Last news in Fakti

18 Юни, 2022 15:59 3 039 29

Доц. Георги Лозанов: Тихата власт търси реванш

  • доц. георги лозанов

Според него бурното раздвижване в българския политически живот идва от атаката на режима на Путин, който минава през Украйна, но във всички случаи засяга и България

Доц. Георги Лозанов: Тихата власт търси реванш - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента в политиката като че ли се появяват по-смели фигури, отколкото в медиите. Това каза доц. Георги Лозанов, медиен експерт, бивш председател на СЕМ, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”.

Според него бурното раздвижване в българския политически живот идва от атаката на режима на Путин, който минава през Украйна, но във всички случаи засяга и България.

„Сега виждам една тенденция тихата власт отново да добие енергия и да започне да взима реванш и мисля, че едва ли явната власт ще удържи тази схватка“, каза още доц. Лозанов и подчерта, че предстоят избори, които нямат оптимистична прогноза.

„Политическата класа от една страна заради хибридната война търпи немалко влияние, тя си има собствените зависимости. От друга страна, и популизмът в момента не е в полза на институциите и на институционалната власт, а хората по парадоксален начин са готови да застанат по-скоро зад представителите на скритата власт. И заради това тук предстоят едни избори, които нямат оптимистична прогноза. Много зависи от партиите, особено тия, така да ги наречем традиционни, мощни партии какво ще направят в тоя момент. Защото ние все разчитаме на някаква партия, която да дойде, поредна, като един герой и да реши проблемите. И всеки следващ герой се опитва и се оказва, че или не може или, и че самият той е представител на тази скрита власт. Но ние имаме традиционни партии вече. Много е важно те какво ще направят“, посочи той.

На въпрос възможен ли един скандал „Уотъргейт“ в България сега, медийният експерт отвори темата за другата способност на медиите, а именно разследващата, която трябва да се активира, но с подкрепата на прокуратурата, защото иначе няма смисъл.

„Всичко това, което се каза в парламента, което си казаха политиците помежду си, е абсолютно скандално. Медиите оттам нататък трябваше да хванат тази диря и да разплитат скандал по скандал с разследване.
Разследването – това е друга способност на медиите, която трябва да се активира. В България в момента, според мен, не трябва да се прави никаква друга журналистика, освен разследваща. Всичко друго е периферно, защото стоим пред огромния проблем да се пререши нашата геополитическа ориентация. Вътрешните скандали и свади водят до генерален резултат – къде стои България на политическата карта, на картата на политическите ценности“.

Доц. Лозанов изрази тревога, че започва организация, където важни играчи стават маргинални партии, за да може да пререшат политическата ориентация на България, но не към Европа.

„Става дума за петата колона на режима в Кремъл, която след войната е силно активирана, и не е тайна, че целите на този режим след Украйна и успоредно с Украйна са и други държави, между които и България. И не непременно с военна агресия, ами с пропагандно обръщане на ценностите на хората отвътре. И така да се каже по мирен път да спечелят хибридната война. И аз, за съжаление, като гледам и нагласите как се променят, не съм никак окуражен“.

„Тук и ролята на медиите, като не е въпросът да се създава една фалшива картина –от една страна пропаганда, от друга страна друга пропаганда, и ние представяме сблъсъка на пропагандите. Не.

Трябва да се следят политиците, техните мотивации, техните цели, трябва да се следи задкулисието как присъства и какво прави – това е важното и това трябва да се каже на хората, и да се остави те да си правят избора. А не както сега, като че ли някой иска да накара хората да се откажат от чувствата си към Русия или че някой иска да посегне на нашите исторически интереси по отношение на Македония. Като че ли с политически актове се решават исторически истини“, посочи Лозанов и подчерта, че целта е средният потребител на информация да загуби ориентация и лесно да стане жертва на пропаганден
натиск.

Що се отнася до решението в тази трудна за България ситуация, бившият председател на СЕМ е убеден, че „всеки преди да гласува, трябва да е малко визионер, да си представи в какво бъдеще иска да живее и къде слага камъчето в стената по пътя към това бъдеще“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 43 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    35 15 Отговор
    Соросидна подлога заграбил чужди имоти във Връбница 2!
  • 2 Вечно

    38 12 Отговор
    на държавна хранилка , работа не е поФащал ! Леж , па яж !
  • 3 Българин

    22 21 Отговор
    Радев е организатор на опита за връщане на мафията на власт.

    Коментиран от #6

  • 4 12340

    13 6 Отговор
    Накратко:
    Если ХХХ коротковт,
    ето Путин виноват !?
    ....д.бил!
  • 5 Гост 2

    29 14 Отговор
    Лозанов е Костовист винаги е бил продажник. Лозанов е човек без досгойнство и чест.
  • 6 Днес

    22 14 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    бълваше змии и гущери по Петков , а благодарение на тях стана Президент втори мандат !

    Коментиран от #19

  • 7 Георги v.

    24 11 Отговор
    Без мнението на този не може да се мине. Абсолютен паразит.

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 нннн

    25 9 Отговор
    На тоя само снимката без текст показвайте. Знаем, че за всичко ще обвини Русия и Путин. Нашенският ,,елит"е света вода ненапита.Пълен бок..к!
  • 10 ДО ЦЕНТ

    13 8 Отговор
    Доцент за пример. С кеф да си сложиш портрет на стената и да го величаеш. Как ли щеше да оцелее човечеството без такива хора, не знам.

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Колко много думи

    17 7 Отговор
    Без смисъл?

    Коментиран от #15, #21

  • 13 Тоя

    18 5 Отговор
    Вечният паразит е тоя.
  • 14 Пич

    9 17 Отговор

    До коментар #7 от "Георги v.":

    Ако беше прочел 1% от книгите,които е прочел той, щеше да разбереш,че тая работа не е като оная. И нямаше така лесно да квалифицираш.

    Коментиран от #27

  • 15 Пич

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Колко много думи":

    И теорията на относителността за простака са много думи без смисъл.
  • 16 АБВ

    4 3 Отговор
    Скрий се бе сътрап
  • 17 Чичо Сам

    8 6 Отговор
    Лозанов е прав, обаче пропуска да каже, че главна причина за това положение в БГ-то е изключителната тъпота на големи частни от населението й.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Верно ли

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Днес":

    Я стига сте дрънкали глупости! ТЕ спечелиха вота благодарение на Радев, а не обратното!
  • 20 Дано

    3 11 Отговор
    "всеки преди да гласува, трябва да е малко визионер, да си представи в какво бъдеще иска да живее и къде слага камъчето в стената по пътя към това бъдеще“. В моето бъдеще искам националните предатели Борисов и Копейкин в затвора, русия разделена на 18 републики и българин председател на ЕК.
  • 21 Явно

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Колко много думи":

    Не го схващаш. Ма то в Мордор чак толкова не ви обучават.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Перо

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "ДО ЦЕНТ":

    Неговият портрет става само за стрелички!
  • 24 Точен

    8 2 Отговор
    Този доЦент не струва и цент.
  • 25 безпартиен

    4 1 Отговор
    А трябваше първият закон приет след 10.11.1989 да е за ДЕКОМУНИЗАЦИЯ и ЛУСТРАЦИЯ!Тогава този /дете на номенклатурата на БКП/ нямаше да седи вече 33 години на държавна хранилка,да поучава,да критикува,да се прави на велик!
  • 26 Възмутен

    5 1 Отговор
    Този кукундел колко години е на соросоидната ясла?
  • 27 безпартиен

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пич":

    А ако доцента прочете коментарите за себе си,повече няма да се появява пред нито една медия и да дава съвети и оценки от висотата на "прочетените от него книги"!

    Коментиран от #29

  • 28 Ами, просто едни хора

    1 0 Отговор
    разплискаха водата на други в дълбоката държава и се получи шум.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.