от #90, #96

  • 90 А ще питаш ли първо

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Киро Теслата":

    собственика на тръбата минаваща през укронацистите или не?
  • 91 Лелее

    5 0 Отговор

    До коментар #84 от "Факт":

    Ами идва ли ти на ум,че бизнесът ще ти "начука"на теб цената на всичко,което произвежда.Или, че зимата ще се завиваш с по няколко юргана да се топлиш.Да не говорим,че болници,училища,детски градини ще трябва да хлопнат кепенци. Освен всичко,въпросът е принципен -- защо българският народ да плаща цената на войната в Украйна.Какво се прави на ербап Премиерът. Хем сме гола вода,хем се правим на голяма работа.
  • 92 и още от ИНДИЯ

    4 0 Отговор
    Вместо да подкрепя санкциите на САЩ, страната разработи механизми за трансфер на местна валута и инвестиции за търговия с Русия в рубли и рупии, с очакването да инвестира излишните руски печалби в индийския пазар на корпоративни облигации.
    Рецензентът на изданието отбелязва, че действията на Съединените щати в Афганистан „убедиха Ню Делхи, че американското приятелство е като барутно буре, което може да експлодира всеки момент“
  • 93 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Плащане":

    Ще ти кажат --ДА,ПРАВИ СТЕ,АМА СТЕ ПОТЪРПЕВШИ.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 А ТИ ЗАМИСЛЯЛ ЛИ СИ СЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #73 от "ЗАМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ , ЗАЩО РУСИЯ НЕ":

    ЗАЩО ХРАБРИЯТ КЛОУН ОЩЕ НЕ Е РАЗБОМБИЛ ТРЪБАТА?

    Коментиран от #97

  • 96 Антитрол

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "Киро Теслата":

    И ти си като другия Киро - тръбата за Сърбия е построена с наши пари - като я одрежеш какво ще постигнеш - ще се лишиш единствено от транзитни такси. Даже и на Сърбите няма да навредиш защото ще получават през Унгария. Какви активи има Газпром в България че да му ги конфискуваме - никакви.

    Типично разсъждение на соросоид - аз ще си запаля къщата че да изгори на Вуте плевнята.
  • 97 Хи их хи

    2 0 Отговор

    До коментар #95 от "А ТИ ЗАМИСЛЯЛ ЛИ СИ СЕ":

    "ЗАЩО ХРАБРИЯТ КЛОУН ОЩЕ НЕ Е РАЗБОМБИЛ ТРЪБАТА?". Защото ще си я ползва, но вече в рамките на РФ!
  • 98 Колкото и да струва, все ще сме на кирия

    0 1 Отговор
    Най-накрая ще разкараме пипалата на руските CBOЛOЧИ от родна земя!
  • 99 Кирчев не мое да лети, а ръчка апарата

    1 0 Отговор
    Летят си животните в един самолет. По едно време почнало много да друса. Решило зайчето да види какво става в пилотската кабина. Влиза и гледа - в пилотското кресло седи папагала и ръчка където му падне.
    – Кво правиш, ма? - пита зайчето.
    – Ми, еавам се с апаратурата!
    – Може ли и аз да се еавам?
    – Може, що да не може!
    Почнало и зайчето да ръчка по копчетата. След малко самолета започнал да пада. Папагалът отворил прозорчето и казал:
    – Аре чао, аз отлитам!
    – Ама, чакай, ма! Аз не мога да летя! - проплакало се зайчето.
    – Е, като не можеш да летиш, що се еаваш с апаратурата..
  • 100 Мдааа даааа

    2 0 Отговор
    ДИ-ВЕР-СИ-ФИ-КА-ЦИ-Я ....
    В. Дърева.... Поглед.инфо ....
    Най-сетне!
    Сбъдна се щението на българската десница, която 30 години пищи за диверсификация!
    Не щем руска АЕЦ, не щем руски газ, не щем руски нефт!
    Щото сме евроатлантици!
    Някои толкова се увлякоха по диверсификацията, че диферцифицираха българската история, гаче ли е газопровод! Няма турско робство, Батак е мит, Априлското въстание е мит, Ботев е терорист, Левски е конекрадец, двамата заедно - "момчета с девиантно поведение"! Изобщо - голям рахатлък сме карали 5 века! Благоденствали сме под сянката на падишаха, обаче се надовлякла Русия и ни поробила! И сега нек,ъв руски император на кон се кокорчи току срещу Парламента!
    Край!
    Отдъхнах си!
    Русия врътна кранчето! И ни призна за сущи евроатлантици!
    Хвърляйте шапки и викайте "Ура!"!
    Вече сме диверсифицирани и главно - политкоректни!
    Да кажем на Путин една "галяма спасиба"!
    Yessssssss!
  • 101 незнайко

    0 0 Отговор
    Оказало се, че НЕУТРАЛИТЕТА не ни пазел от провокации !!! Какъв неутралитет като навсякъде тръбим, че сме с ЕС и каквото ни кажат това правим . Путин да не е сляп да прозре, че ние не сме с него а против него като угаждаме на САЩ !!! Да хапем без да са ни направили нищо руснаците не е никак добре, но така ни учи господаря от САЩ !!! Е сега видяхме какво стана !!! Докато тази страна САЩ не бъде нападната и разклатена, света ще страда постоянно !!! НАТО е провокатора а ние го слушаме и козируваме !!! Всички медии ни пълнят главите с руската провокация, но за провокациите на НАТО нито ДУМА !!!