30 Май, 2022 13:00 6 685 57

Огнян Минчев: Русия не е труп - нито може да бъде занулена

  • русия-
  • руски империализъм-
  • руска агресия

Континенталните империи  се разпадат с по-големи катаклизми от колониалните, но логиката е една и съща

Огнян Минчев: Русия не е труп - нито може да бъде занулена - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия не е труп - нито може да бъде занулена по какъвто и да е начин предвид на своите размери, мащаби и потенциали за участие в международната система. Но в резултат на авантюристичната агресия в Украйна, Русия ще загуби значителна част от своя стратегически потенциал, икономически ресурси и статут на участие в международната система. Това коментира във "Фейсбук" проф. Огнян Минчев.

Русия е христоматиен пример за това как една империя не разбира императивите на времето,

което обитава и губи както интелектуалните, така и моралните си ресурси по посока на възможно съхраняване чрез промяна.

Когато Британия излезе с огромни поражения - стопански, демографски и стратегически - от Първата световна война, имперският елит в Лондон насочи основните си усилия към спасяване на империята. Дори логистиката на британската имперска конструкция изискваше много повече ресурси, отколкото следвоенна Британия бе в състояние да отделя. Грижата за съхранението на империята отклони вниманието на Лондон от Европа и - заедно със стратегическия упадък на Франция - допусна възхода на Хитлеровия нацизъм в Германия. Оттук идва и мюнхенското самоунижение от есента на 1938 г. - компромис на всяка цена с Хитлер, за да остане фокуса върху "ремонта" на имперския упадък.

След края на Втората световна война британският имперски залез е вече неудържим. Ключовата стратегическа роля на "разпоредител на моретата" е поета от новия световен лидер - САЩ. Това, което може да бъде спасено от "славната империя, в която слънцето не залязва" е наследството от икономически и културни връзки и отношения на елитарно равнище между метрополията и извоюващите си една по една независимост колонии.

Така се формира Британската общност - общност на доброволно споделяне на идентичност, наследена от колониалната епоха. Някои връзки в общността са по-силни от други. Някои страни остават по-близки, други - по-формално включени. Тази гъвкава структура функционира от дълги десетилетия и е пример за успешна трансформация на имперско колониално наследство.

Континенталните империи се разпадат с по-големи катаклизми от колониалните,

но логиката е една и съща. Модерната епоха създава нова доминантна общност - нацията - която се бори за своята еманципация от имперския универсум на всяка цена. Самата дефиниция на нацията като общност и като държава я прави несъвместима с принадлежността към каквато и да е имперска структура. Руската империя оцеля доста по-дълго от другите традиционни империи, рухнали в пламъците на Първата и на Втората световна война поради своето превъплъщение в тоталитарния Съветски съюз.

След разпада на Съветската империя Русия се изправи пред необходимостта да избира свой нов път - дали да бъде национална държава, демократична федерация или възродена империя. Какъвто и път да бе избрала Русия, с разпадането на съветската империя тя имаше шанса да повтори - дори в по-успешен вариант - опита на Британската общност.

Общността на независимите държави бе декларирана като наследник на разпадналата се империя, но нейното съществуване беше и си остана твърде номинално.
Русия имаше огромни шансове да се превърне в център на една нова международна общност. Под неин контрол остана "лъвският дял" от икономическия ресурс на бившия Съветски съюз - в частност енергоизточниците. Руският език и породената от него културна традиция останаха "лингва франка" на постсъветското пространство. (Днес в Украйна воюват рускоезични срещу рускоезични.)

Единственото условие за успех на новата Общност на независимите държави бе свободата - доброволното участие.

Британската общност спази това условие. Русия - не.

След първоначалната стратегически вярна позиция на Елцин - "вземете толкова суверенитет колкото можете да упражнявате" - отношенията между бившата колониална метрополия и нейните "съветски републики" поеха в изцяло грешна посока.
Преди всичко, Русия се изкуши да използва масирано класическия инструмент на имперски контрол - етническия конфликт - в отношенията си в постсъветското пространство. Разгроми грузинската амбиция за независимост с пряката подкрепа и чрез военни престъпления в Абхазия и Осетия. Не успя да удържи чеченския прецедент в Северен Кавказ и проведе двете чеченски войни...

Окупира Приднестровието. Постепенно през 90-те години - с усилията на водещи фигури на съветските специални служби като Примаков - се появиха първо теориите, а след това и практиките на "легитимната руска сфера на влияние" в постсъветското пространство. Енергийните доставки все по-често се използваха като оръжие за саморазправа с неугодни режими и лидери в бившите републики.

Демократичните движения на "Розовата" и "Оранжевата" революция в Тбилиси и Киев в началото на 21 век бяха използвани като аргумент за възраждане на пряко имперско насилие на Москва над конституиращите се нови нации (и възраждащи се стари) в постсъветското пространство. "Искахме по-добре, но се получи както винаги" бе въздъхнал някъде по това време Виктор Черномирдин.

Агресиите в Грузия през 2008 г. и в Украйна през 2014 г. сложиха край на надеждите, че Русия би могла да се трансформира в нещо различно от репресивна империя. Оправданието за това старо ново поведение на Москва бе очаквано - "козните" на Запада, разширението на НАТО и настъплението на ЕС. Истината е доста по-различна. Между 1990 и 2014 г. (дори и много след това) нямаше и няма по-облагодетелствана страна от Русия в отношенията с основните фактори и организации на колективния Запад. Целта бе да се интегрира Русия към широкия кръг на принадлежност към тази "либерална империя", която възникна с края на Студената война и с хегемонната позиция на Запада в тогавашния международен живот.

Русия не бе задължена да се присъедини към Запада,

но тя можеше да се възползва от неговата добронамереност за да изгради на нова основа своите връзки с бившите си републики - на основата на тази доброволност и споделен интерес, които функционираха в много по-широкото - глобалното стопанско и политическо пространство. Без да се лишава от каквато и да е част от своята идентичност, Китай успя да използва този процес на глобална експанзия за да се трансформира в основна глобална сила - стопанска и стратегическа.

Доброволната общност на Русия с нейните бивши сателити - на конкурентна основа и на основата на споделен интерес - можеше да създаде и втори прецедент (след Китай) на успешно посткомунистическо развитие, този път на територията на бившата съветска империя. Уви, в културата на руския имперски елит не съществува елемент на доброволност. Тази култура е изградена изцяло върху насилие. Насилие както върху собствения народ, така и върху подчинените от империята народи.

Резултатът от провалената възможност за доброволна Общност на независимите държави след рухването на съветската империя е пред очите ни. Преживяваме втори - по-болезнен цикъл на имперски разпад, за който плащат с кръвта си обикновените украинци и затворените отново в поредна утопия на кремълска сатрапия обикновени руснаци.

Плаща и цяла Европа, целият свят с последствията на войната - продоволствена криза, енергийна криза, инфлация... Украйна пред очите ни израства като една нова и внушителна европейска нация. Също пред очите ни Русия пропилява последните остатъци от своя международен престиж и легитимност на водеща сила в международните отношения.

Архаизирането на имперския манталитет е в основата на разпада на всяка империя. Светът се променя, илюзиите и утопиите на имперската власт остават непроменени...

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От село

    65 10 Отговор
    Народна мъдрост
    Човек като губи не знае какво печели.
    Та така пилците се броят на есен /като приключи войната/.

    Коментиран от #36, #38, #40

  • 2 С.П.

    71 15 Отговор
    Този автор определено е много "начетен". Чудя се как така в Москва не са открили неговия талант, за да го ангажират със спасенито на Русия.

    Коментиран от #32, #43

  • 3 Верно ли

    87 24 Отговор
    Пффф, Минчев, откъде тази боза през девет планини, та в десета! Русия искаше да развива отношения с ЕС, но краварите натискаха пионките си за всякакви санкции по всяко време, за всякакви глупости, като НаХални например! Та докога Русия трябваше да търпи това и насъскването на украинците на западната си граница според теб?
  • 4 Илия

    26 66 Отговор
    Проблемът в развитието на една модерна Русия че в нея няма място за путинската олигархия.Те нямат интерес от развита Рьсия.
  • 5 3.14К

    64 19 Отговор
    Като анализатор Огнян Минчев страда от политическа анорексия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хихихи..

    50 10 Отговор
    Нищожеството усети вятъра,смени курса и гемията му заплава правилно...
  • 8 Гост

    44 12 Отговор
    Глупости на търкалета. Има една истина "имаш крава пиеш мляко", а като нямаш крава взимаш на тоя дето има, ако е по слаб от теб разбирасе! Ако е по силен плащаш за да пиеш мляко. А сега стана така, че не стана да вземем кравата, а тоя дето е негова след това което се случи ще се въоражи още повече и ще стане още по силен.
  • 9 Антигербер

    49 15 Отговор
    Тоя гербераст страда от някаква шизофрения.
  • 10 Да,бе

    54 15 Отговор
    Русия "загива" вече няколко века,а пък все по-силна става.Как ще ни обясни тоя тънък момент автора?

    Коментиран от #44

  • 11 Шамана на Монтерей

    18 48 Отговор
    Русия в този си вид е минало.Опита на Путин да се изживява като някакъв фактор в Световната политика,ще приключи с краха на неговият режим.Какво ще стане в Русия след това е друг въпрос,но със сигурност там няма да е приятно за живеене.Китай безапелационно зае мястото на СССР и правоприемника му Русия,като главен антагонист на САЩ и Запада.В бъдеще Русия ще остане регионална сила,която ще си съперничи с Турция за надмощие в тази част на Европа,изтласкана от Азия и Африка от китайските другари.Няма да е далече времето,когато руснаците ще бягат на Запад през Китайско-Финландската граница.

    Коментиран от #14

  • 12 Притча

    45 8 Отговор
    И Русия и САЩ и Китай са икономически и политически реалности и колкото и да ни им се ще, особено на САЩ трябва да се съобразяват една с друга. В противен случай светът загива!
  • 13 ГруЮ

    46 14 Отговор
    Тоя пък. Русия е империя с 1000 годишна история и се намери някой си Минчев да я закопае преждевременно. Сигурно и по римско време е имало минчовци, но империята им е просъществувала над 2000 години.
  • 14 ГруЮ

    44 13 Отговор

    До коментар #11 от "Шамана на Монтерей":

    Аха, само дето, ако продължат да ги натискат, Русия и Китай ще обединят усилия и Запада ще има чудесен обединен “антагонист” с огромни човешки, ресурсни и технологични възможности. Всъщност това вече се случва.

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Странно

    41 9 Отговор
    И кое му е доброволното във Великобритания??? Страх ги е да разрешат референдума за да се отдели Шотландия защото доброволно ще остане само Англия в общността.

    Коментиран от #18

  • 17 Пламен

    14 37 Отговор
    Русия е наследник на татаромонголската златна орда. Управлява един вожд и се провежда териториална експанзия. Когато силите за експанзия се изчерпят, империята загива. В тази си цялост, русия винаги ще бъде агресивна империя и заплаха за малките народи

    Коментиран от #49, #52

  • 18 И Ямайка

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Странно":

    ще остане, и ония острови в Карибите.
  • 19 Шамана на Монтерей

    11 28 Отговор

    До коментар #14 от "ГруЮ":

    Това "обединение" ще струва скъпо на Русия.Китайците въобще не са русофили и гледат на своя съсед единствено като на суровинен придатък.Тепърва в Кремъл ще се чудят как да не нервират своя "съюзник",който няма намерение да дели статута си на Свръхсила с фалиралата бивша такава.В момента в който Китай реши,че повече няма нужда от Русия,с нея е свършено.Единственото спасение за руснаците е Китай да бъде разгромен от САЩ в бъдещата война за Тайван.

    Коментиран от #22, #24, #26

  • 20 Истината

    15 39 Отговор
    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена. Каквото се случи със СССР това ще се случи и с нея!
  • 21 дедо Герчо

    20 11 Отговор
    Единственото условие за успех на новата Общност на независимите държави бе свободата - доброволното участие.БРАДАТА ЛЪЖА,ДРУГАРЮ...ХЪХЪХЪ...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Край

    25 7 Отговор
    Русофил съм, но в това което казва Наднормения Минчев има истина.
    Руснаците са виновни за това, че са бедни. Имат най-големия недвижим имот на света с 1/3 от световните ресурси а пък живеят зле.Зле, на фона на норвежци, финландци, канадци /не на фона на българите/. Ако живееха добре всички прозводни на руснаците /руския свят/ щеше да гравитира доброволно и с желание към тях.
    Същата вина имаме и ние спрямо македонците. Ако бяхме подредили една силна и просперираща държава - македонците щяха да ни се молят да съм към нас.
  • 24 ГруЮ

    24 9 Отговор

    До коментар #19 от "Шамана на Монтерей":

    Китайците гледат на Русия като единствен вариант да оцелеят. А с Русия се случи нещо, а китайците ги отнесоха. Не забравяй, че Китай може и да е икономически гигант, но военно не е много силен играч. Точно другия полюс е пък Русия. Затова двете страни имат нужда една от друга. А и това, че китайците наричат руснаците “бойна нация” ( за никоя друга не го казват), говори много за отношението им към тях.

    Коментиран от #25, #35

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Марина

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Шамана на Монтерей":

    Шаманът3простьо, пълен член!

    Коментиран от #31

  • 27 Мисля

    24 9 Отговор
    С удоволствие чета Огнян Минчев. В случая не съм съгласен. Пропуска факта, че Грузия е агресорът спрямо мирно население! Украйна е агресор спрямо свои граждани. И един прецедент в Европа с Косово, неминуемо доведе до други. Затова е виновен двойният стандарт на Запада. Защо Испания не нападна Каталуния с армия и паравоенни формирования?! А Украйна го направи. И защо тези украински ,,герои,, са с хитлеристки татуировки? Нацизма, или фашизма, се възражда в Европа с подръжката на ЕС и САЩ!

    Коментиран от #34, #46, #47

  • 28 Слявянина си е роб

    5 12 Отговор
    По природа.
  • 29 бабофила Френски

    11 5 Отговор
    Никой не разбира...само мене неизвесния професор разбира...що за простотия, и какъв професор е на Киро простото ли?
  • 30 Той

    11 6 Отговор
    Има логика в статията но да не забравяме причината за написването и! Всичко лошо е за Русия!!!
  • 31 Шамана на Монтерей

    6 8 Отговор

    До коментар #26 от "Марина":

    Другарката Марина,вероятно рускиня или някакъв съветско-български мелез се е размечтала за "пълен член".Прякорите се членуват само с кратък член,но простотията,както и да я членувате,тя напира да се прояви.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БСП за България и Радев

    12 12 Отговор
    Глупости на гербавия автор. Другарят Путин ще владее Европа от Лисабон до Владивосток

    Коментиран от #45

  • 34 Изкривяваш мисленето си

    12 11 Отговор

    До коментар #27 от "Мисля":

    , защото боравиш с неверни твърдения измислени от теб. Никоя страна от бившия СССР не е нападала Русия и тя няма право да се бърка във вътрешните работи на вече независимите републики - точно за това става въпрос.
  • 35 Шамана на Монтерей

    9 7 Отговор

    До коментар #24 от "ГруЮ":

    Напротив,Китай в момента е втората военна сила след САЩ.Аналоговата им армия е в пъти по-добре въоръжена от "безаналогавата" руска.Ядреният им арсенал може и да не е толкова впечатляващ,но е достатъчен да унищожи,която и да е държава включително САЩ и Русия.В момента строят над 1000 силоза за МБР,което ще ги направи истинска заплаха.А за ядрените ракети с малък обсег никой нищо не знае,защото те не са страна по договора от който американците излязоха заради нарушенията на Русия и нежеланието на Китай да се присъедини към него.
  • 36 фактор бг

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "От село":

    Вземи да се запознаеш там с китайския доклад за русиа.русиа губи,ама верно,не знае кво ще спечели.Мож да е за добро.

    Коментиран от #39

  • 37 Догматик

    14 4 Отговор
    Инструментариумът на Огнян Минчев е на тоталитарен даскал по научен комунизъм,поради което нямам основания да вярвям на човек боравещ с тоталиталлни догми.
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "От село":

    Матей 19:26:
    За хората това е невъзможно, но за Бога всичко е възможно.
  • 39 Кой бе

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "фактор бг":

    Русия е труп.Да бе,Петах го.Така му е заглавието
  • 40 Рашка е в колапс

    14 15 Отговор

    До коментар #1 от "От село":

    Отчаяните ви от безизходица мантри нямат край.Я ни кажи какво ще спечели фалиралата и разпадаща се държава Русия ? Тая държава съществува благодарение на това ,че беше суровинен припадък на запада и на това ,че краде природните дадености наготово .Русия е държава която не произвежда нищо и не дава нищо на света,а само дупчи и продава.Та много ми е интересно какво ще спечели Русия ? Икономиката й ще стане по-силна от нищото и ще се развият още повече сами ли ? Хахаха.Да се посмеем.Руската нация и самата Русия са НЕспоспбни да се развиват и да наваксват със света.На Русия дните са преброени откъм икономика и ако искат да си видят бъдещето,да погледнат към Северна Корея ,защото точно това ги чака.
  • 41 Огнян Минчев -

    14 4 Отговор
    ПРЕДИ - главен асистент по научен комунизам в СУ; ДНЕС - един от главните слуги на "антикомунизма". Винаги - МАЗМАНТИЯ.
  • 42 Руснак

    10 5 Отговор
    Северна Корея е по доброто място за живеене в този момент.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Баро

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Да,бе":

    Колко силна става бе един авганистан бори 9 години изби 2 милиона души и пак ги надраха; колко силна става?
  • 45 Баро

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "БСП за България и Радев":

    Ше владее на вуро...
  • 46 Роко

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Мисля":

    Приятелю Украйна не е нападала никого. Руски банди навлязоха на територията на Украйна възползвайки се от политическата криза в Киев възникнала след груба намеса на Русия във вътрешните работи на независима Украйна. Последва окупацията на Крим не без мълчаливото съгласие на Запада (един американски кораб да се беше разходил край бреговете на Крим сега нямаше да загиват хиляди хора). После както се казва апетита идва с яденето на Путин му се прииска да открадне още нещо и прати бандите окупирали Крим в Донбас но местното население нямаше желание да влиза в Русия и затова се наложи бандитите да взимат властта в Славянск, а не в Донецк (както каза Гиркин бандата му била прекалено малка за да контролира град с размерите на Донецк а местните не искали да съдействат). Пък и украинците вече не били готови да дават земята си без бой. Докато в Киев се наумуват кой да управлява доброволци от цяла Украйна оказват отпор на руските бандити дори успяват почти да ги унищожат но тогава Путин праща редовната армия която да ги спаси. Така се стига до Минските споразумения който Русия едностранно наруши на 24 февруари и започна война която си постави за цел деукраинизация на Украйна. Сега целта е далеч по скромна деукраинизация само на Донецка и Луганска област и каквото още успеят да лапнат още. Та сега за Каталуния Испанското правителство арестува лидерите на Каталуния използва за целта включително и армията. Когато Чечня искаше да се отдели от РФ Русия не само използва ар
  • 47 Роко

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Мисля":

    Когато Чечения поиска да се отдели от РФ Русия не само използва армията но и бомбандираше наред без да щади мирното население унищожавайки всичко наред. Така че приятелю не ми говори за двойни стандарти. Косово е прецедент за първи път запада се намеси за да спре геноцид а не се изказваше тъжно след свършения факт както направи след Сребреница където холандците можеха да спрат кланетата но понеже нямаха заповед оставиха сръбските диваци да вилнеят. Е после осъдиха няколко сърби но това няма да върне живота на хилядите изклани от тях. Както и бъдещия съд над руските палачи няма да върне живота на избитите от тях украинци.

    Коментиран от #57

  • 48 Абе

    4 2 Отговор
    Русия ще стане огромен фактор, когато ФАЩ се сгромоляса. Този момент идва.
  • 49 Абе

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Пламен":

    Приятелю в руската федерация живеят около 100 народности. Няма друго такова държавно обединение. ЕС ряпа да яде. Няма нито историята нито опита и.

    Коментиран от #53

  • 50 Анономен

    1 0 Отговор
    Подлога
  • 51 1111222333

    2 1 Отговор
    За трети път залагаме на куц кон. Сега е ЕС
  • 52 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пламен":

    Какво отношение Русия има към златната орда? Просто ти харесва приказката ли?
    Русия никога не е губила своята държавност и винаги е съществувала на геополитическата карта на света. За разлика от България, например, която не е съществувала като държава поне 700 години.
    Да не говорим, че Русия винаги е субектът в историята, а не обектът. Сега се вижда кой е кой. Ограмотявай се!
  • 53 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Абе":

    Почти 200 народности са.
  • 54 Гражданин

    2 1 Отговор
    По принцип верен анализ, с един голям пропуск - капиталистическите империи оставиха на колониите материално и културно наследство, а комунистическата империя -само разруха.
  • 55 Това е истината

    2 2 Отговор
    Русия се самоубива.
  • 56 РУСКИЙ САЛДАТ

    1 0 Отговор
    Медведев гони руснаците които не са съгласни войната то тогава ще останат само олигарсите
  • 57 Раша

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Роко":

    Чечения през цялото си время съществуваше като опозия.
    Водача им Шамил се бореше срещу царската Русия,-а пък после се споразумял с царя Николай.
    Така че това е не новина за чеченското бунтарсктво.
    Само че при Дудаев това бунтарство преля чашата на търпение.
    Ти знаеш,че в чечения семейните кланове построяваха мини заводи за добив на петрол,-всичко продаваха на частно.Без да плащат данъци,-пък за пенсии тичах в Русия.Чеченците извършваха безброй терористични актове на територия на Русия,убийства,-пък всички терористи и убийците успешно се покривах в Чечения.
    И така години наред.
    Един ден трябваше да се реши този проблем.Или си терорист,-или ще си автономия в държава!