Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Април, 2022 19:00 3 161 58

“Целенасочено България беше държана в зависимост от руския газ“

  • газ-
  • мартин димитров-
  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руски газ-
  • зависимост-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • интерконекторна връзка

Интервю на ДВ с Мартин Димитров

“Целенасочено България беше държана в зависимост от руския газ“ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доколко е зависима България от руския газ?

България е най-зависимата страна от руския газ в целия Европейски съюз (ЕС). Това е една огромна грешка, която и ние, десните, повтаряме от повече от 10 години, че нещо трябва да се промени. Затова толкова много настоявахме газовата връзка с Гърция да бъде изградена, а тя, знаете, беше забавяна, и забавяна, и забавяна. За една година построиха Турски поток, за 12 години не можаха да направят въпросната газова връзка с Гърция. Така че целенасочено България беше държана зависима от руски газ всички тия години и сега виждаме, че това е проблем. Чак ей сега, на днешния ден, хората разбират, че това е проблем.

Още новини от Украйна

Защо се забави изграждането на интерконектора?

Основната причина за мен, моята интерпретация е, че предишното управление на ГЕРБ нямаха желание да го изградят. А защо са нямали – това е вече отделен разговор.

Какви са алтернативите сега?

Това, което трябва много бързо да се организира, е първо завършването на въпросната газова връзка с Гърция, което така или иначе се случва – юли месец трябва да е готова. Второто нещо - ЕК да започне да договаря природен газ като единен консуматор, което искахме още 2017, защото, когато договаря ЕК по-големи количества, ще падат цените. Третото, което трябва да се договори, е максимално ускоряване на изграждането на терминала за втечнен газ в Гърция, който трябва да е готов края на следващата година, но от перспективата на сегашните събития, трябва да се побърза.

Какво означава това за транзита на газ към Сърбия и по-нататък по трасето? Дали той също ще бъде спрян?

Това е много хубав въпрос. Няма от кого да бъде спрян, очевидно Москва ще продължи с този транзит. Истинският въпрос е, че България има договор до края на годината за доставка на руски природен газ, който е сключен според всички изисквания на международното право. В момента моята интерпретация е, че Москва еднолично и едностранно го нарушава. Помните как заради Белене беше заведено арбитражно дело срещу България, сега призовавам министърът на енергетиката да проучи всички възможности България да заведе арбитражно дело за нарушаване на този договор, защото ние търпим в момента вреди и би трябвало да си поискаме компенсации по тази тема. Това ми се струва изключително важно. Тук има един детайл обаче, да ви обърна внимание. Предишното управление на ГЕРБ се отказа от над 1 млрд. долара неустойки по предишния договор за природен газ, обяснявайки, че го прави, за да осигури доставките. И трябва да бъде зададен с днешна дата следният въпрос: Трябваше ли да се отказва България от 1 млрд. долара неустойки? Отговорът е не. Това не трябваше да се случва. По предишния договор за доставка на природен газ става въпрос.

Сега в тази ситуация трябва да се събере екип от юристи, специалисти по международно право, защото, когато едностранно един договор се наруши, другата страна - изправната, а ние сме изправната страна - България, трябва да претендира за неустойки.

Няма ли да има отражение спирането на газа към нас за транзита към Сърбия и нататък по трасето?

България, ако ме питате мен, трябва да се държи като добросъвестен съсед и контрагент и независимо, че Москва едностранно е решила да не спазва договора, ние трябва да спазваме всички подписани международни договори. Тоест, България не бива да спира транзита към Сърбия или към Унгария, но, както казах, България трябва да си потърси правата, защото ние в момента търпим вреди, въпреки че добросъвестно сме изпълнявали договора до момента.

Как ще се разреши проблемът в близкото бъдеще?

В близкото бъдеще България трябва спешно да изгради няколко алтернативи. Включително да започне да купува азерски газ, да започне да купува втечнен газ, да се възползва от офертата на ЕК тя да прави търгове и да договаря по-добри цени. Трябва да си изградим алтернативите, тези алтернативи, които нарочно толкова години ги нямаше, сега се вижда, че това, което ние, десните, обяснявахме повече от 10 години, че е опасно да зависим от един източник - Русия. Сега се вижда, че сме били прави. Но това, което не е свършено много години, трябва да бъде направено в спешен порядък.

Автор: Мина Киркова


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    28 33 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ ДА ОТНЕМЕМ БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ
    В ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
    ....
    СРАМ МЕ ЧЕ СА МИ СЪГРАЖДАНИ .... БОЛИ МЕ МОЗЪКА КАК СЕ ОПИТВАТ ДА МЕ МАНИПУЛИРАТ МЕН ЧОВЕК РАБОТЕЩ НА 4 ЕЗИКА

    Коментиран от #4, #15, #34

  • 2 ха ха

    28 7 Отговор
    Можем само да благодарим на Деду, Сатаниш и Баце. Как иначе се пълнят чекмеджета и партийни каси, ако няма съмнителни енергийни проекти от корумпирани страни?
  • 3 Смях

    28 4 Отговор
    "Трябваше ли да се отказва България от 1 млрд. долара неустойки?"

    Чакай да проверя шкафчето и ще ти отговоря 🤣
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха

    15 8 Отговор
    Можем само да благодарим на Деду, Сатаниш и Баце. Как иначе се пълнят чекмеджета и партийни каси, ако няма съмнителни енергийни проекти от корумпирани страни?

    Коментиран от #13

  • 6 3.14К

    12 19 Отговор
    Тоя смешник Мартин Димитров няма друга тема за обсъждане.
  • 7 Русия враг №1 на България

    33 17 Отговор
    63% са за НАТО и ЕС, само 15% са за путлериските фашисти ! Стига московски рекет и съветско управление!

    Коментиран от #24

  • 8 Минооо,

    4 3 Отговор
    оди се изкъпи,среши се и ме чекай....след 40 мин.ке успокоиш страстите...
  • 9 ББ веднага на съд

    21 3 Отговор
    за държавна измяна - за енергетиката, за газа, за БТК, за Виваком и т.н.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Даката

    21 8 Отговор
    Тази зависимост я прави толупа, мръсната руска подлога.
    Пълни шкафчето с подкупи от русия
  • 12 Аре,писнахте ми бе!

    19 12 Отговор
    За 1300 г. не можахте ли да си намерите алтернативна "газ"? Краварите да ви бяха освободили от турците,пък те само ви бомбиха с летящите крепости и ви пускаха играчки със взрив,да ви осакатяват децата.Шматки ганьовски..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Патриот

    20 16 Отговор
    Газовите доставки бяха спрени едностранно, в грубо нарушаване на договора от страна на Кремъл, за вече платени количества ! Това е рекет и политеческа намеса ! Това е опит да бъде свалено правителството! За това говори и активирането на всички ДС доносници и агенти. Освен това, парите са платени и върнати във валута, така че опорката как московлии нямат достъп до сметките си да си получават парите в $ и EUR издиша. Как ги получихте и върнахте ( за оставащите 5 дена) парите получени в $, като нямате достъп до сметките си ? Няма по долна сбирщина от московлии, те даже не са и нация !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 деНАТОфикация

    16 12 Отговор
    Трябва да се проведе спешно в България!
  • 17 Error

    17 5 Отговор
    Тежко болният се отказва от най-евтините и ефективни лекарства, които се доставят на крак до вратата му, за да накаже производителя на въпросните лекарства! Сега чака от другия край на света лекарства с пощенски гълъб. Що за дясна и бясна лудост и истерия?!

    Коментиран от #52

  • 18 dogan

    7 11 Отговор
    Според подялбата на света в Малта 89-та, България остана в Руската сфера на влияние. Транспорта, енергетиката, отбраната и вътрешните работи останаха към Москва. Банките и търговията ги взеха американците. За това ЗАВИНАГИ газта и тока ще идват от Русия. Те ако искат ще ги пускат, ако искат ще ги спират, но ще получават КОЛКОТО СА КАЗАЛИ! Свиквайте!
  • 19 БПФ

    13 9 Отговор
    А запорът на държавният резерв на Русия, икономическата блокада, конфискацията на активи на частни лица, само защото са руснаци - сигурно отговаря на договорите и международното право? За чий са и на Русия пари, които не може да ползва? Да не е длъжна да ни дава газ без пари? Целият така наречен "демократичен свят", с нас барабар, си въобразява кой знае защо, че договорите подписани с Русия, важат САМО за Русия, но всички други могат да ги нарушават когато и както си искат, е МНОГО ЩЕ РЕВЕТЕ заради това мислене !!! Бисмарк го е казал преди 100 и повече години, ама то трябва да се чете !!!

    „Не очаквайте, че след като веднаж сте се възползвали от слабостта на Русия, ще получавате дивиденти вечно. Руснаците винаги ще дойдат за своите пари. И когато дойдат, не разчитайте на подписани от вас йезуитски споразумения, които уж да ви оправдават. Те не струват хартията, на която са написани. Затова си струва или да играете честно с руснаците, или да не играете изобщо“.

    Коментиран от #23

  • 20 А дубрутру!

    19 2 Отговор
    Борисов ли, Доган ли, Нинова ли не знаеха за това?
  • 21 ХАХАХАХАХАХАХАХАХ

    10 8 Отговор
    А вашто министерство защо почна да плаща в рубли, А? И вас ли умишлено ви държаха на руски газ, либерасти нещастни!
    Германия според договора се задължава да купува поне 40 милиарда кубически метра руски газ годишно до 2030 г.! В случай на отказ Газпром има право да получи пари, без да доставя газ!
    Германските експерти са съгласни, че санкциите са неефективни и струват само парите на данъкоплатците.
    Аз ли го подписах тоя договор?
  • 22 лъжат

    14 6 Отговор
    Намират глупаци като българите и ги крадат и лъжат като за световно. Като станем независими от руския газ, от кои газ ще станем зависими и колко по скъпо ще трябва да платим за това че сме най "големите демократи" на земята. Като ни ушмулят ушите с краварски газ с 20-30 % отгоре, ще сме най големите демократи дето ровят в кофите за боклук за да оцелеят. Ставайте българи стига спахте.
  • 23 Копейкин

    9 10 Отговор

    До коментар #19 от "БПФ":

    Руските интереси ли защитаваш ? гъZрожденец ?
  • 24 1957

    14 5 Отговор

    До коментар #7 от "Русия враг №1 на България":

    Сега вече си независим от руския газ. Защо ревешь пак?
  • 25 Петкова,

    14 3 Отговор
    Къде е картата ма?Теменужо,тебе питам!
  • 26 Niki13

    11 0 Отговор
    всички виновни при бай Ставри, включително и автора
  • 27 7582

    8 6 Отговор
    Глупости!Уж за хубаво влизахме в ЕС ,и какво стана зеленчуците и плодовете станаха по скъпи от вносните,да не говорим за млечните продукти.Бях в чужбина и видях как са магазините сега и цените.Ние просто сме нещастници,само си мислим че сме ЕС.Ние сме зависими от всички и надупчени.
  • 28 1111

    9 5 Отговор
    Вече ще сте диверсифицерате. Сега ще купувате скъп газ с нисока комисионна за посредниците. Но нищо, важно е, че не е добит в русия. Който може ще плаща, останалите кучета ги яли.
  • 29 🇧🇬🇷🇺

    3 6 Отговор
    🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺
  • 30 Дойче зеле

    10 8 Отговор
    Колкото повече плюете Русия толкова повече сме за нея

    Коментиран от #39

  • 31 4521

    10 2 Отговор
    Бойко, Бойко, ти ни скопи!

    Коментиран от #33

  • 32 🇧🇬🇷🇺

    6 8 Отговор
    Вън България от нато и ес
  • 33 Кауш

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "4521":

    И ни взе за това 3 млрд.

    Коментиран от #35

  • 34 СесеСере

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Аз работя на 24 езика и ме е срам от русофилнята!

    Коментиран от #38

  • 35 7012

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "Кауш":

    Земята под тръбата е наша, тръбата е прокарана с наши пари, тече газ, ама не за нас. За какво ни е тази тръба? Бойко-о-о-о!
  • 36 Дойче зеле

    7 2 Отговор
    РУБЛИ РУБЛИ РУБЛИ
  • 37 Дойче зеле

    6 4 Отговор
    Долара скоро и за тоалетна хартия няма да става

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 4141

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "Дойче зеле":

    Плюем Путин! Тази Русия няма нищо общо с Русия на Александър I. Пфу!
  • 40 режат

    7 5 Отговор

    До коментар #37 от "Дойче зеле":

    И еврото и долара ги печатат като тоалетна хартия. С тази напечатана хартия искат да си купуват суровини, а на всичкото отгоре и откраднаха парите на руснаците. Сега ще се наложи да си купуват рубли ако искат някакви ресурси. Като не щат да си купят от другаде ако могат. Ще си ядат хартията на която са си напечатали долари и евро. Искат да крадат от Русия ама не става, а сега и глупавите укри дето им слугуват ще бъдат унищожени и плана им се проваля.
  • 41 пиночет

    9 2 Отговор
    Още малко му остава на смачканото джудже-убиец,като се гътне всичко ще се нормализира лошото е,че ще страдаме всички заради един комплексиран некадърник!
  • 42 Пламен

    10 4 Отговор
    България започна да получава газ през Гърция на много по добри цени от Газпром.
    Време е да спрем данък русия и да повишим жизнения си стандарт.
    Тези като толупа,руски мекерета да гният в затвора.

    Коментиран от #57

  • 43 Български предатели

    5 4 Отговор
    колко щеш, немогат да се разделят с робовладелците си !
  • 44 Тъпите факти

    6 3 Отговор
    И тъпите дойче зеле да живее РУСИЯ
  • 45 qwerty

    5 3 Отговор
    Осъждат руските боклуци...бидлотата не плащат...конфискуват се всичките руски имоти. Нефтохим, Росенец, Камчия и.т.н.
  • 46 благодарение на продажника баце

    6 4 Отговор
    “Целенасочено България беше държана в зависимост от руския газ“
  • 47 червена точка

    5 0 Отговор
    Коя глава да падне,ако сключи сделка за доставка на газ по-скъп от руският и ощети държавният бюджет и джоба на българският гражданин.Гарантирано ще падне.
  • 48 ComfortablyNumb

    3 0 Отговор
    Разбира се че целенасочено и точно за тоя момент, дори се знае от кои ...
  • 49 Помним

    0 0 Отговор
    Вие бяхте коалиционен паррньор на ББ шрез втория му мандат.
  • 50 Ха,ха,ха

    5 0 Отговор
    Сега вече сме независими ! Независимо ,че ще купуваме по- скъп газ от американците ,но пък трябва да сме доволни ,че сме независими. Ха ха,ха!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Киро & Кокорчо

    5 2 Отговор
    ...с един замах обезглавиха руската газова ламя,която 30 години се гавреше с България и българския народ!
    Продължавайте промяната смело!
  • 54 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    И България я купуваше тази газ от Русия без никаква цел - да става алъш-вериш ??
    О 30 години нашите политици плачат, че сме купували газ от Русия на най-високи цени ?!
    А защо за 30 години не прекараха тръби по въздух, суша и море от другаде. Сега сме големи санкционери на Русия, пращаме оръжие на Украйна да я бие тази проклета Русия.... и в същото време искаме много газ, евтина газ, за кирливи левчета от същата тази Русия !?
    Политици наши, мъдри политици, прекарайте тръба , ако не от Дубай , от Нова Зеландия и тогава се смейте! Сега ще плачете и ще събирате копейки............
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Пламен":

    Жизненият стандарт тук е нисък за да може да ни манипулират руските( ДС - ФСБ) подлоги 30 год. с марионетките си в парламента. Техен е и псевдо-олигархичния феодален бизнес окупурал всичко в държавата . Затвор , лустрация и конфискация .
  • 58 ПОВЪРНАХ

    1 0 Отговор
    ПОРЕДНАТА ПОМИЯ НА ЗЕЛЕТО БЪЛГАРИЯ В ЗАВИСИМОСТ ОТ НАЙ ЕВТИНИЯ ГАЗ НА ПАЗАРА И СЕГА ОСВОБОДЕНА ОТ НАЙ СКЪПИЯ