Last news in Fakti

2 Август, 2022 07:00 14 339 47

Зад служебния кабинет прозира рецептата на новата коалиция

  • румен радев-
  • служебен кабинет-
  • мерки-
  • министри

Президентът посочи модела на управление

Зад служебния кабинет прозира рецептата на новата коалиция - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Румен Радев назначи поредното си служебно правителство. То е четвъртото поред откакто Румен Радев влезе на "Дондуков" 2.

От началото на демократичните промени то ще бъде осмото подред.

По метода на американските сватби - нещо ново, нещо старо и нещо назаем прозира зад състава на поредния служебен кабинет.

Статистиката ясно показва, че на Румен Радев се наложи да управлява в турболентни и кризисни политически времена. И по-горната оценка би била твърде опростенченска.

Ключови министерства очаквано бяха заети от хора от президентската администрация. Преди да преминем към дълбокия анализ с леко намигване и шега бихме препоръчали на следващото 49-то Народно събрание да разпише в конституцията, че пожизнено за служебен министър на културата се назначава Велислав Минеков.

Само припомням, че той е министър на културата от май до декември 2021 г. в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев. Това не му попречи да има ясна гражданска позиция. Велислав Минеков е олицотворение на онзи римски идеал за свободния гражданин, който във времена на криза и външна заплаха се нагърбва с обществени функции, за да защити идеалите на Рим като република (т.е. обществено дело).

Но, да се върнем на сериозната тема. В разгара на икономическата криза, причинена от руската агресия в Украйна издигането на Гълъб Донев за служебен премиер е ясното послание, че Румен Радев желае активна политика за запазването на жизнения стандарт на българите и активни социални инициативи за уязвимите слоеве на обществото.

Тази тенденция се засилва и от назначаването на Лазар Лазаров за служебен социален министър. От 2017 година досега той е заместник министър на труда и социалната политика. Заявките на президента Румен Радев са ясна индикация, че той смята социалната сигурност на българите като един от важните приоритети за развитието на страната ни.

Това няма да е възможно, ако няма пари в хазната. И тук президентът залага на Росица Велкова - Желева, която е дългогодишен кадър на финансовото министерство.

Въпреки че някои я считат за близка до ГЕРБ, тъй като беше заместник-министър на финансите по времето на Владислав Горанов и Кирил Ананиев като министри, тя се върна на същия пост, когато Асен Василев пое министерството като титуляр.

В миналогодишните служебни кабинети, Велкова бе ръководител на дирекция "Държавни разходи".

В качеството си на заместник - министър в кабинета "Петков" Велкова отговаря за държавния бюджет, дълговата политика, обществените поръчки и финансирането на общините, припомня БНР.

Ясен сигнал за европейската интеграция на България е поредното назначаване на Атанас Пеканов за служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

"Встъпвам с ясна представа за трудностите, пред които ще бъдем изправени. Ще работим усилено, с компетентност и грижа за хората, за да гарантираме, че България ще премине през поредните турбуленции". Това написа във "Фейсбук" новият стар служебен вицепремиер Атанас Пеканов.

"Усилията ми в идните месеци ще бъдат насочени към изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, оперативните програми, както и европейските теми като цяло", добави Атанас Пеканов.

Първите изказвания на новия служебен министър на отбраната Димитър Стоянов ясно показват, че Ф-16 Блок70 ще са гръбнакът на българските ВВС.

„Изтребителната авиация е в много тежко положение и трябва да се търси решение. Решението е в придобиването и на втория бадж изтребители F-16, за да можем да ускорим процесите по придобиване на нова техника. Това ще е основното в моя мандат”, каза пред "Нова телевизия" Димитър Стоянов.

Предстоящите седмици ще покажат доколко България е способна да заложи в модернизацията на армията си на нови 3D радари от доказани производители като Израел или ще разчита на оферта от Пентагона.

Назначаването на Крум Зарков е потвърждение на разбирането на Румен Радев, че не само старата градска десница има потенциала за излъчването на правосъдни министри, били те и служебни. Само да припомним, че Янаки Стоилов като служебен правосъден министър внесе във Висшия съдебен съвет първото обосновано искане за оставката на Иван Гешев като главен прокурор.

Крум Зарков е бил четири пъти депутат. В последния парламент е член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и на комисията по конституционни и правни въпроси. Работата му в парламента през 2012 г. започва като експерт в комисията по вътрешен ред и сигурност.

Зарков е един от явните критици на главния прокурор Иван Гешев.

По тази причина трябва да се отбележи, че Румен Радев ясно показва, че е повече за съдебна реформа, отколкото да си разчиства сметки с "Позитано" 20.

Назначаването на Весела Лечева е протегната ръка за търсене на диалог в спорта.

Явор Гечев за служебен министър на земеделието е сигнал, че новото правителство ще търси решение на проблемите в сектора и зашита на българските производители.

В биографията си той може да се похвали като три пъти заместник - министър в земеделското министерство. Бил е и председател на Националния съюз на земеделските кооперации.

След един мандат като служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев поема МВР. Като адвокат е известен със силните си обществени позиции. Взима активно участие при обсъждането на важните теми в сферата на правосъдието. Номинацията на Иран Демерджиев е ясна заявка от Румен Радев за подкрепа на политиката за засилване на гражданския контрол във вътрешното министерство.

В заключение можем да кажем, че зад четвъртия служебен кабинет прозира рецептата на новата коалиция след изборите.

Въпрос е дали партиите ще искат да я изпълнят ....


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 78 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гълъб

    78 7 Отговор
    Служебния кабинет трябва да свали цените на горивата.

    Коментиран от #9, #27

  • 2 Ще изкарат наяве

    79 30 Отговор
    Бакиите на Киро Асен и Лорер!!

    Коментиран от #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 да де

    58 44 Отговор
    Поредния тюрлюгювеч трябва ни български Орбан всичко друго е прах в очите.
  • 6 Сложен анализ на прост факт

    52 18 Отговор
    Само тези са кандисали за министри.
  • 7 Жан Пол Сартър

    52 34 Отговор
    Комунист и майка си продава , но власт не дава .

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чоко

    38 31 Отговор

    До коментар #1 от "Гълъб":

    Само в главите на комунистите има контролирана икономика. Нужно е спиране на войната и успокояване на международната ситуация. Не знам как ще стане това с лудия Петър 2.
  • 10 Изтрили

    30 27 Отговор

    До коментар #4 от "Копипасте от":

    са си позорните биографии фамилно Пеканови ! Червено мандраджийско котило с много престъпни грехове , заради което с привилегии от соца и до днес ! Срам и позор !!!

    Коментиран от #34

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 евро-атлантизъм

    48 27 Отговор
    Народът на бедна България пак ще робува на задокеанските си господари. 165 милиона долара за самолет, който други страни купуват за 70 до 90 милиона! Абсолютно ненужен разход във време, когато хората се чудят как да оцелеят от растящите цени!
  • 13 Иван Томов

    47 15 Отговор
    Не съм впечатлен от кабинета служебен но все пак съм доволен че седи незрели млади мъже които ни управляваха до момента си отидоха
  • 14 ЕДГАР КЕЙСИ

    31 25 Отговор
    ВОЕННИЯ МИНИСТЪР ...... МИТКО SMSa ........ НАЙ ПОДХОДЯЩАТА ФОРМОВЪЧНА СМЕС (ГЛИНА) .......В ЛАПИТЕ НА РЕZИДЕНТА ФИГУРАНТ ....... ФАКТ !
  • 15 Иван Томов

    25 17 Отговор
    Не съм впечатлен от кабинета служебен но все пак съм доволен че довереният тези незрели млади мъже които ни управляваха до момента си отидоха
  • 16 БРЕ БРЕ

    48 16 Отговор
    Иконовическата криза била причинена от войната на Русия в Украйна! А преди това всичко си течеше по мед и масло ;)
  • 17 Саса

    48 39 Отговор

    До коментар #7 от "Жан Пол Сартър":

    Вече над 32 години комунистите ги няма във властта. За това време България се срина, от 9 милиона население, днес едва около 6 милиона население.....
    Сринахме се във всяка сфера - от икономика, селско стопанство до спорта... Тогава, до преди 32 години, докато управляваха лошите комунисти, България беше в челото на всички световни класации!!! Къде сме днес??? Така, че спрете да пишете глупости и свободни съчинения! Не заблуждавайте младите!

    Коментиран от #20, #36

  • 18 За протокола

    36 13 Отговор
    От правителство от комуняги и паважни "протестъри" отгледани със златна соц-лъжичка в устата от придворни номенклатурчици, не може да се очаква нищо добро. "Овладяването" на кризите ще стане с полягване пред Путин, който с радост ще ни пусне газ, че и на преференциална цена. Така ще бъде решена газовата криза, цените на енергията като цяло, а оттам и инфлацията. А европейското бъдеще на България ще се отложи за неопределено време...
  • 19 Едни и същи евроатлантици .

    40 31 Отговор

    До коментар #11 от "Пипин":

    Понеже такива като теб са много умни , за това сме най-бедни в Европа .Руснаците винаги са готови да протегнат ръка за добри отношения ...и за да не поставят България в положение да се моли , онзи ден сами предложиха , да възстановят доставките на газ . Сега ще ги видим служебните министри ...ако и те се “гордеят“ като теб и не върнат руския газ , значи и за президента интересите на Сащ са по-важни от спасяването на Бълг. икономика
  • 20 сега имаме банани

    49 13 Отговор

    До коментар #17 от "Саса":

    12-то място сред развитите страни по света. А днес, след 32г демокрация, в град Пловдив, кв. Остромила, се строи без канализация и тротоари. Лайноморието ни няма какво да го коментираме.

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мунчо ветото

    27 34 Отговор
    ще си прави комунистически кабинетчета докато не го изритаме оттам! Предател, фигурант той докара България до тук, само, и само да отърве затвора! Магаре да бяхме сложили за президент сто пъти по добре от това недоразумение злобно.

    Коментиран от #26, #37

  • 23 Може. Но САМО ако има такива.

    18 16 Отговор

    До коментар #2 от "Ще изкарат наяве":

    За ваше огромно съжаление, ще се убедите, че няма!!! Повече ми се ще да пробват да изкарат бакиите на 12-годишните. Там има огромен потенциал за действия!!!
  • 24 не ни трябват музейни експонати

    17 18 Отговор
    заврете си втората ескадрила сапунерки в коалиционните или служебни задници!
  • 25 Не се надявай да е задълго!

    12 22 Отговор
    Ще се върнат СЛЕД изборите! За да свършат работата, за която ги избрахме и отново ще ги изберем!!!
  • 26 Сложих минус

    21 10 Отговор

    До коментар #22 от "Мунчо ветото":

    САМО заради термина "магаре". Много лоша асоциация правя с един вожд, който 12 години все за магарета говореше, докато ни превърна в магарешка република. И сега бягам от всичко и всеки, предлагащ ни магарета като алтернатива! Достатъчно сме магареели! Всеки, който не се чувства магаре, да го покаже категорично на предстоящите избори!

    Коментиран от #29

  • 27 дончичо

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гълъб":

    Как ,да не би в Плевен да е протекло ннефт??? Ба си кефа...
  • 28 На 100% си прав!

    16 2 Отговор

    До коментар #20 от "сега имаме банани":

    А на държавния поземлен имот (около 4 дка) на бул. Вапцаров към момента се строи 2-рия жилищен етаж на сграда с ЧАСТНИ апартаменти!!! 3 крила с 5 етажа частни апартаменти. С преотстъпено право на строеж срещу смешните до 100 места за ясла и офис за социалната служба!!! (Нормативът за площ за 1 дете в ясла е по-нисък от норматива за площ за 1 дете в градина!!!). За това "недоразумение" трябва да благодарим на каназирева, бивш областен управител.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Неграмотник

    2 1 Отговор
    49 или 48 народно събрание
  • 31 Неграмотник

    0 2 Отговор
    Преди да преминем към дълбокия анализ с леко намигване и шега бихме препоръчали на следващото 49-то Народно събрание да разпише
  • 32 просто да падладейш

    9 10 Отговор
    поредните червени кадри на отчет в краварника
  • 33 Защо са тези минуси?!

    20 5 Отговор
    Много минуси днес и негативизъм. Какво му е на служебното правителство?! При всички случаи е по-добро от досегашното.
    СБОГОМ, Кириле, Асене, Корнелия, Лорер, Наско, Ленче! Позволявам си да ви пиша на малки имена, защото съм на по-голяма възраст. Останете си със здраве! Време ви е за почивка и дано ви дойде малко акъл в главата, та да разберете, че България не се продава за никакви сребърници.
    Бог да пази България! Българите сме силни по дух и пак ще оцелеем. Училището на живота продължава..
  • 34 Копипасте от

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Изтрили":

    Въпроса с главно В е : ако извадим на светло биографиите на всички роднини до трето коляно назад на министри, зам.министри и прочее от новия служебен кабинет какви ли взаимосвързаности ще се намерят!?!?
  • 35 Със стари к-ви

    9 5 Отговор
    нов публичен дом не се прави.
  • 36 Абе

    15 6 Отговор

    До коментар #17 от "Саса":

    Ти да не си живееш в някакъв паралелен свят?!Първо,комунистите никога не са си отивали!Те само превърнаха политическата си власт в икономическа!Второ,като всичко е било супер преди 32 г.,защо през 1990 г.България беше във фалит?!После всичките им правителства съсипаха де що можаха!!Окрадоха и фалираха банки и предприятия/които между впрочем си бяха все на дотации/и така Окрадоха спестяванията на българите/справка 1997 г./приватизираха всичко що имаше малък потенциал,като Военно-промишленият комплекс,туризма,енергетиката,рафинерията и т.н.,другото го фалираха и разпродадоха активите!Стигат ли ти тези доказателства или ти е трудно да осмислиш и малкото казано тук и ще продължиш да си вярваш на глупостите,които си споделил в поста си?!
  • 37 Абе

    8 8 Отговор

    До коментар #22 от "Мунчо ветото":

    Много си прав,приятелю!Но зомбирания българин не вижда гредата,която ще избие очите му!Докато не се освободим от това дребно и претенциозно обществено зло,спокойствие няма да видим!И няма кой да поведе хората,които са наясно със ставащото към "Дондуков"2!
  • 38 Киро

    6 10 Отговор
    Единствения премиер с топки каза кои са четиримата виновници за състоянието на бг.
  • 39 112

    9 2 Отговор
    Комунистите от дс не са си отивали, поне, тия, които живеят до всеки до нас И хората на бб от балкана, но и те, родителите им, дали и те не са били едни от тях, от дс, доносници, обърнете се към кгб доганя, картончетата са у него на всички ударени хора от режима на Татово време. Не гледайте, кой, кой е от дс, а кой работи честно и чисто за бг, но едва ли, скоро ще се случи. Животът си продължава. Кучетата си лаят. Карадайъ обвини в туркие в Бнр Кирчо, а дали е така, няма, кой да ни каже. Успех и късмет на всички в надпреварата за 02.10.2022
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 МАРШ НА НАТО ЕС САЩ И ТН ВРАГОВЕ НА БГ.

    3 3 Отговор
    ПАРТИИТЕ В ЗАТВОРА Е НА СТЪЛБА!
  • 44 Ани

    6 0 Отговор
    Фиаското на Румен става все по-видимо. Нали знаете: Човек като започне да ги сменя често му излиза име.
    Хубавото е че аватара на БСП вече не е актуален. За една година се сгромолясаха 30 години тровене на съзнанието на народа. ПП щеше да бъде по-честно да се нарече АБПФК - трето поколение. Те нещо се самосвалиха. Не стана ясно от какво се уплашиха. От настъпващата Жан Виденова зима или нещо друго, но така или иначе лъсна пълната несъстоятелност на "шкафчетата". На ред е импийчмънт и търсене на наказателна отговорност от самозабравилия се Румен Радев.
  • 45 Обективен

    5 1 Отговор
    Гълъбарникът на Румен Радев = БСП + масони BG + "доказани" ченгета и много зависими от тях човечетс - андрешковско високомерие на РР и...жалко за Републиката на ЛЕВСКИ!
  • 46 Ха ха

    0 0 Отговор
    Мерките давали резултат. Те са само на хартия и никой не ги спазва. Така, че не знам дали дават резулгат или просто нещата се случват и без мерки.
  • 47 Комуновирус

    1 0 Отговор
    Днес един слушател по българско национално радио каза,че е много разочарован от почти катастрофалното положение на държавата ни. Той бил гласувал за Киро Петков с надежда за промяна. Само не чух,че заради такива като него сме на този хал. За кой да се гласува разумът диктува,а не чувствата и химерите.