23 Септември, 2022 13:00 3 857 41

15 дивизии съветски войници са разстреляни от своите през Втората световна война

  • червена армия-
  • дезертьори-
  • смъртни присъди-
  • втора световна война

Войници са разстрелвани, защото са прибрали в джоба си немски брошури, за да ги употребят за тоалетни нужди

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

157 593. Това е броят на осъдените на смърт от военен съд и разстреляни съветски войници през четирите години на Втората световна война, припомня обширен материал на изследователя Павел Гутионов в „Новое время“ в деня на годишнината от края на войната, цитирана от debati.bg.

Общият брой на осъдените на смърт е 284 344, като част от присъдите не са изпълнени. Спомените на очевидци за наказателните отряди и комунистическите репресии сред собствената армия биват прикривани до смъртта на Сталин, но след това стават все по-откровени. Общо съветските военни трибунали издават осъдителни присъди на стряскащ брой хора – 2 533 000.

153 593 разстреляни могат да изпълнят личния състав на около 15 дивизии, а числото на осъдените от трибуналите общо 2 530 663 души не включва работата на съдилищата от общата юрисдикция, на специалните съвети на НКВД и действащите извън съдебните решения отряди на СМЕРШ, т.нар. „заградителни отряди“ /тилови отряди, които разстрелват по бързата процедура дезертьорите от фронтовата линия/ и различните части за поддържане на реда в армията. А в сила е била и страховитата заповед N270 от 16 август 1941 година, според която „командирите и политработниците, които по време на бой премахват от себе си отличителните знаци и дезертират в тила или се предават на врага, да се считат за зловредни дезертьори, чийто семейства подлежат на арест като семейства на предатели на Родината“. Тя задължава офицерите да разстрелват на място подобни дезертьори от началническия състав, а военнослужещите, независимо от ранга си, били длъжни да изискват от началниците си да се бият докрай дори в обкръжение. В случай на опит да се предадат, нарушителите трябвало да бъдат унищожавани „с всички наземни и въздушни средства, а семействата им – лишавани от държавна помощ“. Мащабите, в които гражданите са били засегнати от тази безумна заповед, и до днес не са изяснени.

Репресиите не подминават и висшето военно ръководство, като от 458 загинали през войната съветски генерали и адмирали, 45 са разстреляни и 6 умират в затвора, което прави 12%! Общият брой на репресираните най-висши военни е 90.

Посочените данни са от официални източници и различни изследователи от 90-те години на ХХ век. Те напомнят, че значителна част от документацията на воинските части е изгубена или унищожена, особено в първите години на войната, и поставят под въпрос коректността на разкритата от военната прокуратура и съдилища информация. С други думи – числата може и да са по-големи.

Броят на разстреляните е ужасяващ, особено в сравнение с другите държави-участнички във войната и с известното за Русия през Първата световна война.

Брой изпълнени смъртни наказания по фронтовете на Втората световна война:

Царска Русия – 3087 през Първата световна война;

СССР – 157 593;

САЩ – 146;

Франция – 102;

Великобритания – 40;

Нацистка Германия – 7 810.

От осъдените 2,5 милиона за войнски престъпления са дадени присъди на 792 192 души, за общоуглавни престъпления – 1 266 483 и за контрареволюция – 471 988.

Направо изглежда немислимо обезвреждането на половин милион контрареволюционери в онези условия, но трябва да се има предвид, че са страдали и хора, които са казвали в приятелски кръг например „все пак „месер“-ът на фрицовете е добър самолет, мамка му!“, както и такива, които са сложили немска листовка в джоба си за тоалетна употреба.

Работата е взела такива размери, че през ноември 1942 година началникът на Главно управление на военните съдилища, съдебния нарком и главния военен прокурор на Червената армия били принудени да издадат съвместната директива „За неоснователното възбуждане на дела и осъждане на военнослужещи при намиране на фашистки листовки, когато не е открита злонамереност у лицата, в които са намерени листовките“.

В контраст с истерията на съветските военни съдилища авторът Павел Гутионов посочва, че за 5 години война /част от които на два фронта/ във Вермахта на Нацистка Германия са изпълнени 7 810 смъртни присъди. Наистина ли Червената армия е толкова по-недисциплинирана от останалите, пита той? Авторът подчертава, че оценката на статистическите данни не е еднозначна и трябва да бъде избистрена, защото или наказателните органи, използвайки невиждан във военната история терор, са успели да осигурят победа за армия, която не е желаела да защити Родината, и затова им се дължи благодарност, или войната е спечелена въпреки тяхното старание.

Според Гутионов злобният, лъжлив и безчовечен режим просто не знае друг способ да се бори за съществуването си.

Сталин е назовал цифрата на човешките загуби на СССР през войната – 7 милиона, без много да му придиря. Хрушчов я повиши до 20. При Горбачов тя порасна до 27… а преди две години на изслушване в Държавната дума се чу нова, зашеметяваща цифра – 42 милиона.

Нормалното човешко съзнание не е способно да възприеме това.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе , да. ! 😜

    34 24 Отговор
    Без контекст , и с днешна дата всеки може да каже всичко .

    Коментиран от #32

  • 2 КОТарАК

    41 32 Отговор
    сега да разстрелят един джуджак стига
  • 3 Германците колко са били?

    31 20 Отговор
    защо не ни информирате и за тази бройка?????

    Коментиран от #33

  • 4 Някой

    30 19 Отговор
    Пропаганда да става!
    В тази връзка и тази статия.

    Коментиран от #16

  • 5 циркаджии

    41 22 Отговор
    Що не пишете за индианците? Или не е удобно? Продажен журнал.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сто процента на кадиров

    23 17 Отговор
    брадатите са точно такива. Стоят и наблюдават. Тръгне ли някой назад или вдигне ръцете и .Бам. Неизпълнение бам. Страх бам.
    Или вагнеровците. Сега с тея младежи "доброволци" ще е точно така.
  • 8 Хайде

    20 21 Отговор
    почна се с митове и легенди извадени от скрина. жалка пропаганда
  • 9 Мишел

    16 20 Отговор
    Там, където не разстрелваха така, сега са модерните, разлагащи се на до 52 пола общества.
  • 10 Сандо

    12 17 Отговор
    Кой спечели войната?Останалото са подробности,които интересуват само битите.
  • 11 Спасов

    17 6 Отговор
    157 593 са записани като убити чрез смъртни наказания, а колко още са убити от наште без да са записани никъде...?
  • 12 Тракиец🇮🇹🇺🇦🇧🇬🇯🇵🇮🇷🇩🇪

    10 17 Отговор
    Да живее ТРЕТИЯ РАЙХ. Да живее Хитлеризма и националсоциализма . Този път няма да има прошка за комунистическите из-роди и тяхните господари евреите
  • 13 Урюрвкос

    18 10 Отговор
    26,7% от всички затворници на Планетата лежат в американските затвори.
  • 14 Мек натовец

    17 19 Отговор
    Ми така се печели световна война. И сега 150 000 руснаци правят дран паран цялото НАТО в Украйна.

    Коментиран от #22

  • 15 именно

    22 18 Отговор
    Когато България попада под руски ботуш действа същата система,българи убиват десетки хиляди българи, след 9 септември 1944 година. Затова и сега не ни учудва, че руснаците християни окупираха християнска Украйна и убиват християни
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Истината

    11 10 Отговор
    Войната или се печели или се губи, вабанк!?! Ако предателите не се ликвидират, какво става!?! Отделен е въпросът, че със сухото, е отишло и суровото, Война като на война!!!
  • 18 Вуте

    18 6 Отговор
    Нема по репресиран народ от руския,и то от техната си държава.Така е било в царска Русия,после при Ленина и Сталина,Хрушчов и т.н., до днес. Въпреки това са готови да мрат за Родину.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 а ъъъ

    14 10 Отговор
    Комунистическите убийци най-големите убийци.
  • 20 63676к89

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "Вуте":

    Да особено през финландската граница - много умират на 70 километровата опашка.
  • 21 ха ааа

    10 7 Отговор

    До коментар #18 от "Вуте":

    Сега мрат за една пералня повече.
  • 22 Керът

    13 14 Отговор

    До коментар #14 от "Мек натовец":

    В Украйна нато няма! Стига тъпи опорки, ако имаше, рушляците щяха да са отупани за две седмици, толкова щеше да им отнеме да стигнат до Сибир на пълен ход, сосе скромната ви и компактна тролса армия от 10 платени родоотстъпици. Капиш, ватник?

    Коментиран от #23

  • 23 Мек натовец

    12 4 Отговор

    До коментар #22 от "Керът":

    Да бе, и ние не изнасяме оръжие за Украйна, то отива в Полша...
  • 24 Брейййй

    10 9 Отговор
    Тия Ушанка голяма работа са. Трапат своите, трепят и другите,и пак печелят 2 световна война!!?
  • 25 Балканджия с ракия

    12 6 Отговор
    Това са само официални данни, сигур са доста повече, да не забравяме и няколко милиона от различните националности. При Сталин са избити и подложени на геноцид цели народи, например изчезват последните няколко села с наследниците на куманите, западните уйгури, цял клон на хантите и тн и тн. Татарска му работа, за съжаление и в 21 век още не са се цивилизовали.
  • 26 кочо

    7 5 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е -ДЕЦИМАЦИЯ-ТОВА Е КОГАТО ВЪВ РИМСКО ВРЕМЕ ЛЕГИОНА НИ ИЗПЪЛНИ ЗАПОВЕДТТА ЗА ПОБЕДА..ВСЕКИ 10 ВОЙНИК Е БИЛ УБИВАН.ОБЕЗГЛАВЯВАН.ТОВА НАКАЗАНИЕ СЪЩЕСТВУВА В РУСКАТА АРМИЯ ОЩЕ ОТ 1918Г.КОГАТО НАРОДЕН КОМИСАР НА ОТБРАНАТА Е ЛЕВ ТРОТСКИ.ТАКИВА СА И ЗАГРАДИТЕЛНИТЕ ОТРЯДИ--ТОВА Е ХРАБРОСТТА НА РУСКИЯТ ВОЙНИК-СМЪРТ ОТ ВСЯКЪДЕ.
  • 27 Гутинов и НПО "Новая време" фейкове и

    9 7 Отговор
    Лъжи на Конвеер! Сега, такива лъжат, и СЪЧИНЯВАТ, колкото си искат!! Няма го Сталин, нито НКВД и СМЕРШ, лъжат и СЪЧИНЯВАТ а поразия!! Важното е да се плюе по Русия, а пък ако им и плащат, няма спиране!!
  • 28 "Думам ти дъще, сещай се снахо"

    3 0 Отговор
    За превземането на онези ще бъдат разстреляни 157593 руски войника. Резултатът е пълна и безусловна капитация. А разстреляните може да са по-малко, реултатът, същият.
  • 29 кочо

    4 3 Отговор
    ПРОЧЕТИ КОЙ Е ТРОТСКЙ И ТУХАЧЕВСКИ И ТОГАВА НЯМА ДА ГОВОРИШ ЗА ЛЪЖИ.А СЪЩО И ЗА НАРОДНИЯТ МАРШАЛ ЖУКОВ.ЗАЩО ХИТЛЕР И СТАЛИН БЯХА СЪЮСНИЦИ ДО МАРТ 1941.ЗАЩО СТАЛИН СЕ ПРОДАДЕ НА ЧЪРЧИЛ И ЗАЩО ИСКАШЕ ДА НАПАДНЕ ГЕРМАНИЯ НА 07 07 1941Г--И 3ТЕ ЛОЗУНГА ОТ КОЙТО ДВА СА БИЛИ УНИЩОЖЕНИ НА 14 07 1941Г.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Перо

    3 3 Отговор
    Реда и дисциплината са от решаващо значение за победата,военновременната обстановка няма възможност да подбира мобилизираните военнослужещи по процедурите за сигурност и годност на мирното време и всеки прикрит недостатък, при стресова ситуация става огромен и непредвидим и в тогавашното време и обстановка жестоките наказания и контрол са били наложителни! Както се казва целта оправдава средствата и това се оправда!
  • 32 Може бе,може

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе , да. ! 😜":

    Когато се подписва мира след Зимната война 30.11.1939-13.02.1940, генералът от финска страна казва шеговито:Мислихме,че командвате чуждестранен легион.Типичен северен хумор на човек доста суров по време на боевете и далеч по-топъл в отношението със своите войници.
  • 33 А бе,ти прочете ли цялата статия

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Германците колко са били?":

    По-горе пише колко.Кво са прайш на луд пред пенсия?
  • 34 РУШНЯЦИТЕ

    5 2 Отговор
    са"велико" племе.
    Никой не може да ги настигне, сами се изпреварват!
  • 35 Питащия

    6 2 Отговор
    До" САНДО" ЗА КОЯ ВОЙНА СТАВА ВЪПРОС? АКО Е ЗА "ВСВ" ТО НЕЯ Я СПЕЧЕЛИХА С ПОМОЩТА "ЗАДОКЕАНИЯ"
  • 36 пояснение

    7 3 Отговор
    Да споменем само , че пропагандата достигна нечувани висоти.
  • 37 Още малко ви остана

    7 5 Отговор
    ЛъжетеФашисткиПсета. ОсвенПодмяна наИсторията и събарянеНаСъветски паметници, сега се мъчите даНаливате новаПропаганднаОтрова вГлавите наКолонизиранияМатрял. Не минава!!СкороФашизма ще си получиЗаслуженото!
  • 38 зоро

    3 1 Отговор
    докато не се каже истината такава каквато е няма да се оправи света...а тя е че и комунизма и нацизма са създадени от тези дето създадоха християнството и мюсулманството (който не вярва да прочете корана и стария завет - едно към едно са ) и там пише само за тези ,които са виновниците за всички световни проблеми от 2000 г насам и които най много пискат че са неоправдани но същевременно държат уж федерлния резерв а реално той е частен
  • 39 Нане

    2 1 Отговор
    ей тия от козяк не свършиха с фантазийте хахахахахаха
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ученият котка

    1 0 Отговор
    Тази пропаганда не се потвърждава от никакви архивни документи. Но нацистите се отнасят с брутална жестокост към пленените войници от Червената армия, гладуват, без да осигурят най-простата медицинска помощ и ги убиват при най-малкото нарушение на режима. Общо нацистите изтезават и убиват повече от два милиона съветски военнопленници, за което са обвинени във военни престъпления и екзекутирани с присъдата на Нюрнбергския трибунал.