Last news in Fakti

18 Септември, 2022 10:00 3 264 129

Руската армия е слаба в управлението на личния състав, показва войната в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • армия-
  • владимир путин-
  • сергей шойгу

Съответно Москва използва доброволци и наемници, по-специално от частната компания с лоша репутация "Вагнер"

Руската армия е слаба в управлението на личния състав, показва войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението за война се взема в офиси, но тя самата се развива на терен. Пропуските на руската армия от началото на конфликта в Украйна разкриват крещящи недостатъци в работата ѝ с личния състав.

От първите дни на руското нашествие, започнало на 24 февруари, стана ясно, че войниците, изпратени на фронта, не знаят целите си. Някои части мислеха дори, че заминават на учение.

"Руската армия е армия на лъжата", заяви за АФП през май началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Тиери Бюркар. "Някои лъжеха, че украинската армия няма да се бие, че руските сили са подготвени за война, че началниците знаят как да командват."

Половин година по-късно западните анализатори също я описват като армия, разядена от лъжи и корупция.

"Старшите офицери мечтаят само за медали и кариера. Войниците обаче гледат само да оцелеят", уверява пред АФП Александър Гринберг, анализатор от Института за сигурност и стратегия в Ерусалим (JISS).

От върха на йерархията президентът Владимир "Путин настоява за недостижими резултати. И никой не може да му каже истината, дори насаме", добавя бившият израелски военен разузнавач. "Би ли дръзнал някой смел офицер да мисли извън рамките? Възможно е, но той ще си остане изключение, което няма да промени кой знае колко нещата на терен", освен "да ограничи щетите и да спаси човешки животи", казва той.

В условията на конфликт, унищожаващ множество ресурси и хора, руската армия, чиито загуби не се знаят с точност, бързо се сблъска с проблеми в управлението на личния състав. Дезертьорство, неподчинение, понижен дух.

Освен това редица генерали и мнозина офицери загинаха на бойното поле, което парализира още повече командната верига, бездруго определяна като не особено бързо реагираща. Впрочем заменянето им е още по-сложно, тъй като различните равнища на въоръжените сили са сформирани небрежно.

"Отношения от позиция на силата"

"Има проблем с подготовката на кадри, по-специално с липсата на подофицерски корпус в руската армия", отбелязва високопоставен френски военен, като подчертава, че подофицерите се подбират измежду най-дълго служилите войници. Така "един подофицер е експерт в своята област", а "когато единствената връзка с подчинените са отношенията от позиция на силата, когато подофицер става само онзи, който е най-силен и с най-дълга служба", трудно "се тръгва в атака", посочва той.

Горда с ласкателния си образ, наследен от славните времена на Червената армия, и разглеждана понякога дори от западните генщабове през призмата на Сталинградската битка от 1942-1943 г., армията на Русия всъщност е значителна по численост, но слаба по отношение на качеството.

А колкото по-дълго трае конфликтът и загубите растат, толкова по-очевидни стават недостатъците.

"Една армия представлява сбор от умения и способности. Поради липса на здрава инфраструктура за набор/обучение/иновации този сбор в Русия постоянно намаляваше", констатира Мишел Гоя, полковник в оставка и военен историк. По думите му "руските маневрени сили отслабнаха и несполучливо бяха заменени с по-малобройни и по-некачествени подразделения".

И нещо може би още по-лошо: руската армия е затънала в институционализирана лъжа.

Независимият писател и историк Крис Оуън публикува в Туитър изказвания на руски войници, разпространявани според някои от украинците с пропагандна цел, но все пак изобличителни.

"Крайно зловещо"

Те съобщават за съкращаване на учения, за да се отклоняват средства от бюджета, за фалшифицирани държавни оценки за състоянието на бойни подразделения, лъжливи рапорти за резултатите от военни операции.

"Планирането се опира на тези рапорти, а те не отговарят на истината", резюмира Крис Оуън и уверява, че лъжливият характер на документите, циркулиращи в армията, е документиран "в руски части по всички фронтове и от всички родове войски - от парашутистите до механизираната пехота".

Още от първите поражения на руснаците през пролетта се обмисля евентуална обща мобилизация. Тя изглежда слабо вероятна, тъй като би могла да обърне общественото мнение в Русия и би задължила господаря на Кремъл да нарича "война" онова, което той определя като "специална операция".

Съответно Москва използва доброволци и наемници, по-специално от частната компания с лоша репутация "Вагнер".

В един клип, станал много популярен в социалните мрежи, мъж, представен като руския милиардер Евгений Пригожин - приближен на Путин, за когото се предполага, че финансира "Вагнер", е заснет в двора на затвор, където предлага договори на затворници.

АФП не успя категорично да го разпознае, но това, което казва е кристално ясно. "След шест месеца служба (за "Вагнер") излизате на свобода - казва им мъжът. - Но ако пристигнете в Украйна и решите, че това не е за вас, ще ви екзекутираме."

"Това е не само крайно зловещо", но говори и за "масова криза" с набирането на войници в Русия, коментира Филипс О'Брайън, преподавател по стратегически изследвания в университета в Сейнт Андрюс в Шотландия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    53 53 Отговор
    Путиновият Гулаг - империя на Злото и Лъжата !!!?

    Коментиран от #7

  • 2 Урюрвкос

    35 16 Отговор
    Решението за война се взема в офиси, но много руски генерали за загинали в окопите (според украинския генщаб). Кой тогава командва?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фен

    49 38 Отговор
    А ЕС е слаб в управлението на собствената си политика - САЩ все по - уверено го тикат към студ, глад и мизерия! И трупат милиарди от това!

    Коментиран от #31, #122

  • 6 Щом казвате

    42 35 Отговор
    Нищо подобно. Русия никога не се съсредоточава само върху днешния ден. Това е вкоренен начин на мислене. При тях се мисли с 10 хода напред, като се създават и странични сценарии. Факта, че не пращат руснаци, чистокръвни имам предвид, на фронта ми говори за нещо, което са предвидили в следващите 10 години. Вие си говорете каквото искате. На тях не им пука. Те си следват плана. А в този случай е разчертан за десетилетия напред.

    Коментиран от #19, #36, #63

  • 7 Простите

    22 11 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    Са си прости
  • 8 а дано ама надали

    37 29 Отговор
    Русия воюва едва с 15% от военния си потенциал. Ако Русия използва мощните си разрушителни оръжия, ще има ли Украйна след това. Ако Путин реши наистина да воюва, а не да води „странна война“ за всички е ясно какво ще се случи

    Коментиран от #14, #16

  • 9 Някой лъже даже и в неделя

    28 21 Отговор
    яма почивка за тази пропаганда, ей
  • 10 Айде пак се почна с платените

    27 19 Отговор
    пропаганди... Може би в Ол-ин пакета са включени по 30 статии на ден.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 3 Отговор
    ВОЙНАТА никога не е РЕШЕНИЕ а МИРЪТе РЕШЕНИЕ
  • 12 Нотрили

    22 20 Отговор
    Абе нещо сами не си вярвате уж слаба ама не смеете да ги демократизирате като Сърбия,Ирак,Либия и др.
  • 13 Руската армия е "безаналогова"

    30 22 Отговор
    Кремъл пък следва сталинският почин да се изпращат затворинци на фронта. Цели войскови подразделения в руската армия са съставени изцяло от осъдени престъпници, лежали в затвора. Как ги вербуват и колко им плащат, за да се бият в Украйна? Доброволци се набират по различни начини, включително в окупираните украински територии. В самата Русия има повече от 40 такива регионални части, съобщи руският вестник "Комерсант" през август. Сметката е проста - "За много затворници това често е единствената възможност да започнат нов живот - като отнемат чужд."
    В същото време войниците от азиатските республики показват удивителна изобретателност - готови са да продадат танка си срещу пералня, която обаче им се отнема за да бъдат използвани чиповете й за производство на "безаналогови оръжия"!
  • 14 !!!?

    25 13 Отговор

    До коментар #8 от "а дано ама надали":

    "Специална военна операция", каква "странна война" бе...за такива думи си в затвора в любият ти путинов Гулаг !!!
  • 15 Поредните

    20 26 Отговор
    глупости и простотии, написани некадърно. Ако бе некадърно управлението на русщйта армия, нямаше да бъде освободена цялата ЛНР и сега по-голява част от ДНР и то в най-укрепените райони създавани с години от ВСУ. Нямаше и да търпят поражение след поражение вече изчезващата украинсща армия барабар с наемниците, както и всекидневната загуба на нови и нови стратегически територии от същата тази украино-наемническа сган.

    Коментиран от #21

  • 16 Абе ей

    21 10 Отговор

    До коментар #8 от "а дано ама надали":

    Той няма право да воюва въобще, още повече и да воюва по начина по който казваш! Той няма право да мобилизира всички, защото всъщност това не е война за Родину! Никой не заплашва Русия и руснаците не воюват за своите домове! За това е операция и само военни трябва да са там. А това че няма право да бомби и въобще няма работа там е друго нещо. Ако започне да използва ядрено оръжие, губеща пак ще е Русия и при трета световна, която може и да докарат рашките, пак те ще са губещи!
  • 17 Шест месеца

    12 7 Отговор
    Това е прогнозният максимален срок да убият руснака на фронта. Неубитите могат да ги задържат и
    след това до края на всички.
  • 18 !!!?

    15 6 Отговор
    Руската армия била слаба !!!?

  • 19 д-р Косев

    22 10 Отговор

    До коментар #6 от "Щом казвате":

    Средната продължителност на живота на мъжете в Раша е 66 години, а Путлер вече е на 70 и очевидно деградира физически. Наследник няма, около него са все некакви дебилни чичета. Какви десетгодишни схеми ви гонят..

    Коментиран от #49, #64

  • 20 Българка

    35 18 Отговор
    "Старшите офицери мечтаят само за медали и кариера. Войниците обаче гледат само да оцелеят"
    Касапницата в Украйна е заради ални старци, за плячкосване на земя и украинските ресурси чрез избиване на украинското население и разрушаване на градове, села, инфраструктура. Това не е война на руския народ, а на извратена ,алчна кремълска групировка
  • 21 Глей ся

    26 14 Отговор

    До коментар #15 от "Поредните":

    Дай да почнем от начало! Донбас в по-голямата част беше окупиран от 2014 година без война, също и Крим! Херсон се предаде без война! И с армията си всъщност, Русия успя да превземе 2-3 града! И това което Русия успя да окупира за 5 месеца, Украйна си го върна за една седмица! Ето толкова е мощната червена армия! Ако ме сте съгласни с това, напишете какво е?

    Коментиран от #118

  • 22 Кашици

    21 3 Отговор
    В момента оръжията са такива че пехотата е най-важния род войска..това дето го имат руснаците е пълнеж за окопите
  • 23 ганьо раята

    19 5 Отговор
    ....и под статията почва ганьо да ръси мозък,а не се усеща, че той самият не разполага с никаква армия и гол пред всеки противник
  • 24 007

    15 5 Отговор
    Бе па тия. Как слаба??? Това е втората най смотана армия в света. Тука се управлява здраво. Лошото е че дясната ръка не знае какво прави лявата. 😀
  • 25 Превантивен ядрен удар

    15 13 Отговор
    Не се надявайте особено на това. В Украйна е пълно с наемници от UK, Полша, други западно европейски страни и каква ли не паплач. Това е европейски вариант на ислямска държава и "слабата" руска армия ще ги третира като терористи.

    Коментиран от #46

  • 26 сащ е война

    14 13 Отговор
    Еми нормално - войска която не воюва е гола вода. Руснаците сега тепърва трупат опит.
    Съвсем друго са терористите САЩ със своя опит на войни по света от десетилетия, и САЩ воюват днес в Украйна...
  • 27 Шойгу еленовъд

    14 8 Отговор
    Шойгу ще лети от 6-8 етаж
  • 28 Той

    8 11 Отговор
    Пак кьорфишек статия ,платена публикация
  • 29 Фронт

    10 10 Отговор
    Aма сте досадни с тази антируска пропаганда . Политиците вършат работата на Сащ и се перчат на Русия , която не иска нищо от нас, даже вече и газ не иска да продава на русофобското служебно правителство . вместо да да защитават американските интереси да защитят българските интереси в СМакедония ,и да ревизират вдигането на ветото , след промяната на френското предложение . Всичко , което защитава бълг. история и бълг. произход на населението тамне е включено в преговорната рамка. За това се хвалят и Буяр Османи и Пендаровски .НЕма в друга държава такива предатели като нашите
  • 30 слаба е но ще се наложи да забие знамето

    5 11 Отговор
    си на белата куча ....................

    Коментиран от #69

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    4 10 Отговор
    Руска армия в Украйна все още няма......
  • 33 като е слаба що не иде някой да превземе

    12 9 Отговор
    русия и да граби , да граби , да граби , доде се не награби на два метра под земята !!

    Коментиран от #39

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Брей

    8 10 Отговор
    Един ден не минава без някой да пише за русия те русия ще си постигнат целите а колко украинци умряха и техни генерали по последни данни 250 000

    Коментиран от #58

  • 36 😂......

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Щом казвате":

    Мислят с 10 хода напред ли??? 😂...господи ела си прибери версиите...😂

    Коментиран от #72

  • 37 въпрос

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Как стана така":

    Как стана така? Всичко ,което се напише от русофили и путинофили е тлъста, мазна лъжа?!?
  • 38 Баста 🇺🇦

    14 11 Отговор
    Личният състав на руските пиянки е отстреляна - две дузини генерали дадоха фира!
  • 39 Не всички държави

    5 12 Отговор

    До коментар #33 от "като е слаба що не иде някой да превземе":

    са агресори, НАТО е отбранителен съюз. Тогава за Русия войната ще стане Велика отечествена и целият народ ще се мобилизира както срещу Наполеон, Хитлер. Няма да имат недостиг на доброволци и т.н. както при СВО.

    Коментиран от #74

  • 40 Нека предположим,

    12 5 Отговор
    че Путин реши да използва ЯО. Къде ще удари? ВСУ са пръснати по цялата страна, по складове, казарми, щабове са достатъчни обикновени бомби. На предната линия ще удари и своите и ще трябва да минат после през радиацията. Да удари Киев и Лвов само с 2 бомби, това са милиони жертви. Как ще прави после референдуми и ще обяснява, че всичко било за добро? А какви ще са последствията за Русия да не говорим. Това не е САЩ през 1945г., още 8 държави имат ЯО.

    Коментиран от #62

  • 41 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    3 11 Отговор
    Конкретно по темата ,хахлаяка ,когато го трепят ,защо го правят и когато не го трепят означава че противника е слаб и дезоргаризиран.Ако е толкова слаба ,въпросът е защо,,,Отбранителния съюзНато,,не нападна Москва..и да препрограмира, руските??..Щеше да има газ, нефт ,желязо дърво в изобилие ..Светът ще се къпе в изобилие .Свобода и равенство.
  • 42 Гост

    12 7 Отговор
    Видяхме супер силната неповторима амерска армия, как бяга от козарите в Афганистан.

    Коментиран от #57

  • 43 Гост

    8 6 Отговор
    Незнам дали е слаба Русия, но съм сигурен кой ще студува назима. Няма да е силният
  • 44 Очевадно и нагло

    15 8 Отговор
    За руския фюрер човешкият живот не струва пукната рубла, важното е той да е велик и да нарежда какво трябва да правят и как да живеят другите. Тези, които го търпят си го заслужават, а тези, които се бият за да имат право да живеят както те искат заслужават подкрепа. Проблемът е защо българските храбри путинофили не се включат в редиците на славните вагнеровци за да помогнат на закъсалия си гуру, а постоянно тровят въздуха у нас - с агитация срещу ваксините, срещу еврото, срещу демокрацията и загнилите западни ценности, срещу "краварите" при които пращат децата си и т.н.
  • 45 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    8 7 Отговор
    НАТО се събра в Мадрид у реши да си прави пас..Имаше гласове да нападнат Мали ,защото бил с терористични идеи..Ама и там се отказаха .Путя е в Срайна е с 5000060000 донбасци +руснаци 10000+Чеченци3000,може би Вагнер,,за Азов и Айдар ..Армията си я пази за НАТО ,щото там е по сериозна работата .Тоя човек не обича да го изненадват..
  • 46 007

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Превантивен ядрен удар":

    Ще трябва да си напънеш малкото мозъче и да прочетеш някъде разликата между наемници и доброволци. А относно ядрения удар нека бог ви съди.
  • 47 ЧАПАЕВ

    13 7 Отговор
    СТОТИНА ПИЯНИ УКРАИНЦИ ПОДГОНИХА НЕПАБЕДИМАЯ КРАСНАЯ АРМИЯ И Я НАВРЯХА У КУЧИ ЪГЗ!
  • 48 От сутрин

    5 8 Отговор
    До вечер само Русия спрете се вече ве джендари голям рев

    Коментиран от #120, #123

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 НЯКОЙ

    8 10 Отговор
    Дааа, според коментарите, облъчените по нашите ширини са доста. А мислещите, на изчезване. Слепците са се разпищолили и и ръсят американофилия, слепи за собствената си държава и интерес. Не виждат , че откакто членуваме в клуба на ,,богатите,, и ,,силните,,, говоря за НАТО, България се руши , топи и умира, хората бягат, навсякъде цари хаос и разруха. Онова , което бе печелено и браненено с много кръв, днес се разпродава от шепа хитреци, и се излива в офшорни сметки и имоти, нашето общо стана тяхно, частно. Днес Русия воюва и за нас, за славянство , за самоопределение, за православие, за да ни има като държава и народ, но трябва да имаш очи да го видиш.За правото на всеки да живее по своите си закони и правила, за суверенитет. Това значи многополюсен свят.30 години ни отнемаха този суверинитет, превърнаха ни в разграден двор, всеки идва , взима каквото му е нужно и си го прибира. България умира.И ние сме Тея ,дето ще я погребем, викайки ВИВА САЩ, ВИВА Брюксел. Идват избори. МИСЛЕТЕ!!!

    Коментиран от #54, #66

  • 51 Ал Бунди

    11 8 Отговор
    Рашастанките ептен изплискаха легена. Москва паркира на дъното..полека-лека с все по-голямо ускорение натам се е запътила и Русия. Гледах срещата на Путин с Моди..няма такова унижение. Лидерът на една , вече останала в историята , Велика сила да дърпа сополите и да се оправдава като ученичка. Русия приключи сама със себе си. ФАКТ.

    Коментиран от #76, #77

  • 52 Васил

    8 8 Отговор
    Колкото по бързо осъзнаят Рашистите че това е загубена кауза с Украйна толкова загубите ще им намалеят. Нямя начин да спечелят при такова модерно въоръжение като Украинското даже има модерна техника където други страни си мечтаят за такава
  • 53 Голем смех

    8 5 Отговор
    Силата на путлеровите фашаги са парадите. Да бият крак и да търкалят някакви лъскави ламарини. А и на Красний площад често им се налага да се теглят с въжета...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    4 6 Отговор
    Пропадналата армия на Путин си взе Донбас ,Херсон ,Крим,Азовско море + ЗАЕЦ,,.Харков и ОДЕССА ще почакат поради ,възможния голям брой жертви ,които дразнят обществото .От 10 год ,англичаните тренират ВСУ,,и сега ги хвалят за да прикрият загубата .Над 100 млд се изписаха ,като за оръжие ,пък само един бог знае истината ..През ВСВ,убитите евреи са не повече от 800К ,обаче прибавяйки една нула , резултата става много различен .И така.
  • 56 Радев....

    7 2 Отговор
    Падне ли путин..падам и аз...😢🙉
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 да питам

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Брей":

    Хахахахаха..тези данни къде ги прочете бе? На таблото за обяви на Женски пазар ли?
  • 59 Колко плява е изписана

    7 6 Отговор
    заради едната пропагандна опора! Евроджендъри, сър!
  • 60 Българин

    6 4 Отговор
    Преди да коментира велика Русия Филипс ОБрайън да каже кога родната му Шотландия ще спре да бъде колония на Англия, защото звучи смешно зависим колониален роб да се изказва за независими държави.
  • 61 Професор Иво....

    1 1 Отговор
    Ще ме принудите да мобилизирам дебилите!!!!!! 😠
  • 62 БСП на Бунището

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "Нека предположим,":

    Идея си нямаш какво драскаш....В една балистична ракета с полет 11 хил .км. има Десет ядрени бойни глави унищожаващи всичко живо на площ 200 хиляди квадратни километра (България е 111 хил.кв.км)....На територията на Украйна в бившата СССР,комунистите са били разположили 1274 ядрени бойни глави в различни ракети носители,както и навсякъде в окупираните Европейски и Азиатски държави след ВСВ където броя им не се знае....Под термина " Комунистите разбирай същите тези,които и днес управляват Русия.....С този Ядрен Арсенал половин век Изнудват,Заплашват,Окупират и Завладяват който си искат с изключение на Афганистан от където си тръгнаха по " Моста на Дружбата" безславно....Сега им е ред и от Украйна!!!

    Коментиран от #95

  • 63 Констатирал

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Щом казвате":

    Нека да мислят 30 хода напред, та да се сринат още по скоростно! Как е възможно, толкова богата на ресурси държава да е във късен стадий на феодализъм и начален на див първобитен капитализъм? Италия има по голям БВП от Русия!!!!

    Коментиран от #88

  • 64 ...........

    6 6 Отговор

    До коментар #19 от "д-р Косев":

    Русия не е Путин! Явно не осъзнавате, че Путин е само лицето на една огромна машина. Не 10 години мислят напред, а 100! Машината частите си мени, но не спира да работи. Грешно мислите за Русия, за това и не ви сработват схемите.

    Коментиран от #68, #70, #73

  • 65 Копейкин...

    7 5 Отговор
    Не че е станало нещо кой знае какво но...за всеки случай....СЛАВА УКРАИНА!!!!
  • 66 Така Така

    4 4 Отговор

    До коментар #50 от "НЯКОЙ":

    Все някой ни е виновен
    . Българските олигарси и политици ,да не им изреждаме имената ,че няма да ни стигне мястото .те изобщо не са виновни . Те не крадат народни пари ,не приватизираха всичко нали. Или викаш на тях им наредиха от НАТО ,крадете щом можете ,прибирайте всичко щом можете хахаха . И стига с тия опорки.
    Русия се бие за славянството и православие . А войските им е пълно със всякакви религии ,но не и славяни . Или викаш това не се брои.и какъв тоя многополюсен свят - Русия и пак Русия .какво правят в Украйна .
    Налагат руския многополюсен свят ли ?

    Коментиран от #75, #78

  • 67 Хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "Ал Бунди":

    Щом си стар кат господаря си Байдън и искаш да си говорим за история да ти припомня какво направиха с хамериканците едни виетнамски берачи на гъби - разпориха им задните части и САЩ капитулира:) След това американците така бяха разхлабени, че хич не усетиха как Камбоджа и Корея им се изредиха:)

    Коментиран от #71

  • 68 Некой си

    2 2 Отговор

    До коментар #64 от "...........":

    Виж сега , батка..мАни таа работа. Виждаме как мисли с години напред..виждаме.
  • 69 онзи

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "слаба е но ще се наложи да забие знамето":

    Ще го забие знамето, кога баба ти обуе прашките!
  • 70 Аре ве...

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "...........":

    Ти пък откъде долетя умнико???
  • 71 Ал Бунди

    5 4 Отговор

    До коментар #67 от "Хахаха":

    Там написах един ред , който казва всичко...Америка си е на мястото. ..Империята е само далечен спомен. Пък ти се плюнчи колкото си искаш.

    Коментиран от #79, #81

  • 72 Щом казвате

    6 5 Отговор

    До коментар #36 от "😂......":

    Провал след провала в налагането на санкции на Русия, точно защото те разбирате как мислят. Но, давайте да ви дим колко сте прави. И да не забравите да сложите одиало на прозорците зимата, да не бяга топлото.

    Коментиран от #82, #83, #121

  • 73 въпрос

    4 0 Отговор

    До коментар #64 от "...........":

    А ти защо мислиш 100 години назад?
  • 74 Комедиант щоу

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Не всички държави":

    Велик виц каза!
  • 75 Некой си

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Така Така":

    ПАК ПИТАМ- ТИ КЪДЕ БЕШЕ БЕ, ЮНАКО, А? НА ЖЕНА СИ ПОД ПОЛАТА ЛИ? ЩО НЕ ИЗЛЕЗЕ ДА РАЗВЪРТИШ ТОЯГАТА???? ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО СИ СМЕШЕН ОТ СТРАНИ? МАЙ ЧЕ НЕ
  • 76 Рушляк

    4 4 Отговор

    До коментар #51 от "Ал Бунди":

    Ами само с Моди ли ?
    С Аятолаха как беше ?
    На снимката ,се сгушило
    Джуджето между между Александър Лукашенко и президента на Таджикистан Емомали Рахмон. Слушат внимателно какво говори Ердо .хахаха къде е оная голямата маса

    Коментиран от #85, #86

  • 77 Учуден

    6 3 Отговор

    До коментар #51 от "Ал Бунди":

    Унижение викаш???
    Статия от вчера във Вашингтон Поуст: Западна Европа се връща към средновековието!
    Медии в Азия масово наричат ЕС "Съюза на некъпаните"
    Медии в Африка: ЕС приканва гражданите си да се къпят по рядко и да не ползват климатици.
    Медии в Южна Америка: Лидера на ЕС призова гражданите да заместят хляба с насекоми.

    Коментиран от #87

  • 78 Некой си

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Така Така":

    Опппааа..май сгреших адресата. Коментар 75 беше за НЯКОЙ, не за теб. Сори!!!
  • 79 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "Ал Бунди":

    Америка е континент бе умнико:))) И преди да спреш да се къпеш ли си беше така прост или е от маймунската шарка, която е най разпространена в САЩ:)))
  • 80 Слава на Русия

    6 4 Отговор
    Проамериканската пропаганда не работи! Лъжата е довреме!
  • 81 Да ама не

    7 2 Отговор

    До коментар #71 от "Ал Бунди":

    Империята съществува от 1300 години и ще съществува поне още толкова, Северна, Южна и Централна Америка съществуват от милиони години и ще продължат да съществуват, виж САЩ са друга работа - 300 години история, истинските американци са едва 5000 и са затворени по резервати, всичко друго е сбирщайн основно африканци и от британските колонии, разпада на САЩ започва през 2024 година когато е референдума за независимост на най-големия щат Тексас.
  • 82 Да ти кажа

    3 3 Отговор

    До коментар #72 от "Щом казвате":

    За топлото, викаш. А знаеш ли, че газификацията на Амурска област е предвидена да стане в периода 2025-2027 година? А до тогава...Изобщо, от територията на РФ газифицирани са има-няма 10-12 %

    Коментиран от #90, #94

  • 83 ??????????....

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Щом казвате":

    Това велико прозрение за "одиалото", ти сам ли го измисли или някой ти подсказа?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 шундурко

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Рушляк":

    този дава
  • 86 Диванче прас

    6 1 Отговор

    До коментар #76 от "Рушляк":

    Путин поне е седнал, я ми кажи къде беше твоята любима Урсула когато беше при Ердо, май стоеше права в ъгъла:) Акушерката беше като наказана ученичка, голям смях падна тогава:) Деменцията Байдън почти беше коленичил пред Саудитския крал докато го молеше да увеличи добива горивата, но краля му се изсмя в лицето:)
  • 87 Ал Бунди

    2 6 Отговор

    До коментар #77 от "Учуден":

    Виж сега...явно имаш някакъв проблем? Да не си от работническата класа , та така си се оцепенил от страх, а? Аз нямам проблем, къпя се по два пъти на ден, топличко ми е, камината още не съм я палил, ама имам 30 кубика дърва отвън под навеса... За насекомите, не знам, може и да е верно, ама на мен фризерите са пълни с вратни пържоли и гръчки лефери...Пък ти са опраай както можеш. Вместо да квичиш, зЕми свърши някоя работа, за да си полезен на себе си и на своето семейство. И виж там...прочети, че запасите на ЕС са попълнени на 85% вече. Парата, пич, такова такованканато на фукарата.. така ще стане и с Пухлер. Като го натиснат алкашите за пенсии, тогава ще си говорим пак.

    Коментиран от #89, #97

  • 88 Кухи цифри

    4 3 Отговор

    До коментар #63 от "Констатирал":

    БВПто ли ти е критерия? Нали знаеш, че това сах само цифри, които служат за банковите интереси. То по тия цифри САЩ трябва да има 0% безработица и нито 1 долар дълг, ама е точно обратното. А пък ако гледаме финансовите показатели според данните на Асен, в момента всеки от България би трябвало да пее от щастие. Да де, ама народа не е на това мнение.

    Коментиран от #92, #100, #103

  • 89 Ма ти...

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "Ал Бунди":

    Каква работа го караш да свърши?..той сам не може да си върже обувките..ти работа.
  • 90 Споко

    6 2 Отговор

    До коментар #82 от "Да ти кажа":

    В Русия нафтата е копейки, така че не ги мисли, но чувам, че в ЕС от ноември до март въвеждат режим на тока, в Германия пък полиция ще обикаля домове и офиси и ще глобява ако температурата е над 17 градуса, глоби ще има и за отворени врати, за пет минутното къпане с хладка вода веднъж седмично се знаме отдавна.
  • 91 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    5 3 Отговор
    От НАТО има поне 250 офицери и инструктори дето ,,ръководеха ,,Азов и Айдар ,наказателни батальони..Путя ги спипа и сега ги насилват в някое мазе в Донбас..Затова реве джендърята..Даже и ,,смелите поляци ,,не посмяха да влязат и два метра в Усрайма ,щото ще ги довърши калибъра..И въпросът е,,Защо НАТО не влезе в Русия да защити хохля те..И да превземе Москва Питер ,?И други..

    Коментиран от #96, #98

  • 92 Констатирал

    2 6 Отговор

    До коментар #88 от "Кухи цифри":

    Я вземи поне малко от малко да почетеш и да се ограмотиш, преди да ръсиш нечувана неграмотност ,комуноидно изаостанало!!!

    Коментиран от #107

  • 93 Военен експерт от

    5 3 Отговор
    военната академия в Австрия.Руската армия,бавно и методично постига целите си а тактическото и прегрупирване,не трябва да се приема като отстъпление а като заплаха за неадекватното украинско военно ръководство.С отстъплението от Изюм,руснаците се придвижват без загуби посока Донбас,за да заградят позиционираната там украинска армия наброяваща 100 000.Загубите на Украйнската армия пред Херсон и Харков,надхвърлят 20 000 само за 4 дена.Очаква се 100 000 украинска армия пред Донбас да бъде принудена да се предаде или да бъде унищожена,16.09.2022.
  • 94 Щом казвате

    8 1 Отговор

    До коментар #82 от "Да ти кажа":

    Че те в тая област повечето живеят в отдалечени къщи в тайгата, за какво им е газификация? Не ги мисли ти гледачите на северни елени, виж си собствения дирник, че и в нашите медии започнаха да дават съвети на домакините как да рециклират стария хляб, дори когато има мухъл. Не се шегувам, сутрешна статия в 24 часа! Та гледай нашата паничка, другите ще се оправят, особено ако са руснаци. Тия живеят и при минус 40 градуса и децата им не спират да ходят на училище. Виж нашите може пак да са в онлайн. Но нали е важно на Путин да му е зле, пък ние сме велики. Айде, слава на Четвъртия райх и Урсула!

    Коментиран от #104

  • 95 Нещо не си

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "БСП на Бунището":

    учил ОМП както трябва. Според теб една бомба унищожава 20 000кв. км. или квадрат със страна 140км. Дори 58Мт Цар бомба няма такава разрушителна сила. Самолетът който я е хвърлил е бил на 40км от нея по време на взрива и е оцелял. Страхът от ЯО е от остатъчната радиация за следващите стотици години. Кому е необходима държава победена по твоя апокалиптичен начин, особено съседна, когато искаш да правиш референдуми за присъединяване към РФ.

    Коментиран от #127

  • 96 онзи

    3 5 Отговор

    До коментар #91 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Спипал Путя на баба ти скъсаните прашки!! 2000 украински военно служещи са се прибрали от обучение във Великобритания! А да видим сега кой кого ще спипа, русофле??

    Коментиран от #102, #108, #110

  • 97 Най накрая

    6 3 Отговор

    До коментар #87 от "Ал Бунди":

    призна, че си лицемер! Хем си влюбен в ЕС, хем не изпълняваш нарежданията на Урсула, бива ли така? Сега сигурно ще кажеш, че не си и джендър ха ха
    п.п. Не се впрягай, знаем какъв си въпреки фантазиите ти.
    Хайде със здраве и приятно киснене в сайта, ти си имаш Путин, Байдън и Урсула, а аз си имам семейство, приятели и личен живот!

    Коментиран от #106

  • 98 Тези 250 дадоха фира

    8 1 Отговор

    До коментар #91 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Не ги е спипал.Азовците са ги изгорили живи още в подземията на азовстал,по нареждане на САЩ,за да не попаднат в ръцете на руснаците.Руснаците намериха само изгорели тела и части от чуждестранни документи и паспорти.

    Коментиран от #114

  • 99 Русия е велика

    3 2 Отговор
    И ке победи

    Коментиран от #101

  • 100 Баууууу

    2 1 Отговор

    До коментар #88 от "Кухи цифри":

    За вас невежеството и неграмотността са приоритети с които се гордеете!!
  • 101 селянин

    4 4 Отговор

    До коментар #99 от "Русия е велика":

    Кога върба роди ягоди!!

    Коментиран от #109, #111

  • 102 Супер

    6 2 Отговор

    До коментар #96 от "онзи":

    Още пушечно месце:) 10400 укри дадоха фира само за последните дни.
  • 103 А бе кух

    1 1 Отговор

    До коментар #88 от "Кухи цифри":

    .....................
  • 104 Ал Бунди

    1 1 Отговор

    До коментар #94 от "Щом казвате":

    Ти нормален ли си бе...тия не са се оправили до сега, от сега щели да се оправят. А мен не ме мисли...азпроблем нямам ти ако имаш, решавай си го.Ето ги колко са се оправили...рускиканал, не е чуждестранен агент...

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Ал Бунди

    2 3 Отговор

    До коментар #97 от "Най накрая":

    Ти нищо нямаш..както повечето списвачи тук. За това беги да гласуваш с бюлетина №14...хахахаха...имал бил...
  • 107 Кухи цифри пак

    6 1 Отговор

    До коментар #92 от "Констатирал":

    Дай тогава Харвардски цифри. Хайде, обясни ни как цъфнахме и вързахме с напредничавия Харвардец и техните финансови преливания. Давай. Обясни как се взимат 9 милиарда за 9 дена и как изчезват за 9 секунди без да е разплатено по дори и 1 договор. Нито за пътища, нито за поддръжка на водни съоръжения, нито за строежите на градини, нито вътрешни плащания. Едни обещания и то неизпълнени. А и едни танкери, ама без договорена фиксирана цена, без слотове и без договорености за цената на рейс на танкера докато чака разтоварване. Хайде, давай цифрите. Обясни на нас простите тонлва дето Киро Харвардеца направи, та станахме милионери за отрицателно време. Като гледам народа, направо се къпе в басейни пълни с пари. Обясни как го постигтахте, че сте за Нобел направо!. Чакаме.
  • 108 123

    7 4 Отговор

    До коментар #96 от "онзи":

    40% от войниците във Великобритания са от ЛГБТ общността, така че тия 2000 укронациста най много един гей парад да направят
  • 109 Зевзека

    0 0 Отговор

    До коментар #101 от "селянин":

    Мале не мой, Монсанто с една генна модификация и го урежда. Та внимавай какво си пожелаваш, току виж върбата верно роди ягоди!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 гражданин

    6 3 Отговор

    До коментар #101 от "селянин":

    По вероятно е върба да роди ягоди отколкото западно европеец да почне да се къпе

    Коментиран от #115

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 АНАЛИЗ

    3 3 Отговор
    КОЙ ОТ ЗАЩИТНИЦИТЕ НА РЕЖИМА В СеСеРе ще го защитава- РАДЕФ ЛИ НИНОВА ЛИ КОПЕЙКИН ЛИ ИЛИ ИТН +ДБ ХОРА СТИГА ЛЪЖИ ПУТИНССКИЯТ РЕЖИМ Е ФАШ.ИСТ.КИ.-ЧЕТЕТЕ" FREDDFM"ТАМ Е ЧИСТАТА ИСТИНА !!!!!!
  • 114 Констатирал

    2 4 Отговор

    До коментар #98 от "Тези 250 дадоха фира":

    Изгорили са ВЕТРИЩА! Приказки за деца от детската градина!!!
  • 115 Селяка

    3 6 Отговор

    До коментар #111 от "гражданин":

    Западно европееца СЕ КЪПЕ И ЩЕ СЕКЪПЕ!! ПОМНИ И ЗАПИСВАЙ Западно европееца ще се оправи , но ти НИКОГА!!
  • 116 Кои са тези АФР

    9 3 Отговор
    Тази смешка кой я пусна.Руснаците не ги мислете.Те ще се справят с всичко,което им се изпречи но жалките украинци,скоро ще бъдат записани в червената книга като изчезнал вид.На всички е ясно,че украинската армия се ръководи от САЩ и Пентагона,но какво да очакваш от генерали,който са завършили военната академия в Уест Поинт,но се учудват като дойдат в Европа,че в Австрия няма кенгуро а в Белгия,няма банани и черни(белгийско Конго).Американците нямат тактика.Те са силоваци и ако водят военни действия,унищожават всичко живо на пътя си.Сателитите са единствения им помощник,но при един военен конфликт със Русия,това ще е първото,което ще загубят на първата секунда.Защо американците са най неграмотната нация(ако въобще това е нация,защото е сбиршайн)?Защото един народ се манипулира най лесно ако го държиш прост.Та техните военни не са по грамотни от останалите.За да победиш някой,трябва да знаеш кой е и какъв му е манталитета.Естествено е,че едва ли има военен,който вярва в победата над Русия.Ако беше така,те отдавна да са се опитали да я унищожат,но знаят,че първите които ще изчезнат от лицето на земята са те и сателитчето им от острова.Ревът на мръсната зелена тениска започна а скоро ще стане вой.За 4 дена,при прегрупирването на Руснаците от Изюм,посока Донбас,са унищожени над 20 000 украински войници.Само първия ден беше малка еуфория,а сега отново е мъртвешка тишина и вой.
  • 117 Рускии стандарт

    3 4 Отговор
    На азиатците армията винаги е била долно качество..опитват се да си печелят войните с мусколи но не всеки път става..украйна не е Сирия с братята дето стрелят с автомата над главата..тез доброволци дето ги набират сега ги обучават 2 седмици каква армия може да са
  • 118 Ся глей

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Глей ся":

    преди няколко дена тук, у Фатките, беше написано, че покрйнинците си върнали 300 града...кък тъй руснаците завзели 2-3, а покрайнинците си върнали 300? мож ли да мислиш или само чукаш по клавиатурата?

    Коментиран от #124, #125

  • 119 ВАНКА

    6 4 Отговор
    За какой .....ми е СССР и неговата 16-та республика?! Да чакам с години ; та белким се вредя да прекарам почивката си в бараките на Златните, Слънчака или Албена; и да гледам как "гнилите" Западняци се кефят в елитните крайбрежни хотели. Чок Спасиба ! Предпочитам и занапред да си пия коктейла от бира и водка на Бахамите, Карибите, и Анталия, да кръстосваме с моето бейби сокаците на Лондон, Вашингтон и Истанбул- моя любов. И какой ужас, като си представя как слизам от Мерса и се качвам на Масквич; ръката ми неволно хваща дръжката на таварищ "Макаров ". Пашла на ......"Империята на Злото ", която, освен бомби и ракети, не се научи нищо друго да прави. В Украинската война се оказа, че и тези гърмялки, "безаналогавие", за нищо не стават.
  • 120 Иван Василев

    2 4 Отговор

    До коментар #48 от "От сутрин":

    Когато путлер побеждаваше веше гат, а сега искаш да не се говори за рашките, защото се оакаха нали?
  • 121 селянин

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "Щом казвате":

    Ела да плашиш гаргите на село !Много са! Но ще го вършиш безплатно!!!
  • 122 Баууууу

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    Щом така мислиш, какво търсиш в България бре?? Заминавай за Русия, там ще благоденстваш?!?! .............но не ти стиска!!!!
  • 123 Баууууу

    4 3 Отговор

    До коментар #48 от "От сутрин":

    А като се срине твоята премила и предрага Русия ,което е НЕМИНУЕМО, как ще ни обиждаш и квлифицираш, комуноидна копейко??
  • 124 Прозрял

    2 1 Отговор

    До коментар #118 от "Ся глей":

    От кога слепия ще приканва другите да гледат??
  • 125 Глей ся

    2 6 Отговор

    До коментар #118 от "Ся глей":

    Пак ще обясня! Руската армия е воювала за 2-3 града! В останалите градове, армия не е имало и за тях не се е воювало! Да не са 2-3,са 4-5 града в които се водеха боеве! Та тя руската армия, превземаше Мариупол 3 месеца! Колко града са превзети с боеве? Херсон, Мелитопол, Бердянск и т. н. се предадоха. Градовете за които се водеха боеве, бяха Мариупол, Лиман, Северодонецк, Попасна, Изюм, а сега голяма част от тези градове са обратно в Украйна.
  • 126 Нострадамус от Злокучене

    3 3 Отговор
    Парадите,пропагандата,демагогията и лъжата са едно,войната е нещо съвсем друго.Руската армия стана за смях и никой не гледа на нея,като на сериозен противник в конвенционална война.Цялата "показуха" и хвалипръцковщина с "безаналоговият" скрап окончателно срина авторитета,който пропагандистите на Кремъл градяха години наред.Оказа се,че прехвалените Су-35,Су-34,Ми-28,Ка-52,Т-90,БМП-3 и прочие "съвременни" оръжия,биват унищожавани от най-обикновенни "аналогови",някои от които са на въоръжение от десетилетия в западните армии."Екзотичните" Т-14 Армата,Т-15,Су-57 освен да ги показват по паради и панаири,явно не стават за нищо друго и няма и помен от тях по украинската земя.Напротив,основната част с която са принудени да воюват руските нашественици са стари съветски таралясници,някои от които,като Т-62,БМП-1,БТР-70 са музейни експонати със съмнителна бойна ценност.
  • 127 Ветеран от Протеста

    1 2 Отговор

    До коментар #95 от "Нещо не си":

    Разбира се,че никой няма да посмее да използва ЯО ...С него руските Комунисти само Изнудват и Заплашват ...То компенсира тоталната им интелектуална безпомощност в съвременните технологии ....Нито един патент за нещо смислено нямат....Сега са струпали 800 бойни изтребители и 400 бойни вертолета за атака на Украйна и резултата ще е същия както в Афганистан - с ракети земя- въздух с инфрачервено насочване,лазерно насочване и сателитно позициониране,Украинците ще реализират пълно демилитаризиране на Комунистическата Червена Армия....Интересно,че България няма и 8 бойни самолета,обаче има Руски нефтохимически завод да дои Народа ни...Що така,бе...
  • 128 НЯКОЙ

    1 1 Отговор
    Където беше и ти, ЮНАК. Защо не питаш , къде бяхте,, а ме питаш къде бях.?Не си заслужаваме държавата, това е. А мераклии за тая територия много.А с тая елементарна озлобеност и неистова омраза към единородника, еми, фасулска работа.Да си жив и здрав.
  • 129 АМДЖИК ага полуръста от Мордор

    0 0 Отговор
    Ама тва верна,събрах около мен само некадърници лъжци и лицемери,и оня пияница лъжлив Какошинков негодника и той лъже кат разпран та и аз се подлъгах,и ма навряха в тоя вкиснат бункер,е ба..и и живота,по добре да ме бесят на няква Стара бреза !!!!!