19 Август, 2022 09:14 3 937 18

Французите берат плодовете, посадени от Де Гол

  • фрация-
  • енергетика-
  • генерал де гол

Генералът, без да е бил любител на плажа, е предвидил, че някой ден нещо драматично може да се случи и страната му да бъде осигурена и независима по отношение на енергоснабдяването

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Генералът, който французите изхвърлиха като парцал през 1968 се оказа най-големият европейски далновидец! И не е правителството на Еманюел Макрон, на което се дължат добрите анти инфлационни резултати, а на вече забравения генерал.

Според EUROSTAT, Франция е първа от страните в Еврозоната по борба с инфлацията. На косъм след Малта, но икономиката на средиземноморския остров е толкова значима за Европейския съюз, колкото е княжеството на Монако.

Много ясно – войната в Украйна разбърка из основи икономическите параметри, не само на Европа, но и на целия свят. Нещо като маркова кола по пътя за Халкидики, която пука гума. Някои са предвидили резервна гума, добре напомпана, други – мека. А има и такива, които за да не губят време са хукнали към плажовете без гума изобщо.

Генерал Де Гол, без да е бил любител на плажа, е предвидил, че някой ден нещо драматично може да се случи и страната му да бъде осигурена и независима по отношение на енергоснабдяването. И генералът започва колосална за времето си програма за развитие на ядрената наука и индустрия. Създава дори френската „бомбичка“, на която американци и руснаци се подиграват, но френския напредък от Мария Кюри до балистичните ракети във френска Гвиана, се ползват със световно уважение. Макрон, за да се хареса на еколозите, спря атомната централа във Фесенхайм и до днес си хапе пръстите. В пълната неизвестност пред развитието на войната, той оповести внушителна ядрена програма от 14 нови ядрени реактора. Тази негова решителност е печеливша, най-вече по отношение на колебливата немска позиция. Последните статистически показатели са в негова полза. Франция е първа с по-малко от 6% инфлация, пред Германия с повече от 8%, Испания с почти 9% и Англия с 10%.

Кои са факторите, които раждат и подхранват инфлацията? На първо място това е вносът на изкопаеми горива – петрол, газ и въглища. Страните, които внасят най-много горива, бележат най-голяма инфлация. Франция има добри резултати, защото 70% от нейните нужди от енергия са задоволени от нейната собствена атомна енергия. Правителството на Еманюел Макрон също има заслуга за овладяване на кризисната ситуация. То блокира цените на енергията с така наречен „ценови щит“ до края на годината. Най-големият доставчик на енергия – полу държавното предприятие „Електрисите де Франс“, което тънеше в необуздан дефицит, бе 100% погълнато от държавата. Последният лост в борбата срещу инфлацията са заплатите. За разлика от Италия, където те растат под натиска на профсъюзите, засега във Франция те напредват едва с 2,5%, без да бъдат включени разни видове бонуси и премии, които се смятат за временни.

Нито една известна институция обаче не се ангажира с дългосрочни предвиждания. Войната по всяка вероятност ще продължи. Енергийните доставки и запаси са като резервните гуми. Някои имат, други не.

Французите берат плодовете, посадени от Де Гол


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    13 19 Отговор
    Какви коментари може да се направят за нищо. Драсканица некаква за запълване на обем. Даже и въздух под налягане не е.

    Коментиран от #17

  • 2 го шо

    25 3 Отговор
    чакам тук коментарите на красиви, умни и работни - че енергията от "белене" щяла била да бъде скъпа, че територията нямала била нужда от енергия и пр. навеждания на едно момше от трети картофен пояс.
    нека полягането на амбразурата да започне сега! :D
  • 3 Край

    36 4 Отговор
    А българите берат плодовете посадени от Бай Тошо. България има АЕЦ от 1974г. Турция тепърва гради своя АЕЦ. Кунева затвори половината ни АЕЦ и за награда сега е посланник на ЕС в Съвета на Европа- длъжност без задължения но с добра заплата и големи благини покрай нея.

    Коментиран от #5

  • 4 Гошо

    33 3 Отговор
    Статията казва самата истина. Заради далновидните действия на генерал дьо Гол сега Франция е единствената суверенна страна в Европа. Втората можеше да бъде Румъния. Чаушеску я направи енергийно независима, но го убиха като куче. А после държавата беше ограбена по познатия начин.
  • 5 Онзи

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Край":

    Искаш да кажеш Пръмова.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 3 Отговор
    Божи дар а
    може би
    Божие наказание 🤔🤔🤔
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    На всеки второкласник биха задраскали с червен химикал "който"
    и биха написали отгоре КОГОТО ‼️‼️

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Амдертлиев

    9 0 Отговор
    Зелените ,май ще трябва да се хванат за зелените палци.И какво следва вие знаете.Проблема е ,че повечето от тях са на добри службички или имат инвестиции в" чисти" енергии и бълха ги ухапала.Както винаги,масрафа ще трябва да го платим ние.
  • 14 За съжаление

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    в днешно време болшинството от българите под въздействие на неграмотни журналисти, политолози, експерти и не знам си какви професори, появяващи се на телевизионния екран, започнаха да мекат(даже и тези в източна България) и койкат, което показва, че неграмотността и посредствеността взимат превес в развитието на българския език.
  • 15 дедо Медо

    5 0 Отговор
    Ами на времето имаше политици- Де Гол, Ширак, Кол, Щраус,Хонекер, Брежнев, Алдо Моро, Мицотакис( бащата на сегашния), Папандреу- пръв приятел на Тошо. Даже нашия тарикат етрополски се ползваше с име в Япония. ..сега са плюнки някакви, сбирщайн от кол и въже..И не могат да боядисат все още онова, което построиха те...Те това е истината...
  • 16 М3 голд

    3 0 Отговор
    Де Гол беше велик! Родолюбец, ръководител, символ на чест и достойнство. Той изведе Франция от военната структура на НАТО. Изхвърлиха го САЩ за непослушание и провеждане на собствена националонезсвисима политика. Каквото щат да пишат за него, той остава положителна личност, с която всеки французин трябва да се гордее.
  • 17 плевен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Това, че не си разбрал нищо е твой проблем. Статията си е добра. Единствените претенции към нея могат да бъдат, че е кратка и спестява част от фактите по създаването на френската ядрена програма и нейното значение за цяла Европа. Но така е решил - така е написал. Може би е пощадил такива, които нищо няма да вдянат.

    Коментиран от #18

  • 18 БОЙКО И КИРО В ЗАЯТВОРА !

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "плевен":

    Искаме да знаете, че използваме „бисквитките“ на основание чл. 4а от Закона за електронната търговия (ЗЕТ) и член 6, ал. 1, буква (е) от GDPR.